Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz Bile Demon #115582 üzenetére

Nincs még meg a gép, várok egy kínai ramra bár szerintem esélytelen hogy megérkezik.
    Amúgy nem akadok fent a boot időn.
    Az előző 7980xe-nél lassú volt aránylag, ennél a kínai procis csodánál meg gyors.
    Totál megértem hogy miért is történik.
    Sok ramnál vagy ecc reg ramoknál is ugyan ilyen lassú a bootidő. Nem újdonság, retró gépeken is volt hogy a memória tréning lassú volt.
    DDR5 az meg háát sok mindenben visszalépés. Bonyolultsága miatt sokkalta tovább tart a ram tréning. DDR4-nél is ugyan ez volt amikor legelsőnek inicializált 128-256GB ramot akkor ugyan így lassú az egész. DDR5 meg alapból bonyoult.
    Bootidőt a tréning után nagyon nagy részt a windows és driverei betöltése az amit tapasztalataim szerint befolyásolnak. Tök mindegy hogy az régebbi sata SSD vagy modern nvme. Most pcie2.0 1x módban gyorsabban megy boot (bios után) mint 3.0 4x módban a modern samsung nvme-vel, szimplán azért mert más driverek vannak fent. Szóval előfordul simán olyan hogy egy modern pcie5x nvme ami 10GB/s-et is tud lassabb lesz bootolásban mint egy régi első gen sata SSD csak azért mert a windows más szoftver/drivereket használ. Játékok persze más tészta, de a bootidő bios után 90%-ban az OS-en múlik.

Negatívumok eddig DDR5-nél amiket olvastam:
    8GB-os ramok mindegyike 1rx16 azaz eleve a leglassabb szervezésben futnak. Magyarán 2x8GB lassabb minden esetben mint 2x16GB.
    Normális órajelekhez sok feszre van szükségük, vicces amikor 1.35 meg 1.45v kell egy DDR5-nek 6000 felett, mindeközben DDR4-nél 1.35v-al már 4000 felett jártunk.
    Tuning is korlátozottabb, azaz nincs olyan mint a DDR4-nél hogy megvetted a 2133-ast és 3200-on járattad vagy felette. Nem jellemző +50% tuning. Vagy gondolok itt DDR3 30nm samsung green ramokra 1.5v 2600-on a 1600-as ram.... de lehetne sorolni.
    AMD-nél arányaiban egy fos az IMC, szerintem ezt nem is kell tovább írni annyira tengernyi infó van. 4 ram használata már problémás lehet...

ECC REG fizikailag nem kompatibilis..rohaggyanak meg nincs is asztali proci ecc reg támogatással... :(((
    Árban is aránytalanul drága. Nincs olcsó modul. Az átlag desktop modulok meg rgb és vagy bordázott okádékok. (bocs de nekem a csupasz jön be)
    Sávszélben eleve nem versenyképes a régi skylake i9-essel mivel az quad channel és 100-110GB/s-et tudott csupasz 4000-es modulokkal miközben ha megcsinálták volna jobbra az IMC-t akkor 5000-6000 sem lett volna lehetetlen 140-150GB/s-el. Persze almát körtével mert asztali DDR5 csak 2 csatornás (persze itt is van egy csavar hogy 32bitesre van felosztva ramonként de ezt most hagyjuk)
    Azonos órajelen jóval lassabb mint a DDR4 bár ez nem újdonság szerintem így volt ez régen is a korábbi DDR ramoknál.

Nem vagyok egyik fél fan-ja sem, kizárólag azt nézem hogy a mostani gaming onlynak az AMD x3d procijai ideálisak minden hibájuk ellenére is. 9800x3d meg sok esetben overkill de a korábbi i9-es is az volt a maga módján. Amúgy egy kisebb is kiszolgálna bőven csak akarok biztonsági tartalékot jövőre nézve.

KROK640
    A gép neve majd MU-TH-UR 6000 lesz és szeretnék valami egyedi Alieneset az oldalára.
    Belül tök mindegy hogy néz ki, azt nem piszkálom.
    Az alsó tápos lényege elvileg az volt hogy ne fellül legyen a súlypont azaz lehet könnyebb olcsóbb házakat csinálni. Az eredmény meg az lett hogy kézzel össze lehet hajtani a gépházakat annyira vékonyak meg ugye az hogy a szemetet szívja be alul a táp és a ház szellőztetésének feladata megszűnik.

Belefér nagy kártya is végre.

Emlékszem vagy 20 hasonló chieftec gépházat kellett elvinnem a hulladékosokhoz 10+ éve volt és az első szállítmány ilyen szemét nem a hulladékosokhoz került hanem hozzám. Így mentettem meg kb 6-7 ilyesmi házat. Aztán egy időben hírdettem de nem nagyon vitték. Most meg inkább magamnak építgetek gépeket belőlük.

Új hozzászólás Aktív témák