Hirdetés
- Most már kódolni is tudja az AV1-et a Vulkan Video 1.0-s API
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Mini PC
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Ismét kiszáll a tabletpiacról a Google?
- Házimozi belépő szinten
- Apple asztali gépek
- Apple notebookok
Új hozzászólás Aktív témák
-
AIex
tag
válasz kavalkád #59445 üzenetére
Ha minden igaz, a Rotel KFT. a hivatalos (kijelölt) magyarországi szervíz partner. Olvastam róluk jót is, rosszat is.
pbujna
Hauch Tamás (remélem jól írom a nevét) csinált róla egy videót, csatornáján megtalálod, ha ugyan arról a készülékről beszélünk. Szerinteme nem feltétlen azt a gépet keresed.
[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz Winner_hun #59569 üzenetére
Nem tudom segítség-e, de a Würth-nél is elérhető, árát nem tudom pontosan, de az Alpennél valószínűleg drágább.
-
AIex
tag
válasz kavalkád #59576 üzenetére
Sajnos be. Relatív sok tömörfa bútor van otthon (fenyő), illetve van olyan, ami táblásított anyagból készült beépített bútor.
Vetemedett már meg lakkozott fiók front (ez lapraszerelt bútor volt), és előre táblásított anyag is.
Gondolom sokat számít az is, milyen volt az anyag "metszése", és hogyan lett összeforgatva, táblásításkor.
Fenyőnél, talán a legjobb megoldás, a 3 rétegű táblásított anyag, persze az ára is magasabb.
-
AIex
tag
Ez esetleg lehet alternatíva 21-2 RCT-re. Ha pedig tényleg azt érzed, hogy megtaláltad azt, amit keresel, vehetsz bele akár egy "rendes" ipari márkát. Nekem amúgy van egy PBD40-em, és fára tűrhető, de amint fémet akarok vele fúrni, meghalt a tudomány. Én pont egy dunavecseit vadászok mellé, csak már nem igazán lehet olyat kifogni, amit nem laktak le egyszer, majd festették le trináttal, hogy felújítottként hivatkozzanak rá.
-
AIex
tag
Van fent egy német videó youtube-on, konstans elektronikával rendelkezik, sebesség szabályozható a tetején, 4-5 fokozatban talán. 20-30mm furatot készítettek vele fában, szépen tartotta a sebességet.
Dunavecseinél a kedvencem, amikor szép megkímélt állapotúként hirdetik, aztán ha az ember belenagyít a képekbe, látszik, hogy ecsettel sikerült belehúzni az adattábla szélébe, annyira igényesen történt a "restaurálás".@kavalkád
Szomorú ezt hallani, mert a visszajelzések alapján az expert termékvonal egész jó, de én sem vásárolok szívesen olyan terméket, aminek a szervízhálózata véleményes, ezt egyszer már megtapasztaltam. -
AIex
tag
válasz kavalkád #59648 üzenetére
Teljesen egyet értek veled, én az első okostelefonommal jártam így, és akkor el is döntöttem, hogy csak olyan terméket próbálok venni, aminek a szervízháttere is okés. Plusz felháborító, hogy amikor az ember vesz egy terméket, hivatalos kereskedőtől, akkor azért is fizet, hogy a termékhez biztosított garanciát is igénybe vehesse, amikor pedig erre kényszerül (senkinek sem buli ezzel gar.ügyintézéssel foglalkozni), akkor a viszonteladó előadja a milyen ízű a saját székletem c. darabot.
@pali923
Dewalt gépeket jelenleg a rotel szervizeli, felhasználók írtak már róluk hideget, meleget.
Makitáról pl. felhasználó írt olyat, hogy lejárt a gari, utána egy nappal meghalt a gép, és ennek ellenére megcsinálták térítésmentesen. Később olvastam, hogy elméletileg a Makitánál ez policy, ha 2-3 nappal, a gari lejárta után megy tönkre a gép, de küllemre nem egy lefosott kilóméterkő, akkor méltányosságból javítják, térítésmentesen.
Amiről viszont többen panaszkodnak, főleg az akkus gépeknél, hogy annyira nem moduláris a felépítse, hogy sokszor egy részegység meghibásodása után, nem éri meg javítani a gépet, mert egy új géptest.@kacsyx
Flex gépem még nem volt, Fein van. Igaz nem ugyan az a 2 márka, de a Fein-nek is van némi fogalma a fémipari szerszámgyártásról. Fein után, egy Makita, Dewalt gép, épphogy nem érződik bóvlinak.[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz Viperator #59679 üzenetére
Bosch lapokat keresnék. Ár/érték arányban nagyon jók.
Azon belül is a P végződésű lapokat, mivel azok vastagabb szerszámtesttel rendelkeznek.
Álltalános felhasználásra, a T144DP egy kíválló lap, T308BFP jó lehet tiszta vágáshoz laminált felületen, T308BP pedig tiszta vágáshoz tömörfában. -
AIex
tag
válasz pali923 #59697 üzenetére
Az az egy előnye van, hogy sokkal magasabb fordulattal dolgozik, ez csavarozásnál jól jöhet, illetve ha valaki PZ fejű csavarokat használ akkor kisebb az esélye, hogy kiugrik a bit.
Én ami miatt nem szeretem kisebb munkáknál, mert nics kuplung gépen, amikor sokat kell csavarozni, pl vasalat, én előszerettel használom, mert 1x kell beállítani, és utána csak "szórni kell".
Nagyobb csavaroknál is van amikor az akksis fúrót részesítem előnyben, mert onnantól, hogy az ütvecsavarozónál működésbe lép az "ütőmű", néha egy erős akksis fúróval gyorsabban betudom hajtani a csavart.
Cserébe volt olyan eset, amikor 6X100-as csavart akartam behajtani akksis fúróval (A2-es csavar volt, csak PZ3-as fejjel kaptam, Torx-ot preferálom), és az egyik csavarnál folyamatosan kiugrott a bit, a csavar fejéből, váltottam ütvecsavarozóra, és azzal sikerült behajtani probléma mentesen. Illetve bontottam régi faszerkezetet, amiben berohadt 6x200-as csavarok voltak, PZ fejjel. Ott hálás voltam az ütvecsavarozónak, mert az ütőmű miatt, szép fokozatosan megtudtam indítani a csavart, probléma nélkül. Szerintem az akksis fúróval ez anyázósabb lett volna.
-
AIex
tag
válasz thomgrande #59702 üzenetére
Milwaukee shockwave bitet használok, nagyon szeretem őket, nincs velük problémám, jól kapaszkodnak, viszont ahogy mondtad, a csavar is sokat számít, és vannak esetek, amikor a csavar már adott, és ott szokott gond lennni,
-
AIex
tag
válasz Samuzs #59745 üzenetére
Az, hogy egy gép mennyire precíz mindig relatív. Sokat számít, mihez viszonyítjuk. Pl egy Felderhez képest, nem annyira precíz. Viszont egy Felder (belépő modell) talán a mai napig 3000EUR a Bosch pedig 800EUR.
Továbbá ezek a hordozható gépek sosem fogják felvenni a versenyt pontosságban egy !jó! telepített géppel.
A GTS10XC sem egy tökéletes gép, de hobbista felhasználásra, vagy induló gépnek asztalos műhelybe, egy elég jó, ha nem tökéletes választás.
A másik probléma, ha az ember elkezd kacsintgatni mondjuk a félig telepített / telepített gépek felé, mondjuk a 350-400e Ft-ig akkor találkozik sok ígéretes géppel, pl Bernardo, akár hangzatos német nevekkel pl Holzmann, a tapasztalat viszont az, hogy ezek sokszor matricázott szemetek, ígéretes funkciókkal, pl toló szán, miközben olyan alap dolgok nincsenek rendben, mint pl. a motor tengelye, emiatt a lap "szitálni" / "sétálni" fog, vagy ütni.
Volt olyan visszajelzés is, hogy a fűrészlap nem volt párhuzamos a tolószánnal.A GTS10XC-nél ehhez képest az alapok rendben vannak, minimális toleracia van ott is, de nem feltétlen megy a "munka rovására".
Nem tudjuk, hogy mire szeretnéd használni, mennyire "precíz" gép kell, de a GTS10XC nagyjából teljesíti azt, amit ettől a kategóriától, és árfekvéstől elvárhatunk. Szerintem.
Csatolok egy videót, ahol összevetik nagyjából az összes elérhető (professzionális, vagy annak pozícionált )gépet. Itt a pontosság résznél látszik, hogy a Bosch azért "rendben" van, egyedül a lap szitál többet a kelleténél, de ez lehet egyedi eset is.
A másik gép, amit érdemes lehet fontolóra venni a DW7492-es.
-
AIex
tag
válasz attiati #59785 üzenetére
Ahogy nézem a méreteket, azért itt van egy kis bökkenő, már ha téged ez zavarna.
A képen, amit csatoltál, -szemre- egyenlő oldalhosszúságú fakkok vannak (most hívjuk négyzetnek, mert szemből nézzük).
A jobb oldali méreted egész jó, nagyjából fel lehet osztani 4 egyenlő részre, ami valószínűleg a szemnek négyzetre fog halyazni.
A bal oldali elemnél, viszont ez már problémásabb, hogy a fakkok mérete azonos legyen, ott is egy 100x100-as méretben érdemes gondolkodni a fennmaradó 23cm-re pedig érdemes tervezni vagy egy ajtót, vagy 3 felé osztani 2 polclappal. Így faltól-falig érne (gondolom így adtad meg a méreteket), és nagyjából megmaradna az egységesség.
Ezt csak azért írtam, mert a kívánt méretben nem lehet "lemásolni" a képen szereplő bútort, viszont feltételezem, azért mutattad a képet, mert olyat szeretnél.
-
AIex
tag
Amire ő gondol szerintem a Freud a Hi-ATB fogalakja, ami egy sima váltó fogazás (WZ) nagyon magas / meredek homlokszöggel.
Freud most ezt -is- ajánlja 2 oldalon bevont táblás anyagok vágásra, amire korábban a trapéz-egyenes fogalak volt a nyerő (TFZ) negatív homlokszöggel, esetleg a negatív-holker lap (DHZN).
Van róla fent videó, tényleg elég jó a vágásképe.
-
AIex
tag
-
AIex
tag
A Makita egy jól bevált típus, nem nagyon panaszkodnak rá,
A Bosch-t a Mafell gyártja, egy visszabutított változata az MT55-ösnek,
A két gép nagyjából pariban van, a Makitán van egy elővágó funkció, ami fix 3 vagy 5mm-ben határolja a mélységet. Ez hasznos tud lenni. Továbbá a Makita sínjén van egy extra váll, amibe egy a fűrész talpára helyzett korong / alátét fekszik bele, ez pedig megakadályozza, hogy 45 fokos szögnél leboruljon a gép a sínről. Ez is hasznos funkció.
Szerintem ha a két gépre azonos lapot raknál, és készítenél vele egy hossz, illetve egy keresztvágást, Boschnak szebb lenne a vágásképe.
Másik eltérés a sín. Ha megnézed a 2 gép más-más profilú sínt használ. A Makita egy Festool jellegű / típusú sínt (valószínűleg, amikor a Festool szabadalma lejárt a sínre, mindenki ezt a fajtát kezdte el "másolni"), míg a Bosch egy "saját" verziót.
A Makita sínjének az alján 2 hab csúszásgátló csík van, ami ragasztott, illetve a kipattogzás gátló is ragasztott. Ezeknek egy hátránya van, sokan panaszkodnak, hogy idővel elkezd levállni a ragasztás, és felpöndörödik a vége. Ha alkalom szerűen használnád, valószínűleg téged nem érintene. Viszont ennek egyik előnye, mivel a kipattogzásgátló gumi kopik, ezért idővel kijebb tudod ragasztani, és újra vágni. Festool síneknél sokan panaszkodnak, hogy a gyári toldó elem nem a legjobb, nem illeszkednek tökéletesen a toldott sínek. Makita sínekhez jó az általános szorító, elég sok félét kaphatsz belőle. (csavaros, karos egykezes, sima egykezes)
Bosch sínje alapvetően keskenyebb, és nincs "borda" a tetjén. Ez néha áldás, néha átok. A sínjének az alján 2 csúszásgátló gumi csík van, viszont míg a Makitánál ezek kb 20mm széles csíkok darabonként, addig a Bosch-nál ez 2db 5-6mm átmérőjű kör keresztmetszetű "zsinór", ami egy a sín alján kiképzett profilba van belefeszítve. Ezek sosem fognak levállni a sínről, viszont kisebb a kontakt felülete, így kevésbé tapad jól, több odafigyelést igényel, és ha egy tized mm-t sem szeretnél tévedni, muszály leszorítani a sínt. A kipattogzásgátló gumi szintén a sín profiljába van belefeszítve, ezért ez sem fog leválni, cserébe, ha elkopott, nem tudod kijebb ragasztani, cserélni kell. 2 előnye van ennek a sínnek. A sínek toldása sokkal pontosabbak, illetve a sín alján 2 nút van a szorítónak, az egyik nút pedig majdnem a kipattogzásgátló mellés esik, ami sokszor lehet hasznos. A nút, amibe a szorítót rakod, kisebb, a standard vezetősín szorítók nem jók, csupán 3 féle szorítóval tudod használni, sima csavaros szorítóval, amit a Bosch / Mafell árul, 1 kezes szorítóval, amit a Bosch árul, vagy a Bessey 1 kezes szorítójával, amit Mafell-ként is megvehetsz drágábban.
-
AIex
tag
válasz szinimini #60046 üzenetére
Pilana elég jó ár / érték arányban, utána árban, és minőségben egy következő lépcső a Freud, kettő között pedig alternatíva lehet a Bosch (expert / top precision) vagy talán még a CMT.
@harry
Ha van rá lehetőséged, vásárlás előtt próbáld meg kibérelni mind a 2 gépet, mert akkor azért könnyeben, és talán "jobban" tudnál dönteni.[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
Sziasztok !
Tavasszal rendbe szeretném rakni a ház faszerkezetét (ragalja, szarufák, "kutyaól", oromdeszkák) kb 2-300m2 csiszolandó felület.
Kellene hozzá egy gép, amivel nem szenvedés a munka, ki mit ajánlana hozzá ?
Én az alábbi típusokat néztem :
-RO150-es
-RAS180-asRotexnek az egyik nagy előnye, hogy relatív könnyű gép, egész gyorsan lehet vele haladni, és ezt később is tudnám használni, relatív gyakran. Nem tudom, hogy ez a gép ekkora terhelésre van tervezve, vagy sem, bár nem is tudom / akarom egyszerre lecsiszolni.
RAS180-asnak elég nagy a lemunkálási képessége, nagy a tányérátmérő, viszont nehezebb, és fizikailag is nagyobb gép, ez bizonyos helyeken lehet hátrány. Továbbá, ez tulajdonképpen egy lassú fordulatú sarokcsiszoló, lehet könnyen belemarna az anyagba.
Feinnek van még rotációs csiszolója, 2000-es fordulattal, bár ezt a Fein hajókhoz ajánlja, így fához lehet lassú lenne.
Előre is köszönöm.
-
AIex
tag
Igen, természetesen fenyő minden,
Gondoltam excenterre is, 5-ös rezgőkörrel, akár ETS, vagy a Deros-ra Metabo köntösben, utóbbi 1kg, elég kompakt, de nem tudom, hogy ilyen munkára van-e méretezve. Plusz néztem 1-2 videót, milyen lehordással bírnak ezek a gépek, és az 5-ös rezgőkörrel rendelkező excentertől nem voltam annyira elájulva.
Rotex inkább tűnik annak, amit keresnék, persze elfogadom, hogy hamar belemarna az anyagba.
Korábban szalagcsiszolót használtam, az sem volt túl produktív, flexet is próbáltam már, nem egy kezes jószág, könnyen belemar az anyagba, és porelszívás is nuku. Négertárcsán gondolkodtam még, de szerintem az is belemarhat, plusz abban is kételkedem, hogy olyan felületet hagy maga után, ami alkalmas a felületkezelő anyag fogadására.
Futok még egy kört, köszi az inputokat !
-
AIex
tag
Nekem is az tűnik a legoptimálisabb alternatívának. A RAS nagyon vonzó, néztem róla 1-2 videót, iszonyatosan nagy a lemunkálási képessége. Viszont a plusz 2kg lehet hamar megbosszulná magát. Plusz van 20-30db szarufa is, amit a RAS-al lehet hamar lesarkaznék, ha kibillentem a síkból.
Illetve ha az RO150-es "rotex" módban nehezen vezethető, még áttudom kapcsolni sima excenter módba, továbbá ezt a gépet tudnám használni a leggyakrabban később.
Milyen papírt érdemes hozzá venni ? Rubin-t ? Esetleg padvédő plusz Abranet ?
Szemcseméretben mi lehet az optimális ? Én 120-asban gondolkodnék, a 80-as már talán túl durva lenne, viszont a 120-as lehet hamar eltömődne. -
AIex
tag
válasz ViktorSz #60116 üzenetére
Az 500-assal, ha minden igaz, 30mm-es mélységig tudsz furatot készíteni, max 10-es vastagságig.
Szerintem ez bútorkészítéshez elegendő. A 700-as talán extrém méretű bútoroknál jöhet jól, esetleg ajtó készítésnél, ha mindenképpen idegen csapos kötést alkalmaznál. Esetleg kisebb faszerkezeteknél jöhet jól, pl. előtető, kocsibeálló.
Valószínűleg a hétköznapokban a nagyobb gép "esetlensége" többet venne el, mint amennyit funkcionalitásban ad. Szerintem.
@epmd
Köszönöm a segítséget !
Néztem az újabb Bosch lapostiplimarót de elégé le lett butítva
Neked még a régi GUF van ? -
AIex
tag
Tavaly ilyenkor 320e volt, az ajándék domino szortimenttel. Az OF1400-as szintén zenész, az is drágult egy 30e-t. És ez lehet csak rosszabb lesz. Nem tudom, hogy ez a gyártóktól várható infláció lekövető emelés, vagy a hazai képviselet nem tudta tartani az árakat az újabb tartós árfolyam esés miatt.
@ViktorSz
Én nem akarlak róla lebeszélni, csak azért említettem a fizikai méretét, ne járj vele úgy, hogy ott van a gép, és a 3. korpusznál az jár a fejedben, ez a gép baromi jó, de emelgethetné valaki más . Egyébként Mafell nemrég frissítette a párostiplizőjét, lehet már használni 32-es raszter fúráshoz is, sín nélkül, illetve egy adapterrel, pár mm-en belül lehet vele furatot készíteni, kicsit a dominot imitálva. Persze a 3 beállítható "tűrésű" furatot így sem tudja. Cerébe, mivel -páros-tipliző, ezért a Häfele ixconnect kötőelemmel "kompatibilis", ami talán a legolcsóbb bontható kötést adja. Viszont szerintem a domino még mindig erősebb kötést ad.[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz ViktorSz #60138 üzenetére
Én is a domino felé hajlottam, de Mafell eléggé rendbe rakta most a DDF40-et. A régi DD40-es szerintem nem nagyon rúghatott labdába a domino mellett.
Domino nekem szimpatikusabb kötőelem, a köldökcsap talán olcsóbb, egyszerűbben elérhető. DDF40-vel 40mm mély furat készíthető, maximum 12mm átmérőben.
Cserébe, én itthon Mafell gépet nem vennék, tekintettel a viszonteladóra.
Azért, ha már itt járunk, nézz rá a Zeta P2-re is, hogy meglegyen a legdrágább megoldás is. Bár ez a rendszer szerintem inkább laminált forgácslapra jó, tömörfánál kevésbé előnyös.
-
AIex
tag
válasz satibi #60165 üzenetére
Laminált padló egy speciális eset, nem tudom, hogy a préselt szerkezete , esetleg a kopásálló felület miatt, vagy a kettő együtt, de vannak gyártók, akik olyan lapot ajánlanak, terveznek, aminek relatív alacsony a fogszáma (inkább egy hosszvágó lapra hasonlít) és keményfémlapka helyett gyémánt végzi a forgácsolást.
Laminált lap, nem fog nagy gondot okozni neki, egyedül a szerszám élét veheti ki hamarabb, de ha mondjuk 10 vágást fogsz vele csinálni, valószínűleg nem sok mindent fogsz belőle ésszlelni.
[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz pacman_123 #60171 üzenetére
Sima szénacélt tudom, hogy kikezdi, dekopírfűrészlapok élét hamar "kiveszi", illetve egyszer csináltam fúrósablont lamináltból (padlólap), körkivágóval készítettem a furatot, és annak ellenére, hogy "fonákról" fúrtam, még így is tompított a szerszám élén.
Freud lapok egyik nagy előnye, hogy a konkurenciához képest, elég nagy a lapka rajta, vannak akik 10 újra élezést emlegetnek.
-
AIex
tag
válasz AndrewBlase #60184 üzenetére
Szia !
Igen is, nem is. A megfelelő géppel, rajta a megfelelő lappal, valószínűleg le lehet vágni, de inkább akkor, ha az élzárás 2mm, vagy annál vastagabb. Illetve számolnod kell némi anyagveszteséggel is.
Ilyen vágást inkább olyan géppel érdemes végezni, amit lapszabászaton használnak.
Magát az élzárást, viszont inkább kézzel érdemes visszaragasztani - szerintem a leeső darabot senkisem fogja már élzáró gépbe visszafűzni, illetve élzárásnál az anyag elejénél-végénél túl szokták lógatni az élzáró anyagot- ami elég macerás, és nehéz feladat úgy elvégezni, hogy szép legyen. Ez az amit, kb senki nem fog elvállalni neked.
A legjobban akkor járnál, ha elmennél az adott elemmel egy lapszabászatra, vagy akár többre is, és megnéznéd, hogy találsz-e élzáró anyagot, ami színazonos, vagy elég közel áll színben, árnyalatban, hogy számodra elfogadható legyen.
[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz bbalint01 #60202 üzenetére
Én a helyedben megpróbálnám tüzifa árban elhozni. 15-20.000 Ft / M3,
A fa pakolása, és mozgatása még rengeteg időt, és pénzt emészt fel, plusz a feldolgozása. Ezen felül szemre max 2M-es darabokban el lett vágva, ami szerintem a későbbi felhasználását befolyássolja.
-
AIex
tag
válasz kicsi kecske #60249 üzenetére
Vigyázz a "bontott" / "használt" anyaggal, mert ha mondjuk van egy kis hasa, akkor később alaposan megtudod magad szivatni vele.
@ViktorSz
Hát, én továbbra sem tartom sokra, nehéz mint a dög, nem túl nagy a teherbírása, könnyen sérül, viszont ha azt nézem hogy mit kapok 3500 Ft / m2 -ért (táblás ár) akkor azt mondom, hogy ennyiért "ez van". -
AIex
tag
Mostanában elég divatosak azok a bútorok, ahol a tömörfát vegyítik pl. linoleummal.
Szerintem egész pofás lenne, ha egy 6os rétegelt lemezre ragasztanál egy színben hasonló linoleumot, majd ez fogadná a léceket. -
AIex
tag
-
AIex
tag
válasz varsam #60408 üzenetére
Elméletileg igen.
Tegnap néztem róla egy videót, 15 papírt vetették össze, tölgy, vagy bükk lapot csiszoltak vele.
A csiszolást egy KUKA robot végezte egy excenter csiszoló adapterrel.
Az említett 3M-es papír összesen 100+ gramm "anyagot" tudott leválasztani, míg a többi papír 30-60g között mozgott, és szerepelt a tesztben "régebi" 3M-es papír, és Abranet is.
Lemunkálási sebességben is TOP 3-ban volt, ha jól emlékszem.
Elméletileg független teszt volt, persze mondani mondhat bárki, bármit, de az említett weblapon szereplő árért (akkor is, ha esetleg netto) szerintem érdemel egy esélyt.[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
Sziasztok !
Kedves barátomnál található egy régebbi lépcső, tölgy lépcső lapokkal, amik sötétbarna, zománcfesték jellegű anyaggal lettek kezelve.
Mivel a mostani szín túl sötét nekik, ezért a jelenlegi felületkezelő anyag el lesz távolítva. Milyen anyagot tudnátok javasolni, ami védi a fát, viszont nem lesz tőle "csúszós". Faolaj erre a célra megfelelő lehet ?
[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz Tanuló 1.0 #60448 üzenetére
Fenolfilm bevonatos rétegelt lemezből csinálnám.
-
AIex
tag
Van 1-2db kiegészítő, amin több pozícionáló "csap" van, pl padvas / ütköző, és ők nyílván az MFT raszterét követnék, mivel az MFT tulajok potenciális vevők lehetnek, illetve talán egy olyan réteg, akiknek komplexebb "modulokat" is lehet adni a jövőben, amivel a márka tudja magát feljebb pozícionálni. Ha meg vannak szuper modulok, később lehet hozzá árulni asztallapot, nem tudom Festool-nak van-e, vagy volt-e valaha szabadalma az MFT-re, ahogyan annak idején volt a merülőre, meg talán a Rotexre.
-
AIex
tag
válasz olloczky #60543 üzenetére
Szia ! Én szereltem már pár darab lapraszerelt bútort, (Auchan, Metro, Cora, Ikea, JYSK) de nem emlékszem olyan esetre, ahol az elem / alkatrész címkézve lett volna.
Egyedül a Method konyhánál adnak annyi segítséget, hogy a dobozon van egy cikkszám, ami alapján betudod azonosítani, éppen melyik korpusztest van a dobozban (főzőlaphoz való, sarok elem, stb) viszont dobozon belül nincsenek felcímkézve az elemek.
Szintén a Method konyhánál, azt hiszem a csavarok sem voltak cimkézve, hanem 1:1-es méretarányban le voltak a rajzolva a füzetben.
Ha van elég helyed, akkor minden alkatrészt rakj ki a földre (plédet érdemes alá tenni), értelemszerűen az azonos darabok mehetnek egy kupacba. Amikor látod, melyikből hány db van, sokkal egyértelműbb lesz, melyik-melyik. Plusz a leírásban kellene lennie egy alkatrészlistának, miből hány db kell. Ezt azért is jó ellenőrizni, hogy ne akkor derüljön ki, ha hiányzik valami, amikor a bútor 70%-os készültségben van.
Érdemes figyelni az alkatrész rajzokat is, a lapanyag belső oldalán elhelyezett szerkezeti furatok (köznyelven lyukak) szintén sokat tudnak segíteni, hogy pontosan melyik része, darabja a bútornak.
[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz ViktorSz #60566 üzenetére
Én T144DP lapot használok általános lapnak. Elég stabil lap, gyors vágásra képes, 5db 2500Ft. Múltkor lam.forgácslapot vágtam vele, azt kicsit csipkézi, de nem vészes, persze nem látszó felületen, de szegő alá -szerintem- tökéletes. Régen amúgy lenyomtam akár 1 20m2-es szobát 1 lappal. Ami érdekes, a vágáskép nem lett rosszabb, a csak a vágási sebesség csökkent.
Ha ezek az eszközök relatív sokat bírnak, én is ezt gondolnám a legjobbnak. Csendes, könnyű, gyors, nem porol. Ebben pl cserélhető a kés is.
-
AIex
tag
válasz ViktorSz #60574 üzenetére
Bosch lapokat jó szívvel tudom ajánlani.
A "P"-re végződő lapok, vastagabb szerszámtesttel rendelkeznek, hogy stabilabbak legyenek.
Bosch-nak van olyan lapja is, ahol a szerszámtest közepénél véltozik a fogazás iránya, így a vágás belépő, és kilépő oldalánál a fogazás, az anyagra terhel, így kevésbé szabja ki az anyag szélét.A 144DP-t pedig tényleg egy jó általános lap, vastag szerszámtesttel, ami jó stabilitást kölcsönöz neki.
@thomgrande
Igen, illetve van egy olyan lapjuk, amin nagyméretű karbid fogak vannak, azt is eltudom képzelni, kérdés, mennyire szabja az anyagot.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest