-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fpeter84
senior tag
válasz
frescho #81054 üzenetére
annyi haszna biztosan van, hogy bootmenüt kap vele az ember - ha valakinek több vinyója is lenne a gépében, vagy gyakran akar pl CD-ről bútolni - de újabb 486/pentium kategóriás gépeknél lehet bármi egyéb haszna? annyi különbséget vettem észre hogy az eszközkezelőben nincsen merevlemez, nincsen minél kapcsolni a DMA módot - de teszi a dolgát
GUS P&P IDE porton sehogy sem akar semmit detektálni, pedig ennek már EEPROM-ban vannak a beállításai - belőttem hogy 170h porton legyen az IDE portja, az alaplapit pedig letiltottam, de így sem lát rajta semmit. az "LGP-M8179" feliratos, SCD100 chipes SBPro klón kártyámon csak 300-320-340-360h portokat lehet jumperolni - de mivel nem eredeti XTIDE kártyában hanem hálókártyában van a bootrom ezért nem írható, így az xtidecfg progival nem tudom átállítani - gondolom újra kéne fordítani az egészet átírt default értékkel, de ennyit azért nem ér a dolog
Találtam a doboz alján pár ISA IDE kártyát is, pl GW1760-ast - az primary-nek jumperolva nem, de secondary-nak jumperolva a 170h címen megtalálja a rádugott eszközöket és a win98 szépen be is bútol vele. majd mérek SSD sávszélt különböző ISA órajel beállításokkal -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #81045 üzenetére
Objektíve nézve igazad van.
De nekem személy szerint a kötelező oprendszer Linux egy igazi áldás volt, ugyanis nem győztem házakhoz járni, ahol a Linuxot Windowsra cseréltem, természetesen nem ingyen. A kehes összeállítások is jók voltak nekem hiszen 1-3 évig nem lehetett belenyúlni, de addigra már bőven rájöttek, hogy a rally és a COD sem ad elég FPS-t, és bővíteni kell, ami természetesen megint csak az én reszortom volt. Főleg mivel áfa nélkül nagyker áron szereztem a cuccokat akkoriban a sűrű ft elvén hihetetlenül versenyképes áron tudtam szerezni bármilyen gépalkatrészt, így az sem volt feltűnő ha mondjuk egy GeForce 2 MX400 árára rátettem mondjuk 3000ft hasznot, meg újabb 3K beszerelés, telepítés, játékok beállítása (nehogy szaggasson az új kártyán) stb. a kártya elhozásával együtt két óra alatt megvolt 6000ft, az még ma sem számítana rossz órabérnek ...
Sőt, sokan voltak akik játszani vették a gépet, és ilyenkor türelmetlenségben, bizony azt a bizonyos címkét fent tartások nélkül szaggattuk le, és már ment is bele a plusz RAM, új VGA stb.Egyébként a 2002-es karácsonyi roham é s hiány nekem sem kedvezett, ha belegondolok mindössze 2-3 hétig volt hiány meg extrém árak, és az is milyen rossz volt ... nem is tudom, hogy hogy éltem volna meg akkoriban egy ilyet mint ami most pl a VGA piacon van.
A lerakatnyi trollt 2006ban vettem észre, de ennek az is lehet az oka, hogy az első sulinet programnál (2002-2003) még nem volt csak 56K-s netem és azt is alig használtam.
-
fpeter84
senior tag
válasz
frescho #81021 üzenetére
Hogyhogy nem? Kicsit fejlettebb P1 lapokban már emlékszem hogy frissítettem BIOS-t, illetve van P2/Slot A-s lapom is ugyanilyen DIP-32 flash-el. Vagy azt nem lehet meghekkelni sehogy, hogy akkor is beleírja ha idegen a tartalom?
Egyébként köszönöm az ajánlatokat, azért még próbálkozok, keresgélek a témában... Még olyat is találtam, hogy pl hálókártyával se lehetetlen, feltéve hogy talál az ember hozzá szoftvert... -
jokeph
nagyúr
válasz
frescho #80839 üzenetére
Hogy ne follyon ki az ember szeme 2 óra NFS MW csapatás után.
- nyilván 8 bithez nem tragédia a jóval kevesebb is.
Meg ami ezt tudja, az 800*600/1024*768-on (ezt elég sok régi játék is tudja), ott min 120HZ-et tud az adott monitor, az pedig nagy király.
P4 érában (2003-2008 nálam) 1024*768@100HZ volt a favorit nálam, ezzel minden pöpec volt, a gép is elbírta VGA szinten.Egy jól megcsinált CRT monitorról nem sajnálták ki a tutin árnyékolt VGA kábelt sem, ami nem szed össze mindenféle elektroszomogot, csak DSUB csati van, nincsenek/nem kellenek mindenféle átalakítók, szerencsére rengeteg régebbi VGA van még mindig amin ott a natív DSUB (félretro/retro) kimenet vagy van rajta DVI-I (ilyen pl a 2015-ös Radeon R9 380 széria, ez bőven overkill erőben, kb. GTX 1050 Ti szint - ami még félretro kategória sincs, az meg a legkirályabb, sima toldóval csak fizikailag alakít át a 3 csatiformátum között.
És #80834DarthSun:
Másrészt a CRT-ben amit mindig is kedveltem: bármelyik jó (4:3) képarányú felbontáson ugyanazt a tűlées tiszta képet kapom.
Input lag ismeretlen fogalom.
TFT technika: itt viszont szó szerint bántja a szememet, ha nem a natív felbontáson megy a monitor.Plazma: valóban übercsászár a képe, de ez kb. az egyetlen pozitívuma, sajnos.
Kár érte, kiváló ügynök volt. -
válasz
frescho #80844 üzenetére
Akkor azt mondod, low res oké plazmán?
Mert én arra gondoltam hogy egy PS1-2 biztos lenne mellé.PIII-ban (Copper van ebben is) most is egy Gef4 Ti4200 van, akkor ez marad.
Vagyis maradna, csak ugye az a bajom amit írtam pár napja, hogy DOS alatt 2D játékoknál szemetel, vízszintes vonalak random átfutnak a képen, és nem tudom, mi zavarhatja, próbáltam másik vga kábelt, állítani a spread spectrumot, memory shadowokat de csak nem akar hibátlan lenni. 3D alatt egy szem hiba nincs.
Gef2-t betettem, azzal nincsenek ezek a hibák, de a framebufferrel ott is bugzik valami (Duke 3D alatt tesztelgetem őket), mert néha random megjelenik 1 képkockra erejéig valami furcsa kontent az adott játékból több perccel ezelőttről.
Úgyhogy talán veszek egy universal agp-s Radeont (amúgy is azt preferáltam volna, de ez a Ti4200 olcsó volt hűtőhibával, azt megjavítottam és jó gyors kis kártya ettől eltekintve.
A héten vettem egy 9800XXL-t, de elbénáztam mert ez már nem tehető be x2 AGP lapba úgyhogy van még egy dísz Radeonom.
-
válasz
frescho #80839 üzenetére
A plazmával az a bajom, hogy mindig is rétegcucc volt.
Meghal, semmi nincs hozzá, ha van, méregdrága.
Szakit nem fogsz találni.Gyönyörű filmre és játékok is szépen tudnak rajta kinézni, de sosem készült belőle monitor méretű darab.
Mellé magáénak tudja a TFT hátrányát, ami a natív felbontás.
Persze plazmánál nagyon máshogy néz ki a furcsán megoldott "pixelek" és a skálázó algoritmusok miatt, de tény ami tény, egy 640x480 se lesz éles, és egy leskálázott QHD sem lesz az.
Ellenben egy dvd vagy bluray lemászik róla olyan jól néz ki, mert ezekre van felkészítve a vezérlése.Mindazonáltal, amint több helyünk lesz, én is be fogok szerezni egy plazma tv-t, mert érdekes cucc és kell egy abból is.
-
válasz
frescho #80778 üzenetére
Lehet, de ettől még nemtom hogy induljak neki az FTP- nek. Olyan mint amikor egy kezdő bepakolja a P-III- ba a PnP Awe- t, de nem hallott még a CTCU- ról, és gyak semmit nem tud kezdeni a kártyával.
De legalább szól Win alatt is a GUS. Ha pedig az általam említett módon bypassolva van jackkel az SB- re, akkor akár GUS PCM+Awe hullámtábla is szólhat egyszerre - ez persze csak egyfajta feeling.
Awe nélkül persze sztem is kihozható simán 20- ból. ESS meg nem is rossz
, meg az Opti pld.
-
-
válasz
frescho #80731 üzenetére
"Érteni kellett hozzá, mai next-next-finish szemmel nézve béna."
Ez anno mindennel így volt ami számítástechnikához kötődött, és valahol hiányzik is. Természetesen, valahol meg nem"az általad említett ESS-t és még sok más kártyát egyszerűen SB Pro módban használt mindenki, mert az lett a kvázi szabvány"
És emiatt volt, hogy húgom kapta a szerencsétlen Gravis kártyát amivel mindig csak a szívás volt, én meg egy (ma sokak által lesajnált) Yamaha OPL3SAx kártyát használtam 100% megelégedettséggel.A RetróRendőrség meg nem neked szólt. Én is sokat használok emulátort, mert kézre esik. Nem érzem ettől kevesebbnek magam.
"Ma viszonylag olcsón lehet építeni DOS-ra gépet."
Ezt annyiban challenge-elném, hogy 10-15 évvel ezelőtt lehetett olcsón DOS-ra gépet építeni. Ma kukaszökevények vannak jobbára már csak "nem próbált / nem értek hozzá" állapotban. Minden mást szinte már gyűjtők összehalmoztak, az-az aránylag kevés kézen van sok hardver. -
válasz
frescho #80724 üzenetére
"használatával nem volt baj" kijelentést nálam üti a "driverrel viszont voltak gondok"
"hangja rendben volt"
Annál a fél tucat / tucat + késői Epic Megagames (akit egyébként szponzorált a Gravis) játékoknál, amiket Gravisre írtak. Más esetben csapnivaló volt a MIDI, OPL emuláció nevetséges, és a sajátos architektúra miatt sokszor röcögtek a játékok miatta.
Ellenpélda viszont a Settlers, ami Gravisen szól úgy, ahogy annak szólnia kell. Mondjuk nem nagy a trükk mögötte, elég az hogy Gravis volt Haiko Ruttmann-nak, és másra nem írta meg natívan a zenét."Nekem volt GUS-om amikor megjelent és 98 vagy 99-ig használtam."
Én is húgom 386SX + EGA monitor kombójában már anno használtam Gravis Ultrasound kártyát (Gravis Ultrasound 2.4 != Gravis Ultrasound Classic, fetisiszták kedvéért), és sokszor sírógörcsöt kaptam tőle. Egy ESS kártya kevesebb footprint-tel, sokkal többet nyújtott volna. De azok később jelentek meg mint low-end kártyák nálunk."Persze nem kell, hogy ez mindenkinek jó legyen."
Így van, és így is van rendjén. Csak van amikor egyesek, mintegy RetróRendőrség megmondja hogy mi a tuti, és az "úgy nem jó", "úgy nem korhű", "az nem úgy volt", "nem tudja mire való" és aki másképp gondolja, máshogy tetszik neki, nem tud mellette elmenni. Én meg emellett nem tudok elmenni. -
arn
félisten
válasz
frescho #80593 üzenetére
Egy amiganal szvsz meg belefer, de egy filleres szirszar pcs haznal feltuno
ugy remlik, hogy az en hazam is fenyes volt belul, az is horganyzas lehetett - de lehet csak a tap. Fekete szinu belsok is voltak. Lehet pcnel ki kellene hasznalni ezt a mozgasteret. Van jopar hazam, a legjobb szandek ellenere sem sikerult igazan szepet kihalaszni x ev alatt sem. Vmit kell kezdeni veluk. -
arn
félisten
válasz
frescho #80581 üzenetére
A szurke az cink spray? Szep lesz.
Nekem a nagyipari modszerekhez hasonlo felulet kellene, ott lehet magat a lemezt kemialilag feluletkezeltek, aztan hajtogattak. Lehetne egyaltalan ahhoz hazilag hasonlot csinalni? Lehet erdemes lenne csak elokesziteni, aztan a porszorashoz hasonloan elvinni vhova.
-
válasz
frescho #80584 üzenetére
A SATA3 simán 100MB/s fölé megy. Kérdés hogy a klónozó driverezett rendszerből fut-e, vagy csak ala-nature. Driver nélkül belassulhat alaposan. Meg esetleg az apró fileok, ha nem bitről-bitre másol.
Ja, mindíg van valami megoldandó probléma, retroban és maiban is.
Bár nálam most nyugi van, alapos pihenés és a jóöreg FX- en filmezgetek, szerencsére ebben még a laptopvinyó is 200- al karcol. -
-
válasz
frescho #80495 üzenetére
Ja, ott meg finom szállópor képződik, vegyes összetétellel.
Mosogatógépem nincs, ill van, a kezem+szivacs+mosogatószer(#80496) FoxiestFox : a veterán autó kicsit más, mint a retro műanyag. Márcsak a biztonság miatt is fel kell újítani. A retro műanyag sárgán is stabil.
-
-
Szabó András
tag
válasz
frescho #80470 üzenetére
Ezen meglepődtem, mert eddig ugyan csak youtube videókat láttam róla, de azt nem is egyet, és ott a hidrogén/oxid (lehet nem így írják, de én így jobban szeretem
) láthatólag nem tette tönkre a műanyagot, hanem teljesen újszerűnek nézett ki utána.
Ezek szerint ilyenkor mégis van műanyagkárosodás? Vagy műanyaga válogatja? Autó hűtő kiegyenlítő tartályon láttam ilyet ami gyárilag áttetsző fehér (elképedtem, utána mintha új lett volna), de láttam fehér hangszóródobozon is. -
MMIX
addikt
válasz
frescho #80479 üzenetére
Ha már említed, hivatalos: March 25, 2022, $139.99.
A500 Mini to Release in Spring 2022, Includes 25 Built-In Games fpsreview.com -
arn
félisten
válasz
frescho #80470 üzenetére
Az hasonlo, mint amikor a kertibutor szine kifakul az uv hatasara. Szvsz jobban roncsolja, mint a peroxid - lenyegeben azt a kapcsolodott oxigent utheti ki a peroxid, de persze a muanyagot ezzel sem “javitottuk” meg, es azaz oxigen ujra kapcsolodni fog idovel. Az, hogy ez a feherites is degradalja az egeszet, ott latszik a legjobban, hogy amikor fekete abst probaltak a modszerrel “javitani”, es persze a feherito csak megmarta a feluletet.
Nagyon ramaty allapotu abssel tortent, amit irsz? Mennyi ido alatt, milyen modszerrel?
A fiamnak megvannak a regi legoim, azok kb 40 evesek… par szinen majd kiserletezek, mielott a gepes alkatreszeknek allok neki.
-
válasz
frescho #80470 üzenetére
A ZIP250 mukodott/mukodik Windows 7 es 10 alatt is. Neked melyik drive nem ment, illetve mi volt a hiba? Egyedul annyi bajom volt, hogy azok a lemezek, amiket korabban a ZipWare-ben irasvedettet tettem, az egyaltalan nem megy, illetve a formazas sem megy. De ha leveszem az irasvedettseget, akkor mukodik.
-
arn
félisten
válasz
frescho #80457 üzenetére
A meritos dolognak inkabb csak azaz elonye, hogy egyenletesebb minden szempontbol - feherito es a sugarzas reszrol is. Oxit is azert szoktak hozzaadni, hogy felturbozzak. Lenyegeben a legerosebb oxidaloszer lenne a legkimeletesebb keves sugarzas katalizatorral, csak figyelembe kell venni, hogy mennyire macera es veszelyes hasznalni.
Vhol olvastam, hogy vki csak kremet hasznalt, es sima fenyt. Ugy vmi egy napog tartott neki, de szep lett az eredmeny. Ezeknel az osszehasonlito videoknal lenyegeben mindnel feheritenek, inkabb csak a katalizator hatekonysagarol van szo, pedig epp ez a kevesbe fontos. A vegeredmeny es a minel kevesebb roncsolas lenne a cel, szvsz mindegy, hogy egy ora vagy egy nap.
Ezek a visszaforditja a folyamatot meg az ilyen baromsagok nem tudom honnan jottek… itt csak a felulet feheriteserol van szo, mint a papirnal. Szvsz az otlet is onnan lehet, mert ott szoktak kornyezetbarat feheritonek hidrogenperoxidot hasznalni. Majd rakeresek, hogy pontosan hogy is zajlik.
Ha sima homogen feluletrol van szo, meg mindig a vinyl dye lenne jo, csak keptelenseg olyan szinarnyalatban beszerezni, es altalaban magas homerseklet kell hozza. Jo lenne, ha vmelyik gyar fejlesztene alacsonyabb homersekleten hasznalhato bezst direkt abshez. Nem tudom, hogy ez meg senkinek nem jutott eszebe, vagy nem lehetseges.
-
fatpingvin
addikt
válasz
frescho #80385 üzenetére
hát, azért ezeket a mindenegybe ARM gépeket én annyira nem tekinteném opciónak, ugyanis másik kategória, egy új ami akkor még nem létezett.
az utolsó mohikán szerintem a 2005-ös PowerMac G5 volt.
most kb annyi alternatíva van hogy van a piacon két (!) POWER alapú desktop alap, néhány megfizethetetlen high-end ARM szerver, meg asszem valami RISC-V devboard ami mITX. SPARC már teljesen csak egyberendszerekbe szorult, LoongISA ugyancsak, MIPS csak beágyazott rendszerekben, Alpha mint olyan lényegében megszűnt... kihagytam valamit? nyilván kihagytam de engem főleg az UNIX munkaállomások foglalkoztatnak. -
-
-
válasz
frescho #80370 üzenetére
PCIe lap is van hozzá ? Nekem csak AGP van. Nem trollkodni akartam, csak az én mércémmel retro. Mindenki oda helyezi, ahová szerinte tartozik. Bár a AthlonXP lap+proci, a jobbak, már retro árban vannak - növekedés.
A 8biteseket is tisztelem, de nekem az kimaradt, nincs nosztalgiafaktor.
Valamint már mondtam is, kell a 8bites szakértő a topicba, többeket érdekel.
-
válasz
frescho #80370 üzenetére
Francba hogy fáj a szívem egy 3-as Ford Capriért amikor még gombokért adták, nem volt jó autó még csak különleges sem viszont szerintem jól néz ki. Calibrám volt még hülyegyerek koromban de az még annál is kevesebbet ért, el lehetett vele baromkodi és mivel 99%-ban vectra volt ezért fenntartása/javítása is olcsó volt. Capri meg még egyszerűbb szerkezet volt.
-
arn
félisten
válasz
frescho #80357 üzenetére
Epp errol beszeltem
ugy lattam ket irany van az utobbi idoben, uvt hasznalnak, vagy vizet melegitenek egy muanyag ladaban (50c kornyekere). Ezen belul meg vagy hidrogenperoxidos kremmet hasznalnak, vagy folyekonyat, ami ellepi a feheriteni vagyott dolgot. Ez utobbit lehet kozvetlenul is melegiteni.
Ugy tudom a hidrogenperoxid csak akkor robban, ha nincs vizben oldva, amugy stabil. De ezt lehetetlen beszerezni maganemberkent (12% a max).
Itt lenne kerdes az uv, mert vannak pl fullspektrumu ledek is novenytermeszteshez.
-
jokeph
nagyúr
válasz
frescho #80323 üzenetére
R9 380-at (kb GTX 1050ti/GTX960) nyaggattam ugyanazon játékkal C2D E8500/Xeon E3120 /Xeon X3330/3360 alap clk-val és OC-val, valamint ugyanígy tettem Xeon X5540/5677/E5-1620v2/1650v2, Pentium G4560,i3-7350k,i5-6600k/7600k, Athlon II X3 455, FX8320e, R3 3300X/R5 3600X/5600X procikkal, a CPU-k közti erőkülönbség (IPC valamint single core teljesítmény) minden esetben megmutatta jótékony hatását (OC-nál is ua CPU-nál, kivéve a G4560-at mely érdemben nem húzható) melyet az FPS-re gyakorolt, azaz szépen nőttek a LOW 1% és 0,1 % FPS is (ezáltal az AVG FPS is), ami szerintem a lényeg, kisebb és kevesebb FPS dropp lett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #80239 üzenetére
DDR Rammal valószínűleg igen, de akkor ezekszerint ahogy emelkedik az órajel is. 160MHZ-es SD RAM-os TUA nem üzemszerű, de 166MHZ-en kellően alacsony időzítéssel még tartja a DDR 333-al a lépést.
Legmagasabb amit TUA-ból ki tudtam hozni, az 2100MHZ volt. (ha megtalálnám az eredményeit ... ) -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #80178 üzenetére
jaja, én is nyomtam MSNen rendesen az ipart (korábban személyesen ismert csajok adták meg az MSN címüket).
IRCet alig használtam, de ott meg főleg "hideg" csajozások mentek.Pár hete találtam egy rakás MSNes screenshotot is magamnál, némelyik hatalmas nosztalgia cunami volt
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #80165 üzenetére
Igen, nekem is megvan a fél ÁFA, ment az a 90-es évek végén is.
De nekem a nagykeres áfamentes lehetőséggel hatalmas szerencsém volt, egyrészt nekem is olcsóbb volt a bővítés, másrészt másnak is olcsóbban tudtam adni, még haszonnal együtt is verhetetlen áron tudtam dolgozni. Erre jött a kicsi haszon, de sok gép/ember képlet.BH6: így van nagy mákod volt, mert nekem mindig kellett lapot is cserélnem, ami huszonezres tétel volt, és sokáig nem volt ez a nagykeres lehetőségem sem. Sajnos 2008-ra eltűnt ez a lehetőség, és piszkosul fájt hogy a netto ártól kevesebb helyett, rögtön nézhettem a bruttót
Ha meg elbírta a lapod akkor miért ne, mindenféle patkolást bevállaltam volna, ha megy és nem kell lapot cserélnem. De nekem folyton kellettCeleron aranykor meg tényleg az olt, bár neked több lehetőséggel.Olvastam már régebben delehet h megint fogom.
Mondjuk azért érdekes lenne megnézni, hogy az 1470MHZ-es Tualatin Celeron és egy Athlon XP 1700+ hogyan viszonyultak egymáshoz teljesítményben. -
gban
veterán
válasz
frescho #80165 üzenetére
Mindig eszembe jut hogy mennyi ideig használta a gyerek azt a 8500-at...
És hogy mennyire meglepődtem, amikor futtattam egy 3DMarkot, lekicsinylően, tudatlanul azt hittem, az csak 8000-es széria, csak jobb egy 9200. Hát nem volt jobb, sőt...
Szóval maradt is jó darabig, öröm hogy jó helye lett. -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #80131 üzenetére
Jajj, eszembe jutott, hogy miért emlékszem alacsonyabb árakra. Mert én egy jó ideig alacsonyabb árakon is jutottam mindenhez, és ezért tudtam netto áron adni mindenkinek. (mivel gyakorlatilag nagyker netto áron szereztem a cuccokat).
60 ezres gép : konkrétan 63 ezres volt a munkadíjammal együtt, 2003 április 15.-én lett átadva a következő konfig : Celeron Tualatin 1200 @ 1596MHZ, Abit ST6 alaplap, 1×256MB SD PC133-as RAM, Geforce 2 MX400 64MB VGA, 40GB HDD. Minden új, garanciával. Billentyűzet, egér (én adtam nekik egyet ingyen), monitor nem volt ebben a feljegyzésem szerint. De emlékszem az esetre, egy anyagilag erősen érzékeny családba került, ahol két kamasz srácnak lett a játszós gépe, és ez azért akkoriban még bőven elment játszani. Egyébként egy régi 15"-os CRTre kötötték rá, aminek a max felbontása 1024×768 volt, de úgy voltam vele, így legalább később érzik majd meg a gép korlátait ...
Aztán jó pár év múlva (2008-2009 körül) egy rokonságtól kapott leselejtezett 2GHZ-es Celeron váltotta le, emlékszem, hogy abba még én vittem VGA-t, egy 128-as 7300GT-t egyébként."Abit KD7, XP 2100+, 256Mb DDR, ABIT GF4 Ti4200, 60GB Maxtor...
nettó: 116.556.- bruttó: 145.695.-"
Ezt a konfigot én akkoriban kb 120ért tudtam volna, telepítve, összeszerelve. Sőt, lehet hogy 115-ért is ment volna, mert ha én építem akkor egy 1700+ lett volna benne 2100-2400+ -nak felhúzva.Kár, hogy már sok éve nincs meg ez a kapcsolatom (most vennék magamnak VGA-t), de egy időbe az egész falu hozzám járt gépépítés ügyben, mert nagyon verhetetlen áron tudtam nyomni.
BH6-ra térve : Nem értem miért volt baj, hogy több procit is kiszolgált az alaplap az idők során? Án a helyedben örültem volna, hogy nem kell minden proci cseréhez új alaplapot vennem, nem úgy mint ahogy nekem volt, a 366-os elfogyasztott két lapot, utána lapcsere volt mikor 466-ra álltam át, és utána lapcsere lett volna az FCPGA Celeronokhoz, majd lapcsere a Tualatinhoz.
Egyébként hogy a viharba tudtad te BH6-ban elhajtani a Tualatint?Merthogy próbáltam én is, és NEM ment. A tuák csak Abit ST6, VH6T, Asus TusL2 ilyesféle lapokban mentek.
-
arn
félisten
válasz
frescho #80131 üzenetére
Az a memoriamizeria egy kulonleges dolog volt, amugy az uj hw mindig lenyomta azonnal a regi arat. Most az uj hw gyorsabb? Fizess tobbet… aztan manapsag nem csak a kartyak dragabbak, hanem minden. Harom eve 300 eur korul volt a csucs mainstream proci, most 800, 200 euros lapra budget chipsetet raknak, meg hasonlo. Vinyok ara szinte evek ota nem csokkent.
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #80131 üzenetére
Emlékszem, 82-83 körül, mikor kijött a c64 mi is Bécsbe mentünk ki egy rokonhoz, hogy szerezhessünk.
Soha semmit nem kaptunk szüleinktől, de akkor az egyszer nagyvonalú volt, mert a matektanárom azt mondta, nagyon tehetséges vagyok.
Szerencsére floppyval kaptam, de sajnos a monitor egy junoszty tv volt.
Na ezután lettem szemüveges
Később Amigára már sajnos nem fizettek be, azokat ismerősöknél nézegettem csak.
Micsoda hangjuk volt hi-fire kötve.
Tudom most a retró őrületben mindenki imádja a sid hangját, ami a maga idejében nagyon jónak számított, de az Amiga felmosta vele a padlót.
Következő számítógépem 90-es évek közepe után lett csak, valami k6, utána gyorsult az ütem... -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #80098 üzenetére
A 30 évet szándékosan nem írtam, mert akkoriban kb ugyanaz a horror ment mint most (csak éppen tök jól elvoltam a Commodore-al, meg a matchboxokkal stb.)
20 év talán túlzás, de a 18 nem. 2002-2003ban akkoriban arányaiban(!) előtte soha sem lehett olyan olcsón játékos gépeket összerakni mint akkoriban. Volt Tualatin Celeron, mint olcsó és jó megoldás, simán jobb volt mint a kortárs PIII-as (Cuminéktől mindenképp), ls lehetett húzni. (egy csomó TualatinCeleron alapú "60 ezres" konfigot raktam akkoriban össze játékra). Volt P4 alapú Celeron ha lehet még olcsóbban, a memória is olcsó volt viszonylag, és egy jó GeForce 2MX 400 a leggyengbb konfigokat is felrázta. Annyira, hogy eg csomó régi gépet (366-466 Celeronok) húztunk fel akkoriban azzal, hogy mindegy mennyi RAMja van (32-64MB esetleg 128) bedobtunk mellé egy 128MB-as modult, VGAnak meg egy GeF2 MX400 és már lehetett is játszani velük. Ráadásul ezek a gépek konkrétan gombokért mentek. Hiszen egy 1-2 éves gép az újkori árának a felét sem érte, ugyanakkor 2003-2004 környékén jött egy fejlődés beli lassulás, és az az időszak, amikor az 1-2 éves gépekkel még el lehetett lenni.A BH alaplap pedig nem rossz, ha nekem lett volna olyan én sem cseréltem volna le. Csak sajnos sosem volt olyanom
mindig valami Via-s szutyok jutott, amit persze procicserével alapból cserélni kellett, ráadásul instabilak és lassúak is voltak.
A Phenom 2 magasságában már eléggé széthúzódott a kínálat, mert olyan 2007 vége, 2008 eleje felé vettem észre azt, hogy a csúcs fokozatosan emelkedik és elérhetetlenebb lesz, miközben a belépőszint egyre olcsóbb.
2003-ban az átlag bruttó 137 ezer ft volt, (ennek persze a tényleges kézhez kapott nettója jóval kevesebb volt, mint ahogy 2019ben sem 367 ezret kerestünk, vagyis pont de, csak Ausztriában) és ehhez tudtam 60-70 ezrekből összerakni akkori játékok élevezetes futattására alkalmas gépeket.
Sajnos nem találom, de van egy füzetem, amiben akkoriban írtam le a konfigokat amiket összeraktam, árral mindennel.2003-ban 137 ezerből azért elég jó gépet lehetett összerakni, ami alkalmas volt játszogatni. Ma 367 ezerből, még a VGA sem feltétlenül jön ki
A Celeron-Pentium-i3-i5-i7. Az AMD-nél is volt Athlon, meg Phenom mindenféle magszámmal megáldva időszak megint csak érdekes volt, bár teszem hozzá, akkoriban az I3 volt az új Celeron és az I5/I7 az új Pentium, hiszen a Pentium és Celeron CPU-k (küönösen az utóbbiak) akkoriban kezdtek már nagyon belépőnek számítani. Phenomokból meg aPropus magosak voltak izgalmasak, mert jó eséllyel lehetett csinálni a 2-3 magosakból 4 magosakat, ráadásul magasabb órajelen, kb féláron be lehett fogni, vagy megközelíteni az akkori csúcsot.
-
válasz
frescho #80098 üzenetére
Ennyi.
@zoltanz:
És azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy 20 éve sokkal gyorsabban amortizálódott el a hardver mint manapság. Emiatt hamarabb is esett nagyot a használt hardver ára.
Vagy most is azt szeretnéd, hogy a frissen megvett Intel I9-12900K CPU-d 3 év múlva kavicsokat érjen, mivel más az OS is akadozni fog rajta?Ahogy megyünk előre az időben, egyre inkább drágulni fog a hardver ára, mivel mint minden erőforrás a Földön, a megfelelő minőségű szilícium is véges, és erre már figyelmeztettek közel fél évtizeddel ezelőtt is.
Fogunk mi még videókártyán kívül más komponensért is újra havi fizetéseket otthagyni a boltban.
-
arn
félisten
válasz
frescho #80098 üzenetére
De az nem volt jellemzo, hogy par even belul dragult tobbszorosere. 2000 kornyeken en max az osztondijamat koltottem gepre, megsem volt olyan elavult gepem, mint manapsag. Igaz akkor a harom eves gep meg se moccantotta az ujabb programokat, viszont az eggyel korabbi generaciot gombokert megkaptad.
Most ujra kiadnak egy harom eves kartyat ketszer annyiert, mert megtehetik (rtx2060 600-800 eur, haha).
-
zoltanz
nagyúr
válasz
frescho #80098 üzenetére
Jó persze, Commodore-os időkben, csak a tanácselnök fiának, posta főnök fiának, komisszárok fiának stb. volt számítógépe csak, valamint iskolákban találkoztam vele. Nekünk ilyen TV játékok jutottak csk (ping-pong) kvarcjátékok, (tanárok elkobozták mindig
) szállodákban voltak pénzbedobós konzolgép játékok Space Invaders stb.
Azért a mostani árak nem egészségesek, emlékszem Voodoo1-2, Riva TNT1-2, Geforce2 MX, Radeon 7000, 9600 premier idejük után 1-2 évvel kavicsokért lehetett ezeket kapni (tömegével voltak), és ha nem is a legújabb vizuális élményt adta, de az összes AAA cím játszható, élvezetes volt vele, néha egy kicsit alacsonyabb felbontáson.
-
fpeter84
senior tag
válasz
frescho #79959 üzenetére
Azért az se mindegy hogy 8 vagy 16-24bites és milyen mintavételezéssel van rögzítve a hang és hogyan tömörítik, a grafikánál se mindegy hogy 8 vagy 32 bites képanyag van tárolva és hogyan - és a rengeteg járulékos szemét amit azért csomagolnak mellé, hogy pöcc-röff induljon, ne kelljen hozzá ilyen olyan lib-eket külön telepíteni meg azoknak a verziószámaival küzdeni...
Ahogy az utóbbi 10-15 évben a mikrokontrollereken is meg lehetett figyelni: előbbre az alig pár MHz-es, pár KB memóriás és programtáras kis vasakon igencsak ésszel kellett gazdálkodni az erőforrásokkal, most meg ott is berobbantak a többszáz MHz-ek, akár multicore, a feladathoz képest rengeteg memória és tárhely - ész nélkül lehet pazarolni és úgy is ellátja a feladatát...
Ebben azért van jó is: régen nagy agynak kellett ahhoz lenni hogy valaki valami jót összehegesszen egy korlátozott vason. Most kisebb szaktudással, de jó fantáziával és érzékkel rengetegen állítanak elő olyan programokat, ami ugyan pazarló de mégis csodálatos valamiben - meg persze rengeteg pazarló hitvány szemetet is -
válasz
frescho #79959 üzenetére
Tippre szerintem: free kodekes hang magas bitrátával, valami tömörítetlen optimalizálatlan grafika. Futtatókörnyezet mellécsomagolva.
A játék nem vektoros grafikával van megcsinálva csak pakolgatja egymásra a képeket. Valami magas szintű programozási nyelvben íródhatott. De nem volt cél a hardverrel való takarékoskodás mint a régi gépeken. -
válasz
frescho #79644 üzenetére
Igen, a Savage3D azért teljesítmény szempontjából elég tűrhetően muzsikált - havernál toltam párszor a Blood 2-t, de még a Quake 3 demót is megbírta 640x480 16biten, ami azért utólag visszatekintve megsüvegelendő teljesítmény.
De aztán persze driverek azok komplett fospisztolyok voltak... még a Savage4 mellett is kellett valami házibarkács tool a háttérben, hogy az ilyen-olyan kompatibilitási trutyikat kikerüld.
-
Bile Demon
őstag
válasz
frescho #79179 üzenetére
Igen, köszönöm!
A gond az, hogy az alaplap nem indítja a tápot. Azt próbáltam meg visszafejteni, hogy mi felelhe ezért, hátha csak banális oka van (forrasztási hiba, törött ellenállás stb.).
Az alaplap működött, sikeres stabteszt után. hajnali 3-kor állíottam le a windowst.Win leállt, de a táp nem állt le + ventik pörögtek. Áramtalanítottam.Reggel 8-kor bekapcs és azóta nem indul.
Zöld 5V SB LED világít. 5V SB ténylegesen 5.00V.Mgnyomom a PW-SW gombot és meg se rezzen semmi.
Arra jutottam, hogy ennek kellene vezérelni a bekapcsolást: [link]
5V SB-t megkapja.
PW_SW jelet megkapja (2db tranziszoton keresztül). Mégse történik semmi.Próbáltam a zöld vezetéket földre húzni. Táp elindul + ventilátorok. CPU hideg.
(A táp másik két alaplappal működik.) -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #78788 üzenetére
Az is szép... nekem ez az eset asszem 2007 legeleje fele volt.
2007 végén már volt egy másik csaj, akiről meg kiderült, hogy torrent guru, arányjavításokkal foglalkozik, és igencsak sokat tudott a témáról, kb mint én (aki szintén nagyon benne voltam). De ment az Athlon XPjének a tuningolása is... Később kódolt is, jelenleg az egyik internetszolgáltatónál angol/magyar helpdeskes.Amúgy ebben a témában csináltam régebben (vagy 10 éve) egy meme-t, de ezen a HDD-n nem találom, majd ha megtalálom akkor bedobom ide.
-
válasz
frescho #78806 üzenetére
A Zen- en egyelőre csak BIOS- ban lőttem be, fix allcore, turbo off. Akkor Win alatt nem is érdemes a fix, mondjuk felezett custom órajel ? - böngészés, film, meg egyéb kis teljesítményigényes napi használatra. A VRM- et és környékét külön ventivel hűtöm(mivel a procihűtő torony).
Ja, hát azért előbb-utóbb elhasználódik minden. A ball hegesztés meg olyan mint a rossz ragasztó.
-
-
arn
félisten
válasz
frescho #78792 üzenetére
Egyertek, nagysagrenddel komplexebbek, a nagyobb hotermeles, es az aramok hamarabb kifingatjak a modernebb gepeket.
Raadasul 2000 elejen mindenfele alulmeretezett es nem szabvanyos, olcso kondikkal szortak teli a lapokat, es a hirtelen megnott fogyasztast egyaltalan nem tudtak kordaban tartani - szvsz a 2000es evek elso felebol fog a legtobb vas elhullani. Normalisan mukodo 9700prot mar most se talalni, pedig igazan tortenelmi db.
-
válasz
frescho #78788 üzenetére
Sokat fejlődött a szerviztechnológia az elmúlt 30-40 év óta, úgyhogy a modern gépek jó része is javítható a megfelelő eszközökkel, már amennyiben nem egy chip döglött meg, de az az ősvackoknál is rip lenne.
Kondicserék nem bonyolultak, azon kívül mi van még? VRM? Cserélhető. Elengedi a BGA? Reball. Persze, ezt nem lehet a garázsban megoldani, de hát a retro egyre inkább a gazdagok hobbijába hajlik, ahol pedig pénz és szándék is van, rengeteg minden megjavul. -
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #78616 üzenetére
Régen gyerekkoromban (1980-as évek) voltam a Grazi vásáron, ott lattam olyan KEFálló hangfalakat, ahol a mélyközépbe volt építve a magassugárzó, és iszonyat jól szólt. Tudod mi lehet annak a típusa?
A végén a nappaliba 2 30cm-es zárt sub láda kellett, nem is gyenge típus... a front jobb balhoz meg álló hangfalak komoly (35kg
) erősítővel;
Onkyo TX-NR3008 / 2X Concept Sub/ front Dali Zensor 7/ Zensor Vokal/ hátra Zensor 3
Így már hangerő megvan, a hangverődéseket pár szőnyeggel sikerült valamennyire csökkenteni, de a háló jobban szól.. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 8 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23+ 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- AKCIÓSAK - 20.000 HUF/SZETT - DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- HP 14 Elitebook 840 G10 FHD+ IPS i5-1335U 10mag 32GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest