- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Vezetékes FEJhallgatók
- ASUS notebook topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen széket vegyek?
- Androidos tablet topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesporigo
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget, nektek köszönhetően sikerült túllendülnöm a problémán.
(#10653) Szmeby: az első karakter szortírozásnak az volt a célja, hogy ha bizonyos számokkal kezdődött a telefonszám, akkor a megfelelő osztályt kellett meghívnia, ahol kiszámolta az adott szolgáltató díjszabása szerinti összeget.
A System.exit()-et valóban nem szeretem használni, de if-else esetében hirtelen nem tudtam mást kitalálni, aztán inkább váltottam switchre, ahogy (#10654) axioma is javasolta.
Valóban nem tanultam még az exceptionről, de utánanéztem azóta.
A változók nevét azért írtam nagy kezdőbetűvel, mert a feladatban is így szerepelt, és a kiértékelő már ezért is pontlevonással büntet, ha nem minden ugyanúgy van, ahogy elvárják.
Végül pedig, a return phoneNumber-t tényleg elég volt egyszer kitennem, a legvégén, és sikerült működésre bírnom.(#10654) axioma: a konstruktorokkal igazad volt, elfeledkeztem róluk, utólag pótolva megoldódott a probléma.
Az öröklést már az elején beállítottam, azzal nem volt semmi gond, de köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet.(#10655) sztanozs: Igen, a feladat meghatározása és kiértékelése elég szigorú, sajnos minden értéket ugyanúgy kellett felvennem, ahogy a meghatározásban szerepelt.
-
Vesporigo
aktív tag
Hogy lehetne megoldani, hogy if-else szerkezeten belül a megfelelő return hajtódjon végre?
(A feladat szerint a String szam telefonszám bekérése után a megfelelő osztályba kerülünk, ahol további számítások vannak, de azt már megírtam.)private static PhoneNumber PhoneNumber; //gyanítom erre is szükség lesz
public static PhoneNumber create(String szam) {
String regex = "\\d+";
String firstLetter = String.valueOf(szam.charAt(0));
if (szam.matches(regex) == false) {
System.out.println("nem jó");
System.exit(0);
} else if (szam.matches(regex) == true) {
System.out.println("tartalmazza");
if (firstLetter == "1") {
PhoneNumber = new KwakPhoneNumber();
return PhoneNumber;
} else if (firstLetter == "8") {
PhoneNumber = new IkiPhoneNumber();
return PhoneNumber;
} else if (firstLetter == "9") {
PhoneNumber = new McChipPhoneNumber();
return PhoneNumber;
}
}
return PhoneNumber; //ez itt a fő kérdés, hogyan adjam vissza a megfelelő returnt
}
-
Vesporigo
aktív tag
Valaki elmagyarázná nekem (valami egyszerűbb példán keresztül), hogy mik a factory metódusok, és mire használjuk őket? Előre is köszönöm!
-
Vesporigo
aktív tag
Zsoxx és axioma: nagyon köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!
Tényleg a példányosítás hiánya volt a probléma. Utánaolvastam, mert erről még nem volt szó abban a tananyagban, amiből tanulom. Mondjuk így elég durva, hogy az elvárt feladatot csak a következő tananyagokban lévő tudásból kellene megoldani...
A main függvényben egyébként scanner-rel beolvasom az embereket és az italokat, és azok alapján számolgatok, majd iratok ki értékeket. Elnézést, hogy azt nem másoltam be.
Mégegyszer köszönöm, fantasztikusak vagytok!
-
Vesporigo
aktív tag
Sziasztok.
Hogy lehet egyik osztály függvényéből átadni értéket egy másik osztály függvényének?
Jelen esetben:
Innen szeretném
public class Ital {
String nev;
double szazalek;
int ml;
public double getAlkoholGramm() {
return 0.8*ml*szazalek/100.0;
}
}a getAlkoholGramm() függvény értékét átadni a veralkoholEzrelek() függvénynek:
public class Ember {
String nev;
int kilogramm;
double alkoholGramm;
public double veralkoholEzrelek() {
return alkoholGramm / kilogramm;
}
}Ha a veralkoholEzrelek()-be beleírom, hogy
alkoholGramm = Ital.getAlkoholGramm();
, akkor pedig ezt az üzenetet írja ki NetBeans: non-static method getAlkoholGramm() cannot be referenced from a static contextTudnátok segíteni, hogy mi a gond és hogyan lehet megoldani? Előre is köszönöm!
-
Vesporigo
aktív tag
válasz
sztanozs #9774 üzenetére
Nekem még így sem jó:
Kérem a diák nevét!
Szabó István
Kérem a diák születési évét!
1996
Kérem a diák átlagát!
3.4
Exception in thread "main" java.util.InputMismatchException
at java.util.Scanner.throwFor(Scanner.java:864)
at java.util.Scanner.next(Scanner.java:1485)
at java.util.Scanner.nextDouble(Scanner.java:2413)
at diakteszt.Diakteszt.beker(Diakteszt.java:19)
at diakteszt.Diakteszt.main(Diakteszt.java:28)
C:\Users\Vesp\AppData\Local\NetBeans\Cache\8.2\executor-snippets\run.xml:53: Java returned: 1
BUILD FAILED (total time: 18 seconds)Szerk.: igazad van, az instance volt a probléma, kivettem és így már rendesen kiírta. Az átlagot viszont csak vesszővel fogadta el.
Nagyon köszönöm a gyors segítséget!
-
Vesporigo
aktív tag
Sziasztok!
Adott ez a kód:
package diakteszt;
import java.util.Scanner;
public class Diakteszt {
String nev;
int szuletesiEv;
double atlag;
public void beker() {
Scanner sc = new Scanner(System.in);
Diakteszt bekert = new Diakteszt();
System.out.println("Kérem a diák nevét!");
bekert.nev = sc.nextLine();
System.out.println("Kérem a diák születési évét!");
bekert.szuletesiEv = sc.nextInt();
System.out.println("Kérem a diák átlagát!");
bekert.atlag = sc.nextDouble();
}
public void kiir() {
System.out.println(nev + " (" + szuletesiEv + "; " + atlag + ")");
}
public static void main(String[] args) {
Diakteszt bekert = new Diakteszt();
bekert.beker();
bekert.kiir();
}
}Lefuttatva viszont nem jeleníti meg a bevitt adatokat:
Kérem a diák nevét!
Szabó István
Kérem a diák születési évét!
1996
Kérem a diák átlagát!
3,4
null (0; 0.0)
BUILD SUCCESSFUL (total time: 15 seconds)Tuti valami kis apróságon csúszok el, de fogalmam sincs, mi lehet vele a probléma. Tudnátok segíteni?
-
Vesporigo
aktív tag
válasz
Lortech #9702 üzenetére
Többször nekifutottam annak, amit írtál, plusz még utánaolvastam pár helyen és végre értem. A példákat - amiket felhoztál - nagyon köszönöm, így már sokkal egyszerűbb volt megértenem!
Még1x nagyon köszi!(#9703) Aethelstone: Neked is köszönöm a segítséget! Én is így gondolom.
Apropó, hogyhogy nem készült még nyitó hsz? Pár gondolatot, könyvet, ajánlást bele lehetne tenni. Persze eddig a keresővel nagyjából mindent megtaláltam, de szerintem érdemes lenne.
-
Vesporigo
aktív tag
Még csak most ismerkedek a Javaval és rögtön felmerült egy kérdés: mit jelent, hogy a void metódusnak nincs visszatérési értéke? Találtam magyarázatokat, de egyszerűen nem értem. Valaki el tudná magyarázni röviden, érthetően?
-
Vesporigo
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék Java-t tanulni, de előtte természetesen szeretném megtanulni a programozás alapjait, mivel mindenhol azt olvasom, hogy enélkül nem fog menni. Viszont konkrétan nem tudom, hol kezdjem.
Az Agyhullám Java könyvből meg tudom tanulni az alapokat?
Visszaolvastam a topicot is, amikor mások is hasonlókat kérdeztek, de nem találtam választ ezekre a kérdésekre. (Vagy csak átsiklottam felettük.)
Tudnátok ebben segíteni? Akár konkrét könyvekkel, vagy oldalakkal, stb.Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Eladó MacBook Pro 14" M1 Pro (2021) 16/512 99% akku Makulátlan állapotban!
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- Eladó garanciás,új állapotu projektorom kihasználatlanság miatt!
- Acer Nitro V ANV15 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 3050 - 2,5 év gari
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest