Új hozzászólás Aktív témák
-
ViktorSz
tag
válasz
Atomgeszi #62396 üzenetére
25-30mm vastag fakeret,borításként 6-8mm vastag rétegelt lemez,közé pedig bepréselnék olyan "ismétlődős gúlás szigetelőszivacsot".
Vagy a fakeret lehet vastagabb is,hogy rendesen beleférjen a szivacs,mert gondolom ha belepréseled,akkor torzul a gúla alak,ezáltal gyengül a hangszigetelés is.
[link] -
ViktorSz
tag
válasz
varsam #62394 üzenetére
2-3 hónapja szereltem ilyet először (meg eddig utoljára),tényleg jól néz ki,de szerintem ultragagyi a felfogatása,vagy legalább 340 mély szekrény kellene hozzá.Én már összeraktam a korpuszt,mire megvették a gépet és utólag inkább visszavettem a felsőszekrényét és átalakítottam valamivel stabilabbra,hogy véletlenül se essen le ez az amúgy jó/dögnehéz elszívó.
-
Atomgeszi
nagyúr
Valaki csinált már hangszigetelt beltéri ajtót, esetleg meglévőt alakított át azzá?
-
ViktorSz
tag
válasz
pacman_123 #62392 üzenetére
Úgy látszik,hogy lusta voltam rendesen elolvasni az általad linkelt dolgot,pedig a kezembe is volt ez a papír
.Talán azért is adtam fel idő előtt az egészet,mert az elszívócső kivezetése egyébként is el lett cseszve,de 2-3 hét múlva amúgy is arra kell mennem és akkor beszerelem,ahová kell.
65-75 cm-t ír és itt indukciós flap van,ezért 65 lesz a helyes magasság.
Na ez is megoldódott,köszi! -
varsam
őstag
válasz
st6969 #62393 üzenetére
Nekem az jobban tetszik, ahol egyáltalán nem lehet látni az elszívót. Nekünk is ilyen van [link] , a felső szekrény pedig 55cm-en van a pulthoz képest. Halk, jól szív, igaz van ára is. Az mondjuk "vicces" (szomorú), hogy 2020 februárjában ezt még 120e-ért vettük ugyanitt.
-
st6969
őstag
válasz
pacman_123 #62392 üzenetére
Én annak idején azt csináltam, hogy elmentem az Ikeába, és a kiállított bútoroknál mindenféle méretet, ami érdekelt, "levettem". Pl. felső szekrények távolsága a munkalaptól (ez nektek pl. biztos megvan, de én nem vagyok szaki, ellenben magam akartam csinálni...úgy is lett
), és ilyen volt a páraelszívó magassága is. Ikeáéknál is 70cm-t mértem, így ebbe a magasságba szereltem. Aztán később rájöttem, hogy ez több dolog függvénye: milyen lapod van (gázos, indukciós, stb.), milyen kialakítású az elszívó (döntött, vagy vízszintes az elszívás síkja), és hogy milyen széles (60 vagy 90cm).
Gáznál érdemes nagyobb távolságot tartani (nyílt láng), indukciósnál elég kisebb, ugyanakkor könnyen beverheted a fejed még a 70cm-es távolságnál is, ha sík lapú az elszívó (erre részmegoldás lehet egy kihúzható). De ha csak 60cm széles az elszívó, akkor a 70cm-es magasság sajnos akkor is sok, ha ki van vezetve (hacsak nem valami brutál felsőkategóriás cucc, ami a maltert is kiszívja a téglák közül), mert a szag csak egy részét fogja elszívni. Főleg ha lángos, hekket vagy krumplit sütszPersze maxra kapcsolva sokat segít, de akkor meg megsüketülsz
Ha meg 90cm-eset veszel, akkor a felső szekrényektől veszed el a helyet.
Nem könnyű. Én arra jutottam, hogy a legjobb kombináció az indukciós főzőlap + a döntött elszívó. Ilyet fogok majd megvalósítani, és ennek a távolsága max. 50cm lesz. -
pacman_123
tag
válasz
ViktorSz #62378 üzenetére
Nem vagyok szaki csak keresgéltem. Ez is ilyen ferdelapos, Aurora 60/90 elszívó. Nyilván a m3/h teljesítmény is érdekes.
https://cdn2.elektronik-star.de/images/category/new_star/manuals/HU/10039929.pdf
Hmm? Ezzel nem jutsz közelebb? Ez aka. az ajánlott távolság. Egy jó középértékkel (70 cm) nem fogsz tán mellélőni.
-
pali923
aktív tag
válasz
kapu2006 #62390 üzenetére
Lakkozott fára vékonylazúrt kenni nem szerencsés. Hacsak nem lehet annyira lecsiszolni előtte, hogy minden maradvány eltűnik, de az nem olyan könnyű. Egy garázsajtóról meg főleg. Én kültérre lakkot manapság semmiképpen nem kennék, de ez az én problémám.
Elég általános nézet volt eddig ezen a fórumon, hogy kültérre a vékonylazúrok adják a legjobb védelmet a fának. Népszerű a Milesi XGT, amit egyébként kifejezetten 2 rétegben ajánl a gyártó, amit 1-2 év elteltével érdemes lekenni a 3. réteggel, és akkor elég hosszú távra jó lesz.
A vékonylazúrok alá viszont semmi nem kell általában, lakkmaradványok meg semmiképpen.
-
[w]
őstag
garázsajtót (egyszerű kétszárnyú) lakkoznám újra
1. előtte felcsiszolnám, milyen finomságú papírt használjak?
2. milyen lakkot és mennyit vegyek hozzá? -
T J
tag
válasz
AxBattler #62380 üzenetére
Nézd meg a felületet mielőtt megveszed, hogy tetszik-e, mert a vékony lazúr annyira vékony, hogy alig képez védő réteget. Beltérre lakkot használnék. Ha színezni is kell, akkor előtte pácolnám.
Lakk, lazúr, festék misztikuma: mindhárom lakk, csak utóbbi kettő tartalmaz pigmentet is. Ha csak annyit hogy még átlátszik a rajzolat, akkor vastag lazúrnak hívják, ha olyan sokat hogy már nem látszik át, akkor festéknek. A vékony lazúr nem tudom miből van, mert védő réteget alig képez. Annyi a hátránya még a lazúrnak, mivel színezett, hogy ha helyenként eltérő a rétegek vastagsága vagy száma, akkor a szín is eltérő lesz, mert a vastagsága befolyásolja a színét is. Vagyis ha lazúrral kezdesz, és úgy találod hogy a szín már elég, de rétegvastagságot szeretnél még növelni, akkor ne azt kenj rá többet, mert sötétebb lesz, hanem színtelen lakkot.szerk
Csiszolás: rezgővel 200-320 körüli szemcseméret jó, hogy ne hagyjon karikákat. Ha 120-assal keresztbe csiszolod, az meglátszik pácolt felületen, talán lazúrnál is.Ez a szín páccal kikeverhető. Menj el a milesihez vagy a goldához. Próbát kell fújni/kenni és ha sötét, lehet hígítani még rajta.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
AxBattler #62382 üzenetére
ha amúgy simább felületet szeretnél, akkor lehet azt is csinálni, hogy felcsiszolod 180-asig, aztán csak enyhén rámész 120-al. ez ugyanúgy fog felületet adni a lazúrnak, hogy be tudjon szívódni, de alapvetően simább felület lesz.
amúgy excentered nincs? multicsiszolóval azért bele lehet ekkora felületen csiszolni szépen az ajtóba. -
válasz
fogtunder #62381 üzenetére
Igen, olvastam, hogy a 100-ast ajánlják, de az elmélet és a gyakorlat nem mindig egyezik.
Szuper, akkor ezzel nem lesz gondom (koppkopp), köszi a választ!A lenti laminálthoz menne, és ez tűnt színben passzolónak.
Esetleg létezik olyan pác, vagy lazúr, vagy más anyag, amivel hasonló árnyalatot kapna a luc, de egyébként maradna az eredeti erezete/mintája?
-
-
Sziasztok!
Beltéri natúr lucfenyő ajtó kezelésére az alábbi vékonylazúr megfelő lehet?
MILESI viaszos vékonylazúr TREND XGT
A festékboltos ember azt mondta, hogy ehhez nem kell alapozó sem...Illetve milyen szemcseméretű csiszolóapot ajánlott használnom Bosch kézi multicsiszolóhoz?
-
ViktorSz
tag
válasz
varsam #62372 üzenetére
Na de ugye meg szokták határozni,hogy indukciósnál/gázosnál mi a sztenderd magasság a főzőlaphoz képest(ez éppen az adott elszívó teljesítményétől is függhet)viszont az általam írt típusnál semmi ilyen nincs a hivatalos leírásban/beépítési rajzon,nem is értem...lefejelni ugye nehezen tudja a felhasználó,mivel "függőbe lapos kb"
Ez egyébként konkrétan indukciós főzőlap,meg amúgy elcseszték az egészet,mert a "natúr falon(tehát nem takarja a felsőszekrény sem),@rrébb van a kivezető cső a falon a középponthoz képest 30 cm-rel
Szóval le kellett ba..nom a tulajt,hogy kezdjenek azzal valamit,mert így nem lehet beépíteni!
Amúgy elképesztő,hogy mennyi szellemi fogyatékos dolgozik az építőiparban,sosem fogom megszokni...
2+2 ,az néha 6,valami nagyon el van cseszve az oktatásban,a függő/vizit inkább hagyjuk is -
ViktorSz
tag
válasz
kapu2006 #62373 üzenetére
Egyébként annyi a technikám,hogy amikor éppen veszek valami egyéb drágább dolgot és 2-3000ft hiányzik az ingyenes kiszállításhoz,akkor e
szembe jut,hogy éppen jó lenne 1-² pz/ph fej és ha ez kell az ingyenes kiszállításhoz,akkor rendelek onnan,ahonnan kell,ettől jobban nem bonyolítom,įll nincs erre külön bejáratott helyem...
-
varsam
őstag
válasz
ViktorSz #62360 üzenetére
Szerintem nagyjából ahol jól néz ki, illetve kérdés milyen magasak a házigazdák... Elérjék, de ne is fejeljék le minden alkalommal. Illetve még érdemes figyelembe venni, hogy a kürtő felérjen teljesen a plafonig. Én 2 hete tettem fel egy hasonlót, és a nagy belmagasság miatt (3m) ha jól emlékszem legalább 80 centire került a munkalaphoz képest, de így állapodtunk meg a tulajjal, mivel az álmennyezetbe volt kivezetve a szellőzőcső felfelé.
-
pali923
aktív tag
válasz
Kiscsőke #62332 üzenetére
Ma jutottam oda, hogy kimentem a műhelybe, és elővettem a Parkside tűzőgépet és a kapcsokat. Kiderült, hogy C típusú kapcsot nem is vettem hozzá (biztosan nem véletlenül), csak a villanyos Novushoz vettem belevalót, az meg egészen más (széles D, ha jól emlékszem).
A C valóban nem jó bele szinte biztosan. Amit a Lidl ad hozzá, az kívül 6,1, belül kb. 4,4mm széles. Lidlis kapocs viszont van itthon több doboz, mint kiderült, előrelátóan mindig veszek, amikor megjelenik a boltban, annyit meg nem szegelek vele.
-
ViktorSz
tag
Mert már vett magának,de természetesen nem azt használja
Tehát átjön kunyerálni valami+behajtót,mivel jobb dolgozni egyszerre legalább 2 géppel(nagy barkács az öreg ..) és akkor már azzal a lendülettel azt nyírja ki,ami a dobozban van(minden behajtósdobozomban van egy külön bit-szett),mikor átjön kölcsönkérni valamelyik gépemet.
Hát ez van,de elnézem neki -
ViktorSz
tag
válasz
ViktorSz #62361 üzenetére
Nem szeretném ismételni magam,de erre valami okossàg?
A csavar-bit téma meg...,annyi a titka,mint többen is írtátok,hogy egyenesen kell tartani.
Néha kölcsönadom faternak a csavarozócuccaimat és "sír a kezei mözött a bithegy"Hiába baszom le,mintha a falnak beszélnék....
Ilyenkor mindig megfogadom,hogy csak az elhasznált/kukázott cuccokat fogom neki odaadni,mert a legdrágább biteket képes szét.aszni fél nap alatt
Ja amúgy én is MW/DW hegyeket használok,ár-érték arányban bőven elég mindenre is.
Pontos,jó,tartós.
Kipróbáltam már 1-2 drágábbat is,de teljesen felesleges szerintem,kopóeszköz... -
AIex
tag
@fogtunder-t tudom ismételni,
Szintént shockwave készlet, Metabo 400Nm-es ütvecsavarózóval használom, 1/2" -> 1/4" átalakítóval, ami okoz némi nyomaték veszteséget, de pl a TX30-as torx-nak semmi baja, pedig hajtottam vele 6x150-es csavarokat, illetve 7.5X150-es tokrögzítőt betonba. Jól bírják, és nem egy ökör ára,
Ettől feljebb pedig ott vannak a Wera, Wiha, vagy pl a @thomgrande által említett Felo.
-
thomgrande
tag
Minőségi bitet kell használni. Sok fajta létezik. Nekem a Felo vált be. Még egyet sem sikerült tönkretenni. Az első PZ2-es bitet 15 éve vettem egy faipari kiállításon. Azóta több fajtát beszereztem. Ha ráteszem a csavart vizszintesen megtartja és nem azért mert mágneses. Sokszor betekerés után úgy kell kicibálni a csavarból.
-
ViktorSz
tag
Valaki tudja,hogy az ilyen elszívóknál ([link])mi a sztenderd beépítési magasság a főzőlaphoz képest?
Ugyanazt kell figyelembe venni,mint a sima normál típusoknál,tehát gázfőzőlapnál/indukciósnál a kábé 75/60cm?
A hivatalos leírás semmi segítséget nem ad ebből a szempontból... egyelőre inkább nem mertem helyére fúrni a cuccot,inkább megvárnék valami rutinosabb szakit,aki megerősít,hogy az úgy jó,ahogy általában lenni szokott
Link újra: -
Kiscsőke
aktív tag
válasz
Prémvadász #62356 üzenetére
Ezek sajnos túl rövidek, voltam a boltban, 32-ig vannak csak. Nekem 40-es és 50-es kellene.
-
pacman_123
tag
válasz
pruzsi #62348 üzenetére
Elmélkedek .. nyilván olyanból, ami eleve "kinti fa" , szóval pl akác. Vagy tölgy megfelelő kezeléssel. Akác kezeletlenül is elvan 30-40 évig kint (amúgy eleve nehéz kezelni, nem szeret beszívni nagyon semmit). Vörösfenyő esetleg.
Csinálhatnád persze luc- vagy borovi fenyőből is, max legyárta(t)sz többet belőle és X évenként (4-5-6?) csere .. én valszeg akácból csinálnám ha csinálnék ilyet. Kis hazánkban könnyen elérhető, megveszel vmelyik barkácsáruházban egy szélezetlen akác kerítésdeszkát, abból bőven kijön.
Hogy tervezed? csak a számokat kivág(at)ni, vagy mondjuk táblás verzióban?
-
spacer
aktív tag
Köszönöm, ez nagy segítség volt.
@thomgrade: Nem tudom honnan szedted ezt a képet, de ez látványos összehasonlítás. Már küldöm is tovább az infót. Aztán eldönti mit szeretne a kolléga.A magánvéleményem, hogyha telik neki Festool merülőre, ne sajnálja a pénzt a gyári sínre se.
Mégegyszer köszönöm. -
tfe
tag
válasz
spacer #62347 üzenetére
Igen. Makita annyival több, hogy a döntött vágásoknál tartja a fűrészt a sínen. Elvileg a festool fűrészek minden további nélkül működnek a maki síneken, fordítva nem tudom, de feltételezem, hogy az is járható. (bár nem tudom miért akarna valaki maki fűrészhez festool síneket venni kétszer annyiért
)
-
pruzsi
őstag
Üdv. Házszám táblát milyen fából ajánlott kesziteni ?
-
spacer
aktív tag
Sziasztok!
Pár évvel, ezelőtt mintha olvastam volna, hogy a Makita merülőfűrésznek a sínje kompatibilis a Festool gépével. Viszont akárhogy próbálkozom a keresővel nem találom. Lehet csak álmodtam.
Ha valaki tudja a választ annak nagyon hálás lenne az ismerősöm, és én is. -
Viperator
őstag
A Fischernek vannak D fejű csavarjai, lesd meg. Most jutott eszembe, hogy a napokban láttam a Praktikerben....
-
AIex
tag
válasz
fogtunder #62343 üzenetére
Igen, én ezért nem favorizálom a PZ / PH csavarokat, és használok Torxot, ahol csak tudok,
Sajnos D fejűből, ami torx, jellemzően rozsdamentest találtam, a gyári Kreg csavarnál drágábban,
Csomóponti lemezekhez használt csavarok szintén drágábbak, plusz az ajkuk is kisebb,
Reiser-nek van D fejűből tövigmentes, Torx, illetve részmentes is, PH / PZ fejjel, kérdés az, hogy mennyiért. Illetve tőlük csak EV-k, és jogi személyek vásárolhatnak.
Spax-nak van D fejű, Torx, de hogy itthon lehet-e kapni, azt nem tudom.
-
JóGéza
aktív tag
válasz
Viperator #62334 üzenetére
A Kentech.hu forgalmazza.
-
Viperator
őstag
D fejű csavart kitől érdemes rendelni? (Kreg R3 pocket-hole)
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz
thomgrande #62329 üzenetére
Ez tényleg benne van a leírásban, de sajnos már a gyáriak elfogytak és jelenleg a Lidl-ben nem kapni hozzá se szöget, se kapcsot, ezért kellene hogy mi a pontos szegtípus: 16GA, 18GA.
Jó lenne ha tudnék venni hozzá máshol is mert nem tudok várni hónapokat hogy újra forgalomba kerüljön.
Kapcsom még van hozzá vagy 4 dobozzal, de most ellőttem mind a 6 doboz szeget lambériázáshoz, és nem néztem meg, hogy rajta van-e a típusa, és a méreteit sem. A hossza alapján nem lehet hozzá rendelni mert a gép a szélessége és a vastagsága alapján tudja kilőnia szeget, a hossz számára nem fontos.pali923
A "C" típus valószínűleg nem jó mert a kapcsok 5,7mm szélességűek és gyanús hogy beszorulnának. Az "E" típus pedig csak 30mm-ig van és 50-esig tudunk vele lőni, de ott sincs megadva a fej szélessége csak a szeg vastagsága.Viszont találtam egy képet ez alapján el tudok indulni a keresésbe.
Habár ez nem ugyanaz a típusú szegbelövő mint nekem van.... -
thomgrande
tag
válasz
Kiscsőke #62326 üzenetére
Leírásban.
Töltési kapacitás: 100 db
- Kompatibilis szöghosszok: 15 mm, 20 mm, 25 mm, 30 mm,32 mm, 35 mm, 38 mm, 40 mm,45 mm, 50 mm
- Kompatibilis kapocs szárhosszok: 10 - 40 mm
- Kompatibilis kapocs szélesség: 5,7 mm -
fogtunder
nagyúr
válasz
Blackhole13 #62327 üzenetére
Bauhausban is van pár asztallapnak való táblásított cucc, de 80cm szélesek max, pl [link]
ha az elég, akkor csak le kell vágni belőle 60cm-t, amit még mindig fel tudsz használni mondjuk polcnak. a Zatik drága, meg ez se nagyon olcsó, de ami fajlagosan olcsó, az nagy tábla lesz és csak marad belőle egy csomó hulladék, nem éri meg. ezt az egy vágást bármelyik asztalos megcsinálja két perc alatt egy merülőfűrésszel, de akár te is meg tudod, ha van kézi körfűrészed, csak valami vezetőt kell rögzíteni a munkadarabra.
-
Blackhole13
senior tag
Sziasztok,
Nem igazán találok megfelelő íróasztalt magamnak, szóval gondoltam összelegózok egyet.
Alsó váz az ikeából lenne, a kérdés pedig, hogy hol lehet manapság kiskereskedelmi forgalomban jó áron táblásított gyalult lapokat kapni, amiből megfelelő méretűt tudnék szabatni? kb 140×85 és 2-3 cm vastagságban. Zatiknál gondolom van alkalmasabb hely. -
Kiscsőke
aktív tag
Sziasztok!
Tudja valaki hogy a ParkSide PDT 40 F4-es kapocs és szegbelövő melyik típusú tűszeggel használható? Keresgettem a neten de nem találom, a gyári dobozon pedig nincs róla semmilyen infó. -
mzso
veterán
válasz
pacman_123 #62251 üzenetére
Végül online vettem először, majd találtam elérhető közelségben az említett boltban vettem még. (Ahol 35Ft volt az a 6*120-as állványcsavar amit 140-ért akartak adni a Petőfi téren.)
Ilyen fűrészállványokat tákoltam:
Nem egy asztalos munka, de egyelőre egyben maradt. Mindkettő lehetne jobb a vascsöves jelentősen ferde középen, mert a jelek szerint nem tudok merőlegesen fúrni egyenes lyukat... Meg az egészek verejtékkel kellett összekalapálni ugyanezen ok miatt. Amúgy az ötlet nem volt rossz. Csak egy pár csavar fogja középen a tartóoszlopokat, meg egy merevítőt hosszában.
A fa állvány az csak simán a fa ferdesége miatt ferde. (Meg nem mindenhol sikerült rendesen összehúzni a csavarral.) Meg itt nem központosan kell rakni a fát a függőleges elemek miatt, hogy a fűrész hozzáférjen rendesen. (Amire nem gondoltam...
)
-
T J
tag
Elég jók. Szőrös, gyantás fűrészáruhoz csak a görgő jó. De sima tiszta felülethez a golyós is. Pl egyszer használtam helyszínen, munkalap sarokillesztésének összeszerelésekor. Össze tudtam rögzíteni a sarkot, és helyére forgatni/ tologatni ... kiváltott egy embert. Akkor jó a golyós adapter, amikor oldalirányba is akarod mozgatni az anyagot, nem csak előre-hátra.
Egy hibát tapasztaltam eddig: a magasságot rögzítő csavarok megnyomorgatják a belső zártszelvényt. Ez sajnos tervezési hiba, de nem tudok jobb állványt.
122 a gépem teljes hossz -
Soká
senior tag
Fordíts pontosan hátat annak, amit linkeltél és a fák mögött látni fogod azt az épületet, ami az út túloldalán, az "udvarban" található. Hatalmas sárga betűkkel a CSAVAR szó...
De lehetséges, hogy költözőfélben vannak!
Az árak jóságát akkor lehetne egzaktan mérni ha egy tucat terméket leellenőriznénk. Egyébként előfordulhat, hogy egyes beragadt termékek még a régi áron szerepelnek, vagy az egyik termékcsoportot kedvezőbb forrásból szerzik be, arról nem beszélve, hogy egy "márkás" csavar többe fog kerülni mint a látszólag ugyanolyan noname. (és vagy van különbség köztük, vagy nincs...)
Az általad linkelt bolt elég eldugott helyen van, illik (illene) olcsóbbnak lennie. -
AIex
tag
Legtöbbször azért szeretik a részmenetes csavarokat, mert ha 2, egymáson / egymásra felfekvő anyagot szeretnél összecsavarozni, akkor a felső / felül lévő anyagot nem fogja elemelni a csavar menete, az alsó anyagtól.
@T J
Jók ezek a görgős bakok ? Masszív, nem billeg ?
Egyengetőn az etető, illetve az elszedő asztal együtt, vagy külön-külön 120cm ? -
mzso
veterán
Ja igen, van egy laikus kérdésem:
Az miért jó, hogy a facsavarok általában nem tövig menetesek, amik igen azokat lepozdorjacsavarozzák. Ez miért jó? És miért jó pozdorjának a végig menetes? -
mzso
veterán
Hát ha ezt beírom akkor egy üres telket hoz ki törmelékkel. Tényleg amúgy itt mi épül? Már egy ideje építik. Leginkább üzlethelyiségnek néz ki.
Amúgy szerintem voltam ott (ami a másik oldalon van az utcán) pont ma. Elfogadható ára volt azt hiszem kb 60Ft egy 6*120-as hatlapfejű. Viszont közben találtam egy boltot ami inkább útba esik a szeles utcán. Ott 35Ft volt ugyanez.
-
fogtunder
nagyúr
-
AIex
tag
válasz
ViktorSz #62311 üzenetére
A ragasztó higítását, én is tudom javasolni. Egy oszlopot ragasztottunk, sok sok éve, 2db gyalul 50-es pallóból, és egy pici vízzel mi is higitottuk, így egy pici teddy hengerrel gyorsan feltudtuk vinni, teljes felületen.
@fogtunder
Lehet érdemes lenne venni I gerendát, és a kettő közé rakni deszkákat, ez adna valamennyi "síkot", illetve segítség lehet szorításnál is.
Ha megvannak a lamellák, illetve a rétegrend, akkor érdemes pozícionáló csapokat rakni a lamellákban, hogy ragasztásnál, csak egymásra kelljen őket illeszteni, majd szorítani.
Bár nem tudom, hogy a vékony lamellákban mennyit tartani, viszont lehet kapni olyan csavarokat, amiket a faanyagba behajtva (leginkább áthidaló gerendáknál használják) növelik a terhelhetőséget. Ez pl lehet, hogy segítene neked is. -
T J
tag
válasz
fogtunder #62315 üzenetére
Vsz nem éri meg 1"-ból: 2x munka, 2x gyalulási veszteség, 2x bevitt víz, és sokkal nagyobb esély hogy a ragasztód idő előtt megszikkad.
Válogatni kell. Lehet olyan minőséget összeszedni, ami a tűréshatárodon belül van. Ha telefonon rendelsz, akkor persze akármit is kihozhatnak.
Ha egy fatelepen olyan 2"-os anyagot árulnak, amiből ez nem megoldható, akkor azt a helyet el kell kerülni. Nem gondolom, hogy ez miatt elakadsz. Ha Larex helyileg jó, ott van elfogadható minőség. Igaz úgy működik, hogy fizetsz és majd ők előre hozzák, de ha valami nagyon szutykot hoznak, akkor lehet szólni. Vagy fizetés előtt hátramész és megnézed milyen, vagy szólsz h válogatni szeretnél... Máshol meg általába lehet válogatni, csak nem szárított az építőanyag.Áthidalónak a 12x12 nem a legjobb keresztmetszet. 15 szélesből sok a veszteség is, 225 cm2 ami kiadja. Jobb lenne 4db 5x10, az csak 200cm2, és kiad 9x17-et. Az 153cm2 vs 144 cm2, vagyis kevesebb anyag kiad többet, és jobb a profil is.
... Ha maximalizálni szeretném a kihozatalt és szépség nem számít, akkor "I" profil: két fekvő 5x10 közé beragyasztanék egy 5x20-at élére, az 9x26 tisztán, de az két lépcsős ragasztás (mert az 5x20-at is kettőből ragasztanám), nem olyan szép, és megül az "I" talpán a por. -
fogtunder
nagyúr
pont azért gondoltam 1" anyagra, mert azt talán könnyebb lenne nagyobb hosszon is értelmes minőségűre kihozni, a 2"-nak azért már sok a tartása, nehezebben formálódnak vissza egyenesbe, ha nem azok. ragasztóból nyilván több kellene, de talán jobb lenne a végeredmény.
15cm-es deszkákból gondoltam kezdeni, nagyjából 12x12cm-es keresztmetszetre szeretnék eljutni.
megnéztem az árakat, hát a szárított fenyődeszka olyan árban van, hogy akkor már vehetek KVH-t is és nem kell vele dolgozni, csak ácsolni. amúgy lehet az lesz a vége, végülis nem szükséges BSH-nak lennie. -
T J
tag
BOSCH PTA 1000 görgős bakokkal gyalultam 360cm hosszú, 2" vastag, 7-10cm széles bükk lamellákat egy 122cm hosszú egyengetőn, egyedül. Munkalap lett belőle, a ragasztás hibátlan. Vagyis megoldható hossztoldás nélkül, csak a gyalugép jól kell legyen beállítva. Ha görbe, akkor először a púpot, vagy a kiálló végeket kell leszedni, és mikor nagyjából egyenes, akkor van értelme végig tolni. Máskülönben több anyagot fogsz elgyalulni hogy kiegyenesítsd.
120mm pillanatszorító teljesen megfelel, 2"-os lamelláknálnál min 30cm, 1"-osnál min 20cm-enként megszorítanám (ez a max táv, sűrübben jobb). Ha jó a gyalulásod, nem lesz gond. Lassú kötésidejű PVAc ragasztó kell, és hígítani szükséges, ahogy ViktorSz írja, mert száraz fa gyorsan beissza. Ne felejtsd el, hogy a ragasztással sok vizet viszel be az anyagba, amitől átmenetileg megdagad/ deformálódhat picit.fogtunder
Ha tudsz hepehupa-mentes felületet vastagolni, akkor az elképzetésed teljesen helytálló. Táblásító üzemekben se egyengetik a lamellákat. Ha már 5m a fesztáv, akkor gondolom a magasság is minimum 15cm, ... 2" anyag tűnik ésszerűnek.
4 lamellából ha egyik picit kajsza*, nem számít. Ha több a kajsza, és össze tudod forgatni hogy egymás tükörképei legyenek, akkor is megoldottad a problémát. Legrosszabb esetben, ha nagyon kajsza és fel kell használnod, akkor feldarabolva, egyengetve, a közéső rétegnek a "semleges zónában" elfér. Nyilván ebben az esetben nem elég csak két helyen alátámasztani a táblásításkor.
* térgörbetfe
Nagy valószínűséggel gyalulási hiba okozta --> nem rajtad múlt. Minimális esélye annak is van, hogy a rgasztóval/ragasztással volt valami gond (pl fagyott, vagy gyorsan kötő ragasztó). A fenyő amúgy alkalmazkodóbb a szorító alatt, mint a keményebb fák.szerk
fogtunder
Larex-nél van műszárított építőanyag (többnyire az van). Nem szobaszáraz, de azonnal megmunkálható. -
fogtunder
nagyúr
azt tudom, hogy ha csak vastagolom, nem lesz tökéletes a felület, de azért az építési fenyő az egy eléggé puha anyag, sokat tud idomulni. 2m-es hosszban amúgy már csináltam ilyet, nem mondom, hogy tökéletes lett, de szerkezeti célra nem volt gáz. van pár hely, ahol nem tökéletesen illeszkedik, viszont az évek során sem lett rosszabb.
az anyagköltségnek majd nyilván utána kell számolni, hogy érdemes-e, plusz ugye munka. mikor ezt kitaláltam, akkor még arról volt szó, hogy a kinti konyha pultja (3,5*0,75m) kellene egy tetőt rakni, hogy ne ázzon a pult, meg a beleépített kamado, ehhez nagyrészt kisebb darabok kellenének, van is itthon egy tavalyi projektből megmaradva aránylag sok deszka és azokat akartam elhasználni, kifizetve már úgyis ki van. viszont közben jött egy olyan igény, hogy fedjük be a mellette lévő 3x4m-es betonplaccot is.
itt kezdődnek a gondjaim, mert túlmegyünk a 4m-es fesztávon, plusz toldani is kellene a gerendákat, ami mondjuk a kisebbik probléma, mert megoldom, de szarufából is jóval több és hosszabb kellene, és ezzel az időigénye is erősen megnő a projektnek. még kitalálom, egyelőre íróasztalt kell csinálni a gyereknek, meg meg kellene csinálni a műhelyt, hogy kitakarodjak a szarjaimmal a garázsból, aztán majd télen ráérek ezen törpölni.
az egyik legnagyobb gond amúgy, hogy ehhez ugye száraz anyag kellene, amit már meg kellett volna venni... -
ViktorSz
tag
válasz
fogtunder #62308 üzenetére
https://photos.app.goo.gl/5Bv19QCw4BfcuEJo9
Pánikra semmi ok,csináld az elképzelésed szerint,jobb lesz,mint a hossztoldott bsh.
Amire figyelni kell,hogy ragasztás előtt minden mozzanatot tervezzmeg,nincs idő tökölni,minden egyes másodperc számít,mert marha gyorsa köt a ragacs és idővel egyre nehezebb korrigálni.
Ha ennyi szeletet egyszerre leszorítasz,az egyik oldal egyenessége alapból garantált,amit igazából elég szemmértékkel ellenőrizni és ha az okés,akkor hagyod legalább 24h-n keresztül száradni,biztosan egyenes marad.
Amit még érdemes lehet megfogadni,hogy fel lehet ütni a ragasztót egy kis vízzel,ez azért jó,mert könnyebb egyenletesen elosztani a felületen(talán hengerrel a leggyorsabb),gyorsabbb a felvitel,kevesebb lesz a rétegek közötti rés,könnyebb szorítani,stb,viszont ugyanúgy összefogja a rétegeket.
Annó elég sok ilyesmit csináltam,éppen most néztem az íves réteges ragasztásomat és a BSH oszlopokon sok volt a repedés,viszont az íves izé egyelőre tart 5-6 év után is(lásd kép).
Ja meg száraz anyag legyen... -
generatoros
tag
5m-es vetemedett fenyő deszkát egyengetni jó móka lehet, talán egy pallót. mi mard belőle? 5 m hosszon még belenézni se lehet mert a saját súlyától elhajlik. persze csak gondolom mert a nézésen kívül ilyent még nem egyengettem. A nagy terhelésnek ki tett gerendát én még csak ragasztásos eljárással láttam mostanság. aztán minden más is lehetséges.
-
tfe
tag
válasz
fogtunder #62308 üzenetére
1-2 éve csináltam egy asztalt, annak a lábai vannak hasonlóképp megoldva. Eleve gyalult anyag volt, annyi szorító volt rajta, hogy két embernek kellett megemelni, de nem sikerült a ragasztás tökéletesen. (cirka 2m hosszról beszélünk) Minden egyes ragasztási felületen van legalább 2-3 olyan rész, ahol látható, hogy nem tökéletes az illesztés.
Hozzáteszem, hogy ez OF dió alapanyag volt, és kb 2 óran keresztül válogattam a legegyenesebb darabokat.
De ez egy asztalláb, nem egy komoly teherviselő elem.
5m-es hosszban az eleve vetemedett fenyőt, ami nincs egyengetve szinte teljesen esélytelen úgy összerakni, hogy az jó legyen, és bírja a terhelést. A vastagolás csak sima felületet ad, síkot nem.
A másik olvasata a dolognak, hogy ha összeadod az anyagköltséget, a ragasztó árát (itt azért fogyni fog), a befektetett idődet, saccra a BSH árának a többszörösére fogsz kijönni.
-
fogtunder
nagyúr
az én elképzelésem, ami egyébként simán lehet, hogy nem fog működni, a rutinosabbak simán lefikázhatják:
- nem hossztoldok. akkora deszkákat veszek, amik ráhagyással kiadják a végleges hosszt
- vastagolón átküldjük ketten a deszkákat ragasztás előtt, mert egy 5-6m-es hossznál egyedül nem lehet kivitelezni rendesen, vagy kellene állítható magasságú görgősor elé és utána
- van egy fél szál 10*16-os BSH itthon, az lesz a szorítókeret egyik oldala, a másikon meg a legegyenesebb palló, amit találok és jó sok szorító, d4 ragasztó
- száradás után a külső felületet szintén kétemberes módszerrel egyengetni és vastagolnivalószínűleg nem fogunk tudni BSH szintű megoldást produkálni ezzel, de nem is az a cél, hanem a fostaliga fatelepes fűrészáru és a BSH közötti szint elérése, a BSH-nál olcsóbban.
-
AIex
tag
válasz
fogtunder #62302 üzenetére
Ezen én is sokat gondolkodtam, csak kérdés, hogy elég lesz-e az a szorító erő, amit egy pillanatszorítóval / párhuzam szorítval lehet kifejteni. Gyárban lehet préseléssel szorítják össze, és lehet nem is hagyományos D3-as, D4-es ragasztót használnak, hanem olyat, ami "speciálisan" van adalékolva, vagy teljesen más ragasztót.
Ezen felül, pl egy HC260-ason (azt hiszem neked is ilyen van, illetve otthoni környezetben ennél ritkán szokott előfordulni nagyobb gyalu) meglehet egyengetni rendesen egy 2-3M hosszú lamellát ? Rövidebből nem tudom, hogy érdemes-e készíteni, illetve akkor jó lenne összebigézni a toldott lamellák végét.
-
ViktorSz
tag
Amúgy már tényleg minden bútorlap horroráron megy,idén minden 2. árajánlatom bukó.Kezdem már nagyon unni,hogy mennyi felesleges tervezés-idő megy a kukába
Már nem is tudom meddig kéne lemenni a munkadíjjal,most anyagár/70-80% munkadíjjal próbálkozom,de lassan ezt is csak BP környékén hajlandóak megfizetni.
Ti mennyit számoltok manapság munkadíjra? -
generatoros
tag
válasz
pali923 #62304 üzenetére
a gond annyi csak, hogy még csak aug.1.-ével emelkedik a villany de már hónapok óta horror árak vannak és az én politika mentes ,de még is csak egyszerű gondolatom, szerint ezért az éhes kereskedők a felelősök. talán ez még belefér az off-ba, szabolcsi rokonaimtól 90ft-ért veszik át a meggyfa termését bp-re érve néhol 1000 ft ft volt, van. ehhez sincs köze a kereskedői maffiának.
-
pali923
aktív tag
válasz
generatoros #62303 üzenetére
Talán nem annyira off: fészbúkos asztalos csoportban már felvetődött, hogy ki számolt utána a villanyár-növekedés hatásának a műhely költségeire. Úgyhogy tessék még több kézi szerszámot használni!
Nem horror áron venni akármilyen alapanyagot meg manapság nem lehet, sajnos. Tudom, hogy az más, de szerintem lesz hatása az árakra a tűzifa iránt megnövekvő keresletnek is. -
generatoros
tag
válasz
pacman_123 #62300 üzenetére
oké oké. andris , nem akarok én politikát csinálni még itt sem. amit a végére írtam 32 év előtt történt és egy újonnan képviselővé lett barátom feltételezéseit idéztem.. nem feltétlen politika szerintem. a többi csak az árak emelkedéséről alkotott vélemény volt,. ez remélem látszott. egyetlen szóval sem említettem az idézőjelbe tett szavakat. a gáz árak említése aktuális és nem poitika , főleg ha csak arról beszélek, hol mennyi. én ezt így gondoltam, de ígérem nem írok ilyesmit máskor és az is lehet egyáltalán nem írkálok ide többet, ha egy ilyen off bejegyzés ennyire zavaró. szeretettel üdvözöllek, továbbra is .
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Iphone 14 Pro Max 256GB Független mobiltelefon. OLVASS!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest