Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Medocsabi
addikt
Már most sokszor tapasztalom, hogy sok kereséshez sokkal pontatlanabb választ ad a nem fizetős opció,mint mondjuk tavaly ilyenkor. Sok választ nem is írhat már le, különböző irányelvek miatt, amik korábban nem voltak. Sőt, már képeket sem lehet vele szerkeszteni, amin személyek vannak, személyiségi jogok miatt (nagyon helyesen amúgy).
-
-
-
Néztem ezeket az épületeket, sehol egy napelem?
-
ddekany
nagyúr
Az adja a gerincét? Nekem úgy tűnik, hogy OpenAI igyekszik vertikális lenni, és különösen nagy hangsúlyt tesz a kész termékekre. Google, MS szintén. Anthropic is egy darabig csak API-t adott kódgenerálásra, aztán bumm, berobbant a Claude Code-al.
Ettől függetlenül megmarad az API-ra is az igény, amikor valami speciálisabb esetre kell, mint cégek belső alkalmazásaiba. Megmarad, amennyiben az AI fejlődik szépen tovább, és így nem pukkan az egész.
-
ben2
tag
Ahogy a dotkom lufi esetén se tudott egy átlag user összerakni egy portált, web alapú email rendszert, keresőmotort, stb. még akkor sem, ha az egyszerű html weboldalak nagy részét egyetemisták fejlesztették szotyiért.
Nem azzal van tehát a baj, hogy valakik ráfejlesztenek egy API-ra, hanem ahogy a dotkom idején, úgy most is buzzword alapon százmillió dollárokra értékelnek fel olyan cégeket, amik a legjobb esetben is csak pár százezret érnek, és ezek adják az OpenAI bevételének a gerincét. Aztán amikor találkoznak a valósággal és a befektetők kihúzzák a dugót, akkor nem csak az ő pénzük úszik el, hanem az OpenAI bevétele is. -
ddekany
nagyúr
Az előfizetéses AI szolgáltatások jelentős részét minimális python tudással az OpenAI API-ra építve bárki meg tudná csinálni magának.
Ha pl. kapsz egy Claude vagy akármi LLM API hozzáférést, kapásból tudsz generálni egy Python programot amin keresztül chat-elhetsz vele egy weboldalon át, meg pár szokásos extrát hozzá (dokumentum feltöltés, stb). De a büdös életbe nem raksz belőle össze egy Claude Code-ot, vagy egy Cursor-t (és most tekintsünk az UI-os aspektusaitól) pedig az is csak azt hívogatja. Szóval a modellen kívüli rész közel sem egyszerű.
-
ben2
tag
válasz
pelgrim_v1
üzenetére
"az openai-ra millió meg egy szolgáltatás épül, amikre fizetnek elő az emberek/cégek, az a pénz"
Pont ez az üzleti modelljük legsebezhetőbb része.
Az előfizetéses AI szolgáltatások jelentős részét minimális python tudással az OpenAI API-ra építve bárki meg tudná csinálni magának. Gyakorlatilag fogják az inputot, kiegészítik néhány saját prompttal, meghívják a API-t és visszaadják az eredményt. Mindezt pedig becsomagolják valami parasztvakító UI-ba és eladják a fogalmatlan, AI buzzwordre kattant befektetőknek valamiféle technológiai paradigmaváltásként.
Azaz az ilyen startupok pont ugyanabból élnek, mint anno a dotkom cégek: a kockázati befektetők pénzéből és pont ugyanúgy fognak a földbe állni.
Az tehát, hogy az OpenAI bevétele javarészt tőlük származik érdekes szimbiózist eredményezett: kis túlzással ChatGPT skineket árulnak, de mivel tokenenként fizetnek az OpenAI-nak tök mindegy ... amíg nem pukkan a lufi. Onnantól viszont komoly kockázata van, hogy magukkal rántják az OpenAI-t is. Ezért az OpenAI elemi érdeke, hogy hosszú távon NE a rajta élősködő szolgáltatások generálják a bevétele meghatározó részét.
Csak a fogalmak tisztázása érdekében: lufi alatt most nem általában az AI felfutását értem, hanem a buzzword kihasználásából élő vállalkozásokét. -
csizo13
tag
Jó ideje használom a ChatGPT Pluszt, van, amikor "vitatkozni" kell vele, finomítani a keresést a szempontjaid, elvárásaid alapján, de nekem nagyon hasznos.
Mélykutatásba pedig olyan összefoglalót rittyent bármi témában,, hogy ihaj.
Én a segítségével adtam le 12 kilót (táplálkozás, edzés javaslat, étrend kiegészítők, stb) és következményeként lett a vérnyomásom is rendben. Havi 9000 Ft-ot nekem megérte.
Rengeteg dologra használom mindenféle területen.
Én ehhez szoktam hasonlítani: olyan mint egy könyvtár, nem kell mindent tudni, észben tartani, a könyvet kell megtalálni és fellapozni, ha valamit tudni szeretnél.
Most ez egy nagy könyvtár, csak már nem kell megkeresnem a könyveket, beleolvasni, hanem összefoglalja x mennyiségű helyről forrás megjelölésekkel. A forrásokon tovább tudsz menni, ha el akarsz mélyülni valamelyik kapcsolódó írásban.
Megértem, ha valakinek rossz tapasztalata van, vagy utálja, mert nem rögtön azt a választ kapja, amit gondol, vagy nem emlékszik a memóriában tárolt dolgokra, meg akarja magyarázni a válaszai helyességét, ami idegesítő, de ezek kezelhetők szerintem. Az ingyenes az töri a magyar nyelvet is, ahogy láttam egy ismerősnél. -
ddekany
nagyúr
A ChatGPT beállításokban, a "Personalization"/"Custom instructions"-ba kéne betenni. A beszélgetések közt direkt nincs áthallás (kivéve, ha valamit betesz a Memory-ba, de ahhoz külön unszolni kell, vagy pedig kézileg beírod a "Custom instructions"/"Memory"-ba.)
Amúgy mikor pár hete használtam, akkor nekem inkább a fordított gondom volt, hogy mikor eléggé világos, hogy fejből ez nem fog menni, akkor se keresett, hanem noszogatni kellett, hogy keress rá a neten.
-
Igen, de a frissítéseknél bekerülhet olyan dolog is, amit user interakcióval "tanult".
Pl. ChatGPT-nél elsődleges a böngészés. Nagy hiba szerintem. Konkrét alkatrész bekötésre kérdeztem rá, adatlap linkelve... málnás. Netes marhaságokat hozott be.
Programozás: megadtam neki, h a doksi az elsődleges referencia, onnan indulva keressen megoldást. Netezett megint... szar is volt, amit összelapátolt.
Mire kérdeztem, h 'háteszthogy, akkor kiköhögte, h mindegy mi az elvárás, elsőként neki github, reddit, stb. a cél. Fain...
Később ezt várhatóan javítják. De "megtanulni" csak erre a csevegésre tudta, következőnél ugyan ez előjött, pedig beleraktam a "csevegés indító" szövegembe (rövid válaszok, csak a lényeget, nem kell ajánlás, stb...).
-
-
ddekany
nagyúr
válasz
Ammonita6
üzenetére
Én nem tudok róla, és erősen kétlem, hogy fontosak a felhasználók a betanításhoz. Némi RLHF lehetséges, már amennyire az emberek nyomkodják a válasz értékelést. Néha agentic program generálásnál besegítek, hogy ezt ne így, abból esetleg lehet tanulni, de tipikus kérdéseknél ennek nem nagyon van megfelelője. Meg lehet látni, hogy mire próbálják használni az emberek, de az nem betanítás.
-
Ammonita6
csendes tag
Az adataiddal fizetsz, illetve, mostanság inkább hozzájárulsz a betanításához. Ehhez kell minél több ember. Jó kérdés, hogy mi lesz a felhasználókkal, ha már nem kellenek a betanításhoz.
-
ddekany
nagyúr
-
válasz
pelgrim_v1
üzenetére
> A civil lakosság nagyon kis része használja közvetlen , minimális bevétel
600 millio felhasznalo az keves?
-
Alusky
senior tag
Stadionok 2.0
-
flexxx2
őstag
az AI központokban ott a fejlődés lehetősége, valamilyen alapkutatás segítése, pl a CERN adatainak feldolgozása, akármi
amúgy én nem kérek szívószálat, megiszom pohárból,
de azért egyéni szinten minimális fáradtsággal lehet csökkenteni a hulladéktermelést, pl ne vegyél vacakokat online, ezzel csökkented a keresletet, vagy ne kérdezgesd az AI-t hülyeségekkel, mert az rengeteg energia, és ha milliós embertömeg odafigyelne akkor már számítana -
wjbhbdux
veterán
Az ilyen féktelen környezetszennyezés miatt teljesen értelmetlen, hogy minket szelektív hulladékgyűjtésre kényszerítenek, és papír szívószálakkal szivatnak. Egy homokszemet teszünk az ellapátolt hegy helyére.
-
Csak a google loginnal használom, ismerősöm, akinek van céges előfizetése (és nem a full-full csomag) azt mondta, h már az is nagyságrendileg jobban használható, mint a free verzió. Asszonynak is van (valami másra van havi előfizuja, amihez jár a chatgpt is), nem teszteltem még párhuzamosan, de Ő is dícsérte. Szal. biztosan tolják majd a népet az előfizu felé, cégek meg kifizetik, leírják költségbe.
Hogy ez mire elég a fenntartáshoz képest, azt nem tudom... -
laed
aktív tag
Ez ma az ENIAC.

-
ddekany
nagyúr
Mint már írták mások, a kézenfekvő, hogy a bevétel az előfizető cégekből lesz. De az sincs kőbe vésve, hogy az ingyenes jól használható marad magáncélra. Azaz elő fognak fizetni az emberek is, legalább is aki megengedheti.
Aztán még ott van az is, hogy állami összefonódás folytán az állami bevételek/tartalékok jelentős részét, ilyen-olyan csavarral, de lényegében a tech brók cégeibe irányítják pl. közszolgáltatások és szociális juttatások helyett. Igazából azon lepődnék meg, ha nem.
-
Meridian
senior tag
válasz
pelgrim_v1
üzenetére
Igen, volt erről is szó. Egy előfizetés (egy személy használati joga) cirka 100ezer $-ba kell hogy kerüljön... minimum. Ami havi ~8350$...
-
pelgrim_v1
tag
Miért hiszik állandóan hogy civil lakosság tartja el ezeket a cégeket? Mint ahogy az nvidia is b2b főleg mostmár, az openai is. A civil lakosság nagyon kis része használja közvetlen , minimális bevétel
az openai-ra millió meg egy szolgáltatás épül, amikre fizetnek elő az emberek/cégek, az a pénz, nem az hogy jóska pista megkérdezi a chatbot-tól hogy 13 centivel kicsi e neki
-
Meridian
senior tag
Már csak az a kérdés, miből lesz a bevétel? A google a reklámokból biztosítja a keresőt, a youtube-ot, maps-et... De pl a chatGPT? Még nem volt benne reklám.. törvényszerűen lesz?
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen videókártyát?
- Milyen házat vegyek?
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Kompakt vízhűtés
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Arc Raiders
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Windows 10
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GoPro HERO12 Black (CHDHX-121-RW) akciókamera
- Apple iPad Mini 6 64GB,Átlagos,Töltővel,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Thermaltake V3 fekete NBase 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)