-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ginola
addikt
Most ezt látom, ez így oké?
-
ginola
addikt
Illetve, T490-re úgy raktam win 11-et, hogy a biost alapállapotba tettem, majd a boot menüben a pendrivot első helyre tettem és elindítottam a gépet, ez így jó?
Vagy így kellet volna?
Security - Secure boot kikapcsolva (alapállapotban be volt kapcsolva)
Startup - UEFI/Legacy boot - both (alapállapotban UEFI only, szürke nem állítható most, secure boot miatt)
UEFI/legacy boot Priority - UEFI first (nálam ez is szürke most, secure boot miatt)
CS Support - Yes (nálam no, szürke, secure boot miatt) -
LZs?!
aktív tag
válasz
ginola #126194 üzenetére
Ha meg akkuról használom akkor 50 és 80 százalék az optimális.
Igen...Tehát ha használat közben töltőn van 0 százaléktől töltsem és maximum 80? Ha kikapcsolom úgyis levesszem róla a töltőt.
...nem 0-tól, hanem jó az 75%-on, t.i. ha <=0.75 akkor tölteni fog 80-ig, 0-ról is és 74-ről is, ső még 75-ről is. Az az 5% loft azért van, hogy legyen tűréshatára az akksinak némi veszteségre anélkül, hogy az elektronika rákapcsolja a tápot.
-
-
MrSealRD
veterán
válasz
zsolti75 #126192 üzenetére
Egyébként mi van abba a bios-ban amiért megéri 5p-nél többet foglalkozni vele?
Na ez az amire már nem szántam rá 1 percnél többet, mert amíg korábban full history-t láttam a readme-ben, addig most csak az aktuális verziót mutatják és a régebbieket nem látom. 1.60-ról mentem 1.65-re. Én azért nem hanyagolom el a security patcheket sem.
Amúgy ez nem lett volna 1 perc sem ha működik out of the box... de nem működött, így nyilván rászántam az időt, mert amúgy nehezen engedek el nem működéseket... -
LZs?!
aktív tag
válasz
ginola #126189 üzenetére
Összeségében jó az a 80%.
Egyébként attól függ, miként fogod használni.
Nagyjábóli 'hüvelykujj-szabály' Li akku esetén: 40% (20) alatt ne nagyon legyen, tartós tárolás pedig töltés nélkül: 80% - így még az önkisülés során sem eshet le túlságosan, de ez max pár hónapot / fél évet jelent ránézés nélkül. Töltés során a fokozott igénybevétel általában 90%-tól felfele van. TL;DR - használd 40% (50) és 80% között és akkor a használati 'érték' és töltési ciklus hányadosa optimális elhasználódás szempontjából.
Ha tudod, hogy fogod használni rendszeresen akksiról, akkor hagyd belátás szerint 90% @max: így van jó pár órád drót nélkül, csak igyekezz 40% felett tartani.
Ha főleg drótón használod, akkor leviheted 60-ra, csak időnként töltsd fel, aztán hagyd használatban visszamerülni.
De (ofc csak szerintem) az egész akkukérdés nem ér annyit, hogy érdemben érdemes legyen foglalkozni vele. Hagyd a default 80% és -5% offset beállításon.
Szerk: [link]
-
MrSealRD
veterán
válasz
donjohnson #126184 üzenetére
Jó kérdés a hogyan... passz. Letöltöttem a Lenovo oldaláról aztán run...
Nekem a logban ennyit vésett bele:
[2025/4/2 22:0:45] version 30.40
OS = Windows 10 64bit
Driver Loading....Done
System BIOS Version -> N1UET86W
Applying BIOS Version -> N1UET91W
System EC Version -> N1UHT27W
Applying EC Version -> N1UHT27W
AC adapter/Battery check....OK.
BIOS Flashing....
The number of retries of BIOS update = 1
The number of retries of BIOS update = 2
The number of retries of BIOS update = 3
Failed.
Error : An unexpected error has occurred.
Error code = 255Nálam így néz ki a disk management.
-
Tim82
félisten
-
Francia91
veterán
T500/W500 modBIOS flash Windows alól vagy BIOS-ból célszerű megoldani? Már nem emlékszem, hogy csináltam anno, WinPhlash alól azt írja, hogy az eszköz nem áll készen (Device not ready)
Felmegy BIOS-ból flashelve is a modBIOS? -
ginola
addikt
Újra raktam a rendszert jó lett.
Illetve erre már nem emlékszem, ez így oké, vagy mire állítsam?
48 vagy 60 Hz, illetve a csúszka alul hol ajánlott?
Köszönöm előre is!
[kép] -
ginola
addikt
válasz
donjohnson #126165 üzenetére
Error code(0x61)
-
ginola
addikt
válasz
donjohnson #126163 üzenetére
Ugyanúgy nem megy fel rá, mint a másikon.
A touchpadon lehet klikkelni, de a kurzor nem megy......marhára gáz. -
ginola
addikt
válasz
donjohnson #126160 üzenetére
Nem, sajnos akkor sem javul meg..Sőt a commercial program , amit talál nem tudja telepíteni, hibával leáll.
Esetleg valmi javítás rá?
Töltés kezdete, és leállítása gyári beállítánál 75 és 80 %, ez így oké? Próbálom megőrizni sokáig az akkut, ha már nem lehet könnyen kivenni.... -
Reggie0
félisten
válasz
tototos #126155 üzenetére
Igen, azt olvastam, hogy volt szivas, de mostanaban mar jottek ki fixek. Wifi chipsetbol direkt a 6E-t valasztottam, nem a 7-est, hogy mar kiforrottabb driverekkel legyen ellatva.
Tudod konkretizalni, hogy mivel szivtatok? Az EC sleep fogyasztasrol tudok, mint problema, az ma mar kezelheto.
-
ginola
addikt
válasz
donjohnson #126158 üzenetére
Köszönöm.
A touchpad gombja működnek,a kis piros pötty is, viszont nem érzékel a toucpad, ha húzom rajta a kezem, de a nyomást érzékeli, ez mitől lehet? -
ginola
addikt
Sziasztok
Kaptam egy használt T490-et.
Van a valamilyen akkulátor kezelelő lenovo program, amin be tudom állítani meddig töltsön, illetve, ha rácsatlakoztatom a töltőre akkor kivélje az akkut.
Köszönöm előre is. -
LZs?!
aktív tag
válasz
zsolti75 #126150 üzenetére
Köszi szépen a tanácsot.
Tegnap Prim95-tel megdolgoztattam egy thread-en a default test-tel kb. fél óráig, HWiNFO szerint 4.7 körül volt az átlag, és azért sokszor lefordult a 100 fokos plafonról.
Majd egy-két hét múlva, amikor lesz némi szabadidőm, utánaolvasok, hogy mit érdemes berendelni, aztán valamikor szétkapom - bár időszűkében lehet, egyszerűbb lenne elvinni hozzáértőhöz, hogy rakja össze tisztességesen.
-
zsolti75
senior tag
válasz
LZs?! #126146 üzenetére
Volt legalább egy tucat P15 G1-esem.
Mérési eredményeket nem mentettem el sajnos, viszont arra emlékszem, hogy nem a legacélosabb a hűtése.
Egy szálon viszont soha nem szabad beleszaladnia throttlingba, még a nyolcmagos 10875/10885-el is csak a sok szálas mérés végefelé nyalt bele a 100fokba.
A hűtő kialakítása miatt folyékony fémezni nem lehet sajnos, keményebb állagú pasztát javaslok, az ilyen mx4-ek és társai csak pár óráig jók.
Meg kell nézni hogy fekszik fel a hűtő és annak megfelelően alakítani rajta. Padokat csak akkor kell cserélni ha sérült. -
LZs?!
aktív tag
Egy kérdésem nekem is lenne...
P15 G1 - i7 10850H / T2000
Most használtam terhelve és közben monitorozva.
Egy szálon terhelve huzamosan a CPU 96 fok körül beáll 4.2GHz magasságára - azt tartja folyamatosan, de ugye 100 foknál thermal throttling, így 4.4-ig nem boostol csak pillanatokra, 4.7-4.8-at legfeljebb a task manager-ben látok applikáció indításakor, a nominalis 5.1 maxot pedig soha.
A VGA remekül elvan benne, de majd kipróbálom azt nem terhelve is, hátha akkor a hűtés is jobban bírja a CPU-t magában.
Szóval a kérdés: érdemes lehet feltúrni a hűtést, pasztát és heatpad-eket cserélni, etc. vagy ez normális és ennyit tud?
-
LZs?!
aktív tag
válasz
rgeorge #126144 üzenetére
Én anno P52-be tettem plusz SSD-t, és a kétoldalas ragasztóval felrakható ~2-3mm-es heatsink-jét valószínűleg még rá tudtam volna tenni, de inkább lehagytam, mivel a beszerelőkeretben is volt egy sima heatpad + fólia kombó.
Mindenesetre most rákeresve egy bruttó 1 cm körüli SSD nem biztos, hogy befér - így szemre legalábbis.
Review: [link]
-
rgeorge
addikt
Üdvözlet! Lenovo P51-be vajon milyen magas M.2 SSD fér be? Egy Samsung 990 PRO 8.2 mm magas heatsink-kel, ez még beleférhet?
-
megott
aktív tag
Sziasztok, most tudnék vásárolni, gyönyörű állapotú, nem szerelgetett T14-eket (i5 10gen, 16GB RAM, 256GB SSD, magyar bill, gyári töltő) 100e/db áron, szerintetek ez egy rentábilis ár? Köszi!
-
Reggie0
félisten
válasz
tototos #126139 üzenetére
En most teszem utolso probat AMD-s procis T14 G5-tel. Kivancsi vagyok linux alatt mennyire lesz stabil. Ha most nem lesz jo, akkor en dobom vagy 10 evre az AMD-t. Elotte 2700u(A485) es 3700u(HP Elitebook) is volt, de csalodast okozott a stabilitas es fogyasztas miatt.
-
tototos
addikt
Én megkezdtem a Win11-es világot egy T14 Ryzen Gen2-vel. Érezhető a különbség a T450s után.
-
totron
addikt
válasz
lócitrom #126130 üzenetére
de érezhetően a modern internet is kezdi néha rágni
Mik ezek? A tekerésbe beletartozik a CPU fan hangja is, egy procijában lassabb, de jobb hangú. halkabb hűtéssel, amihez még szoftveres vezérelhetőség is tartozik, kellemesebb használat lehet, akár 2-3 generációval visszafelé is. -
lócitrom
őstag
válasz
lorcsi #126126 üzenetére
akkor végképp jobb ötlet előrébb lépni. kolléga közben írt egy részletes listát, amik megfelelnek ennek az elvárásnak. ha itt hardveraprón nézel gépet, akkor elér rászűrni mondjuk sorozatra (thinkpad, vagy ha valami más széria is belefér ideapad, yoga). vagy esetleg az említett modellekre. aztán a találatok többségénél szerencsére már a címben jelölik a hirdetők, hogy milyen generációs, vagy konkrétan miféle processzor van a gépben. intel alapon valóban mindig az első szám jelöli a generációt. tehát 8xxx.
#126127 Tikakukac
én ezt nem vonom kétségbe. egy 6300U-val szerelt gépet használtam munkára. általában elvolt, de érezhetően a modern internet is kezdi néha rágni. már nem future proof azért, hogy egy webes valami ne kezdje el feleslegesen pörgetni. úgymond ebbe már nincs tartalék. ellenben egy gen 8-ban még bőven. és akkor pár évig tényleg nem kell ezzel foglalkoznia. ha jól értem eleve felügyelet nélkül szeretné, hogy elzötyögjön stabilan még jó ideig a gép. -
Tim82
félisten
válasz
lorcsi #126126 üzenetére
Feltéve, hogy workstation és presztízs-szériák nem jönnek szóba (P sorozat, X1 Carbon sorozat kiesik):
T480, L480, E480 (14" méret, általában 8. gen Intel (budget változatban van elvétve 7. gen is, az még nem Win 11-kompatibilis hivatalosan), minőségben is ez a fentről lefelé sorrend: T/X széria jobb, mint L, L jobb, mint E)
T480s (14" méret, jobb kicsit a T480-nál minőségérzetre, 1x RAM foglalat + forrasztott RAM)
T580, L580, E580 (15,6" méret)
L380, X380 (13,3" méret, van Yoga változat is, X-ben már csak forrasztott RAM)
X280 (utolsó 12,5" méretű modell, csak forrasztott RAM)A485 (T480 AMD-s változata, a benne lévő mobil Ryzen valamiért nem minősül Win 11-kompatibilisnek)
A285 (X280 AMD-s változata, procira ld. mint az A485-nél, csak forrasztott RAM)Minden, ami ezeknél újabb, az már 8. gen fölötti és Win 11-kompatibilis, akár Intel, akár AMD. A széria beolvadt a T/X-be innen.
-
Tikakukac
titán
-
lócitrom
őstag
válasz
lorcsi #126122 üzenetére
van itthon egy eléggé hasonló gépem, szintén ugyanilyen procival. 6. generációs, U szériás.... papíron előrébb van a Core 2 Duo-nál, de azért ez se fogja szeretni a teams-t igazán. nem tudom mennyire tervezel előre, viszont szerintem 8. generáció alá nem érdemes már menni. de ez csak az én véleményem.
-
-
tomazin
veterán
válasz
donjohnson #126120 üzenetére
Amugy nem ertem miert teams. Meg nem talalkoztam rosszabb meetingelesi lehetoseggel, egy katasztrofa az egesz (arrol mar ne is beszeljunk, ha tobb ceg alatt van accod)
Jitsi meetnek van desktop kliense, signal is rendben van.donjohnson: browser joval tobbet eszik
-
donjohnson
addikt
válasz
lorcsi #126118 üzenetére
a webes, böngészős teams is akad a gépeden?
https://teams.microsoft.com
így böngészőben használva talán kevesebbet eszik mint letöltve és feltelepítve. -
Tikakukac
titán
válasz
lorcsi #126107 üzenetére
25 ropiért vettem patent touch kijelzős 7480-at. 6. gen proci, rendes kijelző.
De ontopik legyek: T470, 7. genes i5-el volt 35k tavaly amit vettem az öregemnek. És bár hiába szeretem az X-eket és blablabla, azért az a plusz 4 év teljesen más szintet jelent tempóban.
Amúgy érdekel miről mondod meg minek hány gazdája volt
-
lócitrom
őstag
válasz
lorcsi #126114 üzenetére
na akkor végképp. a teams egy retek. ahogy kolléga említette a signal is egy opció. de telegram, whatsapp, viber. etc. gyanítom ami még windows 7 kompatibilis az elmegy majd a gépen. nem használok teams-t semmilyen formában, de ha tippelnem kellene, akkor egy electron alkalmazás az is. az meg zabál rendesen. mivel van itthon egy R61-em, így ezt fixen megerősíthetem.
-
LZs?!
aktív tag
válasz
lorcsi #126107 üzenetére
A Teams tenyleg meglehetosen eroforras igenyes, de nem is casual chat app-nak van kitalalva; pusztan az MS-nek egyszerubb es hasznosabb volt azt kitenni Skype potleknak.
A jelenlegi meme altali felkapottsagot felreteve... Signal a Skype helyett?
En evek ota hasznalom, a PC-s kliens egy varrogepen is elfut, viszont fiokot csinalni csak telefonhoz kotve lehet
-
lorcsi
veterán
válasz
FoxiestFox #126110 üzenetére
Szetneztem.. 40korul latok
bar ezek sajnos tuti rengeteg gazdasak lehettek..
talan valami asztali midi pc jobb volna -
-
lorcsi
veterán
válasz
FoxiestFox #126108 üzenetére
Ebben hany ev lehet meg kb ?
-
-
lorcsi
veterán
Van egy nagyon regi t61 laptop a csaladban
szuleim hasznaljak, video telefonra unokakkal
de most h a skype megszunik kellene valami mas app amit le tud kezelni a lapos
raadasul win 7 van rajta es nagyon vinnyog, h frissiteni kellteams-en gondolkodtam, de elvittek helyben egy szervizeshez es azt mondta nekik h nem birja a gep meg ezt sem
agyaltam azon is h masik laptop….mi az a szint smire kis befektetessel erdemes cserelni ? -
Bogyi007
veterán
válasz
Bogyi007 #126060 üzenetére
Tegnap meg is érkezett a masina.
E14 Gen 2 (type 20T6, 20T7) Laptop (ThinkPad) - Type 20T6
A linken szereplő árhoz képest hétfőn még 18000 forinttal kevesebb áron volt beszerezhető, így + 8 GB RAMOT és 480 GB NVMe SSD-t kértem bele. Így MPL csomagautomatás szállítással 101650 forintot fizettem érte.
Nagyon meg vagyok elégedve a géppel, a kijelzőn én nem látom az állítólagos karcot de a burkolati karcolások se nagyon láthatóak. Az akkumulátora 79%-os ami a gyakorlatban azt jelentette hogy miközben próbálgattam és beállítottam a gépet és közben futtattam a Lenovo Desktop Vantage nagytesztjét is a 19%-ra merülést bő 3 óra alatt sikerült produkálni.
-
carr
őstag
válasz
totron #126102 üzenetére
Helyi Lemez. sima c: , index sztem assetom miaz.
titkosítva nincs. 97% adata valami 1tb nvme 8tb írt adattal.
Tervezett elavulásos lószar. de ja. Amúgy nem térdelget. a szokásos a485re jellemző fagyik vannak, random. van hsználat közben van lezárt képernyővel fagyik. passz.
Sima win10, tudjuk hogy szar. Hogyan tudom javítani? Ne mondd, hogy telepítsem újra, mert az is szar lesz.tuti.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Házimozi belépő szinten
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- PlayStation 5
- Háztartási gépek
- Tőzsde és gazdaság
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- Thinkpad T14s Gen4 14" FHD+ IPS i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Elitebook 840 G3 laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD/Win11)
- HP Elitebook 820 G3 laptop (13/i5-G6/8GB/128SSD)
- HP Elitebook 830 G5 érintőképernyős laptop (13,3FHD/i5-G7/8GB/256SSD)
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged