Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #48613632

    törölt tag

    válasz kuyarashi #2901 üzenetére

    Azért ez nem egészen egyértelmű. Lehet, hogy megkérdezted a Microsoftot, és ők azt mondták, hogy "lehet használni, csak ...." viszont, ez felvet néhány igen fontos, ám megválaszolatlan kérdést.

    Egyfelől, olyan nincs, hogy lehet használni, csak ... és pontpontpont Egy szoftver vagy legális, vagy nem.
    Jelen helyzetben, tovább kellett volna kérdezni.

    Nevezetesen, ha Önök azt állítják, hogy ez nem legális, akkor vajon az Önök szerverei, ezt miért nem jelzik? Természetesen, nincs meghekkelve, rendes telepítési folyamatról beszélünk, és az autentikációs eljárás során, mindössze egy legális helyről, számlával igazolható, regisztrációs kódot gépelünk be. Amit, a Microsoft fiókodhoz adva, többet nem is kell használnod, onnan az autentikációs eljárást maga a MS végzi, további (újra)telepítéseknél is.

    Erre a világ összes bírósága kimondaná, hogy ez bizony legális.

    Nyilván, az ügyfélszolgálatos hölgy nem fogja, de nem is az ügyfélszolgálatos dönti el, hogy legális e a szoftvered, vagy sem, illetve, a fenti kérdést ő sem tudja majd úgy megválaszolni, hogy abból az jöjjön ki, hogy nem legális a szoftvered.

    A vásárlás helyébe sem köthet bele, nevezetesen, hogy internetes platformon vásároltad a kulcsokat, mert akkor az MS miért nem tiltja le az ilyen jellegű eladásokat? Vagy miért nem pereli be az ezen a módon árusító cégeket? Hát azért, mert egy csomó potenciális eladást veszítene ezzel a húzással.
    Csak hivatalos disztributor esetén is, ugyanez a helyzet, az OEM verziók eladása fog visszaesni, amit az MS nem akar.

    Nagyjából az van, hogy az MS, a saját maga által felállított korlátokba ütközik, amiket nem akar lebontani, a piacvesztés elkerülése végett. Akkor meg el lehet húzni a búsba. ;]

    Nem vagyok a lopott cuccok híve, pl az összes játékom teljesen legális, beleértve az általam használt szoftvereket, és az OS-t is.
    És milyen érdekes, hogy azokat sem a megjelenésükkori csúcs árakon vettem, hanem később, mikor egyszámjegyűvé váltak, fontban. Tehát, abba sem lehet belekötni, hogy túl olcsó.

    Számlát meg, egyfelől fel tudsz mutatni, másfelől, itt a rendőrségen, és az adófelügyeleten kívül, másnak nemigen van joga a számláid között kutakodni. Mi ezt, annak idején, point az MS esetében, végigjátszottuk, pár évvel ezelőtt. Kb arról van szó, hogy mindenkinek joga van mindenhez, kivéve ahhoz, hogy szankcionáljanak érte.

    Az MS-nek talán van arra joga, hogy számlát kérjen, viszont neked jogodban áll ezt a kérést megtagadni, amire az MS válaszként, akár a supportot is megtagadhatja, viszont nem tilthatja le a szoftvert, és főleg, nem kezdeményezhet eljárást!

    Amivel megütheted a bokád, de azt meg nem tudom pontosan, hogy hogyan működik, az az ÁFA kikerülése, külföldi vásárlás esetén. De talán, ez is összeghez kötött, szóval, a pár fontos vásárlás mintha nem lenne ÁFA köteles. (X összeg alatt)

    Szóval, én azt mondom, hajrá. Természetesen, senkit nem biztatok illegális tevékenységre, és amint az kiderül, hogy ez keményen illegális, akkor azonnal szóljatok, mert én is letörlöm (komolyan mondom) a szoftvert. De addig, amíg ők maguk biztosítják erre a lehetőséget, nekem ugyan nem lesz lelkiismeretfurdalásom ez miatt.

    Corel esetében amúgy nem jártam végig ezt a procedúrát, fentebb a windows10-ről beszéltünk. De lehet, kiváncsiságból ezt is végigpörgetem majd valamikor.

    A Corel amúgy, csakúgy mint a MS, tagja a BSA nevezetű szervezetnek, ahová még a Novel, az Autodesk, meg talán még pár egyéb szoftverfejlesztő becsatlakozott, de szám szerint 10 alatt vannak. Őket hívják egyébként tévesen, szoftverrendőrségnek. Olyan is van, de az egész más.

    Aztán, amit még pár szóval elmondanék, és akkor tényleg befejeztem a kissé hosszúra nyúlt esszémet.
    Olyan sincs, hogy otthonra használhatod, de cég esetében viszont nem.
    Ez csak abban az esetben működik, ha rendes, egyértelmű megkülönböztetése van a szoftver verziójának, és persze lehet különböző feltételekhez kötni, a vásárlási, és felhasználási szabályokat.

    Az otthoni, home verzió mondjuk ingyenes, de nem használhatod céges környezetben (commercial useage) azért külön kell fizetni.
    Vagy vannak újra eladható verziók, esetleg fejlesztői környezetek, ahonnan a kikerülő termék redistributable minősítést kap, de ebbe már nem mennék bele, meg én sem sokat tudok róluk.

    Szóval, nem kell kétségbe esni, nem fog semmilyen rendőrség lecsapni, vagy elkobozni. A telefonos kisasszonynak meg az a dolga, hogy a szimpla kérdésre, egy szimpla választ adjon, ami messze nem pontos megfogalmazása, a jogi helyzetnek. Finomítani kell a dolgokat, és döntést kell kikényszeríteni, ahogyan azt a jog megkívánja. A hááát .... az nem ilyen :)

    Az erkölcsi/etikai kérdést meg komolyan, de ki kell, hogy röhögjem. Csinálnak maguknak egy nyitott piacot, a szoftver dinamikusabb terítéshez, utána erkölcsi okokra hivatkozva, megpróbálnak kizárni belőle? Ez nálam megaLOL :DDD

    Na, remélem tudtam segíteni :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák