- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Canon EOS DSLR topic
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
python1 #22448 üzenetére
Építenék egy aktív váltót valami jó OPÁ-ból (pl. LME49860), Yageo 0,6W 1% fémréteg ellenállásokból és NP0 kerámia kondikból (itt olcsóbb, 1 hétre szállítanak, árak nettó EUR). Én is ilyen váltót hallgatok az erősítőmben. A táp fontos, tegyél bele pl. két soros capacitance multipliert előleterhelve 40 mA-rel.
Bár már láttad
; de gyári megoldást meg nem tudok. Az Urbán elektronikának van aktív hangváltó KIT-e, azt lehetne esetleg tuningolni, jó táppal és jó OPÁ-val (pl. OPA1644), meg min. Wima MKS4 kondikkal, de inkább NP0-val.
-
TG9FD szélessávú. Ismeri valaki?
-
Ebit
addikt
-
python1
veterán
Srácok!
Én elsősorban kész megoldásra gondoltam pl:[link].
-
lajthabalazs
senior tag
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
python1 #22441 üzenetére
Most egy aktiv valto nem all masbol mint muveleti erositokbol, kerdes hogy mennyire vagy otthon tervezesben, Nyak tervezesben, elektornikaban, szerelesben. Mert minden muveleti erositos kapcsolas tervezese es epitese is kulon szakma, eleg sok buktatoja van. Mar a huzalozason is rengeteg mulik.
Gondolom ha OPAkkal epited akkor nagyon melle loni nem lehet minosegben.
-
python1
veterán
válasz
xxlongikaxx #22434 üzenetére
Még képlékeny a technikai háttér,lehetséges,hogy passzív váltás lesz belőle.
De amiket nézegettem komolyabb rendszereknél,mind aktív váltást használtak. -
Ebit
addikt
válasz
xxlongikaxx #22437 üzenetére
Mostani új kiadások, között is előfordul.
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
lajthabalazs #22436 üzenetére
Regi lemezeket kell venni ahol meg full analog volt minden.
Biztos van korlat, de egy analog felvetel fuggelten attol hogy a studioban es otthon milyen minosegu a ADC DAC. Azert ha az ember vegig gondolja hogy egy lemezjatszorol hogyan kerul vissza a hang a hangszorokra azert megvan annak a szepsege.
Egyekent nalam most epp a DIY lemezjatszo felujitas es az atmeneti phono (ICs) fokozat epitese van teriteken. Csak kicsit lassan haladok
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
Készül még olyan tartalom, amit végig analóg adathordozón tárolnak, analóg eszközökkel master-elnek? Vagy a hanglemez csak egy digitális folyamat analóg lenyomata?
Illetőleg ahogyan az analóg filmenk a szemcseméret, a hanglemeznél is van valamilyen technológiai alsó korlátja a tárolt információ granularitásának. Az hol van? Vagy erről inkább mélyen hallgatnak?
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz
Egy erős tetszik a lemezjátszó részének, na meg a többinek is!
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
python1 #22430 üzenetére
Az en velemenyem az, igaz en analog buzi vagyok, hogy egy jo rendszerben nincs helye sem aktiv valtonak es DSPnek. Minel egyszerubb, minel kevesebb alkatresz, de az a keves az legyen durvan jo minoseg.
Az en rendszerem (sztereo) ha egyszer megepul semmi masbol nem fog allni csak egy lemezjatszo, csoves phono, csoves veg, es ketutas front. Aztan vagy igazam lesz vagy nem
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
Venyera7 #22422 üzenetére
En nem mondtam hogy ne vagj bele, csak azt hogy ne egybol egy 3 utas 5.1 be
Epits egy ket utas vagy 2,5 utas frontot, rengeteget lehet vele tanulni, lesz siker elmenyed is, es a valto tervezes, hangszoro valasztas sokkal egyszerubb. Sok sikert, ha barmi kerdes van irj ide.
Amirol te kerdezel az nem ellenallas hanem impedancia, es az egy atlagos ertek, minden hangszoronak van egy impedancia es egy erzekenyseg gorbeje ami fontos. Eloszor olvass utanna ezeknek es tisztulni fog a kep.
-
python1
veterán
válasz
lajthabalazs #22431 üzenetére
Köszi a választ!
A végfokok,előerősítők,DAC-ok már megvannak,csak a passzív váltó hiányzik.Nézegettem komolyabbnak mondható analóg ill digitális váltókat,költségesebb folyamat az biztos,de a kapott eredmény ahogy olvasgattam mindenhol megtérül.
Csak sztereóra fogom használni ill mozinál a frontokat,centert szeretném így váltani.
Egyébként a képet amit betettem LEGACY hangsugárzót,azt is digitális DSP-vel váltják. -
lajthabalazs
senior tag
válasz
python1 #22430 üzenetére
Aktív hangváltóval nem vált az ember teljesítményt, mindenképpen a végfok előtt kell helyet kapnia. Hogy a végfok után használsz-e még a jel továbbosztására egy passzív hangváltót, az szíved joga. Például egy házimozi rendszerben az aktív hangváltó vágja le a sub-nak a mélytartományt, és utána a végfok kimenetére még köthetsz kétutas hangdobozt, passzív hangváltóval.
Aktív hangváltó nagy hátránya, hogy utána hangszórónként kell erősíteni, tehát egy háromutas sztereó rendszernél hat csatornát. Több kábel, több erősítő, és megfelelő hangdoboz. És kell egy előfok vagy DAC, ami megint plusz kiadás, plusz kábel. Viszont ha ez belefér, akkor sokkal rugalmasabb, mint a passzív váltó. Még a nem digitális aktív váltóba is rakhatsz digitális potmétert, amivel finomhangolhatod az R tagokat, és igazíthatsz a karakterisztikán, és fillérekért ki tudod cserélni akár az egészet is, mert a sokkal kisebb teljesítményhez sokkal olcsóbb alkatrészeket használhatsz.
A digitális hangváltó pedig teljes szabadságot ad (az aktív hangváltó fent említett hátránya mellett), csak programozni kell. Az audiofilek itt felszisszennek, és azt mondják, hogy egy jó rendszerben nincs helye DSP-nek, mert az eredeti anyagot úgy kell megszólaltatni, ahogyan az van. Hogy ezt te hogy ítéled meg, saját döntés.
-
python1
veterán
Egyébként használ itt valaki aktív hangváltót?
Valószínű,hogy azzal oldom meg a dobozok váltását,de van 1-2 tisztázatlan dolog még körülötte.
Kell-e használnom mellette valami alap passzív hangváltót,melyik a jobb az analóg vagy a digitális aktív váltó?
Most ezek a kérdések foglalkoztatnak. -
python1
veterán
válasz
xxlongikaxx #22419 üzenetére
Ez a Bass Box elég jó programnak tűnik.
Egyébként valami mérő ketyerét nekem is be kell szereznem. -
shalafi66
veterán
válasz
lajthabalazs #22421 üzenetére
Nem nagy? Mondjuk attól függ, mit akarsz elérni.
-
shalafi66
veterán
válasz
Goose-T #22413 üzenetére
"viszont nagyjából mindegyik H2000 harsog 1-3 kHz között"
Hm, ez igy nem igaz. Alapból csak a 13 centis ennyire problémás. Meg a 31-es.
Magasnak Tannoy M1 a legolcsóbb, és tűrhető. A monacor árfüggő, 4-5000,- körül még megérheti, többért már nem, akkor már váltani kell Vifára. Azok mégsem akkora szerencsétlenségek, mint a nagyon kinai monacorok.
-
Venyera7
senior tag
válasz
lajthabalazs #22423 üzenetére
-
python1
veterán
Üdv!
Sikerült megtalálnom az OB projektem küllemét.
[/L[
Nyitott lesz a felsőrésze az alja pedig zárt lesz,hogy legyen megfelelő mélytartomány.
Remélem 1-hónap múlva már a nappali dísze lehet,és szólni is fog.(/L) -
lajthabalazs
senior tag
válasz
Venyera7 #22422 üzenetére
Ha valamit mindenképpen venni szeretnél gyorsan az elején, vegyél erősítőt, akárhogy alakul a projekt, arra szükséged lesz
Kezdeni mindig tanulással érdemes, az nem kerül pénzbe, és általában nem kidobott idő. Magyarul a http://subvoice.hu/ -t szokták ajánlani, érthetően ír, és viszonylag sokat lefed az elméletből és a gyakorlatból. Amikor már kapisgálod az alapokat, van némi fogalmad arról, hogy mi az a jóság, érzékenység, frekvencia-válasz stb. akkor lehet kezdeni nézegetni a hangszórókat. És a kérdésekkel is érdemes odáig várni. Jó lenne a topic-nak egy bevezető, amiben ez mind le van írva, sajnos eddig nem készült el. Ha kicsit okosabb és tapasztaltabb leszek, lehet hogy bevállalom, akik most is értenek már eléggé a témához eddig nem vágtak bele. Mindenesetre kérdezni akkor érdemes, ha már túl vagy azon, hogy mi a különbség impedancia és ellenállás közt, mire való a hangváltó, stb.
Én azt ajánlanám, hogy ne vágj bele egy három utas rendszerbe, főleg ne kezdésnek. Egy 5.1-es rendszerben a .1 adja a mély tartományt, a maradékot kétutas hangdobozokkal is le tudod fedni. Nehezebb a hangváltó-tervezés, és érzékenyebb a mérések pontatlanságára (amit ha nem az általad beszerzett hangszórón végeztek, hanem a típus egy korábban gyártott példányán, akkor óhatatlanul lesz).
Ha pedig nekikezdesz a hangszóró vásárlásnak, szerintem először 2.0-ás rendszerhez vásárolj. Így ha közben elmegy a kedved, akkor is lesz egy jó sztereó hangfalpárad. Utána a két hátsó (hogy legyen térhatás), a mély (hogy dübörögjön), és végül a center (hogy befejezd). Így minden lépés hoz valamit, bármikor döntesz úgy, hogy végeztél, eljutottál valahova.
-
Venyera7
senior tag
válasz
xxlongikaxx #22420 üzenetére
Namost én akkor is belevágok a hangfal projektbe, a bátyám villamosmérnök, tehát az elektronikus dolgokban tud segíteni. Akkor kezdésnek gondolom hangszórót kellene venni.Ezután kell a hangfal térfogatát meghatározni, hogy mekkora legyen.Esetleg ha mondjuk 3 utas lenne a cél, akkor kell bele valami nyák?Illetve 4,6,8 ohmos hangszóróknál mit befolyásol az ellenállás a hangzást?Kezdésnek ennyit kérdeznék lehet hülyeség, de tudni szeretném.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
xxlongikaxx #22419 üzenetére
Sajnos a BassBox Pro-t most nem fogok venni. A 150USD nagyon sok, és még a 80USD is fájdalomküszöb fölött van egy szoftverért, amit évente talán kétszer használok. Ha neked megvan, és ráérsz, nagyon megköszönném, ha átszámolnád vele a HA31-422-t, a doboz már kész, 125 L, 50x50x50.
Először egy jó mérőmikrofon, aztán esetleg átgondolom ezt a szoftver dolgot, a CD is egy visszatartó erő, nem szeretek elavult módszerekkel vásárolni IT termékeket.
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
Venyera7 #22410 üzenetére
En ehhez az erositohoz megtartanam a gyari hangfalakat es nem epitkeznek. En inkabb azt javaslom hogy vegyel egy jobb erositot es egy gyari hangfal szettet. Ennyi penzbol amit raszansz meg lehet oldani es 100x jobb lesz mint a mostani.
Ha epiteni akarsz akkor meg mindig megvan a lehetoseget, de kezdj egy ket utas front parral.
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
lajthabalazs #22407 üzenetére
Mar irtam regebben hogy az UniBox felejtos, radasul az excell miatt egy kezdonek eleg bonyolult hasznalni. A BassBox Pro sokkal pontosab es sokkal konnyebb hasznalni, raadasul kulonbozo megoldasokat lehet egyben abrazolni.
Reflex csovet pedig a kalkulacio utan rendesen ki kell merni a dobozban.
-
Venyera7
senior tag
válasz
Irmscher 353 #22416 üzenetére
Az asztalos munka lenne a legkevesebb.Van ismerös aki anyagárban megcsinálná.200k beleférne még a keretbe, úgy sem egyben kell holnapra.Kell valami ami alapján eltudok indulni.Mi kell és mi alapján építsem meg, null tudással nehéz.
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz
Venyera7 #22415 üzenetére
Az az 500w leginkább semennyire, bár biztos van olyan képlet, amivel valóban 500w a végeredmény (szorozzák az évszámmal, s a végén gyököt vonnak belőle?!
)
Én nem akarom a kedves kérdezőt semmiről lebeszélni, de 120-ból még csak a hangszórókat vette meg, az asztalos munka sem 2 Ft lesz, ismerve a lapszabászatok árait.
És akkor még mindig nincs erősítője hozzá.
S ahogyan írtad is, nem vagy tele. Én (ez az én véleményem) lehet inkább használt kész 5.1-eket néznék, a helyedben, mert meg tudnak szaladni csúnyán a költségek.Bár igazából azt kellene belőni, hogy mennyit szánsz az egész projektre.
-
Venyera7
senior tag
válasz
Goose-T #22413 üzenetére
Félreértés ne essék nem vagyok tele.Igazából lehet 10évig szolgálna cucc tehát ha 120k÷120hóval akkor havi 1k-ba kerül. Na jó ez elég hülyeség.
Igazából ami van most annál kellene egy kicsit hangosabb.Viszonyítani csak ehhez tudok ez az 500w mennyire igaz nem tudom.
-
Goose-T
veterán
válasz
Irmscher 353 #22411 üzenetére
Nem mindenkinek kell eladnia ám a gatyáját 120 ezres kiadásnál.
Ki lehet hozni 20 ezerből a hangszórókat és az elektronikát, csak nem kell túl magasra tenni a lécet a hangminőség terén. Mélyközépből jó lehet valamelyik H2000 modell (HA13/HA15/HA16/HA17/HA18/HA20 - minél nagyobb az átmérő, annál több basszust lehet kicsikarni belőle), viszont nagyjából mindegyik H2000 harsog 1-3 kHz között, szóval ha nem is csinálsz komoly hangváltót, akkor is kell legalább egy notch filter erre a környékre, hogy ne legyen fülsértő a hangja. Magasnyomóból talán a Monacor DT-99 a legjobb, amit kaphatsz kevés pénzért. Mivel elég jó teljesítménytűrése van, elüzemelhet egy sima soros kondenzátorral is. A H2000 hangszórókhoz reflexdoboz ajánlott. Hangváltóhoz passzív alkatrészeket itt találsz a legjobb áron (meg egyéb hasznos dolgokat is, pl. csatlakozók, csavarok, tűlábak stb.).
-
Venyera7
senior tag
válasz
Irmscher 353 #22411 üzenetére
Játék+zene
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz
Venyera7 #22410 üzenetére
Mi a célod az új hangfalakkal?
Zenére szeretnéd használni, vagy mozizáshoz?
Ha zenére akkor fölösleges egy Stereo-nál többen gondolkodni - szerintem.
Ha 5.1 a cél (darabja a hangfalaknak asztalos munka nélkül - ahogy írtad - 20.000x6=120.000) akkor pedig a gatyád rá fog menni.
Nem beszélve arról, hogy kellene akkor még egy erősítő is, vagy maradna ez az erősítő, ami az LG-t is hajtja?Kérlek írd le, hogy mire használnád, mert így csak találgatni tudunk!
-
Venyera7
senior tag
Sziasztok!
Hangfalakat szeretnék építeni, asztalos ismerősöm az van, amitől leginkább tartok az az elektronikai része a dolognak. Olyan 20k lenne hangfal darabjára (asztalos munka nélkül) 100w teljesítményre lenne szükség darabonként. Kivitelezhető vagy hagyjam a fenébe?
Amatőr vagyok ezen a téren.
Ui.:LG LH-T551TB 5.1 Egy ilyet váltanék ez 500w legalábbis az van ráírva.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
exorcis2 #22408 üzenetére
A 45 liter egészen vállalható számokat ad. Az 1cm-es reflexcső átmérő elírás, 10cm-es kell, ez 200W-ig elég, de gondolom annyival úgysem fogod hajtani. Azt hogy nem kell bele csillapítóanyag, a helyedben kipróbálnám, de lehet hogy ebben is igaza lesz a gyártónak, végülis ők már használtak ilyen hangszórót
A 45 liter nettó, a reflexcső és a hangszóró térfogata még lejön belőle. A port térfogata r^2*Pi*h = 1.5 liter, a hangszóró elég vaskos, 15cm mély és 28cm a beépítési átmérője, erre is számolnék 4 litert. A pontos méretnél két dolgot kell figyelembe venni, egyrészt hogy elférjen az előlapon a hangszóró és a reflex-nyílás, másrészt hogy a 20cm-es reflexcső mögött legyen még legalább annyi hely, hogy a légrés ne legyen kisebb a cső keresztmetszeténél. Utóbbi r^2*Pi, előbbi 2r*Pi*l, tehát l > r/2, legalább 2.5cm-t hagyj mögötte. Tehát a minimális nettó előlap (az előlap belső oldala) 30x40, a minimális belső mélység 22.5cm. Mivel ez csak 27 liter, marad még 23 liternyi mozgástered, szabadon igazíthatod az oldalakat a leendő elhelyezéshez és az esztétikai elvárásokhoz, csak tartsd szem előtt, hogy az előlapon el kell férnie a dolgoknak, és nem szabad rászorítanod a a reflexcsövet a hátsó falra.
-
exorcis2
csendes tag
válasz
lajthabalazs #22407 üzenetére
nemtudnád nekem megnézni? és leírni pontosan hány literes kell, meg a reflexnyás átmérője+hosszúsága? vagy sokat kérek?
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
exorcis2 #22406 üzenetére
Az UniBox egy Excel tábla alapú kalkulátor, amibe be kell táplálni a hangszóró adatait: átmérő, megmozgatott levegő-térfogat, Vas, impedancia, maximális terhelhetőség, rezonencia-frekvencia, jósági paraméterek, stb. stb.
Utána meg kell adni, hogy mekkora dobozba szeretnéd tenni, és ha reflex, akkor mekkora átmérőjű csővel, ha bandpass, akkor hogyan osztanád fel a térfogatot. És ezek alapján megbecsüli a frekvencia-menetet. Állíthatod a doboz méretét, és akkor változik a karakterisztika, a rezonancia-frekvenciák, stb. Az elméletet (képleteket) én sem néztem át, de többen is ezt ajánlják.
Ha te biztos vagy a 45L-es (feltételezem 45 liter) dobozban, akkor be kell táplálni az UniBox-ba ezt is. De ha nem egy kész tervet építesz után, akkor szerintem érdemes játszani kicsit, lehet hogy jó irányba mozdulnak a számok.
-
exorcis2
csendes tag
válasz
lajthabalazs #22405 üzenetére
hát nekem ez kínai amit most írtál :/ van egy mélnyomóm és bassreflex ládába szeretném tenni ennyit tudok
45L és 20cm reflex cső hossz ezt hogy tudom át vinni pontos láda méretbe? 45litert?
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
exorcis2 #22404 üzenetére
Az adatlap elég alapos, ha nincs sehol kész projekt, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy elhiszed amit a gyártó mért (vagy kiméred magadnak), és kitöltöd az UniBox-ot. Van néhány szabad paraméter, amivel játszani lehet, és a kimenet: frekvenciamenet, érzékenység, reflexcső-hossz, F3.
Ellenőrzésként megpróbálhatod felvinni a mostani hangdobozt, és ha papíron is rosszul szól, akkor még van esély.
-
exorcis2
csendes tag
sziasztok. [link] van egy ilyen mélynyomóm 45L ládát ír hozzá a gyártó. szerintetek? milyen bassreflex ládába érdemes beletenni, amivel jól meg lehet szólaltatni? perpill bandpass-ba van, de ratyi. teljesen kezdő vagyok. esetleg egy pontos láda méretezést tudnátok írni? octavia 1 be kellene
-
shalafi66
veterán
válasz
lajthabalazs #22399 üzenetére
Maximum +-6mm a mech. kitérés, amit vállal rá a gyártó...
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
xxlongikaxx #22400 üzenetére
Az 1-től 100-ig csak egy 5 perces "zeneszám" volt. Mit jelent pontosan a gyilkolás? Ha nem melegszik és nem tér ki szélsőségesen, attól még károsodhat?
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest