- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
Új hozzászólás Aktív témák
-
butch1
csendes tag
Jólvan, köszi mindenkinek. Akkor előbb majd tesztelgetek gyárival és ha nem lennék elégedett akkot TX2
-
zoo8800
veterán
3-3,5 környékére szerintem is elég egy gyári, akár a sajátja is. Nekem 3,5-ön 1600-at pörgött a kis gyári, 58 fokos maghő mellett.
Memória: Kingmax, ha olcsó kell, és OCZ, ha lényeges a jó időzítés. Illetve ha tudsz olcsón OCZ-t, akkor mindenképp azt. 800-as is jó lesz. De inkább 4 giga legyen
-
-
butch1
csendes tag
Hello ! Milyen hűtőt ajánlotok olyan középárkategóriában a procihoz ( e5200 ofc ) hogy stabilan és probléma nélkül menjen 3 - 3,5 ghz-en ( ga-ep35-ds3 lesz a lap ) ? Valamint milyen memóriát ehhez a confighoz ? (2gb ddr2 800/1066) köszi a választ
-
Tuja1
aktív tag
Mi a fenének energia takarékos mód, a procinak mikor 1,36V-on IDLE 3W-ot kajál?
Akkor már inkább arra figyelnének oda az alaplap gyártók, hogy a nap 24 órájában bedugott gépben, mikor ki van kapcsolva,ne világítson már a billantyűzet meg az egér
teljesen feleslegesen.
-
Dave™
nagyúr
válasz
promisz #4182 üzenetére
Igen, az a segélykiáltás még egy kis áramért.
Nem tudom mit hallottál, de biztosan nem a processzort
A tápventi sokat nem számít, célszerű lenne oldallapi ventit ráfújatni, ha van hely az oldallapon, vagy esetleg lecserélni a hűtőt valami erősebbre. Vagy hagyni mindent így. Bár nyáron már kevés lesz ilyen tuning mellett. Szerintem már mondták mások is, de az új gomb mellett van a válasz, átláthatóbbá teszi a dolgokat, célszerű (lenne) használni.
-
promisz
aktív tag
A tápom 12 centis ventillátoros és pont a proci felett van a ventillátor része ami szívja kia levegőt, szóval sztem így jó.
Hallottam tesztek közben néhányszor egy rövid időre egy ilyen magas hertzen sípoló hangot. Az a proci volt? Baj? -
Dave™
nagyúr
válasz
promisz #4180 üzenetére
1) 1.45V-ig biztosan nem, bár tartós használatra érdemes 1.36V alatt maradni
2) Mert 0.05V-al alatta van pl. Gigabyte lapoknál (gondolom ilyen tartományban nem lehet pontosabban, másik verzió szerint biztonsági okokból)
3) 70 fok alatt
4) Lehet több is, csak a hőmérséklet ne menjen 70 fölé, ehhez pedig többnyire kevés a gyári hűtő, ezért. Ha nagyon jó a szellőzés, beleférhet több is.
5) Elsősorban igen.
6) Igen, de csak mértékkel. Meg ha már gyári hűtő, akkor legalább irányíts rá egy ventit. -
promisz
aktív tag
Tegnap teszteltem a procit 3100-on minden jól ment a teszt is sikerült,
viszont amikor ugyanezt ide írtam akkor egyszer csak kékhalál. (lehet
azért volt mert beállítottam a BIOS-ban hogy warning legyen ha eléri a 60
fokot? csak viszont ez akkor volt mikor már leállítottam a tesztet és
elkezdett hülni a proci....)
Ma is teszteltem. Csak ma 3,2 ghz-én. Természetesen VID húzással.
viszont a CPU-z 1,280 V-ot írt ki terhelés nélkül.
Terhelés alatt átlag hőmérséklet 61 fok volt de felment 63-ra is egy
párszor. Terhelés nélkül jelenleg 38 fok.
Szerintetek húzhatom még feljebb vagy így hagyam? (sztem hiába húznám még ha VID-et nem szabad emelnem)
És egy pár kérdés még a végére:
1. A processzor VID-jét ha húzom az árt a procinak?
2. A valós VID miért nem egyenlő a BIOS-ban beállított értékkel?
3. Mennyi az a hőfok ami még jónak számít terhelés alatt?
4. Ha gyári hűtőm van, miért nem szabad 1,32 V-nál többre húzni a VID-et?
5. Végül is akkor csak a hűtő szab határt a proci tuningolásban (mint most nálam)?És még egy fontos kérdés: ha netán a mostani beállításaimnál is kék halált dob ki, akkor húzhatom feljebb a VID-et?
-
philoxenia
MODERÁTOR
Offokat töröltem, legyetek szívesek a témáról írni a továbbiakban!
-
JJános
addikt
válasz
darál0w #4176 üzenetére
Üdv!
Sikerült megrendelnem egy Sapphire HD4670 gddr4 512-es vga karit. Gondolom jó lesz bele.
Amúgy a procc izzasztáskor sem megy fel, és általában 30 fok körül tartózkodik, mint a samsung HDD-m. A VGA-ról azt írják, hogy alapban 33 fok körüli, és nem éhes tips. Teszt, amit találtam 3DMarkt06-8800 petty.A héten még jelentkezek, ha bent van a vga.
-
kicsigeri
senior tag
válasz
zoo8800 #4167 üzenetére
Semmi bajom, csak lemaradt a smájli.
Amúgy meg a kérdése:kicsigeri: próbáljam meg VID emelés nélkül hátha viszi a 3,33-at vagy esélytelen?
És a válaszom rá:
Nem sok esély van rá, de megpróbálhatod. ha nem megy a fentebb leírt szerint pl. 3 asával vedd lefele az FSB-t amíg nem jó.
-
promisz
aktív tag
darál0w: "Nameg EIST és C1E kikapcs." nem tudom mi az...
kicsigeri: próbáljam meg VID emelés nélkül hátha viszi a 3,33-at vagy esélytelen?
zoo8800: az mit jelent nálad, hogy elhasal? Kisül a proci? Amúgy sajnos nincs annyi időm, hogy lépésekben mindig 30 perceket teszteljem.
És a BIOS-ban a warning jelzést vagy mit akkor 60 fok helyett állítsam 70 fokra? -
kicsigeri
senior tag
válasz
promisz #4157 üzenetére
- CPU CLock Ratio = 10X marad
- Fine CPU Clock Ratio = +0.0 marad mert nem minden lap szereti a feles szorzót
- CPU Host Freqvency(mhz) = 300 333
- PCI Express freqvency(mhz) = 100 marad
- System memory multiplier = 2.40 marad
(Memory freqvency(mhz) = 720) ~800 leszVid: ha gyári a hűtőd, akkor 1,32V többet ne nagyon, az kb 1,27V lesz valósba, ha az imént, 1,25V kapott.
-
Zsubi
őstag
Nah...., megnéztem a proci hőfokát játék alatt is és kb. 2óra F.E.A.R 2 után sem ment 61/59 fok fölé a magok hője gyári cooler-ral
Erősen gondolkozok hogy beszerzek egy Xigmatek Achilles S1294-est vagy egy Thermalright Ultra 120 Extreme-t
Kíváncsi lennék hogy ezen hűtők valamelyikével milyen hőfokot produkálna -
promisz
aktív tag
válasz
zoo8800 #4156 üzenetére
Tehát akkor ha a VID-et húzom, akkor még nem lesz semmi baja a procinak vagy az alaplapnak?
A procim akkor 3,33-ra húzzam max? (jelzem: gyári hűtő van rajta)
Nem szeretném, hogy a procim elsüljön vagy hogy hamarabb tönkre menjen mintha nem húztam volna.
Tehát akkor mit állítsak mennyire?
- CPU CLock Ratio = 10X
- Fine CPU Clock Ratio = +0.0
- CPU Host Freqvency(mhz) = 300
- PCI Express freqvency(mhz) = 100
- System memory multiplier = 2.40
(Memory freqvency(mhz) = 720)
(légyszíves írjátok át a fentebbi adatokat arra amerre állítsam [mert én csak így értem]. Köszi!)
-
promisz
aktív tag
Kész életem első CPU stabilitás tesztje!
Lefényképeztem a 30 perc eltelte után, úgyhogy még nem állítottam le:
[link]Lefényképeztem a 30 perc eltelte után 1 perccel is:
Ezek után mit csinájak? Procit érdemes emelni? stb?
-
promisz
aktív tag
Megnéztem a szorzó emelésével, de kékhalált kaptam.
Igen a VID-et kellett emelnem. Fokozatosan emeltem feljebb fele, közben volt olyan, hogy 2 percig ment a windows aztán befagyott és kékhalál stb. és végül megtaláltam az ideális VID beállítást amivel még most (5 perc elteltével) is megy a gép.Voltage Control 1.25000V
Tehát akkor összegezve:
- CPU CLock Ratio = 10X
- Fine CPU Clock Ratio = +0.0
- CPU Host Freqvency(mhz) = 300
- PCI Express freqvency(mhz) = 100
- System memory multiplier = 2.40
(Memory freqvency(mhz) = 720)Indulhat a teszt, vagy még módosítsak valamit?
(ha még egyel emelném a memory multipliert, akkor a memory freqvency 900 mhz lenne) -
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
promisz #4141 üzenetére
alapfeszen, ami nálad ez a 1.2250 ennyi tud
mint, mondtam 1.36Vig viheted. ha kell neked az a 3,33ghz, akkor 333*10 és kb 1.3V. de probáld meg kisebbekkel is. 1,25ről indíts és vidd feljebb.
ramokat egyenlőre, meg ugy szorozd, h 800 körül menjenek. nem baj, ha kicsit több.
333 fsb esetén 2,5ös szorzoés így probálgasd.
de geri verzioja sem elhanyagolhato.
azt is probáld meg -
promisz
aktív tag
Beállítottam úgy ahogy mondtad, de windows indulásakor kék halál.
Aztán egy kicsit lejjeb vitttem az értéket 2,8 ghz-ra (10*280) és beindult, megy renddsen.Most ilyenkor mi van? Ilyen gyenge procit fogtam ki ami még a 3 ghz-t se bírja?
Próbáljam minél feljebb emelni, addig amíg nincs kékhalál és utánna készítsek egy mérést?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
-=Lord Tom=- #4139 üzenetére
mivel közvetlenül a proci mellett van( legalábbis nekem
) és kib***ott forro, hatással van a környezetére , így a procira is sajna
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
promisz #4135 üzenetére
system memory multipliert told feljebb. 2,5tel megy majd 750en, de 3as szorzoval is megnézheted. és akkor 900. 5-5-5-18ban vinnie kell. ha nem, adj neki feszt. 2-2.1Val vinnie kell
ha procinak nem akarsz több feszt adni, akkor vedd vissza azt a +0,5ös szorzot.
szvsz 3000en menni fog ennyi fesszel
autorol manualra, de izibe. huzva nem szabad ott hagyni.
a többi beállítás maradhat normalon.
-
promisz
aktív tag
darál0w:
Tehát akkor itt van a BIOS-om:
Teteje: http://prohardver.hu/dl/upc/2009-03/29/209235_qqx5zmyutvnav5bz_bios.jpg
És ezt beállítva nem indul el, hanem elálítodik a CPU frekvenciája 2.1 ghz-re.
Alja: http://img253.imageshack.us/img253/8546/dsc00028y.jpg
Ezért most a System voltage Control: AUTO-n van. -
darál0w
Jómunkásember
válasz
zoo8800 #4129 üzenetére
igen-igen. megtaláltam. nekem hasonloak a hőfokok és tuti, h az NB borda miatt. azt meg nem tom lehűteni
de legalább tanultam belőle.
lehet, h már írtam, de legközelebb olyan lapot kell venni, amine van fasza hűtés, vagy fekvő prochűtő venni.
nem ,mintha magasak lennének ezek a hőfokok, mert simán beleférnek.
de lehetne alacosnyabb is... -
promisz
aktív tag
darál0w: beállítottam a szorzót 10-re meg mindent, ahogy mondtad és a többi feszültséget normal-on hagytam. (Most lehet ki fogtok röhögni, de) nem szeretnék több feszültséget hozzáadni, mert úgy hallottam, hogy akkor hamarabb tönkre fog menni a proci meg lehet, hogy az alaplap kondija is szétpukkan...
fagy53: Mind a két RAM-ot max 800-ázon használja, de viszont mint ahogy a BIOS képemen is láthatjátok a MEmory freqvency: 600 mhz és lehet az a baj, nem tudom.
Van valami ötletetek arra, hogy mit csináljak, ahhoz menjen rendesen és le tudjam futtatni a tesztet?
-
darál0w
Jómunkásember
az én lapomnak nem kell ilyesmi feszt adni.
11es szorzoval megy most nekem és csak proci és ram kap többletfeszt.
1.28Von 3,15Ghz igen csak kevés. alapon vinnie kellene. ezért mondtam, h azzal kezdje.
zoo ne mond már, h nincs uj. nem csináltál még sotot újjal?
vagy a c2d tuning topikban van belőle?
és nem a procid forro fejű. neked is az NB borda miatt magasak a hőfokok. mint nekem
-
zoo8800
veterán
válasz
-=Lord Tom=- #4122 üzenetére
kicsit kuszák a hőfokok, azóta összehangoltam őket
-
zoo8800
veterán
válasz
-=Lord Tom=- #4120 üzenetére
-
Monya78
veterán
A gyári hűtőt a hangja miatt cseréltem le...ha nem egybe fröccsentve lett volna a rögzítés a ventivel...akkor maradt volna a gyári hűtő valami halk ventilátorral párosítva...
Alpine 7 pro hangja a házban lévő többi ventillátor kb. 15-17dB-es hangjához simul...a 10 fokkal hűvősebb mag csak bónuszként jött.
Polír meg minek ha a gyárival hűtővel sem volt veszélybe a 70 fok környéki kritikus hőmérséklet...
-
Monya78
veterán
Persze még annyit kell tudni hogy a gépembe még duruzsol egy pár ventillátor...
Passzív vga + a déli híd kap egy 650rpm-en pörgö 12cm-est
Északi híd + a memók + a proci pici része kap egy 650rpm-en pörgö 12cm-est
Vinyó kap egy 5V-on menő 12cm-es ventillátort
Tápot pedig kivettem ház belsejébe (ház tetejére került)...így a proci környékén jó tágas a tér... -
Dave™
nagyúr
válasz
Monya78 #4112 üzenetére
Teljesen igazad van, nálam is elsődleges szempont volt a költséghatékonyság (kiváló ár/teljesítmény), az E5200 is erről szól. A 2500Ft-os F 7 Pro meg még a fővárosban is olcsónak számít. Jó az az A 7 Pro, hangja az nem nagyon volt
Bár ha le lenne polírozva, szerintem még jobb lehetne, egy délután alatt összehozható a dolog.
-
Monya78
veterán
Szia!
Primet nem használok, esetleg tudok olyat mondani hogy amikor kipróbáltam mennyi a proci vége biosos 1,45V-ot adtam neki (Cpu-Z 1,41V) proci sebessége 3,7ghz superpi 4M egymás utáni párszori lefuttatása után 48fokig ment fel a max...
Dave: Olcsóbb pipe-os hűtőket azért hagytam ki a számításból, mert a proci árához képest így is drágák...Vidéken lehetelen beszerezni ilyen árba használt hűtőt hisz pluszban ott a posta vagy egyéb költség...
zoo8800...nekem is szokott elég sokat 0rpm és 0 dB-es állapotban lenni a gépem...amikor nem kapcsolom be...ilyenkor energiatakaréskos is...
-
Dave™
nagyúr
-
Monya78
veterán
Sziasztok!
Beálltam a gyári hűtő lecserélők táborába...
Mivel a proci árához képest sajnáltam kiadni 5-6eFt-os "best of" hűtőre a pénzt ezért egy ArticCooling Alpine 7 pro-t vettem 2,7eFt-ért:
A pwm 1200-1400-es fordulatra állítja be a ventit ez kb.15-16dB hangerőt jelent, tehát a gyárihoz képest hangtalan.A hűtés hatékonysága: biosos 1,3V és 10x333Fsb-n, terheletlenül 33fok, játékkal terhelve 40fok a max. (rivatunerrel monitorozva)
Gyárival régebben: bios 1,26V és 9x333Fsb-n, terheletlenül 38fok, játékkal terhelve 52fok a max. (rivatunerrel monitorozva)
Nekem bevált...javaslom azok számára akik nem szeretnének sok pénzt költeni a gyári hűtő lecserélésére...
-
kicsigeri
senior tag
válasz
Killerlaca #4073 üzenetére
Hi
A procidnak ugyan az a vid-je, mint az én procimnak, tehát menni fog az alacsonyabb feszen is. 1,2V nekem ~3,6 GHz Próbáld meg szerintem menni fog az. -
fagy53
nagyúr
-
promisz
aktív tag
válasz
darál0w #4101 üzenetére
Van egy kis probléma.
Amikor beállítom a CPU Voltage controll-t utánna elmentem a BIOS-t és nem csak egyszer indul ujra hanem kétszer és a BIOS-t ellálítja 2,1 gigaherztzre. És be kell állítani mindent újra.
Nem tudom mi lehet a baj. Szerinted? Így is (auto voltage controllon) lefutassam a tesztet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Ring - gyűrű-kúra
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Jól néz ki a világoskék iPhone 17 Air
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kompakt vízhűtés
- Napelem
- Építő/felújító topik
- Formula-1
- Asztrofotózás
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10850K 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 6700K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4770 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- I5-13400F 2x16 GB RAM SEASONIC 750W TÁP GIGABYTE GA-B760M ZALMAN Z1 PLUS HÁZ GARANCIA!!!!!
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3003
- iKing.Hu - Nubia Z70 Ultra 5G Black Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 256 GB tárhely
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest