Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz HSM #5386 üzenetére

    "Szerintem annak még épp van/lenne értelme felhasználói oldalról, hogy 6 helyett 8 magot kapj ugyanannyiért."

    Úgy értettem, hogy ha ez így lenne, akkor a növekvő felhasználói értéknek mindenki örülne, de persze a mindennapokban kevés hasznát látná. Tehát a több mag (6-=>8) nem kell úgy, mint egy falat kenyér, mint régen (1=>2, 2=>4)

    Én arra számítottam, hogy a zen4-gyel majd magszámot emelnek és szépen csúszik le a stack. $200 alá a 6 mag, $200-300 közé a 8 mag, $300-400 közé a 12 mag.
    Azt, hogy nem éri meg úgy értettem, hogy egy felhasználónak nem biztos, hogy megér $50-100-t 6 helyett 8 magot venni. A mai 8 magos ugyanolyan elavult lesz 3 év (2 generáció) múlva mint a valamivel olcsóbb 6 magos.
    Legalábbis én ezt látom, szerintem nincs lényeges különbség egy 1600X és egy 1800X között. Mindkettőt kenterbe veri egy 5600X.

    Az üzleti részét értem.
    Azt is, hogy az árakat leginkább az befolyásolja, hogy mennyire megy el amit gyártanak azon az áron, amin kínálják. És ebben értelemszerűen a TSMC és más beszállítók árai és keresleti-kínálati viszonyai meghatározók.

    Azt mondják, a Monet is azért készül, mert "túl jó" a kihozatal. Nem éri meg 4 magosként eladni a lapkákat, ami működnek 6 v 8 magosként is és eladhatók is akként, annyiért.

    Akkor lesz változás az árazásban, ha olyan híreket hallunk, hogy túltermelés van a félvezetőpiacon és a TSMC leállít vagy elhalaszt valamilyen gyárépítést és Abu azt írja majd: "hiába szeretné az Apple jövőre a legújabb -1nm-es gyártástechnológián kihozni új processzorát. Lehet, hogy az Apple bele is tolná a fejlesztéshez szükséges pénzt, de utána a TSMC nem tudná megtölteni a gyárakat rendeléssel. Mindenki igyekszik maradni a magas volumennel rendelkező, olcsóbban gyártó és olcsóbban tervezhető gyártósorokon."




    "Esetleg az Alder Lake hozhat a maga módján 6+ magot olcsón, de a kis magos megoldásnak is meglesznek szerintem a maga buktatói, szoftveres oldalról a sok kis mag érzékenyebb lehet a programok skálázódási korlátaira, mint ugyanannyi, vagy akár kevesebb nagy."

    Ezért fejleszttette az Intel a Windows 11-et, nem? :)

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák