- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
fagy53
nagyúr
válasz
Kolondrum #2794 üzenetére
Fel lehet fűteni, csak amióta megjelent a Wolfdale állandó probléma, hogy extrém hőmérsékleti értékeket mutatnak a különböző diagnosztikai programok.Nem mindig és nem mindenkinél, de folyton visszatérő gond ez a fórumokon. Használd mindig a legutolsó verzióját az illető diagn. proginak!
-
-
Ezt az 5200-est nem lehet felfűteni? Alig akar 25 fölé menni. Nem mintha bántana a dolog, csak megszoktam a 3-4-el kezdődő hőfokokat.
-
bakosgabor57
őstag
Stét!
Had kérdezzem meg itt is!
Régóta olvasom a topikot.Nem hallani az 5300 és 5400-ről.Miért?Máshol kaptam olyan értelmes választ,hogy ilyet senki nem vesz,mert hülye lenne 3-5k-t adni 100-200MHz-ért. -
Adtam a lapnak egy F8-as biost a gyári F6 helyett mert F7-től ismeri a procit, így is lett kapásból beállt a jó szorzó stb.
-
fagy53
nagyúr
válasz
Kolondrum #2783 üzenetére
Üdv!
Ez vicc, vagy olvasókat gyűjtesz csak nem akarsz ajtóstul a házba rontani.
2.5GHz és 12.5 a szorzó. Amit ráírnak frekit a procira azt fejenállva is tudnia kell akár AMD, akár Intel. Ha nem tudja gariztatni kell.
Olvastam a cikked, tetszik és szép munka, de 4-5°C-ért nem rentábilis a dolog. -
Üdv! Megtudnátok mondani, hogy [Ő] mekkora szorzóval dolgozik és pontosan hány GHz? Az egy dolog, hogy rá van írva az meg egy másik hogy csak tuningal tudom ezt a frekit elérni, vagyis megközelíteni.
>>>
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
Esetleg valaki lepolírozza? Szívesen fogadom a kész képeket róla! Leírás a blogomba! -
Auratech
őstag
Ja és úgy látom, az arányos teljesítményt egy kétmagos procinál 2000Mhz-es ddrIII adná a proci alá 4Ghz felett. A négymagosoknak négycsatornás ramot adnék, mint az új 8magos xeonban, de 3600-as DDRV-el. Mint a videokarikban. Szerintem még 2-3 év. A VGA arhitektúrák ram kezelése mindig megelőzi a cpu-k fejlesztését.
Úgy gondolom, pár év múlva a 16-32G ram 3-ad szintű "gyorsítótárként" fogja támogatni a párhuzamosított ssd-k munkáját, amik akkorra szintén 4-5 Gb/s áteresztésűek lesznek.
A 4-8Tb-os winch-ek meg biztonsági mentéseket őriznek szép lasan forogva...
Szép álmokat! -
Auratech
őstag
válasz
kicsigeri #2761 üzenetére
Talán láttad, hogy dobtam fel egy 4G-s eredményt is. Szóval tudom, hogy megy. Ami miatt viszont nem húzom, hogy az fsb sebessége bőven túlnövi ilyenkor a ram sávszélességét. Ez ott látszik, hogy 3.7 felett a számolási teljesítmény növekedése nem arányos a +Mhz növekedésével, mint előtte. Ha lenne mondjuk 1200-as, 5-5-5-ös ram a gépben, kb 3.9-ig lineárisabb lenne a cpu-ram gyorsulása. Ezért van, hogy a 4,6 Ghz-es órajelnél nem meg le az 1M pi 10s alá. Ezen az órajelen a nagyobb cache-vel bíró procik előnybe kerülnek, no meg a 3 csatornás ramok birtoklói az új deszkákban. persze nem5200-al
Korábban volt prescotos gépem (3@3.84) mutatta, hogy szinkronban az igazi.
DDR533ramal amikor 1066-ra ment az fsb, a ram és a proci egyaránt 8.4Gb/s sebességű volt. Ha egy hzt emeltem az fsb-n lasabb lett az aszinkronitás miatt. csak plusz 6-7mhz után gyorsult. Szinkronra itt nincs lehetőség. Ha lesz jobb ramom ígérem kap még 300mhzt! -
Veron
addikt
válasz
sid.:Rc211v #2768 üzenetére
köszi. még nem vettem lapot, de egy Giga EP31-DS3L lenne a kiszemelt.
-
kicsigeri
senior tag
válasz
South Velen #2776 üzenetére
Hát az tényleg egy rakás szar akkor.
-
D@ni88
addikt
válasz
South Velen #2774 üzenetére
mert? mit jelent nálad az hogy antituning?
-
havenday
tag
Sziasztok,egy kérdés,p45 lapban,1600mhz rammal menni fog egy E5200? Pls help!
-
sid.:Rc211v
őstag
Milyen alaplapod van? Mert legtöbb alaplap tudja szabályozni a ventit..Mondjuk a TX2-vel aza gond hogy 3 pines csatlakozója van és nem minden lap tudja szabályozni..Legalább is az enyém nem tudta.. de pl egy P35-ős lap már tudja..Kérdezősködj a Hyper TX topikba..
Különben az AC Freezer 7 Pro hűtő az pwm-es(4 pines) azt tuti fogja szabályozni minden lap..csak rá dugod a cpu fanra és kész..ennek is olyan teljesitménye van mint egy Hyper TX-nek.. -
D@ni88
addikt
nem tudom mennyivel drágább. csak szeretnék mostanában procit venni, aztán inkább utánna kérdezek, minthogy "szart" fogjak ki...
-
D@ni88
addikt
megéri e5300at venni vagy 5200 a frankó?
-
-
Auratech
őstag
A tuning projet egyenlőre megáll a stabil 3.6-on. Sikerülni tűnik megtalálnom egy állapotot, ami a boltban kapható kétmagos procik legdrágábbikát hozza kb. és tényleg satbil.
300x12fsb, 1.28V, 500(1000)DDRII, 5-5-5-20, SP1M-14,96
Az látszik, hogy a vége jóval feljebb van, de a ddrII lesz a szűk gyenge láncszem. Az agresszív további emelés nem hoz arányosan nagyobb teljesítményt evvel a ram-settel.
Jó ez így. Jó éjt! -
Veron
addikt
válasz
sid.:Rc211v #2757 üzenetére
és van valami szabályozási lehetősége, vagy házi tuninggal kell ellenállást venni, forrasztgatnom és a venti elé rakni?
-
sid.:Rc211v
őstag
Amennyiben a Hyper TX-et leszabályzod ~1000-1200rpm-re legalább akkor halkabb lesz mint a gyári de alig észrevehetően viszont jobban is fogja hűteni mint a gyári..
De ha maxon fog járni a TX(~1900) akkor sokkal hangosabb lesz mint a gyári...
Egyébként full halk a gyári venti én fesz emelés nélkül 3300-ra huztam vele a procit és siman vitte és halk is volt(persze jó házhűtés mellett) -
-
Veron
addikt
Hello!
Az E5200 tulajoktól kérdezném, hogy a gyári hűtő hangja mennyire zavaró? Azt írtátok, hogy rendesen hűt, de a hangjára lennék kíváncsi a CM HYPER TX2-hoz viszonyítva. jelzem: nem tuningra kell!
Thx! -
zoo8800
veterán
Szóval maghőt mérek egy E5200-on, 3.2 GHz. Gyári hűtő 1500 RPM, a szobában 20 fok. Prime FFT-vel terhelek. De az adatok:Core Temp: 48 fok.
Everest: 54 fok.
Real Temp: 44 fok.Mindez egyszerre. Most melyiknek higgyek?
-
Sann81
csendes tag
Szerintem sem a procival lesz gond a ramnak adtam 2.1v-t de így sem megy
Vagy a ram időzítéseket kell átállítanom ahogy a többiek mondták vagy még egy kis pluszt valaminek de elméletileg mást nem kéne hogy állítsak.Megpróbálom OCZ ramokkal hátha jobban szereti a lap
Nem hagyom ennyiben a dolgotKöszönöm
-
NFree
addikt
válasz
Auratech #2749 üzenetére
Általába én a ram miatt haltam be mindíg, hogy még post se volt de mind1 ,sokkal érzékenyebb tuningnál mint a proci szerintem, ha valami miatt szarul van belőve, ilyen hirtelen nem áll meg a proci, előbb csak hibázgat , aztán már nagyon meg kell ölni, hogy még post se legyen nekem , még 4.5ghz-en is ment a vinfos csak a mark nem, bootolt volna még 4.7-is, és nem volt jobb , mint a srácé, csak valami beállítás biztos hiányzik.
-
Auratech
őstag
Ha a biosig sem jutsz el, akkor a procioldalon is korlát van.
A memóriaidőzítéseket nézve ott lehet próbálkozni szerintem. az 5-5-5-15 elég feszes egy ilyen kísérletnél. Ha a procit húzod és ez a fontos először, a ramot mindenképpen biztonsági beállításokkal érdemes mellétenni. Rontani nem lehet vele.
Tehát 6-6-6-23. -
lipi67
nagyúr
Kevés az infód.Bocs most nincs időm leírni,s bár nem Neked szólt,de előbb nézd át ezt:
[link]Ha meg elakadsz,küldj privit mert ez a topik inkább a procikról szól ,s nem UD3R-ről,ne offoljuk szét.
MOD:(G)MCH Frequency...----------333(lehet 400is de van ram ami behibázik e miatt)
-ez a sor értelemszerüen Nálad 200.(kevesebb szorzót ad ugyan mint 400-on v auto-n-s elvileg lényegtelen is lehetne-,de sajna sok lap,RAM!,nem szereti az auto-t v a 400-at -
NFree
addikt
Nem a prockóval lessz ott baj , hanem valami alaplap beállítással, tudom én írtam , hogy nézz be ide, de csak azért , hogy így nem álnak le a prockók ahogy leírtad. Nem hinném hogy vallos lenne, ami megy 3700lazán s megálna 330 as fsb-nél. Én másra gyanakszom valaminek kéne még egy kis plussz csak nem ismerem a lapodat. kérdeztem is , amoda hogy nem a ram fogja meg? esetleg azoknak adhatsz még olyan 2.1v-ot. Giga lapok nekem eggyenlőre sajna kínai
-
Sann81
csendes tag
Sziasztok!!
Segítségeteket kérném!!
UD3R / E5200 VID: 1.0625v / 2*1 GB Crucial
12x310= 3720 MHz
Vcore: 1.35v / Latch: 333 / Mem szorzó: 2.4 / ram: 2.0 v. / 5-5-5-15
így Prime95-tel stabil
De 4 Ghz körül 1.40v Vcore 330 FSB-vel már el sem indul---> próbáltam még emelni a feszt és más szorzóval de semmi
Mi lehet a gond??
ennyi lenne a proci vége??Nem hiszem hogy 1.43v-al nem megy a 4GHz de a 1.35-el megy a 3700 Mhz
-
fagy53
nagyúr
Abból is kétfajta van. Ha mostanában vetted az biztos cl6-os, de tavaly még cl5-ös 1066 Kingmax-ok voltak. Nekem ilyen van, 1 éves és 5-5-5-18 időzítésekkel 2.2V-on 1175MHz a max. Ez csak a teszteredmény, nem ezen használom, mert a 1066 gyári órajel is bőven elég. A RAM tuningja hozza a legkisebb teljesítménynövekedést, de a legnagyobb instabilitást is!
-
As012
csendes tag
Üdv!
Ramok hőmérsékletét ugye csak kézrátétellel lehet mérni? Ha így langyos, akkor jó?
Találtam egy olyan beállítást, hogy 3,5Ghz (280*12,5@1,25V), így 1120-on futnak a ramok, 6-6-6-21, 2,0V, viszont a hőmérsékletükről nincs infó, csak az ujjam... -
Auratech
őstag
Bocsi az idetolt képekért. Legközelebb csak link lesz, nem ilyen féloldalas izé
De, ahogy visszanéztem a korábbi oldalakat, láttam, hogy meg lehet szaggatni ezt a procit. Jó látni, hogy sok ilyen "vadember" van, aki 100E forintos teljesítményt csal ki a 20E forintos alkatrászből. Ha meg kéne venni, ezt a teljesítményt a boltban, sokba jönne, és nekem kell a kakaó, mert több100 órányi video vár archiválásra.
Ehez a tuning és a gpgpu a 4850-ből kell, vagy egy szerverfarm-renderfarm
Joo muekodeest! -
Auratech
őstag
Megnézegettem egy-két oldalt, ami a finom beállításokról szólt. Aztán hirtelen ötlettől vezérelve reseteltem
Elindult 4Ghz-en és fel is bootolt. Aztán nem volt stabil. Szerintem a ram gyengesége miatt lehet ez. De, hogí 4ghz-en elindul, az most tetszik. Persze a cél a legfelső, nem túlfeszített üzemi "fordulatszám" optimális beállításokkal. Akkor már a proci kívülről kap hideget, nem a 4850 melegét szippantja.
Joo muekodeest mindeninek! -
Auratech
őstag
Bocsánatot kérek a z elhamarkodott lelkendezésért!
A valós fesz 1.375V és ekkor viszont 3875Mhz-a tempo. A core tempben néztem és ott meg nem a tényleges feszültség mutatkozik. Tényleg bocsi!
Viszont azt látom, hogy van benne tartalék és jó az ár/teljlesítmény-a. 3.5-ön 1.28V-ot kér. Ez már jobban tettszik. Jobban nem is kinzom. Jó éjt mindenkinek
ja meg a kép: ha már pofázok -
fagy53
nagyúr
válasz
sid.:Rc211v #2731 üzenetére
A legtöbbünk így van vele, de vannak nagyon jól sikerült példányok!
Ki kell fogni, neki sikerült... -
Auratech
őstag
No egy kérdés is van még, hátha másnak is hasznos.
Van valahol a 43-45-ös chipsetű lapiok biosának lelkivilágát leíró info?
A beállítások nagyon sokfélék a feszültségeket, arányokat, sebességeket tekintve. Sokkal több minden van, mint a korábbi prescotot támogató lapnál.
Biztos, az ördög a kis részletekben van, de hátha létezik valahol felgyűlt és összefoglalt tapasztalat. Persze a beállítás feliratait a googléba biztosan van valami. -
Auratech
őstag
Szia Mindenkinek!
Régesrég fórumoztam proci témában. Most viszont van egy 5200-am és most próbálgatom felcsavarni. gigabyte ep43-ds3 lapon sajnos nem tuning 1066-os kingmax rammal( 2x1Gb).
A hűtőm a prescottról örökölt saját készítésű szörnyeteg.
Az első körben 3750 lett alapfeszkón (1.2V) A ramok még biztonsági 800-on mennek. Mondjuk a superpi 14,5s1-M-ra sikerült, és lemegy a 32 is, közben 46 fokos a két mag.
Meddig lehet ezt húzni. Szerintem simán egy 4 fölé is. Meglátjuk.. -
fagy53
nagyúr
válasz
Shifty10 #2726 üzenetére
Nem általános, de nem is rendkívűli ez a különbség a két mag között! Nálam az AMD-n volt éppen ennyi, de ettől még nem lett semmi problémám, azóta is remekül megy.
Az 5200-asnál csak 5°C a különbség a két mag között, ez kb egy középérték.
A hőcsöveken nem igazán érezni a CPU hőmérsékletét, jóval hűvösebbnek kell lenniük, mint ami CPU tokozásán belül van. A két mag hőmérsékletének különbsége is jórészt a chip és a tok közötti hővezetés inhomogenitásának tudható be, ill a szenzorok esetleges szórásának a következménye lehet. Esetedben ez a két tényező feltehetően erősíti egymást, de nem kell törődni vele, mert kárt ez soha nem okoz. -
Shifty10
csendes tag
Közben tesztelgettem a procit, kezdek arra gyanakodni hogy igazad van a szenzor hibával, alapon, tuning és terhelés nélkül gyári hűtővel 47/35 a két mag hőmérséklete. Ez már alapból gyanús, mert 47 egy kicsit sokank tűnik, idle-ben.
Leterheltem 100%-ra mindkét magot, két orthos ment egyszerre, de a különbség így is maradt (58/46), mondjuk ez már annyira megfektette a gépet hogy az ablakok frissítése is belassult.
Most reggel meg rászántam magam, és beraktam egy régebbi, két hőcsöves hűtőt, de szinte semmit nem nyertem vele, csak hogy halkabb mint a régi gyári, de hiába ír az összes progi 58/46 fokot, a hőcsöveket tapogatva nem érzem hogy ennyi lenne, úgyhogy igazából nem zavar, de ha lesz rá lehetőségem letesztelem egy másik lapban is... -
lipi67
nagyúr
válasz
Shifty10 #2720 üzenetére
a 2 mag között akár 15°?Az azért durva.Lehet hibás szenzor is,ihs hiba is(polír segíthetne)de miért nem az IHS és a magok között ekkora a különbség,hanem a 2 mag között..-Ok,nálam is volt már proci amelyiknél volt 7-8° az se volt szimpatikus,de ez.
Prime 95-tel teszteld inklább!Azt mondod,h talán azért van mert az 1ik mag(miért???)nagyobb terhelést kap.Fura,de legyen igazad.Viszont akkor ..10-15 fok különbség a két mag hőmérséklete között, terhelve/terheletlenül -ha nincs terhelés..akkor miért.Nézz utána,teszteld,jó lenne másik lapban is,mert azért 15° nem normális -
lipi67
nagyúr
A procinak kevés a fesz,adj neki még.NB-sb(hidak)-nak is adj 0,1-et ezzel növelheted a sávszélt(FSB).Energiakütyüt kapcsold be nyugodtan-nem kavar az be.S próbáld újra a tuningot.(VTT-nek is adhatsz picit,de ezt ki kell tapasztalni.Pll maradhat annyi(gigánál nem szokás piszkálni,ha mégis,nagyon picit csak)
A lapod topikjában semmit se mondtak?(nemtom milyen a biosod)
-
Shifty10
csendes tag
szasztok, ma én is beléptem az 5200 tulajok táborába, használtan vettem a procit, 2160-ról váltottam fel, de mindjárt az elején van pár kellemetlenség.
Coretemp-el, realtempel, speedfannal mérve is mindig van 10-15 fok különbség a két mag hőmérséklete között, terhelve/terheletlenül is fennáll a dolog. A másik érdekesség amit tapasztalok az hogy orthossal terhelve a windows feladatkezelő diagramja szerint az egyik mag jelentősen nagyobb terhelést kap (kb. 30-60% az eloszlás a két mag között), talán ettől lehet a melegedés nagyobb.
Gigabyte p35-ds3p lapban van a proci, legutolsó (12b) biossal.
Szerintetek mi lehet ennek a jelenségnek az oka, illetve okoz-e ez gondot a hosszabb távú működésben? -
gzoli2
tag
Sziasztok !
Újonc intelesként lenne pár kérdésem. Nah szoval van egy Asrock p 43-as lapom E5200-es procival, szeretném 3000 mhz-en használni(gyári hütő) a memoria 2*1066 kingmax hyperix .
A biosban van jó pár rövidítés amit nem vágok pedig jo lenne nem mellényúlni.
Ezeket állítottam eddig: Vcore 1.2 volt, dram voltage: 2,1 volt. pci fixálva 100 mhz-re.
energiaszabályozás kikapcs. Pll voltage: 1,5
Most jön a sötétéség: Strap fsb to mch ??
sb nb voltage , vtt ezek nem tom mik p::
Az fsb memória arányt sem találom igy a ramok vmi idióta 500 mhz-en mennek
Szóval a fenti beállításokkal nyomtam egy 230 fsb-s tuningot de ujra sem indult a gép .Jumperrel kellett a biost resetelni.
Kérdés 1: Asrock lapoknál nincs valami trükk , hogy ne kelljen a jumperekkel szenvedni (Asusnal a cd-röl javitotta a bios magát) ha nem indul a lap?Kérdés 2: mit állítsak , hogy 240 fsb-n bootoljak pliiiiiiiiiz
-
lipi67
nagyúr
Ezért most emgen meg fognak ölni itt,de sztem 2xxx-ről nem érdemes már csak 8xxx-re váltani,ha nagyon érezni akarod a különbséget(nem teszteken)7xxx irreálisan drága,a többi előnye meg tuninggal áthidalható..
Kínozd azért,kíváncsi vok,h mit megy!(ja!2xxx-en nem 2200-ast értettem,az nem ok.2140-2160-2180)ölhettek meg..
-
lipi67
nagyúr
Ősembertől!
[2x2gb800MHz11500Ft/1233MHz]
-
nbl2
senior tag
Hi All,
Lecseréltem a e6400-et egy e5200-re, de nem biztos, hogy megérte.
A e6400 8x400-on=3,2-on ment a e5200 eddig 11x333-on=3666-on megy, ami ugye jobb, de nem sokkal. Azért eléggé érezni a a procin az FSB hatását, mert pl:12,5x290=3625 és a 11x333=3666 között érezhető a különbség. De feljebb eddig nem tudtam húzni, így is 1,37V-ot kap. Azért még nem adom fel. -
zoo8800
veterán
Többnyire butább C2D-k. Pl. az E5200 is C2D (Wolfdale), csak alacsonyabb az FSB, és kevesebb a cache. Azonos órajelen viszont minimális a teljesítménybeli lemaradás a drágább C2D-khez (pl, E7xxx, E8xxx) képest.
A két magból (jó esetben) mindkettő megy. Ha nem, akkor gari
-
falco5
tag
Sziasztok!
Lenne egy nagyon alap kérdésem!
Mi a különbség az Intel Dual Core procik és a Core 2 Duo procik között?
Én olyat hallottam, hogy a Dual Core ba is két magot tesznek, de az egyik hibás vagy valami gond van vele.
Tud erről valaki valamit?
Köszi -
lipi67
nagyúr
Nem nagy minőségkülönbség van a 12-14k-s alaplapok között.Inkább minimális felszereltség különbségek,meg..Attól függ kik,honnan szerzik be,inkább a beszerzési ár miatt vannak különbségek.Vegyél gigát,s valóban ne ezen spórolj,meg ne a tápon.Táp
eked nem az a fontos,h 1000W,hanem a gyártó..
FSP-vel jól jársz!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3070 8GB ZALMAN Z1 Plus Be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged