Hirdetés

Aktív témák

• inkab

aktív tag

Nemrég upgrade-eltem a notim hdd-jét ssd-re, és előtte rengeteg időt töltöttem azzal, hogy utánna járjak, hogy melyiket támogatja, menni-e fog-e egyáltalán vele, trim lesz-e, stb. Most megosztom pár szóban a tapasztalatokat, hogy akinek hasonló típúsú notija van ne kelljen ezzel órákat töltenie a neten. A noti típusa: Sony Vaio VGN-FW21E. Ebbe egy SATA I-es Toshiba hdd van gyárilag, de az alaplap támogatja a SATA II-t is. Nekem a Sony oldalán lévő frissített BIOS van fent, ezzel rendben látszott az SSD. Az SSD egy OCZ Vertex3 120GB. A szerelés egyszerű volt, kompatibilitási probléma nem volt. OS: Win7Ultimate64bit, formázást "alignánálást" az OS-re hagytam, így létre is jött a 100MB-os rendszer partíció, helyes eltolással. A telepítés után rögtön felraktam a legújjabb intel chipset drivereket (P45/ICH9).

Ami a lényeg, a SATA II aktív, Trim aktív, a hdd után iszonyat gyors és a gép teljesen hangtalan lett. Ugyanakkor az is látszik a tesztekből, hogy felesleges ilyen sebességű, illetve SATA III-as ssd-re beruházni, mert a SATA II csatoló visszafogja. A tesztekben 260-270 MB/s sebességet mértem olvasásra, írás 170 MB/s körül van.

Happy xmas!

Aktív témák