Hirdetés
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Bobrooney
üzenetére
Nem, semmi ilyesmi nincs. A főnök is rendszeresen emlékeztet, hogy menjünk egy kört 45 percenként, mert nem egészséges a gép előtt bambulni túl sokat.
Amúgy ingyen kávé van az automatákból, frissen darált, nem is olcsó, 100% arabika. De ha nem tetszik és többre vágysz akkor vehetsz barista kávét az étteremben, ott főznek rendes presszót. Cigizni kijárnak itt is, de ha csak nincs valami komoly probléma az attitűddel akkor nem baszakodnak. A munka el legyen végezve azt annyi.
Persze hülyék mindenütt vannak, itt is van egy kettő, de nem szokás ilyeneken rugózni, hogy ki mennyit nem dolgozik, kivéve ha az már mások rovására megy, vagy az adott ember panaszkodik, hogy nincs ideje megcsinálni a munkát.re: topikk
Csak azért nem ajánlott, mert a mutatóujjad távol esik a bundtól ami rezgést, cincogást tud okozni, illetve mivel távol vagy tőle ezért hamiskásabb is lehet ha erősen nyomod, mert a húr a két bund között fél úton nagyobbat tud nyúlni mint közvetlen a bundnál.
De amúgy ha nem zizereg és nem hamis akkor majdhogy nem tök mindegy hogy gyakorlod be, ha több féle fogást is begyakorolsz az a legjobb, és akkor más akkordból érkezve is lesz egy akár másik lefogásod amit gyorsabb elérni.
A D-nél a középső ujjadat biztos közelebb vinném a bundhoz illetve a gyűrűst is megpróbálnám közelebb vinni.
A-nál sokszor én pl csak a mutatóujjal barrézom egyet azt jó napot. Most nem pont erre a váltásra, de van amikor az is hasznos tud lenni.re: Ctrl+Alt~Del
Próbáld elérni, hogy a magas E hang is szóljon mikor barrézod az A-nál, ne tompítsd ha lehet. Ha már most így csinálod akkor király.
De amúgy jó begyakorolni azt ami nem megy. Megküzdesz vele és menni fog. Ha nem is használod perpill, lehet valamikor jól fog jönni
Meg ujj gyakorlatnak se rossz. -
doc
nagyúr
válasz
topikk
üzenetére
En pont ilyesmit kerdeztem meg par honapja. Azota arra jutottam hogy attol fuggoen hasznalom a ket kulonbozo A-dur fogast hogy milyen akkordrol valtok ra. D-A vagy E-A valtasnal inkabb az 'anchor fingeres' megoldast hasznalom, amugy inkabb a megszokottabb 123 ujjas verziot.
Hatranyod nem lesz belole, de erdemes kiserletezgetni hogy mikor melyik a kenyelmesebb/gyorsabb/hasznosabb -
topikk
senior tag
Sziasztok, származik bármilyen hátrány később abból ha így állt rá az ujjam a D és A akkordra? Justin-nál akadtam el amikor az "anchor finger"-t gyakoroltatja az A/D gyors váltáshoz (mutatóujj marad a helyén), de persze ezzel az ujjkiosztással nem megy. Gondolom amúgy is fel kell emelni az összes ujjat másik akkorra váltáskor, maradnék így ha lehet, de ha problémás később akkor újrakezdem.
-
Bobrooney
senior tag
válasz
benedekco
üzenetére
Nem tudom nálatok hogy megy, de a legtöbb helyen a hideg vizet is sajnálják a másiktól. Ha elmész kávézni és netalántán közben beszélgetsz is már meg a nyunnyogás, hogy ennyire ráértek a projekten? Közbe meg látom mennyit megy ki cigizni és mennyi időt tölt ott, szóval nem szeretem az álszenteskedést, mindenki csinálja.
Tehát hogy gitározok-e abban az időben, kávézok-e vagy tornászok, legyen már rohadt mindegy nekik.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én pont leszarom hogy ki mit gondol mikor az ebéd szünetben pengetek. Amúgy ezt szeretem a nyugatban, pont azt fogják gondolni hogy a kolléga gyakorol

Emlékeim szerint valaki itt gyakorol melóban.Re doc
Igen ez is jó. Eddig én is ezt tettem. De szeretnék már pengetni is picit. -
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem, ezt sajátmárkás cuccként árulják a D'Addariohoz hasonló típusnévvel. Ez egy ilyen, szerintem valamelyik kínai gitárgyár polcról leesett cuccait árulják, a húrokat lehet OEM-ként kapják ömlesztve, és ők csomagolják így be.
-
doc
nagyúr
Valaki par napja rakta itt fel a sajat "Blue" coverjet.
Most kijott Bernthtol is egy ilyen [link]
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
benedekco
üzenetére
Ki mivel gyakorol munkában?
Ezt a kérdést nem nagyon értem. Elég hülyén nézne ki, ha ülnék az irodámban, és elkezdenék gyakorolni, az üvegfalon keresztül a kollégák meg látnák. :-DHa meg itthonról dolgozom, simán van, hogy felkapom a gityót két meeting között, ha van mondjuk egy 15 perces laufom.
-
válasz
Alexios
üzenetére
Nátedd mán offbá! Gitár áz guitárrá.
Annyira okádék, hogy az csak na.
Mélységes elnézést azoktól akiknek ez tetszik. Amúgy teljesen jogos a felvetés én is agyaltam rajta, de egyszerűen nem tudnám rávenni magam, hogy ezt vegyem meg, kivéve persze ha fizetnének érte 
Bár, most azon agyalok, hogy ha egy gyerek méretűt vennék, egy 3/4edes Jacksont vagy valami olyasmit, akkor meg a gyáröknek vóna hángszer 2-3 éves korától
Ugyanis nem lehet elég korán elkezdeni. Igaz nem északkóreában lakom, de azért megpróbáljuk ezt az életpálya modellt belőni, ha nekik begyött akkor nekünk is begyöhet. Persze ott vannak a sakkék is ugye, a Polgárék, má nem a Jenő úr a hivatalba, hanem a másikék. Igaz, lehet ahhoz kéne tudni a zeneelméletet, meg a hangszert is kezelni, de evvan, majd megtanul jútúbró. -
válasz
Goose-T
üzenetére
Jöhet a felvétel. Különben nem ér a neved!
re: Más:
Van aki használt már 3/4-es elektronyos gitárt?
Van ennek értelme? A cél az volna, hogy legyen egy apró gyakorló gitár a melóban, szünetben azt pergetném. De nem szeretnék egy nagy testűt, mert nincs sok hely a játékra. Szerintem nem dugnám be, de el tudom képzelni, hogy egy fejhallgatót tartanék bent és valami elemes szarra felkötném, de nem szükséglet, inkább csak figcsiket és gyakorlatokat csinálnék rajta.
A kérdés, hogy ez vagy egy olcsó HB szerű normál méretű ócsó gitár, pl valami 24" max 25" körüli menzúrával? Vagy valami fejetlen hangszer, de azt nem nagyon szeretnék.
Illetve ki mivel gyakorol munkában? -
Goose-T
veterán
Kerítettem ebbe a gityóba is egy Super Distortiont.
Meg volt a fiókban egy tele bridge sárgaréz babákkal, azokat is átraktam erre.A pickup megszívatott, mert ezeknek az új szériás Super Distortion T-knek már csak a PCB az alaplapja, nem érnek letestelt fémhez a csavarok, mint egy rendes telénél, így nem testelődik le a bridge. Erre már csak akkor jöttem rá, amikor felhúroztam, ezért lelazítottam a húrokat, nagynehezen felemeltem egy-két centire a "hamutálat", aztán némi rézfólia segítségével becsempésztem egy testkábelt a híd alá. Gyárilag nem volt, mert nem szükséges.
Az AliExpressről vett állítólagos D'Addario EXL140 10-52-es húrkészletet raktam rá. Nem ez az első gitár, amire ezt rakom, és sokmindenben jobb, mint az Orphee:
1. Rendesen intonálható, sokkal precízebb húr.
2. Jobb ötvözetből van, ezért határozottan nagyobb jelet ad.
3. A jobb anyag miatt nagyobb a húzóereje is, nincs akkora kilengése, ezért kevésbé hajlamos a zörgésre.
Kb. 1600 Ft-ba kerül, ennyi pénzért simán jó.A gitárnak az új húrokkal, babákkal és pickuppal nagyon állat hangja lett, tiszta twanges és közben metál is. Király!
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
te tényleg nem hallod, hogy nem azt játszod amit Mustaine?
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Alexios
üzenetére
Ja, így már értem, köszi. Mert azt a nyolcadot én nem pengetem, gondolom hallatszik is. :-D Hogy szól tovább az E kvint az a baj....'szomat de nehéz ez a gitározás. Engem amúgy nem zavart, hogy szól, utána úgyis az jön. :-D
A tabon láttam a szünetjeleket én is, csak azt gondoltam, hogy az pengetési szünet, nem hangszünet. :-D Újszülöttnek...
Így viszont ki fogok billenni a ritmusból.

Menni fog ez, kipróbáltam, csak ki kell gyakorolni. Tényleg másképp szól. Sokkal darabosabb lesz a két E-kvint tőle.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem PM-es, az amikor 1-3-1 van a mély E húron, na ott van palm mute, amúgy a kvintek nem azok. Viszont a két E kvint között van egy szünet, tompítani itt nem palm mutera gondolok, hanem némításra, rárakod a pengető tenyered élét a húrokra, illetve bal kézzel is, de amúgy a Megadeth gitáros videóján ez teljesen jól látható volt
Értsd, attól nincs szünet pusztán ha nem pengetsz, mert a lefogott hangok továbbra is szólnak -
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem arra gondol, hogy ebben a riffben vannak szünetek, ami szerintem neked nem tűnt fel.
Tudod, nem csak az fontos, hogy mikor melyik hangot játszod, hanem az is, hogy mikor melyiket nem. -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem kásás az ha "el van játszva"
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem a két E kvintre gondol, ott köztük is kéne tompítani, míg nálad egybefolyik. Ott a kettő közt nyugodtan tompíts jobb és bal kézzel is rá, majd utána megint egy E kvint.
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ezert irtam hogy "fules nelkul".
Amugy a felvetelen nagyon azt hallani hogy semmit nem tompitasz, osszefolynak a hangok.
(Amugy olyan jo a sajat hibaimat masnal is latni/hallani
) -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ez így csak simán rossz
-
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Most is hallod, ahogy csörög?
-
FockeWulf
tag
válasz
kutyek
üzenetére
Ha már belemásztunk kicsit a Guns dolgokba....az is nagyon érezhető volt a játékukon, főleg Slashnél fülbetűnő (de Izzynél és Duffnàl is, sőt az említett Adlernél is) hogy mennyire összeszedettebb a játékuk ha épp a tiszta, vagy tisztább periódusaikban voltak, és mennyire elmosódott ha épp full bevoltak állva. És nagyon igaz amit írsz, a korai fellépéseik egyik-másikán volt hogy igencsak silányan szóltak, és nem csak a hangosítás miatt. De a dalokon is hallható hogy az évek folyamán fejlődtek azért (persze ez minden őskövület bandára igaz). Pl a Rocket Queen eredetijében a fő szóló után nincs outro szóló, csak szinkronba riffelés (mondjuk az meg egy Led Zeppelintől nyúlt riff
), aztán az évek/turnék során Slash betesz egy olyan outro szólót a végére hogy besz@rás
A kvintekhez én annyit tennék hozzá, hogy megtanulni egy kvintet lefogni (általában ugye az alap 3 féle kvintfogással) nem csak azt jelenti hogy megszólaltatjuk, hanem a többi húrt meg letompítjuk. Ha valakiknél le kell ragasztgatni, lekötni, lefáslizni stb a többi húrokat....ott baj van, nem tud kvintet fogni. -
válasz
benedekco
üzenetére
Hát igen (az első link üres, de nyilván Roilandra gondoltál)
a Die Antwoord sztori nekem új.
... nyilván nem zörög a haraszt... de azért várjuk meg a végleges konklúziót mindkét esetben (nincsenek illúzióim)
és igen, kamasz fiúként az old school R&R klisék a legnagyobb királyságnak tűnnek, de évtizedekkel később, kamaszok apjaként egytől egyig rémálom 
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Engem is zavar, de már megszoktam. Amúgy a nagy része a csörgésnek a pengetéstől van: elég kemény a pengető (Petrucci), és már annak nagy a zaja, ahogy a húrhoz ér. De valóban van benne fret buzz, de nem tudom úgy beállítani a húrmagasságot, hogy kényelmes is legyen, és ne is csörögjön.
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Most jon az hogy a k*csog doki megkerdezi hogy "nem zavar hogy igy csorognek a hurok?"
(tudom hogy a szaki szerint igy jo, meg gondolom sokkal konnyebb lefogni barmit, de engem baromira zavarna fules nelkul)Gyanitom hogy idovel az ember keze 'raall' a helyes mikromozdulatokra, aprocska tartasbeli kulonbsegekre, par honapja elkepzelhetetlennek tartottam hogy normalisan hangzo power chordokat zuzzak, most meg teljesen termeszetesen megy (ehhez kell peldaul a balkezes nemitas ugye). Az meg nekem sem megy hogy egyenes csukloval jatszak a mely hurokon, nagyon rovid ujjaim vannak, a kisujjam peldaul csak akkor er az E6-hoz, ha teljesen belenyomom a gitarnyakat a tenyerembe, akkor is alig, azt meg ugye nem kene.
Amikor szenvedek a rovid ujjaimmal mindig Jassie jut eszembe, aki a nem kimondottan zongorista ujjaival remekul megoldja a gitarosdit
[link] -
válasz
benedekco
üzenetére
Re: szigszalag vs. legenda
Az öreg Rick (na nem a Sanchez, hanem a Beato) mondja az egyik videóban, hogy ő konkrétan dolgozott olyan béna (sloppy) zúzós bandával, hogy a szenvedés helyett tényleg inkább leragasztották a power riffekben (elvileg
) nem szóló húrokat. Ezt arra hozza példának, hogy a muting (annak minden formája) mennyire alapvetően fontos a gitárjátékban.
Én elhiszem neki (a tompítás fontosságát meg a konkrét anekdotát is).Re: Guns vs. stúdió vs #régenmindenjobbvót
Nemrég belehallgattam az 2018-as AfD újrakiadásba ("Locked and Loaded"), ahol az eredeti album ('87 elején vették fel) mellett a legtöbb extra anyag egy picit korábbi ('86-os) "Sun City" session felvételei közül való. Ugyanazok a dalok, ugyanaz a lineup (más producer / mérnökök), mégis ég és föld a különbség. Nyilván a stúdiómunkábanban is elengedhetetlen a gyakorlat, és sokat is fejlődtek közben, de szerintem a végleges felvételekhez képest nemcsak (felvétel)technikai, hanem zenészi értelemben is jól hallható a különbség, pedig nyilván nem a rákövetkező hónapokban tanultak meg gitározni, dobolni stb. Nekem ez nagy tanulság volt: még ezen a szinten is _rengeteget_ számíthat pár hónapnyi profi "mentorálás". Egyúttal meg is nyugtatott a dolog, ha a Guns tudott ilyen "szarul" szólni (felvételen) pár hónappal az AfD előtt, akkor bármi lehetséges
Re: drugs
Azért magas szinten nem lehet akármeddig cuccolni, előbb-utóbb a minőség rovására megy. Az előbbre példa, hogy Steven Adlert állítólag azért rúgták ki a UYI felvétele közben(!), mert a 14. kísérletre sem tudta helyesen feljátszani a "Civil War" dobjait. Az utóbbra példa a [paksiendreidezetek.com]. Szerintem aki évtizedekig magas szinten tolja, az maximum kontrolláltan tolja a drogokat (nem csúszik bele negatív spirálba, időszakokra gond nélkül leteszi). -
Mondjuk a gruopie az már akkor is pedofília volt az estek többségében, csak valamiért akkoriban nem vették az ilyesmit komolyan.
Amit némelyek megengedtek maguknak, azok ma szerintem simán rács mögött lennének ugyan ezek miatt. Mondjuk Steven Tyler még lehet meg kapja a magáét érte.re: Ctrl+Alt~Del
Ja, az a durva, hogy ma már szerintem ezt nem tudnák megcsinálni. Lehet ők voltak az utolsók akik még igen. A Anthony Kiedis könyv is masszív (Red Hot Chilli Peppers). Ha nem is érdekel a muzsikájuk, érdemes elolvasni, horror sztorik vanak annab is. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"We gave Danny and Joe whatever we could spare for the car - probably about twenty bucks - and walked up the on-ramp to the highway, guitar cases in hand."
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Bobrooney
üzenetére
A szegények eledele volt a zsíros kenyér baszki..
Most olvasom Slash könyvét, kurva jókat ír benne. Egy egyhúros (!) mandolinon kezdett el "gitározni", még akkor is lófasz pénze volt, amikor a Guns megalakult. Úgy mentek már turnéra egy kölcsön kisbusszal, hogy lerohadt valahol útközben, és négyen összese 20 dollárt tudtak összeszedni kp-t, hogy annyiból elég lesz az alkatrészre.
Stoppal mentek tovább a turnéra.Nem hiszem, hogy volt akkor FX plugin meg multieffekt, GaragBand és társai...
Oszt' mégis mekkora zenét toltak.
-
DrDoktor
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az ugyanaz mint 40 éve csak mamár ez 1nm2 történik pc Nem pedig tonna hardverrel 500nm2en
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Goose-T
üzenetére
Az is probléma, hogy ha most zsíros kenyeret eszel akkor már gourmet kaját tolsz és nem marad pénz fejleszteni. Régen dobálták az ember után meg a töpörtyűt is, most meg 1 kg töpörtyű árából már kijön 1 csomag Elixir húr
.Meg mostanság, ha valaki nézettséget akar akkor kell hozzá a minőségi cucc (akár csak kamera, mikrofon, vagy digitálisan felvenni, stb..), régen nem volt ilyenre igény így maradhatott pénz kokóra meg nőkre
. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Már azt sem bírom feldolgozni, hogy áll a bal keze. A csuklója tök vízszintes, nincs betörve, négy ujja merőleges a tenyerére, és minden ujja fent van a húroknál. Holott, én csak az első hármat használom, a negyedikkel nem tudom, mit kéne kezdenem. Olyan, mintha végig mind a négy ujja csak feküdne a húron, közben meg mégis játszik...
-
Alexios
veterán
válasz
benedekco
üzenetére
Persze, de ez szerintem bizonyos formában így volt mióta világ a világ

Különben nem lenne az összes 50/60s reissue mindenből, vagy persze ha én is úgy húroznám a gitárt mint Jimi Hendrix akkor úgy szólnék, vagy ha ilyen olyan tranzisztoros lenne a Fuzz pedál, na majd akkor, ha esetleg x mod lenne az erősítőben, vagy a lista végtelenségig fokozható
-
Goose-T
veterán
Most is azt csinálnák, ha lenne pénzük drogokra.
Régen minden jobb volt, egy régi barátomnak elég volt pár hónapig zsírosdeszkát ennie, hogy megvegye a JCM900-at ládástól, ugyanennyi zsírosdeszkaevés kellett egy jobb gitárhoz, aztán már megvolt minden a rákenrollhoz.Most meg csak tornyozzák a gitárokat, fejeket, ládákat, pedálokat otthon a zenészek, meg házistúdiót építenek. Ilyen baromságokra költik a zsét, ahelyett hogy drogra, piára meg nőkre szórnák el.
-
válasz
Alexios
üzenetére
Ez is tök oké. Mindenki úgy szivatja magát ahogy akarja

Csak az a baj mikor ezek a ragasszuk le legendák lejönnek ide. És egyesek attól várják a megoldást hogy ha ezt vagy azt teszik/veszik akkor majd a Hold is újra mosolyogni fog.re: Goose-T
koszi, ez jó volt.re: doktor
a legenga készítés zavar.
Meg sokszor elvész a zene a technikai szarok mögött.
Amúgy vicces is mert szeretem a Beatlest és leginkább az zavaró hogy sokszor túl sok benne a hang. A másik nagy kedvencem a Queen akiknél pont megint csak az a felállás hogy szarrá van stúdiózva.
Persze Hendrix is csinált ezt azt ami stúdió nélkül nem megy. Értem és elfogadom, de mikor olyanokat csinálnak hogy élőben ne lehessen eljátszani az már baklövés. Pl Queen rapszódia, élőben sehogyan sem szól, de leginkább szarul. -
-
FockeWulf
tag
válasz
benedekco
üzenetére
Amit írsz a UYI 1-2 albumokra vonatkozhatnak maximum, ott jöttek be a háttérbe a fúvósok, vonósok, szintik, szájharmonika stb (egyébként sok minden "mű"volt, azaz a vonósok pl a lemezen szintiből szólnak, azt hiszem csak a szájharmonika rész volt igazi szájharmonikával feljátszva). Mondjuk én sem tettem volna bele ezeket, maradtam volna a klasszikus hangszereknél a bandánál. De így utólag persze jó...Az első albumjaikon csak a két gitár+bassz+dob+ének volt. Hallgasd meg a régebbi nótáikat, ne csak a November rain-t vedd alapul.
"A másik, ha csak egy sima Marshall+GibLP vel játssza fel, akkor nem lett volna sláger? Na ezt nem hiszem" Ilyent senki sem állított. Slash állítja azt, hogy ezzel a gitárral találta meg azt a hangzást amire akkor azt mondta hogy: igen, ezt kerestem! Mái napig azzal a gitárral stúdiózik legtöbbet.
Nyilván gyengébben szólna a te kezedben is pl egy Jolana galaxis, mint egy általad jónak tartott gitár, és szívesebben gitároznál főleg stúdióban fel dalt olyan gitáron aminek a lehető legjobban tetszik a hangja. -
cucka
addikt
válasz
Alexios
üzenetére
Hát a preiphery a másik véglet, ott kis túlzással az összes pengetést és dobverést egyesével igazítják ki. Nem véletlen, hogy nem szólnak sehogy élőben.
Régen a rocksztárok felszívták a drogot, megkúrták a groupiet majd kidobták a tévét az ablakon.
Most a rocksztárok egy számítógép előtt ülnek és a pluginjeiket kattintgatják.
Lelombozó az egész. -
Alexios
veterán
válasz
benedekco
üzenetére
Lehet sláger lett volna, de nekik ez volt az elképzelésük

Azért ez mégis művészet vagy mifene, vannak az alkotók akinek van egy elképzelése arról hogy mit szeretnének mi legyen a végeredmény, és Slashnek ez a hangzás volt az. Ha a Mona Lisa egyes részei kicsit másként lennének festve nem lenne ugyanúgy az egyik leghíresebb festmény? Valószínűleg de, de Da Vinci így akarta megfesteni, ugyanez van itt is, az alkotók úgy készítik a dalaikat ahogy ők azt szeretnék megvalósítani.
Persze van sok olyan rádió szám amit egyszerre 10 producer csinált minden porcikájában arra kihegyezve hogy mennyire lesz sikeres, de nem hinném hogy ez lenne a topikban a követendő példa
-
válasz
DrDoktor
üzenetére
Nem, nem lesz automatikusan sterilebb. A probléma hogy vannak ilyen legendák hogy ragasszuk le meg minden legyen tökéletes és egyéb hülyeségeket is csináljunk meg ezért, majd ezek leszivárognak a halandók közé.
re: guns album
A guns albumai + számai tetszenek ugyan de mindig az volt a bajom velük hogy valahogy túl sok mindent akartak megszólaltatni. Jó számok, de koncerten jobban állnak. Azaz szólnának ha a gánzenjózsi tudna énekelni és a banda nem lenne hót szét csapatva.
A másik, ha csak egy sima Marshall+GibLP vel játssza fel, akkor nem lett volna sláger? Na ezt nem hiszem. -
Goose-T
veterán
Itt egy jó példa a szarakodás nélkül egyben feljátszott lemezre: Pride & Glory.
-
FockeWulf
tag
válasz
benedekco
üzenetére
Sok együttes készített így lemezt (bezúz stúdióba, feljátsza 1x azt csá), de sok nem. Volt olyan klasszikus lemez (pl Apetite Gunséktól) amelyiken valamelyik hangszeres többször felvette a saját sávját, mert egyszerűen nem volt megelégedve a hangszere hangzásával. Slash pl feljátszotta az első lemezük javarészét, de sehogy sem sikerült azt a hangzást megtalálni amit keresett, próbált pár gitárt, erősítőt...de csak nem volt az igazi, ekkor egy LP replikával meg egy megbuherált marshall fejjel próbálkozott és sikerült megtalálnia a neki tetsző hangzást. Újra felvette a gitársávjait és mehettek a sávok keverésre. De van hogy menet közben módosítgatnak a dalon, aztán újraveszik...szóval sok oka lehet annak hogy nem elsőszuszra van végleges formában a dal.
A steril részével egyet értek, ha már rock, legyen kicsit karcos, kicsit koszos. A fasság részével is egyet értek, ha már jól tudod tologatni a kvintjeid a gitáron, a többi húr némítása sem fog gondot okozni, nem egy bonyolult technikáról van szó. Ezek a tenisz karpántok, meg hajgumik a gitár nyakán....nekem kicsit....öö...inkább megtartom magamnak a véleményem
De aki használja hát használja, nincs rá semmi szabály, mindeki olyan pántokat tesz fel és oda ahová csak akar
biztos vannak menő gitárosok akik így tolják. -
Alexios
veterán
válasz
benedekco
üzenetére
A stairwayben nem kell, de van olyan stílus ahol annyi torzítás van pl. ahol nem fér ez már bele, noise gate sem véletlen létezik. Egy Periphery-ben pl. simán benne van ez, egy punkrock együttesnél meg furán venné ki magát.
Illetve szerintem ez még nem egy véglet még, innen még simán lehet haladni afelé hogy akkor miután fel van játszva is legyen kivágva a felvett trackből minden zaj, úgy állítani noise gatet, stb. -
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Nyilván ez is egy véglet. De ez a leragasztjuk hogy ne zörögjön azért már a hülyeség kategória. A magyar nóták nagy részével pont az a bajom, üres, steril, nincs benne hiba. Stairway to haeven is el lett baszva, úgy az elbaszott maradt meg, az is került be a hivatalos kottába.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Amúgy szerintem ez akkora faszság hogy na. Mármint, igen csinálnak ilyeneket, de ez a legnagyobb fasság. Sterilizálni a zenét hülyeség. Amúgy tök tipikus, hallgatók valami magyart felvételt és stúdió technikailag pompás, tökéletes, cserébe zeneileg nulla. Nem azért hallgatók zenét hogy elmondjam milyen jól meg lett masterelve a dolog. Félreértés ne essék, fontos a jó stúdió, de ez a sterilizált dolog nem jó. Persze vannak kivételek is, de a többségében a zajosság hozzátesz, főleg rock zenében.
Ott van a rackák menni amerika lemez, pompás, kiváló. Bementek a stúdióba, feljátszották, azt annyi. Nincs ilyen baromság hogy felvesszük 6szor vagy külön 10 sáv vagy felvesszük a szólót majd utólag rá keverjük. Megmókoljuk a hangszert, lószart. Bedug, felvétel kész. -
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Sőt, kapaszkodj meg, a Metallica olyat is csinált, hogy lehangolták a gitárt és lassabb tempóban játszották fel a dalt. Majd felgyorsítva játszották vissza a szalagot, és ezt hallod a lemezen. Például a Master of Puppets dalt így vették fel.
De remélem érthető, hogy nem azért csinálták ezt, mert amúgy nem tudták volna normál tempóban eljátszani a dalt
. -
DrDoktor
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ezer egy megoldás létezik
A ragasztás is.
Van aki szigszalagozza' van aki pillanatragasztózza van aki hajgumi/fentebb linkelt drágább ,olcsóbb szorítókat használja.
De amig nem voltak ezek addig is a legfontosabb a helyes beidegződött kézzel tompítás amennyire lehetséges -
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A korábban linkelt felvételen a Megadeth gitárosa játssza a Symphony of Destruction-t. És a leírásban ott van, bedugta a gitárt a kombóba, nulla effekt, és a szobában egy mikrofonnal felvette.
Szóval jól láthatod a két szemeddel, a tiszta játék nem azon múlik, hogy vettél-e már fret wrap-et az alin, vagy nem.
Ha ezzel az eszközzel letompítod a húrokat, attól te nem fogsz tudni tisztábban játszani. -
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szállítással együtt már 1500 Ft egy hajgumi méretű textilért. Egyébként mostanában nagyon gyorsan ideérnek a csomagok az Aliról, mióta javarészt szakítottak a Magyar Posta nagyszerű szolgáltatásaival. Általában két hét alatt meg szoktak érkezni a kínai csomagjaim.
-
Goose-T
veterán
válasz
Smiley
üzenetére
AliExpressen sem olcsó, de azért megfizethető. Van ilyenem otthon, teljesen jó.
-
Goose-T
veterán
Erősen gondolkodom egy Harley Benton G212A-FR Active Cabinet beszerzésén. Amikor hangzásokat szeretnék beállítani a multimon, mindig a hangkártyára szoktam kötni XLR kábellel, aztán át kell állítgatni egy csomó mindent, hogy az szóljon, asztalon mennek a kábelek meg minden. Nem igazán kényelmes, lehet ezzel egyszerűbb lenne. Valakinek van tapasztalata FRFR ládával?
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Most felkaptam az egyik gitáromat, és megfigyeltem, hogy csinálom én. Ennél a riffnél simán a jobb tenyereddel kell némítani, mert egyébként nem palm mute-tal kell játszani. Amikor szeretnéd, hogy elhallgasson a húr, akkor nyomd rá a jobb tenyeredet, és ne a megszokott palm mute pozícióba tedd, mert ott rezonál tovább a húr, hanem arrébb, hogy teljesen elhallgasson.
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
En leginkabb mutatoujjal nemitok. A kvint 'aljat' rendesen lefogom a mutatoujj hegyevel, a tobbi huron meg siman csak vegigfekszik, igy azok nem tudnak rezegni. Illetve ha az A huron van az alaphang, akkor a mutato hegyevel enyhen erintve az E6 hurt (mint pl. C-durnal) azt is tudod nemitani.
Ha fent jatszol (a vekony hurokon) akkor meg jobb tenyerrel lehet az also hurokat nemitani, ezt meg nekem is gyakorolni kell
Új hozzászólás Aktív témák
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Ezek voltak az év játékai 2025-ben szerintetek
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen videókártyát?
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- VGA kibeszélő offtopik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nyaralás topik
- Arc Raiders
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Samsung Galaxy S25 Ultra / 12/512GB / Kártyafügetlen / MediaMarkt Garancia 2028.12.02.-ig
- Dell Latitude 7330 i7-1255U 16GB 256GB 400nites legjobb kijelző! 1 év garancia
- Eladó Samsung Galaxy Tab A7 3/32GB / 12 hónap jótállás / AJÁNDÉK TOK!
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3959
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Mélységes elnézést azoktól akiknek ez tetszik. Amúgy teljesen jogos a felvetés én is agyaltam rajta, de egyszerűen nem tudnám rávenni magam, hogy ezt vegyem meg, kivéve persze ha fizetnének érte 

a Die Antwoord sztori nekem új.