Hirdetés
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- Micro Four Thirds
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED monitor topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
mexel
veterán
Köszi, most megy így, marad így sztem. Egyelőre csak egy eszköznek kell netet osszon, azt megteszi jelenleg. Nem egészen így akartam és azt sem sejtem mi volt a nyűgje hogy 2 napig összevissza működött, de most éppen teszi a dolgát. Majd keresek otthon más céleszközt erre, csak itt nincs más.
-
attilav2
őstag
amúgy meg lehetne oldani valahogy úgy, hogy host-on lenne egy debian, aztán valamilyen konténerben egy openwrt
Ez a konténer lehet a Qemu is akár, egész jó hatásfokkal dolgozik. Quickemu néven van egy a használatát nagyban megkönnyítő shell script. Csak a több hálókártya és a wlan hardver átadása a virtuális gépnek nem feltétlen egyszerű.
Itt egy kis segítség hogyan konvertálható az openwrt .img lemezkép qemu féle .qcow2 formátumra. -
attilav2
őstag
x86-os openwrt frissítése totál szívás
Erre szerintem lehetne olyan megoldás hogy egy hosszan támogatott linuxra(debian, ubuntu lts) ráreszelik a luci-t. Lenne egy metacsomag ami minden szükségest behúz a lucival eggyütt és csinál egy alap hálózati konfigurációt, és innentől kb ugyanúgy lehetne állítgatni luciból mint a sima openwrt-t. Lehetne egy luci for debian, ami később a debian terjesztés része lehetne.
-
devast
addikt
De ezt miért akarod "megoldani" ? Ez így jó, hogy külön "diszken" van az openwrt és az "adat". Ez így owut-al tökéletesen karban tartható, és frissíthető. A
sysupgrade -p
az működhet, de akkor neked kell kézzel majd build-et kérni a firmware-selector -on, felmásolni és beleverni a sysupgrade-et. De ott meg a weboldalon nincs kivezetve a rootfs méret , tehát csak 104mb-osat tudsz kérni alapban. -
devast
addikt
Erre az a megoldás, hogy az openwrt rendszert *nem* tárolod egy hdd-n/ssd-n a többi adattal. Fogsz egy 1-2gb-os pendrive-ot, vagy microsd-t usb/microsd olvasóval, és arra rakod a rendszert, arról bootolsz. Az adat hdd-t meg felmountolod. Sysupgrade-nél az egész rendszer diszk felül fog íródni. Alapvetően (ha csak nem erőszakolod meg extrém módon) az openwrt nem ír a "diszkre" semmit normál működés közben. Akkor se, ha x86-on futtatod, és akkor se ha tp-link/asus router 64mb-os nand-jából fut. Így kb bármilyen adathordozóról lehet simán futtatni. Nálam spec router x86-okban nincs is hdd/ssd, csak usb-s microsd
ext4-el, és 1024mb-os root-al már nagyon sok mindenre elég, bármi gebasz van egyszerű debuggolni másik géppel...
-
devast
addikt
24.10-ben az
/etc/config/attendedsysupgrade
-be tudsz rakni egyoption rootfs_size 1024
paramétert. Fel tudod rakni azowut
-ot.owut -h
megmondja, hogy mit tudsz vele csinálni. Gyakorlatilag egyedi buildet kér a build szervertől, az összes csomagoddal, azt letölti és feltelepíti úgy, hogy a beállításaid megmaradnak. Az owut-ban az új, hogy már max 1024mb-os root-al is lehet kérni. Ha egyedi adataid vannak, akkor azoknak belerakod az útvonalát az/etc/sysupgrade.conf
-ba, és akkor azokat is viszi magával majd a sysupgrade. -
devast
addikt
Dehogy szívás... Főleg 24.10 -el. 23.05 alatt ottvan auc / attended sysupgrade. A limit, hogy 104? mb-nál nagyobb root-ot nem tudsz azzal kérni a build szervertől. 24.10 alatt ottvan owut, és 1024mb-os root-al lehet már buildet kérni, és sokkal robosztusabb. Természetesen ha egyedileg megnöveled root-ot, azzal a build szerver nem tud mit kezdeni.
-
easy...rider
őstag
IP kamera felvételeit akartam tárolni valahogy, mert gyárilag csak memóriakártyára, vagy havidíjas felhőszolgáltatásra tud menteni. Nincs bene olyan funkció mint a drágább verziókban hogy FTP vagy Samba vagy egyéb tárhelyre tudjon menteni. (Nekem meg a routeremre van csatolva egy SSD és azt akartam használni tárhelynek.)
Viszont a képet meg a hangot kinyomja magából RTSP protokolon amit VLC-vel, meg TynyCam, meg egyéb programokkal lehet nézni. Ezt akartam valahogy elkapni, mert ez gyakoratilag maga a nyers videó, ugyanaz mintha memóriakártyára mentene.
PC-n az ffmpeg program működött, de OpenWRT-n belül ami letölthető ffmpeg, az egy "kiherélt" verzió, mert amúgy túl nagy lenne az eredeti. De szerencsére van ffmpeg-ből olyan verzió, amit ARM procira fordítottak és ez használható volt -
attilav2
őstag
Növeltem a buffert a vlc-ben de ugyanúgy akad, ezeknek a wiki-ben írt tveakeknek az nfs átviteli sebesség feltornászása a célja mert alapból elég gyatra, ahogy a wiki írja, ezért az akadozás. De lehet csak a vlc hülyesége, megpróbálom mással is.
Samba sajnos nem fér rá az AC57U tárhelyére a sok függősége miatt, pedig tennék vele egy próbát. Most csak torrentezni meg nasnak használom az AC57U-t dumb ap módban, a net az ax3200-ról megy. -
yodee_
őstag
Sziasztok!
Korábban Én is szemeztem a
fancontrol
-lal, mivel ubuntu alatt nagy megelégedettséggel használom. A leírás alapján minden megcsinálok, telepítek minden függőséget. Lefut apwmconfig
és létrejön afancontrol
konfiguráció.root@OpenWRT_x86-64:/etc/fan$ ./pwmconfig
# pwmconfig version 3.6.0
This program will search your sensors for pulse width modulation (pwm)
controls, and test each one to see if it controls a fan on
your motherboard. Note that many motherboards do not have pwm
circuitry installed, even if your sensor chip supports pwm.
We will attempt to briefly stop each fan using the pwm controls.
The program will attempt to restore each fan to full speed
after testing. However, it is ** very important ** that you
physically verify that the fans have been to full speed
after the program has completed.
Found the following devices:
hwmon0 is acpitz
hwmon1 is coretemp
hwmon2 is w83627dhg
Found the following PWM controls:
hwmon2/pwm1 current value: 255
hwmon2/pwm2 current value: 255
hwmon2/pwm3 current value: 255
hwmon2/pwm4 current value: 255
Giving the fans some time to reach full speed...
Found the following fan sensors:
hwmon2/fan1_input current speed: 1917 RPM
hwmon2/fan2_input current speed: 6026 RPM
hwmon2/fan3_input current speed: 0 ... skipping!
hwmon2/fan4_input current speed: 0 ... skipping!
hwmon2/fan5_input current speed: 0 ... skipping!
Warning!!! This program will stop your fans, one at a time,
for approximately 5 seconds each!!!
This may cause your processor temperature to rise!!!
If you do not want to do this hit control-C now!!!
Hit return to continue:
Testing pwm control hwmon2/pwm1 ...
hwmon2/fan1_input ... speed was 1917 now 1917
no correlation
hwmon2/fan2_input ... speed was 6026 now 6026
no correlation
No correlations were detected.
There is either no fan connected to the output of hwmon2/pwm1,
or the connected fan has no rpm-signal connected to one of
the tested fan sensors. (Note: not all motherboards have
the pwm outputs connected to the fan connectors,
check out the hardware database on http://www.almico.com/forumindex.php)
Did you see/hear a fan stopping during the above test (n)? n
Testing pwm control hwmon2/pwm2 ...
hwmon2/fan1_input ... speed was 1917 now 1896
no correlation
no correlation
There is either no fan connected to the output of hwmon2/pwm2,
Testing pwm control hwmon2/pwm3 ...
hwmon2/fan1_input ... speed was 1917 now 1906
no correlation
hwmon2/fan2_input ... speed was 6026 now 0
It appears that fan hwmon2/fan2_input
is controlled by pwm hwmon2/pwm3
Would you like to generate a detailed correlation (y)? n
Testing pwm control hwmon2/pwm4 ...
hwmon2/fan1_input ... speed was 1917 now 1917
no correlation
no correlation
There is either no fan connected to the output of hwmon2/pwm4,
Testing is complete.
Please verify that all fans have returned to their normal speed.
The fancontrol script can automatically respond to temperature changes
of your system by changing fanspeeds.
Do you want to set up its configuration file now (y)? y
What should be the path to your fancontrol config file (/etc/fancontrol)? /etc/fan/fancontrol
Loading configuration from /etc/fan/fancontrol ...
Select fan output to configure, or other action:
1) hwmon2/pwm3 4) Save and quit
2) Change INTERVAL 5) Show configuration
3) Just quit
select (1-n): 1
Devices:
hwmon0 is acpitz
hwmon1 is coretemp
hwmon2 is w83627dhg
Current temperature readings are as follows:
hwmon0/temp1_input 27
hwmon0/temp2_input 29
hwmon1/temp1_input 29
hwmon1/temp2_input 27
hwmon1/temp3_input 28
hwmon1/temp4_input 24
hwmon1/temp5_input 28
hwmon2/temp1_input 26
hwmon2/temp2_input 0
hwmon2/temp3_input 23
Select a temperature sensor as source for hwmon2/pwm3:
1) hwmon0/temp1_input
2) hwmon0/temp2_input
3) hwmon1/temp1_input
4) hwmon1/temp2_input
5) hwmon1/temp3_input
6) hwmon1/temp4_input
7) hwmon1/temp5_input
8) hwmon2/temp1_input
9) hwmon2/temp2_input
10) hwmon2/temp3_input
11) None (Do not affect this PWM output)
select (1-n): 8
Enter the low temperature (degree C)
below which the fan should spin at minimum speed (20): 30
Enter the high temperature (degree C)
over which the fan should spin at maximum speed (60): 55
Enter the minimum PWM value (0-255)
at which the fan STOPS spinning (press t to test) (100): 100
Enter the minimum PWM value (100-255)
at which the fan STARTS spinning (press t to test) (150): 110
Enter the PWM value (0-100) to use when the temperature
is below the low temperature limit (0): 0
Enter the PWM value (100-255) to use when the temperature
is over the high temperature limit (255): 255
3) Just quit
select (1-n): 5
Common Settings:
INTERVAL=10
Settings of hwmon2/pwm3:
Depends on hwmon2/temp1_input
Controls hwmon2/fan2_input
MINTEMP=30
MAXTEMP=55
MINSTART=110
MINSTOP=100
MINPWM=0
MAXPWM=255
3) Just quit
select (1-n): 4
Saving configuration to /etc/fan/fancontrol...
Configuration saved
Érdekesség, hogy a
pwmconfig
lefuttatása előtt a fancontrol egy futtatható állomány, utána nekem kell azzá tennem. Amint ezt megteszem, és próbálom futtatni ezt kapom:root@OpenWRT_x86-64:/etc/fan# ./fancontrol &
root@OpenWRT_x86-64:/etc/fan# ./fancontrol: line 5: hwmon2/pwm3=hwmon2/temp1_input: not found
./fancontrol: line 6: hwmon2/pwm3=hwmon2/fan2_input: not found
./fancontrol: line 7: hwmon2/pwm3=30: not found
./fancontrol: line 8: hwmon2/pwm3=55: not found
./fancontrol: line 9: hwmon2/pwm3=110: not found
./fancontrol: line 10: hwmon2/pwm3=100: not found
./fancontrol: line 11: hwmon2/pwm3=0: not found
./fancontrol: line 12: hwmon2/pwm3=255: not found
[1]+ Done(127) ./fancontrol
Nem tudom merre induljak el. Mi lehet a gond?
-
tlac
nagyúr
szépen megy a ventilátor szabályozása is
mivel openwrt-vel kapcsolatban nem sok infó van erről, itt egy kis rövid összefoglaló hogyan kell beállítani
alapesetben az lm-sensors csomagban van egy fancontrol és egy pwmconfig scipt, de ez valamiért hiányzik az openwrt-nél
amivel teszteltem
openwrt 23.05.2 x86_64
gigabyte z87n-wifi: sajnos az alaplap béna a ventiszabályozásban, csak félig meddig lehet beállítani, így kénytelen vagyok szoftveresen intéznilm-sensors, lm-sensors-detect - 3.6.0-1
a sensors-detect-tel meg kell keresni, hogy milyen szenzor chipek vannak az alaplapon, ha ezt tudjuk, akkor nem szükséges a csomag
nekem egy ITE IT8728F van, amihez a kmod-hwmon-it87 csomagot kell telepíteni
a sensors parancsal tudjuk utána ellenőrizni, hogy sikerült-eha ez meg van, akkor letöltjük lm-sensors csomagot a github-ról
[link]ebből nekünk csak a 2 script kell, más nem
amit betehetünk mondjuk az/etc/fan/
mappa alá vagy ahova jól esikroot@OpenWrt:/etc/fan# ls -al
drwxr-xr-x 2 root root 1024 Dec 14 03:16 .
drwxr-xr-x 28 root root 3072 Dec 14 03:17 ..
-rwxrwxr-x 1 root root 17587 Oct 17 2019 fancontrol
-rwxrwxr-x 1 root root 23456 Dec 14 02:47 pwmconfigmivel ezek bash sciptek, így a gyári ash-sel nem mennek, ezért telepíteni kell hozzá a bash openwrt csomagot is
utána futtatni kell pwmconfig-ot, ami generál nekünk majd egy config fájlt
a program nem annyira triviális, két nehezebb rész van benne, megtalálni, hogy melyik pwm device vezérli a ventinket, meg, hogy melyik szenzortól függjön a szabályozásaz én esetben ez lett
root@OpenWrt:~# cat /etc/fancontrol
# Configuration file generated by pwmconfig, changes will be lost
INTERVAL=5
DEVPATH=hwmon1=devices/platform/coretemp.0 hwmon2=devices/platform/it87.2608
DEVNAME=hwmon1=coretemp hwmon2=it8728
FCTEMPS= hwmon2/pwm1=hwmon1/temp1_input
FCFANS= hwmon2/pwm1=hwmon2/fan1_input
MINTEMP= hwmon2/pwm1=55
MAXTEMP= hwmon2/pwm1=70
MINSTART= hwmon2/pwm1=150
MINSTOP= hwmon2/pwm1=0utána meg kell még oldani, hogy a fancontrol automatikusan induljon az openwrt-vel, amihez ezt csináltam:
root@OpenWrt:~# cat /etc/rc.local
# Put your custom commands here that should be executed once
# the system init finished. By default this file does nothing.
/etc/fan/fancontrol &
exit 0 -
xabolcs
őstag
Nagyon jo otlet volt az ldd!
Irja is, hogy mi baja:
Error loading shared library libgmp.so.10: No such file or directory (needed by mprime)Igy egy opkg update utan mar keresheted is, hogy mit kell feltelepiteni: a libgmp10 csomagot!
# opkg find libgmp*
libgmp10 - 6.2.1-1 - GMP is a free library for arbitrary precision arithmetic, operating on
signed integers, rational numbers, and floating point numbers. -
-
-
yodee_
őstag
Valamit kerestem anno és akkor találkoztam a dologgal én is. Itt említenek valamit
Kenderice
Akkor megint ott vagy mint az elején? Van egy fő routered és van ez a PC openwrt-vel? Melyik a DHCP? -
Kenderice
senior tag
-
-
vargalex
Topikgazda
Nem látom, hogy az általad írt módszer mennyivel egyszerűbb.
Ugyanis, mit is ír a wiki arról, hogy hogyan telepítsd belső meghajtóra:1. USB-ről boot-olsz (ez pipa)
2. Állapítsd meg dmesg-ből (vagy lsblk-val a telepítése után) a cél eszközt
3. Letöltöd (vagy letöltöd PC-re és felmásolod pl.scp-n) az x86 img-t, kicsomagolod és felírod az eszközre (nyilván itt az lsblk már elhagyható, hiszen az a 2. pontban már megvolt). Ráadásul ez a módszer már teljesen ismerős az USB-re írás miatt (ha pl. linux alatt csinálta a topictárs).
4. Kikapcsolod a gépet, kihúzod az USB-t, bekapcsolod a gépet és boot-olsz a belső meghajtórólEzután már csak opcionális lehetőség az, hogy:
- átméretezed a root partíciót (szerintem teljesen felesleges, az adatokat nem itt kell tárolni, a telepítendő csomagoknak pedig bőven elég a 104 MB körüli root partíció)
- új partíciót adsz hozzá mondjuk az adatoknak (ez az értelmesebb, ha ugyan azt a disket akarod adattárolásra is használni) -
Kenderice
senior tag
Na, ezeket a parancssoros szrakodásokat hanyagolnám ha lehet, mert nem értek hozzá.
Tuti nem tudom hiba nélkül megcsinálni.
"csinálj a vinyóra egy gpt-s partícisémát, plusz 2 partíciót"
Mivel? Magával az openwrt rendszerrel?
Vagy kell ehhez valami másik rendszer?
Nincs valami program erre?
Amúgy az alaplap FUJITSU D3003-S2. -
xabolcs
őstag
CHKDSK88 (felhasznalva hurricos munkajat) sikeresen ujraelesztette a WDR4900v1-et: mpc85xx: TP-Link TL-WDR4900 v1 resurrect and convert to DSA (#10850)
Kozben a OpenWrt 22.03 and WDR4900v1 topikban is zajlik az elet.
-
Elnezest valoban lemaradt (még a DIGI-s topik jart a fejemben, ott irtam)
- TP-Link Archer C7 v4
- OpenWrt 22.03.0 r19685-512e76967f / LuCI openwrt-22.03 branch git-22.245.77528-487e58a
- Kernel Version 5.10.136xabolcs
Arrol vissza tudok terni (egyszeruen
) stable?
Egyebkent ugy latom ismert issue: [link]Kicsirics77
Remelem nem...
-
Lenry
félisten
ok, megnézem a 21.02-t.
sokmindent nem kell tudnia, semmi extra szolgáltatás nem fog rajta futni.
szüleimnél kihalt a régi 841-es, ami a ház hátsó részébe vitte az internetet és a wifit, aztán ez a 1043 tényleg nem csinált semmit évek óta, úgyhogy ez lesz helyette.
IGMP-t kell, hogy tudja, mert Telekomos set-top-box lesz rákötve, aztán emlékszem, hogy a 841-re anno csak emiatt kellett dd-wrt-t raknom, mert a gyári fw nem tudta, aztán akadozott az IPTV adása.köszi
-
xabolcs
őstag
A Windows tamogatja a tanusitvanyokat is, megis a Firefox a sajat tanusitvanyrendszeret hasznalja, nem a Windows-et.
Ugyanigy a JDK is a sajat tanusitvanyrendszeret hasznalja, s nem a Windows-et. (Ezert is volt olyan izgalmas par eve, hogy bekerult a NetLock tanusitvanya a JDK-ba.)
Ellenben a Chrome bongeszo pont a Windows tanusitvany rendszeret hasznalja.
Legfokeppen az adott programtol fugg, hogy eppen milyen megoldasai vannak az adott problemara. 🤷
-
xabolcs
őstag
Ahogy a linkelt hozzaszolasbol is latszik, azert mukodik a Remmina klienssel, mert az tamogatja a SOCKS5 tipusu proxy-t. A Windows-os mstsc pedig nem.
Peldaul a bongeszok is tamogatjak a SOCKS5 tipusu proxy-t. Igy ha van bongeszobe epulo RDP kliensed, akkor elkepzelhetonek tartom, hogy azzal is meg tudod oldani a feladatot.
-
xabolcs
őstag
Mert rossz Remote Desktop klienst valasztottal!
A Remmina / FreeRDP tudja!
Egyebkent nezd meg ezt a SO kerdest, pont, mintha mi lennenk!
Elvileg Windows-ra is van FreeRDP binaris.
-
xabolcs
őstag
Orulok, hogy sikerult!
Remelem tudod, hogy miert!
Azert mukodik a masodik probalkozasod, mert ott azt csinaltad, amire gondoltam: szokasos ssh-s portforwardot csinaltal a cel gep RDP portjara. Lasd a "destination" beviteli mezo, illetve a tablazat masodik oszlopa.Pont emiatt nem mukodott az elso probalkozasod, mert ott celnak localhost-ot irtal, ami esetunkben a routert, meg annak a 3389-es portjat jelentette.
-
-
8zabi
őstag
az egész ar71xx platformot (pl. wdr3600-4300) átültetik ath79-re, ott van új kernel, de ez nem kis munka, ezért még nem tekinthető stabilnak végleges kiadáshoz, csak pár eszköz van kész, a wdr3600 pont köztük van
az offload a mainline kernel része, minden rendszeren működik ha a kernel verzió legalább 4.14, kvázi szabványosítják, ezért lett dobva a fast path
-
Stauffenberg
nagyúr
Valami most így sem jó, torrent kilensből kilőttem a maximum sávszélt és az OpenWRT QoS-ben is beállítottam a megengedett sávszélt a kimért maximumra (a routeren mért peak-et vettem alapul), meg hozzáadtam egy új classification rule-t, amiben a torrent kliens által használt portra low prioritást adtam, most már megy szépen a Youtube is, bármilyen minőségi beállítással (a torrent sebessége vissza is esik amennyivel csak kell), de cserébe a pingem veri az egeket (120 - 160 ms között ugrál). Ha torrent letöltés közben mérek rá a Speedtest-re, akkor olyan 10 Mbit körül van (a 25-27-ből szokott lenni normál esetben PC-n mérve, csak a router méri ki a 30 Mbit-et).
-
Stauffenberg
nagyúr
1. Telekom VDSL
2. Csak feltettem a csomagot és egyedül a Calculate Overhead-et állítottam be a leírás alapján, amúgy minden alapbeállítás. A továbbiakhoz kellene egy kis segítség, azt akarom, hogy ha kell, akkor a torrent minden esetben a legalacsonyabb prioritást kapja, ha kell a Youtube töltsön be rendesen, akkor is ha ez elvesz a torrent sebességéből. A fő cél viszont az lenne, hogy online játék is alacsony latencyvel bonyolódjon (amilyen alacsonyat csak tud a hálózat).
3. Gyakorlatilag csak 360p-ben fut jól, de egy 1080p60 videót akartam volna megnézni.
Ha Speedtest-el kimérem a sebességet, akkor lefele irányba 0,8 - 1,5 Mbit körül mozog a sávszél torrent mellett. Amúgy 25 / 5 Mbit-et vettem alapul a 90%-os sávszél kiosztás kalkulációjához, ez egy 30/5 Mbit-es VDSL csomag, most költöztem és itt ez van, meg a fél gigabites UPC koax, de utóbbira hűségidő miatt csak márciusban válthatok, eleve emiatt a retek szar net miatt tettem fel a routeremre az OpenWRT-t és a QoS bővítményt, mert már a hajam kitépem tőle. Beindul valamelyik eszközön egy szinkronizálás, elindítok egy letöltést és már döglött az egész.
-
Nekem is egy elég magas 4 számjegyűn van, ami egyébként egy másik szolgáltatás jellemző portja, de túlzottan nem is foglalkozom ezzel a kérdéssel, egy szolgáltatás ami elérhető a netről, ki van téve ennek a veszélynek mindenképpen. A fentebb említett védelem nálam aktív, tehát 5 percen belül legfeljebb 3 csatlakozást enged, aztán tiltja az IP-t az 5 perc leteltéig. Ez alatt a legtöbb ilyen bot tudomásul is veszi, hogy elfogytak a próbálkozási lehetőségei, és nem tér vissza, amelyik meg igen, hát sok sikert neki, bízom benne, hogy a jelszavamat nem fogják 6-12 próbálkozásból eltalálni, az elég hosszú és összetett.
Persze nem mindegy az sem, hogy valakinek PPPoE netje van, és adott esetben akár naponta többször új IP címet kap, vagy hónapokig állandó az IP. Utóbbi esetben nehezebb eltűnni ezek látóköréből.
De halkan jegyzem meg, mióta csak használok ilyen okos routeres rendszereket, mindig is volt webes szolgáltatásom a 80, 443 porton a net felől elérhetően, illetve 21-en FTP, és sosem volt gondom. Sajnos a céges proxy miatt elég korlátozottak a lehetőségeim a távoli elérés kapcsán is, nem mindent lehet megoldani amit adott esetben szeretnék. Kulcsos SSH hitelesítést, VPN-t, knockd-t, és egyéb ilyeneket nem is szeretnék, nálam első szempont a használhatóság és a kényelem. De ami fő, nem tárolok pótolhatatlan adatot a router HDD-n, illetve ami pótolhatatlan és mégis ott van, az megvan még másik két helyen is, így ha egyszer mégis beüt a "ménkő" és feltörik a vasat, max reset-elem, és újratelepítem, túl sokat nem kockáztatok.
-
wigyori
tag
-
-
mikung
aktív tag
Kevés a RAM, a platform is régi ezért sem lesz rá CC. 16 MB és alatt már AA óta unsupported.
Nem poénból kérdeztem pont a backfire -t.
Ha kérhetem, ne küldj el virágot szedni. Hidd el, jártam már a réten és nem véletlenül kérdeztem célzottan.
Persze ha van konkrétabb ötleted amivel át lehet hidalni a kevés memóriát, így stabilan futtatni a legutóbbi stabil verziót ...
-
krealon
Topikgazda
"nem valami ilyesmit szerettél volna?
while true; do clear; tc -s qdisc show dev pppoe-wan; sleep 1; done
"
De. Pontosan.
Sajnos nem vagyok jo shell-script-bol."viszont a kimenetből semmit nem értek"
Jo sok informaciot kiir, igy a 80x25 karkteres alapertlmezett terminal ablaknal joval nagyobbra van szukseg, hogy attekintheto legyen.
A lenyege, hogy latszodik az egyes queue-kba berkezo adatmennyiseg, igy kiderul, ha a rossz szabaly-sorrend miatt nem a megfelelo sorba kerulnek a csomagok. Ha nem irtal sajat szabalyt, akkor erre semmi szukseg. :-(
Most kapcsolok csak, hogy nalad 5 / 0.5 Mbps ADSL-rol van szo. Nekem is ilyen volt korabban, es a 5000 / 512-es savszelesseg ertekeknel mukodott jol a QoS.
Az 5352 / 520 -szal (gyakorlatilag) nagy terheleskor hatastalnitod a sajat QoS-edet, mert a varakozasi sor a szolgaltatonal torlodik fel, amire te nem vagy hatassal.
A pontos savszelesseg-ertket valoszinuleg ugy lehet kicentizni, hogy az elso szolgaltatoi router-t (egy traceroute-ban, az elso sajat rendszereden kivul levo hoppot) ping-eled, es azt az erteket keresed - folyamatos le- vagy feltoltes mellett - aminel meg eppen nem no a ping erteke.
Persze ha a rendelkezesre allo savszelesseg idoben valtozik, akkor a legroszabb erteket kell rogziteni. Ekkor pesze veszitesz valamit a gyorsabb pillanatokban, de legalabb stabil lesz.
Nyilt forrasu adaptiv QoS-rol nem tudok. (FixMe)
-
krealon
Topikgazda
Sajnos a configfile nekm nem mond sokat, de SSH-n monitorozni tudod a tc mukodeset
while true do clear; tc -s qdisc ls eth0; sleep 1; doneA fenti parancsot fejbol irom, igy valoszinuleg ebben a formaban nem mukodik. Script dokoroktol erdelkodd meg a helyes forma't!
A luci-s feluleten jol latni, hogy milyen sorrendben kerulnek feldolgozasra az osztalyozasi kriteriumok, igy egy screenshot lenne szamomra erdekes, errol a laprol.
-
krealon
Topikgazda
Ezt nezted mar?
QoS beallitas alapok a luci-app-qos csomaghoz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- Micro Four Thirds
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED monitor topic
- Sorozatok
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- További aktív témák...
- Beszámítás! Dell Optiplex 3080 SFF asztali számítógép - i5 10505 8GB RAM 256GB SSD Intel UHD 630 IGP
- Egyedi ékszerdobozka
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- AKCIÓ! ASUS ROG THOR 1000W Platinum II tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest