Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    nagyúr

    válasz junkpod #63062 üzenetére

    Nem.

    DD és DTS is más tömörítési eljárást használ, de abban megegyeznek, hogy mind a kettő (tudtommal) dinamikusan kezeli a sávszélt, azaz amikor csend van az egyik csatornán, vagy nagyon halk zörejek, zajok vannak csak, akkor ahhoz nem kell akkora sávszél. A fennmaradó kapacitás felhasználható a többi csatorna jeléhez, hogy jobb minőségű maradjon.

    Emiatt ugyan akkora bitráta esetén egy dráma, vagy romantikus film hangsáv mérete (amiben inkább csak a beszéd dominál) sokkal kisebb lesz, mint mondjuk egy hangilag szteroidozott akciófilmé.

    MP3 tömörítés: emlékszem még régen, amikor megismerkedtem vele elégedett voltam a 192-es sztereó zenékkel (csatornánként 96 kbps). De eredeti CD-ről még meglepően jól szólt a 128-as is (csatornánként 64 kbps). 320 kbps = 160 csatornánként.

    Ha elméletben a sávszélt összehasonlítjuk a mozihang formátumok és MP3 között:

    64 * 6 = 384 kbps, ami pont egy jellemző bitráta DD hangok esetén. De azért vegyük figyelembe pl. azt is, hogy a 6 csatornából egy az LFE, amin csak alacsony frekvenciás jelek lehetnek (DD esetén). Ehhez nem kell nagy sávszél.

    DD 448 kbps/ 6 = 74,6 kbps csatornánként - nem rossz

    DD 640 kbps/ 6 = 106,6 kbps csatornánként - már egész jó

    DTS 768 kbps/6 = 128 kbps csatornánként - DVD korszakban de akár még most is korrekt

    DTS 1510 (1536)/6 = 251,6 (256) kbps csatornánként - Manapság megfelelő rendszeren lehengerlő tud lenni

    A Dolby TrueHD és DTS-HD HR/MA bitrátái nem fixek, mivel ezek is dinamikusan tömörítenek, ezért mindig változó, filmfüggő az értékük. De ha csak azt nézem, hogy mindkettő esetében, általában (legalább) ~ 3000 kbps-el lehet számolni 5.1 esetén, így minimum 500 kbps jut egy csatornára átlagban.

    Az első kérdésedre a válaszom az, hogy nagy varázslat nincs az MP3 és a DD, DTS tömörítési eljárásai között. Mindegyik veszteséges, azaz a tömörítés során sok információ elvész. A tömörítési algoritmusok másak, talán hatékonyabb a DD és DTS esetén, de a bitráták alapján nincs nagy különbség.

    Ha azt nézem, hogy a CD minőségű sztereó WAV 1411 kbps, akkor az csatornánként 705,5. Ezt 6-tal szorozva 4233 jön ki. Találkoztam már LPCM hangsávú filmekkel, így ez sem olyan nagy méretű anyag, hogy ne férne el egy blu-ray korongon. Bár itt még mindig csak 16/44.1-ről beszéltünk.

    Blu-ray forrás esetén sokszor a DTS mag is 24/48-as. :))

    [ Szerkesztve ]

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Új hozzászólás Aktív témák