-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
Mezga Aladár #6724 üzenetére
Ez szerintem nem fog menni, az nfs tudtommal nem támogatja.
-
Jester01
veterán
Az nagy vonalakban érdekelne, minek kell GL a skype-nak.
Érdekes módon az enyémnek nem kell, pedig ugyanez a verzió, igaz wheezy-n és radeon driverrel. Ha pedig valamelyik függőségen keresztül kell, akkor azt meg a debiannak kellett volna tudnia magától
A Qt az első számú gyanúsítottam
-
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #6519 üzenetére
Azt írja az internet, hogy: Once enabled, an interrupt will occur upon a low to high transition (rising edge) of the nACK. However like always, some cards may trigger the interrupt on the high to low transition.
Szóval ha egynél több bemenetet szeretne az ember akkor biztosítani kell, hogy IRQ is legyen hozzá. Ez meg már nem olyan egyszerű.
-
Jester01
veterán
válasz
MineFox54 #6515 üzenetére
Gyárliag nem tudom van-e ilyen, írni mondjuk nem nagy kaland ha értesz a C-hez.
Kb. annyi kell, hogy :int parport = open("/dev/parport0", O_RDONLY);
ioctl(parport, PPCLAIM);
while(1)
{
unsigned char c;
ioctl(parport, PPRDATA, &c);
if (c & 1)
{
system("mc");
}
}(Igény szerint + fork meg hibakezelés
)
-
Jester01
veterán
válasz
beloadjoker #6499 üzenetére
Akkor csak a pkg-config hiánya miatt nem látta, próbáld újra a make-t.
-
Jester01
veterán
válasz
beloadjoker #6496 üzenetére
Az én stable debianomban van, de akkor próbáld a régebbi libnl-dev csomagot.
-
Jester01
veterán
válasz
beloadjoker #6494 üzenetére
apt-get install pkg-config libnl-3-dev
-
Jester01
veterán
válasz
MineFox54 #6295 üzenetére
Elvileg rt73usb modullal megy, fel kell rakni a firmware-ralink csomagot és kész.
-
Jester01
veterán
ha többen használják a gépet, akkor már nagyon nem jó, ha a root jelszót többen is ismerik.
Feltéve, hogy rendesen leszűkítve bekonfigurálod a sudo-t. Egyébként viszont csak annyit tettél, hogy a feltehetően jól megválasztott és őrzött root jelszó helyett n darab ismeretlen felhasználói jelszóval (amit akár máshol is használhatnak az emberek és ezért könnyebb lehet feltörni) is lehet root jogosultságot szerezni. Vagyis csökkentetted a biztonságot.
-
Jester01
veterán
Nincs ott, mivel a google weboldalról töltöttem le.
Na, ez kell nekem:
Package: dpkg-repack
Description-en: puts an unpacked .deb file back together
dpkg-repack creates a .deb file out of a package that has already
been installed. If any changes have been made to the package while it was
unpacked (ie, files in /etc were modified), the new package will inherit
the changes.
.
This utility can make it easy to copy packages from one computer to another,
or to recreate packages that are installed on your system, but no longer
available elsewhere, or to store the current state of a package before you
upgrade it. -
Jester01
veterán
Nálam még régi chrome van felrakva, 28.0.1500.52-r207119. De ehhez már nem találok deb fájlt, visszatérési lehetőség nélkül meg nem szeretném kipróbálni, vajon működik-e nálam az új. Van valakinek biztosan működő .deb csomagja?
-
Jester01
veterán
válasz
Apollyon #6057 üzenetére
És apt-get update is megvolt? Valamint a használt kiadásban is benne van a csomag?
Ha ezek mind stimmelnek de valamiért mégse látja, nem kell rögtön a forráshoz nyúlkálni, egyszerűen le kell töteni a deb csomagot és kézzel felrakni.Az értelmet meg a rar szerzőjén kérd számon.
-
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #5838 üzenetére
Állításod szerint ssh-ból nem lehet X-et indítani. Vagyis ha nem fut X és csak ssh-ja van akkor bukta. Szerinted lehet, hogy szőrszálhasogatás ha megmondom hogyan lehet mégis elindítani, szerintem meg az a szőrszálhasogatás ha a terminál fajtáján vitatkozol ahelyett, hogy a megoldandó problémára koncentrálnál
-
Jester01
veterán
válasz
Jester01 #5746 üzenetére
Na meg is van, az egész st_mode mezőt (man 2 stat) kiírja ott, amiben a fájl típus bitek is benne vannak:
S_IFSOCK 0140000 socket
S_IFLNK 0120000 symbolic link
S_IFREG 0100000 regular file
S_IFBLK 0060000 block device
S_IFDIR 0040000 directory
S_IFCHR 0020000 character device
S_IFIFO 0010000 FIFOTehát neki azért 42770 mert könyvtár, én meg azért láttam 6 számjegyű 100664-et mert történetesen egy mezei fájlt néztem.
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #5745 üzenetére
Az 5 számjegy nekem is új.
Az valami bug lehet, a bal oldali oszlopban csak a 4 számjegyhez tartozó dolgok vannak felsorolva. Egyébként nekem még 6 számjegyet is ír az mc
Megnézem a forráskódban ez mi akar lenni (mert a help csak azt írja, hogy annak a 12-nek az oktális megfelelője). -
Jester01
veterán
válasz
#59070464 #5713 üzenetére
És persze ha működik az internet akkor ott a netinst cd is ami csak ~200MB a többit meg majd szükség szerint letölti (ez összességében kevesebb letöltés lesz mint akár 1 dvd, mivel a legritkább esetben telepít fel az ember mindent).
A dvd készlet elsősorban akkor jó ha nincs net vagy ha többször akarod telepíteni.
-
Jester01
veterán
válasz
PumpkinSeed #5681 üzenetére
És például tényleg unstable-t használsz?
-
Jester01
veterán
válasz
PumpkinSeed #5679 üzenetére
Ahhoz a web servernek megfelelő támogatás is kell. Például libapache2-mod-mono.
-
Jester01
veterán
válasz
PumpkinSeed #5676 üzenetére
1. felteszed a megfelelő ftp szervert és bekonfigolod. Például.
2. apt-get install mono-complete -
Jester01
veterán
válasz
sanchomuzax #5612 üzenetére
Add meg a --verbose kapcsolót és/vagy nézz bele a syslogba is:
sudo mount -t cifs //IP-cím/folder /mnt/folder --verbose -o username=USERNAME,password=PASSWORD -
Jester01
veterán
válasz
sanchomuzax #5596 üzenetére
workgroup helyett használd a domain kulcsszót.
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #5570 üzenetére
Ugyanaz a csomag lehet, de mivel a debian csomagban debian patchelt változat van, az nem ugyanaz mint a centos csomag. Beállítások meg pláne különbözőek lehetnek, tekintve, hogy más konfigurációs rendszert használhatnak.
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #5568 üzenetére
Debian elég sok patchet alkalmaz a php-re, még ha lenne csomagból ugyanaz a verzió az akkor sem egyezne pontosan. Kérdés, mennyire ragaszkodsz az abszolút egyezéshez.
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #5566 üzenetére
Ezért kell leszedni a debianos forrást, abban módosítani és az abból készült csomagot telepíteni. Lásd apt-get source és dpkg-buildpackage
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #5559 üzenetére
Mi késztetett a kézi fordításra?
Alapesetben apt-get install libapache2-mod-php5
Ha meg mindenképp kézzel akarsz fordítani akkor is érdemes deb csomagot csinálni és akkor lásd előző pont. -
Jester01
veterán
válasz
Carasc0 #5516 üzenetére
Használod a neked tetsző csomagkezelő alkalmazást akár grafikus akár karakteres.
Járható még az apt-cache search kulcsszó parancs is:
$ apt-cache search cubic player
opencubicplayer - UNIX port of Open Cubic Player
opencubicplayer-doc - Documentation for UNIX port of Open Cubic Player -
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
Carasc0 #5510 üzenetére
apt-get update megvolt, ugye?
Itt a link a deb fájlhoz, ha máshogy nem akkor töltsd le és dpkg -i initramfs-tools_0.113~bpo70+1_all.debEz lehet, hogy majd fog függőségekre panaszkodni, de utána apt-get -f install elvileg azokat rendberakja csak arra kell ügyelni, hogy ne leszedni akarja.
-
Jester01
veterán
válasz
Carasc0 #5508 üzenetére
A backports tárolóban elvileg kellene legyen 0.113 amit automatikusan fel kellett volna tennie.
Akkor próbáld meg először azt felrakni: apt-get install initramfs-tools -
Jester01
veterán
válasz
Carasc0 #5499 üzenetére
dpkg -l firmware-ralink majd jól megmondja, hogy mi van telepítve.
Kernelt pedig úgy tudsz frissíteni, hogy felveszed a wheezy-backports tárolót, abban van 3.10-es is, egy ilyen sort kell az /etc/apt/sources.list-be írni:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian wheezy-backports main contrib non-free
majd apt-get update (feltételezem momentán sima stabil disztró van fent) -
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
Dave-11 #5481 üzenetére
A network bootot a bios szokta beadni ha amúgy nem talált bootolható eszközt (vagy persze ha az van beállítva).
Vagy nem sikerült a grub telepítés vagy rossz helyre került (nem az van boot eszköznek beállítva).
cd-ről elindítva a telepített rendszert újra kell rakni a grubot. -
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #5468 üzenetére
Az csak egy warning, ettől még működnie kellene. Nem megy?
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #5424 üzenetére
Ha pci a kártya és nincs letiltva biosban, akkor az lspci mindenképp listázná, akár van hozzá driver (vagy firmware) akár nincs.
Ha az xp még megvan, akkor nézd meg annak az eszközkezelőjében hogy miféle.
Esetleg nézd meg alaposabban az lspci kimenetet, hátha pl. ismeretlen eszközként van benne.
Ha pedig a laptop típusát tudod, akkor esetleg az alapján is rá lehet guglizni, hogy milyen hardverösszetevőkkel gyártották.
vadcoca:
-
Jester01
veterán
Aha. Állítólag a 400MHz-es buszfrekvenciával rendelkezők (vagyis a 300-as sorozat) nem tud PAE-t, a többi igen bár nem jelentik le a cpuinfo-ban (cpuid).
Egyébként ha jól tudom a pae kernel külön van tehát nem kell rögtön 486-os kernelre váltani. Amúgy minek is neked a pae?
-
Jester01
veterán
válasz
dragon1993 #5254 üzenetére
ulimit
-
Jester01
veterán
válasz
dragon1993 #5252 üzenetére
-
Jester01
veterán
válasz
#40553216 #5229 üzenetére
A packages.debian.org nem ismeri a ttf-ubuntu-font-family csomagot, szóval akárhonnan is szedted az van elrontva nem a debian. Az ubuntuban lévő csomag pedig nem dependel a defoma-ra, kifejezetten semmitől sem függ. Úgyhogy nem tudom mit csinálsz.
-
Jester01
veterán
Frissítettem wheezyre, így újabb sikeres dist-upgrade lépésen van túl a rendszer. Már megszámlálni is sok hányadikon, ugyanis telepítve az 1997. szeptemberi chip cd-ről lett, még 1.3.1-es verzióval. Hihetetlen, de az már több mint 15 éve volt!
Azóta persze költöztetve többször lett, azt hiszem abból a gépből mára már csak a tv kártya van meg, igaz az jelenleg a szekrényben pihen.
Némi csalódottságra adott okot, hogy az upgrade miatt körülbelül 30%-al több csomagom lett, annyi pluszt telepített fel, 600MB méretben. Na majd megnézem mit lehet esetleg kigyomlálni. Az mondjuk vicces, hogy (többek között) ilyeneket ír:
The following packages were automatically installed and are no longer required:
xserver-xorg-input-kbd xserver-xorg-input-mouse
Use 'apt-get autoremove' to remove them.Azt hiszem ezekre talán mégis szükség lehet
Nem ment minden zökkenőmentesen, a grub valamiért összeomlott (missing symbol divmod64) pedig a frissítésnél mintha láttam volna, hogy futott grub-install. Pendriveról indítva ismételt futtatás mindesetre ezt helyrerakta.
Egyelőre úgy tűnik minden jól működik.
-
Jester01
veterán
válasz
Capricornus #5176 üzenetére
Ha egyszer elindul akkor próbáld meg letiltani a HDMI audiót.
-
-
Jester01
veterán
Nincs benne a Packages listában mert éppen megy a vita róla.
"I have discussed a bit with Willy (upstream) and he would like that we
don't ship haproxy 1.4.15 with Debian. He would prefer no haproxy at all
than this old version that he considers as unfit for the release (even
with the two fixes above)." -
Jester01
veterán
válasz
McSzaby #4599 üzenetére
A \ (visszaper, backslash) az általában escape karakter, az utána következő karakterrel speciális jelentése van. Ez nem annyira "linux" dolog, ez az adott programoktól függ. Például C programnyelvben és szabályos kifejezésekben (regular expression, regexp) is van. bash-ban alapesetben a következő speciális karakternek elveszi az "élét", vagyis normál karakternek fog számítani. Például ha szóköz van egy fájlnévben akkor elé \ jelet téve nem fogja eltörni kettőbe a fájlnevet.
A / (per, slash) a könyvtárelválasztó (directory separator), az ami a windowson a \. Ez valóban linuxos dolog, a kernel szintjén van.
A % jel megintcsak program függő, bash-ban például háttérfolyamatok (job) azonosításra szolgál.
A samba cuccokról lásd a man smb.conf leírást, de röviden:
inherit acls = ha acl-t támogató rendszered van, akkor itt bekapcsolhatod, hogy az új directoryk örököljék az acl-t és ne a directory mask értéket használják
create mask = megmondja melyik jogosultság biteket lehet beállítani új fájl létrehozásakor. a 0600 azt jelenti, hogy legfeljebb a tulajdonos írhatja és olvashatja
directory mask = mint fent, csak könyvtárakra. a 0700 a tulajdonosnak engedélyezi az írást, olvasást és a "belelépést"
store dos attributes = ha a rendszered támogatja a kiterjesztett attribútumokat akkor ezzel bekapcsolhatod, hogy a klasszikus dos-os attribútumokat explicit eltároljaPumpkinSeed: milyen parancsot nem tudsz futtatni?
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #4542 üzenetére
Jóformán a legeslegelső dolog amit linuxon megtanultam az a kernel fordítás volt és mindig saját kernelt használok. Így tuti az van benne ami nekem kell, és nem az amit a disztrókészítők jónak gondoltak. Ha pedig a saját kernel már adott, akkor az initramfs már csak plusz bonyolítás lenne ... nekem.
Aki nem fordít kernelt az valószínűleg nem fut bele az initramfs gondokba egyébként sem. Vegyük észre, sch_a kolléga is úgy kezdte, hogy "Kernelfordítással foglalatoskodnék".
-
Jester01
veterán
Mondjuk én a lelki békém érdekében sosem bonyolítottam az életemet initramdisk-kel
Persze hallottam, hogy vannak olyan körülmények amikor nem kerülhető el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Path of Exile 2 early access kulcs
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Tab M10 HD 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
- Bomba Ár! Dell XPS 13 9380 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest