Hirdetés
- Megmenti a kevés VRAM-mal rendelkező VGA-kat a Sampler Feedback?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Mini-ITX
- Androidos fejegységek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
attilav2
őstag
válasz
yodee_ #20813 üzenetére
Tovább léptem és logoltam az ax3200 mesh gomb megnyomásakor keletkező eseményt a wiki leírás szerint:
-Prometheus- ezt a scriptet javasolta nekem amikor wrt160nl-en a wps gombra állítottam a wifi ki/be kapcsolást. Ez a script hogy nézne ki akkor ha /root/ledoff.sh és a /root/ledon.sh (esetleg az /etc/init.d/led start) scripteket akarnám vele meghívni, tehát amikor megnyomom a mesh gombot akkor kikapcsolnak a ledek mikor újra megnyomom bekapcsolnak ?
-
attilav2
őstag
válasz
yodee_ #20813 üzenetére
Mivel a villogást nem szeretem ezért luciban átvariáltam hogy folyamatosan kéken égjen a 3200-on mindkét led, a power led folyamatosan ha be van kapcsolva a router, a wan led pedig ha van ethernet link a modemmel, akkor szintén folyamatosan világítson.
Tehát a visszakapcsoláshoz nekem elég ennyi:
echo "1" > /sys/class/leds/blue:power/brightness
echo "1" > /sys/class/leds/blue:net/brightness
Megcsináltam ledoff.sh-t és beírtam a crontabba az időzítést amit írtál.
Gombokra hirtelen ezt találtam.
Lefuttattam ezt a parancsot:A leírás szerint ez az AX3200 gombjainak hex értéke. Innen kéne valahogy tovább lépnem.
-
noorbertt
őstag
válasz
yodee_ #20623 üzenetére
Érdekes mert ott se akarja az igazat. Idáig LTE volt, így fel sem tűnt h probléma lenne.
A fórumokon viszont megy a giga közeli mérések.
Telekom oldaláról volt hibás jelszint, kiraktak NAT-bol is így részükről minden ok.
—
Van könnyen elérhető és jól támogatott Router ami biztosan jó lehet? Van két UniFi AP-m bár nem ragaszkodom semmihez. -
noorbertt
őstag
válasz
yodee_ #20620 üzenetére
Rpi4 8gb előbb tp-link usb3 ethernet adapterrel próbáltam most pedig managelheto swich alatt vlan segítségével küldöm át a pi-re a WAN kábelt. (Reméltem hogy az USB erhernet a probléma, bár a lenti linken levő leírásban is azt a fajtát használják ami nekem van)
https://forum.openwrt.org/t/howto-openwrt-on-the-raspberry-pi-4/117491Interface protocol: PPPoE megadtam a user@email és jelszót majd lett egy wan és egy wan_6 is ami DHCPv6.
Nem tudok többet kisajtolni belőle egyelőre.
Ez meg a telekom wifin:
Wifi se lehet probléma, UniFi AP-k. -
xabolcs
őstag
válasz
yodee_ #20592 üzenetére
Ha engedelyezve lenne, akkor meg lehetne oldani, igen!
Mondjuk az elso indulaskor nem hiszem, hogy van mar internet, hogy a fuggosegeket is tudja telepiteni.A forumtarsak inkabb konfiguraciora hasznaljak.
En peldaul csinalnek fo router konfigot, mesh node konfigot meg sima ap konfigot ... de hat kinek mi tetszik, s milyen igenyei vannak.
Visszaterve a firmware-selector-ra: ha sajat magad uzemelteted, akkor engedelyezheted, de egyebkent sajat uzemeltetesnel egyszerubb magat az imagebuilder-t hasznalni. Ott is nagyszeruen mukodik!
-
xabolcs
őstag
válasz
yodee_ #20496 üzenetére
Teljesen jol csinalod, csak ebbol nem tudtam meg semmit sem a frissitessel kapcsolatban.
En igy szoktam egy friss telepitest elvegezni.A beallitasaidat elmented es visszatoltod? Ott a helyszinen vegzed a frissitest vagy meg tudod csinalni tavolrol is? Melyik image-et hasznalod: squashfs vs ext4, combined vs rootfs?
-
xabolcs
őstag
válasz
yodee_ #20463 üzenetére
Hogyan frissitesz egy belakott x86-os OpenWrt-t?
Szivem szerint egy dual slot-os, avagy A/B frissitesi modot alakitanek ki, ahol a sysupgrade mindig az inaktiv slot-ot frissiti, aztan ha valami nem lenne kerek, akkor nyugodtan boot-olhato a kiindulasi slot.
Hely lenne hozza eleg!Celhardveren olyan egyszeru a sysupgrade-del.
-
-
xabolcs
őstag
válasz
yodee_ #20455 üzenetére
Xiaomi AX3200 eseteben arra kell figyelni 23.05 -> 24.10-re (es SNAPSHOT-ra) valo valtaskor, hogy belerult egy second stage loader a kepletbe: a gyari U-Boot az igazi kernel helyett egy OpenWrt-s U-Boot-ot indit.
Hogy ne legyen adatvesztes (igazabol nem probaltam, szoval elotte mentsel!), szukseges a kezi beavatkozas.
Reszletek, pontos parancsok a Wiki-ben: Upgrading from 23.05 and earlier to upcoming 24.10 or snapshot -
JonssoN
csendes tag
válasz
yodee_ #20455 üzenetére
Én DIR-842 C3-on frissítettem tegnap reggel 23.05-ről 24.10 rc2-re Lucin keresztül. Hiába kapcsoltam be, hogy megtartsa a beállításokat, resetelni kellett lucin keresztül, mert a frissítés zökkenőmentesen lement csak utánna net meg nem volt.
Reset után minden fasza. Picit mintha több memóriát enne, de ezt más routereknél is olvastam frissítés után. Viszont a 8 led-ből továbbra is csak 5 állítható.
-
válasz
yodee_ #20267 üzenetére
Mindenkinek nagyon köszönöm a tanácsokat!
A PI-t kizártam, mert csak hármasok vannak itthon, varázsolni meg nem tudok.
A virtuális megoldások nyilván nagyon jók, de én régimódi vagyok. Nekem az jön be, amit dugdosni, nyomogatni tudok.
Az AX53-asom U-s, tehát az USB adott.
A Futróról még nem hallottam, de tetszik!
Akárcsak az Archer mint ötlet.
Köszönettel: MaCS
-
@Jocó@
tag
válasz
yodee_ #20049 üzenetére
Őszintén? Semmilyen. Miven csak nagy ritkán csinálom az upgrade-et, így már el is felejtettem, hogy mekkorát szívtam az u-boot partícióval. És igazából most nem is akar sysupgrade-el összejönni.
Anno szerintem tftp-vel eröltettem fel egy 23.05-öt.
Ezt el tudná nekem magyarázni valaki szájbarágósan? [link]
Az első módszer a 4. lépésnél hasal el, nem tudja megnyitni write-ra a kernel device-ot.
A második módszert meg nem értem. Csináltam már tftp szervert. Tisztában vagyok vele, hogy vagy fix IP-t állítok be, vagy u-boot-ban meg tudom adni, hogy mi a szerver címe.
Jól értem-e, hogy ha nem az első módszerrel eröltettem fel márciusban egy firmware-t, akkor nekem most megint vissza kellene térnem a tftp-s upgrade-re?
make-el lefordítottam egy git pull-al leszedett main-t, abból ugye továbbra is a .sysupgrade file kell?Attended-sysupgrade segíthet esetleg ezen a jövőben?
-
krealon
Topikgazda
válasz
yodee_ #20049 üzenetére
Tényleg érdekelne:
Ha nincs vele bajod, miért akarod megjavítani?Nekem is van 600+ napos uptime-ú Access Point-ként működő eszközöm (sünetmentes tápegység rulez), mégsem tervezem birizgálni.
Viszont ha sok szabadidőd van, akkor remélem a felfedezett problémákat bejelented a fejlesztőknek, hogy mindenki okuljon és nyerjen az információból.
-
xabolcs
őstag
-
bmxbandita
tag
válasz
yodee_ #19807 üzenetére
Véleményem szerint rendes felhasználás mellett (nem a router mellett gubbasztasz a laptopoddal 10 centire) fájlmásolás esetén soha nem lesz meg AX 2x2 160Mhz-en a >1,5 Gbit/s sebesség. Ha lenne 4x4-es kliensed, akkor lehetne >2Gbit/s sebességet elérni.
Tehát emiatt az AX3200-ról tök felesleges váltanod, mert ugyannyit tudnál kihasználni.
A te esetedben az előrelépés, hogy 2,4-en is AX-ed lenne, mert ha jól látom ott csak N-es az AX3200. -
bmxbandita
tag
válasz
yodee_ #19805 üzenetére
Ez nálam is így van. Most utána olvastam, és ezt találtam:
Client changes the TCP window size using a binary exponential algorithm. This means that you may notice that TCP window size suggested may vary according to the traffic in the network, iPerf will suggest the best window size for the current network scenario.
Ha a -w kapcsolóval adok neki explicit 512k-s értéket, akkor lesz kb. gigabit/s, 1024k-val kb. 1.3-1.5 Gbit/s.
Vagy a másik "megoldás", hogy parallel connectionöket indítasz a -P vel. 2 szállal már nálam megegyezik a sávszél a total commanderben mért értékekkel.
-
bmxbandita
tag
válasz
yodee_ #19786 üzenetére
#19719 -ben írtam a saját méréseket a GL-Inet Flint2-vel. ~115Mbytes/sec (~920Mbit/s) a szerverem és wifis laptop közt úgy, hogy 3-4 méterre ülök a routertől kanapén. iperf3-ban ha felveszem a tcp window sizet 512k-ra akkor 1,3-1,4 Gbit/s is megvan. A szerver-router közt simán megy 2,2 Gbit/s körül.
Azóta már nekem is vanilla OpenWRT-vel fut, mert a gyári firmware-rel 2-3 naponta eldobta a wifit, és csak újraindítás segített rajta.Viszont mivel a bejövő internetem csak 500Mbit/s, ezért nem tudom, hogy wan-on jön-e a 2,5 gbit, mert nyilván az 500Mbit/s még 2 szobával arrébb is megvan
-
roti86
őstag
válasz
yodee_ #19565 üzenetére
Áh, sajna nincs 160Mhz-et támogató kliensem, viszont ha beállítom a 160Mhz-et openWrt-ben, a 80mhz-es kliensek sebessége kb 40%-al visszaesik
Más:
A routert fekvő helyzetből élére állítva kb. 7 fokot csökkent a CPU hőmérséklete
Jelerősségben is nyertem pár decibelt, hogy erre mi a magyarázat. Talán az antennák magasabb helyzetbe kerültek.
-
Kenderice
senior tag
-
Kenderice
senior tag
válasz
yodee_ #19371 üzenetére
Próbáltam sokfélét, sokféle módban írni rufus-sal.
Képet meg próbáltam x86-64-generic-ext4-combined.img.gz, x86-generic-generic-ext4-combined.img.gz, de mindegyiknél ott áll meg.
Többféle pendrive-val is kipróbáltam.
Próbáltam noti HDD-vel is, arra írtam ki a rendszert, de ugyanaddig jut ameddig a pendrive-okkal... -
Rick4
félisten
válasz
yodee_ #19120 üzenetére
1G/1G-s netnél minek kellene történnie?
Én csak arra reagáltam, hogy kitekeri a gbit netet! Nem, minden bizonnyal nem tekeri ki, csak közel van hozzá!Egyrészt az owrt alatt nálam nem volt acélos az ax3600 wifije, itt most a gyári szofttal 150-200Mbit helyett 450-700 ugyanonnan szórva, és ugyanonnan mérve, plusz lett egy usb-s routerem docker támogatással, és az egész itthoni háló 1G-ről 2.5G lett némi apró befektetésével! Mindenki eldönti, mire szór el felesleges 40-50 ezret, én erre akartam!
Nem ennek álltam neki, ez már csak a hab volt a tortán, az elsődeges cél az volt, hogy nas és a gépek közötti 113-ról 280MB/s sebességre ugorjon a másolás, ez megtörtént! Minden más olyan, amiért pénzt nem adtam, mégis mevan, és akkor még mindig nyomok egy dombot a telekom alkalmazásban, és váltok 2G/1G-re plusz egy ezresért... -
Rick4
félisten
válasz
yodee_ #19115 üzenetére
Érdekes, mióta én váltottam ax3600-ról ax7000-re, látom, hogy nem volt kihajtva a háló, az ax3600-as openwrt-vel 913-920-akat tolt, az új ax7000-es 980 az nyomott, sőt, miután tudtam a dologgal foglalkozni, átdugtam a hgw 2.5G-s kimenetébe a kábelt, felfelé még gyorsabb is, mint a Gbit, pedig 1G/1G-s optikai net van.
-
attilav2
őstag
válasz
yodee_ #19115 üzenetére
30 ezer körül vettem, lehet drága volt, de legalább raktáron volt és gyorsan kihozták.
Egyelőre sajnálnám openwrt-síteni, lehet megvárom vele a garancia végét. Ha folyamatosan frissítgetem a gyári rendszert, akkor ez lehetetlenné teheti a későbbiekben az openwrt-sítést, vagy a soros portos megoldás akkor is működni fog ? Mindenképp hozzáértő emberhez vinném openwrt-síteni. -
-
válasz
yodee_ #18918 üzenetére
Nem irtal
sysctl -w net.ipv6.conf.all.disable_ipv6=1
echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6
sysctl -w net.ipv6.conf.default.disable_ipv6=1
sleep 60
nft flowtable inet fw4 ft-bridges { hook ingress priority filter\; devices = { pppoe-wan, br-lan }\;}
nft insert rule inet fw4 forward meta l4proto { tcp, udp } flow add @ft-bridges
exit 0
Minden mukodik!
-
-
vargalex
Topikgazda
válasz
yodee_ #18775 üzenetére
Én azt látom, hogy a Huawei P30 Lite küld túl gyakran DHCP request üzenetet. Ezen kívül a PENTIUM_D nevű gép küld valamiért nagyon gyakran DHCP inform üzenetet, de a többi teljesen normálisan viselkedik:
[gavarga@gavarga-5500 ~]$ cat yodee.txt | tail -n +4 | awk '{print $10 " " $8}' | sort | uniq -c
51 00:19:66:8a:2b:da DHCPACK(br-lan)
48 00:19:66:8a:2b:da DHCPINFORM(br-lan)
1 00:19:66:8a:2b:da DHCPOFFER(br-lan)
3 00:19:66:8a:2b:da DHCPREQUEST(br-lan)
4 20:68:9d:f9:bc:d6 DHCPACK(br-lan)
3 20:68:9d:f9:bc:d6 DHCPINFORM(br-lan)
1 20:68:9d:f9:bc:d6 DHCPNAK(br-lan)
1 20:68:9d:f9:bc:d6 DHCPOFFER(br-lan)
2 20:68:9d:f9:bc:d6 DHCPREQUEST(br-lan)
1 40:9f:38:8d:25:b9 DHCPACK(br-lan)
1 40:9f:38:8d:25:b9 DHCPDISCOVER(br-lan)
1 40:9f:38:8d:25:b9 DHCPOFFER(br-lan)
1 40:9f:38:8d:25:b9 DHCPREQUEST(br-lan)
15 44:55:c4:1b:56:c4 DHCPACK(br-lan)
2 44:55:c4:1b:56:c4 DHCPNAK(br-lan)
1 44:55:c4:1b:56:c4 DHCPOFFER(br-lan)
17 44:55:c4:1b:56:c4 DHCPREQUEST(br-lan)
3 90:1b:0e:46:a4:e2 DHCPACK(br-lan)
1 90:1b:0e:46:a4:e2 DHCPOFFER(br-lan)
3 90:1b:0e:46:a4:e2 DHCPREQUEST(br-lan)
6 a0:a4:c5:9a:c9:4b DHCPACK(br-lan)
3 a0:a4:c5:9a:c9:4b DHCPNAK(br-lan)
2 a0:a4:c5:9a:c9:4b DHCPOFFER(br-lan)
9 a0:a4:c5:9a:c9:4b DHCPREQUEST(br-lan)
6 DHCPDISCOVER(br-lan)
A PENTIUM_D-n milyen operációs rendszer van?
-
vargalex
Topikgazda
válasz
yodee_ #18767 üzenetére
Tanán az működhet, ha olyan route-ot állítasz be, hogy a 192.168.8.254/32-t éred el a WAN-on. Ha a 192.168.8.0/24-et írtad be, akkor a teljes belső hálót (így magát a routert is) a WAN-on akarná elérni. Azaz így valószínűleg nem ment a DNS feloldás.
De, ha Mikrotik alatt proxy ARP-vel ment, akkor megpróbálkozhatsz azzal is...
-
vargalex
Topikgazda
válasz
yodee_ #18765 üzenetére
A probléma ott kezdődik, hogy azonos alhálózatban van a két eszköz. Ha a modem IP címét nem tudod módosítani, akkor a routerét kell. Ekkor alapból el is kell, hogy érd, hiszen minden anem a router alhálózatába tartozó IP-t a WAN-on kell, hogy elérjen.
Ugyanakkor van egy ezzel kapcsolatos wiki bejegyzés, de nekem nincs szükségem rá ahhoz, hogy a birdge módba kapcsolt DOCSIS HGW-t elérjem. -
AlyrArkhon
senior tag
válasz
yodee_ #18512 üzenetére
Amikor ez igazan pörgött, nagy kincs volt még a mágikus 'adatkeret', nem dobálóztak a szolgáltatók gombokért a korlátlan mobilnettel. Igy sokra értékelhették barátok, ismerősök, vagy a lentebb emlitett szomszédok, hogy tudták a netet használni. Sőt, valahol ebből nöttek ki azok a megoldások is, amit nálunk a boldogult emlékezetü UPC csinált a megosztott hozzáféréssel (ha jol emlekszem, vmi upcwifree vagy hasonlo névvel). Ma már a nagy sávszél és adatkeret korában valoban kevésbé jellemző, igy sztem nem problema, ha kicsit szenvedni kell, ha valaki megis akar ilyet csinalni magánál.
-
Rick4
félisten
válasz
yodee_ #18479 üzenetére
Az a köze, hogy azonos elnevezés esetén automatikusan váltanak az eszközök a 2.4-es és az 5GHz-es sáv között, már az ax3600-as gyári rendszere is így működött, és az is egy openwrt alapú szoftver volt.Szóval mennie kellene, de mégse, úgyhogy végülis igazad van, átneveztem, ami 2.4-en akar menni, az megy ott, a telefonok meg mennek 5GHz-en, és meg van oldva...
-
vargalex
Topikgazda
válasz
yodee_ #18418 üzenetére
A manual-ból én azt látom (37. oldal), hogy GPIO10-17-ig van kivezetve. Így szerintem ezeket lehet érdemes export-álni:
for i in $(seq 10 17); do echo ${i} > /sys/class/gpio/export; done
Ekkor elvileg a
/sys/class/gpio/gpioXX
meg kell, hogy jelenjen, mint könyvtár. Aztán alatta lehet még adirection
-al játszani. -
vargalex
Topikgazda
válasz
yodee_ #18416 üzenetére
A leírásból azt látom, hogy akár lehet az is. Tedd fel a
kmod-hwmon-w83627ehf
csomagot. Abban van elvileg a hozzá való kernel driver. -
haddent
addikt
válasz
yodee_ #18400 üzenetére
Na várjatok, most kavarodás történt. Az alany Asus AX53U, AX1800 emlékeim szerint, nem AX3600. De akkor is irreálisan lassúcska. Lanon megvan, igen. De az lesz, hogy újra átnézem lanon és wifin is (kliens -> AP -> switch -> opnsense -> lokál szerver módon) rendesen iperf3 -mal. Az a tuti
-
vargalex
Topikgazda
válasz
yodee_ #18369 üzenetére
Én a következő lehetőségeket látom:
1. Megoldod hotplug scriptben. Ebbe viszont valószínűleg kell egy wan down/up is.
2. Módosítod a/lib/netifd/dhcp.script
script-et, amit azudhcpc
futtat. Ha jól nézem, nincs lehetőség több script futtatására. Persze kérdés, hogy ilyenkor van-e márttyAMC0
-d. -
Kenderice
senior tag
válasz
yodee_ #18254 üzenetére
Ami a 1043-mal van összedugva az most gyakorlatilag a WAN port, amin kap egy IP-t a mikrotiktől.
A WAN port most DHCP client módban megy.A másik port megy a notiba.
Működik minden, net van, sebesség is jó.
De csak a lan porton érem el a luci-t és az SSH-t, WAN felől nem.Máshogy nem tudom állítgatni egyelőre. Már úgy értem, hogy élesben.
Majd ha működik rendesen minden, akkor cserélem le erre a mikit.Még FTP megosztásokat is kell csinálnom a vsftpd-vel vagy 6 userrel.
-
Kenderice
senior tag
válasz
yodee_ #18245 üzenetére
Ez a tartalma:
config samba
<------>option workgroup 'WORKGROUP'
<------>option charset 'UTF-8'
<------>option description 'OpenWRT'config sambashare
<------>option name 'film'
<------>option path '/mnt/sdb1/Torrent'
<------>option users 'sambauser'
<------>option create_mask '0666'
<------>option dir_mask '0777'
<------>option read_only 'no'
<------>option guest_ok 'no'config sambashare
<------>option name 'zene'
<------>option path '/mnt/sdb1/zene/'
<------>option users 'sambauser'
<------>option create_mask '0666'
<------>option dir_mask '0777'
<------>option read_only 'no'
<------>option guest_ok 'no'Létrehoztam egy sambauser felhasználót és adtam neki jelszót is.
-
Kenderice
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megmenti a kevés VRAM-mal rendelkező VGA-kat a Sampler Feedback?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen processzort vegyek?
- Interactive Brokers társalgó
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Wise (ex-TransferWise)
- Autós topik
- További aktív témák...
- 12 részletre elérhető Acer Predator Helios 18
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5500 / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Hp Prodesk 600 G5 SFF/ i5-8500, i5-9500, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- Mast Tetoválógép vez.nélküli + tű készlet új 6hó jótállással!
- Samsung Galaxy A32 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest