- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzsryl
nagyúr
válasz
zoo8800 #4598 üzenetére
Tiéd alapba kevesebb fesszel indul, és te se vettél vissza sokkal többet 0,025V-nál. Most azon a pár századon már akarok izélni.
És még egy kérdés: Az Advanced Timig Control-ban nálam minden auto. Fixáljam azokra az értékekre, amiket alapba megadott? Vagy hagyhatom azt auton?
-
vzsryl
nagyúr
Nah úgy döntöttem, hogy amíg nem lesz rendes vga-m, addig kicsit visszaveszek a tuningból.
Proci: 10x300@3000Mhz Biosban 1,175V. (Alapfesz Biosban 1,200V volt, ezt még hozzáteszem. Tehát visszavettem.)
Ram: 3x300@900Mhz+0,2V.kép 40 perc prime után: [link]
Ez most jó vagy rossz? Én úgy gondolom, hogy alulfeszelve 3000Mhz nem rossz eredmény. -
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
darál0w #4558 üzenetére
Németjuhász a kertben
zoo: a fogyasztás egyenesen arányosan nő az órajellel és négyzetesen a feszültséggel.
Ha 2000MHz - 1V =100W
akkor 3000MHz - 1V =150W
és 2000MHz - 1,2V=144W
és 3000MHz - 1,2V= 216W(persze a számok csak példák, és tudom, hogy idle kevesebbet fogyaszt a gép, mint a tdp (orthos, IBT alatt meg többet)
-
zoo8800
veterán
aszta mekkora OFF áradat
egy icipicit biztos kevesebbet kajol be alacsonyabb órajelen.
Én a VGAmon vettem visszább az órajeleket, és pár fokkal hidegebb lett azonos venti fordulat mellett. Kevesebb hő->kevesebb pówa
szvsz a procinál is így van, de majd valamelyik nap megnézem -
Speed®
titán
Neki P31 van, nekem G31 volt, úgy látszik egyikben sem futotta szenzorra..bár az árát és a nyújtott szolgáltatásokat figyelembe véve így is teljesen oké..
A gyári hütecs huzatjával elvan amúgy, alternatív hűtésnél kell odafigyelni.kicsigeri
Szerintem ne idegeskedj 60°C alatt..nem lesz semmi baja hosszú távon sem.
Amúgy az én procim is jobban melegszik, ezért vettem vissza 3.5G\1.25Vra.. -
fagy53
nagyúr
Ekkora különbség lenne a G31 és a P31 között?
Találkoztam már pár lappal életem során, igaz G31 és még egy jópár nem volt köztük, de évekkel ezelőtt is kiírta pl az Everest 2.20 verziója is az alaplap hőmérsékletét.vzsryl: így aztán elnézést kell kérnem
, de ezt nem gondoltam volna, hogy ma még létezhet ilyen.
-
fagy53
nagyúr
Ki kell, hogy írja!
Játékoknál meg édesmindegy, hogy 800 vagy 900MHz-en mennek a rendszermemóriák, konvertálási, tömörítési feladatoknál viszont számít a RAM sebesség, bár nézd meg, hogy százalékosan mekkora az eltérés a két állapot között és ha ezt az időre vonatkoztatod akkor kiderül, hogy alig tart tovább az alacsonyabb RAM frekis, de magasabb FSB-s beállítással a konverzió. -
vzsryl
nagyúr
Igen, azt észrevettem, hogy a memória írás akkor gyorsabb, ha magasabb az FSB. De magasabb ram órajel behozza a lemaradást, és a többi memória kezeléses tesztben bőven el is hagyja a 833Mhz-hez képest. Ezért gondoltam, hogy ez a beállítás megfelelő lesz nekem.
Viszont azt nem tudom, hogy az everest miért nem írja ki az alaplapom hőmérsékletét. Ha tudnám, akkor vígan adogatnám az FSB-t. -
fagy53
nagyúr
Speed(R)-nek igaza van, a magasabb FSB számít a legtöbbet a konfig teljesítményében, az órajel után. A kisebb prociszorzó alkalmazása jótékonyan hat a RAM sebességekre is, pl az írásra. A proci számolási sebességét is kedvezően befolyásolja / SuperP / és számít a tömörítéseknél is / WinRaR teszt /.
-
vzsryl
nagyúr
válasz
kicsigeri #4573 üzenetére
Még nem füstölt el, de tegnap óta rátornáztam a max hőfokra 2-t: [link]
Speed(R): Probáltam, de 1,325 se volt neki elég. 10,5x333-at is probáltam. De ott a max ramszorzó, amivel még elindult a gép, az a 2,5-ös volt. Tehát az a választásom maradt, hogy csökkentem az FSB-t. Gyorsabb lett így, mivel már tudtam 3-as szorzót adni, és a 833Mhz-ből 915Mhz lett.
-
Speed®
titán
Picit magas az a fesz, kevesebbel nem éri be? 1.3 alatt kéne bírja szerintem.
Illetve próbáltad 10.5x333mon? Magasabb FSB többet hoz mint a RAMtuning.
Ha komolyabb RAMeredményeket akarsz akkor lapcsere, P31 gyenge ebben.kicsigeri
700 helyett 900rpm terhelve. Ennyire hatotta meg a nagy meleg -
kicsigeri
senior tag
Na gyerekek, még senki sem füstölte el a prociját ebbe a nagy melegbe?
-
vzsryl
nagyúr
Azt hiszem sikerült megtalálnom a tökéletes beállítást számomra. 11,5x305@3507Mhz 1,331V-on. Ramom 3x305@915Mhz+0,2V.
Proci ereje eddig is jó volt, de a memória olvasás/írás/késleltetés/másolás nem volt kielégítő az alapjárathoz képest. De mostmár azok is sokat fejlődtek, kivéve az írás, az maradt ugyanolyan.
Prime-ban a Blend-et futtatom, hogy ramot is tesztelje. Már a 7. teszt megy és nem hasalt el. Eddig amikor probléma volt, akkor max 3. tesztig bírta. -
Speed®
titán
Tudod mi a furcsa? Az AB9-QGTmben anno az E2140emet 8x400on hajtottam 1.4Von, bekapcsolt EIST\C1E mellett a feszt is visszavette egészen 1.25ig.
A P5K-E WiFi\APben már nem így ment az E5200al, ahogy a G31M-S2Lben és a P5E-VM SEben sem már..szóval ABITék tudtak valamit ezekszerint..darál0w
Az órajelcsökkenés is eredményez fogyasztáscsökkenést, csak nem akkorát mint a fesz.visszavétel. De ha csak 10Wot is lehet spórolni és nem zavar semmiben a funkció, akkor miért ne? Egy minimális környezettudatosság azért kell.. -
fagy53
nagyúr
Igen, lehet bekapcsolva hagyni, de csak a frekit veszi vissza. Igaz, hogy ez is valami az energiatakarékosság szempontjából, de nagyobb jelentősége a feszültségcsökkentésnek van, ez pedig egyik lapban sem működik, ha a feszt az auto v normál állásból elállítottuk.
Ha a villanyszámlán nem is látni, de megnyugtató a 6-os szorzó látványa idle-ben, mert élteti a reményt, hátha mégis spórolunk.... -
lipi67
nagyúr
Nálam is folyamatosan be vannak kapcsolva.
Semmiben sem zavar, viszont visszavesz, s jó. Load line kikapcs, ezek meg be.
(#4565) Speed(R) : Nálam is.S ez a normális.. -
vzsryl
nagyúr
válasz
darál0w #4563 üzenetére
Tehát ha tuningolom, akkor hiába vannak ezek bekapcsolva, mert így is úgy is ugyanannyi áramot eszik?
(Azt azért hozzáteszem, hogy ha töltöm maxxal "haverom házivideóját" utorrenttel, akkor végig 3,5ghz-en megy. És az szinte éjjel-nappal megy, mert "sok érdekes megosztani valója van haveromnak"...
)
-
vzsryl
nagyúr
válasz
darál0w #4560 üzenetére
Kicsit utána olvastam, hogy mi is pontosan ez az EIST és CE1.
De a cikkben, ahol olvastam, ott tuning után nem tértek ki rá. Tehát nem tudom miért kell kikapcsolnom.Kicsit felvilágosítasz?
(Nem tudom eddig feltűnt-e, de majdnem full kezdő vagyok tuning téren. Csak ilyen kis egyszerű húzásokat csináltam, azt is csak párszor.) -
darál0w
Jómunkásember
válasz
bakosgabor57 #4555 üzenetére
hujujujj mi várhato itt
vzsryl ez így szokott általában lenni. EIST meg C1E minek megy, ha nem auton van a fesz?
-
vzsryl
nagyúr
Amikor nem terhelődik a proci, akkor magasabb feszt ír a cpu-z: [link]
Ez probléma? -
lipi67
nagyúr
válasz
kicsigeri #4537 üzenetére
Kis okos
(#4548) -=Lord Tom=-: Hali! Rég "taliztunk"(úgy olvastam: megeszem...
#4549) ATISoft :Jól mondták.. Ha megengedsz 1 megjegyzést:
Nem alapfeszes a tuningod, inkább alulfeszes. A VID-ed 1,2v, ezt lőtted biosba be, s jött a VDroop. Add hozzá még biosban azt a 0,048-at, és lődd be 1,25V-ra. Ott többet is megy majd, s jó az a plusz 1-200MHz még a 98GT alá..(is)
-
zoo8800
veterán
válasz
bakosgabor57 #4555 üzenetére
várjuk a képet -
zoo8800
veterán
válasz
bakosgabor57 #4553 üzenetére
kicsit még tolhatod, valós 1,35-1,4V-ből még nem lesz baj
3900-at támadd bevagy a 4GHz-t
-
zoo8800
veterán
válasz
bakosgabor57 #4550 üzenetére
prime stabil is?
nagyon szépen megy, jó kis procid van
az enyém 3800MHz-n csak 1,36-on prime biztoselőfordulnak ilyen BIOS anomáliák, de tönkre nem tesznek semmit.
ATISoft
Osztom fagy53 véleményét, és szerintem többnyire elég a 3GHz -
fagy53
nagyúr
válasz
ATISoft #4549 üzenetére
Nem a proci hajtja ki a VGA-t, a játéktól függ, hogy elég-e a 3GHz. Általában elég, az FPS-t persze növeli a nagyobb CPU órajel, ha a VGA nem határol. A VGA limit függ a VGA teljestményétől, a használt felbontástól, látványjavítóktól és persze a játéktól.
A mai játékok 99%-ában elég a proci 3GHz-en és a 98GT párosítás, a GTA4 négymagos procit kíván.bakosgabor57: menne az a 3.84GHz, de valószínű kell neki az 1.4V és az FSB feszt is kellene emelni. A RAM órajelet 800MHz-en vagy az alatt kell tartani.
Nem ártasz neki, egyszerűen visszateszi az előző feszt és a default beállításokat. -
bakosgabor57
őstag
Kölök(21) gépén eljutottam a stabil 3800MHz-ig bios-1,365V,valós-1,328V.A drop kb 0,03V.
Ezután a 12x320(3840MHz)-hoz feszt emeltem 1,365V-ről 1,380V-ra,a valós 1,35V lenne ugyi.Xp-felállt,aztán a hajam,everestben a fesz és a RAM kivételével(ami maradt az előző 1,328V) minden visszaállt defaultra.Visszamentem BIOS-ba és bármit állítottam,mindig a default értékek és a tuning fesz 1,328 töltődött beCMOS-oldotta meg a dolgot.
Próbálkoznék még,de ezek után kétségeim vannak,nem teszek-e tönkre valamit? -
ATISoft
tag
Üdv!
Én is megosztom az alapfeszes eredményemet, egyelőre feljebb nem próbáltam, ha nem megy akkor ez marad, nem akarok alapfesz fölé menni. (Gyári hűtő)
Ez a teljesítmény kihajtja már rendesen a 9800GT-t?
(Ezt a beállítást harmadik napja használom, Fallout 3-al telsztelve, eddig nem volt stabilitási gond) -
vzsryl
nagyúr
válasz
darál0w #4523 üzenetére
1,331V-ot Biosban!
De nem röffent be a gép, csak másodszorra, és mindent állított is vissza a Bios. Nem bírja a ram-om az 1000 mhz-et úgy tűnik.
Azt véletlenül nem tudjátok, hogy nekem miért nincs 2,66-os ram szorzó? Mivel az lenne az ideális. Vagy esetleg maradok a tegnapi 292x12@3500mhz, és akkor a ram 3-as szorzóval menne 876-on. Nem tudom, hogy úgy jobb lenne-e.Majd estefele még probálkozok kisebb proci órajel mellett, meg nagyobb FSB-vel is de most mennem kell.
-
Tanker21
tag
Hali. Úgy néz ki sikerült beállítani a cuccost. 300x10, alap fesz (1,216V ill. 1,2V), A memoria 2,66 SPD (800Mhz), az időzítést visszavettem 5,5,5,15-re. Így 30 perc primeolás után max 67°C-ig mentek fel a magocskák a CPU pedig 57°C-os volt. Ez így már jó lesz?
-
kriszbon
őstag
Na hallod akkor én előnyben vagyok veled szemben, mert itt azért tudják hogy mi az a számítógép Pl.Láttam jó kis gépet ócsón a (tudjátok hol) Van hozzá jó kis lapos képernyő, meg világító egér, meg frankó billentyűzet, hangfalak, ja meg van hozzá egy doboz amibe a dvd van
Másik: Kellene egy erősebb vidókártya, és úgy jobb lenne! Minek az hiszen nincs is videóm
darál0w: A 3DMark 03-at -
vzsryl
nagyúr
válasz
zoo8800 #4513 üzenetére
Tehát 3500 mhz-en ne is erőltessem? Most 333x10,5.
CTRL+F1-et eddig is használtam. E1400-as procimnál is 5-5-5-18-ról 5-5-5-15-re raktam és everestben a memória olvasás/írás/másolás/késleltetés lassabb lett úgy.kicsigeri: Én azt hülységből írtam, te meg gúnyolódva. De látom nem azért, mert haragszol rám. Amúgy meg nem vagyok az a tipikus kockafej, csak itt falun azt se tudják mi az a számítógép.
-
kicsigeri
senior tag
ez jó
Bocs ha ezzel megsértettelk, de az előző hozzászólásodból vettem, te mondtad magadra "Én vagyok itt a kockafej" ha ezen megsértődsz tudom sajnálni. -
zoo8800
veterán
334*9= 3000MHz a proci órajel
*3 RAM szorzó , így megvan az 1000MHz RAM órajel
A BIOS főmenüben nyomj CTRL+F1, ezután tudsz játszani az időzítésekkel.
5-5-5-15, és ahol a procfeszt is állítod, ott tudod a RAMfeszt is állítani: +0,3V (ez lesz 2,1V) asszem DDR overvoltage, meg fogod találninem biztos, hogy stabil lesz
-
vzsryl
nagyúr
válasz
zoo8800 #4504 üzenetére
Kiprobáltam 340-en, és elindult faszán, tehát úgy tűnik bírja. 350-en, már csak másodszorra röffent be, és az FSB-t disabledre rakta.
A ramom (1x2GB) most 833-on megy 2,5-ös szorzóval. A követkető a 3-as szorzó. Mit állítsak be, hogy bírja azt az 1000 Mhz-et? Pontosan a menüpont neve érdekelne és hogy ott mennyire állítsam (gondolom a feszt neki). -
lipi67
nagyúr
No.. ne szívd azért mellre Te! jó srác, s nem bántásból mondta!!! Én is "direktbe írtam" az előbbit. Az brutálisabb (léggel) tuning meg ott kezdődik, amikor 1,7v felett bootol a procid, ne parázz. A lapod gyenge pont, feszeld túl kicsit , pci expr. -et nyomd 115 kölül,s hátha. ha nem..ez van, ennyit tud.
-
-
zoo8800
veterán
Na.
Nekem BIOS 1,3V jelent valós (CPUz) 1,23V-t, bizony droppol a deszkámItt megy 3507MHz-t stabilan.
A 0,85-1,36V intervallumban van az E5200 procik terhelt alapfesze, vagyis ha nagyon pancser vagy, akkor kifoghattál volna egy olyan darabot, ami csak 1,36-on megy 2500MH-zt. Elég nagy az elméleti szórás, de nem jellemző, inkább 1,1V-1,25V közt van jellemzően a VID.
Sokan (köztük én is) ezért állítok be max 1,36V-t, mert itt egy másik (szar) E5200 még alapfeszen van
AZ én procim VIDje 1,1375V.A lappal kapcsolatban: 340 FSB felett gyakran találkozunk azzal a jelenséggel (P31 és G31-nél), hogy be se bootol, pár dolgot visszavesz autora, majd újraindul. Ebből bajod nem lehet, xcsak 4 dolgot újra fixálnod kell.
Én se vagyok extrém tuningos, csak kíváncsi vagyok a gép határaira, ezért van kitesztelve.
1,36-on 3800MHz megy stabilan, 1,28V-on 3600, 1,23V-on 3507, 1,13V-n 3250MHz, 1,1V-on pedig 3000MHz
max FSB a lap miatt még kérdéses, de 400 felett tudkicsigerivel meg ne foglalkozz, Ő ilyen.
Velem nem akarsz beszélgetni? -
vzsryl
nagyúr
válasz
kicsigeri #4501 üzenetére
Mi ez a hangnem, már megbocsáss? Normálisan is leírhatnád, amit szeretnél közölni. Tudom, hogy bírnia kéne, de nem akarok kockáztatni.
Legközelebb ha hozzám intézed a szavaidat, akkor egy ici-picit vegyél vissza...A további diskurzust az ügyről inkább darál0w-val kívánom folytatni.
-
kicsigeri
senior tag
Te figyu már, ez azt írja a lapodra, hogy 1600 FSB, b@sszus, ha megnézed 340 en még akkor se vagy ott. Tudod, 340X4=1360MHz FSB, tehát mégcsak túl se húzod a lapodat, a Procinak meg nem lesz semmi baja, ha nem adsz neki annyi + feszt. hahó kockafej gondolkozz. Vagy kérdezz, de ne egyből kontrázz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- Samsung 840 SSD 120GB újszerű, 100/100
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged