- Hisense LCD és LED TV-k
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Logitech Z906
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
martin66
senior tag
válasz police25b #11948 üzenetére
Ha akarsz tuningolni, akkor 1600, ha nem, akkor 1600X.
A RAM jó, hogy 3000 környékiben gondolkodsz, de ezt az alaplap támogatási listájából ajánlott kinézni olyat, ami a supported speed-en 2933-on vagy 3200-on megy.
Ha esetleg belefér, nincs nagy pénzbeli különbség:
Samsung 850 EVO 500Gb (Maximális SSD olvasási sebesség 540 MB/s, Maximális SSD írási sebesség 520 MB/s) ~52k
Samsung 960 EVO 512GB (Maximális SSD olvasási sebesség 3200 MB/s, Maximális SSD írási sebesség 1800 MB/s) ~71kFelesleges a 650-es táp és a tied csak bronz fokozatú. Csak magasabb lesz az áramszámlád a túl méretezett watt miatt és a bronz fokozat miatt (a pontos okokat a milyen tápegységet topik összefoglaltjában láthatod). Egy Gold 450-es elég egy 1080-hoz egy 1080 ti-hez ajánlott 550-es gold.
Ezeket ajánlott venni, egyikkel sem nyúlsz mellé, ha nem hiszed kérdezd meg a táp topikban: Seasonic G-450, G-550, EVGA G3 550, Corsair RM550x, Be Quiet! Straight Power 10 500W ekkora konfighoz.
-
pengwin
addikt
válasz police25b #11948 üzenetére
Tápon lehet még spórolni, ahogy előttem is írták. Nekem egy Chieftec Force CPS-550S hajtja a te összeállításodnál többet fogyasztó gépemet (1600X@4,1GHz, GTX970@1590MHz)
Többen ajánlották az 1600X-et, arra figyelj oda, hogy amellé nem jár gyári hűtő, azt külön kell majd venned.
Mondjuk ha az 1600-at túl akarod hajtani, akkor ahhoz is kell egy másik hűtő a gyári helyett.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
martin66
senior tag
válasz pengwin #11959 üzenetére
Tápon SOHA nem szabad spórolni. Mindig minőségit, jó besorolású (minimum bronz, de inkább legalább ezüst, gold) a fogyasztásnak MEGFELELŐ Watt méretű tápot kell vásárolni, ennyi az egész.
(pengwin: Nem neked szólok be, csak sose szabad spórolni a tápon, ilyet nem szabad mondani .)
-
Leon77
őstag
-
Chaser
legenda
arra gondol, egy táp legjobb hatásfoka általában középterhelésen van, mivel bronz fokozatú a táp nem is legjobb hatásfokúak közé tartozik
jelen esetben egy 500-as minőségi bőven sok, és ui. bronzzal is a konnektorból felvett energia kevesebb lesz ugyanannál a gépnél
én részemről egy 400-as goldot raknék max, aminek 90%-a legalább 12v - mondjuk magamat ismerve addig játszanék amíg ki nem tesztelem a max loadot, arra rászámolok peak-et és valszeg 300-350-essel is ellenne a konfig kényelmesen, 200-250w nettot ehet kb maxra terhelve ez a gép, bruttó meg a táptól függ mit ránt ki konnektroból, de az az érték gépre nézve lényegtelen -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
martin66
senior tag
(#11961) zzola
A kedvedért kifejtem röviden egy példával. De szakszerűen leírva, részleteket a milyen tápegységet összefoglalójában látod.
Példa:
Egy standard 80+ táp 650-es táp
- 20%-os terhelés: 82%
- 50%-os terhelés: 85%
- 100%-os terhelés: 82%jelen esetben egy 450-es gold táp bőven elég. 80+ 650 az kb annyiba kerül, mint egy 450 gold
Egy 80+ GOLD 450-es táp:
- 20%-os terhelés: 90%
- 50%-os terhelés: 92%
- 100%-os terhelés: 89%Alapon a rendszer, idle kb: 45-60 wattot eszik meg
Játék alatt kb: 190-220 watt
(1060-as GPU-val)Ebből kiolvasható, hogy a 450-es gold-nak a fele a kb játék alatti fogyasztása a gépnek, ekkor 92%-os hatékonysággal dolgozza fel a táp az áramot, míg a 650-nek a 220W az csak 1/3 és egy olcsó 80+os 650-nél kb 84%-os hatékonysággal dolgozza fel.
Magyarul akár 8-10%-al is kevesebbet is fogyaszthat a géped játék alatt és alap használat idle mellett is, mert kisebb a Watt számod és nagyobb hatékonysági mutató. (de ez ugyanez lejátszható standard 80+os 650-es és 450-es között is ott is 450-es fog kevesebbet fogyasztani, mert közelebb van az 50%-os terheltséghez)
(#11965) daa-raa
Az tény, hogy nem szakszerű a fogalmazás, de talán közérthető.(#11966) Chaser
Igen, ez is jó leírás.De javítsatok ki, ha valamit rosszul tudok. köszi.
[ Szerkesztve ]
-
hobizoli
nagyúr
válasz martin66 #11958 üzenetére
ezt az 500W-s dolgot ilyen 250+W-s VGA-nal remelem nem komolyan irtad
meg a gyarto is min 600W-t irt a GTX770-re is
tapoknal ez a Wattszam ez azt jelzi, hogy mennyi osszteljesitmenyt tud max ellatni tartosan, nem azt, hogy ez ennyit eszik, ha kell, ha nem
es sem ugy ertendo, hogy 500W-nal 12V-rol tud 42A-t, mert mas feszultsegek is jonnek ki belole, es a nem szamolhato csak az egyik feszultsegre az egesz, altalaban jelzik is a matrican, hogy melyik agon mennyi a max, meg egyes feszultsegagak osszesitett teljesitmenye mennyi lehetVcore meg kb 20% veszteseggel allitodik elo a VRM-n, azaz 100W CPU fogyinal 120W megy be a 12VDC-rol a VRM-be, hogy a 100W megjelenjen a masik felen (ezert is kell huteni azt is) meg egy-egy HDD 2-2.5A-t ker be szinten 12VDC-rol, amig felporog, utana mar csak 0.5-0.8A kell neki
regebben volt olyan gepem, hogy 2db K7 CPU, Radeon 9700Pro, 5 HDD, 2 DVDRW, 5 venti volt benne, na ott mar azert nem volt mind1 mi a tap inditaskor
Enermax 365AXVE tap eleg meleg levegot fujt ki magabol hatul vele, az Enermax 651P-VE 24P mar csak langyit
OK, hogy akkor meg nem ment kulon tap a VGA-ra is, de egy 1080Ti 250W az 20A felett van 12VDC-rol, meg az is biztos tobbet ker be ehhez, mert veszteseg meg hatasfok azon a VRM-n is van, ott kb 300W bemenovel szamolhatsz = 25A@12VDCisminek 3 HDD-s gep regen, 300W-s tappal, vagy 3 HDD indult el es a deszka nem, csak RESET utan lett POST kepe, amikor mar jutott oda is eleg Amper a HDD-k felporgese utan, vagy volt POST egybol de csak 2 HDD indult el idoben
az akkor volt cink, ha a rendszer HDD volt az, ami nem porgott felerdekes modon egy 450W-s tappal egybol megszunt a hiba, pedig akkor meg nem voltak ilyen nagyetvagyu VGA-k se
[ Szerkesztve ]
több drón kell ;P
-
Chaser
legenda
válasz hobizoli #11968 üzenetére
legkisebb vga-ra is 3-400w-ot tápot írnak a gyártók, nagy eséllyel azért, mert a gagyik a rájuk írt adatok felét sem tudják ( :
ha gtx 1060-ról van szó, nagyon csúnya lenne ha 250w-ot enne...1070 se eszik annyit
nekem soha nem volt semmilyen indulási problémám, 160-as táppal k_vadot is tuningoltam anno ( :
sőt, wr10-es e3400-es tuningjaim is valami 2-300-as táppal voltak:d
de mind minőségi volt_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
martin66
senior tag
válasz police25b #11960 üzenetére
De, ha nem akarsz tuningolni, akkor jobban megéri (ha pénz is van rá) az 1600X, mivel magasabb az órajele, mint az simáé 3,2 vs 3,6 továbbá 2 magos turbo boostja asszem XFR a neve, 4Ghz is fel tudja lőni CPU-t az X-nél, ami kevesebb magos játéknál jól jöhet, de kell hozzá még egy cpu hűtő is.
(#11970) zzola
Én viszont magyarázatra szorulok. Mivel elegánsan túl lépve ennyit reagáltál nekem "Ennek fussál neki mégegyszer..." és én neki futottam még egyszer kifejtve, hogy elmondjam mire gondolok és mi a gondolat menetem, hátha gond van benne, tudod mindig tanul az ember. Erre megint elegánsan ennyi választ kapok "1. Villamos végzettségem (is) van, nem szorulok magyarázatra! 2. Remélem sikerült a felső sávban elolvasni és megérteni, hogy melyiket topicban vagy." Hát nem tudom ....[ Szerkesztve ]
-
hobizoli
nagyúr
válasz Chaser #11969 üzenetére
az 1060 az ha jol emlexem 150W az nvidia szerint
az manapsag egy atlagos etvagyu VGA, azt meg egy ~5-600W-s tappal siman osszeraknam, de annal kisebbel semmikeppen enmnyilvan azert nem mind1 mi van a gepben mellette, egy i3-bol is az energiatakarekos T jelu 35W-s verzio, vagy a 7700K megtunnerolva
nyilvan nem a 10-12kHUF-s 700W-s taperomuvekkel kell probalkozni, ha mar van penz 80-100k-s VGA-ra is, mert azok tenyleg olyasmi kb, mint a gyali piaci PMPO 2000W matricas ketkazettas gyorsmasolos deck volt
regen azt a 651-s (530W-s) tapot 42k-ert vettem, a 365(353W)-st meg 27k-ert
es akkor az a penz nem annyit ert, mint manapsagtöbb drón kell ;P
-
ovics
aktív tag
válasz police25b #11972 üzenetére
az asus turbo nagyon nem ajánlott kategória, azért attól nézzél valami jobbat, vagy ha nem ódzkodsz tőle akkor inkább használtan, sokkal reálisabb árak vannak ott. (olcsóbban vettem majdnem új msi gaming x 1070-et mint amennyiért ezt a kosárba raktad)
(#11971) martin66
azt is tegyük hozzá hogy az 1600x-hez kell hűtő, mert az nem volt az összeállításban -
Chaser
legenda
válasz hobizoli #11973 üzenetére
igen, ami gyakorlatban inkább 120
"ezt az 500W-s dolgot ilyen 250+W-s VGA-nal remelem nem komolyan irtad" ez ismerős? kend írta, nem én
tartós használatra is max 450-es bőven elég lenne, ha 24/7-ben full load megy akkor is
tdp meg csak egy osztály, nem azt jelenti adott eszköz annyit eszik, annyit ehet max, és amd és intel is kicsit másképp értelmezi
de off end, van táp topik_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
ovics
aktív tag
válasz police25b #11972 üzenetére
sajnos pont kicsúsztam a szerkesztésből
a milyen asztali gépet topikban már ajánlottak olcsóbban helyette vga-t újonnan, az is teljesen jó, sőt, a legjobb hűtések között sorolják[ Szerkesztve ]
-
Sgt. Chris
aktív tag
ASUS ROG Strix B350-F tulajok! Akinek nincs még meg az infó: 0809-es BIOS! További RAM támogatás és a LAN stabilitás terén javításokkal!
Na nemsoká meglátom, mit mutat.
ASUS ROG Strix B350-F, AMD Ryzen 5 1600, 2*8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, ASUS RX470 4GB STRIX, Samsung EVO 970 250GB+Adata SP920 128GB SSD, 1TB+2TB WD HDD, FSP Hyper 600W
-
Savanya
addikt
Urak !
Használ valaki Gskill F4-3200C16D-16GTZB ramokat Ryzennel ? Sajnos gigabyte lapban csak 2933-on akar menni , bezzeg ennyit a 2666-os Avexiremmel is könnyedén tud .
Mobilszámom: 70-516-8068
-
tag
Még mindig sok a RAM-mal kapcsolatos kérdés.
Ne csak az alaplap QVL-t nézzétek meg. A memóriagyártónál is érdemes megnézni a QVL-t (ha van), illetve én pl írtam az asrock supportnak és a RAM gyártónak is mielőtt megvettem volna. Az asrock nem tudta megerősíteni hogy fog működni (nem próbálták azt a combo-t amit akartam), de a gskill válaszolt hogy igen, tesztelték, fog menni. Úgy is lett.
Másrészt már sokan leírták itt, hogy az alaplap/CPU-n is múlhat hogy fog-e menni pl 3200mhz. Ha ilyen gyors RAM az igény, akkor az zsebbe nyúlós lesz és általában csak "ryzen ready" ramokkal fog menni gond nélkül (samsung b-die chip). Ennek viszont ára van.
Az, hogy valakinél szerencsés a komponensek együttállása, egyáltalán nem jelenti azt, hogy másnak is menni fog. -
Leon77
őstag
válasz Savanya #11978 üzenetére
Én használok.
3066 stabil, 3200 elindul (néha bootloop), aztán ibt kifagy miatta, játék fagyás, random win fagyás. Próbálkoztam (igaz nem sokat) fesz emeléssel (egészen 1,4-ig) és időzítés lazítással is, de nem jártam sikerrel. Nekem a cpu-m sem túl tuningos darab, 3,9 a mx, amit ténylegesen stabilizálni tudtam, de ez kér 1,4 1 voltot. Feljebb nagyon megéhezik és nem láttam értelmét elmenni a lélektani (nálam) 1,45 voltos határig.
De a ram nagyon is bejátszik a cpu stabilitásba. Lehet, hogy flarex-el menne feljebb, de azt hiszem, hogy azt a plusz 3-5% teljesítmény növekedést nekem nem éri meg. Jól muzsikál ez így is nagyon.
Mert van élet a halál előtt:P AMD Ryzen 7 3700x, Asus x370 pro, MSI GTX 1080 TI GAMING 11G, 16Gb(2*8) trident z f4-3200c16d-16gtzb, Samsung M2 960 evo 250GB épített vízhűtés és saját készítésű kuckó
-
Savanya
addikt
-
M@cika
őstag
válasz martin66 #11962 üzenetére
Én mindig úgy értem a tápon spórolást, hogy feleslegesen nem adok ki többet érte, mint amennyi indokolt. Egy keveset evő videokártyához (mondjuk 120W) meg egy Ryzenhez (95W) teljesen felesleges 500-asnál nagyobb tápot venni (kiivéve, ha ugyanolyan minőségi és olcsóbb, mint a kisebbek - mondjuk valaki hozzámdob egy 600-as FSP Aurum-ot 20-ért, nem ugrok el, hanem elkapom .-)
Nasit a kis fehér medvének!
-
ViZion
félisten
válasz M@cika #11984 üzenetére
Ezzel is lehetne vitatkozni... de sebaj. Maradjunk annyiban, h eltérnek az igények.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Simi37
őstag
-
pengwin
addikt
válasz Savanya #11987 üzenetére
A AsRock AB350M Pro 4-et meleg szívvel ajánlom, én legalábbis meg vagyok vele elégedve.
Nagyon jó az elrendezése: mivel az első PCIe foglalat x1-es, így kb. bármilyen CPU-hűtő rárakható, és ha egy alaplapra fújó darabot szerzel be, akkor az hűti az ultra m.2 SSD-t, aminek azért nem árt kis légáramlás.
Egyébként Asrock AB350M Pro4-benyzen 5 1600X, PState0: 1,38V, 4,1GHz.
Még kisérletezgetek vele, de eddig jónak tűnik. Még meg akarom kínálni egy jobb hűtéssel a Gammaxx 300 helyett, hogy hűvösebben menjen.
Már itt van a be quiet! Dark Rock TF, csak a lefogatót kell megvárnom.A RAM-jaimat viszont nem szereti a lap (dual rank 2*16GB), csak a gyári 2400MHz-es XMP profillal megy. 2666MHz-nél már fagyások, bootloop, linux kernel pánik, apokalipszis van.
QVL listán nem volt rajta, de a gyári beállításokkal nem is volt probléma.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
martin66
senior tag
válasz pengwin #11991 üzenetére
A 4,1 kiváló eredmény, de nem vagyok benne biztos, hogy hoz annyit a CPU. Ha nem húzod a CPU-t, akkor mennyit bírnak a RAM-ok?
Csak azért, mert mondjuk a 4,1 GHz + 2400 Mhz-né lehet gyorsabb konfigot kihozol (akár fps-ben is) egy 3,8 - 3,9 + 2666, 2933, 3066, 3200-al. Talán egy próbát megér. -
pengwin
addikt
válasz martin66 #11992 üzenetére
RAM tuning alap CPU beállítások mellett értendő!
Mivel többször is kellett jumperelnem az alaplapot a RAM-beállítások miatt így arra jutottam, hogy gyárti beállítások mellett próbálom a RAM OC-t, a minnél kevesebb hibaforrás érdekében.A 2666 MHz se volt már stabil, feszültség és időzítés emeléssel se.
Viszont a 2400MHz-hez tartozó gyári 16-16-16-16-39-es időzítéseket lejjebb tudtam vinni 14-14-14-14-37-re, és úgy ment a gép rendesen. Aztán végül mégis az XMP profil mellett maradtam, mert nem bíztam a stabilitásban.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz martin66 #11992 üzenetére
Egyébként hivatalosan a Ryzen az ilyen dual rank memóriákat maximum 2666MHz-ig támogatná két modullal, néggyel meg talán csak 2133-ig.
Most gondolkodom a RAM cseréjén egy gyorsabb 16GB-os kitre, mert már overkillnek érzem a 32GB-t... csak hát alkalmi vétel volt itt aprón, na...
(#11993) Savanya
Nagyon szívesen!
A két hűtő közül meg bármelyik jó lesz egy 6 magos Ryzenre, még tuninggal együtt is.
Csak legyen jó AM4-re a felfogatásuk... (a "csipeszes" AM3+ felfogatás jó AM4-re is, a csavarozós rögzítéseket viszont ellenőrizni kell a gyártó oldalán).
A top flow hűtő nem kötelező, csak egy ajánlás volt részemről.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
ViZion
félisten
válasz pengwin #11995 üzenetére
Nem tudom mivel dolgozol, nekem grafikai progikra lett 16 GB, pár hétig 24 GB-t használtam, hát semmi nem pakolta tele, PS-t sem izgatta. Talán ramdisknek jó lehet, ha vki virtuális gépen mókol, de arra elég luxus a mai ram árak mellett.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
pengwin
addikt
válasz ViZion #11996 üzenetére
fejlesztőkörnyezetek+RAMdisk virtuális gépeknek, de tulajdonképpen nem használom ki. Aprón 45 ezer volt, annyiért több, mint korrekt ennyi RAM, Intel platformon meg egy kis OC se lenne probléma (Micron csipes RAM...)
A 16GB is elég lenne egy 2*8-as kitben, ha meg egyszer tényleg kell a 32GB, akkor veszek még egy kitet, remélhetőleg már emberibb áron.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
Közben sikerült elérnem, hogy bootoljon a gép 2666MHz@18-18-18-18-40 beállításokkal, a trükk: command rate állítás Autóról 2T-re. Ez a 2400MHz-es XMP profilhoz tartozó gyári beállítás is egyébként.
Még így sem stabil: amint a kompozitor(kwin) elindul, rögtön valami galiba van.
Eddig még nem jutott el magasabbra állított RAM órajellel a gép, csak a systemd hányta teli a képernyőt az értelmezhetetlen hibaüzeneteivel.
Szóval szerintem eladom ezt a RAM-ot, és kerítek egy 3200MHz-es 16GB-os kitet.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz pitiless #11999 üzenetére
Én kettő dual rankessel is szívok, de legalább a gyári XMP órajelen mennek gond nélkül.
A korlátozásokat én a saját alaplapom oldaláról néztem, azt hittem ezek teljesen általánosak Ryzenes lapoknál, de ezek szerint van, aki nálam még jobban szív.Az én lapomon ezek a támogatott frekvenciák:
4db Dual rank 2133MHz, 2db 2400-2667MHz. Viszont a tuningra nem ragált jól, szóval ha lecserélem a RAM-ot akkor single rank 3000-3200MHz-es kit kéne.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest