- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Fujifilm X
- Először kombinálja a Full HD-t az 1000 Hz-cel egy monitor
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Négy másodperc alatt betölt a Forza Horizon 6 a Microsoft csodatechnológiájával
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen egeret válasszak?
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Youri
veterán
annak mi lehet az oka, hogy egy csomag bar megtalalhato a repo-ban, nem tudom azt telepiteni, mivel az apt-get nem leli?
a csomag a haproxy lenne, apt-get install azt mondja E: Unable to locate package haproxy, apt-cache search pedig szinten nem talalja
a rendszer egy debian testing, amd64 architekturaval, a sources.list pedig igy nez ki:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian testing main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian testing main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-freeBár lehet, hogy marhára nem emiatt van, de én mondjuk a magyar mirrort kerülöm, mert volt már vele problémám, inkább németet vagy osztrákot szoktam belőni.
-
Youri
veterán
-
Youri
veterán
-
Youri
veterán
Drága jó főiskolám szakdolgozat archivumában túrkálva találtam olyanokat is, hogy nem hittem a szememnek... Ahhoz képest a PXE boot már doktorinak minősül....
-
Youri
veterán
-
Youri
veterán
Ha készítek egy shell scriptet akkor, az állományt hogy futatom le?
./filenév, de előtte adjál neki futtatási jogot
-
Youri
veterán
Köszönöm a segítséget, még az érdekelne, hogy hogyan lehet ezt tördelni. Elvben a more-ral kellene ha jól tudom de nem akarja sehogy.

netstat -ap | more
-
Youri
veterán
-
Youri
veterán
Az első kérdésre, hogy miért olyan per jelet kell írni, azért mert Linus Torvald így találta ki

Azt még Ritchie-ék találták ki jóval korábban

McSzaby: meg kell tanulni

-
Youri
veterán
Sziasztok!
Itt is megkérdem, mert a Linux kezdőben nem jött eddig válasz.
Egyik gépen Debian Testing/Unstable megy. Ma (tegnapelőtt) frissítettem, és sajna, nem figyeltem, így két, tárolókból kiszedett csomag (ia32-libs-gtk-i368, ia32-libs-i368) törlése miatt törölte a Skype-ot is. Igen bosszantó. Nem tudom visszatenni, mert függőségi bajai vannak.
Ilyenkor mi a lópikulát lehet tenni? Várni, hogy visszarakják? Vagy innen tegyem fel? Mert nekem nem jelenik meg a csomagok között ezzel a sources.list-tel:
deb http://ftp.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ testing main contrib non-freedeb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-freedeb http://ftp.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ unstable main contrib non-freeAnnak ellenére, hogy a Debian packages oldalon ott vannak a listában. Kézzel telepítést próbáltam, millió (na jó, csak 10+) függőségi hiány miatt nem rakja fel őket.
Köszi
apt-get -f install
? -
Youri
veterán
Köszönöm a gyors választ , de ennél én egy picit lámább vagyok. Szóval leszedek pl:: egy amd 64 gnome telepítős iso-t telepítem, és a csomagoknál leszedem?
leszeded, kiírod, bootolsz, bejön egy menü, ott valamelyik pont alatt ki tudod választani a graphical enviroment-et, és ott az XFCE-t, aztán indulhat az install
-
Youri
veterán
Üdvözlet Mindenkinek!
Egy régi amd mobil sempron 3000+, 256mb-s gépre szeretnék debiant telepíteni. Úgy hallottam , hogy xfce megfelelő lenne de sehol sem találok, direkt xfce telepítős debian linuxot. Ebben szeretném segítségeteket kérni. Előre is köszönöm!netinstall-ban ki tudod választani, hogy melyiket telepítse
-
Youri
veterán
Sziasztok! Letöltöttem a legújabb debian xfce-lxde verzióját és telepítettem (régi gépre és virtuálisra is). Rákerestem miként lehet Synapticot feltenni. Találtam itt egy infót. Gondoltam uccu neki. Sajna nem ment fel, mert hiába írja ki, hogy milyen csomagokat fog telepíteni (20db) és az mennyi megabájt a folytatás után azt írja ki, hogy:
Nincs megjelenítendő csomag -- az 'i' utáni sorba kell a csomagneveket beírni.
És innentől kezdve loopba kérdezi, hogy Folytatja?Kérdés, mi maradt ki? Amit csináltam még
- apt-get update és apt-get upgrade parancsok. Persze su üzemmódban mindegyik.
- deb csomag letöltése és installálásának megpróbálása a dpkg parancssal. Ott meg valami függőségekre hivatkozva állította le a dolgokat.Ötlet?
Köszi,
A.apt-get -f install feloldja a függőségeket, ha tudja
de az apt-get install synaptic célra vezetőbb
-
Youri
veterán
-
Youri
veterán
"hálózaton keresztül elérjem a gépet úgy mint Windowsban a távoli asztal funkció, hogy az asztalt látom böngészőben."
NXClient. (Ububntu-s a leírás, de Debianra is gyakorlatilag ugyanaz.)
"szeretném elérni hálózati a merevlemezek tartalmát"
Ha fenn van az ssh szerver (az NXClienthez úgyis felrakod), akkor egy FTP progival eléred a szervert.
"netán internetről is szeretném elérni a dolgaimat, ez nem annyira fontos"
A routeren be lehet állítani akár DMZ-t, akár port forwarding-ot, mindkét esetben működik kívülről is az ssh / sftp / NXClient hozzáférés.
"Intel atom D525 alaplapom van és erre milyen típusú Debiant töltsek le 4gb memória van a gépben."
Szinte bármelyiket, a stable elég "régi" szoftvereket tartalmaz, de atombiztos.
"van egy Canon MX885 multi nyomtatom ezt is szeretném hogy kommunikáljon a géppel"
Neten találsz leírást hozzá (mondjuk itt), működni fog.
"létezik-e szoftveres raid támogatás instalációnál?"
Igen. (99,99%-ig vagyok biztos benne
)"Tudnátok ajánlani valami programot OSX/Windowsra amivel tudok USB install pendrive-ot készíteni."
Linuxosat tudok, de tuti van windowsra is. Google...A többit nem tudom.

"Tudnátok ajánlani valami programot OSX/Windowsra amivel tudok USB install pendrive-ot készíteni."
-
Youri
veterán
Az első kettőt csak a végén chmodold, mert így a setuid meg a setgid továbböröklődik, a link jónak tűnik
-
Youri
veterán
Duf?

A SetUID meg a SetGID továbböröklődik az almappákra, azokat a végén add meg
-
Youri
veterán
Én nem vártam senkitől semmit, én azért írtam ide, hogy esetleg valakitől segítséget kapjak.
(Tudtommal ez a fórum egyik funkciója.)
Ez már a végső "próbálkozás" volt, hogy ide írtam.
A másik dolog, ez csak egy tárgy lett volna a sok közül, és ha végzek, nem ezzel akarok foglalkozni(mármint a linux), ezért lett volna jó, ha valaki átsegít a tárgy nehezén.
Így utoljára annyit, a közel 40 emberből, 9-10 embernek lett meg a tárgy, és nem 1 embert ismerek, aki jó volt más tárgyakból és ezt nem tudja teljesíteni.Most már kíváncsi vagyok, milyen kérdések, feladatok vannak nálatok?
-
Youri
veterán
-
Youri
veterán
Az elméleti anyag összesen 591 dia és a tárgy célja:
Linux Professional Institute–Képzésének megfelel
Félév végére önállóan elboldoguljunk a Linux rendszerekkel, be tudjuk állítani.
Dolgozatnál kapunk egy nem beállított virtuális gépet(Oracle VM VirtualBox progin keresztül) és azon kéne dolgozni.Bár már mindegy, jól gondoltam, hogy ez lesz belőle ha írok fórumra.
Azért köszönöm az "ösztönző" szavakat.
Amíg konkrét kérdés nincs, addig választ se várj.

-
Youri
veterán
félve megkérdem, milyen az elmélet, ha ez nem az?
-
Youri
veterán
ilyen gyenge konfigra inkább XFCE
-
Youri
veterán
-
Youri
veterán
-
Youri
veterán
chromenak mindig hiányzik valami, ha először telepíted kézzel. Ha utána nyomsz egy apt-get -f install-t, és újra dpkgzod a deb csomagot, akkor menni fog
-
Youri
veterán
kézzel telepítve nem oldja fel az esetlefes függőségeket, amik szoktak lenni
-
Youri
veterán
igen nyomkodtam, de nem kapcsol vissza, tölt az os, amint elér a Starting gdm3 sorig, ott megáll
-
Youri
veterán
Hello,
hát ha tudtok segíteni. Volna egy HP Laptop, pavilion g6, amin van egy ledes wifi ki-be kapcsoló gomb... na most telepítés után az fehéren világított, hogy bekapcsolva, de amint megnyomtam, hogy működik-e, teljesen megfagyott, csak az akksi kivétel után tudtam újraindítani. Reboot után pedig a gdm3 elindításánál megakad. Hogyan tudnám ezt a dolgot helyrehozni?

-
Youri
veterán
Esetleg az nem befolyásolja, hogy telepítésnél nem adtam meg tartománynevet?
Csak akkor kellene, ha tarományban használnád. De a pppoe ezt kizárja.
-
Youri
veterán
-
Youri
veterán
-
Youri
veterán
Javaslatod szerint lefuttatott kódok:
Csomaglisták olvasása... Kész
root@debi:~# apt-get install synaptic
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
synaptic csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá
.A kért csomag tehát: hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: Package 'synaptic' has no installation candidate@Youri: Hasonló mint fent, se chromium-browser se a gépre letöltött csomagra hivatkozva nem fut le. Egyébként a fájlt a home/download mappába raktam.
Ha ezt megtanulom, a ráépülőkkel sem lesz gond. Remélem...

@bambano: Én nem emlékszem ilyesmire (mit ne csináljak), de várom a javaslatokat.
Tehát, dpkg -i vel próbálod a chromiumot telepíteni, de függőségeket hiányol? Ha így van, akkor sorba másold ki a függőségeket - kijelöl jobbklikk másolás egyben az összesre - majd az apt-get install mögé. Ha továbbra is függőségek vannak, akkor apt-get -f install.
Amúgy 32 vagy 64 bites az os?CPT.Pirk: ez épp nem jutott eszembe

-
Youri
veterán
Próbáltam. Ha csomagtelepítés előtt, akkor semmilyen változtatást nem végez, ha aután futtatom hogy a Chromiumot sikertelenül próbáltam telepíteni, akkor meg eltávolítja.
Ha jól értem, akkor az aptitud-del próbáltad a Chromiumot, és apt
-gett -tel a függőség feloldani? Próbáld meg a chromiumot apt-get instal -lal, és ha reklamál a függőség miatt, akkor az apt-get -f install -
Youri
veterán
Nem jó.
Parancs: dpkg -i csomagnev --> függőség miatt leáll --> apt-get -f install --> eltávolítja a nem települt Chromium böngészőt
su - -c aptitude install Ismeretlen parancs "install" (vagy mi).
Dühít mert nem tudok Konquerorrel internetezni, nem tölti be az oldalakat csak a google-t meg debian egyes oldalait.
A vga-t, vagy az őt kezelő programot hogy állítsam be hogy ne csíkozzon.
apt-get -f install
Ezt lefuttattad?
És inkább az apt-get -et javaslom az aptitude helyett. -
Youri
veterán
su - [ENTER]
és kéri a root jelszót, utána kapsz egy #-t a $ helyére, root vagyvagy sudo, ahhot ugye a sudoers fájlba kell beleszerkeszteni a felhasználót, és akkor az adott parancs elé írt sudo csak arra az egy parancsra ad super user jogot, nem az egész sessionre
-
Youri
veterán
-
Youri
veterán
Én is szeretném megtanulni a Debian használatát. Kérdésem: lehet USB kulcsról is telepíteni vagy szépen menjek el a boltba egy CD-ért?
(Ugye inteles gépre az i386 processzor architektúrát kell választani?)Lehet, és az i386 az a 32 bites, az amd64 a 64 bites rendszer, függetlenül, hogy intel, vagy amd
-
Youri
veterán
Hello mindenki,
van egy .bin kiterjesztésű image fájlom, aminek a mountolásában kérnék segítséget. Isot már tudok, de a bin sajna nem oké.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Arc Raiders
- Diablo IV
- Fujifilm X
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Először kombinálja a Full HD-t az 1000 Hz-cel egy monitor
- További aktív témák...
- MSI Thin GF63 12VF RTX 4060 / 144Hz / SZINTE ÚJ!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo X1 Carbon G11 Core i5 1335U 16Gb Ram 256Gb NVMe Touch Gyári Lenovo Garanciás
- Kihagyhatatlan áron DELL XPS 13 9310 /i5-1135G7/8 GB Ram/512 GB SSD/FHD+ IPS
- 58.5 mm full fém tamper
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

de ő a more-t kérdezte 

Linuxosat tudok, de tuti van windowsra is. Google...