Keresés

Aktív témák

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz fero02 #627 üzenetére

Pár megjegyzés, ha szabad:

Felötlött egy kérdés a fejemben, még pedig a következő... Hallottam nem mindegy, hogy milyen irányban kötjük be a hangszórókábelt... Gondolom ez a sodrás irányától függ.

Nem a sodrás iránya számít, hanem az, hogy merrefele halad benne az áram. Valami szakmai fórumon végletekig kibelezték a témát, a lényege az, hogy ahogy az egyenáram halad, a drót anyagszerkezete, vagyis az elektronok áramlása alkalmazkodik hozzá, és ez többek között befolyásolhatja a hangszínt is. A kábeleken azért van feltüntetve bekötési irány, hogy ha leveszed a kábelt, tudd, hogy melyik végét hova kösd vissza.

Ez a kábeles dolog: csak a polarításra kell ügyelni mindig, a többi az sztem ilyen audiofil vakítás, amikor már nem tudnak mit kitalálni és inkább rákenik a kábelra

Nos az audiofillek valóban kissé túlságosan is belemerülnek a dologba, de az tény, hogy nagyon is sokat számít a kábel. Kiváncsiságképpen tegnap cserélgettem a kábeleket a kb. 2 hetes házimozi hangfalrendszeremnél, és bizony lehet hallani a különbséget, hogy ''bejáratott'', vagy friss kábel van a hangfal és az erősítő között. Rendben, hogy a különbség nem egetrengető, de tényleg kihalható még az én botfüleimmel is.

Tud valaki mondani egy képletet kábelméretezésre?

Az alaptétel: minél rövidebb és minél vastagabb. A kábelek és a hangsugárzók között csak olyan hosszú kábel legyen, amennyi tényleg kell, ám arra sem árt ügyelni, hogy az átellenben lévő hangfalak (tehát például a bal és a jobb Front) kábelei azonos hosszúságuak legyenek. A vastagság terén persze mindig ott az a tétel, hogy bele lehessen rendesen dugni a foglalatba. :)

Kácsában ajánlottak egy 300 valahány forintosat. Nem tudom, hogy megéri-e?

Itt a kérdés az, hogy mennyit akarsz rászánni, tény, hogy egy jó kábel dobhat egy kicsit a hangminőségen, de csodákat azért nem kell várni tőle. Ha olcsón akarsz (állítólag) csúcsminőséget, akkor látogass el az AVX.hu fórumba, és keres rá a Cat5 topicra. A DiY (Do it Yourself) audiofillek azzal szórakoznak, hogy Cat5 kábeleket vagdosnak szét, és megfelelően összecsavarva ezeket használják hangkábelnek. A vájtfülüek szerint ez a megoldás üt mindent az 1000Ft/m kábelár alatt elérhető szinten.

Remélem nem zavartam.

• nethy

csendes tag

válasz fero02 #627 üzenetére

Köszönöm a választ, de kötekednék egy kicsit ;)

A belinkelt oldaladon van transzparens KL és KLS vezeték, míg a másik piros-fekete vezetékből is van szintén KL és KLS. Amit még láttam, hogy a KL kb. kétszer annyi mint a KLS. Vagy csak a képek megtévesztőek?

Aktív témák