Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Chronos85

tag

válasz #50433536 #6369 üzenetére

Szia!
    "Kezdő rajztáblának Huion vagy Wacom lenne a jobb?"
    Wacom jobb, de az Intous szériától nézzed, azt biztos lehet droidhoz is kapcsolni.
    A One-t sajnos nagyon "kiherélték".

A HUION-t is lehet az oldaluk szerint telóhoz kötni. Viszont ebben a kategóriában, nincs tapasztalatom a márkával.

• Chronos85

tag

válasz LK #6365 üzenetére

Szia!

150k-s kerettel nincs ilyen. Ennyiért lassan már egy laptopot se kapsz amin elfut a rajzprogram, nem hogy még egy stylust (tollat) is képes legyen kezelni a kijelzője, a színhelyességet, betekintési szögekről meg ne is beszéljünk. Tessék itt kell hátast dobni az árától.

Talán a tabletes topikban tudnak neked ajánlani vmit. Almásra van procreate elég jó program rákeresel youtubeon találsz rengeteg oktató és rajz videót is, droidra is létezik hasonló program. Nem vagyok otthon benne, de ilyen kerettel valszeg csak használt fog beleférni.

Egyéb alternatívák mind2höz kell asztali vagy lapos.

1. Passzív kijelzős. 30k-tól indul de ha komolyan gondolja az ember akkor érdemesebb az eggyel nagyobbat (M-est) választani. Monitort nézed miközben a táblán rajzolsz ugyan az a szitu mint az egérnél is. 7-10 nap alatt meglehet szokni. Kezeddel nem takarsz ki területet, nyakad, hátad nem kezd el fájni ha huzamosabb ideig is dolgozol. Akik ismerkednek a digitális rajzolással/festészettel ezt szoktuk javasolni.
    Ezt egy USB kábellel csatlakoztatod vagy wirelessel, telefonnal/tablettel is megy.

2. Aktív kijelzős. Szvsz 16"tól érdemes indulni+ normálisan dönthető állvány. Az első pontban említettek kiküszöbölésére. Itt oda nézel ahova rajzolsz, ilyenkor mintha lenne még egy monitorod, a legtöbb külső tápos ezért kell egy konnektor vagy valami amiről tudod táplálni.
    Újonnan ilyen sem igazán fér bele a keretbe, de ha kicsit kitolod akkor már lehet találni.

Üdv.: Chronos

• Chronos85

tag

Tesztek alapján elég jól sikerült a Huion Kanvas Pro 16 Plus (4k kijelző, széles színtér). Megkérik az árát, de még így is közel fele annyi, mint a hasonló tudású Wacom Cintiq Pro 16.

Többször átrágtuk a topikban is, nyilván a támogatottságban különbségek vannak, de fejlődik abban is rendesen a többi márka.

Nekem mondjuk 16"-ra bőven jó a fullHD. Várom a többi fecskét, Xp-Pen-nek biztos lesz hasonló és a Wacomnak is válasza. 22-24"nál, hasonló árfekvés mellett, érdemes megfontolni, ha valaki ilyesmiben gondolkodik.

Kicsit off, de így hátha többekhez eljut. Megvette az Epic az Artstation-t, ezért 2021-ben ingyen elérhető a Learning szekció, érdemes szétnézni, aki képezni szeretné magát. 2D, 3D, Traditional, stb. Jól lehet szűrni, rengeteg minőségi anyag elérhető ingyé.

• Chronos85

tag

válasz thepromanus #6343 üzenetére

Hali!
    Valszeg tudod, de azért biztos ami alapon. Szóval ezek nem aktív kijelzősök és nem is tabletek. Ezért kell min. egy laptop, de még úgyis máshova nézel mint ahová "írsz". Meg lehet szokni 1-2 hét alatt átáll az ember. És ugye még egy szoftver is amiben ezt az egészet elköveted.

Jegyzetelésre, vázlatolni az XP-Pen is elég lehet, 3 évet bírnak ezek is gond nélkül. Kérdés hogy az általad használt szoftver támogatja-e. Többek között ezért nem tudtam tanácsot adni PeterUrnak sem.

Gyors gombok, radír a toll végén egyén függő. Előző táblán volt mind2, nem tudtam kiváltani teljesen a bill-t. Most csak radír van, de azt se használom.

• Chronos85

tag

válasz F4ther #6333 üzenetére

Hali!

Több mint 2 éve Huion-t és Cintiq-et próbáltam ezekből, végül utóbbi lett. Utána jelent meg az Xp-pen, arról csak olvastam. Kalibrálni tudtommal a tollon csak gombokat meg talán a nyomásérzékeny görbét tudod.
    Az első szériás Xp-penen a fóliával voltak gondok felhólyagosodott és le kellett szedni. Utána is működött rendesen, de mintha üvegen rajzoltál volna, van akinek ez jön be nekem inkább az érdesebb felület (ebben a Cintiq sztem a legjobb) viszont elég sűrűn ráncfelvarják így elképzelhető, hogy már kiküszöbölték.
    Ezt a reviewt tudom ajánlani biztos nem részrehajló, esetleg a hozzászólásokat is érdemes átfutni. Van benne grafikon az általa tesztelt táblák szerinte egymáshoz képest hol helyezkednek el.

• Chronos85

tag

válasz Egon #6324 üzenetére

Sziasztok!

Egon: Kicsit vissza olvasol láthatod, hogy ebbe a keretbe mi fér bele, de röviden:
    1. Wacomból talán Intuos S beletuszkolható. Rendeltetés szerű használat mellett szinte elnyűhetetlen, néha hegyet kell cserélni, ehhez a márkához van a legjobb háttérellátás: szoftver, driver, csere alkatrészek. Hátránya, hogy kicsi jobban terheli a csuklót 1-2 óra használat után hosszabb szünetet kell tartani.
    (Hivatalos viszonteladótól 3 program közül lehet mellé 1et választani 2 éves licensszel.)

2. XP-Pen, Huion és társai. Nagyobb tábla Wacom Intuos Mhez hasonló méret is belefér, cserébe a minőséget és az ellátottságot kell lentebb adni. Garancia végéig biztos nem lesz gond és a hozzá kapott heggyel is ki lehet húzni azt a 2-3 évet, utána az ellátottság kérdéses. A legtöbb népszerű program kezelni fogja, de frissítéskor lehet hogy nem rögtön fog érkezni megoldás a gubancokra.

Linuxot egyik se szereti, de tudtommal a Wacom mókolható, hogy működjön.
    Ingyenes, de jó rajzprogramok a teljesség igénye nélkül pl.: Krita és Gimp. 3D modellezéshez: Blender.
    Jó hogy írtál konfigot, simán elfog menni rajta bármelyik fent említett tábla vagy program.

domjántibor: Ha jól tudom Mr. Y fórumtársnak van/volt nagyobb XP-Pen aktív kijelzős táblája, talán ő tud konkrétabbakat mondani. 10-13"-t szvsz el kell felejteni komoly munkára, nagyon kicsi, rengeteget kitakar a kezed és a program menüje/toolbarja. Nekem 16"os van, de a ref. képeket így is a másik monitorra pakolom.

PapírVilla: Nem vagyok képben tabletekkel kapcsolatban, talán az Droidos topikban hamarabb kapsz választ.

• Chronos85

tag

válasz ati15 #6302 üzenetére

Level Up!-os FB csoportba pont nemrég került elő ez a kérdés.
    Ne csak az én véleményem legyen a mérvadó.

Timer: Amelyik programban van ilyen bevitel módra lehetőség az 90%, hogy kezelni fogja a Wacom táblákat. Mivel ez a cég kezdett legelőbb ilyen eszközöket gyártani és a mai napig "vállalati standard" a termékeik.
    Bár nem vagyok nagy fotós, de tudtommal ha nyers RAW fileokkal akarsz dolgozni, akkor sajnos csak nagyon kevés program jön számításba. Nem is tudom hogy van-e ezek között használható ingyenes. Esetleg próbáld megkérdezni a fotós topikban.

• Chronos85

tag

válasz Mr. Y #6303 üzenetére

Hali!

Próbáld meg a tabletes topikban hátha többet tudnak segíteni. Esetleg írhatsz az Xp-Pen supportnak hogy terveznek-e ilyen driver frissítést.

Tudtommal a legjobb rajzprogram tabletre a Procrate viszont ez csak almásra van és még közel nem tud annyit mint a PS. Viszont rendszeresen fejlesztik, nemtom mi került a legutóbb bele, de úgy fél éve pl.: még a grádienseket nem ismerte.

Timer: A szoftvereket időnként váltogatják, viszont ahogy ViZion is írta a Krita az egyik legjobb ingyenes rajz porgram, az alapok elsajátítására bőven megfelelő.

• Chronos85

tag

válasz ati15 #6300 üzenetére

Azt írtad kezdőnek. Azért a kezdők nagy része nem a 2 "nagyvaddal" szokott dolgozni.
    Egyetértünk azért is szedtem a fentieket külön. pl.: nekem Pro extra gombjai+ a touch ringgel se sikerült kiváltanom a billentyűzetet.

Vektor grafikához/retushoz teljesen jó a 2k-s toll is.

Az S 24"os monitorig még kis kompromisszumokkal elég, de pl 4k felbontáshoz sztem már kevés. Csuklódat is jobban terheli, ha több órán keresztül kell "dolgozni", hosszabb kényszer pihenőket kénytelen az ember beiktatni (ez egyénenként eltérhet).
    Ami mellette szól, hogy könnyebb hordozni, bár nekem az M pont befért egy 15,6"os laptop mellé.

Mint fentebb említettem is, a One helyett valszeg jobban járnál egy konkurens táblával. A pontos típusban nem tudok segíteni, mert nincs személyes tapasztalatom velük. Az XP-pen biztos működik a fent említett 2 programmal.

• Chronos85

tag

válasz ati15 #6295 üzenetére

Szia!
    Röviden ugyan azért amiért a kijelzősből se a One-t. Nagyon sokat kivágtak belőle és a konkurencia jobb ár/érték (tudás) arányba.

Bővebben: az Intuoshoz kapsz Wireless-t, gyors gombokat és választhatsz egy egész jó szoftvert, valamint csatlakoztathatod mobilhoz is. Egyén függő kinek mennyire fontosak ezek.
    Viszont ami sztem hatalmas hátrány az a toll. 10 éve a 2k nagyon is rendben volt, félreértés ne essék ezzel is el lehet ugyan azt az eredményt érni, de a többi "kínai" ebben a sávban jóval minőségibb tollat kínál.

Ebben a szegmensben, -személyes tapasztalatom nincs-, hatalmas szórás van a különböző táblák között, lehet próbálkozni. Viszont 2 árából ha rendeltetés szerűen használod, kapsz egy elnyűhetetlen táblát ami jóval a garancia időn túl is működni fog.
    Mindenki döntse el, hogy melyiket választja.

• Chronos85

tag

válasz pruzsi #6285 üzenetére

Hali!
    Wacom Intuos M-re adnám le a voksot. Bár erős tipp, hogy ez nem lepet meg, ha ez a kettő között vacilálsz biztos, hogy vissza olvastál. Fentebb részletesen megtalálod az érveket, de röviden: nem csak kezdőknek tudása bőven megfelelő, mérete/felbontása meg 4k monitorhoz is elegendő.

• Chronos85

tag

válasz JiMN #6275 üzenetére

Mint írtam fentebb is a passzív kínai táblákat nem ismerem.
    Wacom Intuos M-et javasolnám. Ez tudásban/árban ebben a szegmensben a legjobb. Pláne ha most ismerkedsz digi táblákkal, biztos nem ez lesz a korlátozó tényező.
    4K felbontással is megbirkózik ha arra lenne szükség. Rendeltetés szerű használat mellett szinte elnyűhetetlen.

• Chronos85

tag

válasz JiMN #6271 üzenetére

Szia!

Sztem aktív kijelzőset 16" alatt nem igazán éri meg. Ez nem tablet ahol a program 10,5-13" van optimalizálva. Rengeteget kitakar a rajzprogram panleje, menu,toolbar stb. és persze a kezed is.

Nem szoktam más pénztárcájában turkálni, de első táblának biztos, hogy aktív kijelzős kell és/vagy kellenek a Pro extra tulajdonságai?
    Egyiket se szoktuk javasolni, mert ha nem jön be és a fiókban porosodáshoz meg drága. Nézz rá az Intuos M-re, kicsit vissza olvasol topikban is részletezve vannak a különbségek.

Közel 2 éve használok egy Sima 16os Cintiqet előtte 10+évig egy Pro M-et. Ha ma kellene a passzív táblát váltanom valszeg egy Huion vagy Xp-pen 22esre cserélném. Kicsit kevesebbet ad, mint a wacom, de árban jelentősen olcsóbb.

KISDUCK

Újonnan ebbe a keretbe csak "kínai" fér bele (xp-pen huion, stb.) vagy használtan 4 szériától wacom (ezek már a feketék (esetleg pink vagy pisztácsia ) itt valszeg nem lesz driver gond).
    Kínaiakat nem ismerem ebben a szegmensben.

Wacomnál pedig nagyon alaposan meg kell nézni.
    Toll nem volt-e leejtve, normálisan megy a nyomásérzékenység (legalább 2K megvan)
    Tábla aktív felületén minden részén érzékeli-e a tollat. Csatlakozó nem csúszik-e ki.

Így hirtelen ennyi jutott eszembe, de sztem laikusként azért ilyet elég nagy rizikó bevállalni.
    Toll után rendelhető, de drágább mint az egész egyben újonnan.
    Hegyet 4.nél régebbi szériához, nehéz felhajtani.

Rajzprogramot kínaihoz és használt Wacomhoz se fogsz kapni (kivéve ha nem regisztrálta még be), de erre vannak "jó" ingyene alternatívák pl.: Krita, Gimp.

Esetleg kitolod a keretet egy új Wacom Intuos S-re, ehhez hivatalos viszonteladón keresztül regisztráció után választhatsz egész jó programot is.

• Chronos85

tag

válasz soetigabor #6266 üzenetére

Alkarból "szerencsésebb" rajzolni, mert nehezebben fárad el (tovább lehet dolgozni) és kisebb az izületi sérülés esélye is (azért itt már a genetika is képbe jön). 20 évesen csak legyintettem rá én is, de így 30 felett jócskán már a második felében odafigyel az ember ilyenekre is.

Személyes tapasztalat szerencsére még nincs, remélem nem is lesz. De volt ismerősöm szintén grafikus körből, aki 4-5 évig aláíráson kívül semmilyen finom mozgást nem csinált a domináns kezével. Szerencsére ma már helyre jött neki és újra rajzolgat. Biztos bele is örülnék, ha le kellene raknom a tollat...

• Chronos85

tag

válasz soetigabor #6255 üzenetére

Hali!
    Rajzoláshoz inkább a nagyobbat javasolnám. Mind2 használható, az S-t könnyebb hordozni.
    Viszont a nagyobbal nem a csuklódat terheled ha huzamosabb ideig kell dolgozni hosszú távon nagyon nem mind1.
    A difiket már korábban leírtuk a topicban kicsit keress vissza.
    De ahogy Smc is írta próbáld ki, neked melyikre van szükséged.

Illetve ha nem ragaszkodsz a linkelt bolthoz, azért olcsóbban is találsz hivatalos viszonteladótól.

• Chronos85

tag

válasz question man #6185 üzenetére

Szia!
    Igen aksis, USB-vel töltöd. Nekem a régebbi úgyis ment, hogy kivettem az aksit és csak kábel volt bekötve. Így csak pár alkalommal használtam vezeték nélkül. Egyébként nem nagy cucc cserélni és természetesen lehet venni aksit is külön.
    2.-ban nemtok segíteni alkarból rajzolok könyökpárnával. Van ismerősöm tenisz könyökkel és rossz háttal is. Bár nem vagyok éppen már fiatal, de még sokáig szeretnék ilyen téren dolgozni, így nem sajnáltam ilyen "kényelmi" dolgokra a pénzt.

Rohir és HoTaZo :Majd írjátok meg mi lett vége, hagy okosodjunk.

• Chronos85

tag

válasz question man #6183 üzenetére

Szia!
    Elvileg a 6.x drivertől már gyárilag benne van ez az opció, de ott a leírás hogy kell megmókolni. Sose próbáltam, most megnézni se tom, mert csak a cintiq van kéznél. Driver egyébként egységes Intous; Pro és Cintiqnél.

Az hogy sima vagy Pro?
    2K nyomásérzékeny tollról váltottam 8Kra. Észrevettem a különbséget (nüanszokban mérhető), de a 10 éves tollal is mindent megtudtam csinálni. A simához most 4Kst adnak igaz radír nélkül bár 1 gomb billentyűzeten váltani.
    Toll dőlésérzékenység, Touch, Touchring és extra gyors gombokat kapsz majdnem 2x annyiért.

Touchot alapból tiltottam, biztos én voltam béna de nem igazán vette be a gestureöket. Ha közel van a toll a táblához amúgy is letiltja aútómatikusan. Touch ring extra gombok fun, de teljesen nemtod vele kiváltani a billentyűzetet.
    Dőlést festéshez néhány ecsetbeállításnál használhatnád, de ezt rajz programja válogatja és általában ez is kiváltható.
    Használhatsz még extra toll hegyeket még jobban imitálni a tradiciónális módszert (pl.: golyóstoll), 1x kipróbáltam, de a standard Nib nekem teljesen bevált.

Szóval sztem annyit fejlődött az Intuos, hogy jelenleg a Pro nem éri meg a felárat a fentiekért. De ezt döntse el mindenki maga. Összeszereltségben, pontosságban, támogatásban ugyan olyan jó mind2 széria.

• Chronos85

tag

válasz HoTaZo #6175 üzenetére

és Rohir
    Sziasztok!
    Nem akarlak elkeseríteni benneteket, de ennyiért ha kaptok is valamit az valszeg papírnehezéken kívül másra nem lesz jó.

A specifikáció rendben lenne, bár színlefedetség és késleltetés nincs feltüntetve.
    Az oldal elég kezdetleges, de láttam Mo-on ennél "igénytelenebb" bolti honlapot is.
    Azért bankkártya adatokat semmiképpen nem adnék meg...
    Mint fentebb te is írtad a "vállalható", aktív kijelzős táblák 150k körül kezdődnek.

Fentitől elvonatkoztatva. Tabletes programok úgy vannak kialakítva, hogy 10,5"on is használható legyen, de ott is jobb ha inkább nagyobb kijelződ van.
    Szvsz a PCnél ez a határ 16" FHDnál van. Tudok olyanról aki 13"on is elvan és van akinek még a 16 is kevés. Nagyon sok amit a toolbar/menu kitakar. Referencia képeket én is másik kijelzőre szoktam pakolni.

Az áruk miatt (ami teljesen rendben van a tudásukhoz képest), még ma sem javasolnám, hogy aki most ismerkedik a digitális "rajzolással" az aktív kijelzős táblával ugorjon neki.
    Tisztába vagyok vele, hogy a tableteknél egyre több tud stylust (tollat) kezelni és a programok tudása is megfelelő szárnypróbálgatásokhoz sőt... Viszont egy tabot sok egyéb másra is használhatsz még ha nem jönne be a dolog.

2018as 16os Huiont próbáltam (pontos típust nemtom sajnos megmondani) engem az nem győzött meg, hogy a passzív kijelzős wacomról váltsak. A 16os XP pen valamivel jobb, bár mind2 kijelző előtt egy vékony réteg van ami hamar elkezd lekopni/felhólyagosodni ettől még müxik a tábla. Van aki nem bánja, mert így az IPadok üvegéhez lesz közelebb, nekem jobban bejön az enyhén érdes textúrájú felülete a wacomnak.

Mindenesetre itt vannak Marc halmazai sajnos Huion-t nem tesztelt, de az sztem egy kicsit elmarad az XP-pentől.

Rohir A fenti monitorhoz egy Intuos M-et javasolnék az S kompromisszumokkal 24" FHDig elég. Ez kereteden felül van, próbáld meg összekaparni rá, azért egy Wacomot könnyebb később eladni ha úgy jönne ki a lépés.
    Nem ismerem a "kínai" táblákat ebben a szegmensben, ebben a méretben próbálj keresgélni. Ha úgy döntesz mégis bevállalnál egyet, pár hónap használat után néhány tapasztalatot megoszthatnál velünk.
    Tom hogy sokat fejlődött a konkurencia, de vagyunk itt páran akik saját kárukon tanulták, meg hogy hiába drágább a wacom még mindig olcsóbban jössz ki mintha két táblát kellene venned rövid időn belül.

• Chronos85

tag

válasz tibitron #6171 üzenetére

Hali!
    Wacom Intuos M ha belefér.

Amiket leírtál az inkább a szoftveren múlik. Nem vagyok benne nagyon otthon, a PS-nek is van talán ilyen része (még nem próbáltam). Amiről hallottam még az a TVpaint, Toon Boom Harmony. Gondolom van még sok másik is, de hogy melyik a nyerő passz. A felsoroltak mind kezelnek digitális toll bevitelt, ami még neked kell kulcs szavak az a Layer és Onion skin, ha ezeket tudja a program akkor már el lehet indulni.

• Chronos85

tag

válasz Zsófi 1115 #6160 üzenetére

Szia!
    Kicsit olvass vissza, mondjuk innen [#6147]
    Újaknak, nem szoktunk aktív kijelzős táblát ajánlani, drága és még ha rajzos múlttal is rendelkezel, jócskán akad amit szokni kell majd.
    Szvsz 16" alatt nem igazán érdemes ilyenbe gondolkodni, ha csak nem tabletet szeretnél. Az aktív felületet vágd ki és rögtön látod ebből még lejön a program váza, esetleg ref. kép és nem is nagyon marad helyed rajzolni.
    Vannak nagyon jó ingyenes rajzprogramok pl.: gimp krita. Ezek tudásban, ismerkedni digitális festészettel teljesen megfelelnek. Sztem amíg nincsenek meg az alapok nem érdemes fizetni "komolyabbért".

• Chronos85

tag

válasz szabo.csabi #6158 üzenetére

12 éve nekem is főleg fotó retus és webes képek maszkolására kellett tábla. Hobbi szinten rajzolgattam és érdekelt a digitális festészet. Ezért esett a ma már Pro kategóriába átkerült táblára a választás.

De ennyi év alatt annyit fejlődtek a táblák, hogy a sima Intuos is bőven kiszolgálja az embert, nem a tábla tudása lesz a korlátozó tényező.

Nyilván a PRO többet tud.
    Pl.: toll dőlésérzékenység (festésnél jól jöhet, de kiváltható);
    több gomb (billentyűzetet még ennyivel se tod félrelökni);
    radír a toll másik végén (nagy többség inkább gombot nyom mint tollat fordítson);
    toll nagyobb nyomásérzékenysége (átlag felhasználó nem is biztos h észre veszi, én is csak azért mert 2król 8kra váltottam és napi 10+órát nyúztam éveken keresztül).
    Touch és Ring van akinek bejön van akinek nem én mondjuk csak ezért nem fizetnék 2x annyit.

Az aktív kijelző az szép dolog, de fotóhoz jól jönne a széles színtér az pedig fél milla felett indul. Annyiból már tudsz egy szép nagy monitort venni+táblát.
    Az L méret asszem csak Pro családban érhető el. Viszont tényleg kell akkora, ha nem rajzolsz? (Kétlem)

Az M még az a méret amit 15,6os laptop táskába be tudsz rakni, ha kell. Elég masszív így ha a tollat rendesen elcsomagolod nyugodtan lehet hordozni is.

Nekem 16os Cintiq van, nem szoktam hordozni, mert kb 20 perc még összerakod, pláne ha állvány is van (ami több órás munkánál erősen ajánlott). Kell neki konektor, meg egy nagyobb kávés asztal h elférjél. Nah meg féltem a kijelzőt is rendesen.
    Inkább egy M-et szoktam vinni ha éppen kell, meg ezt szívesebben is odaadom a család feltörekvő ifjú művészeinek, ha úgy adódik.

• Chronos85

tag

válasz szabo.csabi #6156 üzenetére

Szia!
    Wacom Intuos M-et ha belefér a keretbe, ez QHD és 4K monitor felbontáshoz is jó lesz.

Ha hobbi szinten vagy hordozni szeretnéd esetleg csak 1db FHD monitorhoz és tényleg csak retusra, akkor az S is megfelelhet.

Illetve ha az S-t kicsinek találod az M meg drága, akkor az S áráért nézzél vmi XP-pen, Huion "kínai" táblát. Ezeket ebben a szegmensben nem ismerem, youtube biztos segíteni fog.
    2 évig valszeg ezekkel se lesz baj, de szoftver/Hardware támogatásban lehetnek nehézségek pl.: csere hegy felhajtása. Hazai forgalmazó tudtommal nincs, így garanciázás, szervizelése is bonyorult, már ha egyáltalán érdemes neki kezdeni.

Más: [XP-Pen ARTIST 24 PRO] elég jó review, összehasonlítja a 15.6 kis tesóval is.

• Chronos85

tag

válasz smc #6148 üzenetére

Most én is linkeljem be az utána lévő 4 hozzászólást?! :))
    Azért az jól látszik ebből is, hogy aki kicsit is vissza olvass (max. 2 oldalt) az valszeg megfogja találni a kérdésére a választ. Aki meg nem az gondolod elolvasná az összefoglalót ahelyett, hogy egyből billentyűzetet ragad?
    Viszont készüljél és kezdheted gyűjteni a tabletes topikból a rajzolós szakikat. Mert pár éven belül nálunk is hobbi szinten erre fognak felcserélődni a beugró digitáblák.

• Chronos85

tag

válasz Krisyta1 #6146 üzenetére

Hali!
    Néhány dolgot kellene tisztázni és akkor a kép is tisztulni fog:
    1. Mennyire fontos, hogy a kezed alatt lásd amit rajzolsz?
    Ha nem akkor a Wacom Intuos M kiváló választás. Ez a méret már elég, hogy ne csuklóból kelljen rajzolni, így több óra után se fárad el a karod. Pénztárca barát, ennek ellenére kiváló minőségű, támogatású és asztali gépen laptopon keresztül akár mobilhoz is csatlakoztathatod. Cserébe máshova kell nézni, mint ahova rajzolsz, mint az egérnél, de úgy 7-10 nap alatt rááll az ember agya.

2. Fontos-e a mobilitás? A legtöbb aktív kijelzős táblának, mint a Cintiq sorozat is szüksége van hálózati áramellátásra (konektorba kell dugni). Illetve valamilyen hardware, mivel csak egy megjelenítő, mint a monitor is.

3. Léteznek egybe gépek, de azok nagyon más árkategóriába esnek. Nem tudom milyen tableteket néztél, igazából nem is nagyon vagyok otthon benne inkább a tabletes topikban kellene kérdezősködni. Almásra van a Procreate, ehhez rengeteg segéd videó+anyag van a neten, biztos van droidra is hasonló rajzprogram.
    Viszont ezek max. 10-12" között mozognak és az újak inkább a 300k+ kategóriába esnek. Persze ha használt/régebbi modell is játszik akkor ki lehet fogni jó áron is. Nyilván ezeket sok másra is fogod tudni használni.
    Hobbi szinten, netre (instagram, webbaner, stb.) rajzolni sztem teljesen jó és sokat fejlődött a program is az évek alatt. Azért ha nagy felbontású, sok réteges, lepedő méretű képek kellenek az asztali gépet nem fogod tudni ezzel kiváltani.

4. Hobbi szinten, kezdőnek (ezt nem írtad csak általánosságban) sztem az 1. pontban említett teljesen megfelelő, hogy eldöntsd egyáltalán neked való-e a digitális rajzolás.

+
    Ha mindenképpen aktív kijelzős eszközt szeretnél és drága a 16os wacom. Ami ennél a márkánál a belépő ebbe a kategóriába, a One-t senkinek nem ajánlanám jó szívvel. Esetleg a többi kínai tábla közül az XP-pen 15,6 Pro lehet egy jó alternatíva.
    Olcsóbb 150k körül mozog, kijelzője hasonló, de 1-2 hónap után a bevonat lekopik és inkább az ipad üvegéhez lesz közelebb (én nagyon szeretem a cintiq 16os kicsit érdes textúráját). Viszont nincs hazai forgalmazó pót hegy beszerzésben ez macera, a driver támogatásban, toll pontosságban kicsit alul marad. Ezeket fizeted meg a Wacomnál.

16" alatti kijelzőt (tablet más tészta) nem ajánlanám, mert itt a kezeddel jócskán ki takarsz belőle, de vágd ki az aktív területet kartonból és rögtön meglátod, hogy neked megfelel-e.

Remélem segít kicsit eligazodni digitáblák között és így már könnyebb lesz majd dönteni.
    Üdv.: Chornos

• Chronos85

tag

válasz Rrrr89 #6136 üzenetére

Hali!
    S és M között csak méretbeli különbség van.
    Retushoz, laptop mellé hordozni. Teljesen OK.

Rajzolni, hosszú távra, éveken át sok órán keresztül. Jobb alkarból, mert a csukló hamarabb elfárad és könnyebb is hazavágni. Esetleg ha esik a "jó" 4k monitorok ára oda is jobb az M nagyobb felbontása miatt.

DE ismerkedni, kezdőknek kb. 2-3 évre sztem teljesen megfelel az S is. Ha csak ennyi a rászánt összeg nyugodtan, minőségben, támogatásban ugyan azt kapod.

• Chronos85

tag

válasz csiziktomi #6108 üzenetére

Értelek, viszont az nagyon más árkategória Mobilstudio néven fut a wacomnál, talán van a microsoftnak is hasonló ott a korai példányokkal voltak gondok. Valszeg orvosolták, de annyira drágák és nem bővíthetők, hogy nem láttam értelmét követni.
    Valamivel olcsóbb ha tabletet nézel, de az se fér be a fent említett keretbe. Viszont itt a szoftverrel vagy behatárolva, szó se róla pl.: a Procreate népszerű, fejlesztik is és jól is használható. Csak almás eszközökre elérhető, bár nemtom milyen suli, de kétlem, hogy tananyag lenne. Esetleg kérdezz be a tabletes topikba, hátha tudnak segíteni.

Nemtom mennyit utazik, mint fent is említettem azok gond nélkül csatlakoztathatók mobil eszközökhöz is (nem csak laptophoz).

Vannak még az aktív kijelzős táblák, de azok nem egybe gépek, inkább mintha még egy monitorod lenne ugyanúgy kell neki hálózati áram. Van amelyiket lehet powerbankról vagy USBről etetni. Viszont ezeknek kell hely meg idő nem csak úgy előkapom a vonaton és ölben vázlatolgatok kicsit.

• Chronos85

tag

válasz csiziktomi #6106 üzenetére

Szia!
    Először is fogalmam sincs ma mit tanítanak grafikus címen a felsőoktatásban, így tessék kezelni a továbbiakat.
    Hordozhatoságat szem előtt tartva M-es méretet javasolnék és mivel előre szeretnétek lépni, a PRO sorozatot. Itt már van a tollban dőlésérzékenység is, illetve touchring+több gyors gomb a táblán (amit sose használtam ki, mivel nemtudta teljesen kiváltani a billentyűzettett). USB és Bluetooth is, így bármely hordozható eszközhöz csatlakoztatható, ami képes ilyen bevitelt kezelni.
    Viszont az ára miatt elsősorban nem hiszem, hogy az iskola ezt a szintet "megkövetelné". A kistestvérét: Wacom Intuos M szoktuk javasolni, ugyanolyan masszív, BT+USB, kevesebb gomb és a tollban van különbség.
    Mind2 ugyanúgy jó fullHD monitorhoz (akár 2-t is) vagy 4K felbontáson is gond nélkül használható. Ha rendeltetés szerűen használják, gondozzák elnyűhetetlenek.

Ami a szoftvert illeti, itt majd az iskola úgyis mondja, hogy miben oktatnak. De ez miatt nem aggódnék ami képes digi tábla bevitelt kezelni ott a wacom driverrel 98% hogy nem lesz gond (windows, MAC, droid alatt).

Szerk.: Esetleg a fennmaradó összeget egy erős laptopba érdemes lenne átcsoportosítani, ott még így is kérdés hogy a tanulmányok végéig kifog-e tartani.

• Chronos85

tag

válasz Dr.OGA #6101 üzenetére

Hali!
    Telepítésnél fontos (írják is), hogy ne legyen csatlakoztatva a tábla amíg a drivert felrakod.
    Majd újraindítod a gépet feláll a rendszer és utána csatlakoztasd. Ha minden igaz az egerek közé rakta anno a win7.
    Persze elképzelhető, hogy az új driverekben már nincs win7 támogatottság. Próbálj vadászni régebbit. Esetleg ha van lehetőség újabb rendszeren kipróbálni, azzal kiszűrhető, hol is a hiba.

• Chronos85

tag

válasz jattila48 #6097 üzenetére

OK, rendben. Amiket leírtam azt érdemes átnézni. Nem használtam huzamos ideig Paper Editiont esetleg a tintát csekkold le, bár gondolom ezt is után lehet vhogy tölteni.
    Pár nap próba garit minden rendes eladó adni fog rá, mint fentebb is írtam elnyűhetetlenek. Ha nem akarja vmiért akkor már azért felmerülhet gyanú. DE Simán elképzelhető, hogy kihasználatlanság miatt eladó.

Most nincs itthon a régi táblám, de ha hasonló kép fogad akkor az nem 3x volt használva.
    Ettől még ha nem mélyek a barázdák (nem akad el benne a toll), simán használható, de ezt a felületet új fóliával simán lehet pótolni is.

• Chronos85

tag

válasz jattila48 #6095 üzenetére

Ha rendeltetés szerűen vannak használva elnyűhetetlenek. Tollban hegyet meg esetleg fóliát kell cserélni a táblán.
    Át kell nézni rendesen.
    Az aktív felületen mindenhol érzékelje a tollat.
    A toll normálisan kezeli-e a nyomásérzékenységet/dőlésérzékenységet (radír felén is, itt csak nyomás van), ha rendesen tartójában volt tárolva akkor nem lehet gond. Viszont ha leejtették megszakadhat a tekercselés vagy ha benyomódva volt a hegy sokáig mondjuk köcsögben tárolás miatt akkor jöhet elő ilyen hiba. Tollat is lehet után rendelni, de jelentős tétel.
    Esetleg usb tábla csatlakozásnál mennyire lett meggyötörve kicsúszik-e magától.

Így hirtelen ennyi jut eszembe hátha másnak még beugrik más is.
    Egyébként sztem reális az ár egy ilyen korú tábláért.

• Chronos85

tag

válasz jattila48 #6093 üzenetére

Ezért mondtam, hogy kell kb 1 hét míg megszokja az ember. Most így gyorsban 2 videót is találtam. Kicsit komolyabb vagy ált. iskola (itt el is hangzik hogy 2 nap alatt megszokták a gyerekek).

A Folio van még amit fentebb te is linkeltél, a videóban benne van minden amire képes, de ez nem egy olcsósított Intuos PRO Paper edition. Sokkal inkább jegyzeteléshez találták ki. Pixel alapú képeket képes tárolni vagy megjeleníteni annyi, hogy kézírást felismeri és azt átalakítja. Ezt egy scennerrel vagy mobil fényképezőjével is eltod érni, ok nem menet közben fogja látni csak a végeredményt meg rá kell ereszteni egy szövegfelismerőt. Vektorokat vagy rétegeket el is felejtheted, a paper edition legalább ezt tudja. Arról nem is szólva h az útómunkát gépen itt egérrel kell majd megoldanod.
    Lehet hogy erre elég lenne vagy ugyanúgy csak félmegoldás. Egy biztos foliónál nincs hova fejlődni. Hacsak nem golyóstollal akarsz művészi rajzokat készíteni, de ehhez meg kicsi és drága is.

Nem szép dolog, de rendeld meg neten. Próbáljátok megszokni ha 1 hét 10 nap nem elég, indoklás nélkül vissza küldheted 30 napon belül vissza kapod a pénzt.

Vagy a fentebb linkelt tesztben említett bolttal kommunikáld le, hogy ez a helyzet állt elő nem vagytok biztosak, hogy ez jó lesz-e, nem e tudnának vmi megoldást találni...
    Több mindent rendeltem már tőlik, próbálgattam táblákat (nem csak nyílt napon). Eddig csak pozitív tapasztalatom van velük kapcsolatban, rugalmasak, segítőkészek és hozzáértők.

Szerk.: Azért nem a csomagátvételes, firkálj ide vmit jó lesz kategória esete van első alkalommal se.

• Chronos85

tag

válasz jattila48 #6089 üzenetére

Ez megint egyén függő a Touch funkciót driverből rögtön tiltottam. Rajzolásnál amúgy is ha közel vitted a tollatt rögtön tiltotta magától. Mivel másik kezem alatt a bill van, munka közben sose hiányzott.
    A radírt bár ritkán használom, megszoktam fordítani a tollat de ez inkább megszokás, mert ugyanúgy lenyomhatnám a radír gyors gombját is vagy ott a tool bar. A gyors gomboknál ugyan ez a helyzet most egy sincs előtte volt touch ring is, mégis csak a bill-t nyomkodtam így most nem is hiányzik.

Költséghatékonysági okokból nincs az újabb belépő modelleken, de mellé adnak annyi pluszt, hogy én ez miatt biztos nem keresnék régebbi táblát. Persze ha vki jó áron egy megkímélt használt táblát megtud kaparintani az megint más.

• Chronos85

tag

válasz jattila48 #6086 üzenetére

Van akinek pont az üveg felület jön be jobban, ki kell próbálni. Nekem nagyon tetszik ez a "kicsit érdesebb", közelebb áll a papírhoz.
    Ezt inkább a tabletes topikban kérdezd meg, de nagyon sok függ az egybe gépeknél hogy milyen erős HW van alatta. Instára/webre pár réteggel az újabbak már gond nélkül megbirkóznak. Lepedő méretű, több mint 100 layeres, összetett ecsettel egy közepes asztali gépet is meglehet akasztani. A különbség hogy az asztalit könnyebb fejleszteni.
    Pontosságban nemtok biztosat mondani, az új ipadokat nem próbáltam, a régi 2015ős, illetve galaxy note tollánál nekem a wacom tolla pontosabb volt. Viszont mind használható és gondolom ha huzamosabb ideig kellene dolgozni vmelyikkel megtudnám szokni, mert még mmekről se beszélhetünk.

Úgy érzem nagyon elkanyarodtunk azoknak akik most ismerkednek digitáblával. Nem szoktunk aktív kijelzős illetve egybe gépeket javasolni, mert teljesen más árkategória és drága hogy csak a fiókban porosodjon. Persze ha már van tablet amihez csak tollat kellene venni az más tészta.

Ha rajzolni is kedvet kaptatok akkor az Intuos M, biztosan jóval a garancia időn túl is kifog szolgálni, tudásban is. Ha csak képletek rajzolásához kell arra az S is bőven megfelel, ezzel is lehet gond nélkül fotót retusálni, viszont hosszas rajzoláshoz lehet a csukló mozdulatok miatt fárisztobb.
    Mire olyan szintre érsz ahol valóban a tábla lesz a korlátozó tényező addigra már úgyis tudni fogod, hogy milyen irányba szeretnél indulni.

• Chronos85

tag

válasz jattila48 #6083 üzenetére

A tábla aktív felületét úgy képzeld el mint ha a monitorod lenne rátükrözve
    Egy rajz programban tudsz kicsinyíteni, nagyítani ettől a monitorod sarkai nem mennek sehova. A vászont pedig akkorára állítod amekkorára szeretnéd (nyilván program és HW keretein belül), de ennek semmi köze hogy a táblád vagy a monitorod mekkora.

Ennyire nem akartam bele menni, de a monitornak van egy felbontása és a táblának is, de ez inkább rajzolásnál érdekes. Ne oválist kelljen rajzolnod, hogy a monitoron kör legyen. Persze a tábla aktív területét driverből állíthatod vagy több monitoros rendszernél korlátozhatod is ha szeretnéd.

Szerk: A wacom tollakat csak használni kell nem kell semmivel tölteni vagy elmet pakolni bele. Itt van a gyártó honlapja elég sok minden rajta van esetleg érdemes lenne átnézned, sok minden utána világos lesz.

• Chronos85

tag

válasz jattila48 #6081 üzenetére

Próbáltam ilyet, jegyzetelni jó. Viszont rajzolni már vázlatolásnál is vagy ha később szerkeszteni is szeretnéd amit rögzítettél akkor már vannak gondok. Kézírással nincs gond azt áttudja alakítani. Ábrákat viszont csak képként ráadásul nem is vektorosan tudtam vele rögzíteni.
    Ugyan ez volt a gondom mikor a Paper Edition-t használtam, bár az legalább már vektorokat mentet, de utómunka akkor is megmaradt. Természetesen ha Intuos Pro táblaként használtam és nem vacakoltam rajta papírral akkor ugyanolyan jó volt csak amivel drágább abból egy rendes scennert vehet az ember.

Ezért írtam fentebb, hogy ezekkel a hibridekkel nagyon be vagy határolva és még drágábbak is. Persze az lehet hogy mikor ezek a kezembe kerültek már 5 éve nyúztam egy Intuos Pro-t. Megszoktam mindent eltudtam vele végezni amit akartam és ezért nem láttam ezekben fantáziát.

Tényleg kb. egy hét alatt meglehet szokni, hogy nem a tollat nézed hanem a képernyőt. Vannak rá egyszerű gyakorlatok, csak nem szabad az elején rögtön az egérért nyúlni mert az akkor még kényelmesebb/gyorsabb/könnyebb.

• Chronos85

tag

válasz jattila48 #6076 üzenetére

Hali!
    Ahogy smc is írta erre a célra bőven elég az Intuos S. Később könnyen tudod hordozni laptop mellett simán elfér. Ugyan olyan pontos és jó a felbontása a tollnak és táblának mint a nagyobbnak, nyilván az aktív terület kisebb. Ha netán képbe kerülne a rajzolgatás arra már inkább az M-et javasolnám, sztem még azt is gond nélkül lehet hordozni.

2 fő fajta digitábla létezik: aktív kijelzős a tollal egy "monitorra" rajzolsz, vagy passzív mint egérnél máshova nézel miközben a kezeddel dolgozol. Előbbi sokkal drágább.
    Valamint vannak az egybe gépek (pl.: tabletek) amik támogatnak toll bevitelt.

Pozícionálás: Egeres példánál maradva, vhol 0,5-1cm között a tábla felett mozgatva a tollat csak a kurzor mozog, amint hozzá ér a táblához a toll hegye onnan kezd el rajzolni (nem kell külön gombot nyomni).

Persze vannak hibridek, ezek többnyire egy konkrét feladatra jók lehetnek, de általában vagy sok utómunkával járnak vagy drágák.
    Illetve ma már vannak olyan táblák amiket mobilhoz vagy egyéb hordozható eszközökhöz is lehet csatlakoztatni, viszont itt kérdés h mely programok hogyan tudják ezt lekezelni.

Programot sajnos nemtok ajánlani, amivel gyorsan lehet matek képleteket vagy ábrákat kezelni, szerkeszteni.

Azért ajánlunk többnyire wacomot, mert megbízhatóak, könnyű velük dolgozni és jó a támogatottságuk szoftver és driver részről is. Meg könnyű póthegyet vagy bármi egyebet rendelni ha szükséges akár évekkel később is.
    Valszeg az idei tanévet vagy legalább amíg ez a krízis helyzet megoldódik bármelyik márka és típus kihúzná.Kérdés csak hogy az adott program képes-e azt a táblát kezelni? Mivel a wacom az elsők között gyártott, így erre látatlanba is 90%ot mondanék bármely programnál ahol ilyen beviteli mód lehetséges.

Szerk.: OP rendszert nem írtál, de egyes Linuxoknál trükközni kell hogy feltudd tenni a drivert.

• Chronos85

tag

válasz kuyarashi #6073 üzenetére

Hali
    A Clip Studio egy elég jó rajzprogram, eddig 1 éves licencel adták bizonyos táblákhoz.
    Lehet változtattak azért nézz rá mielőtt rányomsz.
    A Substance-al 3D modellekre tudsz texturát festeni.

Mind2 célra létezik több program is, így azt válaszd amelyiket úgy érzed jobban kitod majd használni.

Szerk.: Csak nem megoldották az ezer éves ki nem használt program igénylésedet? :)

• Chronos85

tag

válasz pH érték #6070 üzenetére

Sziasztok!

Aktív kijelzősök közül igen ez az alja.

Fentebb már leírtam, nekem a 13as nagyon kicsi, vágd ki az aktív területet papírból és rögtön meglátod. Ebből még lejön a program ablakai/menüje. Tom ezeket el lehet tüntetni/nézetet váltani és fejből gyors gombokkal navigálni.
    Régóta használok egy bizonyos programot, úgy vélem ami a munkavégzésemhez kell azt a részét ki is ismertem, rengeteg billentyű kombót fejből tok, de végig ilyen nézetben nem vállalnák be egy melót.
    Ha referencia képet is szeretnél használni, mindenképpen szükség lesz a másik kijelzőre.

Csak ott látom létjogosultságát ha vki gyorsan kedvet kap és pár órán keresztül szeretne rajzolgatni/vázlatolni és fontos a mobilitás is.

A konkrét típust nem ismerem, 16ost próbáltam 1,5 éve annak voltak betegségei amik nekem nem fértek bele és inkább maradtam akkor már jócskán koros passzív Intuos Pro táblámnál.

Akik most ismerkednek a digitális"rajzolással" mindenképpen passzív táblát javasolnék. Ezért az árért már felső kategóriásat kapsz. Nem mintha mondjuk egy sima Intuos M ne lenne bőven elég indulásnak. Hamar meglehet szokni, hogy nem oda nézel ahova rajzolsz.
    Mást is szokni kell, más a digitális rajzolás mint a papír alapú.
    Persze pár év múlva, bár a nagy többségnél ennyi idő után még mindig nem a tábla tudása a kevés, el lehet gondolkodni merre tovább.

Nagyon sok olcsó aktív "kínai" tábla jelent meg az utóbbi 2-3 évben, minőségben hatalmas szórással. Így mindenképpen érdemes vásárlás előtt személyesen is kipróbálni ha van rá lehetőség, nem csak netes teszteket nézegetni.
    Pl.: Magyar nyelvű Wacom One bemutató, bár konklúziót nem értem mikor közben végig az ellenkezőjét hangsúlyozza, viszont úgy fest más se igazán tudja hova tenni ezt a modellt. Hiába nem ezt szoktuk meg a Wacomtól.

(#6071) legelek
    Programot nem tok. Lehet már az új officeban is bevan építve vmi alap, sose kellett. Toll bevitelt igazából a MS Paint is kezeli. Erre a célra a wacom S is bőven megfelel.
    Ha már megvan a telefon/tablet ami kezel Stylus-t (ez a toll bevitel szép néven) és találsz hozzá appot valszeg azzal jobban járnál. Esetleg kérdezd meg Tablet/Ipad topikban is hátha ők többet tudnak segíteni.

• Chronos85

tag

válasz Krisyta1 #6067 üzenetére

Fentebb linkelt 2 rewiev. Ennek ellenére ha van rá lehetőség mindenképp érdemes élőben kipróbálni. Mennyire melegszik, milyen a szín visszaadása, felület mennyire érdes stb.

Talán a leglényegesebb a méret. Szintén írtam 13as hobbi szinten belépőnek. Insta, webhez elég lehet, komoly hosszas melóhoz már kicsi, van akinek a 16os is kevés. 22 (24) jobban zsebbenyúlós, itt talán már érdemes az XP Pen-t is számításba venni.

Viszont a méretet leszámítva a technikai adatok megegyeznek gyártón belül.

• Chronos85

tag

válasz Márton #6064 üzenetére

Egy építész ismerősömet leptem meg hasonló táblával, 10 évvel ezelőtt diploma munkájának segítésére. Mikor elhelyezkedett még pár évig használta aztán vett egy PRO M-et (ma is ezt használja).

Sztem rajzoláshoz beletanuláshoz is elég lehet az S. Toll és tábla tudása is fejlődött ez idő alatt. Ha rendeltetés szerűen van használva, hegyen kívül nem kell benne semmit cserélni.
    Ha netán kedvet kap és ilyen irányba szeretne később tovább tanulni akkor is jó, mert kényelmesen elfér laptop mellé.
    Mire befejezi a tanulmányokat valszeg ki is növi, akkor érdemesebb vmi komolyabb, nagyobb felé nézelődni.

• Chronos85

tag

válasz Márton #6056 üzenetére

Hali!

Nemtom kinek mennyire aktuális még a dolog.

[(#6056) Márton]
    Ki kellene próbálni és rögtön kiderül! Pesten erre min. 2 helyen is van lehetőség. Ha ballagási ajándékba lesz az más.
    Azt érdemes tudni, hogy teljesen más kb. mintha ceruza rajzot, túshoz vagy szénhez hasonlítanál vagy acrylt olajhoz.
    Persze ha van érzéke, meg kitartása akkor hosszú távon jobb a nagyobb, de a fióknak nem számít. :)

[(#6057) jociolaszi]
    Próbáljátok meg másik gépen, másik programmal is, hogy fenn áll-e a hiba. A leírtak alapján 90%ban HW-es a gond. Nem esett le, vagy rá valami a hiba jelentkezése ellőt? Szintén Pesten van több üzlet, ahol garancia időn túl is vállalnak javítást. Esetleg vegyétek fel a wacommal a kapcsolatot. Kérdés h postázás+javítási költség (persze ha egyáltalán érdemes), nah meg az idő amíg visszakapod megéri-e a procedúrát vagy leírjátok és vesztek egy másikat.

[(#6059) Moonwolf]
    Így gyorsan rákeresve googleba ez a régi bamboo-k drivere akar lenni. Nem valószínű, hogy rendesen fog működni, lehet a windows felismeri mint toll beviteli eszközt, de toll nyomásérzékenység valszeg nem lesz. Esetleg próbálj meg feltenni egy Intuos drivert hátha vagy írj a wacomnak, hátha tudnak megoldást.

[(#6060) Krisyta1]
    Én is. Kijelzős, nem kijelzős? Mire? Milyen "rajz" háttérrel rendelkezel?
    Nagyon nagy a szórás, ennél több infó kell, ha érdemi választ szeretnél.

[(#6061) Golden9]
    Több mint egy éve nyúzom a 16os Cintiq-et, ez idő alatt igen sok munkaóra bele ment. Teljes mértékben elégedett vagyok. Nem karcosodik a kijelző, alig kopott a hegy, driver gondom nem volt, hogy csak a lényegesebbeket említsem.
    Esetleg még annyi, hogy a külön állvánnyal használom és bárki aki hosszú távon több órán keresztül szeretne dolgozni aktív kijelzős táblán annak erősen ajánlott vagy keressen egy jó csontkovácsot. Az a 20fok dönthetőség semmi, persze alá lehet polcolni könyvekkel de számomra az ideális közel 70fok volt.

Itt egy másik rewiev videó hozzá szólások közt Twelve (kicsit görgetni kell lefelé) érdemes végig olvasni, így kezdődik:
    My Small Tablet Review:
    Yo, I bought an Artist 15.6 when it was on sale on Christmas (that started around November for some reason). I've been drawing on it since then, and I have a few things to add.

Elő került már itt is többször, az hogy vmi papíron jól néz ki nem garancia hogy gyakorlatban hosszú távon is megállja. Nyilván ha valakinek nem fér bele a wacom és együtt tud élni a fent említett problémákkal azzal sincs semmi gond.

Viszont valaki aki csak most ismerkedik a digitális rajzolással, sztem még mindig jobb ha passzív kijelzős táblával kezdi. Ott a többi márkánál sajnos nagyon nagy a minőségbeli szórás.

Végére itt egy wacom one rewiev is szintén Marc-tól. Nem próbáltam, de sztem ez tényleg azoknak jó akik a mobilitást részesítik előnybe. Sajnos erre az állványt nem lehet rátenni, meg nekem a 13" amiből csak 10-11" az aktív már nagyon kicsinek tűnik.

• Chronos85

tag

válasz Rosszver #6039 üzenetére

2 hónapja jártam hasonló cipőben egy 10 év körüli konfigot kellett cserélni. Bár akkor már kijött néhány teszt az új Ryzennel (3k-s széria) multimédiás felhasználásra. Azért még jócskán remegett a kezem a vásárlás gomb felett. :)
    Ma már örül a fejem, mert beton stabil és nagyon jó ár/érték teljesítményt kaptam. Úgy látszik végre az AMD is beérte (lehet hogy be is előzte) az Intelt. Sztem ma már min. 16GB és 1 SSD aminél indul a dolog, ha a 4K renderelés/videó vágás is tervben van akkor meg még fentebb kell menni. VGA szerencsére annyira nem lényeg, mert itt aztán jócskán elszálltak az árak.

Ahogy kuyarashi is írja ezt laposban igen drágán mérik, mellé még orkánt is kapsz. És akkor még egy normális kijelzőt is nézni kell, pláne ha széles színtérre is szükség van. Szóval ha nem létszükséglet a mobilitás, inkább vmi asztalit nézzél.

Kijelzős tábláknál is Wacomon kívül a többinél elég nagy minőségben a szórás és nem biztos, hogy ami elsőre olcsónak tűnik hosszútávon is az marad.
    Így ha van lehetőség vhol előtte biztos nyúznám pár órát. Nyilván még mindig távol vagy a napi több órás rendszeres használattól, de azért ennyi idő alatt is kiszoktak derülni dolgok.

:)) :DD Mindenkinek Sikerekben és Kreativitásban Gazdag Új Évet Kívánok! :DD :))

• Chronos85

tag

Szia!
    Akkor haladjunk sorban.
    [(#6026) Green94]
    A Wacomnál a minőséget és a garanciát fizeted meg, az élményről nem is szólva. Az a digitábla ha rendeltetés szerűen használod jóval a garancia időn túl is tökéletesen fog működni, legyen szó bármilyen programról ami ilyen beviteli módot támogat. Kapni fogsz hozzá akár 5-10 év múlva is csere hegyet, vagy szoftveres támogatást. Sőt még meg is javítják, persze ez már hibától is függ, hogy anyagilag megéri-e.

Ez sajnos a többieknél nem jellemző. Felbukkannak jól sikerült szériák egy-egy gyártónál, de pont a beugró szintnél hatalmas szórás van. Persze egy ideális világban eléd raknák az összes gyártó összes termékét, itt van válassz. Viszont annyival nem olcsóbbak ezek a "kínaik", hogy az ember akár 2x is próbálkozzon, talán majd most sikerül egy jobbat kifognom.

Nyilván mindenkinek a maga dolga eldönteni. Én is megjártam és lehet mondani, hogy elfogult vagyok, de jó szívvel csak a fenti márka termékeit tudom javasolni legyen az hobbira vagy akár kezdőnek.
    Senki nem ajánlott itt több százezres aktív kijelzős meg Ipadokat (azért ezt sok minden másra is lehet legalább használni ha a rajzolás végül nem jött be.) olyannak aki most ismerkedik ezzel, kivéve ha direkt kérte az illető, éppen ellenkezőleg.

[(#6027) Green94]
    Pont mivel nem olcsó, biztos rászánnám azt a napot meg a vonatjegyet és inkább feljönnék Pestre (vagy akár telekocsival még olcsóbban megúsznád).Úgyis nemsoká jön az Ádventi vásár, ha táblát nem is, de legalább szétnéznél...

Ha mindenképpen vélemény kell.
    3D modellezésben nekem semmi előnyt nem nyújtott.
    Rajzolásban: Vektor, Tus stílusú rajzoknál gyorsabban tok haladni. "Festészetben", Concept artnál, Matte paintingnél nem igazán max vázlatolás szakaszban.

A 13as sztem nagyon kicsi (az aktív felületet vágd ki kartonból és rögtön meglátod), nekem 16os van azért egy 24es monitor után szokni kellett, meg azt is hogy újra van amit kitakar a kezem.

Itt aztán még nagyobb szórás van. Panel elszíneződik, készülék mennyire melegszik, mekkora késés van a toll és a megjelenítő között stb.
    Szóval én biztos nem venném meg látatlanban.

Állítólag az xp-pen 15.6 Pro és a 22E Pro külföldi fórumok és összehasonlító videók szerint jó alternatívája lehet a Wacom Cintiq hasonló méretű nem Pro verzióinak, személyes tapasztalatom viszont nincs velük.

• Chronos85

tag

válasz jozsi252 #6023 üzenetére

Inkább 200 körül indulnak.
    Viszont aki most ismerkedik ilyesmivel annak a passzív kijelzős is bőven elég lesz, hogy beletanuljon.
    Meg ugye most már elterjednek az ilyen tabletek is, de az megint más árkat és másik topik is. :)

• Chronos85

tag

válasz jozsi252 #6021 üzenetére

Szia
    Igen elég lehet. Kicsit vissza olvasol ott bővebben kivan tárgyalva.
    Sőt most a fentebb már említett boltban BF miatt, igen jó áron hozzá is lehet jutni [Wacom Intuos M] . Ha tiszta fekete kellene az pár ezressel drágább, de érdemes lehet előtte videón is megnézni, mert használat közben csak a keret lesz színes.

Hatalmas respect a boltnak, eddig is korrektek voltak. Viszont itt tényleg minden évben igyekeznek valós és nem feltornázott árakat leakciózni BF-ra.

• Chronos85

tag

Lehet sűrűbben kellene itt fikáznom. Ma reggeli mailből:
    "...Amennyiben a promóciós időszakon belül Intuos Pro Paper Edition M táblát vásárolsz, úgy azt a sima Pro M árán kapod meg..." 2019. november 30-ig [link]

Ez a hivatalos beszállító kis hazánkban. Hírlevelükre bárki felíratkozhat. Valszeg napokon belül a viszonteladóknál is megjelenik az akció (ott többnyire pár ezrest még lehet fogni). Csak ha vki pont ilyet szeretne.

Ennek ellenére még mindig úgy gondolom hogy a sima Intuos tudása is bőven elég pláne ha vki most ismerkedik ilyen eszközzel. Vannak különbségek, de ezek nüanszok, nem egy Trabant BMW köztire kell gondolni. Nem mellesleg a PRO ára is duplája.

• Chronos85

tag

válasz smc #6017 üzenetére

Ha érzel affinitást nyugodtan írd meg.
    Annak a havi 1-2 embernek aki idetéved, ok karácsony ballagás környékén kicsit több, nem nehéz leírni azt a pár sort. Arra meg vagyunk itt szerencsére jó páran akik régóta nyúzunk ilyen eszközöket.
    De komolyan te is elég jól képben vagy írd meg. Esetleg ha gondolod hogy szükséges kiegészíteni/átnézni küld el priviben nyugodtan.
    Nem szeretek távirat stílusban írni a helyesírással is vannak gondok, bár azért remélem érthető amiket leírok :) Meg már öreg is vagyok hogy bármi örömöt okozzon, hogy a nevem az összefoglaló végén szerepeljen, inkább átengedem ezt másnak.

Csak vigyázz mert így is megkapjuk, hogy a Wacom bérencei vagyunk (bár így lenne, legalább fizetnének egy kis ropira valót :) ), hát még ha ez az összefoglalóban is kint lesz.
    Azért az aktív kijelzősöknél már vannak remény sugarak, csak kevés és még márkán belül is nagy a szórás.. Remélem egy 5 év és valóban sikerül beérni, mert mint láthattuk is, olyankor kénytelenek előrukkolni egy olcsóbb, de jó helyen megnyesett termékkel.

• Chronos85

tag

válasz ArthurShelby #6015 üzenetére

Ha erre gondolsz (leírásban első link unboxing). Akkor mint láthatod is a varázslat a tollban és a táblában van, nem a papírban. Netán a bamboo foliora az inkább jegyzetelésre van nem rajzoláshoz. Nekem ezek ilyen vadhajtások ként maradtak a márkánál nem igazán értem miért nem koptak még ki.

A paper edition az egy Intuos Pro a fent látott extrával. Viszont amivel drágább annyiért már vehetsz egy rendes scennert, vagy olcsóbban egy állítható fényű lámpát és már egy közép kategóriás mobil is tud elfogadható képet készíteni a papír vázlatról.
    Úgyis mind 3 variációnál kb azonos utómunkára lesz szükség.

Igen a toll másik fele is nyomásérzékeny alapból a radír van rajta, de azt raksz rá amit akarsz.

Szoftver: Ha hivatalos viszont eladótól veszed (pl.: fentebb említett 2 bolt is ilyen), adnak hozzá nem is rossz rajzprogramokat. Persze vannak jó ingyenesek is pl.: Sketchbook, Krita, Gimp stb.
    Meg persze vannak a drága fizetősek Corel Draw, Adobe. Bár utóbbinál a PS-tés Illustratort már 12-13 EUR havidíjasként is bérelheted.
    Bár PShez találsz a legtöbb anyagot neten, újabban azért a Procreate is elszaporodott hála az IPadnak. Ennek ellenére a fent említett ingyenesek is rajzolás szempontjából igen is jól megállják a helyüket. Amíg nem keres az ember pénzt vele sztem nincs értelme ilyen drága programokra költeni.

Persze MS Painttel is megy, csak éppen a paint nem tud nyomásérzékenységet vagy éppen layereket kezelni, ami azért ha már vki digitálisan szeretne "festeni" alap kell hogy legyen.
    De ugyan úgy a word is kezeli vagy a CAD illetve 3Ds modellező programok, sőt igazából bármi amiben van digitális tollal való bevitelre lehetőség.

• Chronos85

tag

válasz ArthurShelby #6012 üzenetére

Nagyon. Úgy még kb. másfél évig scanneltem és fotózgattam majd ezt tisztáztam, színeztem ki táblával. Persze mellette naponta mindig igyekeztem gyakorolni a teljes digi rajzolást is. Most már nagyon ritka, tényleg csak havonta 1-2 nagyon jól sikerült vázlatot szoktam így folytatni, többnyire inkább gyorsan újra megrajzolom.

Igen vannak aktív kijelzős táblák. 6 évig használtam egy Intous Pro-t (passzív kijelzős). Mai napig semmi baja tartaléknak és család ifjú tehetség jelöltjeinek van kikölcsönözve. Rendeltetés szerűen kell használni és a hegy; esetleg fólia cserén kívül mással nem kell számolni.
    Idén januárban cseréltem le egy 16os Cintiqre. Nyilván a vékony üveg lap miatt egy minimális eltérés van a toll hegye és a kurzór között, de nagyon jól bekalibrálható.
    Fél évig keresgéltem szerencsére volt lehetőségem kipróbálni egy Huion táblát ott volt késés, itt a táblával semmi ilyen nincs ha elkezd akadni akkor a kakaó szokott elfogyni a gépből. Itt: (#5724) bővebben már leírtam. Azóta az ott említett 16-os XP-Pen-t sokan dicsérik más fórumokon, mint lehetséges alternatívát.
    Viszont ezek a táblák jóval drágábbak is, mint a passzívok.

1 hét 10 nap alatt meglehet szokni, hogy máshova kell nézni. Vannak erre nagyon jó gyakorlatok is, nem szabad feladni hamar átáll az agy.

Sztem amíg nem ezzel keresi az ember a mindennapit nincs értelme komoly pénzeket költeni, aktív kijelzős meg PRO táblára. Ma már a sima Intuos tolla is 2x annyi nyomás különbséget képes kezelni, mint az én régim és sose az volt a korlátozó tényező, nem is azért lett lecserélve. Sőt ismerek olyan művészt aki még a 3as generációval rajzol ott meg talán 1k volt ez az érték, most 4k-s tollat adnak (a PRO-é 8k-s). Itt megjegyezném, hogy a "kínaira" szeretik ráírni, hogy 8k de itt is utcahosszal nyer a wacom toll.

Ok vannak más pluszok is fentebbi kategóriában:
    Dőlés érzékenység (10%ban hasznos lehet, de könnyen kiváltható);
    Touch ring, extra gyorsgombok (billentyűzetet nemtod ezzel se teljesen kiváltani);
    Touch funkció (egyénfüggő én kapásból tiltani szoktam, de ha közel viszed a tollat alapból letiltja)

Ezért is javasoltam, hogy az itt megspórolt moneyt inkább a nagyobb méretre érdemes költeni. Az M-es pont a határeset egy 16"os laptoptáskába befér, de 2 24es FHD monitorral is kényelmesen használható. Nem olyan régen próbáltam a régi táblámat egy 27es 4k-val is gond nélkül megbirkózott (az én szememnek kell a 32-34" monitor 4k-hoz). Asszem az újaknak meg már jóval nagyobb a tábla felbontása is.

Szerk.: látom Ronaldohun közben már megírta tömören, azért nem törlöm ki.

• Chronos85

tag

válasz ArthurShelby #6008 üzenetére

Hali!

Ahogy fentebb is írták, legjobb ha eltudtok menni kipróbálni. Mert mint minden médiumnál (szénkréta, akril-, olaj festék, kréta, tustinta stb.), ugyanúgy a digitális "festészetnek" is megvannak a sajátosságai.

A Wacom volt az első aki elkezdett erre célhardware-t gyártani. A mai napig piacvezetők tudásban és támogatásban, nyilván tudják és meg is kérik az árát.
    A programok már amiben van ilyen beviteli módra lehetőség ezt biztosan támogatják és az esetleges hibákat erre javítják a leggyorsabban, amíg a "kínaiakra" azért ez nem mindig jellemző.
    Bár a Linuxot egyik se szereti, azért meglehet mókolni ha szükséges, de ebben nemtok segíteni.

A fentiek miatt bár árban jelentősen olcsóbb a többi, én még mindig nemtom jó szívvel javasolni. Neten van rengeteg összehasonlító review. Láttam tehetséges művészeket más típusú táblával rajzolni. De a többség nem szokta a wacomot lecserélni, max magasabb kategóriára vált. Míg ha vki (én is jó régen volt már) 1x megfizette a tanulópénzt az biztos utána nem fog egy másik kínaival próbálkozni.

Ha netán Konkrét típust vártál. Bár itt már ugye közrejátszik monitor méret, hordozhatóság, csukló vagy alkaros rajztechnika. Hosszútávra (nem a fióknak) a Sima Intuos M-es méretet mondanám, de ha tehetitek mindenképpen érdemes elmenni kipróbálni.

• Chronos85

tag

válasz PitkyePadvan #5956 üzenetére

Mivel ez a cég már a 90es évek óta fejleszt és a mai napig élen jár, ezért a legtöbb program ami támogatja az ilyen formájú bevitelt az biztosan. Nagyon hosszú a lista, de én még nem találtam olyat ami a wacom-ot nem, de másik digitáblát kezelt volna. A Gimp biztosan kezeli, de csak érdekességként pl.: a word is :)

Ha hivatalos disztribútortól viszonteladón keresztül veszed, akkor ezeket a szoftvereket az oldalukon sorozatszám alapján regisztráció után megkapod. Nyilván használtan ha nem adja hozzá a wacom accot akkor, nem, de ma már vannak nagyon jó ingyenes programok is pl.: a már említett Gimp vagy Sketcbook.

Bár Oprendszert nem írtál, de linux alatt annyira nem egyszerű feltenni egyik ilyen drivert se, ebben sajnos nemtok segíteni, de biztos van rá megoldás.

• Chronos85

tag

válasz PitkyePadvan #5953 üzenetére

Szia!

Jó szívvel ezt tudnám javasolni, ebben az árkategóriában.
    Néhány kínai elsőre lehet többnek szeretne tűnni, de ha valóban hosszútávon élvezni szeretnéd vele a rajzolást akkor sajnos csak a wacom jöhet szóba.

• Chronos85

tag

válasz HoTaZo #5946 üzenetére

Hali!
    A wacom add hozzá egy elfogadható rajzprogit is, ami sztem kezdőknek teljesen megfelelő.
    A címet elküldöm priviben

• Chronos85

tag

válasz HoTaZo #5942 üzenetére

Hali!
    A wacom-nál pontosabb a toll és a tábla is. A programok is jobban támogatják és könnyebb hozzá csere hegyet is szerezni ha elkopna.

Viszont tudásban a mostani simák már nem maradnak el lényegesen a PRO változathoz képest. 4K-s toll bőven elég, a dőlésérzékenység annyi pluszt nem ad hozzá, vmint a gyors gombokkal se tudod kiváltani teljesen a bill-t. Így ha hosszú távra terveztek mindenképpen a Sima M-t ajánlanám. Ez az a méret amit még lehet laptop mellett hurcolni, de asztalin nagyobb kijelzőnél sincs gond (2db 24"es FullHD monitor mellett használtam kényelmesen).

A laptop így elsőre igen karcsúnak tűnik.. Bár rajz programja válogatja. Általában szeretik a sok ram-ot min.4GB de a 8GB jobb lenne. Erős VGA nem kell, de olyan 2 GB-ot azért elszoktak kérni. (Nekem 750ti 2GBos van asztaliban, ez bőven elég, laptop témában nem vagyok otthon nemtom mi a megfelelője.). A kijelzőt már meg sem néztem, itt is jó lenne IPS (vagy VA már ha gyártanak ilyen lapost) az egyenletes szín visszaadás miatt.

• Chronos85

tag

válasz Ronaldohun #5933 üzenetére

Eskü, amikor beírtam a Hsz-t csak ebay-t meg külföldet dobta fel. Ezek szerint tényleg volt a magyar disztribútornak is elfekvőben még...

• Chronos85

tag

válasz Ronaldohun #5931 üzenetére

Csak gyorsban átfutottam a tech specet és valóban egy az egyben a 16os csak 22"os kijelzővel.
    Még annyi, hogy itt az árban benne van az állvány is, amit sztem ha nem hurcolni veszi az ember, akkor már a 16oshoz is erősen ajánlott beszerezni.

Ennek ellenére sztem nem lesz akkora durranás, mint a 16os volt.
    Nekem elég a 16, sőt anno még írtam is ha egy árban találnék egy beragadt 0 kmes 22est valszeg akkor is a 16os mellett tenném le a voksomat. Belépőszintnek az interaktívok közé nagyon is megfelel tudásban és árban is.
    Azért ez a 22es 150k-val drágább és a fent említetteken kívül semmiben nem különbözik, felbontás (FUll HD), normál színteres, stb. Akiknek ez már kevés azok kénytelenek úgyis a pro szériában gondolkozni.

Asszem 2018 tavaszában váltotta a 22HD-t a 24Pro, szóval ahhoz nagyon be kellett ragadnia annak a készletnek, hogy most a nyakukon maradjon. Karácsony környékén kerestem és már akkor is csak kihasználatlanság miatt találtam alig használtakat.

Ennek ellenére örülök, biztos láttak ebben is fantáziát különben nem adták volna ki. Minél több van, más gyártóknál is, nekünk csak annál jobb.

• Chronos85

tag

válasz _Gugu_ #5916 üzenetére

Hali!
    Ha a papíros alatt az Intuos Pro Paper Edition-t érted, max ha vmi akció keretében azonos árban megkapod a sima változattal. A foliot rajzolás szempontjából szóra se méltatnám.
    Inkább a különbségből lepd meg egy scanerrel vagy állítható fényű lámpával. Utómunka mind2 megoldásnál van. Persze tud vektorokat tárolni, lehet csak nekem nem jött össze gyors próbálgatásnál, de amennyi idő elment a finomhangolással, semmivel se voltam előrébb mintha egy vázlat tetején a 0-ról kellett volna csinálnom.

Vizuális szempontból biztos, hogy a cintiq felé billen a mérleg. De feltok neked sorolni, nem egy olyan jónevű művészt akik legalább 10-20 évig rajzoltak tradicionálisan, majd a mai napig egy passzív kijelzős táblával dolgozik és nem azért mert nem engedhetnék meg maguknak az aktívot.

Nem lebeszélni szeretnélek, priviben megadtam a címeket menjetek el kipróbálni az a biztos.

Még vmi ha a későbbiekben ilyen irányba szeretné továbbképezni magát. Sajnos ma Mo-on kevés helyen és ott is saját felszereléssel (laptop+tábla) szokták várni az érdeklődőket. Így valszeg akkor szükség lesz egy passzív táblára is, mert bár lehet cipelni a cintiqet is, de sokkal körülményesebb és az összeállítása se pár perc.

• Chronos85

tag

válasz _Gugu_ #5913 üzenetére

Hali!
    Két fajtába lehet ma besorolni a digitáblákat. Passzív (wacom intuos /pro) vmint Aktív (cintiq) kijelzősök, mind2nél szükséged van egy "munkaállomásra" amihez csatlakoztatod. Illetve vannak még az egybe gépek (companion, tabletek amik képesek stylust (ecsetet) kezelni), itt egybe van csomagolva a munkaállomással, de az egyszerűség kedvéért soroljuk az aktívok közé ezeket is.

A fő különbség, hogy hova nézel miközben rajzolsz, de mind kettőt szokni kell, ugyanúgy mint a szoftvert is aminek segítségével rajzolni fogsz. Mert teljesen más, mint a tradicionális. Az alapok persze itt is érvényesek (perspektíva, kompozíció, fény/árnyék, színek stb.), de mintha almát a körtéhez.

A rövid bevezető után. Kezdőknek nem szoktunk aktív kijelzős táblákat javasolni. Mert ahogy te is fogalmaztál, a kocsit azért nem szeretnéd eladni, meg ha netán nem jön be azért nehezebb túladni rajta. Az Intuos sorozat kiváló a méret már csak a kérdés. Általában akik tradicionális múlttal rendelkeznek többnyire alkarból szoktak rajzolni, nem csuklóból, + szem előtt tartva a hosszú távot az M-est mondanám.
    Ezt még lehet húrcolászni is ha szükséges 16os laptop táskába elfér, persze a tollat azért célszerű megfelelően szállítani.
    Mindenképpen 2018as modellt keress ennél már 4k nyomásérzékenységű a toll.

Nemtom mennyire játszik, de tudtommal Pesten 2 helyen is ki lehet próbálni, több fajta táblát egyeztetés után. Mind2 helyen nagyon segítőkészek és szívesen válaszolnak bármilyen felmerülő kérdésre a témával kapcsolatban. (Ha kell részleteket megadom priviben)
    Viszont arra készülj, hogy egy Cintiq elöl nehéz lesz elrángatni, hogy jó lesz nekünk egyenlőre az Intuos is. :K

Személy szerint 7-8 évig használtam napi sok órában egy Intuos Pro M táblát (annyit fejlődöttek, hogy mára a sima Intuos is hozza ezt a szintet). Előtte úgy másfél évig egy kínait, amit gyorsan le is cseréltem, amint tájékozottabb lettem a témában. Most január óta egy sima 16-os Cintiqet (állványt erősen ajánlom hozzá). A régi tábla a mai napig kifogástalanul működik, remélem az új is legalább ennyit bírni fog.

2018-ban probáltam egy 16os aktív kijelzős Huion-t, de arra nem láttam értelmét lecserélni a passzív kijelzős táblámat. Az XP Pennel nincs személyes tapasztalatom, review-kat nézegettem az olcsóbb aktív kijelzős táblákról, de azért az nem ugyanaz.

Remélem tudtam segíteni, ha bármi kérdésed van itt is vagy akár privátban nyugodtan.

• Chronos85

tag

válasz psycroptic #5906 üzenetére

A Companion nevet Mobilstudiora cserélték. Semmi tapasztalatom nincs ilyen eszközökkel. Mindig is ódszkodom az egybe gépektől, vhogy nekem kell a biztonság hogy a későbbiekben tom fejleszteni ha szükséges több ram, nagyobb tárhely stb. Nem mellesleg, még drágák is.
    Nem ismerem az Affinity-t sem. Biztos vhol levan írva a hardware követelmény, elvileg ha az rendben van akkor más gond nem lehet. Tudtommal ezeken ugyanolyan OS fut mint bármelyik asztalin vagy laptopon.
    Nemtom, mennyire kell a széles színteres kijelző, meg rá lehet-e egyáltalán erőszakolni egy tabletre vagy Ipadra a programot (azért vannak már ott is egész jó alternatívák képszerkesztésre/rajzolásra). Kérdezz körbe a topikjukban, mert még ez jöhet számításba ennél az árkategóriánál. Viszont azok tudtommal max 10"-ak.

• Chronos85

tag

válasz jimspie #5881 üzenetére

Igen sajnos drága az élet kicsi hazánkban. Nem akarom egyik oldalt se védeni. Sőt igazából az után gyártott kínai tolltartót és a filléres kesztyűvel is egyetértek, a célnak tökéletesen megfelel.

Csak mielőtt nagyon berendelnétek a wacom oldalról, ezt érdemes lehet fontolóra venni:

Habár a termékeik minőségben verik a konkurenciát, az ügyfélszolgálatukról ez nem mondható el.

Mikor januárban megjelent a sima 16os Cintiq lett volna lehetőségem Amerikából behozatni vkivel. Ugye eddig az volt a bevett szokás, hogy 2-3 hónappal később kezdik el hivatalos EU oldalon árulni az új termékeiket.
    Ehhez képest 2 hétre rá már fent volt és sztem Mo-on egyedüliként bevezetésképpen hónap végéig a hivatalos disztributoron keresztűl ajándékba adták az állványt. Ezt még megfejelte a bolt egy ingyenes kalibrációval és pixelteszttel. Ezen a ponton számomra már nemvolt kérdés, hogy honnan lesz táblám.

Szóval én úgy látom, hogy próbálkoznak itthon is vmivel tompítani ezt a különbséget, nyilván lehetőségükhöz mérten. Persze tudom, hogy egyre többen rendelnek online külföldről. Kisebb összegű dolgokat én is szoktam gond nélkül.

• Chronos85

tag

válasz lanszelot #5847 üzenetére

Hali!
    2-3 nap alatt 50+ hozzászólás, ugyanennyi hónap alatt nem szokott ennyi összejönni. :Y
    Néztem is, hogy hirtelen mindenkinek ilyen célhardverre lett szüksége. Aztán láttam mi is a szitu. Először gondoltam írok vmi hosszabbat, de valszeg úgyis csak félre értené(d)nk. Így csak kívánom, hogy megtaláld azt a megoldást ami számodra is megfelelő.

Carlas: Használok szövet két ujjast. Semmi extra könnyen mosható, méretben ha jól tom nincs nagy különbség meg elég jól nyúlik is. Jobban izzad a tenyerem az átlagnál és így melegben 2-3 óra után sincs gond. Meg egyébként is +10% skill ha vki netán meglátná, hogy ilyenben dolgozol. :))

Bár nem nekem címezted, de én rajzra is PS-t használok, annak idején (15 éve) ezt tanították fotó szerkesztésre, ezt szoktam meg. Bár kezdetben valóban gyenge volt ez a része mára elég jól felhozták. Viszont amit Smc ír az igaz: drága és rengeteg egyéb "feles" funkciót is kap mellé az ember ha csak rajzra akarja használni. Szóval ha vki most kezdené és hagyományoshoz hasonlót keres, a Corel Painter vagy a Paint Tool SAI nagyon jók, amit ajándékba is szoktak adni a táblákhoz. De ingyenesek közül ott van a pl.: Sketchbook ami szintén elegendő lehet.

• Chronos85

tag

válasz Mui #5798 üzenetére

Hali,
    Azt kellene eldöntened először, mennyire fontos az aktív kijelzős rajzolás (oda rajzolsz, ahová nézel). Mert "olcsóbb" digitáblák, sokkal közelebb állnak az egérhez, nyilván annál jóval többet tudnak, de más általános perifériához nemtom neked hasonlítani.

Nem ismerem ezeket az érintőkijelzős laptopokat, néhány tabletet próbáltam már. Van különbség tollban és képernyő pontosságban is, de rajzolgatni, vázlatolni nem rosszak. Inkább próbáld megkérdezni másik topikokban (tablet, laptop) hátha van aki többet tud segíteni. Asszem az Ipadnak vmelyik modelljéhez van ilyen "dockkoló" amivel tudod laptopként használni. Viszont ez drága muri, én biztos kipróbálnám vásárlás előtt.

• Chronos85

tag

válasz Carlas #5788 üzenetére

Hali,
    Igen ugyanúgy mint egy monitornál,itt láthatod az enyémet. Persze be lehet külön állítani profilt csak az adott megjelenítőre (winfosban biztosan). Látszik a különbség egy wide gamutos monitorhoz képest. Ha kell az extra színtér átszoktam rakni a Toggle Viewval a megfelelő monitorra a pen kezelést és innentől mint egy Intuos táblát tudod használni (nem sok ilyen munkám van). Nyílván ha ez vkinek kevés akkor csak a Cintiq PRO marad.
    Nekem nem volt pixelhibás, sztem vagyis inkább nagyon remélem ezt a gyártó is jobban ellenőrzi. Megcsináltam subpixelre is, azért ez egy fotósnak ne okozzon már gondot (csak van kéznél ott egy jó fényképező). :)
    Nem szokásom vissza küldözgetni termékeket, de ugye ezt simán megteheted 30 napon belül indok nélkül. Úgy hallottam ez nem az a bolt ahol ez miatt szívóznának, de inkább kérd meg őket szépen.

Lanszelot: Persze hogy nálad nem úgy néz ki, az illető évek óta használja ami az ő ecsetkezeléséhez illeszkedik, te meg még csak most ismerkedsz a programmal.

Nemtom miben tér el a Pro a sima sktechbook-hoz képest, nincs is időm most feltenni és próbálgatni. Ebből a videóból nekem az jött le hogy az advanced fülnél lehet beállítgatni.
    Ami neked kell az az Opacity és Flow módosítgatása. Ezzel tudod elérni, hogy mennyire telítetten és meddig húzza (De érthetőbb ha megnézed a ctrl+paintes videókat elég jó gyakorlatok is vannak benne) . Vmint ugyanúgy tudsz csinálni saját mappát és Drag and Droppal bedobálni azt a pár ecsetet amit használni tudsz/szeretnél.

• Chronos85

tag

válasz Carlas #5784 üzenetére

Hali,
    Örülök, hogy tetszik, én imádom! Esetleg ha ajánlhatom nekem kevés volt az alap magasság állítás (+ugye bevezetésként ingyen adta pár magyar bolt), esetleg egy ilyen talpba nem hülyeség befektetni, hogy ne neked kelljen rágörnyedned a táblára.In action . Persze ha van asztalos, CNC-s, 3D nyomtatós ismerősöd akkor olcsóbban is ki lehet hozni, elsőre nem látszik de nagyon stabil.

Mielőtt vki beesne és meglátná hogy 200k+os aktív kijelzős táblákat tanácsolgatunk fotó retusra. A puszta tények kedvérért. Vmint nem szeretek nem is szoktam más pénztárcájában kutakodni csak leírnám, ahogy nálad is indult az egész.

Fotó retusra a sima Intuos tábla (méret lehet kérdéses) teljesen megfelelő, ugyan úgy rajzolásra is. Utóbbinál ugye a dőlésérzékelés lehet kérdéses, de megmerem kockáztatni, hogy 80% igazán ki se használja, mellesleg néhány program elég jól tudja már imitálni.

Te írtad, hogy neked a touch ring is nagyon kellene (sztem retushoz nem nagy hasznát veszi az ember, rajzoláshoz esetleg), tollat elég jól kibeszéltük, ugye itt jött képbe a Pro verzió és végül kikötöttél egy aktív kijelzős táblánál gyors gombok és ring nélkül 3x-os árért (ezt is csak azért ennyiért mert nettóban sikerült megoldanod).

Még1x nagyon örülök! Én is nagyon szeretem, nagyon jó tábla. Szolgáljon sokáig és leld benne örömödet!

A fentieket tényleg csak azért írtam le h ne h azzal indítson itt vki: Mi csak ilyen drága dolgokba tudjuk bele kényszeríteni szegény embertársainkat teljesen feleslegesen!

lanszelot: Esetleg még:
    Paint tool SAI, Krita Ingyenesekből. Gimpet; Sketchbookot próbáltam, egyszerűbb mint a PS, de igazából rajzolni ezek is teljesen jók. Fizetősből a Corel Paintert (nem a Draw) ismerem és használtam is régen, talán ez áll legközelebb a hagyományos módszerhez, de itt is sok eszköz közül lehet válogatni.

Az igazság az, hogy egyikben sincs olyan hatalmas eltérés pont ezért nem hiszem, hogy a programban vagy a táblában lenne a hiba egyszerűen csak MÁS. Mondhatjuk, hogy 3 féle "ecset" kombinációját kell megtanulni jól használni. Hard, Soft (vagy Airbrush ha jobban tetszik) és Flat. Ha ez megvan utána jöhet akármilyen Cloud vagy Texture Brush és különböző Eszközök. Esetleg ha gondolod ctrl+ paint-en elég jól össze van szedve, igaz régebbi PS-ben csinálja, de azért meglehet találni az újban vagy más programban is ezeket.

• Chronos85

tag

válasz lanszelot #5776 üzenetére

Hali,
    Az igazság az hogy nagyon keveset tudok és foglalkoztam karikatúrával. Ennek tükrében tessék tovább olvasni már ha van akit még érdekel a mondandóm. :)

Szóval egyedül Jason Seiler-ről hallottam de belenézve a biojába azért ez talán nem meglepő. Ez az interview különösen tetszett... Mondhatnám amit nekem is tanítottak: Légy tisztában az alap szabályokkal, tarsd be, hogy később áthághasd őket! De ez annyira távol áll tőlem, persze tom mi a definíció, de ezen kívül tényleg nemtok semmi érdemi tanácsot adni merre indulj el.

Ami a 2 videót illeti: Udemy és a Skillshare talán annyival jobb mint a Gumroad, hogy itt beletudsz nézni és ebből kellene eldöntened, hogy hasznos-e ez számodra (nem az introra gondolok). De tudni illik mind a 3ra szinte bárki feltölthet. Ennek ellenére a Modulok jónak tűnnek a 2.nál (Coloring) amit mond az rendben van, csak a megjelenítéssel van gondom. Mert sajnos süt róla, hogy emberünk mögött még 10 éves tapasztalat és gyakorlás se áll vagy ha mégis akkor elég szomorú, hogy ilyennel kell illusztrálni az elméletet.

Tom, hogy ez már a digitális kor és mára már nem divat könyvekből tanulni, de még mindig úgy gondolom a fent ajánlott 2 könyvből még ha csak át is lapozod többet tanulhatsz az alapokról mint ebből a 2 videóból.

Smc: Remélem jó lesz a kép elég macérás ezzel a fórum motorral a dolog. Csak azért mert kérted, de ez sztem annyira egyéni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy másnak így kézre áll (Ha nem látszana eggyel van a közepétől vissza véve soft felé).

Szerk: Huhú sikerült a beszúrás, öröm és bódotság. :))

• Chronos85

tag

válasz Ronaldohun #5771 üzenetére

Persze nem kell ezt ennyire túl misztifikálni. Igazad van nekem is lágyra van állítva és a kijelzőset hasonlítani se biztos h szerencsés. Nekem tavaly ez volt az első ami feltűnt, most januárban meg ugye ismét ezért lehet h jobban beégett mint az, hogy egy kijelzőre rajzolok.

Valszeg ez is csak azért mert sokáig használtam és sokat a 2k-s tollat. Azért a különbséget se úgy képzeljétek mintha egy tűéles vonalat kellene krétával majd utána ceruzával húznod. Ezek tényleg nüansznyi különbségek. Teljesen jó a régi toll is mindent megtudtam vele csinálni. Az elején biztosan és még most se ez a szűk kereszt metszett, sokkal inkább, hogy van amiben nem kicsit berozsdásodtam és gyakorolni kellene.

• Chronos85

tag

válasz Carlas #5767 üzenetére

A réginél annyi volt a difi, h csak az aktív területre ragasztottál és a gyári tetejére, majd ezt az extra réteget cserélted. ha kellett. Ez így nyilván tisztább. Köszi a videót!

vmaxter: Mint fentebb írtam is nekem 2 és 4k között nem volt akkora különbség, mint a 4 és 8k között.
    Asszem a 3as talán 1k tud, nem biztos, nekem 4es-től indult a széria. Olyan 2-2,5 éve vettem a Pro mellé egy sima táblát az ifjúságnak, meg h ha nagy ritkán ne a nagyot kelljen hordozni (az M-es vígan elfér egy 15,6os laptop mellett a táskában). Akkor úgy éreztem (4 év használat után) még nem érdemes a régit leselejteznem csak a toll miatt.

• Chronos85

tag

válasz Carlas #5761 üzenetére

Hali,
    A gyári biztos nem ront a használhatóságon a kopást nemtom, mert én rögtön felragasztottam anno. Ellenben ugyanúgy kifényesedett és karcos lett mint amit smc is írt. Rákeresel ebayen sztem az összes ilyen, a lényeg hogy ne legyen mély barázda amiben már el akad a toll, a többi csak esztétika.

A cintiqre mint írtam is nem terveztem. Ha jól rémlik akkor még nem is láttam, hogy lenne erre a típusra. Bár nem vagyok penge fizikából (meg lehet csak az én agymenésem), de ugye plusz egy réteg amin törik a fény, szóval amíg nem muszáj addig nem lesz. Ha jól be van állítva a toll (driverében lehet), megmerem kockáztatni, ha nem sokat satírozol, nincs is rá szükség.

DE nem használtam új PRO táblát!
    1-2 hónap rendszeres használat mellett úgyis látni fogod, hogy szükség van-e rá.

• Chronos85

tag

válasz Carlas #5759 üzenetére

Nekem a régi táblán volt, könnyebb cserélni ha felkarcosodik, a gyári réteget nem lehet és nem is szabad leszedni. A Grip Pen hajlamos is volt karcolni amikor elkezdet kopni. Most a Cintiqen nincs, ez volt a másik ami a régieknél nagyon zavart, hogy nem pont oda rajzolt ahol a toll hegye volt (aktív kijelzőnél), ezért nem akartam még rárakni akármilyen vékony is még 1 réteget. De nekem úgy tűnik hogy vmivel puhább is a Pro Penbe a hegy, ennek ellenére nem nagyon kopott 2 hónap alatt, bár igaz nem sokat satíroztam. Mindenesetre lehet a felület is teszi, de nem karcosodik (kopp, kopp), most látom erre is lehetne fóliát tenni, nah majd meglátom...

• Chronos85

tag

válasz Carlas #5755 üzenetére

Nemtom hol nézted, de a 2k-s nyomásérzékenységű táblák azok valszeg beragadt árú készletek lesznek. vmaxter is ilyet linkelt. Igazából ezzel sincs semmi gond ha nem teljes áron akarják rád sózni, csak meg kell nézni a típusból rögtön kiderül. Itt vannak a Sima (2018)as táblák ezekhez 4k-s tollat kapsz.

Itt pedig a PRO változat ennél az S az egyetlen kivétel ha jól látom (eddig nem tudtam) amihez 2k-s Grip Pen-t adnak. A többihez a 8k-s Pro Pen 2 jár.

Ezért mertem ajánlani, hogy az PRO S áráért megkapnád a simából az M-et. Fentebb leírtam mivel tud "kevesebbet".

Nemtom milyen programot használsz, a legútóbbi PSben már az Altot se kell nyomni ha kicsinyíteni akarsz elég ha balra jobbra mozgatod a tollat zoom toolnál. Nagyon rég nem használtam lightroomot (ritkán kapok RAW fileokat), de gondolom oda is implementálták. Viszont komolyan gondoltam ha van lehetőséged Pesten 2 helyen biztosan kitudsz próbálni több modell-t (dobj egy privit és elküldöm a címeket), mellesleg nagyon segítőkészek többet fognak tudni mondani...

Btw ekkora monitornál és szem előtt tartva a hosszú távot (kitudja lehet beesik a 4k-s megjelenítők ára) inkább az M-ben gondolkodnék.

Ami a Pro Pen 2-t illeti: Ezt is írtam fentebb is már. Igen pontosabb, igen érezhető a különbség nyomásérzékenységben. De nem hiszem, hogy Retusnál számítana. A 2 és 4k között nem éreztem ekkora különbséget, mint a 4 és 8k-nál, de ez csak rajzolásnál jön elő maszkolásnál teljesen mind1. Pontosnak, meg elég pontos volt a Grip Pen is, különösen a kínai "vetélytársakhoz" képest. Csak 6 év rendszeres használat után meglepő hogy mennyit tudtak még javítani rajta.

Laggolni, meg a régi toll se laggolt. Persze össze lehet dobni olyan dual texture brush-t ami megfektet bármilyen atomerőművet, de ez nem a tábla vagy a toll hibája.

Nekem a régi Cintiqnél volt egy kis után húzás érzésem, de az új modellekben (2018tól biztosan) ezt is kijavították. Bár néhány review szerint egy minimális még maradt, én nem vettem észre, vagy fogalmazzunk úgy egyáltalán nem zavaró.

• Chronos85

tag

válasz Carlas #5750 üzenetére

Hali,
    Csak fotó retusra sztem elég a sima, nem kell PRO. Arra figyelj, hogy 2018as modell legyen ezek ugyanis már 4k-s tollal vannak.
    A PROn több gyorsgomb és touchring van, de ezt pont fentebb tárgyaltuk ki, hogy még így se tod teljesen kiváltani a bill.-t. Az egyetlen ami hasznos lehet és plusz az a dőlésérzékenység, nah meg a ProPen 2 ami ugye már 8ks, de ezek igazából csak rajzolásnál jelenthetnek egy kis extrát.

6 évig használtam rajzoláshoz egy Pro M-t 4ks tollal, teljesen megvoltam vele, a dőlésérzékenység néha jó volt, de nem létszükséglet. Január óta használom az Új Pro Pen 2-t tényleg nagyon jó, pontos érezhető a fejlődés, de sztem csak fotóretusra teljesen felesleges a 2x-es felárról nem is beszélve.

Ami a méretet illeti olyan 22-24"ig rajzolásra is elég szokott lenni az S, de ez egyén függő csuklóból vagy inkább alkarból dolgozol. Csak fotó retusra sztem nem kell a nagyobb, de ha van lehetőséged Pesten 2 hely is van ahol kitod próbálni (a Pro és a sima közti különbséget is) érdemes lenne megnézned.

• Chronos85

tag

válasz lanszelot #5747 üzenetére

Sose volt Macem nemtom miért szívsz vele ennyit. Úgy hallottam ott sokkal egyszerűbb az élet mind a driver mind a program kezelésében. Elnézve a fenti képet az asztalodról, én is inkább azt mondanám, küld vissza és vegyél a pénzből inkább egy tabletet, vagy hagyd az egészet a francba.

Ugyanis mint írtam fentebb is, csak egy bizonyos munkafolyamatig tudsz bill. nélkül eljutni és addig is jóval lassabban. Tom ez nem mindenkinek számít, nem vagyunk egyformák, de engem pl. nagyon zavarna, ha azért kellene megállnom hogy a menüben kezdjek el turkálni egy olyan eszköz után, amit egyébként 2 billentyű kombóval elérnék. A funkció billentyűk folyamatos használatáról nem is beszélve.

Ami a driver gondot illeti, furának találom, hogy nálad így viselkedik. Elképzelhető, de biztos vagyok benne, hogy az óceánon túl több a mac user (otthon és stúdióban is) és már felrobbant volna a fórum ha ez gyakori hiba lenne. A legfrissebb ilyen hiba amit a google kidobott több mint 1 éves...

Sajnálom, hogy ennyit szív(sz)tál vele és azt is, hogy érdemben nem sikerült segíteni...

• Chronos85

tag

válasz lanszelot #5733 üzenetére

Hali,
    Nem bántásként, de megnézted a gyártó oldalát vagy 1-2 unboxing review videót? Többek között a méretek miatt kérdem. Annak meg, hogy normálisan tart a csatlakozó nem hiszem h ekkora problémának kellene lennie sőt teli van az ebay csatlakozó hibás táblákkal, meg a net különböző sufni tuning megoldásokkal ennek kiküszöbölésére, személy szerint én jobban örülök, hogy szorul, mintha menet közben "véletlen" kicsúszna. Húzd ki a másik végét, úgyis a tábla tetején van a kivezetés. Nyilván nem arra van kitalálva h 10 perc alatt gyorsan firkantok vmit majd vissza vágom a fiókba, de azért sztem elég mobil, OK egy kávés asztalon nem biztos h kényelmesen lehet huzamosabb ideig dolgozni vele.

Ebben a kategóriában tudtommal egyikben (kínaiban) sincs touch. Nekem pl nem is hiányzik, olyannyira, hogy az intousnál is az első dolgom volt letiltani.
    Apropó tiltás, ha ennyire zavarnak a gombok a tollon, akkor azt is ki lehet kapcsolni. De úgyis van kialakítva hogy gombokkal felfelé kényelmes fogni és azért belehet rá állítani pár hasznos dolgot, hogy ne kelljen az "Ini mini ikonok" között keresgélni.

A régi táblámon volt 8gomb+touch ring, de még ennyivel se lehetett kiváltani a billt. Így átszoktam teljesen a billre, lehet ezért nem is zavar, de ha szeretnéd lehet hozzá külön venni.

Ami a PS-t illeti (főként ezzel használom):
    Tudtommal az elsődleges kijelzőn nyílnak meg az ablakok, de 1x áthúzod akkor kövi alkalommal már megjegyzi. Vagy klónozod, bár sztem jobb a kiterjesztett asztal így laptopra ki tod rakni a referencia képeket.
    Nemtom miért fo*sta össze magát, az adobe termékekkel nagyon régen együtt működik a wacom, nem jellemző. Sztem ott más bibi lehetet.
    Az tény, hogy a windows ink (márha egyáltalán winfosod van) egy nagy rakás... de azt pedig így könnyen ki lehet küszöbölni.

Meridian PS-ben az R-el tudod forgatni a vásznat, sztem a legtöbb program tud vmi hasonlót ezzel tudsz kényelmes pozíciót találni. De tény hogy szokni kell, kitartás 1-2 héten belül már teljesen normális lesz.
    Nem volt huion táblám, hátha más tud többet mondani.

• Chronos85

tag

válasz lanszelot #5727 üzenetére

Ilyet még tecsőn nem találtam. Nem azért mert ez lenne a Szent Grál, bár tény hogy mint mindenben itt is erős alapok kellenek és sok gyakorlás. Sokkal inkább, mert ezek száraz témák.
    2 könyvet tudok ajánlani amik sztem nagyon jók alapnak:
    Scott Robertson How to Draw
    Color and Light: A Guide for the Realist Painter

Amiket Smc írt abból:
    Proko elég jó, de itt is a részletesebbért átirányít a weboldalukra. Viszont van karikatúra is (itt megint felhívnám a figyelmet az alapok fontosságára).
    Marci Bucci 10 percesei jók, de inkább haladóknak mondanám és még úgyis elég tömény többször nézős.

Esetleg Kienan Lafferty, de ez nincs annyira jól összeszedve és sokat kell nézni egy kevéske infóért.

Ami a másolást illeti: persze lehet, kell és jó is. De tudd mi az ami mögötte van árnyék, perspektíva, kompozíció... Ezért szokták ajánlani úgynevezett Master Studyt válassz, ne vmi fan arton gyakorolj.
    Mert különben vannak ezek a Betty Edwards féle jobb agyféltekés tanfolyamok amit elvégzel pár hét alatt. Majd azt hiszed mekkora profi vagy portréban, ami így is van amíg szó szerint másolni kell, csak ha netán egy kicsit több kellene akkor jön a nagy pofára esés.

Ami a tanulási görbét és fejlődést illeti azzal is egyetértek Smcvel. Nem könnyű próbálj meg rendszeresen lehetőleg minél több időt rászánni, de nagyon fontos TUDD, hogy ezt most miért is így csinálod. Esetleg Feng videója segíthet. A többi se rossz de ez concept art nem illusztráció van különbség rendesen még ha elsőre nem is úgy tűnik.

Remélem másnak is segíteni fog, igyekeztem rövidre fogni amennyire tudtam.

• Chronos85

tag

válasz lanszelot #5725 üzenetére

8GB ram, 2GB VGA esetleg egy SSD ezzel vígan el lehet lenni sok layer esetén is.

Cintiqhez kell HDMI, USB (nem kell C-s) csati hogy össze tudd köti, vmint külső tápos így kell neki egy konnyektor. Sztem ezek nem olyan magas elvárások ma, hogy komoly extra költségekbe kellene verned magad. Állítólag átalakítókkal is müxik, nekem szerencsére nem kellett ilyennel szöszölnöm.

• Chronos85

tag

válasz lanszelot #5722 üzenetére

Hali,
    Nem szoktunk kezdőknek aktív kijelzős táblákat ajánlani, de ha ennyire elhatároztad magad és hajlandó vagy megfizetni akkor

6 év után most januárban cseréltem le a régi intuos pro táblámat 16" Cintiqre.
    Tavaly volt szerencsém kipróbálni ebből a Pro verziót és az egyedüli visszatartó erő az ára volt, úgyhogy nagyon örültem, hogy januárban kijöttek ezzel a típussal. Itt leírtam néhány korai élményt, azóta is rendszeresen használom és nagyon elégedett vagyok vele.

Az új XP pen 15.6 Pro ről személyes tapasztalatot nemtok mondani egy 16os Huiont próbáltam, sajnos pontos típust ehhez nemtok írni. Sokat fejlődtek a kínai táblák és igen elfogult vagyok a wacom felé, de ahogy te is írtad, ha tényleg a munka/szórakozás és nem az a cél, hogy megutáld akkor egyértelműen megéri a felárat. A támogatásról nem is beszélve.

Ennek ellenére itt találsz elég jó összehasonlítást kínai táblákról videóval.

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy a régebbi cintiqeket még nem az új Pro Pen 2vel adják (13,22).

Valamint ezek "csak" kijelzők, mintha még egy monitorod lenne. Szükség van mellé vmire ami meghajtja (pl.: laptopra vagy asztali gépre). Ha komplett kell akkor Mobilstudio, ezek viszont később nem bővíthetők és igencsak mélyen zsebbe nyúlós.

Tatyla dobtam privit, hol érdemes kérdezősködni, ne ess neki otthon, mert ha megsérül a tekercs szétszedés közben akkor 90%, hogy kukázhatod a tollat.

• Chronos85

tag

válasz MARVEL #5712 üzenetére

Hali,
    Nem ismerem az ilyen laptopokat (tudom hogy létezik de ezzel kifujt), a wacom aútómatikussan tiltja a touchot (ki is lehet driverben teljesen kapcsolni), ha egy bizonyos távolságon belülre ér a tábla és a toll. Szóval sztem ezt nem a rajzprogramban hanem vmelyik driverben kellene keresgélned esetleg magában a windowsban. Csak ésszel mert úgy hallom megint előkerült a windows Ink és a PS hibája, vmiért eldobja a nyomásérzékenységet menet közben. Szerencsére nekem eddig minden OK (kopp, kopp).

Januárban újítottam be egy sima 16os cintiqet, nagyon elégedett vagyok vele. A pro pen 2 óriási előrelépés, a régi is már nagyon jó volt, de ez... FullHD, nincs touch és nem wide gamutos, ha ez kevés akkor mélyebben zsebbe kell nyúlni. Esetleg használtan egy 22es-t bár itt nagyobb a kijelző, de még a régi tollal adják.

Őszintén használtat amúgy se szeretem, mert a sajátommal tudom hogy bánok, de a többi lutri. Viszont ha mellém tennének egy 0kmes 22 és a 16os ugyanazért az árért, akkor is a jobb pen miatt inkább a kisebb kijelzőt választanám.

Jöttek ki idén új kínai táblával (xp-pen). Neten elég sok rewiev van általában eltérő eredményekkel olyan 130-150ktől indulnak. Tavaly egy Huion 16ost próbálgattam icsit (sajnos pontos típus már nem rémlik), de arra nem cseréltem le a nem aktív digi táblámat. Hiába nekem fontos, hogy megbízható, pontos és strapabíró legyen, nem fér bele hogy várjam amíg megcsinálják ha ne adj isten bedöglik. Kettőt meg nagy luxus ilyen célra fenntartani.

• Chronos85

tag

válasz Tóth_Balázs #5709 üzenetére

Hali,
    Rátehetsz papírt attól még ugyanúgy működni fog a toll. De ha a Bamboo sorozatra gondoltál, felejtsd el, az egyértelműen zsákutca. Van a Pro szériából úgynevezett paper edition, de azok drágák és ugyanúgy utómunkát igényelnek. Sokkal egyszerűbb ha lefényképezed vagy scanneled és azt tisztázod le, mintha átrajzolni próbálnál egy vázlatot. Pontosak és jók a táblák és a toll is, de nem erre van kitalálva.
    Hidd el hamar meglehet szokni, hogy a monitort nézed miközben máshova rajzolsz, csak egy kicsit erőltetni kell az elején és nem szabad feladni. Vannak rá nagyon jó gyakorlatok is.

Rajzstílustól függ, hogy mekkora táblára van szükség. Csuklóból elég szokott lenni a kisebb ha alkarból szoktál akkor viszont általában a nagyobbakat részesítik előnyben. Ugye fontos még, hogy mekkora kijelzőn szeretnéd használni a 22-24" szokott lenni a vízválasztó, de ha húrcolászni szeretnéd laptoppal ott is többnyire jobb a kisebb.
    Ezért is lenne jobb ha elmennél kipróbálni, hogy ezt eldöntsd meg, hogy kell-e a Pro vagy elég a sima, de mondjuk nagyobb méretben.

• Chronos85

tag

válasz Tóth_Balázs #5706 üzenetére

Hali,
    Ahogy Smc is írta 16os a legolcsóbb, viszont az is 200k felett van itthon. Tudtommal kínai sincs 100k alatt. Biztos vagy benne, hogy kezdőként neked aktív kijelzős táblára van szükséged?
    Ha gondolod Pesten 2 bolt is tudok, ahol ki lehet többfélét is próbálni.
    Csak mert "sima" digitáblát már 30ért kapnál ha nem elég az S akkor a duplájáért van eggyel nagyobb

• Chronos85

tag

válasz smc #5700 üzenetére

Helyes jöjjönek csak akkor a wacom is rá lesz kényszerítve, hogy jól összerakott táblákat adjon lényegesen olcsóbban.

Megnéztem a videót és korábban is nézegettem XP pen és Huion reviewkat. Személyes tapasztalatom nincs velük. A videók alapján van jobban és kevésbé jól sikerült szériájuk.
    Valamint igaz régen, de már megégettem magam "kínai" táblával.Így valszeg soha nem fogom tudni jó szívvel ajánlani, annak ellenére hogy ezek töredékébe kerülnek. Persze ettől még szívesen látnék, itt mások tapasztalatát ilyen táblákkal.

Szóval röviden biztos hogy nem fogok rohanni visszavinni a táblát. Nagyon megvagyok elégedve kb. fél nap után teljesen sikerült átállni. Igaz előtte se használtam ki a tábla gyors gombjait, lehet van akit ez zavarni fog.

Jöhetnék itt azzal, hogy más többet elkölt káros szenvedélyére, meg hobbijára. De mindig is úgy voltam vele, hogy van egy határ ha abba belefér akkor utána nem nézem, hogy mi lett volna ha, mert az nem visz előre.

• Chronos85

tag

válasz Ala #5697 üzenetére

Tavaly tavasszal volt vmi hasonló probléma egyik win frissítés után, szerencsére nekem akkor nem jött elő (nem is a legfrissebb driver volt fent nem szoktam cserélgetni ha rendesen müxik).
    Viszont most nem hallottam ilyenről, hátha más okosabb és tud segíteni. Ez az akkori topik, de csak óvatosan regisztriben is turkálni kellett ha jól rémlik.

• Chronos85

tag

válasz Ala #5695 üzenetére

Biztos, hogy a gyors gombokhoz is hozzá adtad az Appot, nem csak "tollhoz"?
    Direkt vissza dugtam a régi táblát, szerencsére gond nélkül felismerte a cintiq mellett. Nyilván nem fogom így használni, de lehetne. Intuos pro M (540WL) ez régebbi mint a tied, ugyanez a driver van fent és minden gond nélkül megy. Hirtelen más nem jut eszembe.

• Chronos85

tag

válasz Chronos85 #5686 üzenetére

Igértem még pár tapasztalatot:
    Huzamosabb használat mellett se vettem észre hogy melegedne. Nekem kellett az állvány, örülök neki, hogy még bevezetésként ajándékba adták. Úgy 70 fokos döntés mellett találtam kényelmesnek több óra után se fáradt el a kezem. (A szöcskés boltban még 31ig él az akció csak ők kalibrálást tudtommal nem csinálnak).
    A kontraszttól féltem még kicsit, szobában lámpa mellett teljesen rendben van. Nyilván tűző napon szabadban ez már kevés lenne, de ott még a telók nagy részének is gondja akad.

Egyáltalán nem túlzóak a review videók, nagyon örülök és elégedett vagyok a táblával, remélem sokáig kifog szolgálni.

• Chronos85

tag

válasz Balinov #5690 üzenetére

Keybinding-et értettem alatt sorry, ha nem volt világos.
    Pl.: csinálsz egy actiont azt lemented mondjuk F3-ra majd a tábla SWben ezt gond nélkül betod állítani egy gyors gombra. Sőt alap módosító billentyűket is megeszik (ctrl,alt,shift) kombinálva is ha kell.
    De erről tuti van 1000+1 videó a Tecsőn is.

• Chronos85

tag

válasz Balinov #5684 üzenetére

Hali,
    Telepítés tényleg ennyi. Fontos hogy előbb a drivert rakd fel asszem kéri is, de indítsd újra a gépet és csak utána csatlakoztasd a táblát.

Hotkeyeknél tényleg ami jól esik. Lehet action-t is keresztbe bindelni, ha az kell. Viszont ha megvan a jó setup érdemes backup-ba lementeni, nem jellemző, de van hogy néhány winfos frissítés után eldobja.

A kapott programok generációnként változnak, teljesek, de többnyire az egyszerűbbek pl.: nem Corel Draw csak Corel Painter., amikhez hasonló ingyenest is találni.

A fotós kérdésekre, sajnos nem tudok neked válaszolni.
    Remélem azért segítettem.

• Chronos85

tag

Hétvégén megrendeltem a 16os cintiqet, miután láttam hogy a hónap végéig sikerült kibulizniuk az ajándék állványt, sehol máshol nem láttam EUban se USAban, hogy így adnák bárhol is, +ingyenes kalibráció és házhoz szállítás. Így ha utána számoltok akkor a fentebb említett 180k-s lélektani ár körülire jön ki maga a tábla, ezért döntöttem a vásárlás mellett.
    Hétfőn megkaptam a kalibrációs fájlokat, ma délután meghozta a futár tökéletes állapotban a táblát minden tartozékával. Szerencsére elég hosszúak a kábelek, így leér az asztal alá, nem szeretek toldozgatni mindig kérdés, hogy működni fog-e utána rendesen. Csak gyorsan összedugtam, meg beállítgattam néhány dolgot (a gyorsmenüvel még elleszek egy darabig), hogy firkanthassak valamit.

A toll nagyon jó! Tisztában voltam vele mivel már próbáltam, de most megint ledöbbentett, hogy egy amúgy is jó tollból hogy tudtak még egy ennyivel jobbat kihozni. Először fel se tűnt csak most így hogy a kettőt egyszerre fogtam , a Pro Pen 2 sokkal könnyebb.Az ergonómián is csiszoltak most még jobban kézre áll, bár nekem az előző is kényelmes volt.

Ugye a színlefedés volt még kérdés, persze látszik, hogy nem widegamutos, de azért annyira nem vészes. És ha kell az extra színtér akkor monitor mellett lehet használni intuos (pro) tábla ként a cintiqet csak át kell rakni a Display Toggle-t (gyorsmenüből is lehet).

Bár eléggé elvok havazva, de a hétvégén(ig) szeretném alaposan letesztelni és akkor igyekszek még néhány tapasztalatot megosztani. Addig is ha van vmi ami érdekelne benneteket, és ha tudom is akkor szívesen kipróbálom.

Itt hagyom a kalibrációs eredményt, hátha van akit érdekel, ha nagyon zavar bennetek kérjetek meg egy modit, hogy törölje. Nincs harag

• Chronos85

tag

válasz 66zio #5682 üzenetére

Szia, ha hosszú távra terveztek és fontos, hogy szeresse, ne csak a szívás legyen vele, akkor csak a wacom Intuos jöhet szóba. Asszem Bamboo-t már nem is árulnak vagyis de csak az nem digitalizáló tábla (sokkal inkább scanner). Ha rá keresel akkor az ár/méret kérdést is rögtön kimerítettük.

Igen mindhez adnak gyárilag tollat, használtan persze lehet venni toll nélkül, de drága pótolni, már ha egyáltalán van rá lehetőség. A másik a hegy, mert hát kopik ez is nyilván ha jól bevan állítva a nyomásérzékenység, esetleg van rajta vmi fólia akkor ez annyira nem gyors, de előbb-utóbb cserélni kell. Nah ez a másik buktatója a "kínai" tábláknak a szoftveren kívül, mert sokszor egyáltalán nincs lehetőség csere hegyet venni.

• Chronos85

tag

válasz Ronaldohun #5664 üzenetére

Hali,
    Komolyan gondolkozok rajta, meg még aludni is fogok rá párat, szerencsére van idő mire EUba ideér. Vmikor tavasszal ha minden igaz. Nemtom az árat honnan szedted, egyetlen videóban láttam eddig 600EUR feltüntetve, de én is olyan 220 körülire saccolom.
    Nah ennyiért a tudásához képest nekem is sok! Ugye kérdés hogy mihez nézzük a több mint 2x annyiba kerülő 16pro-hoz (a fenti videóban ez elég jól ki van vesézve). Vagy a "kínai" vetélytársakhoz, ahova valóban szánják.

Utóbbiaknál Huion, XP Pen-re gondolok, biztos van még más is. Itt nem láttam wide gamutosat, és 16os méretben a 4k se jellemző szóval ez nem róható fel neki.
    A 8k-s tollról lehet vitázni, de maradjunk annyiban, hogy azért a wacom tollak elég jól össze vannak rakva.
    A szoftveres/hardwares támogatás, is szintén erre billenti a mérleget.
    A videók szerint a melegedéssel sincs probléma, ami szintén nem mondható el mindegyik "kínai" tábláról.
    A felülettel sincs bajom, sőt nekem pont jobban bejön a kicsit érdes. A 16"-t meg mintha nekem találták volna ki.

Korábban már többször írtam, hogy úgy 5-6 éve 2 dolog nagyon zavart a cintiqnél az árát leszámítva. :) Nem pont oda rajzolsz ahol a toll hegye van és volt egy minimális lag, elszíneződés. Nem próbáltam ki azóta az összeset, de tavaly volt szerencsém egy 16pro-t kicsit koptatni és úgy látszik sikerült ezt megoldaniuk.

Ha a PRO-hoz nézem és itt megint megemlíteném a fentebbi videót, akkor szerintem pont ott faragtak rajta, ahol kellett. OK ha az árban benne lenne az állvány (ugye kínaikhoz jár), az még jobb lenne.

Ha bruttó 180k-ért adnák nem lenne kérdés, de hát tudjuk kicsiny hazánkban drága az élet. Nah mind1 mint írtam is még bőven van idő gondolkozni rajta...

Még annyi, hogy a leírás szerint a 3D Pen-t ugyanúgy támogatja mint a Pro, ami szintén nem kis plusz, márha vki ki is tudja használni.

Szerk.: Közben látom megjelent az eu storeban valóban 600EUR-ért.

• Chronos85

tag

válasz #48613632 #5614 üzenetére

Hali,
    - használt tábla vásárlásnál, mire kell figyelni?
    Ugyan arra, mint minden használt terméknél+ Hogy volt tartva a toll, -folyamatos nyomás érte a hegyet kikapcsolt állapotban-, leejtették-e, érte-e folyadék a táblát.
    Ezért csak saját felelősségre, mert ezekre a kérdésekre max nagyon közeli ismerőstől fogsz őszinte választ kapni. És ezek olyan dolgok amiknél ha van is még garancia gyakran ki kell fizetni a javítást.
    Láttam, hogy toll nélkül szoktak még árulni... A wacomnál egy új toll az alsó/közép kategóriánál gyakran egy komplett szett 2/3. Ezekkel érdemes előtte tisztában lenni.

pontosan hogyan kell egy ilyet összekötni a géppel,
    illetve milyen, és mennyi szabad csatlakozó kell?

Típustól függ. A nem aktív kijelzősöket USB-n vagy többnyire BlueTooth-on ha vezeték nélküli. Illetve ha tölteni kell a tollat (wacom-nál nem kell), akkor ott az elem vagy még 1 USB szokott kelleni.
    Az aktív kijelzősöknél kell még egy videó jel, itt aztán van minden felbontástól függően.
    De ezek mind le vannak írva az egyes típusoknál.

- brandek, márkák, gépigény...
    Brandek, márkák: Mo-on nem igazán engedhetik meg az emberek, hogy próbálgassák az új "kínai" táblákat, Biztos sokat fejlődtek az évek alatt azok is, de itt a nagy többség (köztük én is) vagy egy olcsó táblával kezdtek és rövid úton cserélték egy minőségire, mert kellett a gyors munkavégzéshez. Vagy eleve Wacom-ot vett és rendeltetés szerű használat mellett, köszöni hosszú évekre letudta a kérdést.
    Youtube-on, különböző oldalakon találsz összehasonlításokat. Itt is szoktuk kérni, hogy aki ilyet vett írjon néhány sort, tisztelet a kivételnek, de ez többnyire elszokott maradni.

A gépigény megint csak felhasználás kérdése, lepedő méretű képekkel, több száz réteggel akarsz dolgozni, vagy bannereket akarsz készíteni. De általában igaz, hogy ezek a programok memória igényesek és a nagy temp fájlok miatt szeretik az SSD-t.

A tábla "rajz" felületének a mérete is elég beugratós, ugyanis nem a méret az elsődleges sokkal inkább a felbontása. Azt tudni kell hogy a wacom-nál az Intous kategóriában is bőven elég, még ha jól rémlik pont a Huion-nál hatalmas szórások vannak az alsó és felsőházban.

- "ingyenes szoftver lejár"
    Ha olyan típust választasz, akkor a honlapon regisztráláskor (garancia miatt is érdemes ha nem jár hozzá rajzprogram) kapsz egy plusz kódot. Ezeket a programokat váltogatni szokta a wacom attól függően, hogy kivel vannak éppen üzleti kapcsolatban. De ha egyszer beregisztráltál akkor az onnantól a tied, és nem jár le.
    Azt tudni kell, hogy ezek a programok kezdőknek szólnak, sőt mióta a sketchbook ingyenes inkább csak marketing. Te is írtad, hogy régóta Corelezel, nyilván nem fogsz egy másik gyengébb tudású programot elkezdeni tanulgatni.

Remélem sikerült érthetően válaszolnom, bár mint láthatod nem igazán pörög a topik azért igyekszünk...

• Chronos85

tag

válasz squarepapa #5598 üzenetére

Építész ismerőst leptünk meg pár éve egy Wacom Intous S-el, ezért biztosra tudom mondani, hogy a CAD család is kezeli a táblát. Sőt ha jól rémlik akkor ez egy igen régi barátság a két cég között.
    Azt, hogy mennyire vált be neki sajnos nemtudom. A kezdeti munkafolyamatot biztos h meggyorsította. De ugye ez megint más, mert neked nem csak papíron lesz vmi 2D 2,5Dben. Már ha jól értettem akkor ez CNC-vel vagy vmi egyébb módszerrel kézelfogható termék előállításához kell.
    Mint azt fentebb smc is írta:
    "A pro 5080 lpi míg a sima 2580.
    Ez azt jelenti, hogy egy inch-en belül mennyi "vonalat tud megkülönböztetni. Azaz a Pro majdnem kb kétszer akkora felbontású, ami nem egy elhanyagolható tény ha a pontosságot vesszük. És hát az egy rajznál eléggé fontos."

Ezért javasoltam, hogy ha megoldható akkor hívd fel őket és vigyel egy laptopot a programmal, meg vmi munkával, mert tényleg nehéz belőni, hogy neked milyen bonyorultságú rajzokhoz melyik tipus lenne ami megfelel. A méret meg ugye a kövi kérdés, erre csak annyit tok mondani, hogy a 3D zsonglőrködő ismerőseim inkább az M-t preferálták. De az ő műveik is megmaradtak a többnyire a digitális érában.

Tudom ez megint nem sok, de sajnos ennél konkrétabbat nemtok neked mondani.

Shapira78: Persze szabad. Nyugodtan dobj egy privit, ha elakadsz, majd igyekszek segítkezni.

• Chronos85

tag

válasz squarepapa #5590 üzenetére

Hali,
    Nemtom, mennyire számít a pontosság, vmelyik wacom intuos lesz a befutó, a kérdés inkább az hogy kell-e a Pro vagy elég a sima is, nah meg ugye a méret (S vagy M). Ezt így ennyiből nagyon nehéz megmondani. Neked is azt tudom javasolni, hogy felkellene keresni a fentebb már említett boltot. Ott (Pesten) előzetes egyesztetés után ki tudod próbálni, és mint azt Shapira78 hozzászólásából is láthatod, nagyon segítőkészen állni fognak rendelkezésedre. Sztem ha telefonba megemlíted, hogy neked ilyen speciális igényeid vannak akkor még a laptopra is ráfogjátok tudni dugni.

Persze azt nem írtad, hogy mennyit szánnál rá, ha olyan 30k körül gondoltad akkor felejtős a fenti és vedd a legegyszerűbb Wacom Intous S táblát. Félre értés ne essék ez még mindig fényévekkel jobb mint bármelyik Trust vagy Genius.

Shapira78 Nagyon helyes dolgoztasd meg őket ha már ott vannak. :D Váljék hasznos kiegészítővé a munkában és a szórakozásban is.
    Telepítést ha nem mondták el akkor itt már leírtam. Ha jól emlékszek neked PS és Illustrátorhoz kellett, itt láthatod, mikre érdemes figyelni esetleg nézd meg az első részt, bár ez a Pro-hoz van, azért olyan nagy eltérés nincs a driverben.

• Chronos85

tag

válasz Shapira78 #5583 üzenetére

Igen, közben láttam, hogy abból a boltból linkeltél a korábbi hozzászólásodban.
    "butusabb tábla..." azért itt nem az a cél, hogy szenvedés legyen a dologból és megundorodj az egésztől, hanem hogy a "munkádat" segítse az eszköz.
    A One-ról semmi újat nemtok mondani. Ha csak a specifikációt nézem, akkor sztem annyival nem olcsóbb mint amennyivel kevesebbet tud és pontosan ezért nem szoktam ajánlani a bamboot se.

Ami a Pro és a simát illeti, ezért ajánlottam, hogy ha van lehetőséged akkor szánjál rá egy pár órát és próbáld ki melyik felelne neked meg. Nyílván nemtudom és nem is szeretek más zsebében turkálni, de nekem ez már az a kategória aminél ha van lehetőségem akkor miért is ne. Amúgy is szeretem megtapizni a dolgokat legalább látom mennyire masszív a dolog, egyébként mint ahogy Smc is írta ha rendeltetésszerűen használod szinte elnyűhetetlen.

Ami a fejlődést és a tábla tudását illeti, nyílván a Proban vannak olyan funkciók ami mint a neve is mutatja professzionális kat., de semmivel se pontosabb a tollkezelése, mint a simának. Annak idején én is fotó retush és webmunkák meggyorsítására vettem a táblát nah meg hobbi rajzokat készítettem saját szórakoztatásomra. Erre teljesen megfelelt volna a sima is. A +gyorsgombok és a touch ring jó, de nemtudod vele kiváltani a billentyűzetet. A dőlésérzékenység az egyetlen amin érdemes lehet elgondolkodni, de hasonló hatást eltudsz érni texture brushokkal is, ezért én ezt nagyon ritkán használom és webre ugye főleg vektorgraf kell ott meg aztán végkép felesleges.

"Ha gyakorlok..." nah erre meg aztán végképp nehéz választ adni. Mennyit?Mit? Hol/Honnan? Ez tipikusan egy olyan kérdés, mint hogy ez Most milyen brush settel készült és ugyan oszd már meg, ne legyél irígy. Majd idővel rájössz te is, hogy nem a hardver, a program és az ecset készlet miatt néz ki annyival jobban az mint a tied. Hanem a bele feccölt idő és energia miatt.
    Persze nem nehéz megosztani az ecset készletet, de egyáltalán nem, biztos, sőt valószinűbb, hogy neked az nem fog úgy működni. Mert más a "festés" stílusom vagy másképpen gondolkozunk. Ha egy kicsit jobban ismered a PS-t akkor tod, hogy ugyanazt a hatást többféleképpen is ellehet érni itt is ez a szitu.
    Azért írtam, hogy szilárd alapok kellenek és utánna rengeteg gyakorlás.

Szóval röviden az elején biztos, hogy nem a tábla vagy a program lesz a korlátozó tényező és késöbb se biztos, hogy érdemes egy komolyabb tudású táblába befektetni. Igaz hogy olyan látványos fejlődés itt nincs, mint mondjuk a VGA piacon, de azért jelennek meg aktív kijelzős készülékek a megfizethető kategóriában. Úgy hogy simán elképzelhető, hogy mire "kinőnéd" a táblát már teljesen más irányba szeretnéd folytatni. És akkor még a VR-ről nem is beszéltünk, ami sztem 5 éven belül szintén képbe fog kerülni. Persze az alapokat ettől még nem kell kidobnod, mert nagyon jól hasznosíthatók másutt is.

• Chronos85

tag

válasz Shapira78 #5579 üzenetére

Hali,
    Ezek szerint akkor most az a dilemmád, hogy a Pro+ tudása vagy a nagyobb méret a jobb.
    Ha megtod oldani, Pesten 2 helyen is ki lehet próbálni előzetes egyeztetés után, közben minden felmerülő kérdésedre is segítőkészen válaszolnak, és még utánna sincs semmi kötelezetség.

Ha ez vmilyen oknál fogva mégse megoldható, akkor szigorúan szvsz és ebben benne van az, hogy évekig a mostmár Pro M-et használtam, majd húrcolászósnak vettem mellé egy simát is. Én a tábla méretet többre értékelem, mint a +tudást amit a pro nyújt.
    De eltom képzelni, hogy vkiben közben végig ott motoszkál, hogy azért nem vagyok annyira "jó, ügyes,..." mint akit éppen nézek vmilyen médián kersztül, mert nekem CSAK egy sima táblám van.
    Holott ilyenről szó sincs, itt is mint minden egyébnél erős alapok és rengeteg gyakorlás szükséges. Hiába van neked egy Stradivarid, hogyha amikor kézbe veszed midenki sikítva rohan az ajtó felé.

Szóval ha a kipróbálás mellett döntesz és netán nem találnád meg itt a fórumban azt a 2 bolt elérhetőségét, amit jó szívvel ajánlani szoktunk, vmint ha bármi egyéb kérdésed lenne, nyugodtan dobj egy privit.

Szerk.:
    "Vagy egyéb jelentős különbség is van?" 2x akkora a toll nyomásérzékenysége is, de sztem ez nem számottevő, ha jól bevan állítva akkor a 4k is bőven elég mindenre.

• Chronos85

tag

válasz smc #5572 üzenetére

Igen, igazad van nem voltam elég pontos, nyílván a felbontás a mérvadó.
    Azért remélem nem vezettem félre senkit, hiszen annyira azért nem elterjedtek még a 24es 4k kijelzők. ;)
    Szvsz nem is nagyon lesznek, különösen ha a winfos nem tudja megoldani rendesen a skálázást és hát az elmúlt évek nem ezt mutatják.

Igaz ez megint csak egyénenként változik, de nekem pl 27en már kevésnek tűnt a FHD, a 4k-t is olyan 32-34en tudom elképzelni, ott is inkább utóbbin. Hiába ha vki nagyon sok órát tölt naponta egy kijelző elött megszok egy bizonyos pixelsűrűséget. És csak remélem, hogy a M-es tábla elég lesz ha 4k-ra kell váltanom. Nah nem feltétlen a jelenlegi táblám miatt, bár annak kimondhatatlanul örülnék. Az L-es nekem egy óriás, arról nem is szólva, hogy valszeg új asztal is kellene és annyira azért nem nagy a szoba.

• Chronos85

tag

Hali,
    MaCS is hasonló cipőben járt. Ugyan azt tudom neked is javasolni, mint neki.
    Olvass vissza egy kicsit #5545 innentől, ott kitárgyaltuk mik az egyes tipusok közötti különbségek.

A One még nagyon friss, technikai adatokból az jön le, hogy az Intous alá van kategóriába belőve.
    De ezen kívül semmi értékelhető infót nem lehet róla fellelni, így ebben én se tudok érdemi állást foglalni.

Ha gyors válasz kell akkor amit smc is javasolt (Wacom Intuos S). Semmi extra (touch, BT, program nélkül), ha elötte is ilyen körökben mozgott akkor valszeg már van saját megszokott programja. A többi meg úgyis csak izlés kérdése. DE azt azért tudd, hogy 22-24es monitornál elképzelhető, hogy ez a méret már nem mindenkinek felel meg.

• Chronos85

tag

válasz MaCS_70 #5557 üzenetére

Hali,
    Azt nem említetted, hogy linux alá lesz a tábla. Sajnos régen a linuxos driverekkel voltak gondok.
    Személyes tapasztalatom nincs ilyen téren, lehet azóta már orvosolták ezt a hiányosságot.

Ha netán nem a Gimp lenne az a hétnyelven beszélő program akkor érdemes lehet még azt is kipróbálni. Ez akar lenni a Photoshop linuxos megfelelője. :)

Örülök, hogy bevált az ötleted, legyen benne sok örömetek.

• Chronos85

tag

válasz MaCS_70 #5555 üzenetére

Hali,
    Leírom lépésről-lépésre, hogyan todod szakszerűen működésre bírni.
    1. letöltöd a wacom oldaláról (jó a német oldalról is csak a nyelvre figyelj) a drivert.
    2. feltelepíted a drivert mielött csatlakoztatod a táblát. Fontos a sorrend mert a winfos bekavar.
    3. Újraindítod a gépet és mikor felállt a rendszer akkor csatlakoztatod a táblát.
    Ha jól csináltad az egér/bill/toll alatt kell hogy felismerje a tábla tipusával az eszközt. Itt érdemes a winfosos toll vonásokat letiltani, mert különben ronda körök a kurzor körül, meg virtuális billentyűzet ugrál fel egyfolytában
    4. Bemész a start/wacom tablet/prop.ba és beállítod amiket szeretnél (gyorsgomb/nyomásérzékenység), majd lemented egy külső fájlba.
    Sajnos néha hajlamos eldobni a beállításokat a winfos így gyorsan vissza lehet késöbb tölteni .

Ami a regisztráció utáni ingyenes programot illeti, ez attól függ hogy milyen táblát vettél és ahhoz melyik járt ha jár egyáltalán. De ne ess kétségbe mint mondtam a sketchbook teljesen free és tökéletes lesz kezdésnek, szedd azt le nyugodtan itt találsz egy kis segítséget, hogyan tudtok elindulni. Késöbb érdemes a többi videóba is belenézni. Persze ilyen szintre eljutni évek munkája...

U.i.: Azért kell egy pár nap amíg megszokja az ember a tollat ne adjátok fel és próbáljatok ne az egérért nyúlni rögtön.

• Chronos85

tag

válasz MaCS_70 #5551 üzenetére

Hali,
    A dőlésérzékenység az egyes ecsetbeállításoknál tod bekapcsolni vhogy így néz ki akcióban. De bevallom én ezt nagyon ritkán használom.
    1. Nagyon leterheli a gépet, ez nagy felbontású munkáknál zavaró szaggatást okoz.
    2. Könnyen kiváltható "saját" Texture Brushokkal.
    Azért az M-eset már macerás húrcolászni laptoppal, nálam ez volt az egyik nyomós érv amiért egy olcsóbb kisebb táblát is beszereztem. Szóval ha késöbb ilyen irányú képzésekre szeretne eljárni ez probléma lehet.

Ettől függetlenül sztem az M-es egy nagyon jól eltalált méret, nem véletlen a stúdiók nagy részében ilyet használnak. Az L-es már túl nagy ettől függetlenül van olyan ismerősöm aki ilyenen dolgozik hasonlóan 2db 24es monitor elött.

Sztem a Pro-ból nem éri meg megvenni az S-t csak a dőlésérzékenység miatt. Még ha ki is akarod használni ilyen kis felületen nagyon megterheli a csuklót. Így is a legtöbb művésznek ez a legnagyobb félelme, hogy tönkremegy a keze (vagy szeme) és azután soha többé nem csinálhatja amit tényleg szeretet.

Szerk.: Látom közben smc kollega is megírta, teljes mértékben egyetértek vele.

• Chronos85

tag

válasz MaCS_70 #5547 üzenetére

Hali,
    A Bamboo-t felejsd el, régen ez volt a belépő, de vmikor 2015 körül átnevezték a szeriát és most ez a felszereltség az Intuosokban van.

Az Intuoson belül, azért van ennyi elnevezés, mert bár hardverben nem igazán (BT vagy vezetékes és touch), de a hozzá adott szoftverben és színben vannak eltérések. Itt neked kell eldöntened melyiket szeretnéd, viszont mint említettem a Sketchbookot ingyenessé tették és az egy remek kis program rajzolgatni. Persze Photoshophoz találsz a neten a legtöbb videót, de sztem semmi értelme a havidíjat kidobni, amíg csak hobbi szinten megy a rajzolgatás. Késöbb ha majd már keres is vele akkor persze más. Kezdetben úgyse a program lesz a szűk keresztmetszet. Sketchbookhoz is lehet találni rengeteg ecsetet és segédanyagot ha éppen kellene.

A One-t nem ismerem, az vmi idei új model lehet. Gyorsan rákerestem erről lehagyták a gyors gombokat és egy gyengébb nyomásérzékenységű tollal adják, ha jól látom más eltérés nincs az Intuoshoz képest. A dupla nyomásérzékenység jó pl.: ha satírozni vagy kréta hatásó rajzokat szeretnél készíteni (Ezt érdemes jól belőni driverben és akkor a hegy se kopik olyan gyorsan). Az a néhány gyors gomb ami van pedig a Pro-n van a legtöbb, de még ott sem tudja kiváltani a bill.-t. Azért pár gyakori action-t érdemes belőni rá, tükrözést vagy gyors váltás színes és fekete-fehér nézet között.
    Szóval sztem annyival nem olcsóbb (csak külföldi oldalon találtam ott 20 dolcsi eltérés volt) ez a One, hogy megérni eldobni a dupla nyomásérzékenységet.

A Pro a wacomnál a nem aktív kijelzős (amikor a táblára rajzolsz és közben egy másik megjelenítőt nézel) táblák csúcsa.
    Itt van a tollban dőlés érzékenység (bizonyos ecset tipusoknál lehet használni a tradicionálisabb hatás elérése érdekében) és duplája a nyomásérzékenység is. Sztem a 4k is bőven elég mindenre, ha jól bevan állítva. Táblán touchring (pl.: ecset méretet tudsz állítani, vagy forgatni a "vásznat")és még több gyorsgomb.
    Vmint kapsz egy tolltartót amibe beállíthatod a tollat ha éppen nincs használva az aljában meg egy csomó hegy van a különböző stilushoz (pl golyóstoll imitálásához, puhább, keményebb anagú), de őszintén 1x kipróbáltam őket majd maradtam a jól megszokott standardnál.
    Viszont olyan valakinek aki nem biztos hogy ilyennel akar a jövőben foglalkozni ne adj isten pénzt keresni felesleges és drága.

A rajzolásban ugyan olyan pontos a Sima Intous, mint a Pro ettől nem kell félned. A vezetéknélküliség a hordozhatóságnál jön elő. Nálam az asztali gépnél bár lehetne mind2 féleképpen, de én inkább a vezetékesen használom, mert így tuti nincs semmi féle lag vagy interferencia (nem jellemző egyébként csak én ilyen hangyás régi módi vagyok, hogy a net is kábelen jön a géphez). Viszont a laptophoz max csak ha elfelejtem feltölteni az aksiját akkor szoktam vezetékkel csatlakoztatni (persze töltés közben is lehet ugyanúgy használni a táblát, úgy 10-12órát bír egykörrel).

Röviden: az Intousok között nézelődjél, arra figyelj, hogy az újaknál (2018as model ), a toll 4k nyomásérzékeny a régebbieknél csak 2,4 volt. Bár az álltalunk itt is szokott ajánlgatott boltokban a régit nem is árulnak (webshopon bitos hogy nem), még a népszerű 4 betűsnél pl van ilyen model is...

ZephX Persze lehet hozzá kiegészítőknél nézzél szét. Nálam a toll mint fentebb írtam is egy szívaccsal bélelt szemüvegtartó tokban utazik. Azért hogy ne nyomódjon be a hegy mert az tönkreteszi a tekercselést és ezzel az egészet . A táblát is hasonlóan oldottam meg. Az alaplapnál volt ez a centis szivacs azt szabdaltam fel és az közé csúsztatom be az alaplap műanyag tasijába (asszem ez ráadásul még fémmel van átfuttatva). Így nyugodtan be merem rakni a laptoptáskába. Bár nagyon strapabíróak, de ettől még nem szokásom egyébként se a földhöz vagdosni a táskát.
    De persze ha nagyon divatos akarsz lenni akkor létezik gyári is jó pénzért. Ez amúgy is legalább +10% skill-t ad hozzá ha ilyenből kapod elő a táblát (Just kidding). :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés