-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
9 MB-ot nem tudom milyen teszten mértek, de az durva. Én kicsit konfigoltam rajta, kapott 1-2 (moduláris) plugint, de semmi heavy cucc, most jelenleg pár ablakot futtatva 35 MB az awesome process a htop szerint. Másik gépre majd valamikor lesz még Arch telepítve, ha lesz időm rá, akkor az elején leméregetem majd ezeket a dolgokat.
Majd számolj be mindenképpen, ha sikerült beszerezned egy ilyen régi masinát, kíváncsi leszek, hogyan muzsikál.
-
spammer
veterán
128-256 MB RAM, te jó Isten, egyáltalán kapni még olyan gépeket?
Azok konzolos/terminálos módon kívül szerintem használhatatlanok. Böngészés egy élmény lehet GUI-n. Ha egyáltalán megnyílik a böngésző.
Openbox és Awm között én nem tapasztaltam sok különbséget. Az Awesome a nagyjából üres Arch-on olyan 105 MB körül indított a htop szerint (amiben benne van már egy megnyitott terminál amiben a htop fut). Ennyit kajált nagyjából egy Openbox is. Belakva is jelentéktelen a különbség, mind memória, mind CPU terén. Most nálam olyan 160 MB környékén indul, de már ezt is sokallom.
-
Blum1866_2
tag
Jó, a Unity is vacak de a legtöbb embernek default beállításokkal tökéletesen megfelel, stabil na és persze van VSync.
KDE pont azért egy hulladék mert ahogy whbear kolléga is írta: túl bonyolult. Nagyon sok halál felelsleges funkció meg alapértelmezett program van benne amiket karban kell tartani. Ebből következtetve instabil és bugos. A gépigényről már nem is beszélve.
Ha tweakeled egy délutánon át akkor fogjuk rá, hogy elfogadható de a hozzá készült Qt-s szintén hulladék programok miatt már végképp elviselhetetlen. Jól használhatóak de pont a programozási szempontból való elcseszettsége miatt soha de soha nem lesznek olyan jók/stabilak/gyorsak/kicsik mint egy jó GTK app.Tény, hogy mindenki inkább a Qt felé mozog de ez kizárólag azért van mert a GTK fejlesztése egyhelyben ácsorog.
-
whbear
senior tag
Igen, confirmed. Nekem az Amarok csinálja ugyanezt. Plusz a már leírt első indítás bug. Tálcára le, tálcáról fel és megszűnik a betöltést jelző forgó ikon és a procit sem tekeri. Utána nem csinálja az újraindításig. Amúgy nagyon meg vagyok elégedve vele így is. Majdcsak rájövünk egyszer...
-
Fritz Teufel
addikt
A helyesírás a kommunikáció szabványa azért, hogy mindannyian egyet értsünk és nem egyetértsünk. A helyesírás nekem is a szívügyem, még, ha nem is maradéktalan.
Legalábbis ez az én meglátásom. Azt gondolom, abban mindannyian megegyezhetünk, hogy a szabványosítás az emberiség kollektív intelligencia fejlődésének egyik komoly mérföldköve.
Egyébként korábban és is utána néztem a fordításnak itt a Linux családon belül és nem olyan egyszerű az. Miután az ember átment a teszteken, kap egy sztenderd kézikönyvet a szakszavakhoz. Éppen azért, hogy a fordítások ne legyenek össze-vissza. Minden alkalmazásban ugyan azok a szavak legyenek használva ugyan azon kifejezésekre függetlenül a fordítótól. Bizony, még ez is szabványosítva van (szerencsére).
-
Fritz Teufel
addikt
Virtuális gépre már felment, igaz, kellett pici segítség. Nem hiszem, hogy élesben lenne különösebb probléma. Nem is az install lehet a komoly kihívás, hanem a belakás. Mivel a kézi telepítés elsőre ment, így a script olyan furcsa érzést kelt bennem. Mintha csalással akarnék bejutni egy csapatba. Szóval, kézzel lesz a mutatvány végrehajtva.
-
whbear
senior tag
És hogy hozod vissza az ikonokat?
Ez az indítási folyamat visszajelzése nekem is gondot okozott a számlázó programnál. Kikapcsoltam és azóta rendben van. Egyébként nem minden alkalmazás támogatja ezt. Főleg a gtk-sok nem.Ha valakinek nem szólna az Amarok: Telepíteni kell ezt: gst-plugins-ugly
-
whbear
senior tag
Azt csinálja a KDE, hogy mikor bekapcsolom a gépet, felbootol és elindítok egy alkalmazást akkor a tálcán az ikonja forog és nem áll meg, de az alkalmazás rendesen elindul, viszont tekeri a procit 15%. Ha leteszem tálcára és vissza akkor megjelenik a rendes ikon. Ezután ha indítok mást, vagy bezárom akkor is rendesen elindul. Ez a jelenség a gyomlálás előtt is megvolt. Neked nem csinálja?
-
whbear
senior tag
Ezeket szedtem ki: /usr/share/autostart --krunner, kalarm, kadressbookmigrator, konqy_preload, korgac főleg a krunner ette a ramot. Akonadit így: ~/.config/akonadi/akonadiserverrc Autostart true-ról false-re állítottam. Search kikapcsolva, startup shutdown-ban a nem használt démonokat mint pl DNS-SD, Write, Remote, URL notifier, meg ami nem kell. Így indításkor 245M, 0,3% proci. Gyors, szép, minden kifogástalanul működik. Bluetooth Stereo is. Át kellett értékelnem a KDE-t. Nagyon megszerettem.
-
-
Fritz Teufel
addikt
Hát, irigyellek titeket. Próbálkoztam a 'wine-wot-ati'-val és a 'wine-wot'-tal, de azok még csak települni sem hajlandóak. Mind a kettő telepítése végtelen loop-ba torkollik, nem tudja létrehozni a csomagot. A sima Wine felmegy, és a Playonlinux is, a WoT torrent elindul, majd 60-80MB letöltése után hibaüzenettel kilép. Soha nem jut tovább. A mutatvány disztró független. Soha többet nem veszek olyan laptopot, amiben ATI kártya van
ennyi szívni miatta!
-
Rimuru
veterán
A konfigurálhatóságot és a lua nyelvet hozom fel (ez a kettő lényegében össze is kapcsolódik). A tilling ablakkezelést meg kell szokni és tanulni (és be kell állítani) utána nagyon kényelmes tud lenni. Bármilyen gép el ülök, mindig szidom hogy nem azt csinálja amit szeretnék.
Blum1866_2: Visszatérve a dmrc-re, olvasgattam valamit és ott belefutottam így már lehet semmisnek venni amit korábban mondtam.
-
Fritz Teufel
addikt
-
BoB
Topikgazda
Na majd azt én tudom nekem mi kell
Ha valakit érdekel, blogbejegyzésemben megtalálja az Arch telepítő scriptem.
-
Fritz Teufel
addikt
Próbáltam, de nekem szükséges, hogy működésében a lehető legjobban hasonlítson a TC-re, így 14-15 éves használat után vastagon beidegződött. A Double Commanderrel az első dolgom volt véletlenül törölni egy fájlt. Vagyis, muszáj volt cserélni. A Krusader szinte egy az egyben képes úgy működni. Pici az eltérés, azt még meg lehet szokni.
-
_Dumber_
őstag
Az előbbi hsz-emben lévő csomagok után nekem is megy a lejátszás a mindennel.
A problémám csak az (tudom.. ez legyen a legkisebb bajom), hogy az ARCH azért különleges, mert csak azt rakunk fel ami mindenképpen kell.. most meg felraktam egy rakat dolgot, ami nem biztos, hogy kell....és nem tudom, hogy mi oldotta meg a gondom.(Legközelebb mikor archot telepítek, majd egyesével rakom fel.. aztán majd tudom, hogy mi kell
)
Egyébként a mostani állás szerint a nyomtatókon kívül minden fent van.
Bootidő az Antergos-hoz hajaz.
Van pár dolog, ami kellemesebb mint a manjaron.
Rendszerfutás alatt a sebesség verhetetlen. Eddigi leggyorsabb linux ami valaha is fent volt a gépemen.Ami nem sikerült:
- Vmplayer 5.x. Egyszerűen nem indult el. Most a 6.x van fent, és ez megy, de régebben ezzel gondom volt.. majd tesztelem.
- Kernel 3.15 nem jött össze.. kb minden 8. újraindítás után fekete képernyő. Lecseréltem a 3.14 lts-re. Ezzel még nem volt hibám. Megjegyzem a vmware is csak ezzel megy. -
Istju
senior tag
Szia.
Itt már többen leirták, hogy az Arch-hoz tanulni kell. Amig nem tudod normálisan telepiteni, és beállitani, addig ne használd élesben. Amennyiben ezt a tanácsot megfogadod, nem lesz semmi problémád. Amennyiben ezt nem tartod be, magadra vess, és ne az arch-ra köpködj.Vannak itt, kik szivesen segitenek, de a Te hozzáállásod nem megfelelő. [link]
Bocsi a rövid i betűkért, véletlen a régebbi Chrome-ot inditottam. :-) -
N0zer0
senior tag
Lehülyézést meg csak attól fogadok el, aki legalább virtuális gépen megcsinálja leírás alapján (nem, nem, ilyen egyéni, titkos fogások kizárva, rendesen, a hivatalos wiki szerint gondoltam, meg a legújabb arch dual lemezképpel), működőre, hogy aztán be is bootol neki a telepített alaprendszer.
-
Apollyon
Korrektor
Az igen.
Azért mert nem tudtál bánni a titkosított partíciókkal nem kell egyből leírni az Archot meg az egész linux világot.Egyáltalán, minek neked titkosított partíció? Otthonra halál felesleges, hát még akkor ha nem is értesz hozzá. A fő probléma viszont ott van hogy alapjáraton arrogánsan állsz hozzá a témához.
Mondjuk én nem feltétlen az Ubuntut ajánlottam volna, de neked valszeg jó lesz.
-
Blum1866_2
tag
Szerintem meg WM-tol. Pont tegnap jottem ra erre (ismet)
Merthogy felraktam a glmark2-t,hogy megnezzem mit tud a gep. Akkor neztem a logban,hogy elfelejtettem felrakni az nv drivert. Ekkor meg volt Vsync (xfce beallitasokban belehet allitani csak azt tudnam,hogy ez mi a banatert nem tortenik meg alapbol..na mindegy).
Szoval felraktam az nv drivert,restart es megint nem volt vsync. Ekkor durrant el az agyam es raktam fel a compizt,azzal mar volt Vsync restart utan is.Erdekes,hogy pont a driver kavarja ossze a dolgokat. Nem mintha olyan nagy dolog lenne,hogy Compizt kell hasznalni,csak +1 felesleges nyug.
Nalam amikor nem volt Vsync akkor sehol,semmilyen lejatszoval nem volt. VLC,Mplayer vagy akar barmilyen flash tartalomrol is legyen szo. De meg ablakok mozgatasanal is lehetett latni.
-
MKLS
aktív tag
Azt tudom, hogy nem elsősorban a manjaro-tól függ, viszont nálam eddig disztrótól függetlenül Xfce alatt mindig volt video tearing 0.8.9-alatt is, nemrég néztem Xubuntu 14.04-et, pedig az relatíve friss. Ma clean install 0.8.10 és sem popcorntime-al, sem vlc-vel (1080p .mkv) nem volt tearing. Nem akarok hinni a szememnek. Pedig ez Xfce feature(remélem csak volt!)!
-
Fritz Teufel
addikt
Próbáltam már zárt driverrel telepíteni a Manjarót, de nem lehet. Az elején hiba a videókártya driver betöltésnél. Nem támogatott. Majd fut tovább a betöltő, de mielőtt betöltené a xorg-ot, elakad corrupt memory-val. A zárt driver csak olyn Linux verziókon fog felmenni, amiknél a kernel maximum 3.2-es. Akár milyen hihetetlen, nincs új, működőképes driver a kártyámra.
-
Fritz Teufel
addikt
Lehet, hogy kicsit már ideges is voltam. Azt hittem, hogy a gépemen még bőven futtatható a legújabb Linux generáció és most nem kicsit csalódtam. A legújabb Winfos bezzeg vígan szaladna rajta minden kompromisszum nélkül.
Tudom, hogy erről az ATI tehet és nem az opensouce közösség, na de mégis... Úgy néz ki, kénytelen leszek a Winfost visszarakni. Feltehetem a Debiant, de Novemberben jön a 8.0 és akkor megint kereshetek valami mást. Nem fogok hetente telepítgetni, mert lassan már másra sem használom a laptopot, mint operációs rendszer telepítgetésre. A Winfos meg 5 évig ment röccenés nélkül és még defragmentációra sem volt szükség egyszer sem!Mint írtam, a nyílt driverrel telepítem. Aztán frissítem a kernelt a legújabbra és beállítom a dpm-et. A zárt driver-es telepítés nem támogatott, azt írja, nincs driver.
-
Fritz Teufel
addikt
A megszakítás kinyírja az operációs rendszert. Legutóbb, a harmadik újraindítás után már 3 percen belül magától összeomlott a Manjaro.
Nem értem, hogy mi baja lehet ennek a szemét laptopnak. Pepig elég erősnek kellene lennie még mai szemmel, bár a memória csak 800Mhz:
Sony Vaio VGN-FW21Z
CPU: Core2 Duo T9400 2,53GHz 6MB L2
FSB: 1066MHz
MEM: 2x 2GB DDR2 800Mhz
HDD: 500GB 4200rpm SATA
ODD: BluRay író
VGA: ATI Mobility Radeon HD3650 512/1510MB GDDR3A xorg omlik össze állandóan, majd magával rántja az egész rendszert. Eddig csak a SUSE maradt állva, bár hiába marad állva a rendszer, ha nincs DE. Az Ubuntu 13.10 kiállja a próbát és a Manjaro is bírta rc1-ig. A frissítés hazavágta a Manjaro stabilitását. Még a Debian is bedől a vasamon.
Elvileg a zárt driver működne jól a gépemen, de az csak 3.2-es kernelig támogatott, fölötte inkompatibilis, nem telepíthető. Az a lényeg, hogy az új kerneleken a nyílt diver nem támogatja a régi (series 7xxx alatti) kártyákat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- REpont és hulladékgazdálkodás
- LEGO klub
- Okos Otthon / Smart Home
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Filmvilág
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest