- Házimozi belépő szinten
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gigabyte alaplap topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- LG C3: egy középkategóriás OLED tévé tesztje
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fujifilm X
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
RazoR
veterán
Sziasztok!
Egy alap Gen8-nak 2db 2TB WD Red-el mi most a reális eladási ára?
-
Petyb00
aktív tag
válasz
Petyb00 #5197 üzenetére
Találtam egy Német fórumot, ott vannak, fogasztási adatokra is példák, meg mindenféle további hasznos anyag. (ha valaki be tudja szúrni a témaindítóhoz, sokat segíthet az újan érkezőknek)
Ajánmlom a 3D printeres oldalakat is, ott is sok hasznos cuccot lehet találni, pl, előlapba szűrő lefogató, 3.5-ös keret, keretbe 2.5 átalakító,
PicoPSU-val más is próbálkozott sikeresen, sőt csökkent a fogyasztása is és nem mellesleg -1 ventilátor...
-
válasz
Petyb00 #5197 üzenetére
"Van értelme az alaplapi RAID-et lecserélni mondjuk egy P410-re?"
Ha nyugodtabban alszol tőle, akkor igen. Egyébként semmi (nem bízok adatot ZFS-en kívül másra)"Használja valaki Pico PSU-val?"
Nem vagyok benne biztos, egyáltalán eltudja-e vinni. PicoPSU az kis teljesítményű SoC + 1 disk, esetleg +1 ODD."Windows server 2019, minden eszközt/komponenst felismer szépen?"
Hivatalos support nincsen rá, de a DL380-ak gond nélkül (értsd, minden driver és tool megy) elketyegnek vele. Gondolom a Microserver is így csinálja.
2022-vel nem próbáltam még. -
Petyb00
aktív tag
Sziasztok!
Volna pár kérdésem, mert ezen csoda és egy Syno 720+ közt vacilálok.
(mogy miért ezek közt az hagyjuk)
-Van valakinek fogyasztási adata?
-Xeon E3-1220L V2 procit használ-e valaki, ennek érdekelne a fogyasztása.
-Van értelme az alaplapi RAID-et lecserélni mondjuk egy P410-re?
-Használja valaki Pico PSU-val?
-Windows server 2019, minden eszközt/komponenst felismer szépen?
-Windows server 2022-vel próbálkozott már valaki, fut rajta, eszközöket/komponenseket felismeri?
-Gondolom OMv 6-al simán megy...thx
-
LógaGéza
veterán
Most sima reboottól is eldobta az arrayt...
Az alaplapi B120i RAID vezérlőt használom, csak annyira, hogy az ODD helyén lévő SSDről is tudjak bootolni.
Már azon gondolkodok, hogy kiveszek egy HDD-t, és berakom a helyére az SSD-t, így nem kell ezzel küszködni.
Esetleg valaki használ úgy Linux alapú rendszert, hogy SD kártyán van a GRUB, és onnan bootolja az SSDn lévő rendszert? -
LógaGéza
veterán
válasz
LógaGéza #5193 üzenetére
Végülis sikerült megoldani. 18.04-es telepítővel felment a rendszer (ez is már az új telepítőt használja), ugyanúgy törölte az arrayt, viszont mikor újra megcsináltam bebootolt róla, és el is indult minden szépen. Innen csak két
do-release-upgrade
, és kész is volt... Nem értem, hogy ugyanez a módszer miért nem működött egyik újabb releasenél se... -
LógaGéza
veterán
Ha már ennyien vagyunk itt egy gyors kérdés:
Napok óta küzdök azzal, hogy egy újabb Ubuntu servert felrakjak...
SSD az ODD helyén, RAID0 arrayként, erre menne a rendszer.
22.04 újféle telepítője kiakad telepítés közben, mintha formázás után nem tudná hova rakni a csomagokat. Pendriveról is néha indul, néha nem, amikor nem, C/H/S hibával akad ki - nem látja a forrást. Próbáltam több pendriveal, több portban, Rufussal (ISO és DD módban is), balenaEtcherrel, mindenhogy ahogy fejembe jutott.
20.04 is csak a netinstallos mini.iso-val megy fel, iLO-n keresztül mountolva, viszont telepítés végeztével, újraindításkor valahogy nincs meg a RAID array... Ha újra hozzáadom, akkor meg elakad indulás után egyből.
Debian felmegy ugyanígy mini.iso-ból, és fut rendesen, de Ubuntut szeretnék.Valakinek van tapasztalata újabb Ubuntu Server telepítésével?
-
Zizi123
senior tag
Teljesen mashogy latjuk a vilagot, ez nyilvan neked is kiderult.
Nekem otthonra nem kell szerver, maximum fileserver, de arra pedig nyilvan mar NAS oprendszerrel telepitett PC-t hasznal az ember. Es ekkor jutottunk el megint oda, hogy erre sokkal olcsobban, ujonnan van jobb megoldas.Ha valodi szerverrol beszelunk, akkor nyilvan az 1 kiszolgalo, ergo tobb gepet kiszolgal. Annak idejen ezt a gen 8-at nem sok processzorral lehetett kapni:
Intel Celeron G1610T (2.3 GHz/2-core/2MB/35 W) processor
Intel Pentium G2020T (2.5 GHz/2-core/3MB/35 W) processor
Intel Core i3-3240 (3.4 GHz/2-core/3MB/65 W) processor
Intel Xeon E3-1220Lv2 (2.3 GHz/2-core/3MB/17 W) processorEzekbol az elso 2 azert nagyon sok mindent nem tud kiszolgalni szerintem, nagyon korlatozottak a lehetosegei, nem veletlenul lehet a legtobbet Xeon procival bovitve kapni, mert igy legalabb el lehetett huzni az elevuleset.
"Mintha azért kellene olcsónak lennie a Ferrari 250 GTO-nak, mert ugyanúgy négy kereke van mint a Suzuki Swiftnek. Sőt! Utóbbival lehet menni bevásárolni is, ergo az a jobb ..."
En inkabb igy ertelmezem a peldadat:
Szerinted a tuningolt Suzuki Swift nyugodtan legyen olyan aru, vagy esetleg dragabb mint a Ferrari 250 GTO, csak azert, mert jobban befer a lakotelepi garazsba.Vagy szerinted azert adjak erte tobb penzt, mert kevesebb van belole???
Azert gyartottak keveset belole, mert eleg szuk retegnek felelt meg.
Ez 1 olyan kis szerver, ami fel van ruhazva szerver tulajdonsagokkal, de cserebe gyenge, es nem bovitheto (max 16GB RAM). -
dchard
veterán
válasz
Szirtimorc #5189 üzenetére
Igen ilyesmire. Lehet ezt kapni is valahol? Mert az Asrock Rack szériáját én itthon sehol nem találtam meg... És az ismert külföldi forrásoknál is mind out of stock...
-
"ezek alapján azok a százezres NAS-amiket az ismert gyártók készítenek, időzített bombák"
Így van. Nekem volt is ilyennel problémám sajnos."Hollandia legnagyobb IT nagykerében még lead time sincs"
Nemrég beszéltünk szerver gyártóval közvetlenül, és fél éves átfutási időket mondtak telefonba sajnos. Pedig nem kis mennyiséget rendelnénk, kiváltani kellene régi gépeket. -
válasz
Zizi123 #5183 üzenetére
"Igazabol nem is ertem, hogy ez miert nem egyertelmu"
Akkor már ketten vagyunk."Az emlitett 200eFt-bol marpedig sokkal jobb szervert lehet venni hasznaltan akar itt a hardverapron-n is"
De akkor miért nem veszed meg a linkelt DL380 Gen8-at zúgatni otthonra 130 kHUF-ból? Olcsó, mert százassával vették a cégek, és mostanság dobálják ki őket. Körbe is futja kétszer a Gen8 Microservert.
Ja hogy nagy, zajos, és sokat fogyaszt, így nem otthonra való.És ezért drága a Microserver. Mert pici, server-grade, könnyen szerelhető, és nincs belőle túlkínálat.
Valóban nem értem, miért fogja magát valaki, és összehasonlítja az elsősorban nem szerverszobába hanem SOHO környezetbe szánt Microservert a középkategóriás rackmount szerverrel.Mintha azért kellene olcsónak lennie a Ferrari 250 GTO-nak, mert ugyanúgy négy kereke van mint a Suzuki Swiftnek. Sőt! Utóbbival lehet menni bevásárolni is, ergo az a jobb ...
Amúgy, 130 kHUF-ért ezt a DL380 nagyon erős. Jövő év végére _SELEJTEZNI_ fogunk 1000+ darab Gen8-at (megszűnik a support, így éles rendszerből kikerülnek).
-
válasz
ArthurShelby #5182 üzenetére
Jogos, Gen7 volt az első. Azt ráadásul úgy vezette be a portfólióba a HP, hogy áron alul kínálta, rákapjanak az emberek.
-
Zizi123
senior tag
Igen, szerintem igy van. Igazabol nem is ertem, hogy ez miert nem egyertelmu.
Az emlitett 200eFt-bol marpedig sokkal jobb szervert lehet venni hasznaltan akar itt a hardverapron-n is, de mas kulonbozo hasznalt cikk oldalakon is.
Mar eleve tobb RAM-mal, sokkal jobb RAM bovithetoseggel, sokkal erosebb processzorral.
Pl. 1 perc alatt ezt talaltam, az elso ami szembe jott.
https://hardverapro.hu/apro/hp_proliant_dl380g8_192_g_ram_2_x_xeon_e5-2630_3_x/hsz_1-50.html
Igen rack-es, igen, hangos, de a szerverek mar csak ilyenek.Hapedig NAS-nak akarod hasznalni, marpedig 200eFt-bol vadi ujonnan sokkal jobbat ossze fogsz tudni rakni Xpenology-val, vagy barmi massal.
Mondom ezt ugy, hogy nekem ilyen van, tehat magam ellene beszelek...
-
dchard
veterán
Félre ne érts, nekem is Dell 6420-am van, amiben pár éve procit is cseréltem. Ebből is láthatod, hogy nekem semmi bajom a régivel, sőt kifejeztten zavar, ahová nem csak a konzumer de akár az enterprise IT is tart, a mindent beforrasztunk, semmi nem cserélhető vagy javítható megközelítéssel. Ha bármi beszarna a Gen8-amban (amit szintén használtan vettem), biztosan megpróblánám megjavítani, bár azon már erősen gondolkodok, hogy a régi N36L-ben (laphiba, nem javítható) elkezdek berednezni valami mini ITX-es új rendszert, de nem találok lyat, amiben legalább ECC támogatás lenne. az IPMI-ről hajlandó lennék lemondani, mert olyat végképp nem találtam, de az ECC-ről nem. Láttam hogy mit történik a soft RAID-del amikor silent memory corruption van, ezek alapján azok a százezres NAS-amiket az ismert gyártók készítenek, időzített bombák. Bár az euró is gyengül a dollárhoz képest, szerencsére engem a Forint gyengülés közvetlenül nem érint, de hidd el látom én is, hogy amikor Hollandia legnagyobb IT nagykerében még lead time sincs, nem hogy készlet mondjuk egy közép kategóriás barebone PC-re (listában 147 termék, ebből raktáron kettő(!) darab van, beforrasztott cerkával, többihez még ígéret sincs hogy mikor lesz), azt én is érzékelem, hogy itt van nagyobb gond is.
-
Egon
nagyúr
Lassan 40 éves vagyok, és soha ilyen kevés vásárlóereje nem volt a fizetésemnek mint most. Amikor a Gen6-os Microservert vettem, töredék ennyi volt a fizetésem, mégis egy havi béremből megvettem egy fullos gépet játékra.
Ehhez meg én tennék hozzá.
Azért ebben nem csak a HUF-USD árfolyam van benne: az MSRP is feljebb ment a hardverek tekintetében, meg nem is az ajánlott áron mennek pl. a vga-k.
Egyébként az első gépen 1992-ben egy 386 DX-40-es volt, soknak számító 4 MB (sic!) memóriával és 80 MB-os merevlemezzel; VGA szabványt teljesítő monitorral és videokártyával (ekkor még a legtöbb gépben EGA vagy CGA volt). Az 100K körüli pénzbe került, a havi fizum meg kicsit több mint 10K volt...10 havi fizetésemből most bármit is meg tudnék venni...
-
Ahogy Egon is mondta, illetve még az alábbiakat tenném hozzá.
"dupla-tripla olyan drága a 6+ éves hardver"
Nem dupla-tripla drága a 6+ éves hardver, hanem a fizetésünk illetve a cserébe kapott pénz vásárlóereje hullott le lassan a béka segge alá, amíg a hardver jobban tartja magát (lásd lent). Az utóbbi időszakban tapasztalható ugrás, már csak a hab a tortán.
Lassan 40 éves vagyok, és soha ilyen kevés vásárlóereje nem volt a fizetésemnek mint most. Amikor a Gen6-os Microservert vettem, töredék ennyi volt a fizetésem, mégis egy havi béremből megvettem egy fullos gépet játékra.
"IT területen ez nem is jellemző nagyjából semmire sem"
Szerencsére viszont ez változik. Én még aktívan emlékszem arra, amikor mire a hazai IT-s lapok lehoztak egy hírt a nyomtatott sajtóban, már elavult a hardver. Volt persze egy varázsa, de sose értettem azzal egyet, hogy villámgyorsan dobjunk ki valamit, sokszor mert már "nem elégséges".Ez a Core2Duo alatt / után, de még inkább az IvyBridge-al egyidőben lelassult a technológiai fejlődés, és szerencsére nem tartunk ott hogy az alkalmazások ettől még jelentősen több és több erőforrást használnak ugyanarra.
Nagyon remélem hogy ez a trend folytatódni fog, mert feleslegesen gyártjuk le a sok vackot, amit volt olyan időszak hogy évente hajítottunk a szemétbe, mert "már nem megy rajta ez-az".
De "sajnos" ez azzal is fog járni, hogy hiába elmúlt 6 éves egy HP Microserver, nem egy "doboz cigi" áráért fog gazdát cserélni.
-
Egon
nagyúr
Mindenkinek egyedi szempontjai vannak az igények tekintetében (iLO, méret, stb.), ezek tükrében lehet jó vagy rossz vétel egy használt G8. Az ára meg azért ennyi vélhetőleg, mert egyrészt rettenetesen drága a hasonló funkcionalitású utód, másrészt az az 50K-s ár is illúzió (akció) volt, amihez mérik sokan.
-
dchard
veterán
Objektíve lehet azon vitatkozni, hogy a Gen8 volt-e "túl olcsó", vagy a semmit érő "NAS"-ok túl drágák, de abban igaza van, hogy ott valami nem stimmel az arányérzékkel, ha most dupla-tripla olyan drága a 6+ éves hardver (ami ECC memória ide vagy oda, de ugyanúgy beszarhat ennyi év üzem után), mint amikor új volt, suporttal, garival. IT területen ez nem is jellemző nagyjából semmire sem, sőt inkább pont az ellenkezője igaz. És ha mellé tesszük, hogy a méreg drága Gen10-ben hol is az IPMI (?) akkor meg pláne érdekesen néz ki a dolog. Lehet erre azt mondani, hogy a piac beárazta, ha elmegy ennyiért akkor elmegy, de örülni még nem biztos hogy kell neki.
-
válasz
Zizi123 #5175 üzenetére
Így van. Szerinted.
200 kHUF-ért nem teszel össze semmit továbbra sem ekkora form factorban ECC-s RAM-mal és IPMI funkcionalitással.
Persze, mondhatod ezekre nincs is szükséged. Kérdés: akkor miért veszel / vennél olyan terméket ami számodra felesleges, server grade funkciókkal van megtömve?
-
Zizi123
senior tag
válasz
LógaGéza #5174 üzenetére
Jellemzoen a HP-nal van a legnagyobb gond a szallitasokkal.
Mi is rengeteg PC-t / notebookot / monitort veszunk, es a DELL, Asus tud szallitani...Azert 1 8 eves konstrukcio (10 eves procival) barmennyire is jo volt annak idejen most 200eFt-ot nem er garancia, es support nelkul.
A belerakhato legnagyobb proci Intel Xeon E-1280v2 6500 pontos passmarkja sem 1 vilagvero mar.
A letezo legolcsobb Intel Core i3-10105 8800 pontot csinal, ugyanugy 4 mag 8 szalon 30eFt-ert.
A benne levo B120i raid kartya pedig hagy nemi kivannivalot magautan, a plusz 1db Sata 2 port pedig 1 SSD-t nem tud normalisan kihajtani.Ami tenyleg jo benne az az ILO. (en nem hasznalom, de elismerem)
Tehat annyira azert ne legyunk mar tole elajulva ennyi ido utan sajna eljart felette az ido.
Ettol fuggetlenul imadom meg minden, de ne magasztaljuk mar az egekbe.
200e-ert azert siman osszelehet rakni ennel sokkal jobb gepet NAS-nak, fileszervernek, szervernek, vagy barminek.
Szerintem.... -
Nem egészen értem a meglepődő arcokat.
Készlet kisöprés (generáció váltás) idején lévő árak nem azonosak a mainstream árakkal. Arról nem is beszélve, hogy nem csak az élelmiszer és energiaárakat érinti az infláció, hanem minden más terméket is.
A HP pedig amúgy is jelentős késéssel tud bármi leszállítani, mivel HIÁNY van (mi 8 hónapos átfutási idővel kapunk eszközöket tőlük jelenleg), ez pedig felveri az árat nyilván.
-
Zizi123
senior tag
válasz
EQMontoya #5164 üzenetére
En 5-6 evvel ezelott vettem 4Gb RAM + Intel Pentium G2020T-el, HDD nélkül 45eFt + Áfa-ért ujonnan garival.
Igen vettem bele Xeon 1280 -at, es 16GB RAM-ot, es valami hardveres RAID kartyat is, tehat mar azota joval tobben van., de meg ezert a 9 eves technikaert a 129eFt szerintem nagyon korrekt ar lenne eladoi szempontbol.
Akkor azert az alapgepert....
De vegulis csak 1 vevot kell talalni, aki megadja ezt az arat... -
djgeg
őstag
Került fel pár microserver gen8 hardverapróra:
https://hardverapro.hu/apro/hp_microserver_gen8_12tb_4
https://hardverapro.hu/apro/hp_microserver_gen8_4gb_ram_p410_raid_zzhz -
envagyok
veterán
G8-ason xpenologyval milyen energiatakarékossági opciók vannak?
-
Egon
nagyúr
válasz
Viperator #5155 üzenetére
Ezt most nem értem.
Volt G7 microserver, három fajta is (N36L, N40L, N54L), volt G8 microserver, és van G10 microserver (kétféle: AMD és Intel procis is, utóbbi Pro előtaggal). G9 microserver viszont nem volt.
Venni újonnan G10 és G10 Pro-t tudsz. Azt nem tudom hogy Xeonnal adják-e gyárilag, de a G8-akat sokat bővítették (pontosabban CPU-t cserélték) utólag. -
Viperator
őstag
Szép napot Urak!
Nem volt ilyen gép nekem, ezért gondoltam, hogy a családi házban egy szervert szeretnék létesíteni (ML10 vagy esetleg ML54. Inkább Intel Xeon proci felszereltség felé hajlok. Filmek nézése és adatok tárolása, torrent), mert drága a Synology NAS. Milyen programmal működik? Windows 10 rámegy? Gondolom, hogy kell egy külön program a szerverszerű müködtetéséhez, igaz? Meg az iLo is megy vele? (távolról vezérelhető? És esetleg távolról is tudok-e hozzáférni?)
Nagyon köszönöm a választ!
Üdv! -
válasz
envagyok #5148 üzenetére
Annyit ér reálisan, amit szerinted és az eladó szerint az adás-vétel pillanatában gondoltok.
Én egy ~10 éves gépért nem adnék 30 kHUF összegnél többet, ha mindenféle kontextustól mentesen vizsgálom a szituációt. Főleg, hogy Gen8-as gépeket mi már dobáljuk kifele munkahelyen, nem hogy vesszük őket.De a SOHO szegmensben minden paramétere ellenére emelkedik a Gen8 Microserver ára, így rajtatok / rajtad áll mennyit mersz érte adni.
-
envagyok
veterán
Szerintetek mit ér reálisan egy teljesen alap G8-as Microserver?
Lenne egy elérhető, gondoltam betehetem tartaléknak, hátha a mostani meghal. -
EQMontoya
veterán
Megdoglott a Gen8-am. Allt egy ideig koltozes miatt, most megprobaltam bekapcsolni, elkezd bootolni, majd par masodperc (max fel perc) utan lekapcsol, es nem is lehet vele tobbet probalkozni, ameddig ki nem huzom a falbol es be nem dugom ujra.
A tap koltozott volna benne az orok vadaszmezokre?
Szerk: management kartya benne, de:
-csak egy power off/down asserted van az event logban
-amikor lekapcsol, akkor gondolom, valamilyen vedelmi elektronika okan teljesen lekapcsol a tap, tehat utana a mangement sem megy a kovetkezo tapkabel ki-be korig -
cucuska79
tag
Üdv
Abban kérném a segítségeteket, hogy szeretném eladni a szervert, és kb mennyit érhet!
Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1220L V2 @ 2.30GHz 2.30 GHz
2*8GB Kingston ECC ram
Szinte új 120Gb Kingston Hyperx MLC SSD a rendszer vinyó
Keretek, kulcs, doboz megvan!
Igény esetén még van hozzá 4*4Tb HDD WD RedKöszi a segítséget
-
dontibee
tag
válasz
envagyok #5140 üzenetére
Köszönöm a tippet!
Akkor megpróbálom azt is.
Csak az az érdekes, hogy klíma szerelés miatt áramtalanították a házat. Nem voltam otthon ezért nem szabályosan lett beállítva a gép. Végülis az történt ami egy áramszünet esetén szokott, és utána mindig működött a rendszer.
Ezért nem gondolnám, hogy fizikai probléma okozza a galibát, bár sose lehet. Kipróbálom amit írtál, aztán hátha...Szerk.: Ja, meg az SSD-t látja a rendszer. Ha lehúzom a HDD-ket akkor el is indul a OMV. De ha csatlakozik mindkettő szerintem nem tud az SSD-ről bootolni.
-
dontibee
tag
Sajnos nem sikerült megoldanom.
Belépek az Inteligent Provisioning-be, ott HPE Smart Storage Administrator menübe, ott hol kéne beállítani a RAID-et?
Az Array Controller-nél "No controllers detected." mutat.
Az Other Device-nál látom az SSD-t.
Hol lehet beállítani a RAID-et az SSD-re, és bootolhatóvá tenni?
Pár éve meg volt, hogy mi merre, de most vakon vagyok. -
Faby
senior tag
válasz
dontibee #5133 üzenetére
Valszeg nálad is elveszíti a raid0 beállításokat az áramszünet során.
Olvass vissza egy párat, ebben a hozzászólásomban #5127Faby van szerintem neked is a megoldás, illetve ha visszaköveted a sztorit, láthatod az előzményeket is.
Jó eséllyel nálad is megoldja. -
dontibee
tag
Sziasztok!
Több éve használom a GEN8-ast OMV-vel.
Nem nagyon szoktam hozzá nyúlni, mert mire minden összeállt, az nem kevés időmbe telett.
A rendszer egy SSD-n fut.
Volt már többször áramszünet ami után simán visszaállt a rendszer, de most semmi. Olyan mintha a boot-nál nem látná az SSD-t.
Valaki tudna segíteni, hogy ilyenkor mi a teendő?
Volt már ilyen problémám, meg is oldódott sok fórumon való keresés után, és sok próbálkozással. De sajna már nem emlékszem mi volt a megoldás... -
válasz
kiskakas #5130 üzenetére
AHCI módban nem onnan bootol az biztos. Ha van a legbaloldalibb rackben disk, akkor arról bootol (azon van a boot loader).
Az hogy az OS ezután melyik disken van, az innentől kezdve tökmindegy.
Ha USB-re vagy belső SD kártyára teszel bootloadert, az is bárhová át tudja adni a folyamatot.Widowsban pont ezt utálom, hogy nem nagyon kérdezi melyik diskre tegye a bootloadert, csak ráhányja valahová.
-
kiskakas
senior tag
Nekem pedig bootol az optikai sata porton sima ssd-vel, egy mezei win10 volt rajta. Ugye ez sata2-es port, egy éve kb átraktam az ssd-t az első fiókba, az első kettő sata3-as. Én úgy vettem észre, hogy a boot ordert "megjegyzi' a bios, tehát összerakod úgy,ahonnan bootoltatni akarod majd, bebootolsz róla, majd utólag, a következő bootnál már alátolod a diszkeket. 1x nekem is elfelejtette a boot sorrendet, beszartam magam is,de ezt megcsinálva azóta oké, szintén volt szünetmentes, feszvédő..
-
Faby
senior tag
Annyira nem vagyok belőle penge, csak használom, de nálam a kezdetektől így van, hogy kell a raid0 a bootoláshoz.
2016-17 óta használom.Most gyorsan rákeresve, többeknek van hasonló problémája, külföldi fórumokon.
Az okot nem találták/írták le, de a workaround ugyanaz, újra létrehozni a raid 0 tömböt, és bootolhatóvá tenni.
Itt egy egész jó leírás hozzá.Volt, aki cserélte az alaplapi elemet, de csak ideiglenes megoldást jelentett.
-
nekem is az a fura, hogy vagy elem / áramszünet miatt bios beállítás elvesztése lehet, vagy valami anomália... mert korábban működött... most egyelőre mentek így mindent usb-n bootolva aztán akkor megpróbálok belőle egy raid nullás tömböt csinálni
... de hogy eddig miért nem kellett azt nem tudom...
még akkor se tudok a plusz sata-ról bootolni amikor csak azon van disk -
Faby
senior tag
Szia, megpróbálom leírni, de sajna képekkel nem tudom illusztrálni.
Bootolni az optikai meghajtó helyén lévő SSD-ről csak raid0 tömbbel tud.
Nálam a megoldás az volt, hogy az SSD-n boot során F10-zel belépve az Inteligent provisioning menübe újra létre kellett hozni a Raid0 tömböt, majd beállítani bootolhatónak.
Nálam ez nem járt adatvesztéssel.Ahogy a linkelt hozzászólásban is írtam, külső házba téve az SSD-t, usbről simán bootolt.Közben olvastam a privátot, szóval te is tudsz usből bootolni.
Igaz, nálam nincs ZFS fájlrendszer.
2x2TB külön, bizonyos mappák szinkronizálva Rsync-kel, és 2x4TB összefogva LVM-mel egy kötetté médiának (filmek, sorozatok, zenék, videók)
A megoldást itt, ezekben a hozzászólásokban találod picit bővebben.
Lehetséges ok az alaplapon található RTC elem lemerülése lehet, de ezt nem tudtam/akartam még ellenőrizni, és a bootolásnál az idő is jónak tűnik, lehet, hogy mégse ez az ok.
Akkor viszont nem tudom, hogy mi, mert az elején, éveken keresztül nem csinálta.
Remélem tudtam segíteni. -
Úgy néz ki a sata beállítások csesződtek el valamint a boot sorrend...
SATA kontrollert vissza raktam AHCI módba és mostmár felismeri a 4 HDD-ét és az 1 SSD-t de az SSD az 5. a sorban és nem akar bootolni róla...Mit kellene állítanom ahhoz, hogy jó legyen... az itt olvasott (korábbi bejegyzésekkel) nem nagyon vagyok kint a vízből, mert a disk boot sorrendet nem tudom állítani
-
Sziasztok, egy ilyen microserverem van... eddig minden jól működött rajta. viszont most újraindításnál nem talál disket...
A rendszer a sata csatolón lévő SSDre volt telepítve (openmediavault) és 3 8TB disk ZFS-ben.
Mi lehet a hiba oka / javítás / megoldás... Leginkább a ZFS-en lévő adatok amik szükségesek lennének
Jól gondolom, hogy nagyjából kuka?
mivel csak a sata csatolóra rakott diskkel se tud bootolni...
A gép szünetmentes / túlfeszvédőn volt... így elvileg árammal gondja nem lehetett... egy hosszabb áram szünet után már nem indult el többet.
-
Egon
nagyúr
7-es Xpenology-t rakott már fel valaki, 6.2.3-ra? Fel lehet rakni különösebb varázslás és adatvesztés nélkül?
-
Zizi123
senior tag
A RAID kartyaval nem volt kibekulve a Windows 10....
Az integralt HP B120i mennyire megbzhato, vagy mennyire stabil?
En azert raktam bele hardveres RAID kartyat, mert azt hallottam, hogy vannak hulyesegei, igaz ez? -
Zizi123
senior tag
válasz
lakisoft #5115 üzenetére
Erdekes, hogy semmit nem talalok, mintha soha senkinek nem lett volna ez a hibaja.
Tegnap ejszaka mar probaltam:
Windows 10 64bit
Windows 10 32bit
Windows 11Semmi kekhalal a telepites legelejen.
Tuti, hogy nem hardver hiba, mert eddig ESXi volt rajta, es tokeletesen mukodott.
Mar csak 1 dologra tudok gondolni, hogy beleraktam +1 RAID kartyat 5 eve (LSI Megaraid 9367.8i), ami eddig is benne volt az ESXi alatt, de a Windowsnak ez nem tetszik.
ESXi alatt is Windows 10 volt egyebkent rajta.... -
lakisoft
veterán
válasz
Zizi123 #5113 üzenetére
Próbálj itt utánanézni. (kékhalált eddig nálam driver probléma okozott, és hardveres probléma is de ez sokkal ritkábban fordult elő.)
https://homeservershow.com/forums/topic/9968-help-installing-windows-10-on-hp-microserver-gen8/
Támogatott OS-ek listája itt:
[link]egyszerűség kedvéért:
Microsoft Windows Server
Red Hat Enterprise Linux (RHEL)
SUSE Linux Enterprise Server (SLES)
VMwareBiztos vagyok benne hogy mókuskodással rá lehet venni hogy felmenjen a windows asztali verziója is, de ez külön utánaolvasást igényel.
Majd jönnek a tőlem sokkal okosabb windowsos emberkék és ők többet tudnak segíteni. Én linuxhoz értek inkább nekem a microserveren eddig csak linux volt, ha ilyen jellegű kérdésed lesz szivesen segítek ha tudok. -
Zizi123
senior tag
Sziasztok!
Talalkozott mar valaki olyannal, hogy amikor Windows 10-et telepitenek a Gen 8-ra, akkor mar a telepites elejen kekhalal? Pendrive.rol telepeitenem.
Legacy telepites, MBR-ben, mivel nem tud UEFI-t.
Volt mar legacy, es AHCI mod is, mindig kekhalal.Lehetseges, hogy VGA gondja van?
1 napja szivok vele. -
válasz
magyarzoltan #5109 üzenetére
Warez kulcs?
-
kgymac
őstag
Két gen8, mindkettő e3-1260l cpu, dell perc 200 hba, csak az egyik ilo chipen van hűtés. Azonos cpu esetén is van különbség: 40 ill. 48 °C, az ilo-nál is látszik a hűtő hatása.
Az egyiken nvram problémám volt, az új 2.78-as fw-vel, egy áramszünet után. AHS ki volt kapcsolva, a hiba detektálása után is kikapcsolt volt. A formázási kísérletek sikertelenek voltak ilo-ból, akkor feladtam kb. 7-8 próbálkozás után. Most meg látom, hogy nincs hiba az nvram-nál, de a formázás után NVRAM Data mellett megjelent az NVRAM space. A másikon, amin nem kellett formázni az nvram-ot, maradt az NVRAM Data.
-
Fifi
őstag
Már nekem is feltűnt ez a standard CPU hő.
Nálam CPU cserélve lett Xeon E3-1220Lv2-re, lehet, hogy iLO-ban drótozva vannak a gyári CPU-hoz tartozó hőadatok és azt írja ki?sensors szerint jelenlegi értékek:
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Package id 0: +37.0°C (high = +85.0°C, crit = +89.0°C)
Core 0: +35.0°C (high = +85.0°C, crit = +89.0°C)
Core 1: +37.0°C (high = +85.0°C, crit = +89.0°C)iLO szerint meg:
Fan Location Present Speed of max Redundant Partner Hot-pluggable
--- -------- ------- ----- ------ --------- ------- -------------
#1 SYSTEM Yes NORMAL 13% N/A N/A NoSensor Location Temp Threshold
------ -------- ---- ---------
#1 AMBIENT 23C/73F 42C/107F
#2 PROCESSOR_ZONE 40C/104F 70C/158F
#3 MEMORY_BD 35C/95F 87C/188F
#4 SYSTEM_BD - -
#5 SYSTEM_BD 59C/138F 105C/221F
#6 SYSTEM_BD 45C/113F 68C/154F
#7 SYSTEM_BD 46C/114F 88C/190F
#8 SYSTEM_BD - -
#9 SYSTEM_BD 48C/118F 72C/161F
#10 I/O_ZONE - -
#11 I/O_ZONE 39C/102F 64C/147F
#12 CHASSIS_ZONE 47C/116F 68C/154F
#13 SYSTEM_BD - -Jó hogy előjött ez a hőmérséklet dolog, mert már napok óta 18%-on pörög a venti.
Leporoltam a szűrőt és mindjárt csak 13%.Kérdést megelőzve
Razor által tervezett ilyen szűrő és innen lett rendelve. -
dchard
veterán
Fifi jól összefoglalta, hogy mi kell hozzá.
Nálam ilyen:
De fontos megérteni, hogy ez az ILO Zone, tehát nem a chip maga, hanem a környéke. Nálam korábban kézzel 3-4 másodpercen túl nem volt tapintható, most meg a borda abszolút tartósan is megfogható, nem lehet több 35-40 fokosnál.
Az ilo chip nem termel túl sok hút, így a borda plusz a venti légáramlása képes rendesen lehűteni.
És nyilván itt fontos az ambient temp és a ventillátor fordulatszáma (nálam 40%-on van).
-
Fifi
őstag
Anno ezt vettük, de mivel nem volt rajta hővezetős ragasztólap, így ezt is vettem hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Angol nyelvű infók (BIOS, RAM lista, driverek, stb.)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motoros topic
- Házimozi belépő szinten
- Hálózati / IP kamera
- Honda topik
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest