- Hamarosan kapható a Helegaly linuxos handheld gépe
- Újabb variáns érkezett a Cooler Master legfelkapottabb Mini-ITX-es házából
- Donald Trump azt mondja, hogy megtalálta a TikTok vevőjét
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- A OnePlus ellen biztonsági aggályok miatt indítanának vizsgálatot az USA-ban
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen egeret válasszak?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- ZIDOO médialejátszók
- Házimozi haladó szinten
- Hobby elektronika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Aktív témák
-
nethy
csendes tag
Túl vagyok a mélyláda kábelcseréjén is... Már terveztem a mélysugárzó cseréjét és gondoltam, hogyha kábelcsere miatt kiszedem, akkor vetek egy pillantást a hátuljára. A következők álltak rajta: 100W, 8 Ohm. Megnéztem a hivatalos specifikációt és ott 4 Ohmos impedanciát ír, amiből arra következtetek, hogy az erősítő 4 Ohmot is elbír. Lehet, hogy elődjéhez képest ezért ilyen ''halk'' a mélyláda. Amúgy amit a hangszórók hátuljára írnak teljesítményt az a névleges vagy a zenei?
-
nethy
csendes tag
Nah... a center, a frontok és a mélyláda készen van. Előbbieknél volt kábel csere, hangcsillapító anyagokkal való borítás. A mélyládánál csak a hangszóró mögötti részt tömtem ki textillel. Érezhetően jobbak lettek a hangszórók... kicsit csillapodtak a harsogó ciripelők.
Valaki tud nekem esetleg tippet adni arra, hogy milyen módszerrel tudom kicserélni a mélysugárzó hangszórókábeljét? Mert ki kéne... valami 0.35 max 0.5ös kábel van benne. A 4-es tömör réz jobb lenne bele
fero02, köszönöm mégegyszer a gyurmás tippet...
[Szerkesztve] -
nethy
csendes tag
Másolni nem másoltam a hozzászólásomat sehonnan, semelyik részét, egyszerűen átgondoltam a dolgot hangosan a hozzászólásomban, és fogalmam sem volt mikor nekikeztem, hogy a végén milyen konklúzió lesz belőle.
Wickey, tehát a csillapítás számításánál egy 8 Ohmos hangszórót 8Ohmos ellenállásnak kezeljem vagy valami más értéknek?
És köszönöm az hozzászólásodat az ellenállások teljesítményének kapcsán. Igazából ezzel, eddig hadilábon áltam, hogy miért is ilyen kicsik az ellenállások terhelhetősége, a hangládához képest. De most minden világos lett... ezen a téren -
nethy
csendes tag
Vegyünk egy példát... Van egy 8 Ohmos hangsugárzó... 6dB-t szeretnék csökkenteni rajta... Párhuzamosan 8Ohmos ellenállás, sorosan 4 Ohmos. Így az eredő 8 Ohm lesz. Azt tudjuk, hogy egy 8 Ohmos hangsugárzó nem minden frekvencián 8 Ohm. Rezonancia frekvencián nagyon nagy és felfelé a frekiben szinté nő. Nézzük mi lesz ha csökken vagy nő az impedancia:
Csökken:
Kisebb csökkenésnél a párhuzamos 8 Ohm miatt jelentősebb lesz a csökkenés, majd kis impedanciánál minimális a csökkenés. A soros 4 Ohm miatt, tehát az eredő kisebb csökkenésnél 7-8 Ohm körül fog alakulni. Nagyobb csökkenés esetén 4 Ohm körül alakulna, de ilyen ha jól tudom nem jellemző a hangsugárzókra (itt 2-3 Ohmra való csökkenésre gondolok egy 8 Ohmos hangsugárzónál).
Nő:
A párhuzamos 8 Ohm még mindig ott van... Kis emelkedésnél kb. 4 Ohmra csökkene le, nagyobb értéknél pedig 8hoz közeledne (50Ohmos impedanciánál se érné el a 7Ohmot). Ehhez hozzávéve a soros 4 Ohmot durván 8 és 12 Ohm között alakulna az eredő impedancia.
Igazából belegondolva, nekem úgy tűnik, hogy az ellenállások kicsit kordában tartanák az impedanicát.
Meglehet, hogy rossz úton közelítem a dologot... Csak mostanában ismerkedem az audióvilággal. A fenti dolgot az elektronikai tudományomra alapoztam. Amúgy ha valaki mondana konkrét értékeket, amik előfordulnak egy sugárzó impedancia-karakterisztikáján, akkor pontosabb számításokat lehetne végezni... Itt szélsőségek felé próbáltam elmászni, ami lehet, hogy sikerült is
Bocsánat, ha kicsit hosszú lett. Szívesen várom a hozzászólásokat, szeretném elsajátítani a hangsugárzó csillapítását ellenállásokkal
Ui.: Nem figyeltem, hogy mikor milyen esetben mekkora áram folyik a hangsugárzón, de azt nem lenne egyszerű megoldani, hogy minden frekin azonosan csillapítsunk... Most csak az eredő Ohmot figyeltem. -
nethy
csendes tag
Nekem egy P380asom volt, aminek a mélyládája hasonló felépítésű volt. Igaz, én nem tudtam fal mellé helyezni, csak az asztalom alá. Viszont ha a hangsugáró felém volt fordítva, akkor nekem nem tetszett a hangzása.
A lényeg a lényeg, ha nem tetszik a mélyláda hangzása, akkor fordíts rajta egyett és próbáld ki úgy... bár szerintem, ahogy írtad úgy jó. -
nethy
csendes tag
Azt hiszem nem sokára beszerzem a gyúrmát
Az ellenállásoknál mire figyeljek oda?
Én arra gondoltam, hogy WinISD-ben kiszámítom az ellenállás értékét úgy 3dB-es csillapításra, aztán az értékeket a boltban kaphatóakhoz igazítom. Teljesítmény szempontjából 10W-os szerintem elegendő lesz bőven... -
nethy
csendes tag
Én most fejeztem be a technikusi évemet... Tegnap adták át a bizonyítványomat
Szóval, ahogy beszerzem a kellékeket, már csinálom is a tuningot.
Kicsivel feljebb írtam, hogy nem tudom pontosan mit rakjak a hangsugárzók kosara és a láda közé, de találtam itthon egy marék gumigyűrűt mindenféle méretben. Szerintem barkácsboltban is fogok találni, ha nem lenne elég egy adott méretből.
Aztán átnyálaztam egy kicsit a klinger-féle könyvecskét. Lehet, hogy arra fogom adni a fejem, hogy a mélyláda méreteiből kiszámítom milyen mélysugárzót lehetne venni bele
Bár elég jól szól és szerintem nem lehet sokkal többet kihozni egy ekkora ládikóból.
Viszont van egy kérdésem, ami ma reggel fogalmazódott meg bennem. A szatelitek és a center esetében a csipogó mögött található a reflex nyílás. Nekem ezek a hangszórók kb. 1cm-re vannak a faltól. Lehetséges az, hogy azért hangosabbak a ciripelők, mert túl közel vannak a falhoz, és az kvázi olyan, mintha zárt lenne a doboz? -
nethy
csendes tag
válasz
frankie! #650 üzenetére
Ha valaki el tudja készíteni a tekercset, annak nincs nehéz dolga... megvásárolni meg nem érdemes az ára miatt. Hallottam olyan alul és fölül áteresztő szűrőről, ami csak kondiból és ellenállásbóll áll, bár nem tudom, hogy mennyire jó.
Milyen frekvenciára tervezed a váltást?
[Szerkesztve] -
nethy
csendes tag
Nekem is a középpel és a magassal van gondom. A mélyláda az korrekten meg van csinálva... legalábbis amennyire elvárható. Megkérdezhetem, hogy milyen és mekora keresztmetszetű kábelre cserélted a gyárit?
Én SAL-osat szeretnék beszerezni. Anno a KL-1T és a KLS-1,5T között vaciláltam, mert kb azonos árban vannak. Szerintem a KLS-t fogom választani a nagyobb keresztmetszet miatt.
[Szerkesztve] -
nethy
csendes tag
A keresztezési frekvenciát átállítottam 100 hz-re... Most jobbnak tűnik. Egy-két hét és neki kezdek majd a frontok és a center felhúzásának... A mélynek ''szép'' hangja van... legalábbis azokhoz a hangszórókhoz képest amiket hallottam idáig. Szóval egy ideig nem bántom... talán nyár végéig
-
nethy
csendes tag
Végre! Meg vannak a ládikók.
Ezen már elég kellemes hallgatózni, ám egy kis csalódottság van bennem.
Egyrészt a SoundBlaster Live!-os hangkártyáról elég halk, de ez nem nagyon probléma... Az már inkább, hogy a mély hangok nem elég intenzívek. Pedig barátnőmnél ugyan ilyen szett elég jól produkált ilyen téren, ráadásul neki intergrált hangkarija van. Van egy-két elképzelésem, hogy mi lehet az oka:
-nem tudtam olyan közel helyezni a falhoz, sőt... egyáltalán nem is tudom fal mellé tenni.
-lehet, hogy a hangkártya nem túl jó... vagy a beállításaival vannak gondok...
Leírom, hogy a karim, hogyan van beállítva:
hangerő: fullon, az advanced-ben a bass és a treble 50-50%-on
Bass Redirection bekapcsolva és 82Hz-re állítva a kereszt freki.
A hátsó hangfalakat nem kötötem be, mert nem tudom hova rakni őket, tehát csak a center és a frontok vannak. Fullra van tekerve a basszus és így tűrhető a dolog.
Én még arra gyanakodom, hogy az mp3akat MP3GAIN-nel egy hangerőre hoztam... lehet, hogy a progi tönkre tette a zene fájlokat ilyen téren? -
nethy
csendes tag
Ha már a kábeleken túl vagyunk, akkor még egy sor kérdésem lenne, ezúttal a szigetelés témájában
Szóval van a hangelnyelő szivacs, illetve a hangcsillapító textil. Hallottam már a közetgyapotról is, csakhát azt elég nagy kiszerelésben lehet kapni csak (OBI-ban néztem). A kérdésem, hogy a szivacs és a textil között nagy a különbség? Esetleg milyen anyag van amit érdemes használni ilyen célra?
És még egy utolsó kérdés: Hol lehet ezeket jó áron beszerezni? A Bajcsy-Zs boltot ismerem. Van annál olcsóbb? -
nethy
csendes tag
Úgy néz ki, hogy mindent a helyére tettem magamban. A felújítás elképzelése megfogant, úgy hogy most már csak arra várok, hogy azt a Genius sw-hf 5.1 5000-es hangfalért végre elmehessek a boltba amint telóznak, hogy megérkezett
Őszintén szólva akár gyári kábelekkel is szívesen hallgatnám a Creative P380-asom helyett. -
nethy
csendes tag
Akkor a szateliteknek lesz a KL típusú kábelből, hisz egyszer élünk
A tömör rézről halottam, hogy szépen szól, de ha jól tudom elég merev. De a mélyládába a szubnak lehet, hogy ez jobb lenne. Ilyen tömör 2,5 rézkábelt lehet kapni elektronikai boltokba?
[Szerkesztve] -
nethy
csendes tag
Ha tényleg jobban szól akkor igen
De nem tudom, hogy egy Genius-on többet dobna, mint a másik kábel...
Igazából 1500Ft-nál többet nem költenék első lépésben kábelekre, de a lehet minnél kevesebbet. Úgy 8m lenne. 2-2 méter a frontoknak és a centernek. A rear-eket nem fogom most használni, mert a szoba berendezése nem teszi lehetővé. A maradék kébel pedig a belső kábelezésre menne. Persze a mélyládához külön 2,5-eset fogok majd venni.
Szeirntem vacilálok rajta egy kicsit, úgy is kb. 1 hét múlva esnék neki a ládáknak. -
nethy
csendes tag
A CAT5-ös kábeleket azt hiszem hanyagolni fogom... Én biztos nem tudnám egyből jól megsodorni és esztétikailag sem túl étvágygerjesztő. Szóval inkább valami transzparens mellett döntenék...
A KL és a KLS kábelek közötti különbség felderítése közelebb volt, mint gondoltam.Egyszerűen a nevükre kellett volna kattintani.
KL-1T:
127 db 0,1 mm-es szálból áll
És kapott két logó-t: egy HIGH QUALITY-t és egy OFC-t
KLS-1T:
57 db 0,15 mm-es szálból áll
Itt nincs logó
Szóval a KL-1T érdemesebb megvásárolni kicsivel több, mint kétszer annyiért?
[Szerkesztve] -
nethy
csendes tag
Ellenkezőleg... köszönöm a hozzászólásodat!
A kábel bekötésének irányához megemlíteném azt, hogy az általad említett avx.hu fórumon olvastam, hogy egy manus úgy szokta bekötni, hogy a kábelen lévő feliratot ''elejét'' az erősítőbe, a ''végét'' a hangládikóba dugta... Próbálom vizuálisan is segíteni a dolgot...
...................xy kábel 2 x 2,5 nmm..........................
[erősítő]>--------------------------------------------<[hangszóró]
Remélem segít valamit
Ne tudom, hogy működik-e, de nem rég olvastam és gondoltam megosztom a fórumos kollégákkal.
Erről a CAT5ről olvastam egy-két dolgot. Ha jól sejtem magam kell, hogy megsodorjam vagy nem tudom pontosan. Ezért inkább utána is nézek
[Szerkesztve] -
nethy
csendes tag
-
nethy
csendes tag
Köszönöm a választ!
Akkor nem fogok 300Ft-os kábelt venni, hanem SAL lesz. Olvastam itt a fórumban, hogy valaki 1,5-es kábelre cserélt, és nem volt egyszerű menete a csatlakozóba illesztése... kicsit vastag volt a kábel
Amúgy tudsz valamit arról, hogy mi a különbség a KL-1T és a KLS-1T kábelek között? -
nethy
csendes tag
Kábelekkel kapcsolatban lenne még kérdésem...
Tud valaki mondani egy képletet kábelméretezésre?
Három méretű kábelben gondolkodom... 0,75; 1; 1,5-esekben. Azért is lenne jó a képlet, mert egyrészt a szubládának is tudnék számolni egy keresztmetszetet és ha valamikor másik hangszóró kerül a kezembe, akkor ott is képbe lennék.
Mennyire jók a transzparens SAL vezetékek? Kácsában ajánlottak egy 300 valahány forintosat. Nem tudom, hogy megéri-e? -
nethy
csendes tag
Felötlött egy kérdés a fejemben, még pedig a következő... Hallottam nem mindegy, hogy milyen irányban kötjük be a hangszórókábelt... Gondolom ez a sodrás irányától függ.
Tehát ha nincs a kábelre ráírva, hogy merre kössem, akkor van valamilyen szabály?
Vagy ez egy parasztvakítás?
[Szerkesztve] -
nethy
csendes tag
Persze... az a lényeg, hogy legalább egy bemenetről ''szépen'' szóljon. És ezt a feladatot el is látja.
Ha arra gondolsz, hogy a hangkártya és az erősítő milyen csatlakozókkal van összekötve, akkor megmondomEgyik végén három darab jack, az erősítőben pedig egy DIN csatlakozó van. Sokak állítják itt a fórumon, hogy az RCA-s bemenetekről szebben szólnak a ládikák.
Szóval... Van két 5.1-es bemenet: 1 DIN és 6db RCA. Ezen kívül van még 3 db sztereo bemenet, amik szintén RCA-sok. -
-
nethy
csendes tag
válasz
frankie! #609 üzenetére
Hát valami igen konkrét okosságot nem találtam. Viszont megkerestem az IC-k adatlapjait. A sub ic-jét át futottam és van benne valami kapcsolás. Talán érdemes összehasonlítani azzal, ami az nyákon található. Én így nem sok mindent tudok hozzáfűzni... belinkelem az adatlapok helyét... nézzétek meg és ha valakinek van ötlete, azt szerintem mindannyian nagy figyelemmel várjuk.
Satelit:[link]
Center:[link]
Sub:[link]
Igazából én a harmonikus torzítások miatt néztem bele az egyikbe, hogy meddig célszerű a hangerőt tekerni... hát... nem voltam elragadtattva... Létezik olyan IC, aminek tűrhető minősége van?
Ja... És én úgy tudom, hogy THD=0,03-nál vehető észre a torzítás... tehát olyan 0,01 az már jó értéknek számít?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
nethy
csendes tag
válasz
frankie! #606 üzenetére
Ahogy tudom a jobb fajta kondik nem két forintosak... lehet, hogy ez a néhány kondi cseréje költségekben meghaladná a szigetelést és kábelezést. Szóval csak úgy nem vágnék bele... talán ha lenne fölös zsetonom
Majd a körülbóklászom a netet ilyen jellegű téma tekintetében, aztán hátha okosabb leszek.
[Szerkesztve] -
nethy
csendes tag
Ha jól értem, akkor a szatelitek erősítője elé kapcsolt kondi helyett kéne egy kisebb kapacitásút bevarázsolni?
Ezt a mélyládában nincsenek állóhullámok és ezért nem fontos a hangszigetelése, ezt a somogyi féle hangfal építésben olvastam. Én ezzel nem is vitatkozom, hogy a hullámok tekintetében ez így van. De... A hangszigetelés térfogatnövelő hatású, tehát szerintem célszerű szigetelni, legalábbis ártani nem árt. -
nethy
csendes tag
válasz
frankie! #598 üzenetére
Nekem is szemet szúrt, hogy a kosár és a doboz között nem volt semmi szigetelő. Egy hangfalépítős oldalon dekorgumit használtak ilyen célra. Majd barkácsboltban utána nézek ennek.
Azt hallottam, hogy a doboz mérete meghatározza, hogy milyen mélyre tudjon lemenni. Tehát ha szűkíteném, akkor nem menne le olyan mélyre a szatelit, illetve nem lehet hogy ez a gondod forrása?
Ez az erősítős bütykölés jól hangzik... Tanultam a suliba két évik elektronikát, de azért ilyen szinten nem foglalkoztunk erősítőkkel. Ki fejted nekem kicsit bővebben, hogy mit lehet az erősítővel játszani?
Lehet, hogy nem csak engem érdekel, de azt mondjuk el, hogy ez már nem olyan mint a bélelés... itt egy rossz mozdulat és.... -
nethy
csendes tag
válasz
frankie! #596 üzenetére
Pontosan erre voltam kíváncsi
Köszönöm
Igen... szeretném az oldalakat beborítani valamilyen hangelnyelővel és esetleg még tömni bele egy kis vattát. De gondolkodom, hogy még az éleket valamilyen szigetelő anyaggal bekenem... sziloplasztra vagy fugazilra gondoltam.
Ja és a szigeteléssel kapcsolatban.... állítólag a doboz azon oldalát, ahova a hangsugárzók vannak velerősítve nem kell szigetelni elég 5 oldalt. Vagy még az is sok?
[Szerkesztve] -
nethy
csendes tag
válasz
frankie! #594 üzenetére
A képeket láttam és sokat segítettek a dolog elképzelésében. Szimplán szét szeretném majd szedni a szateliteket és tuningolni rajtuk, ahogy azt már sokan tették. Valójában szigetelést szeretném javítani benne és lehet, hogy egy kábel cserét is végrehajtanék. Az okés, hogy kicsavarozom a hangsugárzókat, de a kábelcseréhez nélkülözhetetlen annak a csatlakozónak a kioperálása és nem tudom, hogy az most bele van ragasztva vagy csak szimplán egy csavarhúzóval ki tudom majd feszíteni? Szóval ez a rész nem világos nekem, hogy azt a kábel csatit, hogy a manóba tudod kioperálni úgy, hogy ne sértsem meg a dobozt.
-
nethy
csendes tag
Sziasztok!
Úgy tűnik, hogy lesz egy Genius sw-hf 5.1 5000-es hangfalam, és szeretném majd a hangfalakat tuningolni. Mivel hasonló a szett a home theatre-hez gondoltam valaki leírhatná, hogy pontosan, hogyan is lehet szétkapni a hangszórókat a mélyláda kivételével.
Igazából végig nyálaztam a topicot, de nem találtam a kérdésemre választ. Előre is köszi a választ!
Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Spórolós topik
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Synology NAS
- Revolut
- Milyen egeret válasszak?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG UltraWide 29WQ60A-B LED IPS Monitor! sRGB 99% / 5ms / 100Hz / FreeSync
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG UltraWide 34WR50QC-B Monitor! VA 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- FÓLIÁS! LG 32MR50C-B ívelt VA Monitor! 100Hz / FreeSync / 5ms
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest