- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- iPad topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- RAM topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen házat vegyek?
- 3D nyomtatás
Aktív témák
-
etilin
aktív tag
Ha hangváltót akarsz tervezni akkor használd ezt.
http://www.pvconsultants.com/audio/crossover/pcd.htm
Kellenek hozzá a hangszóró frekvenciagörbéje hangnyomás és ellenállás beépítve.
[link]
Ha megnézel egy hangszóró adatlapot láthatod, hogy hangnyomás de különösen az ellenállása nagyben változik a frekvenciával így egyrészt sántít ha azt mondod hogy a hangszóróm 90dB-es. De az mégjobban hogy ha azt mondod 8 omhos. Szabvány csak a 6,4Omh-os minimumnál nagyobb minimummal rendelkező hangszórókat tekinti 8 omhosnak.
Wickey: A hanghullám hullám így energiája frekvenciafüggő. Kisebb frekvenciájú hangoknak nagyobb az energiája így hasonló hangnyomás eléréséhez nagyobb teljesítményt adnak le.
Hangfalat mindig lineárisra tervezzünk (kivéve a tanyadiszkóba)!!!! -
Wickey
csendes tag
Ez voltaképpen így van, de:
Az természetesen igaz, hogy a hangszóró impedanciája frekvenciafüggő.
Viszont az elsugárzott teljesítmény a sugárzási ellenállás rezisztív részén képződik, az induktív részek kiesnek. Reflex esetében a csatolt sugárzási ellenállás rezisztanciáján eső teljesítményt lehet hangnyomássá átszámolni. Vagy ilyesmi. Elég rég volt, hogy ebből írtam a diplomám.
Szóval én úgy gondolom, hogy elég a rezisztív részekkel méretezni.
Én egy 91dB /Wm érzékenységű 8 Ohm-os dóm hangsugárzót butítottam a saját készítésű hangfalaimban a 84dB/Wm-es 8 Ohm-os mélyhangsugárzóhoz. Nekem, mint látszik, 7dB-t kellett csillapítanom, és meg nem mondom most pontosan (egyrészt nem fogom szétszedni a hangdobozt, másrészt a hangdoboz Magyarországon, én meg per pill az USA-ban), de úgy rémlik, hogy egy 10Ohmos, és egy 3,3Ohmos 5W-os ellenállatot hekkeltem a magashangszóró elé.
Az eredmény minden képzeletet felülmúlt, süketszobában lemérve a hangdobozt 35Hz-től fölfelé +-2dB-en belül volt az átvitel, ráadásul eltűnt az az undorító tanyasi diszkósdoboz hangja, kidomborodott a középtartomány, és elcsitultak a harsogó magasok.
Szóval csak hajrá.
Az utóirattal is egyetértek, igenkomolyan lineáris átvitelhez digitális dsp-k kellenek sokadrendű szűrőkkel és késleltetőkkel, a hallgatási helyiségtől, a hallgatási pozíciótól, és a hangdobozok helyétől függő beállításokra, amihez egy igenjó lineáris stúdiómikrofon is kell satöbbi. Ezzel viszont elérné az ember azt, hogy ha odábblép egy lépést, máris olyan hitetetlen mértékben lenne fos a hangzás hogy csak na.
Maradjunk csak a rezisztív elemeknél, ha hangnyomást akarunk csökkenteni. Két, 30forintos ellenállás sokszor jobb, kompromisszumossabb megoldást jelent, mint az aktív frekvenciaváltók, és külön-külön erősített hangszórók. Árban biztosan.
[Szerkesztve] -
fero02
nagyúr
Igen, tapasztalat is. Persze vannak ennél jobb anyagok is erre a célra, de a gyurma a legolcsóbb megoldás ehhez és sztem király.
Csinálsz ilyen kis vékonyka csíkokat, azt lazán rányomkodod 1-2 helyen a hangszóró kosarára h ne essen le, berakod a helyére és csavart neki. A gyurma za meg gyönyörűen kilapul kitöltve a hézagokat.Kell ettől több?
Viszont azzal az ellenállásal csak óvatosan! -
nethy
csendes tag
A keresztezési frekvenciát átállítottam 100 hz-re... Most jobbnak tűnik. Egy-két hét és neki kezdek majd a frontok és a center felhúzásának... A mélynek ''szép'' hangja van... legalábbis azokhoz a hangszórókhoz képest amiket hallottam idáig. Szóval egy ideig nem bántom... talán nyár végéig
-
frankie!
őstag
Én a nyomókamra belsjébe a textilt nem ajánlanám. Sokat 'elnyel' a hullámokból, nem tudnak az állóhullámok kialakulni, emik a mélyhangokat 'adják'. Ez inkább a mélynyomó elejébe lenne ideális, a mélysugárzó mögé.
A nyomótérbe sztem semmilyen anyag nem kéne, a legiseálisabb egy vastag bitumenlap lenne - ezt ráolvasztva. -
frankie!
őstag
Én a mélyládához 4-es kábelből tettem be egy darabot, egyszerűen beleszúrtam abba a két tüskébe. De mivel utána sokat voltszátszedve, egy idő után a kábel súlya meg a mozgatás kitépte a NYÁK-ból a tüskéket. Ekkor oda kellett forrasztanom pár rézdarabot.
Majd elfelejtettem: a cuccot 2,5-ös tömör villanydróttal is kipróbáltam, és ''igen szépen'' szólt vele. Egy másik erősítővel azóta is ezzel mennek a frontok egy másik szobában.
Úgy vélem ez a kábel a mélynyomóhoz még megfelelőbb lenne. -
fero02
nagyúr
Azért mondtam, h elég csak a subnak a 1.5-es kábel, mert annak már a forrfüle is nagyobb, mint a kis 10 cm-es hsz-eknek.
Mellesleg én nem szoktam átfűzni a vezetéket a lyukakon. Befuttatom cuccossal, a vezetéket is, ráteszem a kábelt kis stuffot felviszek a pákával és gyönyörűen befolyik a kábel és a csatlakozó közé. Leszakítani se nagyon lehet, ha jön, akkor meg hozza magával inkább az egész forrlécet.
MOD:
A vezetékekre: a KL-es az csak sima piros-fekete szigetelésű kábel, a KLS meg átlátszó műanyag szigetelésű transzparent hangfalkábel. Én az utóbbiakat használom előszerettel.
[link]
[Szerkesztve] -
fero02
nagyúr
Tudom, nem is azért mondtam.
Sztem ennél a minőségnél nem kell még foglalkozni a kábel átmérőjével. Tedd fel nyugodtan az 1-es, de ha Neked jobban tetszik a 1.5-ös, akkor azt. Mondjuk én inkább a szubba tenném a 1.5-est, a többibe meg az 1-est.
Minőség tekintetében nekem nagyon bejön a kábel, csak ilyet használok. Jó a szigetelése, kellően merev, de ugyanakkor hajlik is rendesen, jó vele dolgozni, stb... -
-
fero02
nagyúr
Ennyi pénzért nem szabad ettől többet elvárni. Ha ugy lenne megoldva, h egyidőben mind2 működhessen, az sokkal bonyolultabb kapcsolás kellene, az meg ugye drágítja az egészet.
Sztem a mérnökök amikor tervezték ugy gondolkoztak, h ha PC-hez van csatlakoztatva azkkor az ''x'' csatlakozáson menjen, de ha pl asztali dvd lejátszóval használja, akkor menjen az ''y'' csatlakozóról.
Nem tudom (mert nem láttam még ilyen subot hátulról), hogy a pc milyen csatlakozón adja a jelet, de ha nem tévedek RCA az tuti van.De a másik az mi? Jack? -
frankie!
őstag
Na ilyesmire gondoltam.
[link]
Kicsit elvehetsz talán a doboztérfogatból, talán nem sínylik meg a mélyek, Genius erősítővel ilyenek úgyse jönnek!Kipróbáltam egy Videoton 6363-al, ebben van egy biz. gyári mélyemelés, hát, nagyon komoly mélyei voltak. Sztem úgy 70-80 Hz környékére lement. Meg aztán ezt a csillapítóanyaggal lehet valamelyest kompenzálni, hangolni, de erről bővebben tudnak gyakorló hangfalépítők írni.
Tuning alatt főleg a táptuningot szokták érteni, pufferkondikat cserélnek pl. vagy hozzátesznek. Ezzel az általad említett okok meg időhiány miatt még nem foglalkoztam.
Pl. a közkedvelt NAD 3020 esetén: [link]
De a belső kábelezés cseréje itt is sokat érhet, ezt elvégeztem. Új színek jelentek meg.Tápkábel csere (főleg magasabb szinten).
-
fero02
nagyúr
-
frankie!
őstag
Igazság szerint csodát nem kell várni ettől a tuningtól! Még az átkábelezéshez is nagyon jó fül kell, és/vagy nagyon jó forrás anyag. Az erősítő fogyatékossága, hogy a szatelitekre gyakorlatilag nem küld mélyeket. Ezért szeretném egy kicsit majd az erőlködőt átalakítani.
Ezzel a merevítéssel kapcsolatban azért azt kell tudni, hogy egy kicsit elvesz a sajáttérfogatból, ami nem előnyos!
Amit még érdemes lenne kipróbálni, a hangszórók pereme alá valami csillapító-szigetelőt tenni, mert az a perem elég viccesen néz ki (meg az egész kosár úgy ált.). -
frankie!
őstag
Nagyon egyszerű! Ki tudod belüről nyomni, bele van feszítve, az tartja meg. Csak bátran, ezeket én is elvégeztem. Szigetelés alatt a belső csillapítüanyagot érted?
Ezen kívül a center nálam kapott 4 furatot és állítható magasságú lábakon áll, ezen kívül még az éleit-sarkait belülről kikentem epokittel és lecsiszoltam a merevséget növelendő.
Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged