- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- E-book olvasók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen monitort vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bari
Modder
válasz s3toraph #38479 üzenetére
Szia
Csiszolás után a hígítós letörlés, utána megvárni míg megszárad és festés, jó módszer, én is így szoktam előkészíteni a felületet, nitró hígító helyett szoktam használni denaturált szeszt bizonyos felületeken, főleg ha festve volt korábban, mert a nitró kikezdheti a már rajta lévő festéket.
A lakk úgy védi a felületet amire ráfújtad, hogy kemény bevonatot képez, a parketta/bútorlakk épp olyan fajta ami ha teljesen kikeményedik olyan mint az üveg, karcolás álló. Persze ezt is meg lehet karcolni, de a szokásos napi dolgok nem nagyon tesznek benne kárt.
Az 1-1,5 hetet arra írtam, hogy addig a durvább behatásoktól védeni kell, mert hiába száraz már a felület, könnyebben karcolódik, ilyen melegben, sokszor nem is kell neki 1 hét sem. A lakk már 4 óra száradási idő után kemény, tehát tudod csiszolni, újra lakkozni, de a teljes kikeményedést napokkal utána éri el, ez rajta van a dobozon is, főleg a parktealakkoknál, hogy kb 1 hétig az erősebb igénybevételt még kerülni kell, tehát parketta esetén ne húzgálj rajta bútort pl.
A lakk fújása után kb 30 perccel már tapintás száraz a felület, ha nem fújtad túl vastagon, akkor ha megfogod nem marad benne az ujjlenyomatod, de ilyenkor még óvni kell, mert könnyen sérül, a rászálló por már nem okoz problémát, nem fog rátapadni a felületre.
Ha több rétegben szeretnéd lakkozni, a rétegek között érdemes a 4 óra száradási időt betartani és a következő réteg előtt vizes csiszolószivaccsal, vagy vizes polírpapírral kicsit átcsiszolni. Ez az esetleges beletapadt porszemcséket leszedni, fa esetén az első rétegnél meg a lakk által felszedett szálakat ilyenkor tudod lecsiszolni, a következő réteg már sima felületre megy. Fémeke setén ha sima volt az alap amire a lakkot fújod nem feltétlenül kel átcsiszolni a következő réteg előtt de nem árt, mert a lakk jobban tapad majd rá.
Az, hogy a lakk vízbázisú csak annyit jelent, hogy hígításához vizet tudsz használni, a festő szerszámokat vízzel el tudod mosni, nem kellenek különféle oldószerek, de ha már megszáradt és teljesen kikeményedett akkor már ellen áll a víznek, és a legtöbb oldószernek is.
Amit linkeltem parkettalakkot nincs spray kiszerelésben, a legkisebb doboz 0,7l-es, levegős vagy elektromos festékszórót tudsz használni a fújásához. Barkács megoldásban láttam már CO2 patronnal működő verziót is, kb úgy nézett ki mint egy gyári spray-s doboz, csak lecsavarható felső résszel a feltöltéshez, és volt rajta egy szódás palackból bontott patron tartó rész, nem tudom létezik e ilyen gyárilag. Ha nem férsz hozzá festékszóróhoz, egy festés miatt nem érdemes venni (az elektronosak nem olcsóak boltól függően 5-10eft körül ehet őket megvenni, levegőshöz kell egy rakat pluszdolog, kompresszor, vízleválasztó, ha nincs ezek még nagyobb beruházások). Esetleg ismerősöket meg lehet kérdezni nincs e nekik festékszórójuk, amit kölcsönadnának. Vagy lelakkozod ecsettel, esetleg finom lakkhengerrel is lekenheted a felületet. Ekkor viszont nem lesz tükrös a végeredmény, a henger vagy az ecset nyomait látni fogod benne. Ha elég vastag a lakkréteg, és nem túl tagolt a felület, akkor az utolsó réteg száradása után vizesen át lehet csiszolni a felületet így az ecsetből/hengerből adódó felületi egyenetlenségeket le tudod szedni, és végül polirpasztával és puha ronggyal felpolírozod a felületet. Ha az ecset mellett döntesz érdemes puha és finom sörtéjűt választani, a festékboltban kérj segítséget, mond el mire szeretnéd használni, és tudnak segíteni, ha nem akkor keress másik boltot ahol értenek is hozzá Most olvasom hogy matt felületet szeretnél, ebben az esetben az utolsó lakkozás után a polírozást el kell hagyni az ugyan is kifényesíti a felületet .
Örülök, hogy tetszik az egér és a többi munkám is . Hidd el Te is el tudsz érni ilyet, csak gyakorlás és hozzáállás kérdése. Én sem úgy születtem hogy képes voltam ilyenekre, sok évnyi munka mellett ragadt rám ez-az. Ha nekem sikerült ezeket a megtanulnom, Neked is sikerülni fog. Soha ne mond, hogy soha
Üdv: Bari
Új hozzászólás Aktív témák
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Politika
- PlayStation 5
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- E-book olvasók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Opel topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning