Hirdetés
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- HP EliteBook / ZBook topik
- Apple asztali gépek
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Pánik a memóriapiacon
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gibbons
csendes tag
Sziasztok!
Sikerült a kamerát beállítani, az elején rossz volt a képe valószínű a 640x480-as felbontás miatt, de 320x240-ben pöpecül működik!
Megnéztem luci-ban a kernel naplónál:
usbcore: registered new interface driver sonixj
felismerte, a kamera microsoft vx-1000
Most az a gond akadt hogy regisztráltam még a multkoriban a no-ip.com oldalon
beállítom az ip címet és eltelik úgy 5 perc se és visszaáll 192.168.1.1-re onnantól kezdve nem érem el mobilneten, lehet nektek egyszerűbb de windows megszokva nehéz megérteni a linuxot, pláne ha még hálózati ismeretek terén sem vagyok egy nagy ász, suliban is kéne tanítani a linuxot sztem!
-
vargalex
Topikgazda
Ezért írtam az lsusb-t. VID/PID alapján elég egyértelműen le van írva, hogy melyik kernel modul kell hozzá. Amíg ez nincs fenn, addig nem lesz video0 eszköz. (Pont ugyan úgy fog viselkedni, mint windows esetén az ismeretlen eszköz, azaz tudja, hogy van ott valami, de nem tudja használni.)
-
lucky00
tag
válasz
vargalex
üzenetére
Sziasztok!
Driver kell hozzá!
Nekem Kubuntu 12.04 van fenn rácstlakoztattam a kamerát és a gspca_main 15904 2 gspca_sonixj
driver lett a megoldás. Kollégának azt tudom javasolni, hogy egyessével próbálgassa a kmod-video drivereket, v keressen rá a kamerára linux előtaggal az kiadja a drivert. -
vargalex
Topikgazda
Szia!
A kamerához tartozó kernel modul nincs feltéve. Milyen kamera? Mit telepített? Esetleg, ha van helyed, akkor az usbutils csomag telepítése után mit mond az lsusb parancs? Ha nincs hely, akkor a /dev/bus/usb alatt található eszközöknek mi az azonosítója? (Remélem ez az útvonal, mert emlékezetből írtam, most mobilról vagyok.)
-
lucky00
tag
válasz
vargalex
üzenetére
Az azt írja ki:
[11769.280000] usb 1-1.2.2: new full-speed USB device number 12 using ehci-platformde hiába adom meg a /dev/bus/usb/001/0012 -őt amit jelől a
mjpg_streamer -i "input_uvc.so -d /dev/bus/usb/001/012" -o "output_http.so -p 8080"kilép a kolléga által írt üzivel. A /dev/video0 meg nincs. 2 kamerával próbálva.
-
lucky00
tag
Ha a fent leírt választ adja, nem megy. Hiába engedélyezed, ha parancssorból megmondja ,h nem dolgozok és kilép. Nem megy a kamerád, nem indul el parancsra a streamer akkor írhatsz a böngészőbe bármit semmit nem fogsz látni. Ha az általam írt parancs úgy marad és nem ad vissza promptot, akkor jó és lehet a böngészőbe irkálni.
Amíg a /dev/video? eszköz létre nem jön addig fel sem ismeri a kernel a kamerád. Ha ez létrejön jöhet a streamer és ha az is megeszi jöhet a böngésző.Hogy mért nem eszi a kamerád a kernel, no azt én se tudom.
-
Gibbons
csendes tag
Amúgy van 3 webkamerám is 2 tudom is a nevét microsoft vx-1000 a logitech leglaább világít bár sokra nem megyek vele
-
Gibbons
csendes tag
válasz
SteveBeard
üzenetére
Fent van, nem tud csatlakozni a webhelyhez a chrome, de volt hogy azt irta ki hogy 404 úgy emlékszem olyat írt ki hogy valami plugin number.
-
Gibbons
csendes tag
válasz
SteveBeard
üzenetére
A WWW könyvtárhoz mit kell írni? Az eszköz neve bármi lehet? A router tudni fogja mit akarok tőle???? :-) Portot kellene nyitni a 8080-hoz?
-
Gibbons
csendes tag
válasz
SteveBeard
üzenetére
Igen, engedélyeztem! A kamera típusa az Logitech webcam c200 ami szerepel a támogatott eszközök között, a ledjét mikor kikapcsolom luciban nem reagál, hátul a routeren az usb ledje se villogott még egyszer se hogy valamit legalább kommunikálna vele!
-
Gibbons
csendes tag
Igazad volt, véletlen 2 ssh volt megnyitva azért nem írt ki semmit, ezt írta ki:
root@OpenWrt:~# mjpg_streamer -i "input_uvc.so" -o "output_http.so -p 8080"
MJPG Streamer Version: svn rev: exported
i: Using V4L2 device.: /dev/video0
i: Desired Resolution: 640 x 480
i: Frames Per Second.: 5
i: Format............: MJPEG
ERROR opening V4L interface: No such file or directory
Init v4L2 failed !! exit fatal
i: init_VideoIn failedGondolom valamilyen fájl vagy csomag nincs fent a routeren vagy ilyesmi, remélem valaki tudja rá a választ
Köszi előre is!
-
lucky00
tag
-
Gibbons
csendes tag
Sziasztok!
Gondban vagyok a webkamera beállításával, már odáig eljutottam vargalex-nek köszönhetően hogy az mjpg_streamer meg a kmod-video-uvc is fent van de nem jeleníti meg a webkamera képét a 192.168.1.1:8080 címen
A vargalex féle openwrt (1.1.7) van feltelepítve a tp-link tl wdr4300-as routerre!
Portot kell neki nyitni? Ha igen akkor hogy mert ez még nem tiszta az se hogy melyik résznél port továbbítás vagy forgalmi szabályok fülön?
Köszi
-
futár
senior tag
TL-WR542G-re VxKiller-t próbálom felrakni, de nem akar sikerülni. Ezt az üzenetet kapom:
"Upgrade unsuccessfully because the version of the upgraded file was incorrect. Please check the file name."
Nem tudom mi az oka, pedig ezt ajánlja a wiki pont openwrt pont org
Esetleg valakinek hasonló tapasztalata van? -
Peter789
senior tag
találtam az /etc/mpd.conf -ban egy ilyet:
#id3v1_encoding "ISO-8859-1"
default-ból ki van kommentelve, de beraktam egy ilyen sort és újraindítottam:
id3v1_encoding "CP852"
a kmod-nls-cp852_3.3.8-1_ar71xx.ipk fent van, de letojja, továbbra is csak fals karakterekkel ír ki minden magyar ékezetet - a 852-es kódlap kellene pedig, nem?
mondjuk egyelőre találtam más megoldást, ami hosszútávon lehet jobb is nekem: magát az mpc-t egy php program hívogatja meg, az vezérli egy webfelülettel. így a php kódba tettem egy konstans táblát, ami kicseréli a fals karakterpárokat a helyesre. mivel hosszútávon az lenne a cél, hogy multinacionális legyen a program és mindenféle rádiók infó sorait meg tudja jeleníteni, így nem is kellene az mpd-t egy adott karakter kódlaphoz kötni - jobb az ha on-the-fly javítom a hibákat, így minden nyelvhez tud igazodni... vagy esetleg valaki tud ennél jobb megoldást?
-
dash17291
tag
#763-ra valaki?
Ezt akarom tesztelni:
How can I use target mode in Linux with USB?
"Your only chance to run this code would be to use some embedded device, like a router, a NAS box, or a phone."
-
Peter789
senior tag
sziasztok ismét!
mit kell telepíteni ahhoz, hogy az ékezetes karakterekkel is elbánjon az openwrt? felraktam az összes kmod-nls-* csomagot, de az mpc továbbra is törötten jeleníti meg a magyar stream szövegeket:
root@OpenWrt:~# mpc status
RA!diA3 1: Kelly Clarkson:Stronger (What Doesn't Kill You)
[playing] #1/1 5:47/0:00 (0%)
volume:100% repeat: off random: off single: off consume: offvagy ez a program limitációja és nem is fog menni?
-
nyikszi
őstag
Sziasztok! Néhány napja feltettem a webif-et és csak ma vettem észre, hogy laptopon nem a luci felülete fogad. Leszedtem a webif-et és most meg Index of / és a könyvtárstruktúra fogad a 192.168.1.1 címen. Ha a cgi-bin/luci-t hozzáírom, akkor jön be a Luci felülete. Mi van elcseszve?
-
dash17291
tag
Meg lehet valahogy mondani az 1043ND-nek (OpenWrt) hogy az USB device módba legyen?
Ha igen, és így összekötöm majd egy mezei A-A kábellel a PC-vel akkor a PC-n minek kellene majd látszódnia?
-
-
lucky00
tag
Sziasztok!
A kernelnaplóban ez a bejegyzés mit jelent? :
[528408.470000] BruteForce-SSH IN=eth0.2 OUT= MAC=90:f6:52:f6:13:3c:00:30:b8:c8:fe:e0:08:00:45:00:00:3c SRC=108.166.85.203 DST=saját külső ip LEN=60 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=50 ID=16605 DF PROTO=TCP SPT=36198 DPT=2222 WINDOW=14600 RES=0x00 SYN URGP=0
és ez oldalakon keresztül.
-
huliganboy
addikt
Üdv mindenkinek!
Tegnapi nap folyamán a 940N routert beállítottam kliensként tehát kapcsolódik egy routerhez wifin. A kliens routerhez lanon fix ip vel csatlakozik x eszköz. Eddig egy sima AP volt a kliens melyhez csatlakozott egy router switchként és azon laon keresztül az eszközök....
Eddig tökéletesen elértem a kliens router mögötti eszközöket, de most hogy az openwrt kliens van beállítva ez már nem sikerül....Mit kellene tennem hogy ez megtörténjen?
Köszönöm!

-
vargalex
Topikgazda
válasz
huliganboy
üzenetére
Szia!
Rossz a network, vagy a wireless config-od. SSH-n nézd meg, hogy mi a tartalma, aztán másold be ide.
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
A napokban raktam fel a 12.01-RC1 -et egy 940-N re... Eddig tökéletesen ment aztán ma próbáltam volna állítgatni és a wifi, Lan részeknél ezt az üzentet dobálja és nem jeleniti meg a tartalmat....
Visszakeresve Alex javasolt egy dolgot de az ahogy látom ushare-re vonatkozik csak....
Mi lehet itt a gond?

Köszönöm annak aki segítene!!

-
pipers
csendes tag
Hali!
Új OpenWRT-s vagyok, tegnap tettem fel a vargalex fw-t (hálás köszönet érte) egy tp-link WD1043-asra.
Előtte DD-WRT volt rajta. Mellette egy Linksys wrt54gl van tomatoval.
A dd-wrt-vel client-bridge módban kapcsolódtam a tomatora, mert a dd-wrt nem jól kezelte a wan-t (azaz nem volt rajta
)
Nade! Ha már sikerült ilyen nagyszerű fw-re áttérnem
a tp-link/openwrt páros lett a fő routerem és arról megy a net, míg a linksys-ről szeretném client-brige-dzsel átvinni a ház másik felébe a hálózatot. A gond, hogy a tomato az istennek se kapcsolódik fel az openwrt-re. A tomaton látszólag megy a kapcsolat, minden rendben, de az openwrt-n ez nem látszik 
Mit rontok el?A tomato oldalon persze minden be van állítva (a wifi név a másik router neve, titkosítás, minden ok, a router nem gateway, hanem router módban van, szabályok, korlátozások törölve, az ip cím nem egyezik, nem dhcp szerver, stb.) Meg is jön a jel az openwrt-ről, egy szobában vannak (még)....
köszi
-
Methos81
tag
Sziasztok,
Segítséget kérnek. Jelenleg 1043nd router én 12.09 béta fut. Előfordul hogy erősen belassul a net ..s van hogy csak restart segít neki. Utána ismét szuper.
Érdemes e a jelenleg openwrt oldalon található 12.09 rc1 re váltani..?
Valamint az ami az oldalon fenn van jó e nekem ehhez a routerhez?
Lesze valami változás stabilitást illetően?
Köszönöm előre is! -
vargalex
Topikgazda
válasz
dash17291
üzenetére
Szia!
Nem kell kerülni, az újabb verziós OpenWrt-knek nincs gondjuk vele (a saját build-emnek sem). DD-Wrt-nél, ha jól tudom még nem oldották meg.
Az egész annyi, hogy az új bootloader letiltja a WAN portot (azért, mert többen jelezték gyári firmware esetén a gyártónak, hogy DHCP-s NET esetén a boot alatt a LAN-on lógó PC kapott a szolgáltatótól külső IP-t, mert sima switch-ként működött az 5 port). A portot a rendszer indulásakor a switch inicializálásakor kapcsolja vissza a gyári firmware és az OpenWrt is. -
who_a_way
csendes tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
köszi

-
-
who_a_way
csendes tag
Sziasztok!
Ilyen router beszerzésén gondolkodok:
http://home.dlink.hu/termek.php?id=211Persze csak abban az esetben ha lehet rá openWRT-t rakni. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
-
fenergie86
tag
Valaki tudna adni egy pontos leírást, hogyan kell telnet segítségével openwrt-t telepíteni? Előre is köszönöm!!
-
dash17291
tag
válasz
vargalex
üzenetére
Tehát az új bootlader felírása kerülendő?
Mindenhol csak azt írják hogy jaj-jaj letiltja a WAN portot. Csak boot közben tiltja le, vagy "örökre"?
Az új OpenWrt már a boot elején is engedélyezi hogy akár az indulás közben startoló szolgáltatások (ntp, etc.) azonnal kilássanak a netre?Szóval jó lenne még ehhez némi infó.

-
shark300
tag
Sziasztok!
1.10-es routerem van, wiki szerint csak Attitude Adjustment 12.09-rc1 jó hozzá. Valaki próbálkozott ilyen konfigurációval? Esetleg valaki tuda, mikorra várható a végleges verzió?
Köszönöm!Üdv.:
shark300 -
fenergie86
tag
Win 7 használatával fel lehet tenni/újratenni az Openwrt-t Linksys WRT160NL router-re?Soros port kell hozzá vagy van más lehetőség is? A probléma továbbra is az,hogy nem látja a számítógép....
-
Dani3
csendes tag
válasz
janos666
üzenetére
Megpróbáltam közvetlen közelében is de semmi változás! Egy fal választ el a routertől a jel kiváló! Amikor feltettem rá az open wrt-t és néztem egy sebesség tesztet 52 Mbit /s volt a, tegnapelőtt wincsi ami volt rajta meghalt router kihúz új wincsit csatlakoztattam, azóta lassú a wifi!Gondolom a wincsi hogy tönkrement nincs összefüggésbe a wifi csigalassúságával.De valami akkor történt

-
__Keskin__
tag
Sziasztok!
Sikerült már valakinek OpenWRT alatt IPTV-t beállítani?
Bridge módban tökéletesen megy, de nekem nem úgy kell, mert a T-homeless cisco epc3925 (router+modem) combo, át lett kapcsolva bridge módba(html hack), most csak modem (így már a router megkapja a publikus ip-t), utána a tp-link 1043nd tölti be a router+OpenVPN szerver szerepét, továbbá neki kellene megoldani az iptv-k multicastolását is.
ezzel a leírással próbálkoztam, de nem sok sikerrel vagy tv-vagy net nem volt.
http://www.computerhilfen.de/hilfen-22-389919-0.htmlAz igmpproxy-t is próbáltam már többféleképpen beállítani de semmi.
Lehetőleg, úgy akarom megcsinálni, hogy a WIFI-t se keljen nélkülöznöm a multicast miatt.
Ha tud valaki valamilyen segítséget, azt nagyon megköszönném. -
fenergie86
tag
Nekem egy kis segítségre lenne szükségem!! Adott egy Linksys WRT160NL wifis router. Öcsém miután beállította rajta az előfizetői felhasználót és a jelszót, majd mentett, azután nem találja az eszközt. Minden hiába, 192.168.1.1-n (de sehol máshol sem) nem találja meg a routert. Amúgy a routeren OpenWRT van. Hiába nyomom sokáig a resetet, semmi sem javul (írták,hogy ennél a firmware-nél nem is reagál a reset gombra). Valakinek valami használható ötlet, segítség, hogy az említett címen elérjem a routert???A visszajelző lámpák világítanak...
-
Methos81
tag
Sziasztok,
Segítséget kérnek. Jelenleg 1043nd router én 12.09 béta fut. Előfordul hogy erősen belassul a net ..s van hogy csak restart segít neki. Utána ismét szuper.
Érdemes e a jelenleg openwrt oldalon található 12.09 rc1 re váltani..?
Lesze valami változás stabilitást illetően?
Köszönöm előre is! -
janos666
nagyúr
A másik oldali készülék is tud 2.4GHz-en 40MHz módot?
Az Intel 4-es sorozatú WiFi kártyái például csak 5GHz-en tudják.
Jelerősség milyen? router közvetlen közelébe vitt eszközzel is teszteltél már?Amúgy én sem szoktam elérni 2.4GHz-en sehogy a névérték felét sem, Atheros-os router és azintén Atheros-os aptop közt, egymás mellé tett eszközökkel sem.
Az 5GHz viszont hasít még két fallal arrébb is. -
Dani3
csendes tag
Sziasztok
Már nagyon sokat küzdöttem a wifivel egyszerűen nem akar 2,4 ghz -es 12 mbit/sec-ről feljebb menni a sávszélesség (ezeket próbáltam qos maximumra, és tiltottam is ,ht mód 40mhz re csatorna váltás és váltás n és g mód között) egy tp link wdr3600-as router és vargalex openwrt- el amivel nagyon meg vagyok elégedve beton stabil sok szolgáltatással.Kérem segítsetek már nincs ötletem probléma megoldásoz...
-
vargalex
Topikgazda
válasz
dash17291
üzenetére
Szia!
Nagyon alacsony olvadáspontú fémötvözet.
-
Methos81
tag
Sziasztok,
Segítséget kérnek. Jelenleg 1043nd router én 12.09 béta fut. Előfordul hogy erősen belássuk a net ..s van hogy csak restaurátor segít neki. Utána ismét szuper.Érdemes e a jelenleg openwrt oldalon található 12.09 rc1 re váltani..?
Lesze valami változás stabilitást illetően?Köszönöm előre is!

-
-
-
Peter789
senior tag
válasz
vargalex
üzenetére
az olcsó modern USB-s tunereknél nem jellemző a hardveres tömörítés, plussz ha lenne, akkor ahhoz meg nem nagyon lesz openwrt-hez driver. viszont jobban belegondolva a webkamerák képét is simán lehet stream-elni - azok se tömörítik hardverből - akkor valószínűleg a TV adással se lenne gond...
-
vargalex
Topikgazda
válasz
Peter789
üzenetére
Szia!
Még egyvalami jutott eszembe: abban nem vagyok biztos, hogy u-boot parancssorból tudod-e manipulálni a lementett firmware-t. Mert ugye a boot partícióban lévő MAC address-t és a PIN kódot illik visszaírni az eredetire. Úgyhogy lehet, hogy mégis kell az OpenWrt (vagy feltölteni egy tftp szerverre - ha ilyet lehet) és ott szerkeszteni.
Persze nem kötelező ezeket visszaállítani, de mégis csak úgy szép. -
adakiller
senior tag
Sziasztok!
Az mennyire kivitelezhető openwrt alatt, hogy adott usb-s router(ASUS WL500W vagy tplink 1043), rákötök egy analog usb-s tvtunert, és tovább streamelem egy androidos tabletre?
-
Peter789
senior tag
válasz
vargalex
üzenetére
de se kernel, se mtd partíció védelem nincsen még sehol ha uboot parancssor alól végzed a másolást. akkor csak nyers flash terület van sok sok byte-al amit átmásolsz
céleszközöm nekem sincsen, mezei 4e forintos hobby hőléggel szedtem le a csippet a fél gigás DDR1 noti modulról és a router alaplapjáról is, majd némi tisztítás után a weller pákával forrasztottam a helyére. az első leműtésnél még segítségül hívtam egy hőkamerát, azzal néztem ahogy melegszik a nyák, és bő 200 foknál egyszerűen levált a csipp. utána már nem is használtam, elég csak határozott gyors körbejárós mozdulatokkal melegíteni, közben pedig egy lapos pengével finoman emelni a csipp szélét és egyszercsak leugrik a helyéről... körültekintően, óvatosan, mert más alkatrészek is kilágyulhatnak körülötte és nehogy sikerüljön lesodorni

-
vargalex
Topikgazda
válasz
Peter789
üzenetére
Szia!
Nem kernel mod kell, hanem a forrásban a partíciók definícióját kell módosítani. Ugyanis ahogy írtam, alapban az u-boot és az ART partíciók csak olvashatók. Azaz kiolvasni ki tudod az egyik flash-ból, de a másikra nem tudod beírni, mert az mtd utility sem tudja feloldani. Ez biztonsági okokból van így.
Ahogy a másik topic-ban írtam, nekem sajnos nincs hőlégfúvóm, úgyhogy forrasztóval szedtem le a flash chip-et. Egy kis wood fém (hogy kicsi legyen az olvadáspont) segítségével.
Az SPI-SD modnak még nem néztem utána. Az biztos, hogy a SoC hardveresen csak SPI flash-t tud olvasni. Tehát a flashnak mindenképpen maradnia kell, azaz az SD kártyát csak kiegészítésként használhatod.
-
Peter789
senior tag
válasz
vargalex
üzenetére
igen, emlékezetből írtam és tényleg kellenek a CS felhúzók...

viszont miért kellene a kernel mod a szimpla másoláshoz? uboot parancssorból is el lehet intézni a teljes másolást a forrás memóriába feltöltésével majd flash-be visszaírásával, nem? ha nagyobbra cseréled a flash-t az már persze más kérdés...
sajnos a flashcsipp levételének azért megvannak a veszélyei, nem egy olyan panaszt olvastam hogy sikerült feltépni rézfóliát a nyákról. mondjuk amikor hőléggel cseréltem a RAM csippet, akkor szerencsére nem volt semmi gondom, de azért óvatos is voltam amikor a padokat tisztítottam a 60W-os wellerrel

az SPI-SD modra nem találkoztál valahol leírással? sajnos nem tartok még ott hogy magamtól megcsináljam, de ha lenne valami kiinduló alap, akkor talán sikerülne... rákeresve a témára csak a soft SPI-s megoldásokra találok példákat...
-
vargalex
Topikgazda
válasz
Peter789
üzenetére
És (#712) janos666: Nyilván többféle megoldás létezik. Én ezt tartottam a legbiztonságosabbnak, illetve a működő routert tekintve a legkisebb beavatkozással járónak.
Az minden megoldásban közös, hogy saját build-re márpedig szükség van! Ugyanis az alap OpenWrt build-ben az u-boot és az ART partíció csak olvasható. Tehát szoftveres szempontból igazából egyik sem bonyolultabb a másiknál.
A Peter789 által írt megoldásnál viszont mindkét flash chip ChipSelect lábára kell egy-egy felhúzó ellenállás, ugyanis a flash doksiját megnézve a láb az CS negált. Tehát, ha nincs rajta feszültség, akkor aktív a chip. Azaz, ha csak a CS vezetéket kapcsolja egyik, vagy másik IC-re, akkor a felhúzó ellenállás nélkül minden esetben aktív lesz mindkét chip, így valószínűleg nem is boot-olna a board. Persze lehet, hogy emlékezetből írtad, és az eredeti leírásban szerepel a felhúzó ellenállás.
Illetve, ahogy az elején írtam, itt a jól működő routert is "el kell barmolni" a CS átvágása miatt.A janos666 által írt megoldásban viszont ugye a jól működő routerről is le kell forrasztani a flash IC-t. Mondjuk nem nagy meló, úgyhogy nem gond. Illetve itt valószínű, hogy a RamDisk és az image egyidejű tárolása miatt USB-s eszközt is be kell vetni (pl. pendrive-ot). Persze ez sem gond.
Igaz, hogy az eredeti feladatot ez nem érinti (kérdésként merült fel a másik topic-ban), de még egy plusz lehetőség az általam alkalmazott megoldásban: így ki tudod cserélni a flash IC-t nagyobbra (pl. 16 MB-osra). Az általatok írtban nyilván nem, mert a boot során detektálja a 8 MB-os flash-t, beállítja a partíciókat. És ez üzem közben ugye nem változik, tehát azonos méretre írhatod fel.
A plusz kérdés: igen, elméletileg használható hasonló megoldással akár egy SD kártya is.
-
deapyy
csendes tag
Sziasztok!
No, mégsem halt meg, életre tudtam kelteni tftp szerver használatával a wndr3700-at.
Viszont vargalex féle firmware van fent , szinte minden müxik, még szamba is, amit a chmod 777 /mnt parancsal sikerült elérhetővé tenni.
Viszont a kérdésem , hogy miként lehet éltet lehelni a minidlna -ba, akár hogy adom meg a dolgokat a webes felületen, nem talál semmit.Ami furi, hogy nem találom a régi puttyban konfigolható felületet sem, szal nemtom mit rontok el, de semmit nem hajlandó betenni.
Ha valakinek van ötlete, akkor azt nagyon megköszönném.András
-
Peter789
senior tag
válasz
vargalex
üzenetére
olvastam egy hardveres oldalról hasonló, szoftveres oldalról jóval egyszerűbb megoldást nemrég valamilyen MR3220/3420-as topikban: egyrészt párhuzamosan beforrasztott a CS kivételével minden lábat, másrészt a CS-t megszakítva egy ponton (talán valami soros ellenállásnál, vagy átvágva a nyákon, ezt nem tudom) úgy hogy könnyen át lehessen kötni a 2 chip között menet közben. vasat indítja a belső flash-ről uboot-ig, komplett flash image RAM-ba fel > CS átköt > komplett image flash-be kiírása... így nem kell egyedi kernellel bűvészkedni hozzá...
viszont ezzel párhuzamosan lenne nekem is egy kérdésem. ezekszerint a plussz MTD flash "viszonylag egyszerűen" megoldható... és mi a helyzet mondjuk egy SPI-re kötött SD kártyával? a soft-SPI elég lassú és erőforrászabáló (plussz a megbízhatósága sem tudom milyen). ehhez mire lenne szükség - gondolom szintén egyedi kernel? láttatok már valahol ilyen projektet?
-
vargalex
Topikgazda
Sziasztok!
Sikerült élesztenem egy teljesen kiürített flash-ű 1043ND-t, gondoltam ide is belinkelem, hátha valakit érdekel, vagy használni szeretné a módszert.
-
janos666
nagyúr
válasz
dash17291
üzenetére
Köszönöm.
Közben megoldottam a problémát: Lementettem egy 741 v2.1-ről az mtd4-et, ami "minden az uboot és az art közt", felírtam az egészet, aztán ráküldtem a 64kb-al kisebb hagyományos firmware-t is és üzemel. Még a rádió kalibráció sem veszett el, csak az egyedi MAC címek.Viszont mostanában balszerencsét balszerecsére halmozok. Egy másik routerrel kizártam magam valahogy WAN-on át, pedig kétszer is ellenőriztem, hogy kézileg ki van nyitva a tűzfalon a 22-es port SSH-nak, mégis csak timeout-okat kapok csatlakozáskor (pingelni lehet az IP-t, arra válaszol).
Amúgy rakott már valaki össze apróbb féle 802.11s hálózatot?
Ahol kizártam magam, ott épp egy ilyet készültem összedobni WDS helyett.
Először megkockáztattam a firmware frissítést régi bacfire RC5-ről friss barrier breaker-re WAN-on át, ami simán ment. Aztán mikor LuCi-ban mondtam neki, hogy 802.11s módot kérek, akkor egyszerűen leállt a WiFi, nem látott SSDI-t a másik router, amit így már nem is érek el itthonról (de a terepen még WiFi-n igen, mert abba WAN nem megy, csak WDS kliens volt, amit még nem állítottam 802.11s-re, így fut rajta egy sima AP is).Ekkor néztem át minden más beállítást, és ezalatt szemetelgettem kicsit a tűzfal szabályokon. Valahogy ez alatt sikerült kizárnom magam WAN-on át még SSH-ról is. Így viszont már kénytelen leszek fizikailag megközelíteni azt a routert (ami eddig WDS AP volt), ami problémás.
Így nem tudom kisérletezzek-e még a 802.11s-el, vagy csak állítsak vissza egy backup konfigot. -
dash17291
tag
-
dash17291
tag
-
janos666
nagyúr
Nem is az ART, hanem az NVRAM partíciót töröltem!
64 blokkal indulunk, amiből 2 blokk az uboot
Töröltem 61 blokkot, ami eddig 63, és maradt 1 érintetlen blokk
És ahogy most csináltam egy atr backupot egy WDR4300-ason, az csak 64kb, tehát 1 blokk méret.Akkor nincs is akkora baj, mert nem az egyedi kalibrációs adatok vesztek el...?
NVRAM particiót viszont honnan tudok pótolni?
Az mit tartalmaz? Erről nem nagyon találtam leírást. Mindenhol úgy tüntetik fel, hogy uboot-firmware-art és kész, ennek a 64kb-nak nyoma sincs a wikipédiás leírásokban.
-
janos666
nagyúr
válasz
vargalex
üzenetére
Meg tudom még szakítani a bootolást és kapok parancssort tlp-t gépelve.
Nem erre készültem, így nem volt naplózás se, de úgy láttam végül 61 blokkot törölt ki 60 helyett. De ez sem biztos, mert akkor láttam már mindenfélét a terminál ablakban a zaj miatt. Csak tipp, hogy inkább az art-ba piszkítottam bele, mert a bootloader látszólag jó.Eredetileg ezt akartam csinálni:
erase 0x9f020000 +0x3c0000Itt az utolsó nulla helyett már kriksz-kraksz jelent meg és mire észbe kaptam, hogy baj van, már ment a törlés.
Aztán megigazítottam a kábelt, felírtam a képfilet a RAM-ból és "imádkoztam", de nem bootol többé.
-
janos666
nagyúr
válasz
janos666
üzenetére
Mondjuk fura, hogy a wiki azt írja, hogy art partíció nélkül még bootolnia kéne az OpenWRT-nek, és csak a wifi nem működne. Akkor talán mindkét irányban tágabb lett a törlendő tartomány, mint szándékomban állt...?
Talán a legjobb lenne ha szereznék egy teljes 4Mb-os képfilet, amit felírnék faltól falig.

-
lucky00
tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy telepítettem az ipv6-ot hurrican-tunellel és radvd vel a belső hálót. Döcögve néha meg meg állva de müködik. Viszont a luci-ból az /admin/network/firewall/ oldal eltünt. pontosabban ezt irja:
/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:448: Failed to execute function dispatcher target for entry '/admin/network/firewall'.
The called action terminated with an exception:
/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:448: Failed to execute arcombine dispatcher target for entry '/admin/network/firewall/zones'.
The called action terminated with an exception:
/usr/lib/lua/luci/cbi.lua:336: Unable to read UCI data: firewall
stack traceback:
: in function 'assert'
/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:448: in function 'dispatch'
/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:195: in function </usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:194>
A tűzfal szabályoknál pedig nem adja az interfészeket. Tűzfalam viszont van és működik ipv4 en és ipv6-on is, a forgalmat és a rulest szépen írja a /admin/status/iptables/ -nél.
Másik pedig az Állapot/Áttekintés nél az ipv4 WAN állapotra a br-lan-t hozza nem az eth0.2-t viszont beteszi a hurricant is.
Mit csesztem el? -
janos666
nagyúr
válasz
vargalex
üzenetére
Gondoltam rá, hogy próbálkozzak ilyesmivel.
Egy v4.21-es 740 szállt el és van kéznél egy v2.1-es 741.
Aztán kicsit továbbgondoltam, hogy ha megoldható, akkor talán inkább egy default állapotot kéne betölteni, amiből kiindul a gyári kalibráció. Az talán biztonságosabb, mint egy másik router egyedi kalibrációja, ami talán a rossz irányba mutat.Vagy akad itt esetleg valakinél egy v4.21-es 740N router?
Gondolom még mindig közelebb lenne, mint a régi v2.1-es 741, amiben a CPU is más.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Motoros topic
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- HP EliteBook / ZBook topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Apple asztali gépek
- Asztalos klub
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Alkoholista nevelde
- További aktív témák...
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Apple iPhone 13 Pro 1TB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- LG 77C4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Apple iPhone 14 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku : 87%
- Bialetti kézi kávéőrlő
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)