-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz
qisqaqas #3655 üzenetére
1366x768-on használom én is.
Eleve nincs ablakdekoráció, vékony a panel (ha van egyáltalán panel), ezáltal több a hasznos munkaterület. Igaz, ezeket meg lehet oldani Openboxon is (ami egyébként tud tilingot is, scriptelve).
Számomra kényelmes, hogy ha szükség van több ablak egymás mellé/alá/fölé helyezésére, akkor nem kell baszkurálni az egérrel, hogy átméretezzem, vonszoljam őket. A tiling nem azt jelenti, hogy kötelező bélyegkép méretűre osztani a munkaterületet. Hátránya (már akinek az): relatíve ritkán látod a háttérképed
De kb. ennyi.
De nyilván rábeszélni senkit nem akarok, fasza az az Openbox, arról váltottam én is (csak ott meg az xml formátumú konfig egy ocsmányság).
-
N0zer0
senior tag
válasz
qisqaqas #3541 üzenetére
Oké, lehet úgy is, billkombókkal, de akkor minek használsz Asztalt, meg úgy akkor általában KDE-t? Mert ha billkombózol, akkor tényleg feleslegesen eszi a KDE a gépeden az erőforrásokat, és használhatnál sokkal soványabb asztali környezetet / ablakkezelőt. Sima háttérképet nézegetni, meg billkombózni lehet azokon is, arra akár egy Openbox is bőven túl sok.
Azért örülök, hogy végül biztosan leesett
-
_Dumber_
őstag
válasz
qisqaqas #3484 üzenetére
A tcpdump -tupan | grep 192.168.2 kimenete üres. Közben mikor futott probáltam virtuális gépen felderíteni a nyomtatókat (samban megosztva, csak sehol sem látszik)
A sambalog:
Virtuális gép (log.win7) - mai bejegyzés
[2015/06/09 09:49:33.338226, 0] ../source3/printing/print_cups.c:151(cups_connect)
Unable to connect to CUPS server 192.168.2.1:631 - Hibás fájlleíróA 7 óra előtti bejegyzések még otthon voltak,. Próbáltam elérni a router CUPS-szerverét.
6.53 után már ez biztosan nem elérhető, mert munkahelyen csücsülök.Szeintem a CUP lesz a kudas, mert ha az rendesen kitenné a nyomtatókat (pl látná a libreoffice is) akkor samba is átvenné és megosztaná.
A hiba kb egyszerre jelentkezett hétvége óta (ne kérdezd hogy mit állítottam el - ha egyáltalán én tettem...)szerk:
miért is gondolom, hogy nem a samba a hibás:
Jelenleg a samba így van megosztva:
Ezzel eddig tökéletesen működött. Most, hogy valami nem jó, hozzáírtam a végén lévő részt (ami azőta már be van kommentezve). Ha az aktív, akkor a winek látják az ott megadott nyomtatót, de nyomtatni nem tudnak vele. Azaz, a samba rendesen kiadja a nyomtatókat, de csak azt amit ő is el tud érni... Csakhogy a CUPS-os nyomikat nem éri el és a sambaserver sem látja.. mint ahogy a libreoffice sem....
-
qisqaqas
senior tag
válasz
qisqaqas #3394 üzenetére
sleepelés nem megoldás, sem a for ciklus, az sh kiszervezés felesleges.
Sleep lassít rajta és kiszámíthatatlanságot növeli, for ciklussal nő a hibalehetőség, és bonyolultságot okoz, a kiszervezéssel sokat nem érek el mert két " közé téve a kommandot teljesen jól megvan a konfigban is.
Ezzel nagyjából jó a cucc:
bindsym --whole-window $mod+button4 exec "xdotool click --clearmodifiers --repeat 10 --delay 1 4 mouseup --clearmodifiers 4"
Még mindig van olyan amikor a 10 helyett 2x-3x annyit ugrik(gördítéssebességtől függetlenül) de legalább nem ragad be.
-
spammer
veterán
válasz
qisqaqas #3394 üzenetére
Csak tipp, mert nem tudom kipróbálni, i3-at sem használtam még: sleep vagy valami hasonló megoldással nem lehet megakadályozni, hogy újra elkapja és lefuttassa? Ha más nem, akkor berakni egy .sh fájlba az xdotool commandot és azt meghívni a bill kombóval, aztán a script végén valahol megszakítani mondjuk 1 másodpercre.
-
spammer
veterán
válasz
qisqaqas #3389 üzenetére
Hiába adok neki bármilyen más nevet: xterm, xterm-256color, xterm-termite, semmivel nem működik.
Termite alatt tökéletesen működik, de annak ugye saját konfigja van, nem .Xresources-ból szedi a dolgait. Csak abban meg nem működik a w3m image display a rangerben, míg urxvt-ben igen. Továbbá nincs daemon módja, míg a urxvt-nek igen.
Viszont urxvt-ben meg nem mennek ezek a színek, továbbá van egy fasza underscore bug is 14-es betűméretnél: nem mutatja az underscore karaktert. A 13-as méret meg túl pici, a 15-ös meg túl nagy. Csak hogy nehogy még véletlenül is legyen egy olyan terminál, amiben minden működik normálisan.
-
Rimuru
veterán
válasz
qisqaqas #3328 üzenetére
"Stumpwm is említésre került, on the fly módosítható." - Ezzel nem vagyok megelégedve, legalábbis a beépített függvényekkel. loadrc, meg társai hajalmosak elfelejteni megcsinálni pár dolgot. Persze kézzel megy de nem kényelmes ha több dolgot akarok módosítani és azt alapból rögzíteném configban.
Amúgy tinywm az mindig kimarad a listákból, pedig jó cucc.
-
spammer
veterán
válasz
qisqaqas #3328 üzenetére
You will not find buttons, icons, title bars, tool bars, or any of the other conventional GUI widgets.
StumpWM is not
Minimalist
Narrow Scope
Configured by editing the source directly
A full blown desktop environmentOké, hogy hackelhető, de hogy ez akkor mitől nem minimalista (mármint a GUI), azt nem tudom.
Majd egyszer erre is ránézünk, meg ott van még az xmonad meg a bspwm is, csak hát idő kellene mindhez.
Egyelőre jó ez az Ószom, de a wikijét jobban karbantarthatnák.
-
spammer
veterán
válasz
qisqaqas #3323 üzenetére
i3-at kipróbálom majd, tetszik videók alapján az is (meg egy rövidke időre láttam egy másik gépen), csak úgy voltam vele, hogy ha újat használok (Openboxról tértem át), akkor minél jobban konfigolhatót akarok.
Nem mellesleg jó gyakorlás/alapozás a luához is. Eddig elégedett vagyok vele.
-
F34R
nagyúr
válasz
qisqaqas #3323 üzenetére
Nalam is volt termite. sot meg st is. Utolso abszolut nem jott be kb olyan lightweight mint a xterm kicsit tobb lehetossegel bir. Termite mondjuk nem tudom miert hivja be mukodeskor a at-spi2-atk es at-spi2-core-t, meg hat a font kezelese sem epp a legkielegitobb szamomra.
DE? Viccelsz, utoljara akkor hasznaltam mikor Socket A-s Athlon XP-m volt a Mint Gnome2-s distro szemelyeben. Azota semmit.
-
F34R
nagyúr
válasz
qisqaqas #3296 üzenetére
Akkor en is leirom a hasznaltakat mint volt Archos
Disztro: Gentoo amd64 nomultilib
Kernel: 3.14.33-gentoo
Init: OpenRC
Device manager: mdev
shell: zsh
editor: vim
audio player: mpd + ncmpcpp frontend, cmus
video player: mpv + ffmpeg
window manager: herbstluftwm
terminal: urxvt
terminal multiplexer: tmux
imager viewer: sxiv
web browser: qutebrowser, firefox
file manager: ranger, mcnagyjabol ennyi.
-
Rimuru
veterán
válasz
qisqaqas #3296 üzenetére
Egy gyors lista, van ezek között minden. Simán lehetne még bővíteni/"javítani" én se írtam bele mindent amit használok.
-
spammer
veterán
válasz
qisqaqas #3275 üzenetére
Ezen is egy fos a touchpad, mint a mai gépek többségén is. Én sem szeretem, főleg, ha nem lehet beállítani rendesen, hogy gépelés közben letiltsa, akkor agyfaszt kap az ember, ha gépelés közben hozzáér az XL-es touchpadhez a csuklója és a kurzor össze-vissza ugrál. Ha ráadásul érdes/recés is a touchpad felülete, az nálam már kb. kizáró ok egy gépnél. Enyém mondjuk sima felületű, ennyiben okés. Amúgy egyik haveromnak azt hiszem pont olyan Lenovoja van, bár ő átlagjúzer és Windowsozik, szóval neki tökmindegy nagyjából minden.
(#3276) F34R : persze, be volt másolva xorg.conf.d-be (sőt, próbáltam mindenféle változatot), friss kernel akkor sem ismerte fel. LTS kernelhez meg nem is kell semmi hozzá. Annyira nem fontos, hogy kernelt forgassak (hiszen megfelel a felrakott LTS kernel is). A múltkor már más miatt forgattam kernelt, cirka 3 óra volt, úgyhogy inkább most kihagyom.
-
spammer
veterán
válasz
qisqaqas #3273 üzenetére
synclient mindkettőnél:
Couldn't find synaptics properties. No synaptics driver loaded?
Viszont Ubuntun 3.13.0-45-generic kernellel simán működött. Archon meg LTS kernel nélkül fel sem ismerte sehogy (hardvert sem listázta sehol). Synaptics, evdev stb telepítve volt.
xinput list (Ubuntu): PS/2 Elantech Touchpad (ez lesz a megfelelő)
xinput list (Arch) Azt hiszem PS/2 Mouse-nak látta az LTS kernellel (most épp nem tudom megnézni). [Wiki] erről, de hiába, mert fel lett rakva az csomag is, a friss kernel azzal sem ismerte fel.Most már gondolom lehetne Arch alatt is variálni .conf fájlokkal, így, hogy az LTS kernel már felismerte a hardvert. De nem érdekel annyira, mert most működik buherálás nélkül is. Meg annyira sűrűn úgysem használom, csak azért jó ha van, mert kellhet néha.
-
rii
nagyúr
válasz
qisqaqas #3166 üzenetére
az OS-t mindenképp csak angolul... utálom, amikor magyarul akar gagyarászni ... telefonom is angol ... azt a 3 menüt amit használok ... hackitost is tolhattam volna maygarba' ... de neeeem .... nem is értem, egyesek miért erősködnek, hogy az OSX magyarítva legyen ...
havernak is kikönyörögtem, h ne magyarul, hanem angolul nézzük már a Linuxát.
azzal réveltem, hogyha gebasz van, és aki segít, az angolul fogja mondani ....
(#3167) bob.zxr:
2003 óta doglozom budapesten ... volt hogy havi 160 munkaóra mellett még 100 óra túlóra ... most, 36 évesen úgy értem, egy életre kidolgoztam magam.... sokszor este 10-11-12, hajnal 1kor mentem haza ... és 10-re bent kellett lenni ...
még a 3D-t, illustrator, PS-t se tudtam tanulni, ami érdkelne .-)
szóval nehéz téma ez a kva angol ...lehet h azért megpróbálom az arch linux-t feltenni ...
végólis annó red hat-ot is pakoltam fel .... meg a debiant is sikerült többször is ... persze hogy segítéséggel ... de sikerült ... és ott semmmi nem volt automatizálva ... mindent be kellett lőni ...
.-/ -
elttiL
senior tag
válasz
qisqaqas #3120 üzenetére
Tévedsz. Értem az Archlinux lényegét, megérteni nem akarom. Fel kellene tennem egy nagyon rövid időre, gondoltam szkripttel pikk-pakk felmegy, megcsinálom amit kell és jónapot, még az egyéb dolgokat is felrakattam (firefox stb.), hogy kicsit szétnézzek, ne adj isten kicsit még utána is használjam, ha már felteszem ezt. (általában win mellett van fent egy Ubuntu nálam, de az alatt sajna nem működött amit szerettem volna, külföldi fórumban irták, hogy archlinux alatt sikerült a történet.
Az ajánlott Antergos-t megnézem.
Kérem, hogy indulatokat ne váltson ki az ha ettől a linux-tól csak ennyit akarok, amennyit. (remélem feltünt, hogy nem szaroztam semmit, becsülöm, hogy otthagyom telepítéskor pl.: az ubuntut, és mire újra mellé ülök lehet vele dolgozni)colomb2: akkor lehet, hogy rosszul fogalmaztam: a két különböző kiadásnál (02.03. ill 04.02.) cd-ről boot-olásnál nem ugyan az fogadott a végén (még mielőtt egy billentyűt is lenyomhatna az ember fia), a későbbi kiadásnál valami zizi van, biztos csak nálam.
De tök mind1. Megoldom valahogy. -
elttiL
senior tag
válasz
qisqaqas #3113 üzenetére
...az a helyzet, hogy nem lépésenként telepítettem, hanem egy script futtatásával, mindent beállított, szépen feltette az irodai s egyéb programokat stb. nincs tudásom, hogy belenyúljak és rendbe tegyem. Az user/pass biztos hogy jó, mert nem grafikus felületen beenged...
-
Siriusb
veterán
válasz
qisqaqas #3100 üzenetére
Nos, azt kell mondjam, nem raknám vissza a rendszert HDD-re, pedig nem valami nagy szám SSD-t raktam a gépbe, egy Kingston V300-t. Tizenéves gépnél észrevehető a különbség.
Bírom, ahogy a Thunar a képembe ugrik a gyorsbillentyű megnyomása után. Kikapcsolás 2 mp! Persze nem minden területen hozott látványos változást a csere, de összességében, véleményem szerint, megéri, ha valaki még egy kis pluszt szeretne kicsikarni a gépéből. -
Istju
senior tag
válasz
qisqaqas #3074 üzenetére
Szia.
Nem egészen értem a következő véleményed:
"VérIstvánMode: Activated
Már a harmadik sornál elvérzik nálam. Mi az hogy loadkeys hu? Hogy fogok tudni én azon gépelni? Tudvalevő, hogy a colemak kiosztás sokkalta jobbabb.
VérIstvánMode: OFF"
Nálam a loadkeys hu minden esetben, minden gépen működik. Mi ez ellen a kifogásod?
Kifejthetnéd bővebben. Esetleg, ha tudsz egyszerűbb és jobban működő parancsot a telepítő média konzoljának magyar karakterekre való átkapcsolására, akkor kérlek oszd meg velem.
Biztosan hiányosak az ismereteim. Segíts rajtam.
Köszi -
Rimuru
veterán
válasz
qisqaqas #3074 üzenetére
A leírást nem néztem, nem akarok telepíteni. ;]
"Ha az Arch rolling, akkor kérlek előremutatásként tessen használni gpt-t. Esetleg UEFI-t" - ezzel nem értek egyet, nincs 2TB-nél nagyobb lemezem, bőven elférek 4 elsődleges partícióval (még örülök is neki), UEFI-t se használok (ez Windowsnál lenne érdekes). Utóbbi se hoz semmi olyan újdonságot ami egy átlagfelhasználót érint, max könnyebben el tudja cseszni azzal hogy már kattintani is tud az irtó ronda felületen.
A lényeg hogy azért mert rolling szerintem még nem kell az újabb technikákat használni amíg nincs olyan tényező ami indokolná is azt.
-
spammer
veterán
válasz
qisqaqas #3037 üzenetére
Köszi, most már nem piszkálom, meg ez amúgy is csak teszt rendszer egyelőre, de majd hamarosan megy fel élesben is (ha minden jól megy addig), akkor majd kiderül, akarja-e az igazságot a networkmanager.
_Splash téma: nekem ma lerohadt a rendszer a plymouth+slim kombó miatt, de egy gombot nyomva eltűnt a splash és mutatta a konzolt, így látszott a hiba. Normál esetben, ha minden működik, és nem tesztről/debugról van szó, akkor én szívesebben bámulnék valami képet addig, amíg tölt.
-
Ereshkigal
őstag
válasz
qisqaqas #2982 üzenetére
Nálam hasonló volt a helyzet. Minimális linux tudással elhatároztam, hogy én akkor is Arch-ot teszek fel!
Kinyomtattam 100+ oldalnyi Arch dokumentációt, aztán nekiestem, hegesztettem napokig, majd összeállt a rendszer. Viszont egy átlagos kezdő szerintem nem ilyen.
Egyébként egyetértek. -
Istju
senior tag
válasz
qisqaqas #2982 üzenetére
Szia. Az Arch azoknak való, akik hajlandóak megismerni a rendszer felépítését, működését. Van amikor egy kezdő sokkal bebefogadóképessebb, mint egy haladó. Az Arch linux filozófiája egy rendszerközeli adminisztrációt feltételez. Nem kell más hozzá, csak nyitott szellem. A kezdőknek épp a legendás arch wiki miatt ajánlanám a rendszert.
-
_Dumber_
őstag
válasz
qisqaqas #2982 üzenetére
Modjuk 0 tudással ne az archwiki alapján rakja fel
Ezeket viszont kipróbálhatja:
Antergos (full arch)
Manjaro (arch +saját repoval)A blogomban olvasható a különbség
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged