- Bluetooth hangszórók
- Milyen egeret válasszak?
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hobby elektronika
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Burki
aktív tag
Sziasztok,
Használtan vásárolt gépre (Celeron, 4Gb ram) szeretnék Xpenology-t telepíteni. Mivel nem volt rajta rendszer, illetve lemezek sem voltak a gépben, így az eladónál annyit tudtam ellenőrizni,hogy bekapcsol,végigfut a "diagnosztika", illetve a BIOS-ba beléptünk.
Ma sikerült VGA-HDMI átalakítót vennem,hogy monitorra tudjam kötni, és el tudjam kezdeni a telepítést, azonban olyan problémába ütköztem,hogy sem a BIOS-t, sem a Boot menüt nem tudom előhozni. Az F9-et, illetve az F11-et megnyomva először elsötétül a monitor, majd mivel nem kap jelet, kikapcsol, a gép pedig egy idő után egy sípoló hangot ad, és ennyi.
Van valakinek ötlete,hogy mi lehet a probléma?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
lakisoft
veterán
válasz
Szirtimorc #4097 üzenetére
Próbáld meg a kedvencek közé elmenteni
.
-
Szirtimorc
senior tag
Csak hogy visszataláljak.
-
válasz
scansat #4093 üzenetére
nekem geforce 1030GT van benne, passzív. 4k videokat is simán dekódolja. Bár valami gebasz van az nvidia driverekkel, mert néha random beszaggat újabban a videolejátszás, még 720p forrásnál is.
Már ha közvetlenül hdmi-vel kötöd TV-re (nálam így van). Transzkódolást ezzel nem próbáltam, elvileg ezzel is menni kellene.
-
lakisoft
veterán
Teszteltem és nem. Csak ecc unbuffered megy bele. e vagy u jelzésű ram.
pl ez:
Micron 16GB 2x8GB PC3-12800E DDR3-1600 MHz 240pin 1.5V ECC Unbuffered Server RAMUI: Ha van eladó ramod írd meg privátban
.
-
scansat
tag
válasz
szabolcs77 #4092 üzenetére
Valójában a Plex Pass előfizetés lesz és olvastam hogy akkor már mehet bele a videokari. Annyit tudok hogy ez tápcserével is jár, szóval nem lenne olcsó. Kérdés mit nyernék? Mert ha csak a hardveres transcodingban segít azt éppen tudom hanyagolni. Na meg milyen videokarival? Külföldi fórumon a P2000 típust favorizálták, de youtube-on találtam passzív kártyás építést is. Lényeg hogy nálam is olyan helyen megy ahol épp senkit nem zavar a hangja és 2 TV-re (valójában megjelenítő) tolja Plexen a filmeket.
-
szabolcs77
tag
válasz
scansat #4089 üzenetére
VGA: én ilyet tettem bele a GEN7be, ha érdekes lehet próbaképpen teszek Gen8ba egyet.
Radeon HD 8490 1GB GDDR3 64bit DX11. PCIe [link]
Nekem a DP volt a lényeg és hogy tudjon 2560 x 1600 felbontást. Relatív csendes eszköz, bár olyan helyen van ahol nem gond ha hangja van a gépnek. -
RazoR
veterán
Ha már memória téma, a reg ecc-t megeszi a gen8?
-
lakisoft
veterán
válasz
szabolcs77 #4084 üzenetére
Mi a max mennyiség amit ebbe bele lehet rakni 16G vagy 32G?. 2x8g-t találtam 17k-ért az már elfogadható.
-
lakisoft
veterán
Sziasztok,
2x8G ramot keresek a szerverembe. Ti milyet használtok? Létezik hogy jelenleg 20k körül van 1db? -
hakka0709
csendes tag
Sziasztok,
Nincs valakinek HP SPP-je uj? Sajna volt egy villámcsapás nálunk és azt hiszem az ILO-val lett valami, mert a hálózati csatija kinyúlt és azóta a ventim is maxon megy (érdekes ha resetelem az ILO-t pl a webes felületről, akkor egy darabig lelassul, de utána ujra felpörög).
Az ilo semmilyen hibát nem jelez (szerintem) csatoltam képet, hátha láttok valamit.
Az SPP-t azért gondoltam, mert vmi agentless management valamit igényel de csak az SPP-ben van benne, ahhoz meg warrantys gép kell. Hátha segít a hibát megtalálni...
Gondoltam futok egy kört a szervizzel hátha gombokért meg tudják javítani (kötve hiszem).
-
RazoR
veterán
Sziasztok!
Gen8 alsó csík pirosan villog, restart után DSM-ből eltűnt az egyik hdd, lemezkezelőben bad sector hibák, kuka a hdd?
-
kgymac
őstag
Hát kép nincs, de van vmid.conf:
agent: 1
balloon: 0
bios: ovmf
boot: cdn
bootdisk: ide0
cores: 4
efidisk0: disks:100/vm-100-disk-0.raw,size=128K
hostpci0: 00:1a,pcie=1
hostpci1: 07:00,pcie=1
ide0: disks:100/vm-100-disk-1.raw,size=52M
machine: q35
memory: 4096
name: XpenologyDSM
net0: vmxnet3=aa:aa:aa:aa:aa:aa,bridge=vmbr0
net1: vmxnet3=aa:aa:aa:aa:aa:ab,bridge=vmbr0
numa: 0
ostype: l26
scsihw: virtio-scsi-pci
serial0: socket
smbios1: uuid=1a1a1a1a-1b1b-1c1c-1d1d-1e1e1e1e1e1e
sockets: 1
vmgenid: 1a1a1a1a-1b1b-1c1c-1d1d-1e1e1e1e1e1eFizikai mac-ek a host-é:
aa:aa:aa:aa:aa:ac
aa:aa:aa:aa:aa:ad
aa:aa:aa:aa:aa:ae (ilo)ebből a VM kapja a kissé módosított mac-eket:
aa:aa:aa:aa:aa:aa
aa:aa:aa:aa:aa:abFontos, hogy eltérjen. mert akadhat (nagyon belassulhat a net, ha a VM mac address-e azonos a fizikai mac-kel. Valamint kivettem a pipát a firewall-ból, majd a VM megoldja.
disk-0:
128KB, a proxmox hozta létre az uefi bios-hozdisk-1:
52MB, jun 102b mod img innen, 3615 Nincs konvertálva, mert nem kell. iso-ra átnevezve töltöttem fel, majd ssh-n másoltam a helyére. Persze feltöltés előtt a grub paraméterezve (mac1-2,netifnum,timeout, common_args_3615-be beszúrni "ihd_num=0"). Indításkor 3. esxi opciót kell választani.Saját pve-kernel került fordításra a hp rmrr bios hiba miatt (a slot1-ben lévő kártya nem adható át vm-nek a bios - felhasználó által nem igazán állítható - paramétere szerint, az rmrr ezt kerüli ki, felolvassa, de lenyeli a hibaüzenetet (hibakódot)). Aki passtrought-ot akar az vagy fordít új kernelt vagy megpróbál feltölteni a bios-ba egy hp gyári hack progival egy kézi módosítású xlm-t, majd várja a csodát. Inkább NE, a kernel fordítástól nem mehet tönkre az alaplap, míg a hp megoldástól...
-
kgymac
őstag
jun102b féle (az xpenology.com fórum proxmox topicjából linkelt ds3615xs) img (megás link, többféle img-vel, hátulról visszaolvasva kb. a 3-4 oldal körül volt) + dsm 6.1.7 (syno ftp-ről).
q35-ös gép, ide0 hdd-ről bootolva (az esxi opció elrejti az alaplapi sata vezérlőket), így nem kell az args-ban bűvészkedni az usb-s img-vel.
Passtrought van átadva egy dell perc h200, azon van minden hdd (jelenleg csak 1 db 300GB-s wd, saját rmrr opcióval fordított pve5.0 kernellel).
Pontos lan típusra nem emlékszem, de esxi vmxnet3 rémlik. Este meg tudom nézni, azért kerülét bele a VM-be, mert egy másik gen8-on ugyanez rendben működik (igaz, másik, jun102b mod (amd-s) img-vel download.iroot.kr-ről, PH xpeno fórum összegoglaló "nem hivatalos" letöltő oldal linkről).
Egy qemu-ga még hiányzik, valamikor fordítanom kéne egyet az xpeno alá (hátha sikerül, mert spk-t nem találtam)
Xpeno VM-ben a két lan bond1 ként összefűzve, csak megszokásból (gen8-ra telepített xpeno-ban így használtam, így került bele az esxi VM-be, majd most a proxmox-osba is - lehet, hogy nincs értelme, de a szokás nagy úr).
nut-kliens is rendben megy, áramszünetkor lekapcsolt mind a VM, mind a proxmox host, újra is indult a host, amikor visszajött az áram.
Xpeno VM 4 magot kapott, 4GB rammal. Majd kap 8-at, ha bővítek 16GB-re. Host proci E3-1220lV2.szerk:
bridge módban van a host, este teszek fel képet. -
kgymac
őstag
Közben megoldódott, a többi g7/g8-on futó jun 102b helyett egy xpenology-s proxmox fórumon megosztott img-vel rendben elindult. Pve-kernel fordítása után megy a hba passtrought is (a hpe bios-ban letiltotta a slotban lévő kártyák átadását). Mellesleg tele a net hülyeséggel, a "vmid.conf" nem használt
, legalább 3 leírásban megtaláltam.
-
kgymac
őstag
Sziasztok,
Úgy néz ki,megválaszolom magamnak, hátha jó lesz még valakinek.
PVE szűz hdd-re simán települ, gond nélkül. De ha a hdd-n már volt PVE diskgroup, a partíciókat és a disk group részeit elkészíti, aktiválja, boot+swap formázza, csatolja, de a /dev/pve/data-t nem formázza, csatolja. A konzolon bevillan, hogy talált pve-t a hdd-n, de a boot-ra másolások miatt alig észrevehető.
A megoldás, hogy a pve/data-t formázni kell a konzolon az első bootolás után, majd csatolást konfigolni az /etc/fstab-ban, valamint a grub-ban némi (kb.10 mp) várakozást előírni, hogy a /dev/pve ellenőrzése lefuthasson a kötetek csatolása előtt. Újraindításkor már lesz webes felület, látszólag minden működik.
Kivéve az első írási próbálkozást az /etc/pve/storage.cfg-ban definiált local dir elemre. Jelenség, a VM konfig során csak local-pve a választható storage. A poén, hogy hiába kerül beírásra a local a storage.cfg-be vagy a local törlése után a létrehozás sem működik (pvesm), mert a cfg-beli hiány ellenére mégis látja a pvesm a local tárhelyet. A megoldás a local törlése után más néven létrehozott dir típusú storage a local-lal egyező könyvtárra, ekkor generálódik le a local is újra. A VM-eknél a választható storage lista természetesen már bővebb lesz és a local is írható, létre tudja hozni a szükséges elemeket a proxmox új vm létrehozása során.
Úgy néz ki, a főnökömnek lesz igaza: a proxmox használható, de igyekeznek megoldani, hogy belépjenek az ügyfelek a fizetős támogatási szolgáltatásba. Sehol semmi értelmes log, a neten is több cikk olvasása után áll össze a megoldás (a fizetős ügyfelek support foruma természetesen nem elérhető számomra, ott valószínűleg kiemelt helyen lehet ezen hibák megoldása).
A fórumon proxmox alatt nem ajánlotta egy kollega a hw-k passtrought átadását a VM-eknek, én azért futok egy kört vele (pcie-s sas hba és egy usb vezérlő átadása a háromból). A szükséges modulok paraméterezve, látszólag működik a sas kivétele (vfio-pci a kezelő kernel modul), de a VM-nek eddig nem tudtam átadni. Ha benne van a VM konfigjában, a VM-et nem tudom elindítani. Az usb komolyabb probléma, hiába konfigolt a kizárása, nem a vfio kezeli. Komolyabb kezelésre lehet szükség, ami proxmox alatt akár nem is működhet. Esxi alatt működik az usb vezérlő passtrought, de nem vonható vissza (csak újratelepítéssel), míg a többi eszköz esetén a passtrought/visszavonás akár többször is módosítható.
További problémám, hogy xpeno VM esetén nem indítható a VM ide hdd-vel (xpeno 3. opciója esetén elrejti a dsm elől az alaplapi vezérlőre kötött hdd-ket - esxi-n simán megy), a VM pedig hdd-nek látja az összes ráakasztott diszk eszközt, így az usb-s boot img-t is (sajna nem települ, 50-60% körül leáll a pat telepítése).
Ha lenne valakinek ötlete, megoszthatná. -
kgymac
őstag
Sziasztok,
ProxmoxVE 5.4 telepítéshez kéne némi segítség. Mivel a végleges, proxmox-hoz szánt hdd-re még 2 napot kellett várnom (odd helyre, 1TB hgst), így feldobtam egy 300GB-s wd blue-ra (E3-1220Lv2 + 2x4GB ecc ram),
ilo2.10, bios 2013-as. Mindem ment elsőre, egy xpeno vm-et is létrehoztam, hdd nélkül ugyan, de az assistant rendben látta, a syno felületen panaszkodott a hdd hiányára. Eddig OK.
Új hdd megjött, beszerelve, korábbi teszt hdd eltávolítva (mentést azért készítettem a módosított conf/cfg file-okról, biztos ami ziher). Ugyanarról a penről telepítve a proxmox újraindulás után hibával indul, nincs pve group.
Tele a net proxmox 5.x alatt ezzel a hibával, így elég hamar sikerült orvosolni (/pve/data formázása ext4-re, fstab-ba csatolási infókat beilleszt), majd következő boot már sikeres.
A korábban lementett VM config-ja visszamásolva, img-k feltöltve a korábbi állapot szerint, de a VM nem indítható. Jelenleg új VM-et sem tud eltárolni, a létrehozás közben elszáll a futó script. /pve/data csatolva, ez az első, amit ellenőriztem. Írható/olvasható is.
Biost is friisítettem (2015-ös), ilo-t 2.50-re, de a helyzet nem változott. Van valami extra bios beállítás, ami gondot okozna? Két gen8-om van, mindkettő bios azonosan van beállítva (+bekerült egy h200 hba is, mert az ajánlások ellenére át szeretném adni a vezérlőt az xpeno vm-nek, mint a másik gépen, esxi6.5-ön).
Ötlet? A CTRL-ALT-F2 konzolt telepítés közben nem néztem, csak késő este sikerült rátalálni egy fórum post-ban, a pve/data telepítő közbeni formázás és csatolás hibához egy postban annyit írtak, hogy host nevet (2 conf file az /etc-ben) és a hálózati
apt-get update és apt-get dist-upgrade is volt természetesen, az előfizetésért nyivákoló .py scriptet már megkerestem, de nem heréltem ki (a neten eljerjedt módszer miatt a proxmox kicsit megnövelte a .py file-t, de az if attól még if, tehát herélhető).
Este nekiesek mégegyszer, talán a telepítési konzol is segíthet a probléma megoldásában. A pve group mindhárom eleme aktív volt, ez biztos nem oka a group formázás + csatolás problémájának.
Köszi előre is. -
Fifi
őstag
válasz
kiskakas #4070 üzenetére
Nekem tavaly októberben kellett cserélni a munkahelyen, mert meghalt egy takarítás után ...
Olvastam, fórumokon, hogy lehet más ventivel is helyettesíteni, de ahhoz elektronikai műszerész ismeret és eszköz is kellett volna, aminek hiányában vagyok, így tőlük vettem elég borsos áron gyárit. Kb. másfél hét alatt ért ide.
Egy srác felajánlotta a segítségét, de mégsem éltem vele, mert a munkahelyi gépbe kellett és nem akartam kockáztatni.
-
kiskakas
senior tag
Cserélt már valaki ventit a gépben (hátsó nagy)? milyet érdemes venni? Emlékszem,többször ki lett vesézve a dolog, el is kezdek utánna olvasni,de hátha valakinek van friss tapasztalata..
-
kiskakas
senior tag
válasz
szacsa88 #4063 üzenetére
szacsa88:
most pontosan mi történt? ezt irtad:
"Tegnap egy kikapcsolas, majd kis portalanitas utan, fura hibauzenetet dob az ILO, talalkozott mar valamelyikotok ilyesmivel?"Ezután el sem indult a gép,vagy elindult, azóta is működik, csak az iLO károg? utóbbit sz.rd le, nekem 3 éve ezt csinálja..de a gép megy. 2 hete raktam fel a legfrissebb iLO-t, mindig felrakom,ha van új és nincs vele gondom. Egy dolgot csesztünk el,amikor 40-50e volt ez a gép,egyből kellett volna venni még egyet.
-
kgymac
őstag
válasz
szacsa88 #4063 üzenetére
Pedig, akinek eddig tönkrement, az mind ILO-t frissített 2.50 utáni verzióra. Én 3-4 panaszkodóra emlékszem,
usb-ről vagy sdcard-ról nem boot-olt újraindításkor, csak teljes áramtalanítás után, ill. az Intelligent provisioning nem működött (spec én eddig sem használtam, nálam tiltva van bios-ban). -
szacsa88
csendes tag
-
Coyot
őstag
válasz
sanzi89 #4058 üzenetére
Dejó hogy írod, akkor meg sem futtatom a HP által ajánlott XML-t ami formázza a tárhelyét..
Így 3 év után be akartam lépni iLO-ba felbőgött a venti a serverben és nagyon lassú volt az iLO felülete. Aztán láttam csak én is a sárga warningot. De akkor hagyom így, mert más tünet nincs minden frankó vele - remélem így is marad.
-
szacsa88
csendes tag
válasz
sanzi89 #4058 üzenetére
Reggel ota a google-t bujom, sajna valoszinuleg nekem is tonkrement az alaplapom, legalabbis eddig barmit olvastam erre jutottam.
A HP leirasa szerinti lepeseket megcsinaltam es meg mindig ugyan az a gond sajnos, ugyhogy valoszinuleg megy a kukaba. Az biztos, hogy HP-t tobbe nem veszek
-
sanzi89
addikt
válasz
szacsa88 #4057 üzenetére
Olvass vissza itt, vagy akár máshol Google alapján. Nekem ugyan nem egy MicroSever, hanem egy ML310e G8 V2 produkálta ugyanezt a hibát. Van rá HP által ajánlott megoldást, aminek a hatására nekem még rosszabb lett a helyzet, én azt javaslom, hogy ne foglalkozz a hibával amíg csak iLO-ban van egy sárga felkiáltójel.
De van akinek itt a fórumban tönkre is ment az alaplapja a szervernek egy ilyen hiba okán. -
szacsa88
csendes tag
Sziasztok,
Tegnap egy kikapcsolas, majd kis portalanitas utan, fura hibauzenetet dob az ILO, talalkozott mar valamelyikotok ilyesmivel?ILO login pagen:
iLO Self-Test reports a problem with: Embedded Flash/SD-CARD. View details on Diagnostics page.Diagnostics pagen:
Controller firmware revision 2.10.00 Embedded media initialization failed due to media write-verify test failureEvent logban:
Embedded Flash/SD-CARD: Embedded media initialization failed due to media write-verify test failure. -
RadionHUN
csendes tag
Szia,
Köszi szépen a gyors választ!Egy légkondi mentes külön szobában van a kis drága, nem bezárva sehová. Mondjuk nyáron nem a legideálisabb, de ez van
Am a konfig nálam 4db 3,5" HDD a bay-ekben, +1 2,5" HDD az ODD helyén, szóval azért van ott ami melegítse a helyet, de amit írtál, az alapján szimpatikusnak tűnik a gyári megoldás. Pláne h aktív hűtést csak hekálni lehet rá.
-
PpenoO
őstag
válasz
RadionHUN #4051 üzenetére
A gyári passzív hűtő a 69W TDPs E3 v2 Xeon chipeket is elégségesen hűti. Nekem 1220 v2, 4db HDDvel, 16Gb rammal Win7 idle 48°C, 75°C fölé meg sose ment (mindezt zárt szekrényben). Persze, ha csutkán járatnád a procit all day long annak nem örülne a Gen8, de ami konfigot leírtál azt simán bírni fogja a gyári borda is. Ramból meg sosem elég, max a pénztálcád szabhat határt.
-
RadionHUN
csendes tag
Sziasztok!
Volna egy olyan kérdésem, hogy upgrade-elni akarom a Gen8 Micro-mat, és a mostani Xeon E3-1220L V2-t lecserélem egy Intel Xeon E3-1265L V2-re.
A szerver gyári hűtőbordája 35W TDP-re van méretezve, elvben az új jövevény 45W elvi TDP-vel bír.
Ekkora teljesítmény különbségre még elég lehet a gyári hűtőborda, vagy érdemes lenne vmi aktív hűtést hekálni a rendszerbe?A használat egyébként BareMetal elven Windows 10 Pro, SMB share-ek, FileZilla FTP Server, illetve egyelőre párhuzamosan Serviio és Plex - amíg kitalálom, hogy melyik maradjon, bár egyelőre esélyesebb a Plex, de a FHD streamekkel alahogy nem akar boldogulni rendesen...
Illetve egy bonus kérdés: A fenti feladatokra szerintetek elég egy 4GB->8GB RAM bővítés, vagy érdemesebb lenne elmenni a 16GB irányába?
Köszi szépen előre is a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Angol nyelvű infók (BIOS, RAM lista, driverek, stb.)
- Bluetooth hangszórók
- Villanyszerelés
- Milyen egeret válasszak?
- Vírusirtó topic
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest