Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
kanyoci #28399 üzenetére
ha visszarakod a 1050 -es zsugat, azzal nincs fagyas ?
tapra tippelnek, de azt irtad, 3 tappal is probaltad.
anno vega64 eseteben segitett a biosban az "above 4G memory/crypto currency minig" vagy hogyhvjak opcio engedelyezese ( vagy tiltasa ? derégvolt... ) , de az msi lap volt. -
kanyoci
csendes tag
válasz
grizlisandor #28397 üzenetére
"Generáltam" egy lefagyást és ezek a hibakódok [kép] születtek. XMP-vel beállítva is hozza a hibát, kézzel beállítva is. Lehet, hogy valamit nem jól csinálok...
Ezen a lapon csak két memória foglalat van és két modul van benne. -
grizlisandor
veterán
válasz
kanyoci #28392 üzenetére
Csak panaszkodik valami kódra, nekem is volt kezdetben problémám, akkor Kernel-power 41 (63) hibát írt az eseménynapló.
ASRock B450M PRO4-F simán csináltam bios downgradet, semmi baja nem volt.
A1-B1-ben vannak a memóriák? DOCP-vel álítod be neki a 3000Mhz (2933Mhz-en)-et?
-
-
kanyoci
csendes tag
válasz
grizlisandor #28388 üzenetére
Minden a legfrissebb, az eseménynapló a váratlan leálláson kívül semmit nem tartalmaz.
A lap beállításai reset-be lettek vágva. -
CirrMee
addikt
válasz
Csupingo #28387 üzenetére
Nem jól érted. Nem javasolja, de ha ott van a CPU support oldalon, akkor menni fog. Grafkártya csere miatt én is tegnap húztam be a 4.80 -as verziót a B450 Pro4 alá (2600X itt is), hogy tudjam engedélyezni a Resizable Bar -t, ugyanilyen szöveg van ott is.
Amúgy ha jól értem, valami vicces okból nincs is ott a 2600X az A320M-HDV lap által támogatott listán - a sima 2600 modellek ott vannak a CPU support oldalon, a 2600X viszont hiányzik. Eléggé foghíjas a lista, pl a 2700X sincs ott a támogatott listán.
-
grizlisandor
veterán
válasz
kanyoci #28379 üzenetére
Window eseménynapló mit ír az újraindításról?
Milyen oprendszert használsz? Amd driver a legfrissebb?Az alaplap új, így az kizárva, hogy előző tulaj beállításai benne lennének.
(#28387) Csupingo:
Nem hisztis a bios verziókra. -
Csupingo
veterán
válasz
kanyoci #28385 üzenetére
Ha jól értem az asrock riogató bios oldalát, akkor az 5.90-ig szereti ezt a procit. Ha neked újabb van, akkor lehet meg kéne nézned régebbivel, talán stabilabb lesz.
Asrock-om még nem volt, nem tudom mennyire kell ezeket az intelmeket komolyan venni. -
kanyoci
csendes tag
válasz
Csupingo #28384 üzenetére
Részben használt alkatrészekből van összerakva, az alaplap volt új. Átkerült egyik házból másikba, de az átépítés előtt nem volt rajta stresszteszt futtatva, illetve ekkor kapta meg a 1660-at, elvileg a 1050-el ment minden. Egyedül a RAM beállításait írtam át, 2933Mhz és 1,35V-ra (ez az ajánlás a laphoz), de más frekvenciákon is csinálja. A procit is kivettem, újra visszaraktam, hátha elmozdult.
-
Csupingo
veterán
válasz
kanyoci #28382 üzenetére
Ha eddig nem csinálta és nem változott a bios, akkor talán nem az a gondja. Persze ilyen esetekben is lehet frissíteni, hátha történtek ilyen helyzetekre vonatkozó javítások is.
Mikor kezdte? Volt akkor valamilyen változás, változtatás?
Biosban semmi sincs elállítva? Proci tuning, memória, feszültségek, stb? -
kanyoci
csendes tag
Sziasztok! Egy fura probléma miatt írok ide. Van egy gépem, ami főleg GPU terhelés alatt kifagy (FurMark, Heaven vagy játék). Cinebench 23 cpu teszt lefutott probléma nélkül.
Próbáltam két GPU-val is, mindkettővel jelentkezik a hiba, csak más-más idő után, 1660-ná előbb jön a fagyás. (A videókártyák másik gépben probléma nélkül üzemelnek.) + 3 táppal is kipróbáltam...
Ryzen 5 2600x
Asrock a320m-hdv
Corsair LPX CL16 3000Mhz (2933Mhz-en) (cmk8gx4m1d3000c16, ver.:5.30)
Asus TUF 1660 Super és gtx1050Én a RAM-ra gyanakszom, de kíváncsi vagyok tapasztaltabb kollégák véleményére is.
Köszönöm!
-
-
-
CirrMee
addikt
válasz
netguru10 #28372 üzenetére
Kicsit fordítva működik a dolog: nem az alaplap látogat el a 'zinternetre, hogy megnézze, azzal szabad e mennie. A gyártó készít listát arról, amit kipróbáltak, hogy aztán mi működik azon kívül, azt majd kipróbálja az adott júzer.
Lásd: olyan modul, ami nem is szerepel a gyártó listájában (saját gépemben dolgozik most is)
-
netguru10
aktív tag
válasz
korren #28364 üzenetére
Lehet, hogy az alaplap is okozhat hibát. pl: ha nem szerepel az adott memória az alaplap QVL listájában.
Nálam voltak kisebb anomáliák Asus Rog Strix X470-F Gaming lappal 2700X párossal. CMT32GX4M4C3600C18 ramok mentek 3200MHz cl14-ben és néha voltak érdekes Windows fagyások.
De lapcsere után ezek teljesen megszűntek. (Asus Rog Strix B550-E Gaming) tökéletesen működik. -
korren
aktív tag
-
MZsoltee
veterán
NVan egy kis gép itthon egy 2600-as egy B450 Toma MAX II-ben. Eddig 2*8GB single rank ram volt benne 2933Mhz-en dual channel. Most a nagy gépből kieesett 2*16 dual rank, de csak 2400 mhz-en hajlandó menni és singe channelben. Mit rontok el? Mit kellene beállítani?
-
Dark KillerX
addikt
Nálam a 2*16 3000Mhz megy 3133Mhz-en CL16-ban . Itt az alaplap kap 0,975V-ot a rám pedig 1,37V-ot .
Évek óta így használom.
-
Beren
aktív tag
válasz
korren #28364 üzenetére
Ezt a problémát már én is tapasztaltam, nagyjából ugyanebben a felállásban - 2700X, 2x8 GB Kingston Fury (nem Black, hanem Beast). Vettem mellé egy másik 2x8 gigás, elvileg teljesen ugyanolyan párt, állandóan lefagyott, driverhibákra futott, a MemTest mindenféle izgalmakat jelzett. Önmagában a szettek hiba nélkül mentek, de a két szett együtt állandóan döglődött. A megoldás nálam az lett, hogy eladtam a két szettet (külön-külön, ahogy vettem, nehogy másnál is gondot okozzon), és vettem egy 2x16 GB-os szettet (Corsair Vengeance), ami azóta is hiba nélkül fut a gépben...
Nem hiszem, hogy a memóriavezérlő a gond, inkább valami olyan eltérés lehet a memóriapárok között, amit halandó ember észre sem vesz, de a gép megmakkan tőle. -
korren
aktív tag
Üdv!
Van egy 2700X CPU-m egy Asus RoG B450 F alaplapban.
Eddig 2x8 GB Kingston Fury Black 3200 MHz CL16 RAM-al használtam, majd nemrég vettem mellé újabb 2x8 GB-ot, ugyanazzal a sorozatszàmmal.
Azt gondoltam, hogy nem fog menni "lazàn", XMP-vel 3200 MHz-en, de konkrétan JEDEC-en, 2400 MHz-en hibát dobnak a memória teszt programok.
(OCCT, MemTest64)MemtestX86-ot utoljára 2 modullal futtatam, de ettől sem várnék sok jót.
Windows Desktop, browsing megy, nagy ritkán, driver telepítésnél hibázik, de játék alatt vannak rejtélyes fagyások...
Próbáljam még kézzel állítgatni a memória időzítéseket? Eddig is kézzel volt állítva, de így is volt néha Win10 fagyi.
Váltsak vissza 2x8-ra vagy cseréljem a CPU-t 3600X-re?
Esetleg adjam el a memóriát és 2x16 GB?Ennyire nehézkes a 2700X memória vezérlője vagy kifogtam egy különösen peches példányt?
A lehető legkevesebb anyagi befektetéssel, de leginkább nulla ráfordítással szeretném abszolválni, mert már így sokba van a config.
Használt cuccokat preferálom egyébként.Köszönöm!
-
qdak
addikt
Sziasztok,
Ha összerakom ezt a gépet:
-ASUS PRIME B450M-K II
-AMD Ryzen 5 2600
Ezekkel a Ramokkal működni fog:
2db 8GB 2933MHz vagy 2db 16GB 2933MHz (vagy 3200MHz) 1Rx8 ECC Registered
Itt a hírdetés: [link]Köszönöm.
-
Dark KillerX
addikt
Min. 12Gb-at tervezek venni
-
Gyuri27
félisten
válasz
Dark KillerX #28358 üzenetére
8 gigás vga-t ne vegyél. Ha elfogadod ezt a tanácsot.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Dark KillerX #28356 üzenetére
Felesleges, de cseréld. Az 5700 65 wattos.
Mondjuk az 580 kevés lesz alá. -
Gyuri27
félisten
válasz
Dark KillerX #28352 üzenetére
Nemtudom milyen lapod van. De ha nem tudsz, nem akarsz sok pénzt költreni akkor 5700 a te procid. Ha bővebb a kassza 5800x3d.
-
Dark KillerX
addikt
Ez allcore 3,9ghz , PBO kikapcsolva
-
F.B.I.
veterán
válasz
Dark KillerX #28352 üzenetére
Ez PBO-al vagy fix/allcore?
-
F.B.I.
veterán
-
Gyuri27
félisten
válasz
F.B.I. #28343 üzenetére
Ha neked a plus van és nem a pro akkor az sima 4 fázis ami a vrm-t illeti. Pont mint a steel legend. Az hogy rádobtak egy alu darabot nem akkora truváj. Igaz van olyan b450 amin nincs. De ettől ez még egy tök átlagos lap. A pron is 4 fázis van csak ott meg van dublázva a fet. Azaz nem 1 fázis 1 fet hanem 1 fázis 2 fet kombóban.
Nyilván ez jobb, de azért ez se ász.
A jobb lapokon 5-6 fázis van (esetleg dupla fettel). -
F.B.I.
veterán
válasz
Gyuri27 #28342 üzenetére
Igen, a fiamnak egy Asrock Steel Legend van, néztem is, hogy annak mennyi finomság van a BIOS-ban. Ez itt ASUS néven, ennyi pénzért egy vicc, mondjuk a VRM hűtése meg elég komoly (bár az meg Aliexpress, utólagos 3K összegű upgrade, bármelyik lapon). Ez nagyobb hiányosság. Bár fogyasztó társadalom, nyúlj a zsebbe!
-
Gyuri27
félisten
válasz
F.B.I. #28336 üzenetére
Mondtam, hogy próbálj rá pbo - 125-150 offsetre.
Akkor annyit megy a poci (már ha birja) amennyi kell neki.
Ugye - 100-nál 50 fokos volt a proci. Azt meg kb silence módban elvitte a hűtő.hokuszpk: mint irtam nekem ez furcsa. Mert, hogy asus 320 lapon nem volt ilyen hát na. De ez egy 450. Itt már ez nem uniqum szerintem. Még az llc kimaradását csak csak megértem, bár igazából azt se. Mert asrock, msi lapokon ez alap olcsó 450-es lapoknál is (bár már ilyen nincs, mert bár ram, ssd, proci ára béka segge alatt, a lapok továbbra is drágák).
-
-
F.B.I.
veterán
válasz
ricsi99 #28335 üzenetére
Simán hűti, 70C fokot nem látok, itt inkább a wattokról van szó, felesleges, mert a játék nem használja ki, egyik sem, amivel én tolom.
Illetve a csend, mert én hiába fülesben vagyok, mellettem 1.5 méterre alszanak és 900 rpm vs 1800 rpm között, azért hangban van difi, nem kevés. -
-
Gyuri27
félisten
válasz
F.B.I. #28325 üzenetére
Nekem ez az asus bios teljesen katyvasz. Nyilván nem a te hibád. Ráadásul manuálban nincs leirva semmi (mi mit csinál, ha valamit állitasz akkor mi történik).
Asrocknál, msinél simán megadod mennyi legyen a fesz. Ha még erre akarsz offsetet is azt is megteheted.
Szóval látni kellene azt a lapot meg a biosát.A cr egy pontig jó. De én a különféle beállitásokat játékokban is tesztelném.
-
F.B.I.
veterán
válasz
Csupingo #28329 üzenetére
A legutolsó, legfrissebb:
TUF GAMING B450M-PLUS II BIOS 4010Version 401015.83 MB2023/03/21
Van manual az offsetnél fentebb láthatod az auto felirat helyére kell írni, amit szeretnél, utána menté és újraindítás után írja ki, hogy mennyi lett az annyi. A gyári alap fesz 1.0V, innen tolja az offset. -
-
Csupingo
veterán
válasz
F.B.I. #28328 üzenetére
Mikori bios ez? Sok hasonló lapnál az offset-nél, a legördülő menüben van manual beállítás is. Másik bios-szal talán lenne nálad is. Milyen hűtő ez? Fix. órajellel és feszültséggel talán még barátibb hőfokokat is el lehetne érni, persze ahhoz kéne a manuális beállítás lehetősége.
-
F.B.I.
veterán
válasz
Gyuri27 #28324 üzenetére
Órajel megvan de a feszültséggel, ez a baj, csak offset és bal oldalt látod, hogy mennyit kap 3200Mhz-en, 1.046V.
Akkor gondolom pozitív offset kell ha mondjuk 3800Mhz-et akarok, akkor + 0.100V offset és a Core Voltage (amit jobb oldalt látni) 1.146V lesz.Mondjuk az gondolom kevés lesz a 3.8Ghz-hez de ez ilyenkor all core, jól gondolom?
-
Gyuri27
félisten
válasz
F.B.I. #28322 üzenetére
Igen te állitod be az órajelet a procinak és hozzá egy feszt.
Annak is ott kell lenni valahol.
Ha nincs akkor offset.Én hagynám pbo-n meg offseten (lehet mennék lejjebb) bár így sem meleg.
Nézegesd, próbálgasd, gyakorolj. Tanuld a lapod. Mer 5xxx procikkal is ugyanez a móka.
-
F.B.I.
veterán
válasz
Gyuri27 #28321 üzenetére
Komoly kis VRM van rajta, Arctic Freezer 7X hűtő, elől még 2 db 14 cm-es, hátul 12 cm-es, VGA is hűvös, rá mentem a szellőzésre rendesen + megy a klíma.
Az igazság az, hogy szinte csak single címek mennek, multi csak WoT meg War Thunder (pont nem használják a procit).
Szóval lényegében inkább a csend lenne a fontos, egyébként is elég 60 fps számomra, 1440p mellett. Inkább ennek a rendszernek a tuningját szerettem volna megtanulni, csak érdekes volt a feszültség állítás hiánya (offset).
Maradjon akkor PBO auto és egy kis offset -0.100V vagy hagyjak mindent alapon és ne foglalkozzak vele, majd később egy 5700X-el újra neki futok
Ez az allcore sincs meg: hogyan? Beállítom a szorzót ok de feszt nem látom, csak hogy alapon éppen 0.960V-ot ad 3200Mhz-en és ennyi. Offset? Olyankor mit adjak neki?
-
Gyuri27
félisten
válasz
F.B.I. #28318 üzenetére
A boostnál a rendszer a hömérsékletből, feszből meg 1000 más dologból számol és úgy engedi a procit.
Lehet rápróbálnék a -125-150-re.
Illetve nem tudom milyen hűtésed van és az mire van beállitva (silence, normal, stb-stb).Az hogy folyamatban nem látod, hogy 4100 nem tudom miért zavar. Amikor kell, amikor tudja a proci akkor megy annyit. Offset - 100-nál ott van.
Ha ebből indulunk ki akkor állithatsz all core 4100-at és fesznek 1,3V.
Előbb erre probálnék rá. Meg néznék cr20 multi pontot. Hogy hoz ez valamit a konyhára.Ha igen akkor lehet csökkenteni a feszt, majd tesztelni.
A másik út, hogy 1,35 és 4200-4250-re rápróbálni all core.
Kérdés ugye, hogy a kicsit több kraft kell. Vagy a hűvősebb kussolós proci.
Nem csak szintetikussal érdemes nézni (persze első körben jó). Hanem mondjuk egy játékon aminek esetleg saját benche is van. Mert akkor látod mit hoz a konyhára 100-150MHz. -
-
-
Gyuri27
félisten
válasz
F.B.I. #28311 üzenetére
Itt is ugyanaz csak más a neve.
Itt is fesz, hő és sebesség amin matekozol.
A különbség csak annyi, hogy itt a gyári boosthoz képest sok tartalék nincs a prociban (ésszerű keretek közt).Zanzásitva: a fesz maradjon 1,35 alatt. A hőmérséklet 70 fok környéke. Aztán megy amit megy, amit tud a proci.
-
F.B.I.
veterán
Köszönöm urak!
Miattam nem összeveszni!
Majd belejövök, mint anno, csak régen volt PC is a kezem között, a tuning meg itt a Ryzenek alatt más lett mint egy Q6600 alatt.
-
Gyuri27
félisten
válasz
ricsi99 #28309 üzenetére
LOL Az asrock kb 20 éve volt az asus leányvállalata. Májerkém.
Másrészt mivel az ember nem ért a tuninghoz ez tisztán látszott az egyszerübb megoldást irtam le. Nyilván lehetett volna még itt hozni soc feszt, llc-t és egyebeket de a fenti ok miatt nem tettem.
Harmadrészt bárhogy is csűrjük csavarjuk 1,35 felett kb senki nem szeret adni a procinak. Két ok miatt. Egy feleslegesen meleg és gyilkolja a procit. Kettő +100 esetleg 200 MHz semmit nem jelent valós alkalmazásban.
Arról meg nem én tehetek, hogy asus manuáljában a bios ennyivel el van intézve.
Mint irtam volt nálam asus lap is (komplett konfiggal, azaz nem volt beleszólásom). De a bánat se tudja, hogy mit csinált ott az offset. Faszságot meg nyilván nem irok neki. Mint egyesek. 1.4 vagy fölette. Pff.
-
válasz
Gyuri27 #28308 üzenetére
Figyelj... most engem oktatsz? Köszi nem kell.
Ha ilyen májer vagy miért nem tudtad lejjebb elmagyarázni annak aki segítséget kér..."Nem is értem miért nem veszek asus lapot 20 éve.
Az asrocknál egyszerübb az élet. Offset off = vid. Ez ugye annyi amennyi. Aztán - vagy + és az érték."
Faca gyakorlati tapsztalatod lehet Asrock lappal... igaz azt már minden számítástechnikához kicsit is értő tudja ,hogy az Asus Leányválalata...
szóval ne nekem oszt az észt pls ,mert uncsi -
Gyuri27
félisten
válasz
ricsi99 #28307 üzenetére
80 fok és 1.4 volt? Az szép.
Én jobb szeretem az 1,35 és 70 alatti procit. Ráadásul a szakirodalom szerint ez egészségesebb is a procinak.
Itt ha ráteszed a pbo-t a fesz és a hő miatt lassabb lesz a proci. Nyilván be lehet állitani manuálisan is mondjuk a 4200-at. Csak hát 1.4 80 4200 az nem valami fasza az 1,35 70 fok 4100-hoz. Nyilván mérni lehet a különbséget szintetikus okosságokkal. Valós alkalmazásban ennek kb 0 jelentősége lesz. De legalább a nyári melegben meg lehet gyilkolni a procit is a lapot is. -
válasz
F.B.I. #28299 üzenetére
Ahol tudod kikapcsolod a pbo-t és ujrainditod a gépet.
Akkor minden feszültség automatikus normál szintre áll.
Keresel valami számodra szimpatikus tesztprogramot és megnézed vele ,alap szorzon megy e és hogy terhelés alatt mekkora feszt kap a proci... mondjuk pl 1,2V.. az ofset értéket+ ban hozzáadod ,vagy ha megtalálod a manuális értéket... mind1 hogy és elinditod a wint... lödd be kb 1,35 re... indísd valami terhelés tesztet ,hogy le tudod e hűteni 80 fok alá..... ez legyen az első... ha tudsz adni több feszt az jó ha nem birja akkor vedd lejjebb... ha ezt kitapasztaltad akkor 1-essével kezd emelni a szorzót a biosban (unlocked a cpu) ... ameddig stabil addig oké... igy megvan az az értéked ,hogy mekkora orajelen mekkora fesszel stabil... 1,38 -1,4 is mehet a birja a hűtőd de álltalában hiába emeled ez főlé a feszt akkor sem fog többet menni... ha ez igy megvan akkor állíts vissza alapra mindent majd kapcsold be a pbo-t... ugyan úgy tesztprogrammal megnézed ,hogy akkor mekkora feszt kap... általában ez 1,4 feletti de mindenkinél más... ilyenkor az ofsett "-" állításával lejebb tudod venni... kisérletezd ki ,hogy mekkora érték kell a kézileg beállított értékhez képest... szorzó egyébbel addig ne foglalkozz.... ha ez megvan akkor látod ,hogy a pbo automatikusan mekkora szorzót ad. ilyenkor eldöntöd ,hogy a pbo jobb vagy amit kézzel beállítgattál.. ez nem 5 perces 3 kattintok művelet... -
Gyuri27
félisten
válasz
ricsi99 #28304 üzenetére
Hát azért az offsettet és a hömérsékletet beállitani azért nem kézenfekvő. Nem mondom, hogy atom tuning. De ettől még tuning. Mert ok, hogy a pbo-t on-ra állitod, de kb ennyi benne az automatika.
Az meg mindegy, hogy offsettel állitod be a feszt vagy manuálisan.
Ráadásul ennél a megoldásnál biztosan nem fog üresjáratban maxon menni a proci.Egyébként meg ez az írás valami borzasztó.
F.B.I.: [link] hát gyönyörű ez a bios leirás by asus. Nem is értem miért nem veszek asus lapot 20 éve.
Az asrocknál egyszerübb az élet. Offset off = vid. Ez ugye annyi amennyi. Aztán - vagy + és az érték.
Valami asus lapos topikban kellene szétnézni. -
-
Gyuri27
félisten
válasz
F.B.I. #28301 üzenetére
Irtam. Nézd meg magától mit megy.
Az, hogy asus hogy állitja az offsetet nincs fejbe. Viszont lapod manuálja irja, hogy kell.Rövid ideig volt itt asus 320-as lap meg 2400g. Azt is szarrá feszelte az asus. Rendes offsettel, meg hűtéssel viszont hozta a gyári boostot normális fesszel és hömérséklettel + az igp volt használatban ami szintén kér egy kis feszt is meg hőt is termel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- alza vélemények - tapasztalatok
- One mobilszolgáltatások
- PlayStation 5
- Házimozi belépő szinten
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Milyen légkondit a lakásba?
- Forrmell.enn
- DOOM - The Dark Ages
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Eladó Intel Core i9-12900K 16-Core 3.2GHz
- Core i7 9700K - 3 hó gari - hűtő nélkül
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- BESZÁMÍTÁS! ARCTIC Liquid Freezer II 420 vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- Samsung S23 128GB / normál állapotban / 12 hónap jótállásal
- Samsung A40 64GB / normál állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest