Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bari

    Modder

    válasz s3toraph #38479 üzenetére

    Szia

    Csiszolás után a hígítós letörlés, utána megvárni míg megszárad és festés, jó módszer, én is így szoktam előkészíteni a felületet, nitró hígító helyett szoktam használni denaturált szeszt bizonyos felületeken, főleg ha festve volt korábban, mert a nitró kikezdheti a már rajta lévő festéket.

    A lakk úgy védi a felületet amire ráfújtad, hogy kemény bevonatot képez, a parketta/bútorlakk épp olyan fajta ami ha teljesen kikeményedik olyan mint az üveg, karcolás álló. Persze ezt is meg lehet karcolni, de a szokásos napi dolgok nem nagyon tesznek benne kárt.

    Az 1-1,5 hetet arra írtam, hogy addig a durvább behatásoktól védeni kell, mert hiába száraz már a felület, könnyebben karcolódik, ilyen melegben, sokszor nem is kell neki 1 hét sem. A lakk már 4 óra száradási idő után kemény, tehát tudod csiszolni, újra lakkozni, de a teljes kikeményedést napokkal utána éri el, ez rajta van a dobozon is, főleg a parktealakkoknál, hogy kb 1 hétig az erősebb igénybevételt még kerülni kell, tehát parketta esetén ne húzgálj rajta bútort pl.

    A lakk fújása után kb 30 perccel már tapintás száraz a felület, ha nem fújtad túl vastagon, akkor ha megfogod nem marad benne az ujjlenyomatod, de ilyenkor még óvni kell, mert könnyen sérül, a rászálló por már nem okoz problémát, nem fog rátapadni a felületre.

    Ha több rétegben szeretnéd lakkozni, a rétegek között érdemes a 4 óra száradási időt betartani és a következő réteg előtt vizes csiszolószivaccsal, vagy vizes polírpapírral kicsit átcsiszolni. Ez az esetleges beletapadt porszemcséket leszedni, fa esetén az első rétegnél meg a lakk által felszedett szálakat ilyenkor tudod lecsiszolni, a következő réteg már sima felületre megy. Fémeke setén ha sima volt az alap amire a lakkot fújod nem feltétlenül kel átcsiszolni a következő réteg előtt de nem árt, mert a lakk jobban tapad majd rá.

    Az, hogy a lakk vízbázisú csak annyit jelent, hogy hígításához vizet tudsz használni, a festő szerszámokat vízzel el tudod mosni, nem kellenek különféle oldószerek, de ha már megszáradt és teljesen kikeményedett akkor már ellen áll a víznek, és a legtöbb oldószernek is.

    Amit linkeltem parkettalakkot nincs spray kiszerelésben, a legkisebb doboz 0,7l-es, levegős vagy elektromos festékszórót tudsz használni a fújásához. Barkács megoldásban láttam már CO2 patronnal működő verziót is, kb úgy nézett ki mint egy gyári spray-s doboz, csak lecsavarható felső résszel a feltöltéshez, és volt rajta egy szódás palackból bontott patron tartó rész, nem tudom létezik e ilyen gyárilag. Ha nem férsz hozzá festékszóróhoz, egy festés miatt nem érdemes venni (az elektronosak nem olcsóak boltól függően 5-10eft körül ehet őket megvenni, levegőshöz kell egy rakat pluszdolog, kompresszor, vízleválasztó, ha nincs ezek még nagyobb beruházások). Esetleg ismerősöket meg lehet kérdezni nincs e nekik festékszórójuk, amit kölcsönadnának. Vagy lelakkozod ecsettel, esetleg finom lakkhengerrel is lekenheted a felületet. Ekkor viszont nem lesz tükrös a végeredmény, a henger vagy az ecset nyomait látni fogod benne. Ha elég vastag a lakkréteg, és nem túl tagolt a felület, akkor az utolsó réteg száradása után vizesen át lehet csiszolni a felületet így az ecsetből/hengerből adódó felületi egyenetlenségeket le tudod szedni, és végül polirpasztával és puha ronggyal felpolírozod a felületet. Ha az ecset mellett döntesz érdemes puha és finom sörtéjűt választani, a festékboltban kérj segítséget, mond el mire szeretnéd használni, és tudnak segíteni, ha nem akkor keress másik boltot ahol értenek is hozzá :D Most olvasom hogy matt felületet szeretnél, ebben az esetben az utolsó lakkozás után a polírozást el kell hagyni az ugyan is kifényesíti a felületet .

    Örülök, hogy tetszik az egér és a többi munkám is :R . Hidd el Te is el tudsz érni ilyet, csak gyakorlás és hozzáállás kérdése. Én sem úgy születtem hogy képes voltam ilyenekre, sok évnyi munka mellett ragadt rám ez-az. Ha nekem sikerült ezeket a megtanulnom, Neked is sikerülni fog. Soha ne mond, hogy soha :D

    Üdv: Bari

Új hozzászólás Aktív témák