Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
batagy
őstag
válasz
King Unique #44405 üzenetére
Na hali, megpróbálok válaszolni a Win-es mentési kérdésekre.
Hogy a Windows lemezkezelő mit mutatott a korrupt partícióra, azt sajnos akkor nem néztem meg. Elsősorban a Linuxból történő helyreállításra fókuszáltam.
A chkdsk javítás előtt, az biztos, hogy a Win-ben betűjelet kapott a meghajtó. Az Intéző a meghajtón lévő szabad/foglalt helyet már nem tudta megjeleníteni. Nem vagyok benne biztos, hogy RAW partíció volt-e. Viszont, a chkdks látta!
Linux alatt csak az NTFS partícionálás látszódott, de nem lehetett felmountolni és a fájlrendszer sem látszódott.A chkdsk javítás után, a Windows már felismerte hogy NTFS, és az Intéző a szabad/foglalt helyet is megjelenítette. Azonban, az Intéző állandóan homokórázott és belassította az USB kapcsolatokat.
A Linux ekkor már probléma nélkül látta a fájlokat.Viszont!
Nagyon örülök neki hogy leírtad a kommentjeidet, ugyanis mióta újrapartíconáltam a vinyót, azóta még a Windows-on nem néztem meg, szerencsére még a fájlokat sem kezdtem el rá visszamásolni. Most hogy rádugtam a Windows-ra (a már chkdsk-val javított, majd Linux alól újrapartícionált) vinyót, kiderült, hogy még mindig nem jó. A Windows továbbra is gondot észlelt, ugyanúgy mint a chkdsk javítás után. Az Intéző állandóan homokórázott és belassította az USB kapcsolatokat.
Megnéztem a lemezkezelő-ben, és RAW partíció van! Pedig azóta már egyszer EXT4-re, majd NFTS-re lett formázva Gparted-ből.Szóval fogtam diskpart leírásodat és nyomtam egy clean-t!
diskpart
list disk
select disk 7
list disk
clean
exitEz rakta most rendbe!!! A diskpart clean után a Win Lemezkezelőből MBR-re inicializáltam, majd létrehoztam az NTFS partíciót, és azóta korrektnek tűnik! Már nem homokórázik az Intéző és nem lassul be az USB.
Mindenesetre, az biztos hogy a chkdsk javítás után, majd Linuxból történő EXT4-re majd NTFS-re formázás után a vinyó még hibás maradt! Csak a diskpart clean rakta helyre.
Érdekes, ahogy olvasom a diskpart clean elvileg az MBR-t törli. Szóval lehetséges, hogy az MBR-rel volt az eredeti problémám, csak esetleg a TestDisk-kel nem azt generáltam újra! Erre tippelek.
(Legalább kipróbáltam, hogy a Win8.1 is jó szektorhatárokon (2k aligned) hozza létre a partíciókat. Azelőtt mindig gparted-ből formáztam. A Gparted amúgy a lemez végéig hozza létre mindig az MBR-es partíciókat, míg a Windows a lemez végén mindig hagy egy kis Unallocated helyet. Állítólag ez a GPT mentés miatt van. Mindegy ez most nem lényeg.)
A PhotoRec programot Linux alól én is próbáltam, és működött is, de a fájlokat ömlesztve és generált fájlnévvel mentette le, szóval nem őrizte meg a mappastruktúrát. Valamikor persze ez is több mint a semmi.
Azt bánom, hogy Linux alól a "ntfsfix /dev/sdc1" parancsot nem próbáltam ki. Bár még lehetne, ha a kimentett image.dd-t felmountolnám... Sőt az MBR regenerálást is ki lehetne próbálni ha az image.dd-t fel tudnám mountolni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest