- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KFORboy #12911 üzenetére
Egyik kritikád sem jogos, ok nélkül vagy felháborodva, és kioktató stílust is tőled olvastam először a beszélgetés során...
A válasz pontosan annyira volt konkrét, mint a kérdésed. Mindkét esetben.1. "Nem akarok semmi komolyat.
Egy nagyjábóli 3 óra leszámlálását."
Egyetlen szó sem volt arról, hogy közben valami más taskot is végeznél. Kaptál rá egy kész kódot. Hogy véletlenül nem működött? Na bumm. Ez benne van a pakliban, ha vki tesztelés és anélkül ír kódot, hogy birtokában lenne a célplatform. Nem is feltétlenül az volt a cél, hogy rögtön működjön, lehet az egy pszeudokód, aminek a lényege egy feladat megoldásának a megmutatása. Ilyenkor vagy megkeresed a hibát, vagy adsz egy feedback-et, és megkeressük a hibát együtt . Te egy betűt nem írtál rá, nem csak hiba jelzést, de annyit se, hogy "köszönöm".2. "Ha void setupban egyszer analog kiolvasok értéket egy pinről amit egy integerre definiálok akkor az rögzül, vagy az amúgy egyszeri kiolvasás után az visszaáll nullára és később nem marad meg az integeren az az érték, azaz nem tudok vele dolgozni mondjuk void loopban mint egy változó érték amit hozzáadnék a másik értékhez ?
Ha nem, akkor hogy tudnám ezt megoldani ?"
VS.
"másképp hogy is tenném ? épp ez a lényeg, hogy van egy integer aminek lesz egy értéke ha kiolvasok analogreaddel pinről, de aztán annyi, többször nem is kell, és azt utána oda felpakolja... majd a void loop dolgozhat vele az arra megírt process mint egy extra érték ami hozzáadódik egy bázis értékhez..."
Forráskód? Miért nem szúrod be a kódot, ami nem működik, találjuk ki látatlanban, mit írtál (el/rosszul)? A kolléga leírta az egyetlen olyan hibalehetőséget általánosságban, ami meggátolja, hogy a setup()-ban definiált változó értéke a loop()-ban olvasható legyen. Vagy mi lett volna a kérdés értelme? Te magad írtad, hogy most kezdted a kódolást, nyilván ilyenkor az ember olyan alap dolgokra is felhívja a figyelmet, ami egy rutinos kódolónál nem fordulna elő. Ad abszurdum, a kérdésből az jött le, hogy nem igazán vagy tisztában a változók működésével/láthatósági szabályokkal.
Kiegészítés:
"Ehelyett megint választottam a magam útját, napestig bújtam a netet, olvasgattam, tanultam és megtaláltam a megfejtést ami az orrom előtt volt"Fórumra akkor megy az ember, ha olyan kérdése van, amit egyedül nem tud megoldani. A fórumtárs azért tapsikolt, mert
1. Kaptál egy kulcsrakész kódot. Hogy volt-e benne hiba, azt most hagyjuk. Szerintem a kód jó. Legfeljebb nem azt csinálja, amit nem írtál le, de gondoltál rá.
2. A kód tökéletesen azt csinálta, amit a specifikációban írtál. Se többet, se kevesebbet.
3. A kolléga megértette a specifikációdat, nekem nem sikerült, pedig nem vagyok hülye gyerek... -
-
válasz
KFORboy #12907 üzenetére
Múltkor itt megírtam neked a komplett kódot, de ez szerinted egy valami tessék lássék látszat HSZ. Hogy nem működött? Nem mondtad, hogy kipróbáltad volna, sőt semmit sem mondtál rá.
A 12902-es kérdésed meg csak úgy lóg a levegőben, honnan kellene tudnom, hogy akkor az most mihez kötődik. Egyébként meg, ha tudtam volna, akkor is ugyanazt válaszoltam volna, mert a kérdésedre az jó válasz. Sajnálom, hogy neked nem így kell, majd más segít.
-
-
-
tonermagus
aktív tag
válasz
KFORboy #12799 üzenetére
Na én nem félek megkérdezni semmit
Inkább feladom a büszkeségem és rákérdezek egy olyan dologra ami másnak tök triviális minthogy órákig keresgéljem mit is akarok
Látjátok, itt is pár perc alatt megkaptam a választ... Egy kis negatív kritikát meg beleférAmúgy meg sosem voltam rossz matekból, és az sem igaz, hogy majdnem megbuktam, de basszus, mikor tanultam én ezeket. Lehet hogy tök alap dolog, de eddig is megvoltam enélkül
Az általános iskolás tananyagnak a 90%-át már tuti elfelejtettem, Mitokondrium, éghajlati övezetek, mi a különbség az eposz és históriás ének között... Tudja a fene már
Csak hogy valami értelme is legyen a hozzászólásomnak: nekem teljesen új ez a ThinkerCAD féle Arduino szimulátor... Gyors ki is próbáltam vele az abs() függvényt
-
-
Janos250
őstag
válasz
KFORboy #12741 üzenetére
Na, akkor egy kicsi részletesebben:
Az arduino rendszer nyelve a C++ . A szabványos, szabad felhasználású fordítót használja,
viszont az arduinoban vannak olya spéci dolgok, amiket így kapásból nem ismer a C++
Ezt úgy hidalták át, hogy csináltak egy csomó könyvtárat, ami ezeket megvalósítja.
Tehát mi kell ahhoz, hogy egy új kontrollert illesszenek a rendszerbe?
Kell hozzá először is a megfelelő C++ fordító, ami az adott kontroller saját gépi nyelvére fordít.
Ahogy nagyjából rátekintettem az irodalomra, ilyet én nem láttam, csak síma C fordítót.
Továbbá passzítani kell hozzá az arduino spéci dolgait, például, hogy tudja, mi az a Serial, stb.
Ezek a passzítások bizony helyet foglalnak a memóriában. Ennek a kontrollernek viszont NAGYON KICSI mind a proram, mind az adat memóriája. -
DigitXT
félisten
válasz
KFORboy #12707 üzenetére
Jó a gondolatmenet egy Gipsz Jakab által létrehozott kamu webshopra...
De azért a hestore.hu-t ilyenhez hasonlítani? Némi tájékozatlanságra vall.Az elmúlt 5 évben 21x rendeltem tőlük, legtöbbször személyes átvétellel,
ritkán postázva: talán az egyetlen "probléma" az volt, hogy a karácsonyfa
égősor nem SMD LED-del szerelt, de akkor is felhívtak, hogy így is kell-e?Rendkívül precíz, korrekt csomagolás, valós raktárkészlet, gyors szállítás:
nagyjából ez jellemzi. Sajnálom, hogy máshol átvertek: ez nem ilyen hely!Ui: igen, az Uno-t is innen vettem, összesen ~150K-t hagytam náluk.
Nyilván Kínából olcsóbb adott cucc, de néha hónapokat várhatsz. Itt nem.Ilyenem van itthon pár darab, mert SMD forrasztáshoz én béna vagyok.
-
PHM
addikt
válasz
KFORboy #12711 üzenetére
- Ha jól emlékszem, van pár 5V-os SO-8 tokos stabilizátorom a melóhelyen,
reggel pontos típust is tudok mondani. TO-92-es is van szerintem tarcsiban.
- El tudsz érte jönni a IX. kerületbe, vagy délután a belvárosba?
(Hoznak-visznek a telephelyre, hogy ne kelljen tömegközlekedni.) -
PHM
addikt
válasz
KFORboy #12707 üzenetére
Én rendeltem már tőlük többször, 5-10 darabot is, mindig pár napon belül
(2-5 nap, postával is) megkaptam a cuccokat.
Szerintem a korrektebb webboltok közül való, gondolom van valahol egy
központi raktáruk, s onnét szállítanak.
Amúgy most, hogy a Lomexnél nincs személyes átvétel, tőlük sem jött
meg hamarabb a rendelésem.
Janos250:
Az átvevőhely elköltözött kicsit kijjebb egy telephelyre.
Elsőre kicsit nehéz volt megtalálni, de legalább van parkolóhely. -
Janos250
őstag
válasz
KFORboy #12707 üzenetére
Na, legalább tudom, hogy dropship a neve ennek a mocskos üzletnek, amit a V....n is sokan csinálnak, hogy semmi mást nem tesznek, mint a tőled duplán elkért árért megrendelik e te címedre és nevedre az adott cikket ebay-ről, Aliról, vagy akárhonnan, mellesleg az ingyenes szállításért is felszámítanak egy-két ezrest, mondván, hogy külföldön van a boltjuk.
-
Janos250
őstag
válasz
KFORboy #12707 üzenetére
Én régebben vásároltam tőle, korrektnek tűnt. Egy bajom volt vele, hogy az Örs környéki sokemeletes házakban alig találtam meg azt a lépcsőházat, ahol van.
Ha jól emlékszem, a hobbielektronika fórum saját boltja.
Igen, a webshopok néha nagyon átverősek. Én is vettem 35 ezerért szivattyút, ami kapásból rossz volt. Fizetni a futárnak kellett készpénzben. Az eladóról semmit nem tudtam meg, csak a hirdetett telefonszámát. A futár cég nem volt hajlandó megmondani, ki az illető. Azt mondták, nem tudják, pedig csak tudták, kinek kell a pénzt odaadni. Azóta is hirdet ugyanazzal a telefonszámmal, változó névvel, várossal.
Annyit sikerült kiderítenem, hogy valami lengyel webshopból rendeli meg az én nevemre.
Azóta akkor sem rendelek olyan webshopból, ahol nincs személyes átvételi lehetőség, akkor se, ha futárral akarom hozatni. -
JóGéza
aktív tag
válasz
KFORboy #12681 üzenetére
Szia!
Ilyesmi teszterről van szó? -
válasz
KFORboy #12683 üzenetére
De lehet, avrdude-dal, illetve legkönnyebben avrdudess-el. ISP header-ön keresztül tudsz hozzájutni, ha van ilyen programozód, ha nincs, egy másik UNO-ból is tudsz építeni könnyen. Az így kinyert hex fájlt aztán ugyanezen módon vissza is tudod írni!
A kinyert hex fájlt aztán lehet disassembler-rel visszafejteni assembly kódra, ez ugyan nem C program, de vissza lehet belőle következtetni a program működését, ebben talán tudok segíteni. -
válasz
KFORboy #12658 üzenetére
#include <avr/wdt.h>
#include <avr/io.h>
#define VCHECK 666
#define DELAY_3HOURS 10800000UL
#define DELAY_10MINS 600000UL
#define DELAY_400MSECS 400UL
void setup(){
digitalWrite(PIN2, LOW);
if(is_vcheck_ok())
{
reset();
}
attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(PIN3), reset, HIGH);
digitalWrite(PIN2, HIGH);
delay(DELAY_3HOURS);
if(is_vcheck_ok())
{
digitalWrite(PIN4, HIGH);
delay(DELAY_10MINS);
digitalWrite(PIN2, LOW);
delay(DELAY_400MSECS);
digitalWrite(PIN4, LOW);
}
else{
reset();
}
}
void loop(){
}
bool is_vcheck_ok(){
return VCHECK < analogRead(PIN1);
}
void reset(){
noInterrupts();
wdt_enable(WDTO_30MS);
while(true){
}
} -
Janos250
őstag
válasz
KFORboy #12669 üzenetére
Közben ráakadtam az arduino.cc-n az arduinos multitaskingre, hogyan lehet több loop. Mivel az arduino.cc-n van, nem mások által hozzábütykölt valami, hanem az EREDETI arduino része.
Van a mintában 3 loop:
loop(), loop2(), loop3()
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/MultipleBlinks" // IMPORTANT:
// When multiple tasks are running 'delay' passes control to
// other tasks while waiting and guarantees they get executed."Meg lehet persze kerülni másként is. De minek?
-
Janos250
őstag
válasz
KFORboy #12662 üzenetére
Mint az előbb írtam, a te problémádra is a többszálú program lenne a legegyszerűbb, legjobban áttekinthető, és legbiztonságosabb megoldás.
void rutin1(){
Ha pinA aktív, akkor örülök, és teszem a tennivalót
delay(1000); // vagy akár 24 óra, van akinél több, vagy kevesebb
};
void rutin2(){
Ha pinB aktív, akkor meg az ilyenkori teendőket teszem
delay(1000);
};
void rutin3(){
Ha pinC aktív, akkor meg a C teendőket teszem
delay(1000);
};
Ezeket kell egymással párhuzamosan "egyszerre" futtatni. -
-
-
válasz
KFORboy #12653 üzenetére
Ha nem kell túl nagy pontosság, akkor
for (i=10800;i>0;i--){
//valamit csinálsz, ha kell
delay(1000);
}
//3 óra múlva ideér a kódHa pontosság kell, akkor RTC modul.
Első módszer mindentől függ, a belső kristály pontosságától, a szoba hőmérsékletétől, és persze attól, mit csinálsz még a cikluson belül.
A kettő közt van valahol, ha timert használsz. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OTP Bank topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- E-roller topik
- További aktív témák...
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged