Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• JulianSinulf

őstag

válasz mindenes24 #22055 üzenetére

Van aki tanítson?
    Az ide vonatkozó IPC szabványokat ismered? A 610 a gyártásé, a javításét fejből nem tudom. Azt már rég kaptam. Jó, hogy javítok...

A vastagság is számít, de sokkal lényegesebb az összetétel. Például az ólmos "mérgező", nem célszerű belélegezni. Az ólommentest sem. Egy szűrős elszívó hasznos tud lenni hobbira is. Melóhelyen mondjuk elfújásra állítottam, mert nem szív el semmit. Így viszont odébb kergeti a füstöt és nem lélegzem be közvetlenül.

Az ónoknak van folyasztószer tartalma is. Ez sem mindegy. Egy vastagabb ón általában többet is tartalmaz, mint egy vékonyabb. Százalékosan van meghatározva, szóval... Hogy neked mi jön be, ki kell próbálnod. Én az 1,5%-ost szeretem, mert nem hagy annyi koszt, könnyebb lemosni. Viszont ügyesebben is kell vele forrasztani, hogy szép legyen. Van, aki a 3%-ost szereti és koszosan is hagyja a panelt...

Melóhelyen 0,23 mm van a kofferomban, mert ezt nem használja mindenki és nehogy lába keljen. Vagy elhasználják. Nagyon sűrű lábú alkatrészekhez kell vagy nagyon kicsi SMD-hez.
    Általánosságban 0,25 és 0,5 mm-t használunk. Utóbbi jó relékhez, ellenállásokhoz, kondenzátorokhoz, csatlakozókhoz amik THT-k. Vagyis furat szereltek. SMD alkatrészeknél a nagyobbakhoz, mint a nagy tekercs a táp körben, nagyobb diódák, ilyesmi. A vékonyabb meg minden egyébhez, ami ennél kisebb.

Én itthon a 0,5 mm-est használom kábelekhez, egyebekhez. Van még 0,7 mm-es is az állványon, de azt nem szoktam használni. Ezek 3,5%-osak. A ládában meg van vastagabb, meg ólmos is.

Egy-két példa: DVI csati. A lábakhoz jó a 0,25, a szélekhez inkább a 0,5. VGA csati, a 0,5 teljesen jó. HDMI vagy DP csatihoz 0,25, bár oda a 0,23 inkább alkalmasabb lenne. Persze, ha csak beülteti az ember és már van ott ón, akkor meleglevegő :D

Itt egy táblázat méretekkel SMD-hez:
    Az imperial szerint (kiállításokon úgy láttam, hogy ezt használják), 0201-es alkatrészmérettel is dolgoztam már, illetve egyes paneljainkon megtalálható. 01005-tel talán még nem, hacsak nem a mobiloknál úgy 14 éve. Szerintem a mostani paneloknál nem használjuk.

Új hozzászólás Aktív témák