Új hozzászólás Aktív témák
-
villamos
őstag
válasz
vizimento #24149 üzenetére
Akkor lényeges a + - ha elektrolit kondenzátorod van, mivel ezek polaritásérzékeny alkatrészek. A többi típus nem az, (pl. fóliakondenzátor, vagy a legtöbbször apró kerámia kondik) így azokon nincs is ilyen jelölés.
Elektrolit kondenzátorok
Az itt látható alkatrészeken a fehér sávval jelölik a negatív lábát... -
vizimento
senior tag
válasz
shalafi66 #24148 üzenetére
Köszi, de a postaköltség miatt nem rendeltem Pestről, nem a kondi ára miatt
Majd ha legközelebb Pesten járok beszerzem, addig összerakom a 2.0-val.
Ahhoz a két kondit párhuzamosan kell kötni, ugye!?
És a két párhuzamos kondival sorba az ellenállás.
És mindegyik alkatrész ugyanazon a szálon (+) ahogy eredettileg is volt.
Stimm?Ja és valami olyasmit mondott valaki, hogy érdemes a két kondit "ellentétesen" párhuzamosan kötni. Igaz ez? Mivel nincs + és - külön jelölve rajta, így csak a felirat egyszer erre, egyszer arra nézéséből tudom ezt megoldani.
-
shalafi66
veterán
válasz
vizimento #24147 üzenetére
Küldök én neked kondit, nem kerül semmibe.
Ha még nem vettél 1,0-ásat.
A 2,0-val ha párhuzamosan kapcsolsz még 220nF-ot (azt meg biztosan kapni a boltban), akkor meglesz a 2,2uF
De elég a 2,0 is.
A kisebb soros kondenzátor a magashangszórót kevésbé hagyja érvényesülni a rezonancia közeli problémásabb frekvenciákon. Egy másodrendű szűrés volna igazán jó, de ahhoz meg mérni kellene.
#24146) Ebit
Vagy tízet. Csináltam adatlapot is némelyikről. -
Ebit
addikt
válasz
shalafi66 #24142 üzenetére
Azért nem tapasztaltátok, mert nem lettek megmérve a hangszórók.
) Más hangszóróknál is csak azok tapasztalják, akik (értenek hozzá) ellenőrzik. A teljes régi adatlapot megnéztem, de a PHI magasakban nem lehet mérés nélkül megbízni.
Sokminden megoldható, de nem mindegy hogyan. Érdemesebb biztonságos és pontos megoldásra törekedni.Érdekes gondolatmenet./ bár ezt már tőled megszoktam/
Tekintettel arra, hogy azok az emberek, akik elvették, megfelelő végzettséggel, és műszerezettséggel rendelkeztek biztos lehetsz benne, hogy megmérték.Ezután, megkérdezem, hogy ezidáig te hány darabbal találkoztál, amiről a sommás, szakértő véleményed megfogalmaztad?
-
shalafi66
veterán
Azért nem tapasztaltátok, mert nem lettek megmérve a hangszórók.
) Más hangszóróknál is csak azok tapasztalják, akik (értenek hozzá) ellenőrzik. A teljes régi adatlapot megnéztem, de a PHI magasakban nem lehet mérés nélkül megbízni.
Sokminden megoldható, de nem mindegy hogyan. Érdemesebb biztonságos és pontos megoldásra törekedni.Én meghagynám a HD6,5-es magasat, ha nincs baja a benne lévőnek, és jó volt a gyártás is. Alacsonyabb a THD-je, mint egy kifogott rosszabb PHI dómnak.
A mélyközépnél cserélnék lengőrendszert, hogy legyen mélye is, és középtartományban se kellemetlenkedjen, aztán összeváltanám a két hangszórót.
-
Ebit
addikt
válasz
shalafi66 #24129 üzenetére
Használtan, mérés nélkül, ismeretlenül megvenni ilyen dóm magasakat nem jó ötlet, másrészt ez sem váltható alacsonyabban, 4kHz fölött, ha működik.
Mennyire életszerű, hogy vásárlás előtt, az eladás helyén megméred.
Nézd meg a gyári adatait.Gyakoriak köztük a központosítási hibás darabok is.
Több mint 40 darab új volt belőle, én , és más sem tapasztalt ilyet.
A mai, normális magashangszóróknál meg egyáltalán nem ritka a 3kHz-en váltható darab, sőt ez az átlagos. Vifa BC25 amivel már érdemes nekikezdeni, de ahhoz normálisabb mélyközép is kell.Anélkül nincs értelme.
A régiekkel, is megoldható volt, a Vifa az ára alapján, itt biztos nem jöhet szóba.
Egyértelmű, hogy a kétutas hangsugárzóban is /, két egymáshoz illeszkedő hangszórót kell alkalmazni.A mély-közép típusa a gyári dokumentációk alapján 20S-H33D volt
Igen ezt én is tudom, láttam a linket, és volt ilyen hangsugárzóm is.
Nagy kérdés, hogy jelenleg konkrétan, melyik, és milyen állapotban van benne.A lényeget , már korábban leírtam:
Megjegyzem, ez a felújítás, magas csere, minimum 10 ezer forintodba fog kerülni, adott esetben érdemesebb lenne venni, egy másik használt hangsugárzó párt.
-
shalafi66
veterán
válasz
vizimento #24135 üzenetére
A régi HA20/1018 nem jó. /[régi HA20 habszél]/
A HA20-599 lenne a legjobb, de párt venni nem tudsz mellé, mert amit most gyártanak, biztos, hogy nem egyezik meg teljesen a régivel.
A HA20-484 már nem olyan rossz, mint a /1018, de másféle szűrés kell hozzá, nem annyira egyenletes középtartományban, mint az 599. A porvédője viszont cserélhető, tehát a legolcsóbban ezekkel tudod megoldani. [HA20 új habszél] való hozzá. -
Primary92
senior tag
válasz
shalafi66 #24125 üzenetére
A mélyközepedhez basszus reflex dobozban 64 liter kell neki 30 Hz-es hangolással vagy zárt dobozként 35 liter szükséges, ami nagyjából a fele.
Az UniBox-szal számolgatva az jött ki, hogy 32 literes zárt dobozban kb. 43 Hz-re esik az F3 pont, zárt dobozban pedig az ajánlás szerinti méretekkel 29 Hz lesz.
Ez alapján, ha a zárt dobozos verzió kap egy 3-4 dB-es kiemelést 29 Hz-en a végerősítő előtt (másodrendű sáváteresztő szűrő), akkor az amplitúdó-frekvencia diagram egybeesik a BR dobozzal. Viszont az egész tartományban csökkentenünk kell azzal a 3-4 dB-lel, hogy ne vezérlejük túl az erősítőt.
A végeredmény az, hogy elvesztettünk 3-4 dB-t, de cserébe feleakkora lett a doboz. Szobában meg annyira szerintem nem fontos, hogy mondjuk 25 W helyett 50 W kell ugyanahhoz.Természetesen a fázist teljesen figyelmen kívül hagytam most, de ez amúgy is csak egy gondolat kísérlet.
Viszont Painttel (most nem volt kéznél Matlab) összefirkáltam egy linlog lapot. Az arányok szemléltetése a lényeg.
Piros: 64 l BR doboz 30 Hz-es hangolással.
Kék: 32 l zárt doboz
Sárga: kiemelés
Zöld: csillapítás
Narancs: 32 l zárt doboz + kiemelés + csillapításA kérdés az, hogy vajon így a jobb, hogy dsp-vel vagy analóg szűréssel javítunk a rendszer mély átvitelén, és cserébe csak az adott szűréssel lesz jó, vagy pedig úgy módosítjuk a hangszórót, hogy valami hasonlót kapjunk, de megmaradjon univerzálisnak.
A hangváltóval való játék szvsz kiesik itt. -
vizimento
senior tag
4 ilyen videoton hangszóróm van, ezekből kéne valahogy kihozni a legjobbat (vagy venni valamelyik mellé párnak egyet):
1544 599 - ez ugyan nagyobb mint ami gyárilag volt benne, de szépen beleül a helyére. Papír porsapkás.
HA 20/1018 papír porsapkás
1544 484 papír posrapkás
1544 484 fém színű porsapkásVélemény?
És ezekre melyik fajta membránszél való? -
-
vizimento
senior tag
-
shalafi66
veterán
Használtan, mérés nélkül, ismeretlenül megvenni ilyen dóm magasakat nem jó ötlet, másrészt ez sem váltható alacsonyabban, 4kHz fölött, ha működik. Gyakoriak köztük a központosítási hibás darabok is.
A mai, normális magashangszóróknál meg egyáltalán nem ritka a 3kHz-en váltható darab, sőt ez az átlagos. Vifa BC25 amivel már érdemes nekikezdeni, de ahhoz normálisabb mélyközép is kell.Anélkül nincs értelme.
A mélyközép típusa a gyári dokumentációk alapján 20S-H33D volt, ez a régebbi 20-as hangszóró a HA20-402 PE porvédővel, ennek rosszabbak a tulajdonságai középtartományban, több frekvencián rezonál. Ami már jó lenne helyette az a HA20-521, vagy a legjobb egy teljes lengőrendszer csere.
Gyakran szoktam ilyet csinálni, és elég jó eredményeket ki lehet hozni ebből a méretből. Sokkal jobbat, mint bármeliyk gyári megoldás, vagy pl. egy egyszerű javítás.
-
Ebit
addikt
válasz
vizimento #24120 üzenetére
Előszór szereld ki, mindkettő mélyközép hangszórót, és ha találsz rajta típus számot az írd meg.
Donok közül ritkább, az amit ilyen alacsonyan lehetne váltani, de itt hirdetnek egy párat.
a hátoldalán látható típus szám alapján a neten megtalálod az adait.
Megjegyzem, ez a felújítás, magas csere, minimum 10 ezer forintodba fog kerülni, adott esetben érdemesebb lenne venni, egy másik használt hangsugárzó párt.
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #24126 üzenetére
Ezzel én nem tudok mit kezdeni. Nem pontos, nem értelmes, konyhafizikásan megfogalmazott, összevonsz-összekeversz olyan fogalmakat, jelenségeket, amiket külön kell értelmezni, kezelni, vagy pedig egész mást jelentenek. Csak kiragadott-összedobált, nem is igazán összefüggő dolgok. Leírtam hogy mi az álláspont jelenleg.
Idő-energia diagram....
-
válasz
shalafi66 #24123 üzenetére
Nem tudom, milyen mechanikai hatásfokra gondolsz, és hogy ez hogy ellenőrizhető. Viszont nem is lényeges, ahogy az energiamegmaradás sem, inkább csak összezavar, elterel a lényegtől, jobb békén hagyni.
A teljes bepumpált elektromos teljesítményből hő lesz. Egy részéből a lengőcsévén, egy részéből a membránszélen a mozgás miatt, a membránon a parciális rezgések miatt, a dobozban a hangelnyelés miatt és a szobában szintén a hangelnyelés miatt.Tényleg nem értek hozzá
Az az állításom, miszerint ennek a nagy része a tekercsen megy el, hibás? Mert ebből az következne, hogy jelentős része (több 10%) átalakul hanggá. Ekkor viszont nem javíthatnának a hatásfokon a tölcsérek 10dB-t (vagyis 10x-est). Csak a sarokhatás hoz 9dB-t a mélyeken. Am I right?
Bár az egy feloldása lehet a dolognak, ha mozgássá átalakul egy nagyobb hányad.Energiamegmaradás: deriváld időben és teljesítménymegmaradás lesz belőle, mivel időben nem akkumulálódik az energia egy hangsugárzóban!
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #24118 üzenetére
Na jó, de ez az állítás műszaki akusztikai szempontból nem korrekt, a minimum az, hogy értelmetlen.
Nem tudom, milyen mechanikai hatásfokra gondolsz, és hogy ez hogy ellenőrizhető. Viszont nem is lényeges, ahogy az energiamegmaradás sem, inkább csak összezavar, elterel a lényegtől, jobb békén hagyni.
Annyi biztos, hogy a lengőcsévét melegítő teljesítmény szinte megegyezik az Re ellenállásra jutó értékkel, ennek, a felvett teljesítményhez viszonyított aránya pedig az impedanciaérték által meghatározott, frekvenciafüggően változik.
Re-vel sorosan már csak egy B*l áttétel kapcsolódik, az meg egy veszteségmentes I/U átalakító... És innentől már a mechanikai oldalon vagyunk.
Az el. dinamikus hangszóró hatásfoka alatt viszont a (9.523 * 10^-7 * fs^3 * Vas) / Qes értéket értjük, csak ebből nem tudod meg mennyit fűt el a lengőcséve a felvett teljesítményből.A másik kérdésben sem jó a gondolatmenet. Egy 32*10mm-es lengőcséve névleges elektromos terhelhetősége körülbelül 30-35W, IEC 268-5 szabvány szerint. Folyamatosan, vagyis egyenáramként vagy négyszögjelként, természetesen nem visel el ekkora teljesítményértértékhez tartozó bemenőjelet. De ezt egy 20 vagy 30 centis hangszóró sem bírja ki.
-
shalafi66
veterán
válasz
vizimento #24120 üzenetére
6000,- Ft körül. Nincs értelme, a mélyközép nem jó annyira, hogy megérje a befektetést. A magashangszórót lecserélve még mindig rengeteg hiba maradna a középtartományban. És egy régi, jól sikerült gyártású HD6,5 nem is olyan rossz.
(#24119) Ebit
A tulajdonos tapasztalatlan, nem ismeri a hangszórókat.Nincs mi alapján döntenie. Én jobban átlátom, persze ettől függetlenül, nem kötelező érvényű amit írok, csak ésszerű.
-
válasz
shalafi66 #24117 üzenetére
Értem, hogy más szemlélettel nézed, de az lenne egyszer a fantasztikus, ha ettől még nem beszélnénk el egymás mellett (ahogy a hiszterézisgörbénél is).
Annyit állítottam, hogy a hangszórók mechanikai hatásfoka (nem akusztikai!) <10%, így a ráadott teljesítmény nagy része fűtésre megy el a tekercsen. Abban igazad van, hogy a nagy impedancia miatt mélyben nem vesz fel akkora teljesítményt, de amit felvesz, arra igaz az energiamegmaradás. Na most egy ekkora tekercset nem lehet tartósan 80W-tal fűteni, de 30W-tal sem, ez volt az állítás.
-
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #24114 üzenetére
Így legalább megjegyzi, aki olvassa. Meg mi is. Én is beleköthetnék, hogy olyan nincs, hogy egy hangszóró lengőcsévéje nem fűti el a bemenőteljesítményt. Hisz egy elektrodinamikus átalakító. Olyan van, hogy nem veszi fel, a különböző frekvenciákon, a névlegestől magasabb impedanciaérték miatt.
-
-
-
shalafi66
veterán
válasz
Primary92 #24110 üzenetére
Bármilyen T-S arány létrehozható, csak tudni kell, mire van szükség. Nem is annyira a pénz számít, legyártható egy darab hangszóró is olyan paraméterekkel, mint kettő az azonos nyomású illesztéssel.
Csak az elektromos terhelhetősége felakkora marad.
Egy dolog maradt ki eddig, ami elég fontos, méghozzá az, hogy a nagyjelű viselkedés nem modellezhető olyan egyszerűen, ahogy a programok számolnak. Létezik a kompreszió nagyobb terheléseken, tehát a hangszóró maximum néhány másodpercig működik úgy, ahogy azt a program kiszámolja, ahogy emelkedik a lengőcséve hőmérséklete, úgy romlanak a paraméterek, és az érzékenység is. Ezért is nem szokás, és nem is jó ötlet kihasználni a hangszórók maximális terhelhetőségeit. Jobb megkötni a kompromisszuot egy magasabb alsó határfrekvenciával.
-
Primary92
senior tag
válasz
shalafi66 #24108 üzenetére
Ha azt mondanám, hogy pénz nem számít (hmm, de jó lenne), akkor összetudnánk hozni egyet?
Az izobár elrendezéssel csökkenteni lehet a doboz térfogatot, annyiad részére, amennyi hangszórót használunk. Itt viszont problémát tud okozni az, hogy a hátsó hangszóró áthallatszik az elsőn. A másik pedig, hogy a két hangszóró közötti kamra feleslegesen nagy.
Ha elkezdjük a végletekig közelíteni a két hangszórót, hogy csökkenjen a haszontalan térfogat, minél inkább csökkenjen az interferencia lehetősége, akkor egészen el tudunk menni a dolog határértékéig. Ez nem más, mint a két membrán egybeesése. Ez esetben, ha jól gondolom, kelleni fog egy dupla keménységű felfüggesztés, és egy dupla akkora tekercs, nem beszélve a dupla tömegű mozgó rendszerről.
Ennyi lenne a dolgunk? -
Primary92
senior tag
válasz
shalafi66 #24106 üzenetére
Nem akarok építeni. De mondjuk itt a Tannoy RN7EB + M1 dóm kombó bőven túl hangos tud lenne szobába.
Itt bőven be lehetne áldozni abból a 88 dB érzékenységből, mert az is bőven elég lenne a 40 W-os erősítővel.De ott van a 25R672N mondjuk, ami szintén 88 dB-es érzékenységgel rendelkezik. Elvi szinten: ha lemondunk erről az érzékenységről, akkor lehetne-e kihozni egy ugyanakkora dobozban alacsonyabb határfrekvenciát, vagy mondjuk ugyanolyan határfrekvenciát, de kisebb dobozban? Vannak és ha vannak, akkor milyen fizikai korlátai vannak?
-
-
Primary92
senior tag
válasz
bkercso #24103 üzenetére
Azt a Tang Band hangszórót csak a példa kedvéért hoztam, elég extrém az érzékenysége. 85-88 dB (1W, 1m) átlagosnak mondható szerintem az átlag hifi/házimozi célú hangszórók körében. Szobában simán beáldoznék 3-6 dB-t, ha cserébe lentebb megy a rezonancia frekvencia, vagy kisebb dobozban is megkapom ugyanazt.
-
válasz
Primary92 #24101 üzenetére
A mechanikai hatásfoka a hangszóróknak 5-10% körüli, vagyis a teljesítmény nagy részét elfűti a lengőtekercs. Namost 80W-ot nem fűt el egy ekkora hangszóró. Szerintem az adatlapi 25W is akkor igaz, ha nem terheled méllyel, különben kiugrik a helyéről.
Én anno a WinISD alpha ingyenes programmal számolgattam max. elérhető hangnyomást membránméret és max. kilengés alapján, azzal meg tudod nézni, mit tudhat egy ekkora hangszóró. Sarokba helyezve nyersz +9dB-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- AKCIÓ! 1350W Thermaltake Toughpower GF3 Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7500F 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB InWin 301 Erazer CM 650W
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest