Keresés

Aktív témák

• Wickey

csendes tag

válasz Wickey #681 üzenetére

Így hogy átolvastam gondoltam értekezek egy picit arról, hogy miért is elegendő egy 5W-os ellenállás a magashangszórók elé egy ~100W-os hangdoboznál.
    A helyzet az, hogy mondjuk az én hangdobozom átviteli karakterisztikája viszonylag egyenes vonal 35-20.000Hz között. Ez azt jelenti hogy 1W teljesítményű változó frekvenciájú sinusz jellel gerjesztve a kimeneti hangnyomást egy lineáris karakterisztikájú mikrofon lineárisnak fogja mérni, és felrajzol egy vízszintes vonalat mondjuk 84dB-nél a frekvenciától függetlenül.
    Ha viszont mérés közben bennt vagy a süketszobában (mert beengedtek, mert csöndben tudsz maradni, és mert nem szórakozol azzal, hogy füttyögéssel, tapsolással stbstb. elrontod a mérést, amitől a kinnt dekkoló többiek rövidesen idegbetegek lesznek, középtávon dzsihád, hosszútávon még az épületből is kizavarnak), akkor te ezt úgy fogod hallani, hogy nagyon halk mély, erősödő közép, majd nagyon nagyon hangos magas. Az emberi fül ugyanis nem lineárisan érzékeny. Ezt egy dB(A) görbén lehet szemléltetni (az emberi fül érzékenysége a frekvencia függvényében)
    [kép]
    Ezért minden, emberi fogyasztásra szánt anyagot ezzel a dB(A) görbével súlyoznak. Értsd: hogy szép egyenletesnek halld, megbikázzák a mélyeket, lecsavarnak a közepekből, és tolnak egy nagyon picit a magasakon.
    Magyarán, ami tökéletesen jól látszik kimeneti jelszint mérőkön, vagy leadott teljesítmény mérőkön is (a régi videoton erősítőkön volt ilyen pl, meg a régi magnódeckeken voltak ilyen szép kis mókás LED-sorok), hogy amikor jön a dumci dumci, akkor a dumci dumci ütemére szépen megugrik a teljesítmény (akár közel százszorosára), vagy a jelszint (mondjuk 15-18dB-el). Mélyhangtartományban a kimenő teljesítmény azonos szubjektív hangerő mellett közel 100szorosa is lehet a magastartományban levőnek. Szóval, amíg a mélyhangszóró izzad, és füstöl a 40-50W sinuszos teljesítmény alatt, addig a magashangszóró vasár és ünnepnapokon kap 2-3W-nál több teljesítményt. Nekem idestova 5 éve tökéletesen elég az 5W-os ellenálláshálózat a magashangszóróm előtt (4x50W sinuszos teljesítményű házimozi erőlködővel (1,5A biztosíték 230V-on), még az az igazi békebeli fajta, nem ez a manapság divatos integrált sz@r).

• Wickey

csendes tag

válasz nethy #678 üzenetére

Ez voltaképpen így van, de:

Az természetesen igaz, hogy a hangszóró impedanciája frekvenciafüggő.

Viszont az elsugárzott teljesítmény a sugárzási ellenállás rezisztív részén képződik, az induktív részek kiesnek. Reflex esetében a csatolt sugárzási ellenállás rezisztanciáján eső teljesítményt lehet hangnyomássá átszámolni. Vagy ilyesmi. Elég rég volt, hogy ebből írtam a diplomám. :)

Szóval én úgy gondolom, hogy elég a rezisztív részekkel méretezni.
    Én egy 91dB /Wm érzékenységű 8 Ohm-os dóm hangsugárzót butítottam a saját készítésű hangfalaimban a 84dB/Wm-es 8 Ohm-os mélyhangsugárzóhoz. Nekem, mint látszik, 7dB-t kellett csillapítanom, és meg nem mondom most pontosan (egyrészt nem fogom szétszedni a hangdobozt, másrészt a hangdoboz Magyarországon, én meg per pill az USA-ban), de úgy rémlik, hogy egy 10Ohmos, és egy 3,3Ohmos 5W-os ellenállatot hekkeltem a magashangszóró elé.
    Az eredmény minden képzeletet felülmúlt, süketszobában lemérve a hangdobozt 35Hz-től fölfelé +-2dB-en belül volt az átvitel, ráadásul eltűnt az az undorító tanyasi diszkósdoboz hangja, kidomborodott a középtartomány, és elcsitultak a harsogó magasok.

Szóval csak hajrá.

Az utóirattal is egyetértek, igenkomolyan lineáris átvitelhez digitális dsp-k kellenek sokadrendű szűrőkkel és késleltetőkkel, a hallgatási helyiségtől, a hallgatási pozíciótól, és a hangdobozok helyétől függő beállításokra, amihez egy igenjó lineáris stúdiómikrofon is kell satöbbi. Ezzel viszont elérné az ember azt, hogy ha odábblép egy lépést, máris olyan hitetetlen mértékben lenne fos a hangzás hogy csak na.
    Maradjunk csak a rezisztív elemeknél, ha hangnyomást akarunk csökkenteni. Két, 30forintos ellenállás sokszor jobb, kompromisszumossabb megoldást jelent, mint az aktív frekvenciaváltók, és külön-külön erősített hangszórók. Árban biztosan. :)

[Szerkesztve]

Aktív témák