Új hozzászólás Aktív témák
-
Coyot
őstag
Nem hirdetésnek szántam
-
Coyot
őstag
Skacok, árazásban tudtok kicsit segíteni?
Van egy gyakorlatilag új gen8am otthon celeronnal 4 gig rammal. Mivel sikerült megszüntetni a flash degradálását abban amit használok, így remélhetőleg nem fog kelleni már, ezért el is adnám csak nem tudom mit kérjek érte. Feljebb láttam 100k-s árat, tényleg elmennek annyiért? -
Blasto
csendes tag
válasz
cucuska79 #5086 üzenetére
Ja ! Akkor én értettem félre...
Szóval, az egyik haver adott el néhány napja egy HP Gen8-as szervert ugyanilyen paraméterekkel, annyi különbséggel, hogy E3-1230-as CPU volt benne. Azt 100 eFt-ért simán elvitték. Szerintem ezért 90 eFt teljesen jó ár, ha az iLO is rendben muxik -
cucuska79
tag
Sziasztok!
Meg tudnátok mondani, hogy mennyi lenne a reális ára, ha el szeretném adni a szervert?
Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1220L V2 @ 2.30GHz 2.30 GHz
2*8GB Kingston ECC Ram párban
HDD nélkül -
PpenoO
őstag
Vagy valami pörgeti vagy a ventilátor igényel egy kis karbantartást.
Nekem is hangos volt régen és nem jöttem rá miért. Mindent megtettem de nem tudtam 29% alá vinni. Mint kiderült a VGA paszta volt kiszáradva, újrapasztázva rögtön lejjebb vette a fordulatszámot és halkabb lett (13-19%, AHCI mode, Xeon 1220, HD6450, 1SSD 3 HDD, 2x8gb ram).
Aztán a ventilátor kezdett zajos lenni. Nagyon piszkos volt... Kitakarítottam és műszer olajoztam, azóta újra elviselhető lett a számomra.
iLOban meg tudod nézni hány százalékon pörög a venti és annak megfelelően újrapasztázni amit lehet illetve karbantartani a ventilátort.
-
magyarzoltan
tag
A RAID-es kérdésemre esetleg valaki tudja a választ?
-
RazoR
veterán
Cserélt már valaki gyári ventilátort? Olvastam pár helyen, hogy ami kering a neten vezeték kiosztás az nem jó. Van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata?
-
Blasto
csendes tag
válasz
lakisoft #5068 üzenetére
Én használtam, de nem voltam hasra esve a sebességén.. konkrétan felezte :
Viszont fontos infó, hogy innen NEM tud bootolni a gép ! Én azt csináltam, hogy a microSD kariról bootolt (egy linux GRUB2), ami aztán indította az NVMe-n a WinServert. Nagyon sok szenvedés volt, mire működött... (egy adalék: a Gen8 valamiért csak relatívan tud hivatkozni a meghajtókra, úgyhogy ha kiveszel, vagy beteszel egy új meghajtót, az egész konfigot újra át kell írni..)
Az egyébként ugye megvan, hogy a SATA csatlakozóknál az első kettő SATA3 (max 6 Gbit/s), de a második kettő (és az alaplapi is, ami a CD-hez megy) csak SATA2 (max 3 Gbit/s) !
Azóta áttértem Gen10Plus-ra, ott nincs ilyen gond
-
magyarzoltan
tag
Sziasztok
Végre eljutottam odáig hogy szereztem 4 tök egyforma HDD-t és tudok RAID-ben dolgozni. Valamikor ha lesz egy szabad hétvégém akkor át is építem a rendszert. Próbáltam utánna olvasni a dolgoknak és eddig az jött le hogy ha RAID-5-ben összerakom a 4 hdd akkor az 5. ( nevezzük optikai meghajtó portnak ) bootolható. Namost itt a kérdés, ugye a 4 hdd 1 tömb, gondolom akkor az az utolsó port sem fog AHCI-ban mennni, hanem ide kell csinálnom egy Jbod tömböt és onnan tudok bootolni.
Van e valami megoldás hogy a most ahciban működő boot hdd-met klónozni tudjam egy jbod tömbre hogy ne kelljen már újra raknom mindent a nulláról?
-
lakisoft
veterán
Milyen szükítő kell ahhoz, hogy a keretbe ssd-t tudjak tenni? Köszi.
-
lakisoft
veterán
Még mindig a ram upgrade-del kinlódik:
Samsung m391b1g73bh0-ck0 8GB x2 confirmed working - ez van az angol nyelvű linkben leírva a ramok között. Pontosan ilyet próbálok életrekelteni. Ha 1db-al próbálom vajon bebootol? A ramok egyébként hibátlanok. -
dchard
veterán
válasz
Szirtimorc #5057 üzenetére
Megvan esetleg a flash tartalma valahonnan? Sikerült kiolvasni egy működő darabból?
-
Szirtimorc
senior tag
Ha valakinek lenne ILO (flash ic) hibás alaplapja fölöslegben, érdekelme.
Köszönöm! -
lakisoft
veterán
Meg tudjátok nekem mondani mi a legújabb bios?
A linkelt doksik alapján:
BIOS - J06 (04/04/2019)
iLO 4 - v2.73 (11/02/2020)
Intelligent Provisioning - v1.71 (20/02/2019)Nekem ezek vannak fent és sajnos egy ram bővítés után nem bootol be a gép 1018-as errorcode ha jól emlékszem.
-
-
zex
aktív tag
Napokban jutott hozzám egy ilyen kis Gen8-as csoda. Az lenne a kérdésem, hogy FW frissítések közül mit ajánlatok felrakni, mert ahogy nézem eléggé le van maradva a kicsike:
Nem tudom, hogy javít-e vagy ront rajta az update.
Jah, és az iLO felületen azt látom, hogy szerver nincs még regisztrálva a HP-nál. Ezt érdemes megtenni, vagy ez csak a terméktámogatás miatt lenne érdekes?
Köszi a helpet.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Kb egy hónapja sikerült hozzájutnom egy Intel Xeon E3-1240 v2 processzorhoz, beszereltem, azóta szépen muzsikál.
Rengeteget olvastam utána, de végül úgy döntöttem kipróbálom ezt a 69W CPU-t gyári hűtővel, friss pasztával, max ha túlmelegszik eladom. Egyelőre az iLO és a CoreTemp szerint is megfelelőek a hőfokok, bár nem is szoktam maxon járatni, illetve a Turbo-t kikapcsoltam a BIOS-ban. Amiatt vettem, mert a korábbi Celeron már nem bírta kihajtani az új 500 MBit-es internetet és az oprendszer frissítés is elég lassú volt, most ezek a problémák megszűntek
Szóval akinek nem extrém felhasználásra kell egy erősebb processzor az szvsz 69W-ban is gondolkozhat. -
Faby
senior tag
Csak és kizárólag a RAID beállítás vész el, legalábbis eddig mást nem tapasztaltam. Azt is simán vissza tudom állítani. Rendszeridőre nem panaszkodik, indításnál, legalábbis onnan, ahonnan látom is a POST-ot, mindig pontos.
Ettől függetlenül majd ránézek az elemre a következő karbantartásnál.#5041osztraksajt
Az ILO AHS problémát írtam is, hogy nincs köze ehhez. -
dchard
veterán
Az RTC elemet mérni kell. Ha látnál hozzá feszt azt mondanám, hogy azt talán el lehet hinni, de ebből hogy "okay" semmi nem következik. Egyébként csak a RAID beállítások vesznek? Biztosan nincs külön elem a vezérlőnek, egy elem van a Gen8-ban. Hogy a vezérlőnek van-e különálló flash memóriája, az jó kérdés: a BIOS és az ILO külön chipen vannak, ez biztos.
-
Faby
senior tag
Kis segítség, tanács kellene.
Előzmény: #4864 Faby
Valamint tegnap rendbetettem az iLO-t, frissítettem, utána írta, hogy degraded, formáztam, kikapcsoltam az AHS logot (újra, mert már korábban is kikapcsoltam), a folyamat része, hogy teljesen áramtalanítani kell a szervert. Visszakapcsolás után előjött megint, hogy nem látja a boot drive-ot. A problémához nincs köze, csak leírtam, mi vezetett az áramtalanításhoz.A előzményekben linkelthez képest annyival vagyok előrébb, hogy Inteligent provisioninggal rendbe tudom tenni újratelepítés nélkül (OMV van rajta), be kell állítani a smart array karbantatásánál a RAID0-t az SSD-re, és bootolhatóvá tenni. Szerencsére ez nem okoz adatvesztést, inkább csak macera, minden esetben, ha valamiért teljesen áramtalanítani kell a szervert.
Amíg a táp csatlakoztatva van, semmi gond, újra lehet indítani probléma nélkül, de áramtalanítás után mindig előjön.Igazából itt jön a kérdés: van-e a raidvezérlőnek saját backup eleme, ami elfáradhatott? Ha igen, hol, és milyen?
Lekérdezés alapján az alaplapi RTC elem ok, de nem tudom, ez mennyire megbízható?root@NAS-OMV5:/proc/driver# cat rtc
rtc_time : 08:34:14
rtc_date : 2021-12-29
alrm_time : 10:54:35
alrm_date : 2021-12-28
alarm_IRQ : no
alrm_pending : no
update IRQ enabled : no
periodic IRQ enabled : no
periodic IRQ frequency : 1024
max user IRQ frequency : 64
24hr : yes
periodic_IRQ : no
update_IRQ : no
HPET_emulated : yes
BCD : yes
DST_enable : no
periodic_freq : 1024
batt_status : okay
Esetleg más tipp, lehetséges megoldás?
-
válasz
LógaGéza #5037 üzenetére
Na igen, sajnos 1030gt-nél nincs olcsóbb kártya ami tudna h265 decode-ot (pár OEM 1010gt-t leszámítva) , amikor vettem akkor is sokalltam érte a 20k-t, de most 30k de inkább 35k alatt nincs low profile... Nevetséges az egész, pláne hogy a 1030gt játékra minimum kompromisszumos, egy új integrált elveri, bányába meg alkalmatlan...
-
válasz
cucuska79 #5034 üzenetére
Ha a 200w-os tápos szervered van és nincs beleerőltetve 8HDD, akkor létezik low profile 1050ti, ami tud mindent gyorsítani, vagy ami tuti belemegy azok a 1030gt-k de ott korlátozottak az encoder képességei ha jól emlékszem.
PLEX-hez utána kellene nézni mire elég a 1030gt. -
cucuska79
tag
Sziasztok
Létezik olyan videokártya, ami jó a szerverbe és tudja a 4k kódolást plexhez? Néztem, hogy plexpass előfizetés is kell hozzá, mert a profci nem támogatja.
Chromecast ultraval használnám, nem a vga hdmi-re kötve a tv-t.
Köszi a segítséget. -
Kobak77
aktív tag
Sziasztok!
Előre is elnézést kérek mind a hosszú szövegért, mind azért, ha esetleg egyes részek már ki lettek vesézve. Sok mindent olvastam már itt, de nem frissek az élmények, nagyrészt emlékezetből kérdezek.
Adott esetemben egy közepesen kibővített microserver, napi - családi - használatban.
CPU: 1260L
Mem: 12GB
disk: 2x2 TB raid 1-ben, ill. 2 db disk átmeneti használatban (kikerül).A géphez kb. 3 éve nem nyúltam hardveresen, a rajta futó OS-eket upgradelem, de az alatt minden "gyári". Most cserére kerülne a 2TB-os tömb egy 6 TB-osra, és ha már hozzányúlok, megcsinálnék pár dolgot. De haladjunk sorjában
.
Disk bővítés:
Lett 4 db 6TB-os natív 4k diskem. Amit eddig sikerült kinyomoznom:
- nem működik együtt az 512-es szektorméretű diskekkel, tehát a raid tömb bővítése (1 disk kivesz, helyette új be -> tömb újraépít -> másik disk kicserél nagyobbra -> tömb újraépít -> filesystem kibővít nagyobb méretre) nem játszik.
- "általában" a hp raid vezérlők raid üzemmódban "nem szeretik" a natív 4k diskeket. AHCI módban viszont mennek.
Erről sajnos közelebbi infót nem találtam gugliban. Jó lenne ha továbbra is tudnám használni a b120i-vel raid1-ben a tömböm. A céljaimra megfelel. Esetleg valaki próbált már 4kn disket használni raidben? Van esetleg tapasztalat?BIOS és egyéb FW-ek:
Egyrészről az az alapelvem, hogy ami működik, azt ne javítsuk meg, ugyanakkor olvastam itt a fórumon az ILO flash témáról. Nekem eddig nincs vele problémám, pedig jó régi verzió, de gondoltam, hogy megfrissíteném, ha már dolgozom vele. A kérdések a következők:
- nem romolhat el attól, ha elkezdem piszkálni? vagy mindenképp érdemes frissíteni?
- olvastam, hogy maga a javítás sem lett 100%-os. Ismét csak, érdemes frissíteni?Továbbmenve a ILO flash témától:
Mit frissítenétek meg? A gép nincs kinn neten, csak belső hálózaton van használva és ráadásul az ILO-t sem használom (vhogy elkutyultam a hozzáférését tartalmazó cetlit)És a technikai kérdés:
SD kártyán vmware esxi fut rajta. Ha jól értem, OS alól (win, linux) így nemigen lehet megfrissíteni. Van vmi ötletetek, hogy hogy lehetne ilo-t, egyebeket (amit javasoltok) frissíteni rajta?Előre is köszi a tanácsokat!
Kobak
Szerk.: egyelőre szedem össze az infókat, nekiállni két ünnep között fogok
-
dchard
veterán
-
PpenoO
őstag
Szedtétek már szét a fő ventilátort takarítás/olajozás miatt? Ha lehetne bele kapni utángyártottat, cserélném de így, hogy gyárit is nehéz hozzá szerezni... Mennyire macerás, veszélyes a műtét?
-
kgymac
őstag
válasz
totoka2 #5028 üzenetére
@scansat:
Ha már meghalt, akkor nem nagyon.
Működő rendszerről lehet a rendszer beállításokat (vezérlőpult), extra telepített csomagokhoz ezt neked kell megoldani (és a visszaállítást is). Új hdd-re új, a korábbival azonos DSM telepítése esetében a mentést vissza tudod tölteni, amit lementett, azt vissza is állítja. Valami érthetetlen okból a tűzfal beállításokat nem menti el (6.1.x), pedig az iptables képes rá.
Kézzel le tudod menteni, majd vissza is tudod állítani (root szükséges). De ugyanez mondható el szinte minden telepített csomagra is.
Verzióváltás esetében (5.2->x, 6.1->6.2) nem nagyon működik, többen furcsa hibákba botlottak, úgy tudom, az ajánlás az újra belakás.
Én eddig 3x állítottam vissza másik nason a konfig mentést, azonos DSM verzióra és hasonló hw konfigra, a gépnév és hálózati adatok maradtak a korábban kézzel beállítottak, a megosztások/felhasználók/csoportok létrejöttek a visszaállítás végén, de természetesen a mappa tartalmak NEM. A konfig klónpzás 6.1.3-mal történt. -
totoka2
tag
válasz
scansat #5026 üzenetére
A DSM minden a gépben lévő HDD elejére felmásolódik. Ha több HDD-t használsz, és egy tönkremegy, akkor csak csere, inicilizálás, és minden megy tovább (felszinkronizálja az új HDD elejére is a DSM-et). Ha csak 1 HDD van/volt benne, akkor újra kell telepíteni a kívánt verziót, és a programokat is. A régi penizéről indulhat, nem kell szerkeszteni (VID/PID ugyanaz a pendrivenak, ahogy kgymac is írja) csak le kell tölteni az esetedben DS3615xs telepítőt a synology-tól, és felrakni.
Azt valaki nálam hozzáértőbb tudja megmondani, hogy tudsz-e most konfigodról backupot csinálni, hogy az új rendszerre visszatöltsd, vagy 0-ról kell minden programot feltelepíteni/beállítani az új HDD-n. -
kgymac
őstag
válasz
scansat #5026 üzenetére
A pen csak a boot-hoz kell. De bootolhat hhd-ről is, de akkor el kell rejteni a DSM elől (pl. esxi, de proxmox alóli VM. Persze, a KVM egy csatolt virtuális pennek mindig ugyanazt a vid/pid értéket adja, ami jelenleg nem "közismert", kicsit guglizni kell érte).
Ha a vid/pid a pen-en lévő grubban van, akkor szerinted kell változtatni rajta, ha ugyanazt a pen-t használod a továbbiakban ? Help: a vid/pid nem változik. -
Zoty4
őstag
Sziasztok
DSM 5.2-5592 van nekem a Microserveren.Első kérdésem az volna, éremes újabb dsm verziót használni? Igazából csak tárhelyként használom a gépet, meg a DSget és DSfile amit haszálok hozzá. Videot Zidooval nézek.
Nyújt nekem valami többletet egy újabb verzió?Második kérdésem, hogy tervezek tárhelyet bővíteni
Jelenleg van 2x1TB Raidbe (adatoknak) meg 1x2TB filmeknek.
Most szeretnék bele venni 4, 6 vagy 8 terrás vinyót
viszont a honlapján ezt találtam:
Maximum internal storage
NHP SATA: 16TB (4 x 4TB) 3.5-inch SATA
Akkor most nem tud 4 terrásnál nagyobb vinyót fogadni? -
scansat
tag
Sziasztok.
Néha szörnyű hangokat ad a Gen8-am merevlemeze. Félek nemsokára elhalálozik. Az lenne a kérdésem, hogy mivel rég volt hogy felraktam rá az xpenology-t, már nem emlékezem hogy is van. Az elejébe dugott pendrive-ról indul, de anno valami kódot ki kellet olvassak a pendrive-ból. Szóval ha tönkremegy a merevlemezem, akkor az újra kell valamit telepítsek, vagy csak kihúzom, beteszem az újat és formázás, aztán megy?
Sorozatszám: C7LWN09761
Modellnév: DS3615xs
DSM verzió: DSM 6.1.7-15284 Update 3
1 darab Merevlemez: WD60EFRX-68L0BN1 RAID Group 1
Anno volt egy egész jó kis leírás, hogyan is kell telepíteni az xpenology-t, de most sehol sem találom.Ha valaki tudja szépen kérem linkelje be, mert elmenteném, hátha egyszer a pendrive fog tönkremenni.
Előre is Köszi szépen! -
envagyok
veterán
válasz
envagyok #5017 üzenetére
A lefagyott rendszer után kivett lemezekkel, csak az új telepítéssel sem indul már.
Az elcseszett rendszer belerondít a pendrive-ba? Akkor a háón sem látszik.
Megpróbálom azt, hogy újra rendbe teszem a pendrive-ot, megnézem indul a-e a friss telepítéssel, utána bootnál figyelek arra, hogy arról bootoljon, aztán valahogy rendbe vágom a rendszert.
Edit: Az sehogy se jó, mert gondolom a jun indítja a bootot.
Lehet azt valahogy ott módosítani? -
envagyok
veterán
válasz
envagyok #5016 üzenetére
Kiderült, mi volt az egyik gond.
A tesztlemezes rendszeren manuálisan beollózva szépen elindult.
Viszont lekapcs után, mikor rácsatlakoztattam a lemezeket, akkor ugyanazt csinálta, mint a múltkor, hogy leállított mindent, de most ott a gép a hálón.
Írta, hogy hiba van az egyik meghajtón, ami az újan telepített.
Aztán megint szépen eltűnt minden, és befagyott a webui.
ssh-n sem érem el.Lehet olyat csinálni, hogy elindítom a a friss telepítésessel, majd kötetenként engedem vissza?
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #5013 üzenetére
Írtam az xpeno threadbe is:
"Sajnos most már egyáltalán nem látszik.
Viszont valami más gond lehet.
Én a synology oldaláról töltöttem le a DSM_DS3615xs_25426 csomagot DS3615XS-hez, a jun 1.03b is ahhoz.
Gondoltam megnézem mi van akkor, ha friss telepítést szeretnék.
kivettem a lemezeimet, felírtam a jun 1.03b-t módosított vid piddel, mac-al, és egy generált sn-el. Azzal szépen meg is találta a a synology finder a gépet, telepítésre kattintva letöltött valamit, majd utána újraindult, és megint nem volt sehol semmi.
Utána gondoltam gyalulom a berakott új lemezt, és megpróbálom újra inkább tallózva a file-t, amit letöltöttem.
De akkor már telepíteni se lehet, csak miután újraírom a jun loadert.
Valamit rosszul használok nagyon.
Csak nem tudom mit.
Azt olvastam valahol, hogy ha egy rossz rendszernél kiveszem a lemezeket, és telepítem egy üresre, majd utána bootnál berakom a jelenleg kivett lemezeket is , akkor megjavul."
Tudtok linket adni, melyik pat-ot, melyik loadert töltsem le?
Esetleg nem a windows10 kever be a win32diskimagerrel?
Nem is látja a grubot, csak az ofsmounttal. -
envagyok
veterán
válasz
envagyok #5012 üzenetére
Kezdek őszülni.
Betallóztam a 6.2.3-at, amit letöltöttem a synology oldaláról.
Azzal fogadott újraindulás után, hogy valami hibát kell javítania, és reboot után újra ugyanezt.
Ezután felraktam az 1.03b jun féle bootloadert, átírtam a pendrive vid pid értékét, és a mac címet.
Ezzel elindul, be is tudok lépni a webui-ba, látszik is minden, elérhetőek lesznek a fileok is a nasról, aztán egyszer csak kiírja, hogy nem vagyok jogosult a szolgáltatásra, lecsatlakozik a hálózatról, eltűnik a router ui-ján az eszközök közül is
Lehet, hogy a synology oldaláról letöltött pat file nem jó?
Találkozott már valaki ilyennel? -
envagyok
veterán
-
envagyok
veterán
Hogy lehet elérni az ilo-t?
Régről az rémlik, hogy sima ip címmel, de most nem nagyon akar semmi se bejönni.
-
Fifi
őstag
válasz
ArthurShelby #5001 üzenetére
Lehet keverem és System ROM verziót nem lehetett upgradelni már nem emlékszem, több éve volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Angol nyelvű infók (BIOS, RAM lista, driverek, stb.)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Motoros topic
- Fotók, videók mobillal
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- PlayStation 5
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Ryzen 7 5800X / RX 7600 XT 16GB / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB + 1TB SSD / 650W
- Félkonfig napi használatból! Leírást, olvasd!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- HP EliteDesk 800 G1 USDT i5-4590s 8gb ram 120gb ssd wifi gigabit minigép eladó olcsón
- ÚJ Dell Latitude 15 5550 - 15.6"FullHD IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - 3 év garancia
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Huawei P20 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ Sapphire / Gigabyte RX 7700 XT / RX 7800XT 16GB / 7900XTX 24GB videokártyák 3 év 27%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest