Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz
mookica #30997 üzenetére
Biztonságból azért nézd meg, csak a magasakat is, váltó nélkül, kis hangerőn.
Annyiból, amit leírsz, az következik, hogy a hangváltók okozzák a különbséget a magasnál. De nem ártana ellenőrizni.A 3,8 és a 4,1R, amit mérsz, csak a mélytartományra vonatkozik. A magasat nem befolyásolja. Egyébként persze, a 3,8 kicsit nagyobb terhelés, de ez önmagában nem lényeges. Az utolsó következtetésed nem jó.
Próbáld meg az impedanciamérést, az mindennek az alapja, és az első lépés a jobb hangsugárzó készítése felé.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #30993 üzenetére
A magasakat szűrés nélkül nem próbáltam, ezért is választottam azt módszert hogy kiszereltem a bal ládából és megcseréltem másikban lévővel. Tehát függetlenül a hangszórók elhelyezkedésétől a jobb ládában hangosabb. Itt a komplett rendszer 3,8ohm nyugalmi állapotban.
Ha közvetlen a magas hangszórók ohmikus érték mérem (kábelek leforrasztva) akkor 3,5 ohm mindkettőnél.
Az a mérés teszt így elsőre nekem túl bonyolult, de majd még gondolkodom rajta meg-e tudnám csinálni.
Egyébként ha leválasztom a mélyeket a váltóról, akkor a váltó bemenetén nem mérek semmit.Olvastam valahol, hogy ha csökken a hangszórók ohmikus értéke az megengedettnél alacsonyabbra, akkor azok hangosabban fognak szólni, viszont jobban terhelik az erősítőt.
Elképzelhető hogy a jobb csatorna hangrendszere jobban leterheli az erősítő jobb csatornáját mert csak 3,8ohm, így aztán hangosabban szól mint a bal ami 4,1ohm? -
shalafi66
veterán
válasz
dukola #30995 üzenetére
Az a helyzet, hogy ezek azért nem annyira magas szintű hangszórógyártások, és egyes darabok között is jelentős különbségek voltak a Tannoy dómoknál. Hát még különböző sorozatok között (amit a hátoldalon olvasható szám jelöl).
A régi hangszóró más, az valószínűleg egy kisebb, hátsó kamrával működik.
Az újak megegyeznek a Tannoy M1-M3 kompenzált mágneskörű magashangszóróival, csak a zárófedelük különbözik.
Nekem vannak még ilyen magasaim, a megoldás, hogy a kettőt, egyszerre cseréled, két egyformára. Tudok segíteni ebben, biztos, hogy tudok még összeválogatni egy mérve is egyforma párat. Ez jobb megoldás, mint a javítás. Azzal sosem lesz olyan, mint az eredeti állapotában.(#30994) SlyChocolate
Nézem. -
dukola
csendes tag
Sziasztok!
Már írtam nektek a problémámról régebben, van egy Tannoy Mercury MX3-M hangfalpárom. Az egyik oldali magashangszóró halkabb a másiknál. Ha felcserélem a magashangszórókat, akkor a másik hangfal gyengébb. Kiszereltem a magashangszórókat, fehér zajt engedtem rájuk, akkor is hallani a különbséget. Szerintem biztos a magashangszóróval van a gond. Sajnos ilyet már nem kapni sehol (Magyarországon).
A Tannoy először MX-3 néven árulta ezt a termékét, aztán kicsit módosítottak rajta és lett belőle MX3-M. Nekem ez az újabb verzió van.
Egy amerikai [oldalon] azt találtam, hogy az MX-3 magashangszóróját nem árulják, de javasolják helyette az MX3-M-hez valót [link].
Tehát a régebbi sorozatba (MX3) javasolják az újabb (MX3-M) magashangszóróját, de vajon ez fordítva is működik? Ugyanis találtam elfekvő készletben valahol magashangszórót Tannoy MX3-hoz. Első kérdésem az lenne, hogy ez vajon csereszabatos az enyémmel? Van valakinek tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy a két nem egyforma típusú hangszóró felcserélhető-e egymással?
Az én mostani hangszóróim:
[előlről]
[hátulról]
Második kérdésem: ahogy ezeket nézegettem, láttam, hogy a szám nem is ugyanaz rajtuk. Akkor ez nem is ugyanazok a magashangszórók, és azért szól gyengébben az egyik, vagy ez csak a gyári száma, és mindegyiknek más? (használtan vettem, ki tudja, mit csináltak vele) [ez a gyengébb]
[ez a jobb]
Ez pedig a régebbi sorozathoz való, vadiúj magashangszóró. [kép1]
[kép2]Látható, hogy a mágnes hátul egész más, de elölről tök egyformák.
Szóval megvehetem, vagy inkább a meglévőt vigyem valahova, ahol rendberakják? Már ha lehet.
Előre is köszönöm
-
shalafi66
veterán
válasz
mookica #30990 üzenetére
Ha csak a magasakat hallgatod, minden szűrés nélkül, azok egyformának tűnnek?
Ha a teljes hangsugárzó ellenállását mérted, a 4,1 és 3,8ohmos értékek, a mélyhangszórók különbségére utalnak.
A magas, a kivezetéseken nem mérhető egyenáramú szempontból, a soros kondenzátorok miatt.
Esetleg, gondolkozz el rajta, hogy ezt meg tudnád-e csinálni: [link]
Ebből látszana az alapvető különbség a hangszórók között.(#30991) SlyChocolate
De, most jóval több időm van. Emlékszem nagyjából, hogy milyen passzív membrán kellene neked, meg le is van írva. De hogy milyen használt hangszóróból lehetne kihozni.. azt nem tudom.(#30992) kammerer
Semmi nehéz nincs a hangolásban. Rosszul gondolod. Eleve csak az együttmozgó tömegét tudod változtatni. A passzív membrános rendszer, pontosan úgy működik, mint egy b-reflex doboz. Csak kevésbé hatékony.
A nehéz, a lengőrendszer alapparamétereinek kiválasztása. Nem a hangolás.."hogyan akarnád beilleszteni a rendszerbe plusz elemként"
Ésszerűen, csak egy módon lehet. És nem "plusz elemként". Hanem reflexnyílás helyett. Elsősorban akkor van szükség passzív membránra, ha a doboz, reflexcsővel, méretkorlátok miatt nem behangolható. -
törölt tag
válasz
SlyChocolate #30988 üzenetére
"Max hangolni kellene......"
Az a legnehezebb.
"Szerintetek működhet a dolog?"
Attól függ, mire akarnád használni a passzív membránt - és hogyan akarnád beilleszteni a rendszerbe plusz elemként.
-
SlyChocolate
senior tag
Annó beszéltük most jutottm el idáig.
Gondolom most sem tudsz gyártani? -
mookica
tag
válasz
shalafi66 #30983 üzenetére
Szia!
Akkor vázolom a részleteket.
A kábelekben nem találtam problémát.
Mit ahogy említettem, az egyik láda mintha egy picit halkabb volna, kevesebb a magas. De lehet pont ez a jó.
Leválasztottam mindkét ládáról a magas hangszórót, az eredmény - nem vettem észre fülre semmi különbséget a kettő közt, tehát szerintem a magas hangszórók okozzák a különbséget.
Még annyit tudni kell, hogy nyugalmi állapotban ohmikusan rámértem mindkét láda rendszerére, a gyengébb 4.1ohm a hangosabb 3,8 ohm.
Említettem hogy a magasaknál úgy oldottam meg hogy ne visítsanak, 30R ellenállást sorba kötöttem közvetlen a hangszók elé. Nem egy jó megoldás, de ez volt a legegyszerűbb.
Most azokat is eltávolítottam, hátha ez zavar be, de ugyanaz a helyzet csak így jobban visítanak feleslegesen, de a különbség megmaradt, az egyik ládában hangosabb.
Aztán kicseréltem egymásközt a két hangszórót, de így is jobb oldali ládában hangosabb a magas, tehát nem változott semmi. A hangszórókkal elvileg nincs gond, vagyis különbség.Van valami ötleted? Elsősorban mindenképp csökkenteni kéne a hangerejét.
-
shalafi66
veterán
válasz
SlyChocolate #30988 üzenetére
Maradhat a mágneskör is, ha a lengőrendszer egyébként megfelel a céljaidnak.
-
SlyChocolate
senior tag
Szerintetek akkor mi lenne ha passzív membrát csinálnék aktív hangszóróból?
Sajna most kína kilőve máshonnan horror áron lenne.
Haszáltba ellenben viszonylag olcsón be lehetne szerezni.
Csak leütném róla a mágneskört a súly miatt és kész.
Max hangolni kellene......
Szerintetek működhet a dolog? -
shalafi66
veterán
válasz
szazbolha #30986 üzenetére
Oké, de 13cm-es hangszóróval, normális érzékenység mellett nem lehet 40Hz-es alsó határt csinálni. Vannak olyan dolgok, amiket nem érdemes vállalni. Szerintem. A 40Hz-es törésponthoz, 12 literes b-reflex doboz, és 13 centis mélyközép mellett kb. 84dB@1W ref. érzékenység társul. Ami mélytartományban még csökken vagy hármat, mire hangdoboz lesz belőle, aztán a végén ott állsz egy 80-81dB@1W-os centerrel.
Ilyenkor, azt lehet csinálni, amire már a nagyobb hangsugárzógyártók is rájöttek, hogy a hangsugárzó
T
WMW
alapon készül, ami úgy néz ki, hogy két oldalt két mélyhangszóró, párszáz Hz-ig, középen egy középhsz, és fölötte, akár dobozon kívülre szerelve, egy magas. Centernek ez a lehető legjobb, fektetett verzió talán (az egyszerűbb megoldások közül). -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #30985 üzenetére
Jó... csak egy gondolatkísérlet volt.... marad a reflex.
Az a baj, hogy a magasság adott, nem lehet több a belméret 14 cm-nél, szóval 13cm-s hangszóró megy bele, vagy egy megvágott 15-ös.
A szimuláció 12 literre meg f3=45 Hz-et ad, amit korábban nem keveseltem, de mióta lecseréltem a bazi nagy dalit (nem volt hova tenni) úgy érzem a centerbe is kéne 40Hz körüli mély.
.
Amúgy mindegy... vágattam egy dobozt legutóbb, de az öreg szaki nem volt ott, helyette egy fiatal srác kezelte a gépet. Már a helyszínen kértem újravágást a tetejére, mert szemmel láthatóan nem volt jó, de most mértem le az oldalakat.
Egy 25x14-es oldallapon az egyik végén 14 a másikon 13,8 cm.
Gondolkodtam, hogy felsőmaróval kiegyengetem... de inkább újat rendelek.A 30/60 literes doboz készítése is megakadt.
-
shalafi66
veterán
válasz
szazbolha #30984 üzenetére
Jézusom ilyen meggondolatlanságokat.
Látszik a pihenés hatása.
130mm-es hangszóró nem működik jól 19 literes dobozban. 10-12 maximum. 55Hz alaprezonanciával rossz ötlet, a jóval alacsonyabb, 37Hz-es alsó határfrekvencia beállítása.4 hangszóróval nem fog jól szólni. Azért, amiért a fektetett MTM verziók sem jók centernek.
A hátlap levételével egyszerre több változás is történik.
Igazából nincs értelme. A TL keresztmetszet növelésével emelkedik a hangnyomás mélytartományban.
De egy olyan rendszerben (több.1-es mozi), ahol mélytartományban keresztezünk, mindig kerüljük a bonyolult átviteli hibákat produkáló dobozokat, mint pl. egy TL. Legjoban a zárt doboz akusztikai felüláteresztő karakterisztikájával lehet normálisan összeváltani egy centert egy mélyhangsugárzóval.
Illetve, egy mozis rendszerben, az a jó, ha minden szélessávban működő hangsugárzó egyforma. Lehetőség szerint teljesen. Az semmiképp nem hasznos, hogy az egyik zárt, a másik TL.
Szóval ne.
-
szazbolha
addikt
Csak egy gondolatkísérlet center hangsugárzóra.
Van egy 13cm-s mélyközép hangszóróm (fs=55 / Vas=7,7 / Qts = 0,51)
Belerakom egy V=19l -> 56x14x25 cm (sz*ma*mé) reflex dobozba, amelynél a hangolási frekvencia és az F3 nagyjából megegyezik, kb. 37 Hz.
Tételezzük fel, hogy elfogadhatóan szól egy magas hangszóróval + másodrendű váltóval.
.
1. Mi történik ha leveszem a hátfalat? Elmegy a mély?
2. Mi történik, ha 4 db-ot szerelek az előlapra (soros+párhuzamos)?
3. Mi történik, ha 4 db-ot szerelek az előlapra (soros+párhuzamos) + a doboz mélységét 4x nagyobbra növelem (100cm), a hátulja marad nyitott.A hátfal levétellel tulajdonképpen egy lineáris TL dobozt csinálok?
1. esetben túl nagy a keresztmetszet, rövid a cső, alig lesz mély 300 Hz alatt?
2. esetben értékelhető a TL "cső" keresztmetszet kb. 1,5x Sd
3. esetben már a hossz is kezd értékelhető lenni.
(100cm -> 4m hullámhossz -> 86 Hz,) -
mookica
tag
válasz
shalafi66 #30981 üzenetére
Oké rendben. Nagyon hálás vagyok az eddigi segítségedért (persze mindenki másnak is aki segített). Holnap ha egy mód van rá akkor folytatom a projektet és ha elakadok vagy segítségre szorulok, vagy csak simán kiváncsi vagyok a véleményedre, akkor kedves engedelmeddel igénybe venném a tudásodat.
De nézzük is hol kezdődött ez az egész, csak megfelelő hangszórót kerestem és a kereső bedobta ezt az oldalt, ahol szerencsére egy kis várakozás után ennyi rengeteg önzetlen segítséget kaptam. Tudom hogy nem könnyű velem, mivelhogy nem vagyok műszerész, nem ismerem a technikai fogalmakat, még a WV-t sem tudtam a kondin mit jelent, de ha valamit nem értek az nyugtalanít és idegesít míg meg nem értem, ezért a sok hülye kérdés amit felteszek. Lenyűgöző a türelmed és a segítséged, kösz!
Most pedig megyek és megmérem a kábelek ellenállását
-
shalafi66
veterán
válasz
cool13 #30979 üzenetére
Szerintem ez költői kérdés.
Ha jól tudom, helyreállítanak hangsugárzókat eredeti állapotukba.
Mérés és ellenőrzés nélkül. Ez nem az én területem. Egy ilyen, viszonylag természettudományos alapokon működő műfajban, nehezen tudom hová tenni, az egzakt alapokat nélkülöző hangsugárzókkal kapcsolatos ténykedést.
(#30980) mookica
Nem vagyok Mester.
Nem polarizált, igen. Polarizált elkót hangváltóban használni sokkal körülményesebb lenne.
Még egy írás a hangváltók elektromos működéséről: [link]
A WV = Working VoltageAz a baj, hogy a hangszórókról semmi konkrétat nem tudunk, mérés nélkül nem tudok pontos hangváltót készíteni, csak ilyen hozzávetőlegeset. Szóval nem akarom, hogy a pénzed pazarold egy csak kicsit jobb, de nem, igazán jó hangváltóra. Annyit tudok csinálni, hogy ha elmondod, hogy mi zavar a hangjában, tudok ajánlani olyan módosításokat, amikkel javíthatsz a téged zavaró hibáin.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #30978 üzenetére
Rendben, köszönöm Mester
Ezek polaritásmentes kondik, ugye? Mivelhogy rajta egy 100-as, gondolom 100V-os, de miért úgy van feltüntetve hogy 100WV? Az a W mit jelent?Ja, és ha nem kell új nyákot készíteni, vagy szétfurkálni, csak cserélni az alkatrészeket, én simán belevágok, csak mond mit
-
shalafi66
veterán
válasz
mookica #30977 üzenetére
Rosszul.
A hangváltók különböző levágási meredekségekkel működnek.
A 800Hz-es keresztezési frekvencia nem azt jelenti, hogy 800Hz alatt nem szól a hangszóró, hanem azt, hogy ott keresztezi a mély és a közép hangnyomásválasza (vagy a szűrők Bode-diagramjai) egymást.
És egyébként analóg váltásnál, a magashangszóróra is jut 100-200-300Hz, csak a névlegestől jóval kisebb bemenőfeszültséggel.Egyébként egy középhangszóró simán szól 2-300Hz körül a jelenleg népszerű hangsugárzókban. A mély-közép keresztezést általában 100-300Hz között intézik el.
Az inkább a vintage, vagy old Hi-Fi kategória, ahol 500-1000Hz között keresztezik a mély és középhangszórókat.
Persze ez is, mint minden más, az adott hangszóróktól függ. A te 13-as közeped mivel alapból mélyközép, kibírja az alacsonyabb váltási frekvenciát is. Ahhoz nagyon át kellene dolgozni a hangváltódat, hogy korrekt szűréseket csináljunk belőle az eredeti keresztezési frekvenciákkal (jelenti ez azt, hogy több alkatrészt cserélni kellene).
Amúgy ilyen és hasonló alapkérdésekben olvasd át ezt a weblapot:
[link]
Nem lehet mindig minden egyszerűbb elméletet a fórumban leírni. -
shalafi66
veterán
válasz
mookica #30975 üzenetére
Két literes dobozban kb. így változik a közép hangnyomás válasza:
100-200Hz között lesz hangosabb.
A soros kondenzátor már be van építve, most 33uF értékű. Ha 22-re cseréled, a zárt légteres verzió mellett, akkor körülbelül visszaáll a mostanihoz hasonlóra a hangnyomás válasz. Annyi különbséggel, hogy 100Hz alatt nem szól majd a közép szinte egyáltalán. És a saját légtér miatt nem hat rá a mélyközép membrán mozgása.A kábeleket megmérheted, önmagában, az erősítőtől a hangsugárzókig. Bár a multimétered gondolom tizedohmos értékeket mutat, nem szabadna különbséget jeleznie.
Igazából, precízebb mérések nélkül szinte sehogy. Ha mégis, akkor valahogy úgy lehet megpróbálni, hogy hangváltó nélkül meghallgatod a hangszórókat. De nem biztos, hogy észre fogod venni.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #30974 üzenetére
Ha esetleg érezhető "kiemelése" lenne a középnek, az miben nyilvánul meg? Nagyobb hang? Az esetleges kisebb soros kondit hová gondoltad beiktatni ha így alakul?
Ha az erősítőnél mérek rá a kábelek bal/jobb csatorna ellenállására, az kimutatja az esetleges kábel okozta különböző ellenállást?
Ha a hangszórók nem egyformák.... hát ezt nem tudom hogy derítsem ki.
-
shalafi66
veterán
válasz
mookica #30973 üzenetére
Hát, a kettő liternél biztosan lenne a közepének kiemelése, de váltóban lehet kezelni, egy kisebb soros kondenzátorral.
A nagyon kusza impedanciamenet (soros 55R miatt) is okozhatott gondokat az erősítőnek. Ha jobb a váltás a közép és a magas között, akkor jobban szól azokon a frekvenciákon, ahol egyszerre működnek.
1,5 méter kábel csak akkor okoz különbséget, ha nagyon vékony, és emiatt magas az ellenállása.
Az is elképzelhető, hogy a hangszóróid nem teljesen egyformák. Azért ezeknél a típusoknál elég nagy gyártási eltérések vannak. -
mookica
tag
válasz
shalafi66 #30972 üzenetére
A közép eddig sem igen szólt bele igazán, mivelhogy 55R volt sorosan előtte, lehúztam a hangerőt mert annyira zavart a hangja.
Nem tudok elkülöníteni 3-4-5 litert a középnek sajnos, max 2 litert de az sem biztos. Sok helyet tölt ki a subwoofer elkülönített zárt tere.
Holnap ha az idő engedi, megpróbálom a fordított fázisú bekötést is, csak ne növekedjen a közép hangereje.
Egyébként is van valami gubanc, mert a jobboldali láda másképp szól, talán egy picit erősebb és több a magas. Még nem tudom hogy a hangváltók közt van-e a különbség, vagy én kötöttem el valamit, vagy a vezetékekkel van-e valami (a baloldali ládához kb. 1,5 méterrel hosszabb a vezetékezés, ez okozhatja?) de holnap ezt ki kell derítenem.
-
shalafi66
veterán
válasz
mookica #30971 üzenetére
Mert nem szól bele a közép annyira a magasba. Szerintem.
Nyilván nem mértem meg, nem tudom pontosan, csak következtetek.
Biztosan észrevehető. Nem zavarja majd a 16-os mélyközép basszusa, és kicsit hangosabb lesz 2-300Hz környékén. 3-4-5 literes zárt doboz elég neki.
A közép fordított fázisú bekötését még próbáld ki. A váltó eredeti kapcsolása miatt, ha megfordítod a közepet, akkor lesz a többivel megegyező a bekötése, és az most szerintem jobb lenne, mert elég széles sávban együtt szól a 16-os mélyközéppel.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #30969 üzenetére
Lehetséges, de mondom, úgy tűnik visszafogottabb lett a magas és tisztább.
Közben átalakítottam a másik ládát is, az mintha szebben szólna
De végeredményképen az összhatás jobb lett. Legalábbis most úgy tűnik. Még ha külön légteret kap a közép, arra kiváncsi vagyok fülre észrevehető-e lesz. Egyébként ha majd elkülönítem, zárt tér legyen vagy reflexcsöves? -
shalafi66
veterán
válasz
mookica #30968 üzenetére
Az a váltó egy bonyolultabb ügy. A másodrendű szűrés fázisviszonyai miatt lett megfordítva. De így ránézésre, tényleg nem biztos, hogy úgy lesz jó, fordított fázisban bekötött magassal.
Viszont igazából nem tudsz következtetést levonni belőle, mert nem látod a lényeget, hogy hogyan működik. Nincs mellette a hangnyomás-frekvencia diagram. -
shalafi66
veterán
válasz
szazbolha #30966 üzenetére
De pont azt látod a rajzon, viszont azok a szűrők, az eredeti kapcsolásban nem jók. Rosszul méretezték. Többször leírtam.
Mindent meg lehet oldani, viszont Most nem arról van szó, hogy mit lehet, és mit nem, hanem arról, hogy gyorsan, újabb alkatrészek nélkül, hogyan lehet menteni a menthetőt.
Biztosan látod te is.
A felrajzolt kapcsolásodból amúgy nem látszik, hogy hogyan működik.
Mindenesetre, arra is érvényes amit írtam, minden másodrendű szűrés így működik, magasabb frekvenciákon vág, viszont lesz, ahol hangnyomást emel.
(#30967) mookica
Persze. Hangszóróval soros induktivitás, és azzal párhuzamos kondenzátorból lesz a másodrendű szűrés. De ez a megoldás, hangnyomást nem csökkent, csak szelektíven, magasabb frekvenciákon, töréspont alatt viszont emel.A 0,3mH-vel többet vág a középhangszórónál magasban, és jobban szűrhető vele szerintem.
A magashangszóró szűrése nem változott, de eltűnt két kiemelés a középhangszórónál, az egyik egybeesett a magashsz működési tartományával. Valószínűleg ezt hallod.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #30965 üzenetére
Oké, ezt csak egy ilyen gyors sufni tuning szokott lenni és csak kivételes esetekben szoktam alkalmazni. Pl. az apám régi verdájába még gyerek koromban vettem 2 utas szettet és a gyártó a csipogok elé sorba kötött egy ellenállást, a mélyközépre meg párhuzamosan rá volt forrasztva egy kis kondi. A hangszóró tüske kiosztása úgy volt kialakítva gyárilag hogy ott volt a helye a kondinak. Még megvannak ezek a hangszórók valahol, meg tudnám mutatni.
Kicseréltem a 0,2mH-s tekercset a 0,3-asra, hát szerintem rosszabb lett, úgyhogy vissza raktam az eredetit.
Egyébként elképzelhető hogy ez a mai átépítés befolyásolta a magasat is? Úgy tűnik mintha halkabb volna. ...ami nem gond, mert így is túl erős volt. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #30965 üzenetére
Az nem lehet hogy az eredeti kapcsolásban a közép hangszóró elé egy másodrendű felül- és utána sorba kapcsolva egy alul áteresztó szűrőt terveztek?
Azért azt be lehet lőni úgy hogy ne legyen a töréspontoknál ne legyen túl nagy hangnyomás ugrás.Szerk: Én így oldottam meg: [link]
-
shalafi66
veterán
válasz
mookica #30964 üzenetére
Hallgasd meg. Tulajdonképpen a kiszerelt tekercs helyére kerül az ellenállás.
A 4,3 ohm, amit mérsz, ne tévesszen meg, az csak 0Hz-en érvényes, és kb. 5-10Hz-ig marad ezen az értéken az impedancia. Nincs nagy jelentősége. A fontos az, hogy mi történik a hangfrekvenciás sávban 20-20000-ig, ahol szól is a rendszer. De azt a multiméter nem mutatja meg (közvetlenül).
Nem hallottad egészen jól. Elsőrendű felüláteresztő szűrés mellé, a hangszóróval párhuzamos kondenzátort beépítve, töréspont fölött csökken, alatta viszont nő a hangnyomás.
Ezért nem jó, ha valaki csak hallás alapján készít hangváltót például.
Különböző értékű kondenzátorokkal, ugyanaz a soros induktivitás (ezt csak a példa kedvéért modelleztem, lehet egyenletes másodrendű szűrést is csinálni). Az elsőrendű szűrés a szürke vonal.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #30961 üzenetére
Átforrasztottam a tekercs helyére, rámértem 4,3ohm ez így már korrekt. Majd kajálok aztán meghallgatom fülre változott-e valami.
Korábban szoktam kísérletezni, ha közvetlen a hangszóróra kötöttem párhuzamosan egy elektrolit kondit pl. 4,7uF vagy kisebb, akkor levágta a magas hangokat viszont ezzel egyetemben a hangerő is lényegesen csökkent.
-
-
shalafi66
veterán
válasz
mookica #30960 üzenetére
Az csak egyenáramú ellenállást mér.
Impedanciát nem.
De ettől függetlenül, tényleg
én rajzoltam rossz helyre az ellenállást. Ezer bocsánat.
Mondjuk az eredeti hangváltóval is 1,5-2 ohmos minimumpontok voltak, szóval.....
De így már jó lesz. Nem fog az a 3,3+3,7ohm párhuzamosan kapcsolódni a mélytartománnyal.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #30957 üzenetére
Pedig mégis levitte. 10R-ől indultam és ahogy pakoltam hozzá a többit (párhuzamosan egy másik 15R, aztán egy következő 15R és végül még egyet) mindig előtte rámértem mielőtt beforrasztottam volna az áramkörbe, szóval ahogy csökkentettem az értéket, vele szinkronban az egész áramkör 4 ohmról le ment 2,6 ohmra.
-
shalafi66
veterán
válasz
mookica #30955 üzenetére
Mindenképpen. Muszáj változtatni.
Kb. ezt csinálták a hangszóróid az eredeti hangváltóval:
Ha azt csinálod, amit írtam, akkor ez lesz belőle kb.:
A keresztezési frekvencia kb. hasonlóan alakul a mély és közép között, csak nem fog kiabálni a közép annyira.
Lehet, hogy a magassal is kellene kezdeni valamit.(#30956) mookica
A 3,7R nem csökkenti az impedanciát névleges érték alá.Ott van a soros 3,3R. Ezzel a feszültségosztóval a névleges 4 ohmból kb. 5,1-5,2 lesz.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #30949 üzenetére
Nos, eltávolítottam 33uF kondit a hangszóró elől, a 0,3mH tekercset, beiktattam egy 10R feszültség osztót, de le kellett mennem egész 3,7ohmig így lett elfogadható. Viszont ez a 3,7R beiktatása az egész áramkör impedanciáját lecsökkentette 2,6 ohmra! Eredetileg 4ohm volt. Ez nem fogja kivégezni végfokot? Azért ez már durván kicsi a megengedett 4 ohmhoz viszonyítva. Egy pár tized még oké, de ez már majdnem a fele.
-
shalafi66
veterán
válasz
mookica #30952 üzenetére
A NYÁK-lapon van megfordítva, nem neked kellett fordított fázisban bekötni. Most kell majd megfordítanod, az új kapcsolással (szerintem).
20-30 cm távolságból hallgatod a hangsugárzót, mondjuk valami széles spektrumú zenével, és függőlegesen változtatva a hallgatási pozíciót, mozgatva a fejed a két hangszóró között. Ha a kettő között, valahol, elhalkul egy frekvenciatartományban, akkor abban a pozícióban, azon a frekvencián, feltehetőleg ellenfázisban szól a két hangszóró. Ilyenkor segíthet egy fordított bekötés.(#30953) mookica
Természetes, ugyanaz a konstrukció, ugyanaz érvényes rá, amit a 4 ohmosra írtam. Ezek nem pontos tervezések, csak ilyen valamit vág majd, és jó lesz az úgy, alapon készültek. -
shalafi66
veterán
válasz
mookica #30950 üzenetére
Kicsit hiányos elmélet alapján terveztek.
Ha a hangszórók tulajdonságait nem számoljuk bele, jobb lenne fordított fázisban bekötni a középhangszórót. A valóságban nem biztos, hogy így van, főleg a módosítások után. Akusztikai mérésekből tudnám megmondani, hogy mi a helyes változat, de valószínűleg jobb, ha a többivel azonos fázisban kötöd be.
Esetleg lehet meghallgatással is ellenőrizni valamennyire, ha a két hangszóró (magas+közép vagy közép+mély) között, fele távolságon, kioltást hallasz, akkor meg lehet próbálni egy fordított bekötéssel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 2TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest