- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
És miből derült ki?

PCMCIA nincs benne? Persze nekem mindegy, csak mondom, abból kevesebb lóg ki, és lényegesen stabilabban áll a slot-ban, mint az USB!
Egyetértek. Lehetőleg ne külső antennásat. Anyósoméknak is egy 10+ éves Toshiba laptopról derült ki évek múltán, hogy nincs benne wifi. PCMCIA ment bele.
-
törölt tag
Kiderült, hogy nem is volt benne WiFi. Tud valaki mondani olyat amit biztos kezel a linux?
Lehet usb is.Azt a k.rva Linuxát!

Nekem egy D-Linkes (DWL-G122) van, emlékeim szerint ez megy, bár nincs rá szükségem Ubuntu alatt.
-
törölt tag
-
törölt tag
Üdv!
Van egy Samsung laptopunklspci -nn | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0116] (rev 09)inteles és egy
lspci -nn | grep NVIDIA
01:00.0 3D controller [0302]: NVIDIA Corporation GF119M [GeForce GT 520MX] [10de:1051] (rev a1)NVIDIA Optimus-os VGA kártyával.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A rendszer:
Debian Testing+unstable (csak kicsi behatással),uname -a
Linux xxx 3.10-2-amd64 #1 SMP Debian 3.10.7-1 (2013-08-17) x86_64 GNU/Linuxformában. A bumblebee-t telepítettem ez alapján. Igazán nem bonyolult. Ha optirunnal akarok bármit indítani, egyszerűen ezt írja ki:
[ 116.096680] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver
[ 116.096752] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
Ötlet? Köszi.
-
törölt tag
De én arról beszélek, hogy mivel Debianon van az ext4, így a Debian kezeli az ext4-et akkor is, ha hálózaton Windows alól módosítom a fájlokat, akkor sem a Windows fogja kezelni az ext4-et, hanem a Debian. Ha a Debian nem tudná kezelni az akármilyen partíciót, akkor megosztani sem tudná, és akkor Windows alól nem lehetne látni. Vagyis, ha a Debian kezeli az ext4-et, és megosztja a mappát, akkor Windows felől lényegtelen, hogy milyen partíció, tudnia kell a fájlműveleteket. Szerintem. Amúgy mint írtam, nem tudtam oda-vissza megcsinálni, csak a Win8 alól tudtam kezelni a Debianos gépet, de a Debian nem látta a Windows8 megosztott mappáit. Most pedig újra telepítettem a Debiant, és egyenlőre még egyik se látja a másikat. Pedig elmentettem az smb.conf-ot, de úgy emlékjeztem át lehet konvertálni a partíciót, de csak formázni tudtam, így egyenlőre ez van.
Ok, ok. Keveredtem a megosztás vs etx4 partíció olvasási lehetősége között.
Az, hogy ext3 vagy 4, nem befolyásolja a megoszthatóságot. De ebben sajna nem tudok segíteni, nem foglalkoztam még ilyenekkel.
-
törölt tag
Na, most akkor mi van a töredezettségmentesítővel? Van vagy nincs? Nincs töredezettség, nincs töredezettségmentesítő, de még is van mindkettő, és lefut időnként? Ha hálózatba van kötve egy Win8-as gép, és egy Debianos, és a Debian megosztott mappája ext4, akkor miért a Windowsnak kéne kezelnie a partíciót? A partíciót a Debian kezeli, a Windowsról pedig a fájlokat kezelem. Nem? Úgy értettem Windows Intézőben a Hálózaton a Debianon belül a megosztott mappát ugyanúgy kellene kezelnie, bármilyen a partíció, ha a Debian kezeli. Legalább is azt hittem.
Defrag ext4-re e4defrag. Csak szükség ritkán van rá.
"és a Debian megosztott mappája ext4, akkor miért a Windowsnak kéne kezelnie a partíciót?"
Nem kell kezelnie. De minimum látnia kellene rajta az adatokat. Látja? -
törölt tag
Ext4-nél pl. nem kell. Amíg nincs extrémül tele, esetleg torrent cuccokkal, addig alig lesz töredezettség. Nálam a 13GB-s rendszerpartícióból <3GB üres, de a töredezettség <5%. Konkrétan nem tudom, mennyi, mert automata lemezvizsgálat huszonx rebootonként szokott lenni, ez meg nálam olyan éves-másfél éves időtáv.
"Ha átkonvertálom ext4-re az ugye hálózaton keresztül nem befolyásol semmit, szóval a Win8 Intézőjében ugyanúgy megjelenik, mintha NTFS lenne?"
Nagyjából nem. Mert a Windowsok tudomásom szerint nem nagyon kezelik az ext4-et. Olvasni talán, de írni egyáltalán nem tudják. -
törölt tag
A packages.debian.org nem ismeri a ttf-ubuntu-font-family csomagot, szóval akárhonnan is szedted az van elrontva nem a debian. Az ubuntuban lévő csomag pedig nem dependel a defoma-ra, kifejezetten semmitől sem függ. Úgyhogy nem tudom mit csinálsz.
Bakker! Most esett le, hogy a Firefox miatt Mint-es tároló is van fennt.

Bocsesz.
(#5231) tlac
OK. Elsősorban a csomagkezelőben néztem.
-
törölt tag
Milyen kedves, hogy ha a ttf-ubuntu-font-family csomagot akarnám telepíteni, ahhoz kellene a defoma. Csakhogy az nincs benne a tárolókban.
A ttf-ubuntu-font-family persze benne van. -
törölt tag
-
törölt tag
Bepróbáltam egy kde-full telepítést Wheezy-n (core i3, 4GB ram). A Gnome Cassic-hoz képest több, mint duplája a ramhasználat kb. fele akkora sebességgel. Továbbra sem lesz a kedvenc gui-om.
-
törölt tag
-
törölt tag
Sziasztok!
Itt is megkérdem, mert a Linux kezdőben nem jött eddig válasz.
Egyik gépen Debian Testing/Unstable megy. Ma (tegnapelőtt) frissítettem, és sajna, nem figyeltem, így két, tárolókból kiszedett csomag (ia32-libs-gtk-i368, ia32-libs-i368) törlése miatt törölte a Skype-ot is. Igen bosszantó. Nem tudom visszatenni, mert függőségi bajai vannak.
Ilyenkor mi a lópikulát lehet tenni? Várni, hogy visszarakják? Vagy innen tegyem fel? Mert nekem nem jelenik meg a csomagok között ezzel a sources.list-tel:
deb http://ftp.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ testing main contrib non-freedeb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-freedeb http://ftp.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ unstable main contrib non-freeAnnak ellenére, hogy a Debian packages oldalon ott vannak a listában. Kézzel telepítést próbáltam, millió (na jó, csak 10+) függőségi hiány miatt nem rakja fel őket.
Köszi
No, itt lett a megoldás.
Multiarch ImplementationA problémát alapvetően azért nem értem, mert a multiarch csomag eleve fent volt végig, ia32-es csomagok is. És ugye ment a Skype. Ehhez képest kellett egy:
dpkg --add-architecture i386
Szóval ez akkor azt jelenti, hogy korábban a komplett i386 struktúrát törölte?
-
törölt tag
Sziasztok!
Itt is megkérdem, mert a Linux kezdőben nem jött eddig válasz.
Egyik gépen Debian Testing/Unstable megy. Ma (tegnapelőtt) frissítettem, és sajna, nem figyeltem, így két, tárolókból kiszedett csomag (ia32-libs-gtk-i368, ia32-libs-i368) törlése miatt törölte a Skype-ot is. Igen bosszantó. Nem tudom visszatenni, mert függőségi bajai vannak.
Ilyenkor mi a lópikulát lehet tenni? Várni, hogy visszarakják? Vagy innen tegyem fel? Mert nekem nem jelenik meg a csomagok között ezzel a sources.list-tel:
deb http://ftp.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ testing main contrib non-freedeb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-freedeb http://ftp.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ unstable main contrib non-freeAnnak ellenére, hogy a Debian packages oldalon ott vannak a listában. Kézzel telepítést próbáltam, millió (na jó, csak 10+) függőségi hiány miatt nem rakja fel őket.
Köszi
-
törölt tag
Debian 5.0.4-et raktam volna VBoxba. (mondjuk mindegy, de) több telepítőt és módot is használtam (cd, dvd, expert grafikus, grafikus), de bármelyiknél is a Szoftverek kiválasztása és telepítése hibajelzéssel félbeszakad, a grubot vagy a lilo-t már nem is engedi telepíteni. így nem is mentem tovább, csak szimplám elkeseredve kiléptem, bár logfile-nézegetést is ajánlott. csak nekem ez fura kicsit, hogy egy nem bebootolható rendszeren hogyan nézzem meg? persze, livecd, meg hasonlók. de ha nincs? plusz dvd-s telepítés közben kérdezte, akarok-e más cd/dvd-t átnézni vagy netről telepíteni. mindkettőre nemet mondtam, ehhez képest mégis a netről töltött le csomagokat, bár az előző lépés miatt kimaradt a tükörbeállítás is. javaslat? persze, lehet az is, hogy csináljam megint, és logfile-ozzak.
de ha valakinek egyéb ötlet, azt sem bánom. köszino, valószínűleg VBox hiba volt, mert a tegnapi frissítés óta jó. (Ubuntut is próbáltam utána, az is elszállt hibával)
-
törölt tag
Debian 5.0.4-et raktam volna VBoxba. (mondjuk mindegy, de) több telepítőt és módot is használtam (cd, dvd, expert grafikus, grafikus), de bármelyiknél is a Szoftverek kiválasztása és telepítése hibajelzéssel félbeszakad, a grubot vagy a lilo-t már nem is engedi telepíteni. így nem is mentem tovább, csak szimplám elkeseredve kiléptem, bár logfile-nézegetést is ajánlott. csak nekem ez fura kicsit, hogy egy nem bebootolható rendszeren hogyan nézzem meg? persze, livecd, meg hasonlók. de ha nincs? plusz dvd-s telepítés közben kérdezte, akarok-e más cd/dvd-t átnézni vagy netről telepíteni. mindkettőre nemet mondtam, ehhez képest mégis a netről töltött le csomagokat, bár az előző lépés miatt kimaradt a tükörbeállítás is. javaslat? persze, lehet az is, hogy csináljam megint, és logfile-ozzak.
de ha valakinek egyéb ötlet, azt sem bánom. köszi -
törölt tag
Üdv!
Belefutottam egy olyan hibaba amit mar egy napja nem tudok megoldani.
Konkretan a Sarge (3.1) gepünk nem tudja mount-olni a pendrive-omat. A mount -t vfat /dev/sda1 /media/usb parancsra közli, hogy "not a valid block device". A /var/log/messages-ben nem jelenik meg semmi, fdisk -l /dev/sda nem ad vissza semmit. Az pendrive amugy 4 gigas, fat32-re formazva, Intenso markaju(?).
A plusz poen, hogy a pendrive-rol kiirtam az adatokat cd-re (Win Vista alapertelmezett irojaval), hogy na majd akkor arrol szepen megiscsak felmasolom az adatokat, de a cd-t sem tudja olvasni (probaltam masik lemezzel, a Debian 3.1 telepitolemezt siman mount-olta!).
Halozat nincs a gepen.
Van valakinek valamilyen tippje, hogy mit lehetne kezdeni vele?plusz poén
: miért Sarge, miért nem frissebb? -
törölt tag
Üdv!
Belefutottam egy olyan hibaba amit mar egy napja nem tudok megoldani.
Konkretan a Sarge (3.1) gepünk nem tudja mount-olni a pendrive-omat. A mount -t vfat /dev/sda1 /media/usb parancsra közli, hogy "not a valid block device". A /var/log/messages-ben nem jelenik meg semmi, fdisk -l /dev/sda nem ad vissza semmit. Az pendrive amugy 4 gigas, fat32-re formazva, Intenso markaju(?).
A plusz poen, hogy a pendrive-rol kiirtam az adatokat cd-re (Win Vista alapertelmezett irojaval), hogy na majd akkor arrol szepen megiscsak felmasolom az adatokat, de a cd-t sem tudja olvasni (probaltam masik lemezzel, a Debian 3.1 telepitolemezt siman mount-olta!).
Halozat nincs a gepen.
Van valakinek valamilyen tippje, hogy mit lehetne kezdeni vele?1. fdisk -l /dev/sda rootként futtatni?
2. fdisk -l /dev/sdb?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- PC Game Pass előfizetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Dell Precision 7550,15.6,FHD,i7-10850H,16GB DDR4,256GB SSD,Quadro T2000 4GB VGA,WIN11,LTE
- Szerver / szerverterem / szerver infrastruktúra felvásárlás, 1-1db is, kiszállással, logisztikával
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Pacific Blue -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4533
- Bomba ár! HP 250 G7 - Intel N4020 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" HD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- (10x15.000Ft/BANKMENTES-RÉSZLET) GAMER PC // i7-6700 // DDR4 8GB RAM // 128 GB SSD // AMD RX580 8GB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

A ttf-ubuntu-font-family persze benne van.