-
PROHARDVER!
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
adika4444
addikt
Szerintem inkább az IP címekkel függhet össze a dolog. Sajnos sebességet nem mértem, de IPv4 pingnél szoktam látni, hogy például a VPS-emre néha 32--33 ms a ping, néha ez felmegy 40--45-re. Nem terhelésfüggő, direkt PPPoE reconnect előtt és után szoktam nézni, és konstans tartja az értéket, amíg nem kapok egy szerencsésebb / szerencsétlenebb címet. A különbséget nem mértem, most épp nagyobb ping-es cím van, de ha szerencsésebb címet kapok, mindenképp megmérem. Ami még érdekes, hogy a traceroute útvonala sem változik, tehát nem is az van, hogy más fele lenne routolva, persze traceroute-tal ICMP csomagokat nézek csak.
Az is érdekes, és még mindig, hogy IPv6-on a felfelé irány szinte kivétel nélkül rosszabb, mint v4-en. Contabo-ra, Aruba Cloud-ra, DigitalOcean-ra (bár utóbbi két hónapja volt utoljára) mérve fele-negyede a felfelé sebesség. Iperf3-mal csinálok egy szálas mérést, rsync-kel úgy is ezt használom ki. Az egyik hosztot teszteltem Telekom-ról (a többit az elmúlt hónapokban nem állt módomban), de annál ugyanez volt a jelenség, v6-on drasztikusan alacsonyabb volt a felfelé sebesség, mint v4-en. Amint tudom, a többit is letesztelem, de az a DIGI-nél semmiképp nem normális szerintem, hogy a Level3, Telia pesti címéig hosszabb a trace, és nagyobb a késleltetés v6-on mint v4-en (+8--10 ms).
-
ArGab
őstag
válasz
kevinium #87494 üzenetére
Merre laksz, ha szabad érdeklődni? Hátha területileg jelentkezik. Én 14. kerület, Füredi lakótelep. Esetleg ha van innen még valaki, főleg FTTB-s, rámérhetne pár külföldi szerverre.
NAT nem hinném, hogy befolyásolná. Én amúgy is publikus IP-n vagyok. Most reggel is mérve párat, minden kipróbált külföldi irány max 7 MBit letöltésre van bebetonozva. Felfelé szinte kivétel nélkül 90+.
Diginek írtam egy hibajelentő emailt, kíváncsi vagyok mennyi ment át és mit kezdenek vele. De ez így a használhatatlanság határát súrolja. Tegnap délután egy párszáz megás docker image letöltésére 2.5 órát írt.
-
ArGab
őstag
Valami nagyon gáz már megint a külföldi irányokkal. Home office miatt maven repók, docker image-ek kemény néhány tíz kilobájtos sebességgel jöttek lefelé délután.
Külföldi EUs szerverekre bárhova mérek, eddig letöltés betonstabilan 3-7 Mbit között mozgott. Feltöltés elég vegyes.
Referencia hazai mérés: 82/94 [link]Random szerverek felé:
London: 7/38 [link] - Telenor 4G 115/3 [link]
Berlin: 5/7 [link] - Telenor 4G 126/3 [link]
Párizs: 3/92 [link] - Telenor 4G 129/32 [link]
San Jose: 2/5 [link] - Telenor 4G 101/4 [link]fast.com
20/94 - Telenor 4G 100/5 -
madrac
senior tag
válasz
MasterMark #87488 üzenetére
Nálam Germany Limburgra ipv4 stabil átlag 48ms, pici tüskékkel,
ipv6 teljesen stabil átlag 47ms.uk ipv4 stabil 32ms
ipv6 stabil 31msMondjuk ez érdekes, hogy angliába jobb a ping mint németbe. Vagy oda csak a telekomnak van szuper kapcsolata?
-
MasterMark
titán
-
-
-
adika4444
addikt
Ha munka miatt fontos, arra vannak az üzleti csomagok. Engem is bosszant, hogy durván rossz SSH-zni külföldi VPS-ekre este, illetve ahogy a problémát kommunikálja a DIGI, de nyilvánvalóan tisztában vannak ők is vele. Az, hogy mit szövegelnek egy dolog, az meg egy másik, hogy jóeséllyel rajta vannak a megoldáson.
Viszont a belföld nekem teljesen jó, szóval nem gondolnám, hogy itt csak a DIGI a hibás. A külföldre menő forgalom nagyon sok tényezős.
-
madrac
senior tag
válasz
nimmrody #87475 üzenetére
Ezek szerint csak egyes irányok köhögnek. Látatlanban azt feltételezem, hogy ahogy a hőbörgők miatt visszaállították sokaknál ismét a teljes sávszélességet, újra elkezdett szarakodni. Lehet hogy a sáv megvan, de annyira le van terhelve, hogy a stabilitás nincs meg. upc-nél alap esetben is így üzemeltették a hálózatot, így pl játékra használhatatlan volt.
-
C64
őstag
válasz
MasterMark #87474 üzenetére
Ja, löhetitek a süket dumát, de akkor is szar a digi! Egy hete nem tudok feltötleni semmit, pedig fontos lenne munka miatt! Mobilnetről vagyok kénytelen szenvedni vele! Semmi infót nem oszt meg a cég, semmi segítő szándék, semmi megoldás. Legyek elnéző? Nem, nem leszek!
-
madrac
senior tag
válasz
MasterMark #87460 üzenetére
Igen arra, de akkor az egy tévhit, hogy ipv6-al automatikusan láthatóak lesznek az ipv6-os címmel rendelkező router mögötti kliensek, mert tűzfalon ugyanúgy nem fognak tudni átjönni, ha csak nem olyan router-tűzfalról van szó amiben ezt lehet külön kapcsolgatni, és valaki direkt átállítja ezt.
#87466 Flashget: akkor passzolom, hogy hol lehet a hiba. Lehet hogy valami központi, közösen használt vonalat sikerült annyira leterhelni a home office-osokkal együtt, hogy elezdett köhögni a hálózat, vagy több szolgáltatónál is valamiért most ért el a forgalom egy kritikus szintet amit nem bírnak már a kiépített kapacitások. Én nagyon helyesnek tartom, hogy átmentileg a kliensek sávszélességét korlátozzák a kritikus területeken, hogy legalább használható maradjon a hálózat. Pl. nálunk nem is korlátoztak egyáltalán vagy csak nem tudok róla.
-
nimmrody
tag
Nem ertem. Speedtest kipattintja a 850 koruli savszelt. Feltoltesnel is irja hogy 300...
Megsem tudom a szokasos iptv tartalmaim nezni.. folyamatosan bufferel.. havernal masik szolgaltatonal gyonyoruen megy ugyanez az iptv. Mi lehet a gond?
-
Túzok22
senior tag
válasz
Dragon3000 #87456 üzenetére
Nem a pingről, hanem a jitterről írtam hogy 0 és 1 ms között kell lennie. 9 ms ping is jó még belföldre, ha mondjuk Debrecenből, vagy Szegedről mérsz a DIGI, vagy akármelyik budapesti szerverre. Az ingadozásra értettem, hogy annak nem szabadna 50 ms-nek lennie, mint ahogy az a mérési eredményén is látszik.
-
Valter
tag
3.ker FTTB 500/300 november 20 első hiba bejelentő külföldre rossz ping a helyzet változatlan és csak rosszabb azóta.
-
adika4444
addikt
Valami tényleg nem kerek. Haverom német Contabo-jára SSH-zok (intézem a frissítéseket), de ugrál, mint a fene, néha nem követi a kurzort sem a BASH, használhatatlan. A sebesség is vicc. Az én Contabo-m másik DC-ben van, azt szerencsére nem érinti ilyen szinten ez a probléma, de az sem tökéletes.
-
-
kentucky
őstag
Rossz megint, nagy latency, packet loss. Vicc kategória...
-
C64
őstag
A letöltés jó, de feltöltés nincs még mindig.Ugye nem nálam van probléma?
-
MasterMark
titán
válasz
madrac #87458 üzenetére
Mivel nincs NAT sem így nincs port forward sem.
Az IPv4 port forward egyébként is csak egy DNAT szabály meg a tűzfalon átengedést jelenti.
IPv6-nál nem értelmezhető ez, ezért ott csak a tűzfalon kell beengedni azt a portot amit szeretnél.Mindkettő ugyanannyira biztonságos tűzfallal. De ha a routeren nem is lenne tűzfal, a windows tűzfala akkor is megfogja a random internetes kéréseket.
Sok erőforrást ezzel nem spórolsz, kapcsold vissza a windows tűzfalat.
nem kell NAT-olni, forwardolni, és látható kívülről
Forwardolni kell, de a többi így van. Vagy itt a port forwardra gondoltál? -
nrg_52
addikt
válasz
Plazmacucci #87447 üzenetére
Boztos mindenki a felkerult cp2077 szexjeleneteket nezte.
-
madrac
senior tag
válasz
MasterMark #87451 üzenetére
Akkor ezek szerint az nem érvényes, hogy az ipv6 engedélyezése kevésbé biztonságos a publikus ip cím miatt, mivel a router-ek alapból blokkolnak minden bejövő ipv6 forgalmat is.
Kerestem ilyen beállítást a router-emben, de nem találtam, a port forward résznél pedig csak ipv4-es címre lehet beengedni, ha megadom a cél gépet. Ezekszerint az ipv6-os bejövő szerver téma felejtős. Nyilván nem úgy teszteltem a webes szkennerrel, hogy nem futott élő szerver szolgáltatás a gépen...
Csupán abban a hiszemben voltam, hogy mindenhol úgy reklámozzák az ipv6-ot, hogy mindenki publikus ip címet kaphat amit nem kell NAT-olni, forwardolni, és látható kívülről, de akkor ezek szerint ez nem teljesen így van, legalábbis a bejövő forgalom tekintetében.
Windows tűzfal erőforrás kímélés miatt van kikapcsolva, mert belső otthoni hálózaton semmi értelmét nem látom. Semmi szükségem dupla tűzfalazásra.#87455 adika4444:
köszönöm neked is a választ, akkor a router-em miatt nem megy ezek szerint és nem is fog.. -
Lmh
őstag
Bp 13.ker, ujra olyan f*s, mint volt 1-2 napja, mikor döglődött.
-
adika4444
addikt
válasz
madrac #87443 üzenetére
Hali!
Nekem teljesen jól megy IPv6-on a home serverem és a routerem elérése is, a VPS-emről teszteltem, tehát teljesen külső hálózatból megy. Ubiquiti routerrel tűzfalazva van, tehát csak a szerver érhető el kívülről, minden más eszköznek csak a related + established dolgok működnek.
Más:
Itt Budapest XVII.-ben most teljesen jó a net, az előbb mértem egy 400/300-as eredményt, de mivel többedjére mérve utána jött a 800--900 Mbps, és teljesen jól működik minden, azthiszem sikeresen elhárították a problémát. -
-
Xelo
addikt
válasz
Intruder2k5 #87450 üzenetére
én is upc-s voltam, és attól kezdve hogy átkerült a vodához, a net gyakorlatilag használhatatlanná vált, minden nap szakadozott. próbáltam türelmes lenni, jelentettem többször a hibát, vártam egy pár hónapot hogy összeszedjék magukat, de semmi pozitív változás nem történt. digi megváltás volt utána.
-
MasterMark
titán
válasz
madrac #87443 üzenetére
Látszik, de attól még a routeren van tűzfal, az nem fog kintről beengedni senkit.
Ezen kívül a privacy extension egyébként is maszkolja a címed.
szerk.: Ja és ezerszer elmondtam, hogy a webes port scannerek csak akkor látják a portot, ha van mögötte valami ami hallgat azon a porton. Ha nincs listener a porton, akkor nem fogja nyitottnak mutatni.
A windows tűzfal miért van kikapcsolva?
-
-
g0dl
addikt
Ugye a mai google összefosást nem akarjátok a DIGI-re kenni.
-
-
sfefe
addikt
Router ujrainditas utan XV.kerben mar nekem is oks.
-
Flashget
félisten
Mar panaszkodnak Vodkasok, Telekomosok is szar netre.
1. Home office megfekteti a BIX-et?
2. Hirekbe mondtak orosz hackerek amerikai szervereket tamadtak a Kreml tagad. Lehet ennek koze hozza?
3. Van valamilyen magnesvihar, napkitores? -
madrac
senior tag
Akinél bevan kapcsolva a natív ipv6 a gépén és a routerben és kap ipv6 címeket is, annak valóban látszik is a gépe kívülről? Egy ideje bekapcsoltam nálunk, a honlapok fel is ismernek ipv6 cím alapján, de ha ráengedek egy webes port scant, akkor mindig mindent zárva talál. Windows tűzfal ki van kapcsolva. Ha gépen belül csatlakozom egy szerver szolgáltatáshoz ipv6 alapján, az működik. Nem igazán értem.
-
12.-én éjfélkor lejárt a határidő a bekötésre. (kábel tv)
Ma reggel bementem a 11 ker etele utcai digi pontba. Mondom a csajnak hogy mi van. Erre megkérdezi hogy mit szeretnék? Mondtam hogy kössék be.
Felhívott vkit és csütörtökre adtak időpontot. Azt mondták ha szeretnék reklamálni írjak a diginek. Van esély arra, ha írok neki akkor egy hónapot ingyen adnak? -
nrg_52
addikt
válasz
MasterMark #87440 üzenetére
-
MasterMark
titán
Mindenki méregessen legalább percenként háromszor, mert az van hogy azt hiszik nem is kell a sávszél azért lassítanak le mindenkit.
-
TeeJay
félisten
Twitter meg külföldi lapok itt is köhögnek sajnos
Még mindig nem oké
-
BenHans
addikt
Na vagytok egyedül, én is betárcsázok.
Amúgy nagyon kedvesek, lezárták a szombati bejelentésemet, - miután vasárnap nem volt alkalmas kiszállniuk, és megegyeztünk a hétfő délelőttben - annyival, hogy központi hiba javításra került.
A mára ígért visszahívás nem történt meg, így felhívtam őket.
Feltettem pár keresztkérdést, pl a kamunikációjukkal kapcsolatban, majd emlegettem az NMHH állásfoglalást, stb stb, és a tök normális kedves és megértő ügyintéző hölgy el is mondta, hogy nem érti a tájékoztatást, mert tudomásuk van róla, hogy a központi hiba még fennáll és többféle tünet is tapasztalható az ügyfeleknél és sajnos így az ebből fakadó bejelentésekkel továbbra is bombázva vannak. -
Itt is fos. XXII.
-
Abel
tag
Debrecenben megint döglődik
[link] -
rushty
őstag
válasz
FireFox1996 #87432 üzenetére
Én észre se vettem, hogy volt valami napokkal ezelőtt, átaludtam talán.
Mindenestre a Google DNS segíthet ilyenkor?
-
FireFox1996
őstag
d*g*jön meg a Digi, nálam még mindig sz*r a net
-
mikej95
aktív tag
Régen jó volt ez az 500-as csomag, ( 200-300-al akár jött is
), most 20 Mbit/sec jó ha van, pedig papíron már véget ért az üzemzavar.
-
dchard
veterán
válasz
Sisco2 #87423 üzenetére
Toronto nekem 250/300mega (ez teljesen jó), Sydney 300-as válaszidővel 70/70.
Az üzleti csomag fiy IP-vel nem fog segíteni, de átpakolni sem fogják, csak mert neked rossz. Mérjél speedtest.net-en az említett két városra. Ha 100mega felett vagy (Sydney esetében ez a 70/70 már jó), akkor a túloldali szerver van szar helyen hostingolva, esetleg ha még VPN is van, akkor a céges VPN szerver nemzetközi iránya a szar, vagy a feltöltésre használt protokol nem többszálú vagy rosszul tűri a 100ms+ válaszidőt. Akárhogy is: ezt a Digi nem fogja neked megoldani.
-
denes44
tag
válasz
oehlergabor #87410 üzenetére
Nem érdemes itt venni, itt kicsit pofátlanul rámentek a témára és az SC/APC kategóriát átnevezték optikai internet hosszabbító kábelre, és 5x áron adják...
-
pinnacle
nagyúr
válasz
MasterMark #87424 üzenetére
Köszi! Ez mehetne is az összefoglalóba.
Asus65P LAN DHCP-nél nincs másodlagos DNS, csak WINS, de az ugye más.
-
MasterMark
titán
válasz
pinnacle #87422 üzenetére
Az IPv6 címet lassabban kapod meg, nem lesz ott azonnal, pár percet várni kell.
Mindegy hova állítod be a DNS-t, különböző dolgokat fog csinálni.
A WAN oldalra a router DNS szerver elérését adod meg. A routerekeben alapból szokott lenni egy egyszerű DNS szerver, ami gyakorlatilag csak egy DNS forwarder, azaz csak továbbítja a DNS kérést egy másik DNS szerverhez. Ott ezt a másik DNS szervert adod meg, ahová továbbítva lesznek a kérések amiket a router kap a kliensektől. Ugye alapból DHCP-n a router címét osztja ki, mint DNS szerver.
Ha a LAN oldalon a DHCP szerveren állítod be a DNS szervert, azzal kihagyod a routert ami csak továbbküldi a DNS kérést. Ilyenkor a kliensek közvetlen kapják meg a DNS szervert, és közvetlen azzal kommunikálnak.
---
A (szerintem) jó beállítás:
WAN oldalon megadod az elsődleges és másodlagosnak is a válaszott DNS szervereket. (Cloudflare vagy Google pl.)
LAN oldalon a router DHCP szerverén megadod elsődleges DNS szervernek a router címét, másodlagosnak pedig az egyik választott DNS szerver címét (Cloudflare vagy Google pl.). -
Sisco2
tag
H.O. -ban vagyok és napi szinten kell feltöltenem külföldi szerverekre de nagyon lassu. :(
Mit lehet tenni?
pl. Torono, CA ~1.7Mbps ill. Sydney, AU ~0.9Mbps
Lakossági FFTB 500/300 mindenhova fel-le gyors.. pl. USA mindkét part is ettől jóval gyorsabb, csak pont ahova nekem kellene ugy látszik az gatya
Ha szólók a DIGI-nek áttud tenni hogy más route-on menjek ki adott helyre?
Vagy ha üzleti előfizetést kérem fix ip-vel ott megtudják ezt csinálni? -
pinnacle
nagyúr
válasz
MasterMark #87406 üzenetére
Tegnap még nem volt IPv6 címem, most már megjelent. Google DNS-t hol kell beállítani a LAN-nál, WAN-nál vagy mindkettőnél? Korábban linkelt videón a LAN-t mutatják, de a hozzászólásokban írják, hogy a WAN-t kellene. Viszont idáig a WAN-on volt beállítva, nem jelent meg a 8.8.8.8. mint DNS szerver.
Megfelelő DNS beállítás hasznos lenne az összefoglalóban is. -
Szerintem nem reklamált, csak kérdezett.
-
mpo
veterán
válasz
MasterMark #87417 üzenetére
Valaki mindjárt reklamálni fog, hogy akkor miért 1000 Mbit/s-nak hirdetik.
-
-
Foose
addikt
válasz
MasterMark #87412 üzenetére
Mert egy kicsit nagyobb mint a digi
-
MasterMark
titán
válasz
Lajosnagy17 #87411 üzenetére
Viszont már meg is oldották azóta.
Meg van egy külön oldal, ahova kiírják mi van: [link]
-
Lajosnagy17
senior tag
Összeomlott a GOOGLE is!! Egy kicsit nagyobb mint a DIGI.
-
oehlergabor
csendes tag
válasz
Stanley-B. #87359 üzenetére
-
oszy
veterán
Ha az "átkötés" előtt kérem, hogy vegyenek ki NAT-olásból, akkor az megmarad a bekötés után is ugye?
Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- AMD TUF FÉLKONFIG Ryzen5 5600g 32Gb G.skill DDR4 WIFI CM hűtés , garanciával .
- Apple Watch Series 9 45mm GPS 2026.04.19.-ig Garancia!
- iPhone 16 Pro Max 256GB Fekete Titanium használt, gyárilag független, csere nem érdekel.
- HP Z32 31.5-inch 4K UHD Display - karcok a képen de így is gyönyörű!
- Dell 27" 2K 2db kisebb karc a képen! P2723D 27" IPS panel 2560x1440 QHD Pivot HDMI
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Samsung Galaxy A15 5G / 6/128GB / Gyári független / 12 hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest