- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Vezeték nélküli fejhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
csendes
addikt
válasz
qwertly #5903 üzenetére
Gondolom, hogy úgy értetted, hogy mégis ment a mariadb és a httpd, vagy hogyan?
A systemctl disable-t root-ként kell kiadni.
Ha újraindítás után mégis elindul, akkor érdemes ellenőrizni, hogy nem indítja-e el valamelyik másik service, mint függőséget[link]:systemctl --reverse list-dependencies httpd
systemctl --reverse list-dependencies mariadb
Illetve, hogy nincs-e valahol egy script (pl. a fenti hivatkozásban /etc/NetworkManager/dispatcher.d-ben), ami ezeket elindítja. -
BoB
veterán
válasz
qwertly #5891 üzenetére
Na miután Fenyő jóvoltából kiderült, hogy systemd:
Fogalmam sincs miért és hogyan, nem ismerem a körülményeket, ÉS szerintem egyáltalán nem így kellene csinálni, de ha mindenképpen azt akarod hogy root-ként automatikusan induljon ez a grafikus alkalmazás minden felhasználói beavatkozás nélkül (ide értve azt is hogy nem kér jelszót), akkor azt systemd unit segítségével így teheted meg:
1. root-ként beraksz a
/etc/systemd/system/
könyvtárba egy fájlt tetszőleges névvel és .service kiterjesztéssel. Példáullamp.service
2. Beleírod a fájlba ezt:
[Unit]
Description=lamp grafikus interfész
[Service]
Type=idle
Environment="DISPLAY=:0"
Environment="XAUTHORITY=/home/_felhasznalonev_/.Xauthority"
ExecStart=/opt/lampp/manager-linux-x64.run
[Install]
WantedBy=graphical.targetA _felhasznalonev_ részt ki kell cserélni a user felhasználónevére! (_ nélkül)
3. root-ként:
systemctl enable lamp.service
Felelősséget nem vállalok érte, potenciálisan lehetőség látok arra hogy a user .xauthority fájlát a root magáévá teszi és ezután a user nem tud majd bejelentkezni. De ugyanez a helyzet akkor ha sudo-val indítod a grafikus allkalmazást gksu vagy kdesu helyett.
Egyébként ne haragudj de én azt látom hogy az elmúlt évben - ha jól emlékszem nagyjából így rémlik hogy először jöttél ide segítséget kérni - szinte semminek nem néztél utánna. Alap dolgok hiányoznak. És úgy látszik neked az a munkád az iskolában, de cáfolj meg ha tévedek. Tanulni kellene, őszintén szólva igen gondolkoztam rajta segítsek-e egyáltalán.
-
Vladi
nagyúr
válasz
qwertly #5884 üzenetére
Az elejéhez futási szintet kellene szerkeszteni. Ha már minden indulásnál leálítod őket, akkor nem indítod, nem?
./manager-linux-x64.run az mit csinál?
Ha már su- akkor szerintem nem sudo de mindegy.
Azt nem tudom, hogy a friss fedorában ezt hová kell tenni, lehet kell neki egy saját szkript. Hányas verzió? -
válasz
qwertly #5879 üzenetére
Jól mondja Vladi, a gond az érettségi üzemmód, mivel az tilt mindenféle webes kapcsolatot, sőt a szerver kliens kapcsolat is korlátozott ilyenkor (saját, ill. csoport mappákat pl. nem éri el a felhasználó a szerveren, mivel be jelentkezni sem tud csak a munkaállomás-azonosítóval stb), egyébként Sulix alatt lehet csak netet is tiltani adott teremre vagy csak bizonyos oldalakat engedélyezni ami kell a webfejlesztő proginak, csak akkor meg csoportmappákon keresztül továbbra is tudnak kommunikálni a nebulók, szóval sakk-matt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
qwertly #5876 üzenetére
Ha már egyszer segítettek, akkor lesznek szívesek ezt is megcsinálni.
Most rajtatok kívül senki más nem akar sulixon érettségiztetni? Küld el nekik holnap az egész követelményrendszert, oszt cisnálják meg rendsen. Ne te meg mi görcsöljünk már rajta.Ha így se kapják össze magukat, akkor írd meg, hogy Vladi üzeni, hogy egy rakás szar a cuccuk és migráltok a rákba centosre.
-
Vladi
nagyúr
válasz
qwertly #5790 üzenetére
Sőt, jobban is jársz, ha erre indulsz el inkább, nem másolgatod a repó fájlokat.
Nálam most centos 6-on így néz ki:
Alap tároló a Base.[oleg@t60 ~]$ ls /etc/yum.repos.d/
CentOS-Base.repo CentOS-Media.repo epel.repo
CentOS-Debuginfo.repo CentOS-Vault.repo epel-testing.repo
CentOS-fasttrack.repo chrome.repo nux-dextop.repo
[oleg@t60 ~]$Rákeresek a fájlra yummal:
[oleg@t60 yum.repos.d]$ yum whatprovides /etc/yum.repos.d/CentOS-Base.repo
Loaded plugins: fastestmirror, refresh-packagekit, security
Determining fastest mirrors
* base: ftp.freepark.org
* epel: mirror.inode.at
* extras: ftp.freepark.org
* nux-dextop: mirror.li.nux.ro
* updates: ftp.freepark.org
centos-release-6-8.el6.centos.12.3.i686 : CentOS release file
Repo : base
Matched from:
Filename : /etc/yum.repos.d/CentOS-Base.repo
centos-release-6-8.el6.centos.12.3.i686 : CentOS release file
Repo : installed
Matched from:
Other : Provides-match: /etc/yum.repos.d/CentOS-Base.repo
[oleg@t60 yum.repos.d]$Ebből kiderül, hogy a centos-release-6-8.el6.centos.12.3.i686 csomag tartalmazza.
Erre is rákeresve:
[oleg@t60 yum.repos.d]$ yum info centos-release-6-8.el6.centos.12.3.i686
Loaded plugins: fastestmirror, refresh-packagekit, security
Loading mirror speeds from cached hostfile
* base: ftp.freepark.org
* epel: mirror.inode.at
* extras: ftp.freepark.org
* nux-dextop: mirror.li.nux.ro
* updates: ftp.freepark.org
Installed Packages
Name : centos-release
Arch : i686
Version : 6
Release : 8.el6.centos.12.3
Size : 35 k
Repo : installed
From repo : base
Summary : CentOS release file
License : GPLv2
Description : CentOS release files
[oleg@t60 yum.repos.d]$Így még az is megvan, hogy honnal lehet beszerezni.
-
BoB
veterán
válasz
qwertly #5745 üzenetére
"20.5 Programok telepítésének engedélyezése külső tárolóból
Amennyiben olyan programokra van szüksége, amelyek nincsenek benne a SuliX Professional rendszerben és a SuliX Professional tárolóiban, lehetősége van külső tárolóból való telepítés beállítására.
A külső tárolóból származó programok telepítéséhez a SuliX Professional rendszerű gépeken rendszergazdaként engedélyezni kell a külső tárolók elérését"
-
Vladi
nagyúr
válasz
qwertly #5745 üzenetére
Sejtettem, hogy ez lesz. A php-nak olyan sok a függősége, hogy 1 szál csomagból nem fogod tudni teleíteni. mert a megőszülsz, mire a függőségeket egyesével felpakolod.
Ez szerintem csak rendesen összerakott repóból megy majd.
Emlékszem, hogy sokat szívtunk már a sulixszal. Azt tudjuk, hogy mire épül? Milyen repót lehetne vele megetetni?
-
BoB
veterán
válasz
qwertly #5655 üzenetére
Ez most komoly?
Megnézed melyik repóból töltené. Utánna a repó webcímét írod a böngésző címsorába...
https://fedoraproject.org/wiki/Repositories
Pl.: http://mirror.switch.ch/ftp/mirror/fedora/linux/releases/24/Everything/x86_64/os/
Ez egy Fedora stable repo mirror. A legelső, zlib-devel.i686 páldául itt megtalálható. A többit nem néztem.
-
válasz
qwertly #5633 üzenetére
Ezzel a leírással biztos nem fog menni mert Fedora 20-ashoz való, CentOS 7-hez valót kell keressél (amit föntebb már linkelt vmelyik kollega) és mivel tiltva vannak a repók kézzel kell levadászd hozzá az összes szükséges csomagot, majd manuálisan feltedd, más eshetőség nem nagyon van, kissé időigényes, de max fél óra alatt megvagy.
-
válasz
qwertly #5630 üzenetére
Szvsz ez így nem megoldható, max ha létrehozol egy általános tanulo felhasználót és abban beállítod a Virtualboxot és utána úgy klónozod le ás aztán azt használja mindenki vagy első órán minden delikvenssel feltelepíttetsz egy 7-est a Virtualboxban és arra a kellő Wines progit, de szvsz egyszerűbb natív 7-es feltenni (iskoláknak jár MÁK-os licenc) multibootba és ha Wines progi kell akkor azzal bootoltok be (egy registry fáj és a Sulix agent kell csak Winek tartományba/proxy léptetéséhez az még egyszerűbb mint Fedora esetében).
-
válasz
qwertly #5628 üzenetére
Klónozást nem a kliens tudja, hanem a 3.5-ös Sulixerver, ha maga a hálókártya tud onnan bootolni, hogy mit klónozol le az neki már teljesen mindegy. Tartományba léptetés a fenti leírással 5 perc, ha már ott vagy a termek kezelése (net/proxy) ugyanúgy megy szintén bármilyen op-rel, hiszen mac alapján rendeled hozzá az egyes gépeket az osztályokhoz/termekhez.
-
válasz
qwertly #5625 üzenetére
Ha vki egyáltalán nincs otthon a Linuxban annak valóban, amúgy egyszer kell csak jól belőni utána percek alatt lehet klónozni a többi a gépre.
Sulix 7-es klienst én marhára nem szerettem, egyrészt csak Gnome3 felülettel volt elérhető (ez mondjuk igaz a 8-asra is), ami a mezei felhasználónak igencsak nehézkes/szokatlan és még bugos, instabil is volt (fekete halál), újabb gépeken csak vesa módban ment a régi kernel okán és azért volt lassú , regéikhez meg eleve túl heavy volt, szóval nem igen volt olyan gép amin alternatívája lehetett volna a Winnek, ezért inkább Fedorát (xfce spinnel) tettem fel opcióként mellé, másrészt a tiltott repók okán 0 frissítési, személyre szabási lehetőség volt benne vagy csak nagyon korlátozottan, nehézkesen. -
válasz
qwertly #5622 üzenetére
Magyar LibreOffice-hoz, a libreoffice-langkpack-hu csomagot kéne feltenni, tartományba léptetéshez pedig ezt a leírást használtam, hálózati mappákhoz pedig ha már tartományban vagy csak egyszerűen add hozzá az fstab-hoz sulixerver:/home /home nfs rw 0 0 sort.
-
Vladi
nagyúr
válasz
qwertly #5618 üzenetére
Na most elkezdtem feltenni centos 7-re a Packet Tracert. Idáig jutottam:
[oleg@localhost bin]$ ./PacketTracer6
./PacketTracer6: error while loading shared libraries: libcrypto.so.1.0.0: cannot open shared object file: No such file or directory
[oleg@localhost bin]Most nincs agyam, hogy linkelgessem a függőséget. Azt mondjuk nem értem, hogy a cisco ezt hogy gondolta? A legnagyobb vállalati szerver os-re a kacatját nem csomagolja be...
-
-
válasz
qwertly #5616 üzenetére
Miért a Fedora 19-et tetted fel, hisz az már rég nem támogatott verzió, amúgy fentebb már linkeltem, hogy kell kurrensebb (21-23) verzióra feltenni, azt ki is próbáltam 6.2 és 6.3-as is csont nélkül megy vele.
kovaax: Most, hogy mondod hétvégén én is csak parancssorból tudtam frissíteni (nem clean-eltem), mondjuk általában is onnan szoktam, csak most rákerestem volna egy csomagra Yumex alatt és így vettem csak észre, hogy nem megy, majd akkor estefelé meg tudom nézni, hogy épp most mi a helyzet vele.
-
Vladi
nagyúr
válasz
qwertly #5604 üzenetére
Ez a packet tracker milyen app? open source.
Kicsit én is elveszítettem a fonalat. Alap tárolókat elérsz? Van bármilyen base, updates tárolód?
Szerintem ez az a pont, ahol meg kellene próbálni forrásból feltenni, vagy valamilyen binárist beszrezni.A tárolók ahhnoz kellenének, hogy a függőségeid meglegyenek.
-
válasz
qwertly #5606 üzenetére
Szvsz menj át a CentOs topikba, ott biztos meg tudják mondani, el tudnak küldeni egy aktuális repó listát.
-
válasz
qwertly #5604 üzenetére
Az a baj, hogy maga az alap CentOS repó nincs a listában, Sulixnál törölni szokták, hogy ne legyen olyan egyszerű, hogy csak engedélyezed a listákat és kész, ezért írtam fentebb is, hogy kéne egy deafult CentOs repó első körben, ennek hiányában csak egyesével tudod letölteni a hiányzó csomagokat, majd ha már megvan mind kézzel telepíted.
-
válasz
qwertly #5592 üzenetére
Szvsz első körben tudni kéne a CentOS 7 default és az Epel repóit. Ezeket hozzá kéne adni/engedélyezni a repó listához, esetleg a Sulixosat meg tiltani, + terminálban exporttal megadni a proxyszerver environment-jeit,hogy kijuss velük netre,így elkerülhető az egyenkénti csomagvadászat.
-
Vladi
nagyúr
válasz
qwertly #5588 üzenetére
kihangsúlyozzák,hogy az ilyesmi veszélyezteti a rendszer biztonságát és a stabilitást. = jó pénzért megcsináljuk neked.
Ez a fizetős linuxok árnyoldala. Tényleg nézzük már bele a repókba. elvielg sima el7 alapú, szerintem annyira nagyon nem építették újra a rendszert, szóval sima centos csomagokkal és repókkal mennie kellene.
-
válasz
qwertly #5584 üzenetére
Sulix alatt tiltva van a repók nagyrésze, ill. ami aktív azt is csak úgy tudod használni ha egyrészt a Sulxerveres hálózaton keresztül használod és adott teremben ahová regisztrálva van az adott gép engedélyezed a kliensek frissítését/telepítését, de ilyen "külsős" (Centos 7,epel) csomag szinte biztos hogy csak kézzel telepíthető, esetleg az /etc/yum.repos.d könyvtárban szétnézhetsz mi van engedélyezve/letiltva...
-
-
válasz
qwertly #5576 üzenetére
Ez a leírás 20-as Fedorára vonatkozik, de szvsz ahhoz sem biztos, hogy jó (mert a függő libeket ez sem említi), a Centos 7-nél a csendes féle első linket kell alapul venned, amiben első lépésként le kell kérdezni a packettarcer függőségeit (ldd /opt/pt/bin/PacketTracer6 (vagy ahová telepítetted), erre ki fog köpni pár tucat libet, amit kézzel előbb fel kell tenned (Centos 7 és/vagy Epel repóbol leszedegetni), utána tudod csak a openssl-lib-compat-1.0.0i-1.fc20.i686.rpm csomagot telepíteni.
-
-
válasz
qwertly #5572 üzenetére
Igen, függőségek nélkül nem fog menni, ahogy fentebbi CentOs 7-es linkben is van;
1) list all libraries required for Cisco Packet Tracer using ldd
ldd /opt/pt/bin/PacketTracer6 (vagy ahová telepítetted)
2)Install all missing/not found libraries
3)Install the openssl-lib-compat-1.0.0i-1.fc20.i686.rpm
-
válasz
qwertly #5563 üzenetére
Utána néztem, szerencsére nem a már nem támogatott 19-es Fedorára épül a 8-as, hanem a 7-es CentOS-re, tehát csendes kollega első linkjét érdemes alapul venned, viszont a csomagokat valszeg kézzel kell leszedned és telepítened hozzá.
Amúgy a legújabb Fedora is tartományba tehető (ldap-al) Sulixerver alá (ez meg a 6-os CentOs-re épül), ill /etc/environment-be beállítva a proxyszerver adatait a net és a frissítések is mennek, valamint a hálózati mappák is felcsatolhatók nfs-el a /home alá, bár ez utóbbi lassú lesz, mert akkor minden egyes profiladatokat is a szerverről fog lehúzni (nem csak azt a 3 mappát), amire egy lestrapált iskolai eszközpark nem biztos, hogy elég lesz.
Amúgy még mindig a Gnome3 az alapértelmezett és lecserélhetetlen felület a 8-as Sulixnál is? -
válasz
qwertly #5563 üzenetére
Próbálj meg telepíteni vmit terminálból (bár tudom, hogy a repók nagyja tiltva van), de pl. az mc-ét engedi, a csomagnévből kiderül, hogy melyik verziót tenné fel (ill nem tudom a cat /etc/fedora-release parancs működik-e Sulix alatt).
Egyébként közben megtaláltam melyik leírást használtam hozzá (ezt most teszteltem is 23-as alatt működik), hogy milyen lib-eket, korábbi csomagot kellett hozzá feltenni, hogy menjen, értelemszerűen neked a openssl-lib-compat-1.0.0i-1.fc20.i686.rpm csomagon kívül a többi csomag azon verzióját kellesz letöltened és kézzel telepítened, amilyen Fedorára épül a 8-as Sulix. -
válasz
qwertly #5561 üzenetére
Először tudni kéne melyik Fedorára épül a 8-as, a 7-es ha jól rémlik a 17-esre, esetleg másik verziót is megpróbálhatsz, mert a 6.3 nekem sem ment fel talán Fedora 21-re (már nem emlékszem), de a 6.2-es meg igen, egyébként kellet neki pár függőség előtte, meg talán symlink.
-
-
rokefeller
senior tag
válasz
qwertly #1206 üzenetére
ok, akkor itt cseppet elbeszéltünk egymás mellett, szóval a wlan adapterhez természetesen kell a neki megfelelő modul:
Ha intel adaptered van, akkor az régebbiekhez ipw, az újabbakhoz iwl driver kell (pro 2100/2200 az ipw, a 3945 meg mittudomén az iwl)
Broadcomnál le kell szedni a b43-fwcutter nevű csomagot, asszem benne van a deafult installban live cd-nél, emellé kell szedni egy firmware-t a [link] oldalról és ezzel a fwcutter cuccal kibontani a firmware-t(részletes leírás itt: [link])
atheroshoz meg egyébhez még nem volt szerencsémÉs mielőtt azt mondanád hogy ez mennyire bonyolult az ubuntunál meg mennyire egyszerű, nos, ez cseppet sem bonyolult, tény hogy az ubuntuban ez egyszerűbb, de ez a szabadság ára a fedoránál :-)
ezután ha egy NetworkManager újraindítás után működnie kell a wifinek
-
-
rokefeller
senior tag
hát, linuxon elvileg az van, hogy nem driver hanem kernelmodul. és nem telepíted hanem lefordítod, nem bonyolult, de annyira nem kellemes mód, ezért szoktak beleforgatni minden elérhető modult a kernelbe, a necceseket meg külön kernel modul csomagokba teszik pl a livna repoba, én rágugliztam edimax usb wlan -os témára, és fedoraforumon találtam, de még a hetes fedorához egy guide-ot, de már abban is azt írták hogy a kernelben van modul. Ha az lsmod kimenetét ideilleszted abból lehet kiderül
a numlockhoz meg: "yum install numlockx" ezt találtam
-
-
rokefeller
senior tag
Hello, pár kérdésedre válaszok:
1: a bootmenüt a /boot/grub/grub.conf szerkesztésével tudod átállítani, de mivel nem szereted a terminált, keress a csomagok közt boot-ra, mert van erre grafikus eszköz is, system-config-boot a parancs asszem, de a csomagnevét pontosan nem tudom:-)
3: a csatolás elvileg 8 alatt már úgy működik hogy ha ráklikkelsz a nautilusban a meghajtóra, a policykit megkérdi a rootjelszót, és elmenti, onnantól kezdve csatolhatod. ha régebbi rendszered van, akkor marad hogy rootként bemountolod a megfelelő jogosultságmaszkkal, vagy beteszed az fstab-ba
5:szerintem a firefoxban van könyvjelző export és import:-) de ha nincs, csinálj egy valami on-line bookmark cuccra accountot, mint pl a del.icio.us és szinkronizáld azzal oda vissza :-)a keverős kérdésedre meg, lehet hogy itt mosz engem megköveznek, de használd a pulseaudio-t,és annak a keverőjét, mert bár még messze nem hibátlan, de az a jövő (a többi linuxon defaultból az a jövő, fedorán default jelen :-) ) és ha működik, akkor igen prímán használható
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux kezdőknek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Motoros topic
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest