- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
http://www.tar.hu/kapcsrajzok/tv/SAMSUNG_CK5073.pdf
ezen 1kohm+LC kör van testre kötveElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
_az
senior tag
jéj van ilyen topic? fasirt, mer én majd (ha túl vagyok néhány húzós tantárgyon) szeretnék építgetni pl valami fasirt repcsit, amibe raknék jó sok elektronikát najó, maaaajd...
az
-
biker
nagyúr
izé, az a hang
75+75 ohmal van kötveElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
100ohm testre, és működik, TV-n minőségromlás nem észlelhető
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
veterán
Emberek, kis segítséget kérnék, teljesen elakadtam... ... van itt egy IC amiről nem bírok adatlapot szerezni - W49C65-04H (Bővebben: link*). Ez egy PLL órajelgenerátor, és elsősorban a lábkiosztására lennék kíváncsi.
(* NSFD)And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
And
veterán
Ez ugyan a -01H, de a lábkiosztása hasonló lehet, hátha jutsz vele valamire :Bővebben: link. Azt az adatlapot tényleg jól rejtegetik..
-
veterán
Kösz, ez tényleg hasonló, de sajnos elég sok minden nem tiszta.
Pl. ott van a 26,27 lábakon SEL0 és SEL1 amin keresztül ugye a rendszerbusz frekvenciáját lehet beállítani (már ez is kicsit eltér, mert reserved helyett nálam 55MHz van (amit az életben semmilyen processzor nem használt IIRC)) - de mit csinál akkor a 6-os lábon a SEL2, ami fixen magasra van húzva?
(...itt egy nagy marhaság volt, rgb büszke lenne rám...)And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
veterán
Egy gyors kérdés - az angol elektrotechnikai terminológiában mire használják a ''stuff'' kifejezést? Pl. egy kapcsolási rajzon egyes SMD ellenállások mellett ott a megjegyzés, hogy ''do not stuff'' illetve egy duál flip-flop és illesztései mellett pedig hogy ''stuff with [egy IC]''...
És egy lassabb - milyen segédprogrammal lehetne legegyszerűbben megnézni / átírni pár PCI-s konfig. regisztert?And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
Magnat
veterán
Sziasztok,
vettem egy kis didgitális mérőkütyüt és az lenne a kérdésem, h miért van az, h egy sima AA méretű akksit 1.5 voltos méréshatáron 1.24-1.25 voltra mér, 9 volton meg 1.34-re? Ja, és akkor mindig azon a méréshatáron kell mérni, amelyik legközelebb van a mért értékhez? És ha nem tudom megbecsülni előre?̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
-
pweisz
senior tag
Szerintem nem gáz ha kisebb a méréshatár max nem tudja megmérni,baja nem hiszem hogy lessz tőle(ez csak sejtés, kivéve ha a müszernek megadott maximális érték fölött mérsz, mondjuk 380V-ot, vagy a villanypoznát probálod kimérni az utcán, meg hasonlók),de inkább nagyobbról indulja. Az analógnál kell erre jobban vigyázni.
Ha hülyeséget írtam majd kijavítanak a hozzáértők. -
Magnat
veterán
szerintem is így van, ahogy mondod, a kérdésem inkább arra volt kihegyezve, h ha két méréshatárnál eltérő értékeket mutat, akkor melyiket kell elhinni? Érdekes, h megmértem egy ellenállást, ott 200 ohm meg 2000 ohm mérés6árnál is 55 ohmot mért, de feszkónál eltérés van a 1.5 meg a 9 volt méréshatárok esetén.
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
And
veterán
Szerintem ennek egyszerű oka van: a bemeneti feszültségosztó (méréshatárváltó) nem éppen a legpontosabb alkatrészekből lett összetákolva, vagy egyszerűen a gyártó nagy ívben tett arra, hogy beállítsa (erre talán van lehetőség, de a műszer felépítésének ismerete nélkül nem érdemes játszani vele). Olcsó műszereknél sajna előfordulhat az ilyesmi.
-
Magnat
veterán
Lehet, mondjuk igazából fullra nem is értem, minek ez a battery mérőállás ... van ugyanis 2 váltóáramú állás, 3 e1enáramú (20, 200, 300 volt) és két battery állás (1.5, 9 volt). Megmértem 4 cerkaakksit és 2 cerkaelemet, 20 volt 1enen és 9 volt battery mindig ugyan annyit mutatott, cerkaelemnél 1.6-ot, akksinál 1.34 körül. 1.5 volton elemnél 1.51, akksinál 1.2x. Szóval inkább az 1.5 tűnik jónak, de érdekes, h pont 1formán rossz a 9 volt battery és a 20 volt 1en, nem?
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
And
veterán
Szerintem keress egy khmm.. jobb műszert, egy olyat, amelyik lehetőleg több méréshatárban is ugyanazt az eredményt adja, ha ugyanarra a fesz. forrásra mérsz rá. Amit az mutat, annak hihetsz. . Nem kell feltétlen valami 4 és fél digites labor multiméter, csak egy kevésbé ''piacos'' verzió. Más: az a két battery állás nem arra való, hogy terhelés alatt mérje meg a telepek kapocsfeszültségét? Erről ír valamit a doksija (már ha van neki)? Mert lehet, hogy nem is mér hülyeségeket, csak egyszerűen méréskor valamekkora árammal leterheli a mért cellát, és annak a feszültsége esik egy keveset a nagyimpedanciás méréshez képest. A 9V-os tesztnél meg esetleg kevesebb a terhelőáram. Ez persze csak egy gyenge feltételezés..
Mod.: elírás miatt
[Szerkesztve] -
Magnat
veterán
Lesz valami igazad ... sajna a használati nem sokat mond, mert csak lengyelül és németül van ...
De van egy táblázat, ahol a méréshatárokhoz vannak megadva %ok, gondolom, h talán a hibahatárt mutatják ... 1.5 és 2.5 % mindenhol, de a két battery mellett nem ez van megadva, hanem 1.5 volt mellett 30ohm, 9 volt mellett meg 1.8 ohm. Szóval lehet, h ezért tér el ... 1ébként anyira nem mérhet szarul (inkább csak én nem tudom, mi miért van ), mert 9 volt batteryn, 2 volton, és 20 volton dekára ugyan annyit mutat, meg mindt mondtam, egy ellenállást is mértem vele, az is mindehol ugyan anyi volt. Már csak az a kérdés, h lehet egy cerkaelem 1.6 volt, egy akksi meg 1.34?̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
And
veterán
Lehet. Most próbaképp rámértem egy gyárilag lezsírzott rézfejes ceruzaelemre, néhány mV híján 1,6V-os (egész pontosan (?) 1,594V) volt. Ez használatkor elég gyorsan leesik az üzemi 1,5V közelébe, és jó darabig ott is marad. Ceruza-akkuk meg - NiMH és NiCd is - frissen töltés után simán lehetnek akár 1,4V-osak, 1,2V-ot a kisütés vége felé lehet mérni rajtuk, magyarul az ekkora feszültségű AA-cella már majdnem le van merítve. Ezek az értékek persze kisütőáram-függőek, többszáz mA-rel terhelve kicsit rosszabb a kép.
-
And
veterán
Én még nem sok digi multiméteren láttam ilyet, az enyémen sincs. Viszont nem is tartom teljesen korrekt dolognak azt - noha a telepvizsgálat önmagában hasznos funkció -, hogy ezért lehagyják róla a más műszereken megszokott legkisebb feszültségű, nagyimpedanciás (min. 2V, 200mV @ 10MegaOhm) méréshatárokat.
-
Vangelis
félisten
Volna egy nagyon fontos és valszeg megoldható dolog, készülék.
olyan dologra lenne szükségem ami pl egy adott járműt jelezne nekem ha közeledik felém.
Vagyis, lehet hogy hülyén hangzik, de biztosan meg lehetne oldani valahogy.
Éjszakai műszakban melózom, és állandóan baromkodnak a főnökök hogy a nyakunkra járnak és gyakran nem vesszük észre őket.
Mivel lehetne megoldani a problémámat???
ha egyáltalán értitek@@@@ https://armegoszto.hu/deals/new
-
ReJim
őstag
válasz Vangelis #521 üzenetére
valszeg valamiközelítésjezőre gondolsz... vagy nem???? ojazsni mind egy tolatás radar!!! ha egy bizonyos közelséghez ér, akkor csipog, csattok, krákog, vakkog!!
ezt meg lehet csinálni... valahogy...
de most fáratt vok hogy gúgliől linkeljek neked...
jó keresgélést....</end.?>
-
cherockee
aktív tag
hi!
amatőr dobos vagyok, és egykis optikai moddingot találtam ki a dobra....
1. lényege: a dobot megütöm és a benne elhelyezett led felvillan.....ergo kéne egy rakat led, erős, és ezeket egy régi 12Vos aksitöltőröl gondoltam működtetni, kéne egy hangérzékelő vagy dB-érzékelő elektronika, vagy valami hasonlo...akár a membrán rezgésére is villanhatna...ötletek?
2. a 12Vra egyesével minden led elé ráadok egy 500ohmos ellenállást az ugye müxik, de mi van ha ezt egy mondjuk 300-500ohmos potival helyettesitem, vagy egy 400-600assal? lehet azzal fényerőt szabályozni?
köszi -
And
veterán
válasz cherockee #530 üzenetére
1.) Mikrofon -> erősítő -> (esetleg némi szűrés, igény szerint) -> komparátor -> (monostabill indítás, időzítés, prell szűrés) kimeneti jel vezérli a ledeket. Ha már villanás, miért nem inkább valami villanócsővel? Lehet egy kiszuperált öreg vaku is, némi módosítással.
2.) Nincs olyan poti, hogy 300..500 Ohm, csak 0...x. Persze fix ellenállás mellé tehetsz egy kisebb végértékű potit, ha erre gondoltál volna, nem szóltam.. Természetesen lehet így fényerőt - ledáramot - állítani. Ha csak felvillanás kell, annyira talán nem érdemes tág határok közt változtatni a fényerőt. Amúgy meg 12V-os tápra már nyugodtan köthetsz az ellenállással sorba több ledet is, nem muszáj 1-1 darabot kötögetni. -
cherockee
aktív tag
hi
-villanócső? bocs ez mit jelent? sima katódcső?
-ledek sorbaktésénél ugyértettem énis hogy 0-200ohm, és előtte egy 300as, ez lenne a 300-500, csak nem irtam le részletre...
-esetleg valamelyiktek nem ismeri azt a hangérzékelő cumót amivel a gépbe rakottt katódcsöveket a hangkimenet hangereje és jelszinte villogtatja mint egy gagyi winamp kijelző?
minnél olcsobb és lényegében egyszerűbb kéne, mert a dobot nem akarom egy barominagy dobozzal odapakolni mellé....ezé gondoltam a 12Vos tápra, mert az ugye kicsike, ledekre viszont elég, villanásra vaku szerintem lassan töltene fel, vagy az 230tápról gyorsabb (egyentrafóval...)?
ötletek? -
a_tesz
Korrektor
bocs hogy zavarkodok, de asszem itt elég jó helyen keresek... remélem. dióhéjban:codegen 2.1-es hangszórószervíz...
Bővebben: link
kösziスバル | De semmi baj Eric, ne feledd, nincsenek hülye kérdések, csak hülye gyerekek! - Mr. Garrison
-
And
veterán
válasz cherockee #532 üzenetére
Villanócső: vakucső, ezért - meg az alapban lassú feltöltés miatt - is írtam átalakított vakut. Persze ez már elég rendeset tud villani, szal' csak akkor ajánlott, ha tényleg látványelemnek kell, nem neked. Nem tudom pontosan, hogy mi a célod vele, de ha inkább csak te néznéd, akkor maradj a ledeknél. Ha ilyen nagyon alacsony költségvetésű dologra gondolsz, akkor: elektret-mikrofonkapszula, egy olcsó többcsatornás op-amp (mint előerősítő és komparátor), potméter (érzékenység szabályozásához), egy 555-ös időzítő ic (monostabil, hogy egy minimális ideig mindenképp világítsanak a ledek). Ez utóbbi rögtön meg is hajthat egy csomó ledet, mert 200mA-rel terhelhető a kimenete.
-
cherockee
aktív tag
marad a led, mivel aktiv használatra lenne, csak ugy optikai tuning, szerintem mivel a dobokon a bőrők viztiszták ezért szépen villogna, végülis cska arra lenne joo hogy a d'n'b témákra ne stoboszkopot kelljen időzítenem, hanem a tényleges ritmus menjen fényben is.....
akkor az alább leirt cumókbol összerakom, és 12Vos tápról menni is fog rendibe ha jool értem....555-s ic határozza meg a villanás hosszát is, erejét, vagy azt csak a poti, meg a fesz amit ráküldtem? monostabil...ok ezt még vágom mi infoorákról, de az op-amp az mifene? gondolom ez alakitja a mikrofonkapsz. jelét szép kis impulzussá.....na amugy mire tippelsz pénzügyileg ez kb mennyi? mármint az alkatrészek....
kösz, végülis egyenlőre ennyi....aszittem van egyszerűbb megoldás is, pl.: a led csak akkor kap feszt. mikor a mikrokapsz. átereszti mert jelet kap....de semmi se 1xű -
biker
nagyúr
ugyan elég régen jártam iskolába, de méréseknél a következőkre kell ügyelni:
- analóg verzió:
mindíg a legnagyobb méréshatártól indulj lefelé, és a mért értéket akkor olvasd le, amikor a mutató kitérése a skála terjedelmének felső 2/3-ába esik, ekkor a legpontosabb, ha alacsony határon mérsz.
aztán ez függ attól, milyen a műszer?
egy-két-kereszttekercses? lineáris, logaritmikus skálájú? megfelelő helyzetben tartod? stb stb
digitális verzió, a pontosságot befolyásolja az analóg-digitális átalakítás, és a kijelző digit pontossága.
inkább beidézem, amit egy leírásban adnak mintát...
a digitális műszerek pontosságára utaló adatok két részből állnak, pl +-5% a mért érték pontossága, és +-2 digit a kijelzés pontossága. ez a megjelenítési pontatlanság......
..... pl 5.0mV feszültséget mérünk egy 31helyiértékes fenti toleranciájú műszerrel, a méréshatár 200mV, ideális esetben a műszer 5.0mV-ot mutat. a 0.5% pontosság 0.025mV-nak felel meg, ami elhanyagolható, mert ez a műszer nem tudja megeleníteni. ...
... ha ugyanezt 4ésfél digites kijelzőn próbáljuk megjeleníteni: a két digit pontosság 0.2mV-nak felel meg, tehát a kijelezt érték 4.8-5.2mV között bármi lehet, a százalékos hiba kerekítve 0.3mV, amihez társul a 2digit 0.3mV pontetlansága, tehát 4.95-5.05mV között bármit mutahat a műszer, ami 1%-os teljes hbát jelent.
talán ennyi dióhéjban...
tehát a legközelebbi méréshatár a legpontosabb, és fentről lefelé lépegetve...Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
And
veterán
válasz cherockee #536 üzenetére
Menni fog 12V-ról, a ledek darabszámát, előtétellenállását majd ehhez kell méretezni. Op-amp: műveleti erősítő, szinte bármely közkeletű 2 csatornás (duál) kivitel megfelel (LM358, TL072, MC1458, stb.). Igen, a villanás hosszát az 555-ös, pontosabban a köré épített rc-elemek határoznák meg, az erősségét pedig a ledek áramkorlátozása (ellenállás + potméter). Költség: op-amp, mikrofon-kapszula, 555, r-c elemek nem tételek, ezek külön-külön egy százas alatt vannak. Ami több lehet: potméter(ek), (próba)nyák, kapcsoló, darabszámtól/típustól függően ledek, meg ha nagyon igényes akarsz lenni, akkor kis dobozka, de ezek sem kerülnek olyan óriási összegbe. Ha részletesen érdekel, itt találsz online keresőt, árlistát: Bővebben: link.
-
golyani
őstag
hi
van egy kis erőlködőm és amikor kapcsolok egy nagyot reccsen a hangszóró ezt hogy tom kiküszöbölni???valami kondival??? -
golyani
őstag
na senki????
-
golyani
őstag
egy simakerámia kondival nem lehet megoldani???
valamelyik távirányított ótómba láttam h volt a kapcsolón meg a motoron de ott zavarszűrés céljából. -
cherockee
aktív tag
srácok van valaki aki tud távirányítót rádiósat, nem infrásat készíteni kb 50m-es távolságra?
-
cherockee
aktív tag
1 sáv, 1 inditójel, és csak arra kell hogy bekapcsoljak egy áramkört, illetve a vevő egy áramkörben mint egy kapcsoló bekapcsoljon egy pillanatra, vagy akár átváltson, mindegy hogy monostabil astabil vagy mifene....és ha lehet valahogy biztosítva legyen hogy ne zavarja semmi, ne induljon el más jelre, esetleg más rádiójelre.....leheccséges?
-
And
veterán
válasz cherockee #546 üzenetére
Megoldható többféleképpen is, a ''ne zavarja semmi'' megvalósításától függően. Ha nem valami szuperkódolt jelzésátvitelre gondolsz, csak arra, hogy pl. egy közeli zavarforrás vagy adóvevő ne indíthassa el a vezérelt áramkört, akkor viszonylag egyszerű a megoldás. Az egyébként drága C*nrad-ban is kaphatóak megfizethető áron 433 és 86x MHz körüli (adatátviteli) adó-, ill. vevőmodulok, ezek némi átalakítással és/vagy körülépítéssel alkalmasak lehetnek távvezérlésre is.
-
duke
aktív tag
Probalta mar valaki a National Semiconductornak (http://www.national.com) az ingyenes ic kuldo szolgaltatasat ? Van aki mar kapott toluk barmit is ?
Elmeletileg ugy mukodne,hogy regisztralni kell,es utana a katalogusbol kivalasztott ic-bol kuld mintapeldanyt tipusonkent max 5-t.
Kiprobaltam szerintem mindent ugy csinaltam ahogy kell,de nem tortent semmi.Kb egy honapja rendeltem,de azota sem erkezett,meg semmi.
Akinek van kedve kiprobalhatna,kivancsi volnek masnak kuldenek e vagy nem,esetleg csak en rontottam el valamit ?
itt egy reszletes leiras en is innen ismerem
http://www.elektronika.iweb.hu/keret.cgi?/ickfree.html -
Thulcandra
senior tag
Nem tudom jó helyen kérdezem-e ezt... Szóval C64 -es gépemhez van egy nyomtatóm megnemmondom most h milyen márka pontosan mert épp a havernál van... Szóval a lényeg az lenne hogy tudnék azzal v.hogy PC -ről nyomtatni, persze csak sima szöveget van erre, vagy lehet-e erre v.mi eszközt barkácsolni
" Ride away from falling ground, ride away from the big black cloud, ride away until the day come that we all live in a 2 wheel nation "
-
bigyo.su
tag
Sziasztok!
Nem tudjátok hol lehet kapni kb 3x4cm-es _analóg_ VU métert erősítőbe? Lomexban, és a Conradban nincs, már néztem. Egyéb ötlet?Egy sör nem sör. Két sör az fél sör, négy sör az egy sör, de hát egy sör nem sör!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung LCD és LED TV-k
- Minden ami hőszivattyú
- TCL LCD és LED TV-k
- BestBuy topik
- BMW topik
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- ZBook 15 G4 27% 15.6" FHD IPS i7-7820HQ M2200 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Apple iPhone 16 Pro 256GB Black Titanium, Bontatlan, 1 Év Apple Garancia
- iPhone XR 64GB Black Refurbished
- T14s Gen3 27% 14" FHD+ IPS i7-1280P 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- RAMSES GAMER PC // RYZEN7 2700X // 16GB DDR4 // 500GB SSD // POWERCOLOR RX6700XT 12GB HELLHOUND
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest