- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
- 3D nyomtatás
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen monitort vegyek?
- Fujifilm X
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
ThodEE
őstag
Sziasztok!
Kocsiba mélyládát szeretnék.
Jelenleg zárt mélyládába vannak a hangszóróim, de kiszeretném próbálni reflexbe is.
2db Rockford Fosgate Punch HX2 RFD2212.
Igazából azzal sem vagyok tisztában hogy milyen frekvenciára érdemes hangolni a ládát és a tervező programok is olyanokat kérnek amiről fogalmam sincs.Könnyebbnek tartom a szögletes reflexnyílás megépítését, amire szükségem van:
Láda hány literes legyen?
Reflex nyílás hossza, szélessége és magassága?Köszönöm előre is a tanácsokat
Szerk:
Nem tudom mennyire fontos de egy Megane I (1996 ferdehátú) -
darvinya
titán
válasz
olahtamas123 #19197 üzenetére
Ha szélessávú hangszóród van minek a magas?
Ez most gitárhoz akarod építeni? -
olahtamas123
újonc
Helló!
Van egy 20 cm átmérőjű szélessávú hangszóróm, amit egy dobozba kéne rakni egy kis magashangszóró párossal. Tervet nem igazán találtam amit utánépithetnék, esetleg valakinek ötlete? Nem szeretnék neki nagy dobozt csinálni, csak akkorát amekkorát kell! -
törölt tag
válasz
davidcsaba93 #19194 üzenetére
Akkor a gyakorlatban sincs baja a hangszóróknak, hanem kontárkodás, vagy szimpla gyártói eredetű forrasztás hibája az ok.Forraszd át, ha nem lesz jó, akkor kell másik kondenzátor.
-
darvinya
titán
válasz
davidcsaba93 #19194 üzenetére
Igen, semmi baja.
Inkább az előző(k) hsz-ben írtak a ludas.
-
darvinya
titán
válasz
davidcsaba93 #19192 üzenetére
Az még hagyján.
De akkor a szerelés is rossz, mert a + ágban kellene lennie a kondenzátoroknak. -
davidcsaba93
aktív tag
-
darvinya
titán
válasz
davidcsaba93 #19189 üzenetére
Jól látom, hogy a mély + ágáról a zöld izé csak úgy rá van akasztva a magas - ágára.
Hát ezt trágya kivitelezést.
-
törölt tag
válasz
davidcsaba93 #19189 üzenetére
Direktbe kötve próbáltad már kis hangerőn, csak a közepet és csak a magasat? Esetleg ugyanez a módszer és ceruza elemmel "megrecsegtetni" ? Egy pillanatra érintsd az elemhez a vezetéket, de azt egymás után sűrűn.
-
-
Giot
addikt
válasz
Harsonás #19186 üzenetére
Részemről a CD marad az alap, mellé a PC majd a NAD dac1-el. LP sokba van ahogy említed is.
Most van itthon kettő CD lejátszó. Egy Marantz, ez friss szerzemény, és egy NAD ez a régi. De mindkettő fejcserés.Szerencse hogy ugyanarra a Philips mechanikára épülnek, ami elég elterjedt. Már Magyarországon van a 2db rendelt mechanika (Ebay from PRC), de még ülnek rajta a vámosok. Alig várom hogy megérkezzen neki esek a 2 lejátszónak.
-
Giot
addikt
válasz
Harsonás #19184 üzenetére
Én is hallgatok pc-ről zenét. Volt audiotrak prodigym 2107 BB opamppal, megdöbbentően jól szólt.
Most egy NAD dac1-en gondolkodom. Addig pc-ről be kell érnem a 108db-es alaplapival. Nem olyan szörnyű, hallottam már sokkal gyengébbet is, meg sokkal jobbat is.
Cd van tervben, vagy egyébb?
Egy jobb cd lejátszó nagy élmény, és a c.a. gyárt jókat. -
törölt tag
válasz
Harsonás #19168 üzenetére
A részlet szegénységre nem igazán a magas sugárzó az, ami hibát ad. Hanem a közép sugárzó. Az dominál hangkép teremtésben, Adhat ki olyan hangot egy közép sugárzó, amit "magas hangnak" hall az ember, holott még közel sincs így.
A CAT-ötös kábel is képes már a csodára, és megváltoztatja a hangokat. (Személyes és családom által is vakon tapasztalt tapasztalat, NEM tudták, miért változott és miben, csak elmondták: szebben szól, nem kopog úgy, nem visít, nem bántja a fülüket a hang, aki nem hiszi, Próbálja ki, ha nem hall különbséget, de próbálta, akkor szóljon. Rádió adással RXV 375-el hajtott SAL és Tesla utóddal szerelt volt a hangdoboz.)
A magas kicsit háttérbe fog szorulni, a mély szintén és sokkal lágyabb lesz, a közép hang pedig megéled, mintha kicserélnéd a dobozokat.
Kicsit hasonlít a hangkarakter változása ahhoz, mintha egy BASF középpel és magassal szerelt Orion-t fognál hadba, annak ilyen hangzás világa volt, csak a mély tartományban kellett volna pár Hz, mert eléggé mély hiányos volt.
Szóval hajrá, nem hiszem, hogy észre vétlen marad a változás előtted -
darvinya
titán
-
artiny
őstag
Valaki tudja hogy mitol megy el a hang az egyik hangfalamban? nagyon halk kis recsegessel veretlen szeruen elmegy a hang. Proaltam mozgatni a hangfal kabeltjét,....azt hittem megtalaltam a helyet hogy esetleg hol torhetett meg de ugy latszik nem hat ra ha ott kezdem el mozgatni. Van hogy hozza se nyulok es ugy megy el szoval hogy nem mozdult a hangfal.
-
Harsonás
tag
Részletszegénynek érzem a magasakat, a mélyeket meg kopogósnak. Kíváncsi vagyok mennyire számít a belső kábelezés milyensége. Szeretném megtudni hogy én kihallom-e majd a különbséget, amit sokan írtak? Hivox-nál egy hangfalpár belső tuningja 35eFt, bár szerintem ott a hangváltóba is belenyúlnak. Én azért jóval alacsonyabb költséggel ki szeretném próbálni, hogy lesz e változás.
-
Ebit
addikt
miért akarod a belső kábelezést cserélni, mi problémád ?
-
Giot
addikt
válasz
#10726912 #19161 üzenetére
Hm hm, a jelenlegi dobozaimat így építettem fel, egy nagyon jó ismerősöm tanácsára ilyen kábeleket használtam. Inakustik 1.5-ös ezüstözött a középnek és a magasnak és 3mm-es OFC a mélynek. Előző rendszeremben teljes OFC volt. De SAL nem mérvadó.
Sok erősítő, CDjátszó megfordult nálam mostanában de mosottságnak nyoma sincs. Kifejezetten szeretem hogy kiválóan részletez.
Járt nálam egy pár tipusú IC kábel, volt közte ezüstözött is. Tetszett az ezüstözött dinamikája és kellemes magasai a rendszer tere. Jó karakterű volt.
Aztán maradtam a Monitor IC kábeleknél nagyon hozzá vagyok szokva. De jó volt az SPC.Ami még fontos Harsonás a komolyabb kábeleken már rajta van milyen irányban kell bekötni. Amelyiken nincs külön jelölve a kábelen ha van írás az írással megegyező irányban van a jelút.
-
törölt tag
válasz
darvinya #19163 üzenetére
Hagyd a szélsőségeket, a 0,16 mm-es vastagsággal a gyakorlatban szinte sehol nem találkozol, egy 5.1-es rendszer is vaskosabb érrel rendelkező kábellel van szerelve.
Erre értettem, hogy ez gyakorlatilag nem szempont. Tacskóban árult kábel is vastagabb. Sokkal. Másrészt ezt így., hogy egy 100 Wattos dobozhoz milyen erejű erősítő kell, s ezt meghajtod....mekkora hangnyomást kéne szerinted kibírni egy átlag méretű szobában órákon át, hogy a vezeték keresztmetszete legyen a szűk kereszt metszet? Ez így szerinted életszerű??
Harmadrészt: Mi az- a vezeték, amit hangszóró vezetékként árulnak és gyakori, napi szinten nem tudom hány órás rezegtetés hatására a szigetelése berepedezik, mert annyira merev, rideg? A LAN kábel szigetelése sem volt eddig hajlandó erre sehol...Ezt így megint nem érzem életszerűnek.
S miféle réz az, amit nem lehet normálisan forrasztani? Mi az a minőség, amit JÓ forrasztani, azaz forraszthatóság miatt melyeket kell keresni, s milyen jellemzők alapján, s mik azok, amik nem jól forraszthatók (gondolom nem tartós a forrasztás) és emiatt elválnak, letörnek a forrasztások? S mennyi idő alatt jelentkezik ez?
Mindez nem kötekedés. Pusztán figyelem felhívás, jó szándékkal, vagy érdeklődés.
Ha tudsz valamit, amit én nem (én azt tudom, hogy sok mindent nem tudok), akkor oszd meg velem, ha szabad kérnem.
Üdv!
U.i: A hangminőség miatt nagyon fontos, mivel forraszt, milyen rezet használ, milyen szigeteléssel. Én ezek miatt tartom fontosnak a vezeték választást. A vezeték keresztmetszete is ezen szempont miatt fontos. A szigetelő anyag fajtája is a hangminőséget befolyásolja. Nem a tartóssága miatt fontos. A merev drótszerű LAN kábel is el van sokáig dobozon belül és kívül egyaránt. A HIFI szemlélet nem osztja a Te néző pontjaid...ezért írtam mindezt
Harsonás: Csak alapok legyen, amit írtam, Giot tanácsait is vedd figyelembe, és sokat olvasgass!Van HIFI fórum itt a Prohardveren, oda is érdemes belátogatnod. Szólj majd vissza, ha lesz eredmény
-
törölt tag
Még egy U.I: A CAT 5-6-7-es kábel is OFC minőségű, tehát kísérletezéshez kiváló.
Giot: Az ezüst helyett próbáltad az OFC-t a magasokhoz? Lehet, hogy másképpen lenne jobb...
darvinya:
Kábel keresztmetszete attól függ, hogy mekkora a teljesítménye a hangfalnak.
De a lényeg, hogy minőségi réz legyen ami bírja a forrasztást, és tartson, köpenye elég hajlékony legyen.
Kérlek, ezt így ne. A 3 szempontodból kettő téves, illetve hiányos... köpenynél sem ez lenne a legfőbb szempont... -
törölt tag
válasz
Harsonás #19153 üzenetére
Bontsd szét az egyik dobozt, cseréld le a vezetéket. Nézd meg a hangváltót is, nagyon sokat ronthat a gyári rosszabb minőség a minőségibb, drágább helyett!
Ha csak a vezetéket cseréled: miután kész vagy vele (CAT5-6-7-et javaslom, szinte biztos, hogy változni fog a hangja és pozitív irányban, el tudnám mondani előre, hogy miben lesz jobb a hangja a doboznak) tedd egymás mellé a hangdobozokat. Amit a dobozon belül használsz fel, ugyan olyat tegyél a doboz és az erősítő közé! Mély-középhez 8 ér pólusonként, középhez, magashoz 4 ér elegendő pólusonként, hangdoboz és erősítő közé 8 ér pólusonként.
Ha eddig megvagy és egymás mellett van a két doboz, hallgasd meg az egyiket, aztán a másikat.
Kíváncsi vagyok a véleményedre. Ha másnak is szólsz, hogy hallgassa meg, ne mondd el neki, hogy mit csináltál, csak mondja meg, melyik tetszik neki, egyformának hallja e vagy sem.
Jó munkát és jó szórakozást
U.i: ha ez megvan és lesz tapasztalatod a vezeték cseréjének hatásában (legalább ennyi) utána könnyebben fogod bele vetni magad mélyebben a téma rejtelmeibe
Giot: Az ezüst nem minden esetben jó megoldás, van, mikor túlzottan elmosódott lesz a magas tartomány...attól függ, mi táplálja meg erősítő oldalról, milyen forrás van, stb. Legjobb a teflonborítású lehetne, annak a legkisebb a dielektromossági tényezője, abból az OFC illetve ezüst variánsok...HM. Megcseppent a nyálam -
-
Giot
addikt
válasz
Harsonás #19153 üzenetére
A mélyközép 2-2.5mm-es OFC, a magas ezüstözött 0.75-1.5 mm-es. Márka van sok jó minőség. SAL és társait én nem annyira kedvelem. Inakustikot használok, de a Kácsa Audionál is van jó választék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- OpenWRT topic
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Milyen egeret válasszak?
- Gyúrósok ide!
- Láncfűrész topik
- További aktív témák...
- Google Pixel 9 Pro készülékek 128gb / 256 gb / 512gb - Szép állapot, garancia, akár beszámítással
- Xiaomi Poco X7 Pro 5G 12/512gb - Makulátlan, garanciális, akár beszámítással
- Xiaomi 14T Pro 12/512gb - Makulátlan, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S25 12/256gb - Újszerű, akár beszámítással
- Eladó Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB
- AKCIÓ! GB B660M i7 12700KF 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB GDDR6X COOLER MASTER CMP 510 750W
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- AKCIÓ! Dell Alienware AW2721D 27 QHD 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest