Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tarokk79
    aktív tag

Szvsz hanyagold az nft-t. Aki 20-éve iptables-t konfigurálgat fejből talán annak könnyebb az átálás rá. Nem user friendly a wiki.nftables.org asszem az oldal címe....

Ha hanyagoljam az nft-t, akkor mit használjak? ufw vagy valamit network manager-ben?

• Tarokk79
    aktív tag

Új gépre rakom fel a debian 11-et a leírás alapján. Elakadtam a tűzfalnál.
    cp /usr/share/doc/nftables/examples/workstation.nft /etc/nftables.conf
    systemctl enable nftables.service
    systemctl start nftables.service
    nft list ruleset
    Az nft tables parancsot nem ismeri (rootként csinálom). Mi a gond? Az nftables fel van installálva és a iptables is.

Amúgy az egész hálozat kezelő rész kicsit zavaros nekem a network managerrel együtt. Tudtok valami leírást adni, likelni, ahol kicsit jobban képbe tudok jönni?

Most wireguard-ot akartam felrakni (klienst). Jó lenne egy ikkon, ahol tudnám állítani, hogy bekapcsolom kikapcsolom.

Előre is kösz

Sudo-val megy rootként is :D.
    sudo nft ruleset

• Tarokk79
    aktív tag

Új gépre rakom fel a debian 11-et a leírás alapján. Elakadtam a tűzfalnál.
    cp /usr/share/doc/nftables/examples/workstation.nft /etc/nftables.conf
    systemctl enable nftables.service
    systemctl start nftables.service
    nft list ruleset
    Az nft tables parancsot nem ismeri (rootként csinálom). Mi a gond? Az nftables fel van installálva és a iptables is.

Amúgy az egész hálozat kezelő rész kicsit zavaros nekem a network managerrel együtt. Tudtok valami leírást adni, likelni, ahol kicsit jobban képbe tudok jönni?

Most wireguard-ot akartam felrakni (klienst). Jó lenne egy ikkon, ahol tudnám állítani, hogy bekapcsolom kikapcsolom.

Előre is kösz

• Tarokk79
    aktív tag

Tűzfal témában kérném a segítségeteket. Debian 10 alatt nftables-t használom. A routeren most kapcsoltam be az ipv6-ot és a következő hibát kaptam:
    "
    Your router or firewall is filtering ICMPv6 messages sent to your computer. An IPv6 host that cannot receive ICMP messages may encounter problems like some web pages loading partially or not at all.
    "
    Azt a segítséget kaptam, hogy ezeket kellene engedélyeznem a tűzfalon.
    Az /etc/nftables.conf-ban a következő van benne:
    #!/usr/sbin/nft -f
    flush ruleset
    table inet filter {
            chain input {
                    type filter hook input priority 0;                iif lo accept
                    ct state established,related accept                ip6 nexthdr icmpv6 icmpv6 type { nd-neighbor-solicit,  nd-router-advert, nd-neighbor-advert } accept
                  counter drop
            }
    }

Mit kellene még hozzáraknom?

Hát már szerintem mindent felvittem és még mindig ezt a hibaüznetet kapom.
    sudo nft list table inet filter
    table inet filter {
        chain input {
            type filter hook input priority 0; policy accept;
            iif "lo" accept
            ct state established,related accept
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type destination-unreachable accept comment "accept ICMPv6 dest unreachable"
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type packet-too-big accept comment "accept ICMPv6 packet too big"
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type time-exceeded icmpv6 code { 0, 1 } accept comment "accept ICMPv6 time exceeded"
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type parameter-problem icmpv6 code { 0, 1, 2 } accept comment "accept ICMPv6 parameter problem"
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type echo-request accept comment "accept ICMPv6 echo request"
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type echo-reply accept comment "accept ICMPv6 echo reply"
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type nd-router-solicit accept comment "accept ICMPv6 router solicitation"
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type nd-router-advert accept comment "accept ICMPv6 router advertisement"
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type nd-neighbor-solicit accept comment "accept ICMPv6 neighbor solicitation"
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type nd-neighbor-advert accept comment "accept ICMPv6 neighbor advertisement"
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type ind-neighbor-solicit accept comment "Inverse Neighbor Discovery Solicitation"
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type ind-neighbor-advert accept comment "Inverse Neighbor Discovery Advertisement"
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type mld-listener-query accept
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type mld-listener-report accept
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type mld-listener-done accept
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type mld2-listener-report accept
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type 148 accept
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type 149 accept
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type 151 accept
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type 152 accept
            ip6 nexthdr ipv6-icmp icmpv6 type 153 accept
            counter packets 100 bytes 17935 drop
        }
    }

• Tarokk79
    aktív tag

Tűzfal témában kérném a segítségeteket. Debian 10 alatt nftables-t használom. A routeren most kapcsoltam be az ipv6-ot és a következő hibát kaptam:
    "
    Your router or firewall is filtering ICMPv6 messages sent to your computer. An IPv6 host that cannot receive ICMP messages may encounter problems like some web pages loading partially or not at all.
    "
    Azt a segítséget kaptam, hogy ezeket kellene engedélyeznem a tűzfalon.
    Az /etc/nftables.conf-ban a következő van benne:
    #!/usr/sbin/nft -f
    flush ruleset
    table inet filter {
            chain input {
                    type filter hook input priority 0;                iif lo accept
                    ct state established,related accept                ip6 nexthdr icmpv6 icmpv6 type { nd-neighbor-solicit,  nd-router-advert, nd-neighbor-advert } accept
                  counter drop
            }
    }

Mit kellene még hozzáraknom?

• Tarokk79
    aktív tag

Szerettem volna beállítani a laptopomon (debian 10) wireguard VPN klienst. Viszont oda jutottam, hogy a sudo nmcli connection import type wireguard file "$file" parancsra azt kaptam, hogy: failed to find VPN plugin for wireguard.
    Utána olvasva azért, mert a debian 10-ben a 1.14.6-os NetworkManager van fent, míg a 1.16 van támogatva a wireguard nativan.

Lehet a kérdésem vak vágány, de azért jutottam ide, mert a:
    sudo wg-quick up peer1
    Hibát adott:
    RTNETLINK answers: Operation not supported
    Unable to access interface: Protocol not supported
    Valaki esetleg tud megoldást, hogy hogyan kellene beállítanom a kapcsolatot?

• Tarokk79
    aktív tag

Sziasztok,

VPN-ben kellene segítség. Otthoni routeren beállítottam az OpenVPN-t szerverként (OpenWRT alatt). Erre fel tudok már lépni windowsból is, meg linuxból is (debian 10.4, Mate felülettel). Viszont a debian alól csak parancssorból látom az álapotát systemctl status openvpn@client-tel.

Rákerestem, hogy a NetworkManager alól (Hálózatkezelő kisalkalmazás 1.8.20) is elvileg lehetne irányítani/megadni a configot, de ez nem sikerült. Felraktam a sudo apt-get install network-manager-openvpn alkalmazást, mert ezt olvastam, de itt csak statikus ip-címet tudok megadni, és nem olvassa be a cleint.cont-ot.
    A probléma, hogy ha itthon vagyok, akkor nem működik az OpenVPN, vagyis ki kell kapcsolnom, és sose tudom, hogy most milyen állapotban van.

Valaki tud ajánlani erre valamit, hogy tudjam Mate felületen ki-be kapcsolni a VPN-t?

Előre is kösz

• Tarokk79
    aktív tag

Böngészőben a localhost:631-et behívva nem tudod hozzáadni?

De :). Akkor ennyi? Végül is logikus, hogy a HP gui-nál akadt el az installálás, akkor menni fog.

• Tarokk79
    aktív tag

Szia,
    Per pillanat MX Linux alól írok, az egy kicsit felpimpelt Debian (systemd nélkül), most per pillanat Buster. Abban ez már benne van. És akkor nem kell forszolni.

Sziasztok,

Sajnos ugyan ott pörgök. Újra raktam a debiant a mate felülettel. Nekem ez jött be jobban. Viszont a hplip nem megy jól. Hiába rakom fel, szerintem nem megy fel rendesen és nem tudom a nyomtatót hosszútávon jól használni. Nem lehet valahogyan máshogy működésre bírni? Vagy legyek türelemmel és 1-2 hónap múlva megoldódik a probléma?

Előre is kösz

• Tarokk79
    aktív tag

Sziasztok,

Van itthon egy HP Officejet Pro 9020, és nem tudom üzembe rakni. A bajom, hogy a [HP] oldalán lévő 3.20.5-tel volt korábban a sok force install (elvileg csak a debian 10.3-at támogatja), de még azzal sem működött. A debian 10-re [kiadott] verzió meg 3.18.12-es. A nyomtatót meg a [3.19.3]-mal támogatják.
    Néztem [itt], hogy van-e esetleg valami nem stabil, de nem tudom melyik lehetne nekem megfelelő, és azt hogyan tudnám működésre bírni.

Tudnátok segíteni, hogy mit tudnék ezzel csinálni?

Előre is kösz

Bocs, mégis meg tudtam oldani, mert már egyszer leírtam itt. (Ezért is kell installálásról doksit vezetni.)
    3.20.5-ös debian 10.3-at támogató install.py tudom elindítani --no-qt4 opcióval. Viszont amiket felrak azt --force-yes-szel rakja fel. Az mekkora probléma :) ?

• Tarokk79
    aktív tag

Sziasztok,

Van itthon egy HP Officejet Pro 9020, és nem tudom üzembe rakni. A bajom, hogy a [HP] oldalán lévő 3.20.5-tel volt korábban a sok force install (elvileg csak a debian 10.3-at támogatja), de még azzal sem működött. A debian 10-re [kiadott] verzió meg 3.18.12-es. A nyomtatót meg a [3.19.3]-mal támogatják.
    Néztem [itt], hogy van-e esetleg valami nem stabil, de nem tudom melyik lehetne nekem megfelelő, és azt hogyan tudnám működésre bírni.

Tudnátok segíteni, hogy mit tudnék ezzel csinálni?

Előre is kösz

• Tarokk79
    aktív tag

Szia,
    Itt korábban volt, hogy force-szal raktál fel dolgokat. Azokat le kellene törölni teljesen, mert megkavarhatják a függőségeket.
    Én úgy szoktam Debian*-t telepíteni, hogy nyitok egy egyszerű szöveges fájlt, és belevések minden módosítást, ami bejön marad, ami nem, azt törlöm. És amikor sikerül összereszelni az egészet, akkor újrarakom az így kialakult telepítési dokumentum alapján, akkor már remélhetőleg hiba nélkül. (Praktikusan 2 gépem van, egy régi lassú ("teszt rendszer"), meg egy régi gyors ("éles rendszer"), a teszteket a régi lassún csinálom, hogy ne essen kár az éles rendszeremen, és ha kész van minden, akkor csinálom meg az élesen is. Ezt simán meg lehet csinálni 1 gépen is, csak kell egy 20 gigás külön partició a tesztre, ha párhuzamosan akarod csinálni.)

Szerk.: * Más disztrókat is így csinálom egyébként, már ami a dokumentálást illeti, most pl. MX Linux alól írok.

Nagyon jó felvetés. Tényleg már azt sem tudom mit force-oltam. Most még van hely az SSD-n lehet elkezdem mégegyszer, és ezt most meghagyom tesztnek :).
    Xfce kezelőfelület, jó választás, vagy érdemes mást választanom?
    A Laptopomban 8GB memória és i7-6500U processzor van.

• Tarokk79
    aktív tag

Bocs, hogy belevau, de amikor egy noob azt hiszi, hogy az a menő, hogy a Windows Winfosnak írja, közben még üzemeltetni sem tudja a Linuxot, az számomra elég gyatra képet ad az illetőről. Javaslom, erről te is szokj le.

Teljesen igazad van, bocsánat. Amúgy nincs semmi bajom a windows 10-zel, sőt igazából szeretem is. A régi XP és a 7 után szerintem elég jó lett. Nem is amiatt vagyok itt.

• Tarokk79
    aktív tag

Kezdőben írtam, hogy a Debian elég függőség-hisztis, de ez most pont nem amiatt volt. Skype-ot nem használom sehol, mondjuk Debianom sincs egy éve kb, nem kezdőnek való az. Amúgy Ubuntu/MInt userek emlegetik ezt a Skype-ot, de ahogy látom Debian 10-re is simán fel tudod rakni.

How to Install Skype on Debian 10

Pokerstars az kliens lenne amúgy? Anno még böngészős volt, ezer éve lehetett, erre tippem sincs.

Amiket eddig csináltál Debianon, az alapján nem javaslom, hogy cseréld le Ubuntura, neked ez simán fog menni. Ezeken a terminalos kiírásokon is hamar el fogsz igazodni, elsőre szokatlan, de érdemes ténylegesen is értelmezni, amit ilyenkor kiír a terminal, mert minden kiderül belőle a hibával kapcsolatban. többnyire

Köszi ezt megnézem, jól hangzik. Elvileg kliens, de lehet, hogy lehet böngészőben is futtattni.

• Tarokk79
    aktív tag

Eredetileg Mint és Debian volt a terved, de annyira gyorsan ne haladjunk! Ha Debian 10-et telepítettél, miért próbálsz feltenni Debian 9-hez való csomagot?

Nem véletlenül nem találja függőségként a régebbi csomagokat, mivel a tárolóban már csak újabbak vannak.

Ha valami nincs a tárolóban, akkor innen is leszedheted természetesen, de a verziókra figyelned kell!

blueman (2.0.8-1)

Az oldalon jobb felső részen tudsz váltani a kiadásoknak megfelelő csomagok között és a kiválasztott csomag alatt szépen fel vannak sorolva a függőségei is pontos verzió számokkal.

Ha viszont a tárolóban van egy adott csomag, bőven jó a apt install blueman parancs is.

Köszi, ezek a kódszavakat még nem tanultam meg. Észre sem vettem, amit most írtál. Sajnos most Winfos-ra kellett belépnem, mert barátokkal Skype és Pokerstars kombóval jászunk :). Erre gondolom nincs megoldás debian alatt (?).

Amúgy azóta is raktam fel pár programot, alapból tetszik, csak szokatlan.

• Tarokk79
    aktív tag

Terminal emulator van bőven, itt még több, ha nem tetszik a meglévő, alternatívákhoz meg itt találsz ötleteket. egy példa

Köszönöm a sok hasznos infót, de most kezd egy kicsit elegem lenni :(. Most gondolkozom, hogy kipróbálok egy ubuntu-t vagy mintet is, mert túl sok a szívás.

Jelenleg, amin dolgozom, hogy a bluetoothos egeremhez fel kellett telepítenem a blueman-t. Ami látszólag sikerült, és megy az egér, de néha megáll és csak a reboot után lesz megint jó. Most hirtelen nem találom milyen hibát ad, de a bluetoothctl power on parancs nem ment. Most újra akartam telepíteni apt-get install ./blueman_2.0.4-1_amd64.deb paranccsal, de az alábbi hibát kapom:
    Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
     blueman : Függ ettől: libpython3.5 (>= 3.5.0~b1) de az nem telepíthető
               Függ ettől: python3 (< 3.6) de csak 3.7.3-1 telepíthető
    E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.

Elkezdtem python 3.6-ot telepíteni a 3.7.3 mellé, de az is hibára futott.
    Nincs valami egyszerűbb a bluetoothra?

• Tarokk79
    aktív tag

Nekem is ez az egyik problémám, hogy a runing részben miért az 5-ös van, és utána miért a 4-esre panaszkodik. Amúgy fent van a 4-es is elvileg:

apt-get install python-qt4
    Csomaglisták olvasása... Kész
    Függőségi fa építése
    Állapotinformációk olvasása... Kész
    python-qt4 már a legújabb verzió (4.12.1+dfsg-2+b1).
    0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.

apt-get install python-qt4-dbus
    Függőségi fa építése
    python-qt4-dbus már a legújabb verzió (4.12.1+dfsg-2+b1).

No, ezt is sikerült megoldani. Szerencsére egy python install ment mögötte és ot volt egy opció, hogy --no-qt4 :).

• Tarokk79
    aktív tag

Nem kell kattintani, ha kijelöltél valamit, automatikusan vágólapra kerül, középsővel beilleszthető.

Az sem világos, miért a pyqt5-öt akartad felrakni, ha a 4-es hiányzik.

Nekem is ez az egyik problémám, hogy a runing részben miért az 5-ös van, és utána miért a 4-esre panaszkodik. Amúgy fent van a 4-es is elvileg:

apt-get install python-qt4
    Függőségi fa építése
    python-qt4 már a legújabb verzió (4.12.1+dfsg-2+b1).

apt-get install python-qt4-dbus
    Függőségi fa építése
    python-qt4-dbus már a legújabb verzió (4.12.1+dfsg-2+b1).

• Tarokk79
    aktív tag

Sziasztok,

Tegnap felraktam a Debian 10.4-et a gépemre. Xfce környezettel. Hát reméltem kicsit egyszerűbb lesz :).

Fura nekem, hogy terminálban a jobb gombbal nem tudok másolni. A céges környezetben hozzászoktam, hogy kijelölöm amit másolni akarom és a jobb gombbal be is illesztem. Erre nem találtam semmit.

Próbáltam, hogy a terminálban bizonyos szövegek színesek legyenek. Ezt valahogy sikerült beállítanom, de nem tudom hogyan :).

Rájöttem, hogy a sudo dolgokat hogyan kell állítani, de erre még nem találtam ki, hogy mit lenne a jó gyakorlat, de ezt majd kitapasztalom. Fel tudtam rakni a Chrome-ot, Vibert és Spotifyt is. Ezen kívül a Wifi drivert is le tudtam tölteni, pluszban a Bluetooth-os egeremet is sikerült beállítani :). Nftables-ben sikerült beállítanom, hogy be tudjak a gépemre ssh-zni, illetve a gépemről be tudjak lépni a többi lokál eszközömre.

Ami nem sikerült és most szenvedek vele az a nyomtató. Egy HP9020-as nyomtatónk van, de a HP oldaláról letöltött driver nem támogatja csak a 10.3-as debiant. Ezt látom:
    Running 'su -c "apt-get install --force-yes -y python-pyqt5"'
    Please wait, this may take several minutes...
    Running 'su -c "apt-get install --force-yes -y python-dbus.mainloop.pyqt5"'
    Please wait, this may take several minutes...
    error: A required dependency 'pyqt4-dbus (PyQt 4 DBus - DBus Support for PyQt4)' is still missing.error: A required dependency 'pyqt4 (PyQt 4- Qt interface for Python (for Qt version 4.x))' is still missing.
    Ha próbálom installálni kézzel, akkor meg ezt:
    apt-get install --force-yes -y python-pyqt5
    Függőségi fa építése       
    python-pyqt5 már a legújabb verzió (5.11.3+dfsg-1+b3).

Innen elfogyott a tudásom, pedig a nyomtató jó lenne még.

Ami hiányzik nekem, hogy nem tudom mihez milyen program ajánlott. Pl. családi fotók nézéséhez, videók lejátszásához, PDF olvasáshoz, stb. Van erre valahol javaslat?

Előre is kösz!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés