Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- NAS-okba optimalizált HDD-kkel újít a Toshiba
- Azonnali informatikai kérdések órája
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gaborkik
tag
válasz
st6969 #67999 üzenetére
Rendszeresen veszek náluk fenyő építési faanyagot. Az ingyenes szállítás mellé a lerakodási segítség már fizetős, máskor meg szerintem nem.
Alapvetően jó anyag van náluk, szokott visszaküldési garancia is lenni, ha nagyon ronda anyagot küldenek nem kell átvenned.
A gyalult anyagok azok nagyon rendben szoktak lenni. Viszont úgy vettem észre más fatelephez képest Győr körül drágábbak, de legalább nem tahók mint a másik telepeken. -
kavalkád
senior tag
válasz
st6969 #67606 üzenetére
nem ismerem a Vevor körfűrész és nem is akarlak lelombozni, de a DeWalt-ban sem lesz sok köszönet. 7492-m van, de síkot ez sem ismeri nagyon. az asztallap enyhén homorú, a keresztágó hornyolása meg kritikán aluli.
persze érdemes kritikusan hozzáállni a véleményemhez, lehet csak én fogtam ki egy gyengébb darabot. -
woodworm
veterán
válasz
st6969 #67606 üzenetére
Rendeltem egyet. Az asztal sík, a T-nút párhuzamos egymással, a lap beállítható hozzá párhuzamosra. A szögállítás hangolható, a végpontokon az ütköző is. Tehát a 90°és a 45°mindig pontos. Nekem volt itthon hozzá mágneses szögmérő, tehát a köztes értékeket is pontosan be tudom állítani.
Amit hibának tartok, hogy gyakorlatilag nekem mindent állítani kellett. A lapot a T-núthoz, az asztalhoz. Egy pici sérüléssel érkezett, megütöték a stellert mozgató sín sarkát, ezért korlátozott volt a mozgása. Ez egyébként minimális volt, 2-3 mm a sarkán. Viszont a fogasléc el volt ugorva 2-3 fogat, ezt vissza kellett tenni. A mechanikában van egy kis holtjáték, csak egyik irányban lőhető be pontosra. Vagy kifelé, vagy befelé tekerve. A védősisakra figyelni kell, a hasítőék magasabbik állásában a lapot kiemelve beleér a sisakba és simán ketté lehet vágni. A gyári szegmensvonalzónak is van minimális kottyanása. Kezelhető a dolog, de nekem már volt egy ugyancsak vevoros jobb minőségű.
Minden videóban ajánlják a lágyindító beszerelését, egyszerűen megvalósítható, van is elég hely hozzá. Nincs mese, venni kell hozzá lapokat, a gyári nem sokra használható.
-
pali923
aktív tag
válasz
st6969 #67225 üzenetére
Nem olyan nagy kunszt lekalapálni a hátfalat, legfeljebb kiszakad a farost a szegek helyén. Ettől még vissza lehet rakni ugyanúgy, csak más helyen szegezve.
Én a szegek alá szoktam vékony csavarhúzót betolni, és ha sikerül, akkor a szeggel együtt jön le a hátfal. Persze mindezt belülről, csak minél közelebb kell a szeghez betolni a csavarhúzót. A másik módszer, amikor nem szeretném, hogy a hátfal lejöjjön, amikor az erős családtagok mindenképpen be akarnak tolni valami nagyobbat a szekrénybe, a csavarozás. Azt leszedni is lehet kiszakadás nélkül. -
Gaborkik
tag
válasz
st6969 #67225 üzenetére
Nem vagyok szakember ebben a témában, de már elég sokat költöztettem. Eddig mindig bevált hogy belülről léccel leütöttem a szegelt hátfalat. Legtöbbször még egyszer ugyanoda kb. vissza is lehetett szegelni. Ezek nem összecsukható bútorok hogy sokszor legyenek szét meg össze rakva. Második alkalommal meg új helyre szegeltem, a régi szegek között felezve.
-
NeoPampalini
senior tag
-
kavalkád
senior tag
válasz
st6969 #65311 üzenetére
Ha végállásban jön a probléma akkor tüneti kezelésnek első körben akadályozd meg valami ideiglenes távtartóval, hogy teljesen be lehessen tolni, pl 3mm-el előtte álljon meg és csinálj így is egy próbát.
Még egy dolog jutott még eszembe, aztán ezzel ki is futottam én az ötletekből:
- mivel csak bal oldalon és egyetlen állásban kap bele az anyagba, ezt az okozzhatja, hogy bemozdul az egész mozgórész azon a ponton, ami vagy a lineáris csapágy és/vagy a rúd hibája, pl a zölddel bekeretezett részen anyaghiány van, vagy azzal átellenben anyagtöbblet (pl. rozsda, ami az olcsóbb gépeken nem lehetetlen, az Einhell-en nekem is volt sajnos) vagy a két rúd nem egyforma mélységig fut, hanem a legvégén a jobb oldali ütközik előbb és utána a bal még tud menni pár tizedet, az pont azt a jelenséget fogja okozni ami nálad is történik.Nem nagyon tudom elképzelni hogy lehetne ez fűrészlap hiba, ha az lenne nem csak egy ponton okozna gondot, de ki tudja.
-
Amadeus214
csendes tag
válasz
st6969 #65292 üzenetére
Mielőtt új lapot veszel vagy szétdöntöd a kihajtást nézz azért rá a lap/sín párhuzamosságra ( vagy a sín deformáltságára) ahogy Kavalkád írja. Tegyél a kikapcsolt, lenyomott fűrésztárcsa mellé kihúzott sínnél nagyon pontosan érintőre egy vonalzót, rögzítsd le és told be mellette a lapot. Majd a másik oldalán ugyanígy. Sanszos, hogy a bal oldalon mellé tett vonalzónak neki fog szorulni.
-
pacman_123
tag
válasz
st6969 #65280 üzenetére
Csak elmélkedek, de a látvány alapján arra tippelnék, hogy üt a lap. Pontosabban: valószínűleg nem maga a lap a bűnös, ha kettőből kettő ezt produkálja. Amíg tolod, ez az ütés el van simítva, de ahogy a végállásnál megállsz (ahogy kavalkád is kérdi, én is: ez végállásnál van?), és egy helyben "kalimpál", szerintem ez csinálja ezt a helyes kis "nútot". Nem tudom .. van mérőórád hogy kimérd? Esztergályos a környéken, akinek tuti van?
Nézegess videókat:
Miter saw blade wobbleBár azt imádom, hgy egyik se tenne fel egy **va vágásképet ... hogy össze lehetne hasonlítani a tiéddel.
Van aki csak a belső gyűrűt cserélte, gondolom ügyes esztergályos a hátsó gyűrűt is meg tudná mérni, de az is lehet nem az "üt", hanem a tengellyel/csapágyazással van valami.
Van aki szétszedett mindent is. Van aki a fogaskerék-csapágyazást mókolta meg. Van aki a forgáspont lötyögését fixálta. Ez azért egy zsírújnak látszó DeWalttól nagyon durva. Nem is értem miaf..t akartak itt megspórolni ...
https://youtu.be/6A6CdgF1p5g?t=118Esetleg csinálhatnál egy videót úgy, hogy a védőburkot felhajtod, "felragasztod", és felső állásban bekapcsolgatva, pont szemből véve a lapot, ha lehet vmi fix állványon tartva a kamerát/telót.. De ha nem is veszed fel, nézz rá szemből, és amikor leáll akkor lehet látni leginkább hogy van-e benne kalimpálás. A tuti azért a mérőóra lenne.
Az a bajom hogy írtad korábban, hogy akkor nincs baj ha a jobb oldalt fogatod le az anyagot éás a bal oldal a leeső. Ez érdekes és ez megdöntené a kóválygó lap teóriát - mert gondolom nincs olyan hogy vmi csak bal oldalra kóvályog.
Mit mutat akkor ha mindkét oldalt lefogatod? Tudom, csak egy gyári szorító van, de vhogy próbáld mindkét oldalt fixre rögzíteni. Akkor is csak a bal oldalra mar bele?
Ill még valami: mi van akkor ha több menetben vágod át? Mondjuk azt a rétegeltet hogy először csak ~5mm-t, kb ugyanolyan mélyen tarva a fejet visszahúzod, még lejjebb, megint vissza, még lejjebb tartva vágod át. A végén akkor is ott van a bemarás?
Merre laksz? Ha Miskolc nem esik neked a térkép szélére, elhozhatnád, rálesnék én is, több szem többet lát alapon. Meg nekem van mérőórám, ha mást nem kimérnénk a lapot. Privátban írj rám ha el tudnád hozni.
Én a Metabo előtt birtokoltam egy Makita LS0815FN gépet. 2 napig. Kicsomagoláskor már kézi forgatásra is úgy kóválygott a lap, (bekapcsoláskor meg érződött a rezonancia is, leálláskor is látványos volt a kalipma) hogy gyorsan levideóztam, elküldtem a webshopnak a videót, visszacsomagoltam, és visszaküldtem. Volt más baja is: a szállítás üzemmódban van ugye egy stift, ami rögzíti a fejet alsó állásban. Ha kihúzod, a fej felbukik normál állásba. Na, ez nem történt meg, csak félig, félúton felakadt valamiben. Nem vitatkoztak egy percig sem, visszautalták a pénzt. Tudom nem a Makira mint márkára kellett volna dühösnek lenni, de aztán mérgemben vettem meg a KGS 254-et. Nincs vele különösebb bajom, 45/90 rendben van (miután beállítottam), mikor lejárt a gari (2019) tettem bele lágyindítót ... múkod.
Amúgy ez a "száraz" lineáris csapágy feeling nekem is megvan, így majd' 8 év után. Lehet egyszer szétszedem, kifújom a csapágyakat és kap egy kis zsírt. Ezen a Makin elég brutálisan néz ki a csapágyház, hát csoda hogy itt görgött aminek görögnie kellene:
https://youtu.be/Bv7yW8IHtuE?t=48 -
kavalkád
senior tag
válasz
st6969 #65292 üzenetére
nézd meg, hogy ha odateszel egy egyenes faanyagot ami mindenhol máshol pontosan hozzér a fogakhoz akkor eltolja-e azon a ponton, gondolom kicsi, 2-3 tized itt a bemarás, azt pl. én nem érezném kézzel.
amúgy ez a végállásban történik vagy innen még lehet hátrébb is tolni? -
Amadeus214
csendes tag
-
-
Olympia76
tag
válasz
st6969 #65120 üzenetére
Sziasztok,
Furatolt forgácslapból készült ajtó aljából kellene vágni kb. 1.5cm-t. Azt nem tudom sajnos, hogy mekkora tömörfa keret van körben. Tud ebben nekem valaki segíteni nagyon profi felszereléssel, teljesen kompromisszummentes vágással, illetve ha szükséges akkor szintén profin visszazárólécezve?
Helyszín: Budaörs. -
Soká
senior tag
válasz
st6969 #65124 üzenetére
A DeWalt gépek persze, hogy jók, de azért ez részben egykori hírnevének köszönhető, mára mintha felzárkóztak volna egymás mellé a márkák (indenki egyformán igyekszik kispórolni az anyagot a gépből...)
A 250-es gépet én nem csak a nagyobb vágási kapacitása miatt preferálom, hanem az erősebb motorja miatt is. Azért az megnyugtató, ha egy gép nem erőlködik úgy. Ilyen szempontból azért kérdéses a Hikoki, mert "csak" 1500W-os, hasonló társai inkább 2000W körül vannak. Persze ezek a névleges teljesítmények nem feltétlenül fedik a valóságot. A kínai Watt mindig más mint az egyéb : )))
Engem ebben a Hikokiban leginkább az érdeke(ne), hogy hová dugták el benne az adatlapján szereplő 43kg-ot? Mert ez 15kg-mal több mint a többi társa. És ez akár jót is jelenthet konstrukciós szempontból. Feltéve ha nem hurcolós gépnek veszi valaki.
Egyébként st6969 választott jól, egy szürkeöntvény-asztalos és nemkefés gép minden szempontból jobb választás. Ha lenne elég pénzem, ha nem lennék egyébként elégedett a metabómmal, én is valami ilyesmit vadásznék. (vagy legszívesebben csinálnék...) -
York
tag
válasz
st6969 #65124 üzenetére
FB marketplace es asztalos adokveszek csoportok napi nezese...
Ezek kelendo gepek, ha felkerul ilyen jo aron orak alatt elmegy... kell hozza szerencse, jah es evente par darab kerul fel
En probaltam gepet venni az emlitett kulfoldi oldalakrol, nulla sikerrel, amint megtudtak, hogy nem helyi veszi le lettem pattintva.
-
pali923
aktív tag
válasz
st6969 #65120 üzenetére
Sokának igaza van (mint mindig),
de ha érdekelnek a használtak, ne feltétlenül ilyet keress. Én Ausztriából vettem egy Kityt, ami nem kefés motoros, szerintem jobban jártam így.
Az ebay.de elég sok ajánlatot tartalmaz, igaz, leginkább ipari gépeket árulnak, de időnként vannak egészen jó Metabo és Elektra Beckum gépek is. Ebben vannak osztrák ajánlatok is, de Ausztriában még jobb a willhaben.at, ami az ottani vatera vagy inkább ma már jófogás, csak nagyobb a kínálat. Én is onnan vettem a fűrészemet annak idején 400€-ért. Igaz, ez csak 210-es lappal működik, de nekem elég.
Van még a kleinanzeigen is, ami a német jófogás, de ott állítólag előfordulnak csalások is. Igaz, ha ilyen fűrészt akarsz venni, biztosan el kell érte menni valakinek személyesen, nem működik az az átverés, ami ott dívik (nem kapod meg, amit kifizetsz). Használt gépet meg amúgy is érdemes alaposan átnézni. -
Soká
senior tag
válasz
st6969 #65120 üzenetére
"Ez a kategória számomra tökélesen megfelelne"
Ha így van, akkor olyan nagyon nincs értelme beleszólni... Venni kell ilyeneket és kész.
Kereskedelmi forgalomban lévő friss gépeket nem könnyű kifogni használtan. Nem lehetetlen de állandóan figyelni kell, mert sokan keresik. Éppen ezért az ára sem feltétlenül kedvező.
Én biztosan nem vennék asztali gépet 250-es fűrészlap alatt. És ha van az embernek egy jó asztali körfűrésze, esetleg tolóasztal kiegészítővel, a gérvágó máris majdnem felesleges. De csak majdnem. A "majdnem" persze a munka jellegétől is függ.
Én úgy gondolom, hogy a piacon kapható (közismert márkájú) asztali körfűrészek között a döntő érv az lehet, hogy éppen melyik a kedvezőbb árú. Ez változni szokott. Leszámítva, hogy a DeWalt mindig drágább (a kelleténél) Mostanság a Hikoki tűnt a legkedvezőbbnek és bár én még nem láttam élőben, de biztosan az állna nálam első helyen a megnézendők között. -
pali923
aktív tag
válasz
st6969 #64984 üzenetére
Valami hasonló fúrófejet keress, akkor mehet a vas és a beton fúrása is. Van belőle vékonyabb is, szerencsére.
-
mdk01
addikt
válasz
st6969 #64977 üzenetére
Mielőtt szétégeted a fúrót elmondom, hogy nem fogod tudni ütvefúrás nélkül kifúrni a betont hagyományos vídiás fúróval.
Az L alakú függesztővel pedig csak két irányba fogod tudni állítani a bútort.
A sínes megoldás működhet, ha fel lehet csavarozni az oldallapra az akasztót, de ehhez látni kellene az egész bútor kialakítását és az elemeket.
Egy lappal és léccel ki lehet a másik oldalon támasztani a falat, hogy 4cm-ig be tudjál fúrni, de ha nincs ott csempe akkor fúrd át és rakd fal kapupánt csavarral(ahol nem férsz hozzá ott meg sima tiplivel) a sínt(ha ez lesz). Azért jó a sín, mert azt sok helyen fel lehet rögzíteni így a betonvas sem probléma.
A sínes megoldással megoldódna a csempe vastagságból adódó probléma is. -
Soká
senior tag
válasz
st6969 #64977 üzenetére
A válasz részemről laikus, de nem lehetne, hogy gyémántos "csőfúróval" (nem tudom a rendes nevét) fúrod ki a lyukakat? Nagyon sűrűn kellene csöpögtetni bele a hűtővizet, de szerintem megérné.
És én biztosan átmenő menetes kötést választanék. Valahogy nyugodtabban aludnék... -
kavalkád
senior tag
válasz
st6969 #64977 üzenetére
Én már próbáltam többféle megoldás annak a vékony folyosó felőli falnak a fúrására, hogy ne pattanjon le, de egyszerűen nem éri meg ezzel bajlódni. Ha kiüti a túloldalt hát üsse, az a 2-3 cm nem kevés, bőséggel elég felfogatni a bútort. Pár hónapja cseréltem én is konyhabútort, tapasztalatból mondom. A tipli a fontos, Fischer DuoPower-el tettem fel, 1-2 centivel hosszabbat mint a falvastagság, teljesen jól tartja. Nem kell kétségbe esni, hogy csak 2-3 cm a fal vastagság, a csavarra ható erők javarésze függőleges nyírás, aminek tök mindegy, hogy 1 vagy 10 cm hosszan van a falba, a kifelé húzás sokkal kisebb erő, és az ellen meg véd a tipli azzal, hogy a túloldalon szétnyílik/felgyűrődik. Minőségi tipli kell, ez a titka. Ha nagyon nem bízol ebben a megoldásban akkor pedig használj átmenő csavart anyával és nagy alátétekkel, de az szvsz overkill ide.
Nálam is rálóg a csempére, mondjuk én eleve úgy terveztem/gyártottam le, de ha van elég hely az IKEA-s bútornál a csavarok mellett akkor akár ki is vághatod belőle a felesleges részt. Ha nincs rá lehetőség akkor használhatsz ilyen bútorfüggesztőt (kevésbé esztétikus ha látszó helyre kerül) ez enged annyit elfelé a faltól ami neked kell. A másik verzió amit a ismerősnél is csináltam, hogy a bútorfüggesztők és a fal közé keményfából tettem egy -egy kockát ami olyan vastag mint a csempe eltartása a faltól és a tiplit/csavar azon keresztül rögzítettem. A fal és a bútor háta közti résbe meg vágatsz bútorlapból egy színazonos csíkot amit beapplikálsz oda (ha az vizuálisan indokolt).
-
sgery
őstag
válasz
st6969 #64977 üzenetére
Én is az elejét ütve fúrnám a maradék mehet simával. És előtte megnézném van-e ott vas, mert azt jó sokáig lehet ám fúrni
Ha biztosra akarsz menni, akkor fischer folyékony dűbellel teszed fel. Az ha megköt akkor a jóisten se szedki már kiAz a fali rögzítő pedig ami a képen van állítható - minél inkább egy vonalba kell felfúrni, de elég sokat tudsz állítani rajta ha nem lett tökéletes.
A pici darabja ugye a nagy L vasnak a barázdáiba kap bele és fog rá. -
fogtunder
nagyúr
válasz
st6969 #64708 üzenetére
azt is meg lehet oldani, ha van ugyanolyan vastag anyagod, mellérakod és akkor megtámasztja. mondanám, hogy ilyen keskeny csíkokat asztalin kell vágni, de gonodolom azért nem azon csinálod, mert nincs.
az XPS amúgy nagyon jó, nekem a medence szigetelés után maradt egy csomó 20cm széles csík a táblákból, azokat használom táblafelosztáskor.
-
T J
tag
válasz
st6969 #64701 üzenetére
Az attól függ, hogy az aluléc alatti, vagy melletti "leeső" anyag kell.
Ha úgy fordítod az alulécet, hogy alatta legyen a kívánt darab, akkor nem kell rászámolni a fűrészlap vastagságát. Ilyen keskeny anyagnál viszont kell mellé tenni még egy csík anyagot, mert 10 centin nem fekszik fel jól az aluléc.
Ha úgy fordítod a vonalzót, hogy NE a kívánt munkadarab felett legyen, vagyis a leeső darab kell, akkor rá kell számolni a fűrészlap vastagságát.
-
pacman_123
tag
válasz
st6969 #64603 üzenetére
"25ezerFt volt, nem tudom, ez mennyire jó ár."
Ez a gép ebben az állapotban, ahogy leírtad, ajándék! Hol vannak ehhez a Güde/Einhell/PowerIzé gépek ...
Az apró hiányosságok kis leleményességgel, barkácsolással pótolhatóak.
- Minek vadászni a hiányzó vezetőt, asztali fűrészen jó keményfából (műanyagból?) vágsz egy trapéz "csúszórészt", ügyesen ráapplikálsz egy ütközőt. Aztán miután elkészülsz vele rájössz, hogy az életben nem használod majd, mert kézből jobban megtanulsz egyenesen vágni, mint ezzel.
- Az a betét ebben a formában "kuka". Képről is látszik, hogy az asztal síkja alatt van, ez apró daraboknál probléma lehet. Legtöbben az ilyen öreg gépekhez elkészítik a sajátot műa.-ból, rételetből, nem nagy szám.Vagy ezt a meglévőt kibejlagolod, hogy szintbe hozd.
- Remegés: a nagyon profi és drága gépek asztalán áll meg a negyeddoláros futás közben, egy pici remegés belefér, már ha ez nem azt jelenti hogy üresjáratban is letáncol az asztalról.
- Azt ugye tudod, hogy van egy apró de annál hasznosabb fícsör is a gépeden?
Ha a gumiharang nincs szétérve/repedve alatta, ez fújná le a fűrészport a fűrészlap környékéről, hogy jobban lásd a felrajzolt vonalat. Veszel idevaló szilikoncsövet (akvárium levegőpumpájának a csöve is teljesen jó), valahogy eszkábálsz hozzá egy végpontot amit a nem mozgó részre fel tudsz erősíteni, és a fűrészlap környékére irányítani, valahogy úgy ahogy ezt a többi Ferm és hasonló gépeken látod.Ezekkel a hiányosságokkal együtt is igen jó vásárt csináltál, ez a gép örökélet plusz egy nap, grat, használd egészséggel.
-
Soká
senior tag
válasz
st6969 #64603 üzenetére
Ez teljesen úgy néz ki mint a régi Ferm. (az újabb FERM meg típusszámra hiába ugyanaz mint a régi, de köze sincs a kettőnek egymáshoz...)
Az asztalát én öntvény asztalnak nézem, ráadásul inkább szürkeöntvénynek látszik mint alumíniumnak. Miből van?
Nekem nagyon kevés a gyakorlatom, de sok múlik a munkadarab mozgatásán. Ez nem olyan mint egy szalagfűrész, bár annak sem lehet nyomni ész nélkül. Csak akkora "előtoltást" szabad alkalmazni, amennyit a fűrészszál is halad. Ha már belevág a saját műanyag betétjébe, az azt jelenti, hogy túl nagy erővel nyomják. És forgatáskor duplán kell figyelni, hogy az oldalirányú mozgatás is meglegyen. -
mdk01
addikt
válasz
st6969 #64536 üzenetére
Függ a laptól, a vágandó anyagtól, vágási sebességtől, élezéstől meg még akármitől.
Próbáld határozott mozdulattal csinálni és amint átvágta, ne tartsd ott a fűrészt hanem engedd fel. Próbálgasd...
Van egy Makita LS1219L gérvágónk. Gyári lappal ami 2,2mm vastag, hasonlót produkált. Úgy voltunk vele, hogy a gyári lap lehet nem elég jó, vettünk egy Freudot 40e-ért, ami kb. ugyanazt csinálja, úgy hogy elengedtük a dolgot.
Mondjuk 300mm átmérőnél és 2,2mm-es vastagságnál már-már kötelező a berezonálás. -
mdk01
addikt
válasz
st6969 #64531 üzenetére
A lap rezonál be.
A leeső darabon azért nem látod, mert gondolom kicsi és nem fogod kézzel ezért ellenállás nélkül löki arrébb a rezonált lap. A bal oldalit viszont fogod fixen ezért abba belevág.
Probáld ki megfordítva, hogy jobb oldalon van a kézzel fixen tartott és bal olalon a kicis leeső.
Nem fog kézre állni, ezért óvatos legyél. -
York
tag
válasz
st6969 #64322 üzenetére
Ha ennyi a bizonytalansag, akkor en mind az also mind a felso sor moge engednem a csempet. Mostanaban csinaljak ugy, hogy berakjak az also sort es onnan kezdi a burkolo felfele igy a szilo a csempe es a munkapult koze kerul es jo messze van a pult vagot (elzart) vege az esetleges viztol. A felso sort ketfelekeppen lehet feltenni, ha vegig rakod a sint akkor a szekrenyt ralogatod a csempere, ha minden szekrenyhez kulon raksz fel sint akkor ra lehet ultetni a csempe tetejere a szekrenyt.
Egyebkent a csempet nem lehet elvagni ? -
thomgrande
tag
válasz
st6969 #64243 üzenetére
Egy jó ismertető érdemes megnézni.
-
York
tag
válasz
st6969 #64243 üzenetére
https://www.bosch-professional.com/hu/hu/szurofureszlapok-2865229-ocs-ac/
De azert egy googlet megengedhettel volan -
pali923
aktív tag
válasz
st6969 #64240 üzenetére
Szerintem is Bosch.
Én ugyan Lidl dekopír lapokat nem vettem még, de azt már megfogadtam, hogy onnan semmi hasonló tartozékot nem veszek. A Bosch-lapok ára százasokban mérhető, vannak 5-10 db-os csomagok 2-3000 Ft-ért. Nem tudom, mennyibe kerülnek a zöldségbolti lapok, de ezen nem érdemes spórolni. -
pacman_123
tag
válasz
st6969 #63380 üzenetére
Tele van ilyen videókkal a tecső
Szemezgess:
https://www.youtube.com/results?search_query=miter+saw+cut+60
Pl rögtön az első a 60 fokos vágást mutatja max 47 fokos gérvágóval. -
tfe
tag
válasz
st6969 #63001 üzenetére
Schachermayer.
Nem tudok pontos típust mondani, de hétszentség, hogy nem 600 lesz darabja. Az is biztos, hogy amit ott veszel, az nem fog letörni. Mondjuk asszem 20k alatt nem szolgálnak ki utcáról betévedő ügyfelet. Esetleg nem messze tőlük ott van a ligneus, ott is érdemes próbálkozni, náluk is jó cuccok vannak. -
Ezekiell
veterán
-
tfe
tag
válasz
st6969 #62992 üzenetére
> Szerintetek ez elegendő, vagy hogy kellene?
Szerintem ez még egy földrengést is túlélne, szóval igen, elég lesz
Ahogy Ezekiell mondta a könyökfa is jó megoldás lehet, azt viszont illene valami hasonló színre lekenni, mint az ágy, és nem tudom hogy mennyire macera hasonló festéket találni. -
varsam
őstag
válasz
st6969 #62393 üzenetére
Nekem az jobban tetszik, ahol egyáltalán nem lehet látni az elszívót. Nekünk is ilyen van [link] , a felső szekrény pedig 55cm-en van a pulthoz képest. Halk, jól szív, igaz van ára is. Az mondjuk "vicces" (szomorú), hogy 2020 februárjában ezt még 120e-ért vettük ugyanitt.
-
varsam
őstag
válasz
st6969 #60558 üzenetére
"Ezt úgy kell elképzelni, hogy a két szélső ajtó akkor csak a köztes függőleges korpusz lapok feléig érne?"
Igen. Mínusz fuga.
Szerintem fölösleges 3db-ból külön megcsinálni, csak plusz anyag, plusz súly, plusz költség. A két szélén 2-2 ráütődő, középen 2db félig ráütődő pánt.
Fugának jó a 1,5-2m körbe, azaz 3-4mm-rel kisebb a front mint a korpusz.
Szóval ha 1,5 körbe, akkor 1,5-422-3-422-3-422-1,5mm szemből. Front szélesség 422mm.
Függőlegesen pedig 337-18-3 = 316mm a front magasság.
Ha jól számoltam gyorsan. -
varsam
őstag
válasz
st6969 #60546 üzenetére
Nekem az alsó megoldás jobban bejön, plusz ha lefelé nyílna, akkor kellene valami ami megtartja vízszintben, mert a pánt nem fogja és feszülne lefelé...
Illetve én úgy csinálnám, hogy a felső lap 20mm-rel előrébb álljon, így az ajtólapokat felülről takarná, és akkor az ajtók lehetnek sima ráütődőek. A két szélső ajtót jobbról-balról nyitnám, szóval az oldalakon lenne a pánt, a középső ajtó pedig félig ráütődő pánttal (mindegy melyik oldalról). Így kicsit szimmetrikus lenne, plusz szemből nézbe nem látszódnának az élek. Ezen kívül a 3 ajtót kérd úgy a szabászatban, hogy az erezet folytonosan fusson, mondjuk vízszintesen. Nálunk ezt front visszavágásnak hívják. -
kavalkád
senior tag
válasz
st6969 #60546 üzenetére
próbálj ki valahol egy lefele nyíló ajtót, mert szerintem nagyon kényelmetlen dolog amikor hozzá kell férni a szekrény tartalmához, de ez nyilván szubjektív.
arra gondolj, hogy vajon lesz-e elég helyed ahova a pánt fix részét rögzíted. 125-öt mély szekrény, a pántnak kell kb 70-90 mm. be fog férni az XBox/PS oda? vagy a pántokra fogod rakni? esetleg a pántok a széleken lesznek és közte lesz a masina? -
pali923
aktív tag
válasz
st6969 #60443 üzenetére
Vagy átrajzolod, vagy megmondod pontosan milyet szeretnél. Nagyon nem mindegy, másfajta pánt kell hozzá. Szakember tudni fogja, hova fúrja a lyukat.
-
kicsi kecske
tag
válasz
st6969 #60434 üzenetére
Egy jó tanács.
Obiban vegyel egy 650ftos hecht multibluet. Azzal nagyon könnyű bejelölni a kivetőpántok helyét meg a szárnyas talpakat is könnyű feljelölni a korpuszra. Blumnak vannak ilyen 110 fokos kivetőpántjai az egész jól kinyílik.
Másik tanács talán az hogy mindig nézd hogy melyik a látszó oldal és azt a lapot ha lehet egész lapból csinálod.
Itt például a fedlap És az alja legyen egész bútorlap Így nem látszik majd a toldás és hasonló. Én az alját csavaroznám, de a tetejét biztos tipliznem hogy ne látszódjanak a csavarfejek.
Azokat az éleket ahol bútorlap bútorlappal találkozik nem célszerű élzárni.
Két szélére mehet hátfal hogy merevítse korpuszt. Felfogatás talán IKEA vassal vagy valami hasonlóval lehet a legegyszerűbb -
indianjoe23
csendes tag
válasz
st6969 #60430 üzenetére
Szia!
Én még nem csináltam ilyen rendeltetésű elemeket, de a kérdésekre azt mondanám, hogy
- 3 darabból csinálnám meg, hogy könnyebb legyen mozgatni,
- 3 mm-es hátfal legyen, mert az összetartja a korpuszt,
- én lapostiplivel szoktam összerakni, mert igy könnyebb a pontosságot elérni,
- az ajtókra kivető pántokat tennék, és felnyíló és lenyíló vasalat HS315C-t, ami korlátozná a nyithatósági szöget,
- a méreteket élzárással együtt add meg a lapszabásznak, és közöld vele, hogy így adtad meg,
- a felfogatásra bútorakasztó 35x45 mm-es ikea lenne a javaslatom -
kavalkád
senior tag
válasz
st6969 #60430 üzenetére
hasonlóan rejtettem el én is a PC-t, de én raktam bele 2 szellőzőrácsot, egyet-egyet a két oldalba (nyilván nálad a jobb oldalba beépítés nem járható út, mert az is zárt részbe vezet, esetleg az ajtóba, vagy lentre) és mögé beépítettem egy-egy 120-as ventillátort (egyik szív, másik fúj) ami kis fordulaton folyamatosan biztosítja a légmozgást, így nem kell kinyitni az ajtót. hangja nincs, mivel kb 500-as fordulaton megy csak. PC-n ezt könnyű megoldani, az alaplapra kötöttem, konzolnál nem tudom van-e lehetőség ilyenre.
a tetejét egyetlen lapból csinálnám (úgy mint az alját) nem háromból mint a képen.
ha mind a 4 sarkát a falhoz fogatod akkor hátlap nem indokolt.
tipli jó, de mivel alulról sosem fog látszódni ott akár csavarozhatod is ha az kényelmesebb.
-
generatoros
tag
válasz
st6969 #57701 üzenetére
Egész pontosan ,elveszíti a teljesítmény egyharmadát. Ez azonban nem jelenti azt hogy 12 helyett csak 8-as fúrót tudsz majd használni. Ezek az öntvénygépek általában 370 w-os 3 f -u motorral vannak szerelve a kici kínai meg 250w-os 1 f-u és mégsem az az élményed mikor egy 10-es fúróval egy darab vasat fúrsz, mint a kinai esetében. A kínai gép simán lefordul az asztalról, ha valami hiba van az előtolással a nagy meg az anyagot fordítja ki a kezedből ,de marad az asztalon. mindkettő igen veszélyes. A teljesítményvesztés egy kisipari vagy hobbi műhelyben szerintem nem igazán számottevő, széles körkivágó vagy forstner esetében én nem vagyok rest csökkenteni a fordulatot és ez is használ valamit. Azt merem gondolni, hogy a jó megközelítés az hogy a 380 v 370 w esetében adott idő alatt x furatot tudsz elkészíteni, ha ezt a gépet kondival 220 v-ról használod akkor 3/4x furatot tudsz csinálni.
-
York
tag
válasz
st6969 #57324 üzenetére
En eddig ketszer garanciaztattam az Aldiban. Eloszor (2-3 eve) a kek WZ csavarbehajtomat, utott a tokmanya. Megkertek, hogy vigyem be az uzletbe, leadtam. Postan kuldtek egy ujat, annak is utott a tokmanya, jobban mint amit leadtam garba, jeleztem telefonon. 2 het mulva kuldtek egy masikat. Az mar jobb volt, de nem volt az igazi. Eladtam mindegyiket es vettem egy piros WZ-t. Legutobb meg a vesogep markolatanabol szakadt ki a fem amivel rogzited kulonbozo poziciokba a gepet. Leadtam es par het mulva jott az uj. (Nekem nem gond bevinni az uzletbe, mert itt van helybe.) Mindig segitokeszek voltak, nem volt semmi kellemetlen erzesem. PS cuccobol keves van amit sokat hasznalok, igy azok meg jok. Meg valahogy a WZ cuccok jobban bejottek.
-
mdk01
addikt
válasz
st6969 #57324 üzenetére
Belegondolva teljesen érthető a Lidl hozzáállása. Ezt a gépet 22e-ért vettük és mivel akciós volt ezért gyanítom "csak"
, 100% haszonkulcs volt a gépen.
Biztos vagyok benne, hogy ha elkezdik szervizelgetni, meg postázgatni, ennek a gépnek a javítása legalább 20e-be kerülne nekik. Inkább küld egy újat és elfelejtik. -
-
generatoros
tag
válasz
st6969 #57310 üzenetére
A tölgy alkalmas lehet kültérre,de a bütüre ülni nem tudom szerencsés-e, persze ez már ízlés kérdése is. A diót kár eltüzelni pár év múlva esetleg gondolsz egyet és akkor van száraz anyagod. ha tudod tárolni és szép egészséges fáról van szó , akkor ne legyen a tűz martaléka.
-
generatoros
tag
válasz
st6969 #57306 üzenetére
A dió bútor nem igazán kültérre való. A dió rönköt minél előbb gatteroltasd fel és ha rám hallgatsz 6 cm vastagra. ha lesz 4db használható szélességű anyagod az sok mindenre nem elég, de úgyis száradnia kell és majd gyűjtesz még hozzá. a lényeg hogy kéreg nélkül és ne rönkben tárold.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
st6969 #56366 üzenetére
Nálam otthoni dolgokra is ez a vezérhangya indult el. És mivel akkus megoldásokban gondolkodom belevágtam egy rendszer első elemébe. Majd most hogy kellene pl egy orrfűrész rá kellett ébrednem hogy ez zsebbenyúlós kör lesz pl a Parkside termékekhez képest. Ugyan tuti hogy nem bánom meg az új rendszert... de orrfűrész nem tudom hány alkalommal kell majd a következő pá révben. Parkside 15e most szombattól, míg az új márkából 45e környéke. Az 3x ár... A másik verzió hogy veszek egy kis kézi fűrészt
és meg is van a testmozgás arra a napra
-
pali923
aktív tag
válasz
st6969 #56362 üzenetére
Az ember ebben a "szakmában" is előbb-utóbb rájön, hogy nincs ingyen ebéd.
Ami olcsó, az kockázatos, messziről jön, nincs garancia.
A közepes árúak vagy jók, vagy nem, és ha találsz egy kicsi hibát is benne, biztosan esz a méreg, hogy miért nem vetted meg a drágábbat.
Ami meg drága, az lehet akár jó is, de drága. -
pacman_123
tag
válasz
st6969 #56362 üzenetére
"de az Anesty-ről konkrétan voltak pozitív vélemények is"
Nekem is azon a néven futott mikor megvettem (azóta haver elkunyizta) én is dicsértem.
Hidd el, tökmindegy milyen néven, címkével és színben találsz rá :-) Most sokat nem fektettem a keresésbe, de pl íme Katsu néven.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- OLED TV topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- BinX
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 Gen2 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest