- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Canon EOS DSLR topic
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Home server / házi szerver építése
Új hozzászólás Aktív témák
-
Carlas
senior tag
Sziasztok.
Segítséget kérnék.
Szeretnék egy táblát venni kifejezettem fotó szerkesztésre. Tehát kész a fotó és a táblával retusalom, rakok rá effekteket /pl arnyek, fények stb stb/.Mit ajánlanátok?
Én amit néztem:
-Wacom Intuos Pro Small
-Wacom Intuos Pro Medium 2017A kettő között kb 2x-s az ár. Nem tudom megérné-e.
Olvastam hogy a mediumhoz új toll, jobb nyomásérzékelés, 0 lagg, stb plusz van. meg hát nagyobb.
Csak vajon ad-e nekem többet? Nem az ár a fontos hanem hogy legyen értelme és hosszú távra kell.
Jelenleg a melóhelyen egy Wacom Bamboo Touch & Pen van, azzal csinálgattam.köszönöm
-
lanszelot
addikt
válasz
Chronos85 #5748 üzenetére
Hello,
Most estére sikerült elérnem, hogy először működött.
Megtaláltam az uninstall -t. 3szor raktam fel, szedtem le.
Majd végül /nem változtattam semmit, nem történet semmi/ el kezdett működni.
Végre nem hiba üzenet van, hanem bejön a képernyő beállítás.
Remélem holnap is működni fog.Ja megoldódott a PS probléma is. Hihetetlen, de át állítottam angolra és tadaaam, működik.
Alapból angolul szerettem volna telepíteni, de nem volt válaszási lehetőség.
Átállítani se volt egyszerű, azaz ha tudod hogy kell akkor már az.De nem érzem, hogy holnap is minden jó lesz. Ugyanis a gép olyan marhaságokat művel....ilyet még nem láttam. A felső menüsor eltűnt a fő kijelzőn /jelzem az fix, nem eltűntethető/, és az alsó dock átjött a wacom-ra. Az asztalon lévő dolgok maradtak. Beállításba megnéztem, wacom másodlagos volt /jobb oldalon/
Majd a főoldalon az egeret lehúzva vissza teleportált a dock /mikor eltűnt megnéztem nem volt auto eltűnésen/ , de úgy jött vissza, és utána se tűnt el, tehát nem tudom mi volt. A felső menüsor is így jött vissza /de az maradt a wacom on is/.
Itt gyorsan kikapcsoltam, mondván elég, mondjuk azt, hogy ez egyszeri volt, és soha többet nem lesz.Tablet: igen, nekem is megfordult a fejemben, hogy a galaxy tab s5 -öt megveszem, de az augusztus vége lesz, és sokkal kisebb kijelző, no meg drágább. És nem tudom grafikai szempontból lesz e vmi változás. Mert s3 és s4 között semmi se volt /ha csak a grafikai részt nézzük, más nem érdekel/
-
Chronos85
tag
válasz
lanszelot #5747 üzenetére
Sose volt Macem nemtom miért szívsz vele ennyit. Úgy hallottam ott sokkal egyszerűbb az élet mind a driver mind a program kezelésében. Elnézve a fenti képet az asztalodról, én is inkább azt mondanám, küld vissza és vegyél a pénzből inkább egy tabletet, vagy hagyd az egészet a francba.
Ugyanis mint írtam fentebb is, csak egy bizonyos munkafolyamatig tudsz bill. nélkül eljutni és addig is jóval lassabban. Tom ez nem mindenkinek számít, nem vagyunk egyformák, de engem pl. nagyon zavarna, ha azért kellene megállnom hogy a menüben kezdjek el turkálni egy olyan eszköz után, amit egyébként 2 billentyű kombóval elérnék. A funkció billentyűk folyamatos használatáról nem is beszélve.
Ami a driver gondot illeti, furának találom, hogy nálad így viselkedik. Elképzelhető, de biztos vagyok benne, hogy az óceánon túl több a mac user (otthon és stúdióban is) és már felrobbant volna a fórum ha ez gyakori hiba lenne. A legfrissebb ilyen hiba amit a google kidobott több mint 1 éves...
Sajnálom, hogy ennyit szív(sz)tál vele és azt is, hogy érdemben nem sikerült segíteni...
-
lanszelot
addikt
válasz
Ronaldohun #5746 üzenetére
Igen, tettem fel. Pont ugy ahogy a kis fuzetében volt irva.
A driver is tuti jo, mert nem talal ujabbat.
De Mac alatt nem lehet letorolni a drivert, ha csak a gyarto nem rakott a telepitojébe uninstall t, de nem szoktak rakni.Wacom nak nincs. -
Ronaldohun
tag
válasz
lanszelot #5744 üzenetére
Alap kérdés, de tettél fel hozzá legújabb drivert? Ha csak simán összedugod, akkor a kijelző működik, de mondjuk a nyomásérzékenység és a képmegosztás nem 100%-osan funkcionál. Win alatt legalábbis...
Én jártam így. 1 óráig próbáltam beállítani, utána jutott eszembe, hogy ja, nem is tettem fel a drivertSlusszpoén, hogy utána mikor felraktam, akkor meg valamit mellényomtam, mert a Wacom Desktop Center ezután sem látta az eszközt. Újabb telepítés után már minden frankó lett.
Szumma szummarum, megpróbálnék még egy driver telepítést/frissítést. -
lanszelot
addikt
válasz
kuyarashi #5743 üzenetére
Hello,
Nem a gyors billentyűk a nagy probléma. Azt még megoldom....
A fő gond, hogy minden, de minden a fő képernyőre nyílik. Sokszor ott szenvedek miért nem rajzol, vagy mi a fene van, és kiderül, hogy a főképernyőn egy ablak mögé nyílt egy ablak ami válaszra vár.
És sehol, de sehol nem találom a megoldást.
A tükrözés az egyetlen ami működneeee, ha lenne. De nincs.
Miért nincs, mert ha a Display settings be mennéééééék, akkor ez a kedves üzenet ugrik fel:Wacom Display Settings Error
There is a known error in communication with the display.
Cintiq Pro 13
Please turn your tablet off and back on, then rerun this program.Újra indítottam, húzgáltam, lassan kalapácssal javítom meg, mint az Armagedonban.
Ennyit sz..ni egy xarral. 25éve sportolok, nem vagyok az a feladó tipus, de ez kicsapta a biztosítékot.
-
kuyarashi
őstag
válasz
lanszelot #5742 üzenetére
Kár, hogy nem próbáltam még hasonló, kijelzős típust, hogy segíthessek.
A legtöbbünk a billentyűzetet a tábla mögé, vagy mellé teszi. Nálad erre jelen esetben nincs lehetőség.Egyébként nálam sem túl kényelmes a felállás, mert szintén nagy rajztáblám van, a billentyűzetemet pedig a monitor és a tábla közé ékelem' be, ráadásul csuklótámaszos, tehát elég messzire kell nyúlnom bal kézzel, hogy elérjem.
Bár a táblán van 8-9 gomb és egy "touch ring", de ezeknek a nyomkodása extra kényelmetlen számomra. Intuos 5 Pro-m van. Az ezt követő modelleken már változtattak a gombok mechanikáján, feltételezem, azok jobbak. Első sorban emiatt kell billentyűzetet használnom. (Persze van sok billentyűkombináció, amit egyébként is használok, szóval teljesen mentesülni a billentyűzet használatától erősen kompromisszumos volna.) -
lanszelot
addikt
Kész, feladtam, elég volt.
Több mint egy órája szenvedek vele. Sehol se találok választ. 5 programmal próbáltam, mind hasznavehetetlen. Minden program a főképernyőn nyílik, huzgálom egész nap.
Ha rajzolni szeretnék, és ránagyítok /már amelyik progiban sikerult/ akkor nem tudom mozgatni, vagy forgatni. Ennyi, tobb mint egy órát toltam bele, hogy megmozdítsam a papírt. PS ben tudom csak nagyitani, mozgatni, de az meg használhatatlan a megnyíló ablakok miatt.
Több éve szerkesztek kepeket, videokat mobilon. Gif animaciokat rajzolgatok...stb
Ez igy hasznalhatatlan, kici ócó.
Rengeteg időt öltem a semmibe, terveztem, furtam, faragtam, lakást rendeztem...stb
Megy vissza.Nagyon köszönöm hogy próbáltatok segíteni
-
lanszelot
addikt
válasz
Ronaldohun #5736 üzenetére
és Chronos
Nem veszem bántásnak, sőt nagyon örülök hogy valaszoltok, és hogy nem egy szavacskát dobtok.
A 'studio' -t félre értettétek. Nem a méret a gond, se az hogy kábellel csatlakozik. A gond a mobilitás. Sok videót láttam róla, de egy se említette, hogy ilyen merev a kábel, és mégis sérülékeny. A power kábel egy hajszál, úgy fog eltörli, ha mozgatom....
Az eszköz iszonyat sérülékeny. Fektetve tárolom, ráesik vmi....nem jó. Állva....azt hogy... Laptop tartó, az se jó a méret miatt. Fiók az nincs. Tehát készíthetek neki egy tárolót....azaz ki kell építeni egy stúdiót.Toll: mint írtam nagy kezem és ujjaim vannak. Nem tudom úgy megfogni hogy ne teriteném be a tollat. Letiltás..... Akkor meg kellene egy billentyű is. No azt meg hova tegyem.
A MBP billentyűt nem tudom használni, ha látnátok megertenétek. Sajnos nem lehet képet megosztani itt.Rajzolás: nincs mit megszoknom, mint írtam mobilon rég óta nyomom. Azzal semmi gondom, nagyon tetszik.
PS: OSX em van, az sose fagy ki. Nem a program, a felugró ablakok nyilnak amott, és hiába huzgálom, mindig oda nyílnak, és pont emiatt fagyott ki. Felugrott egy ablak, és ott meghalt. Szerintem ami felugrott mögé nyílhatott vmi pl ugyanaz, és hurkot képezett. Pl toll gomb nyomkodás miatt. Nem tudom, de nem tetszett hogy hosszú kapcsgombbal kellett leállni.
Szedtem le pár progit: gimp meg tudom is mit ajanlottak, hátha...
-
Chronos85
tag
válasz
lanszelot #5733 üzenetére
Hali,
Nem bántásként, de megnézted a gyártó oldalát vagy 1-2 unboxing review videót? Többek között a méretek miatt kérdem. Annak meg, hogy normálisan tart a csatlakozó nem hiszem h ekkora problémának kellene lennie sőt teli van az ebay csatlakozó hibás táblákkal, meg a net különböző sufni tuning megoldásokkal ennek kiküszöbölésére, személy szerint én jobban örülök, hogy szorul, mintha menet közben "véletlen" kicsúszna. Húzd ki a másik végét, úgyis a tábla tetején van a kivezetés. Nyilván nem arra van kitalálva h 10 perc alatt gyorsan firkantok vmit majd vissza vágom a fiókba, de azért sztem elég mobil, OK egy kávés asztalon nem biztos h kényelmesen lehet huzamosabb ideig dolgozni vele.Ebben a kategóriában tudtommal egyikben (kínaiban) sincs touch. Nekem pl nem is hiányzik, olyannyira, hogy az intousnál is az első dolgom volt letiltani.
Apropó tiltás, ha ennyire zavarnak a gombok a tollon, akkor azt is ki lehet kapcsolni. De úgyis van kialakítva hogy gombokkal felfelé kényelmes fogni és azért belehet rá állítani pár hasznos dolgot, hogy ne kelljen az "Ini mini ikonok" között keresgélni.A régi táblámon volt 8gomb+touch ring, de még ennyivel se lehetett kiváltani a billt. Így átszoktam teljesen a billre, lehet ezért nem is zavar, de ha szeretnéd lehet hozzá külön venni.
Ami a PS-t illeti (főként ezzel használom):
Tudtommal az elsődleges kijelzőn nyílnak meg az ablakok, de 1x áthúzod akkor kövi alkalommal már megjegyzi. Vagy klónozod, bár sztem jobb a kiterjesztett asztal így laptopra ki tod rakni a referencia képeket.
Nemtom miért fo*sta össze magát, az adobe termékekkel nagyon régen együtt működik a wacom, nem jellemző. Sztem ott más bibi lehetet.
Az tény, hogy a windows ink (márha egyáltalán winfosod van) egy nagy rakás... de azt pedig így könnyen ki lehet küszöbölni.Meridian PS-ben az R-el tudod forgatni a vásznat, sztem a legtöbb program tud vmi hasonlót ezzel tudsz kényelmes pozíciót találni. De tény hogy szokni kell, kitartás 1-2 héten belül már teljesen normális lesz.
Nem volt huion táblám, hátha más tud többet mondani. -
Ronaldohun
tag
válasz
Meridian #5734 üzenetére
Tippem az, hogy használd
Tényleg ennyi az egész. Meg fogod szokni és pár hét után már azon fogsz értetlenkedni, hogy mi volt ezen olyan szokatlan. Amúgy meg gondolj arra. hogy ha rajzolsz hagyományos módon ceruzával papírra, akkor ott is az történik, hogy lerakod valahová FIXEN a lapot és ott rajzolsz ugyanabban a pozícióban. Nem akarod a csukódat áthelyezni vagy ilyesmi.
Na, most ezen a logika mentén miért lenne szükséges, hogy átrakd a csuklódat, amikor ugyanazokat a "papírra rajzoló" mozdulatokat végzed? -
Ronaldohun
tag
válasz
lanszelot #5733 üzenetére
Sokan, mondják, hogy digi táblán rajzolni, olyan, mint papíron. Tény, hogy ez nem igaz! MÁS! Speciálisabb használatot igényel, amit meg kell tanulni, a hiányosságokat meg kell szokni! Több napnak vagy hétnek el kell telni, de utána természetesnek fogod érezni ez egészet, és fel sem fognak tűnni ilyenek pl, hogy ott vannak a gombok. (Mert pl. a tollat úgy kell fogni, hogy ne markolj a gombokra. Egy idő után rögzül, hogy hogyan veszed a kezedbe.)
Az osztott képernyőnek teljesen jól kéne működnie vagyis a PS minden elemének a Cintiq-en kéne megjelennie. Ha mégsem, egyszerűen húzgáld át az ablakokat, legközelebb már mindig ott fog megjelenni ahová húztad.
A méret problémához mit lehet mondani? Alap, hogy ilyen beruházás előtt YT videókat nézek, amin tisztán látszik a méret és a kábelezés is. Illetve a konkrét méretet is meg kellett volna nézni valamelyik weboldalon a termék adatlapján.
"nem lehet csiptetve nagyitani, forgatni, mozgatni."
Ezt hogy érted? Nem érintős? Simán el lehet lenni nélküle. Van egy touchos Intiuos táblám, de soha nem használtam a touch funkciót, annyira zsigerből jönnek már a gyorsbillentyűk. Vettem mellé egy Cintiq-et, de eszem ágában sem volt touch-osat választani, használat közben eszembe sem jut hogy de jó lenne tapizni, annyira megszoktam a gombokat -
kuyarashi
őstag
válasz
Meridian #5734 üzenetére
Az, hogy a tábla a képernyő "kivetítése" (tehát, hogy a bal felső sarka a képernyő bal felső sarkának, a jobb alsó, pedig a képernyő jobb alsó sarkának, stb. felel meg), teljesen normális. Sőt ez a lényeg, épp ilyennek kell lennie. Hamar meg lehet szokni. Más, mint az egér, de kicsit más a cél is.
Általában a tábla saját szoftverén belül le lehet redukálni a tábla aktív felületét, hogy kisebb kézmozdulatokkal érhess el nagyobb mozgást a képernyőn, de akkor elég lett volna kisebb rajztáblát venni, szóval szerintem nem érdemes ezzel szöszölni. Hagyj magadnak pici időt, használd arra, amire kell (rajzolás, retusálás) és megszokod!Nem ismerem a Huion tábláit, szóval a többi kérdésedre mástól kapsz választ, de azért remélem ez is hasznos volt.
-
Meridian
senior tag
Most érkezett meg a Huion New 1060 Plus, 23000 Ft-ért. (3 nap alatt DPD-vel, a Magyar Posta mikor nő fel ehhez...?).
Viszont én abszolút kezdő vagyok, igazából nem tudom hogyan kell ezt a táblát hatékonyan használni. Mondjuk ez idáig Paint Shop Pro 9-et használtam, azzal először nem akart menni, de feltettem a legújabb drivert és máris ment...
Viszont nekem nagyon zavaró az, hogy az egész tábla az az egész képernyő. Megszoktam azt, hogy az egeret odébb tudtam tenni kényelmesebb fogási pozicióba, itt meg nem mert a kurzor mindig odaugrik ahol a tábla x,y koordiánátja van. persze lehet mozgatni a képet is, kényelmeseb pozicióba, de ötletem sincs hogy ezt hogy szokták kényelmesen megoldani...
Van valahol abszolút kezdőknek tippek trükkök digitális rajztáblahazsnálathoz, bevezető/kezdő szinten is?
Egyébként az eszköz nagyon jónak tűnik. Igaz semmiféle összehasonlítási alapom nincs, de úgy érzem ez nem egy rossz tábla. Adtak hozzá még kesztyűt is. Meg adtak hozzá plusz(?) fóliát, amit most szintén nem tudom mit kell vele kezdeni. A fekete lapot lehet (kell) felhasználni (felragazstani, vagy mi? Leírás viszont ilyen téren kezdetleges.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Ma megérkezett a cintiq 16. Csak saját véleményem irom le, nem kötekedés vagy vita , trollkodás.
Hatalmas csalódás.
Kb 2 órát rajzoltam, de kín vele rajzolni.
- nem lehet csiptetve nagyitani, forgatni, mozgatni....rettenet. Adtak volna egy kesztyűt mellé és tadaaam.
- senki se írta hogy ehhez egy studio is kell. Pici lakásom van, emiatt pici asztallal. Amit épp emiatt átalakítottam extra laptop tartoval hogy kenyelmesen elferjek. No de el is kellene rakni, a kábelezes borzalom. Rosszul van elvezetve, nem lehet benne hagyni ugy eltenni, ki kell huzgalni, ami iszonyat nehéz.Alapbol nagy kezem van, es a 25 év sport adott még hozza. Nem pálcika ujjaim vannak. Képtelenség benyomni a bigyulakat hogy kihúzzam a kábelt.
-Sketchbook ot javasolták, jó jó, de ...
- Photoshop viszont nem megy vele. Ini mini ikonok, felugró ablakok a masik képernyőn jelennek meg emiatt idegesítő, lassú, nehézkes. És úgy kifagyott az Macbook pro /ami még soha az eletbe nem fagyott ki/ hogy nem lehetett kikapcsolni.
Tehát szoftveres problémája is van.
- A toll. Jajjjjj, neee. Komolyan? Mindig megnyomom vmelyik gombot. Melyik agyatlan rakott rá gombokat? Talán az eszközön nem fért volna el. Ott nem mert tele van gombokkal. Ja, egy bekapcsoló gomb....phfff.Szinte semmit se használtam és máris ennyi gond van vele.
Ti milyen progival használjátok?
Arra is rájöttem, hogy a vonal, vonal vastagság, ezt kell legelőször megtanulnom.
Még próbálkozom az eszközzel hétvégén, de nagyon visszaküldésre áll a szám.
Talán egy normális progi segíthet, ami ezeket a gondokat kiküszöböli. -
Ronaldohun
tag
Én mindenképp kockológiával kezdenék. Kell, hogy megértsük, hogyan "viselkednek" az egyszerű formák a térben. Ha ez megvan akkor már sokkal könnyebb fogjuk tudni leképezni a bonyolultabb formákat 2D-re, és észre fogjuk venni a különböző formák viszonyát egymáshoz képest is.
Szerintem aki soha nem rajzolt még annak a Proko-féle videók is mélyvíz lenne. Bár ő több helyen a Loomis metódust alkalmazza, aminek van némi köze a kockológiához, de akkor is kell egy biztos alap, hogy megértsük a primitív formák "működését". -
Chronos85
tag
válasz
lanszelot #5727 üzenetére
Ilyet még tecsőn nem találtam. Nem azért mert ez lenne a Szent Grál, bár tény hogy mint mindenben itt is erős alapok kellenek és sok gyakorlás. Sokkal inkább, mert ezek száraz témák.
2 könyvet tudok ajánlani amik sztem nagyon jók alapnak:
Scott Robertson How to Draw
Color and Light: A Guide for the Realist PainterAmiket Smc írt abból:
Proko elég jó, de itt is a részletesebbért átirányít a weboldalukra. Viszont van karikatúra is (itt megint felhívnám a figyelmet az alapok fontosságára).
Marci Bucci 10 percesei jók, de inkább haladóknak mondanám és még úgyis elég tömény többször nézős.Esetleg Kienan Lafferty, de ez nincs annyira jól összeszedve és sokat kell nézni egy kevéske infóért.
Ami a másolást illeti: persze lehet, kell és jó is. De tudd mi az ami mögötte van árnyék, perspektíva, kompozíció... Ezért szokták ajánlani úgynevezett Master Studyt válassz, ne vmi fan arton gyakorolj.
Mert különben vannak ezek a Betty Edwards féle jobb agyféltekés tanfolyamok amit elvégzel pár hét alatt. Majd azt hiszed mekkora profi vagy portréban, ami így is van amíg szó szerint másolni kell, csak ha netán egy kicsit több kellene akkor jön a nagy pofára esés.Ami a tanulási görbét és fejlődést illeti azzal is egyetértek Smcvel. Nem könnyű próbálj meg rendszeresen lehetőleg minél több időt rászánni, de nagyon fontos TUDD, hogy ezt most miért is így csinálod. Esetleg Feng videója segíthet. A többi se rossz de ez concept art nem illusztráció van különbség rendesen még ha elsőre nem is úgy tűnik.
Remélem másnak is segíteni fog, igyekeztem rövidre fogni amennyire tudtam.
Üdv.: Chronos -
válasz
lanszelot #5729 üzenetére
Proko, Sinix - Anatómiában jó videóik vannak.
Marci Bucci - 10 minutes to better painting széria.
Sycra - Régi videókban voltak hasznosak, érdemes megnézni őt is.
Dan Beardshaw - Perspektívikus ábrázolásról láttam tőle pár jó videót.
Hirtelen őket tudnám ajánlani.
Scott Robertson - How to draw és How to render könyvei is segíthetnek, ha be tudod szerezni.Viszont neked kell felépíteni egy folyamatos rendszert amit követve keresgélni kell az adott témában mindig.
Vagy csinálhatod úgy, mint mások és mindig az adott kép alapján próbálsz információt gyűjteni amivel szerinted jobb lehetne a kép.
Ajánlott ezen kívül sokat rajzolni random dolgokat amiket leteszel magad elé, különböző megvilágítással és szögekben, ez nagyon sokat tud segíteni. Lehetőleg ne fotókról másolj. -
-
Chronos85
tag
válasz
lanszelot #5725 üzenetére
8GB ram, 2GB VGA esetleg egy SSD ezzel vígan el lehet lenni sok layer esetén is.
Cintiqhez kell HDMI, USB (nem kell C-s) csati hogy össze tudd köti, vmint külső tápos így kell neki egy konnyektor. Sztem ezek nem olyan magas elvárások ma, hogy komoly extra költségekbe kellene verned magad. Állítólag átalakítókkal is müxik, nekem szerencsére nem kellett ilyennel szöszölnöm.
-
Chronos85
tag
válasz
lanszelot #5722 üzenetére
Hali,
Nem szoktunk kezdőknek aktív kijelzős táblákat ajánlani, de ha ennyire elhatároztad magad és hajlandó vagy megfizetni akkor6 év után most januárban cseréltem le a régi intuos pro táblámat 16" Cintiqre.
Tavaly volt szerencsém kipróbálni ebből a Pro verziót és az egyedüli visszatartó erő az ára volt, úgyhogy nagyon örültem, hogy januárban kijöttek ezzel a típussal. Itt leírtam néhány korai élményt, azóta is rendszeresen használom és nagyon elégedett vagyok vele.Az új XP pen 15.6 Pro ről személyes tapasztalatot nemtok mondani egy 16os Huiont próbáltam, sajnos pontos típust ehhez nemtok írni. Sokat fejlődtek a kínai táblák és igen elfogult vagyok a wacom felé, de ahogy te is írtad, ha tényleg a munka/szórakozás és nem az a cél, hogy megutáld akkor egyértelműen megéri a felárat. A támogatásról nem is beszélve.
Ennek ellenére itt találsz elég jó összehasonlítást kínai táblákról videóval.
Azt érdemes szem előtt tartani, hogy a régebbi cintiqeket még nem az új Pro Pen 2vel adják (13,22).
Valamint ezek "csak" kijelzők, mintha még egy monitorod lenne. Szükség van mellé vmire ami meghajtja (pl.: laptopra vagy asztali gépre). Ha komplett kell akkor Mobilstudio, ezek viszont később nem bővíthetők és igencsak mélyen zsebbe nyúlós.
Tatyla dobtam privit, hol érdemes kérdezősködni, ne ess neki otthon, mert ha megsérül a tekercs szétszedés közben akkor 90%, hogy kukázhatod a tollat.
Üdv.: Chronos
-
Tatyla
őstag
Sziasztok. Egy kis segítség kellene a 12 éves lányom wacom táblájához toll hegye olyan szinten tört le hogy nem lehet kihuzhi és újat bele tenni. Van valami szerviz ami ezzel foglalkozik vagy kuka és vegyek egy új pent?
-
lanszelot
addikt
Hello,
Rajztáblán gondolkodom, aminek képernyője van.
Egyáltalán nem értek hozzá. Csak hobbi lenne.
Rajzolgatnek, kepet szerkesztenek.
Soha nem láttam, fogalmam sincs semmiről.
500GBP ig mennék el.
Neztem XP-Pen artist 12 - t ami most 200GBP. Cintiq pedig 500GBP.
Hiába olvasom nekem kínai, hogy mi a különbség.
Ezeket csak feldobta a net azért írtam.
Tudnatok valamit ajanlani?
De ne ugy hogy most ezt vedd meg es majd veszel jobbat, mert csak megutalom es nem veszek jobbat. Ha túl bonyolult akkor se jó.
Nem tudom kiprobalni az se megoldás.Mivel csinaltam eddig: telefonon van vagy 30 fele progi, és ujjal. Meg vettem inaktiv tollat és azzal. Ezert gondolkodtam aktiv tollon is, de nem tudom lenne e ertelme. Galaxy S8plus
-
kuyarashi
őstag
válasz
h_eduka #5719 üzenetére
Sőt, magad is megcsinálhatod Photoshop ecsetekkel.
-
h_eduka
tag
Szerintetek ha ilyen hátteret keresnék egy képhez mint ennek a képnek a színes háttere, hogyan keressek rá?
-
kuyarashi
őstag
válasz
Ronaldohun #5717 üzenetére
Sok szempontból nem jön be a Windows 10, szóval egyébként is váltani szeretnék. Viszont úgy emlékszem, hogy egy időben W7 alatt is csinált ilyet a tábla.
Tegnap újradrivereztem', de semmi változás.A nyomásérzékenység problémákra vannak megoldások.
-
Ronaldohun
tag
válasz
kuyarashi #5715 üzenetére
Tudom, hogy nem nagy segítség, de azt javaslom próbáld ki Win7 alatt. A Win10 rajztábla szempontjából úgy szar, ahogy van. Nekem is van ugyanilyen táblám mint neked, meg egy Cintiq-em. Otthon Win10 alatt nálam is csinál hülyeséget a PTH-850. (néha gondol egyet és ecset vonásnál egy full egyenes és teli vonalat húz nyomásérzékenység nélkül, tehát mint amikor egérrel + shifttel összekötsz 2 pontot, pedig sok drivert kipróbáltam).
A Cintiq meg mintha egy kicsit lomha lenne, de ezt is Win 10 alatt használom jelenleg.
Na de a lényeg, hogy munkahelyi gépem sokkal gyengébb konfiguráció, mint az otthoni + Win 7, ám azon mégis tökéletesen működik a PTH-850. -
-
kuyarashi
őstag
Sziasztok!
Akad a Wacom táblám Photoshopban. (W10, PTH-850 a legfrissebb driverrel.) Nem a sima késésről beszélek, nem is arról a lagról, amivel teli a net (Windows Ink kikapcsolása), stb.
Például, ha retusáláskor -a Patch Toolt használva- kattintok, majd mintát veszek az Alt lenyomásával, akkor sokszor nem vesz új mintát. Ez akkor történik, ha túl gyorsan dolgozok. Persze folyamatosan érzem, hogy nem tart lépést, szóval nem csak ebben az esetben, de ezen keresztül tudom kézzelfoghatóbban leírni a jelenséget. Amikor nyomva tartom az Altot és vonszolom a kurzort, kb fél 1 mp-ig brutálul akadva ugrál arrébb a kijelzőn. Ha eközben kattintok (mintát veszek), akkor fel sem fogja, az előző koordinátákat fogja használni a következő tollvonásnál.
Ha például rajzolok egy vonalat, akkor azt normálisan megcsinálja, jól követ, de váltásoknál, mint a mintavételezés, már előjön a késés.Extra zavaró és volt már, hogy ilyet csinált, csak nem tudom mit tettem ellene. Anno pár leírást megtartottam, de azok egyike sem vált most be.
1.
# Use WinTab
UseSystemStylus 02.
Windows Ink OFFPlusz még néhány Windows beállítás.
Előre is köszi a segítséget.
-
Chronos85
tag
Hali,
Nem ismerem az ilyen laptopokat (tudom hogy létezik de ezzel kifujt), a wacom aútómatikussan tiltja a touchot (ki is lehet driverben teljesen kapcsolni), ha egy bizonyos távolságon belülre ér a tábla és a toll. Szóval sztem ezt nem a rajzprogramban hanem vmelyik driverben kellene keresgélned esetleg magában a windowsban. Csak ésszel mert úgy hallom megint előkerült a windows Ink és a PS hibája, vmiért eldobja a nyomásérzékenységet menet közben. Szerencsére nekem eddig minden OK (kopp, kopp).Januárban újítottam be egy sima 16os cintiqet, nagyon elégedett vagyok vele. A pro pen 2 óriási előrelépés, a régi is már nagyon jó volt, de ez... FullHD, nincs touch és nem wide gamutos, ha ez kevés akkor mélyebben zsebbe kell nyúlni. Esetleg használtan egy 22es-t bár itt nagyobb a kijelző, de még a régi tollal adják.
Őszintén használtat amúgy se szeretem, mert a sajátommal tudom hogy bánok, de a többi lutri. Viszont ha mellém tennének egy 0kmes 22 és a 16os ugyanazért az árért, akkor is a jobb pen miatt inkább a kisebb kijelzőt választanám.
Jöttek ki idén új kínai táblával (xp-pen). Neten elég sok rewiev van általában eltérő eredményekkel olyan 130-150ktől indulnak. Tavaly egy Huion 16ost próbálgattam icsit (sajnos pontos típus már nem rémlik), de arra nem cseréltem le a nem aktív digi táblámat. Hiába nekem fontos, hogy megbízható, pontos és strapabíró legyen, nem fér bele hogy várjam amíg megcsinálják ha ne adj isten bedöglik. Kettőt meg nagy luxus ilyen célra fenntartani.
MARVEL
tag
Üdv!
Érintőkijelzős notebookom van.
Clip Studio Paint programban be lehet valahogy állítani, hogy csak a wacom tollat érzékelje, a kezemet ne? Jelenleg tönkrement a táblám, viszont a munkámmal haladnom kellene, amíg nem veszek új tabot.
Illetve, 350ezerig milyen aktív kijelzős táblát ajánlanàtok? -
Chronos85
tag
válasz
Tóth_Balázs #5709 üzenetére
Hali,
Rátehetsz papírt attól még ugyanúgy működni fog a toll. De ha a Bamboo sorozatra gondoltál, felejtsd el, az egyértelműen zsákutca. Van a Pro szériából úgynevezett paper edition, de azok drágák és ugyanúgy utómunkát igényelnek. Sokkal egyszerűbb ha lefényképezed vagy scanneled és azt tisztázod le, mintha átrajzolni próbálnál egy vázlatot. Pontosak és jók a táblák és a toll is, de nem erre van kitalálva.
Hidd el hamar meglehet szokni, hogy a monitort nézed miközben máshova rajzolsz, csak egy kicsit erőltetni kell az elején és nem szabad feladni. Vannak rá nagyon jó gyakorlatok is.Rajzstílustól függ, hogy mekkora táblára van szükség. Csuklóból elég szokott lenni a kisebb ha alkarból szoktál akkor viszont általában a nagyobbakat részesítik előnyben. Ugye fontos még, hogy mekkora kijelzőn szeretnéd használni a 22-24" szokott lenni a vízválasztó, de ha húrcolászni szeretnéd laptoppal ott is többnyire jobb a kisebb.
Ezért is lenne jobb ha elmennél kipróbálni, hogy ezt eldöntsd meg, hogy kell-e a Pro vagy elég a sima, de mondjuk nagyobb méretben. -
válasz
Tóth_Balázs #5709 üzenetére
Egy lap semmi l, barmelyikkel menni fog. Intuos pro széria legkisebb tagja talán kijön ennyiből.
-
Tóth_Balázs
csendes tag
Köszönöm a válaszokat.
Sajnos, ahogy körbenéztem a kijelzős digitálizáló táblák között, rá kelett döbbennem, hogy nem igazán az én pénztárcámra vannak szabva
Max 50ezrem lenne digitalizáló tablára.
Olyan kellene, ami esetleg, papírral is használható.
Ezt úgy értem, hogyha ráteszek egy sima papírlapot, és azon rajzolok akkor is érzékelje normálisan a mélységélességet, ne szagasson, szép folyamatos vonalakat mutasson.
Ilyen táblák közül tudnátok ajánlani valamit?
Köszönöm -
Chronos85
tag
válasz
Tóth_Balázs #5706 üzenetére
Hali,
Ahogy Smc is írta 16os a legolcsóbb, viszont az is 200k felett van itthon. Tudtommal kínai sincs 100k alatt. Biztos vagy benne, hogy kezdőként neked aktív kijelzős táblára van szükséged?
Ha gondolod Pesten 2 bolt is tudok, ahol ki lehet többfélét is próbálni.
Csak mert "sima" digitáblát már 30ért kapnál ha nem elég az S akkor a duplájáért van eggyel nagyobb
válasz
Tóth_Balázs #5706 üzenetére
Milyen árban? Wacom Cintiq 16 most a legolcsóbb ilyen termékük, ha olcsóbb kell akkor kínait tudsz csak venni, esetleg használtan nézni valamit.
-
Tóth_Balázs
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Kezdő animátorként szükségem lenne egy digitálizáló táblára. Olyasmi kellene mint amilyen wanhao cintiq 12wx volt, tehát nem egy sima digitálizáló tábla, hanem tulajdonképpen egy érintésérzékeny LCD kijelző tábla. (fogalmam sincs hogy hívják) sajnos nincsenek súlyos százezreim erre a célra, tehát a legolcsóbb kellene, mint tudnátok ajánlani? -
general
addikt
válasz
Mr Bond 007 #5703 üzenetére
pfff...ez elég gáz. miért nem adnak hozzá adaptert? eddig adtak. vérciki. desktop géphez szeretné használni az ismerősöm.
-
Balinov
titán
Megjott az Intuos S(mall), felment driver, kezelo sw win7x64re viszonylag siman. viszont a Wacom MyAccount alatt nem latom az eszkozt mint beregisztralt divájszt. Azert lenne fontos, hogy az 1/2 free alkalmazashoz hozzajussak.
Menet a kovetkezo volt.
Driver telepit
Win reboot
tab bedug
eszkozillesztok telepitodnek, Wacom manager elindul
Quick wizardon next-next-elekDe megsem regisztralja a MyAccount alatt.
Hulye kerdes, de next-next, done mellett kell valamit csinalni is a varazslo soran? Neztem YT-s videokat, hogy mukodik a wizard, de ott utolso lepeskent van a Register Product, amire en nem emlekszem, hogy lattam volna.
BT kicsit erdekes, reboot utan nem csatlakozik automatikusan, viszont azt sem tudom, hogy automatikusan kene-e csatlakoznia?
Koszi a tippeket
B -
general
addikt
hali! ismerősöm vett egy Wacom Intuos Pro mediumot. ez már új modell az enyémhez képest, amiben kivehető az akksi és a wireless adapter adják hozzá, egy usb-s stick.
na ez az új modellben nincs. se adapter, és az akksi sem kivehető. szóval nem értem, hogyan lehet wireless módon használni. :-) tudtok ebben segíteni? a desktopon jelzi az ikon, hogy akksi 25%-on pl, tehát van benne.lehet, hogy valami banális sztori, nem néztem meg alaposan a táblát.
-
Chronos85
tag
Helyes jöjjönek csak akkor a wacom is rá lesz kényszerítve, hogy jól összerakott táblákat adjon lényegesen olcsóbban.
Megnéztem a videót és korábban is nézegettem XP pen és Huion reviewkat. Személyes tapasztalatom nincs velük. A videók alapján van jobban és kevésbé jól sikerült szériájuk.
Valamint igaz régen, de már megégettem magam "kínai" táblával.Így valszeg soha nem fogom tudni jó szívvel ajánlani, annak ellenére hogy ezek töredékébe kerülnek. Persze ettől még szívesen látnék, itt mások tapasztalatát ilyen táblákkal.Szóval röviden biztos hogy nem fogok rohanni visszavinni a táblát. Nagyon megvagyok elégedve kb. fél nap után teljesen sikerült átállni. Igaz előtte se használtam ki a tábla gyors gombjait, lehet van akit ez zavarni fog.
Jöhetnék itt azzal, hogy más többet elkölt káros szenvedélyére, meg hobbijára. De mindig is úgy voltam vele, hogy van egy határ ha abba belefér akkor utána nem nézem, hogy mi lett volna ha, mert az nem visz előre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Parfüm topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nintendo Switch 2
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Samsung Galaxy A41 - a matek nem stimmel, a méret igen
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Canon EOS DSLR topic
- Milyen nyomtatót vegyek?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest