Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • VaZso

    senior tag

    Sziasztok!

    Grub, ill. rendszerindítás problémám lenne...
    A mai a második alkalom, hogy nem indul el a gépem.
    A GRUB betöltése folyamatban felirat kiírása után vár, majd beadta pl. a 16, il. 24-es hibakódot is.

    Máskor is előfordul, hogy boot folyamán ezen a ponton, illetve a boot image betöltése közben lassú. Utána semmi gond nem szokott lenni, illetve a merevlemez SMART alapján és normál használat során hibátlannak tűnik.

    A rendszert általában hibernálom.

    A /boot egy külön partíción van, viszonylag hülye helyen, mivel eredendően csak Windows volt fenn és még nem variáltam le a gépről.

    A boot partíciót a rendszer rescue módjával (telepítőről) be tudtam mountolni, bár viszonylag lassan lépkedett bele ill. az alkönyvtárba.

    Ha "jobb híján" Hiren CD-ről indítanék segédprogramot, a Partition Magic hibakódot ír, a Ranish Partition Manager átlapolt partíciókról beszél.
    Habár elavult rendszerről van szó, szerintem ezeknek legalább nagyjából látnia kéne a helyzetet.

    A merevlemez 250GB, IDE.
    A /boot partíció 100MB-os, amiből 28MB foglalt.
    A rendszeren egy primary és egy extended partíció van, ahol a primary a win, az extended elején pedig a /boot partíció van, a primary 35GB-os.

    Eleinte semmi gond nem volt, ezért úgy gondoltam, így rendben lesz... viszont ez már a második eset, hogy akadályokba ütközöm, és jó volna nem a géppel szórakoznom, ha egyszer más a feladat...

    A boot partíciót illene a 8GB-os rész alá tennem, de megoldja ez a problémámat?
    Egyáltalán gondot kell ez manapság okozzon, pláne ilyen "rapszodikusat"?

    Az első alkalom után viszont tényleg voltak átlapolt partíciók, legalábbis a pqmagic XP-s változata szerint, úgyhogy ez - gondolom - nem kacsa, most is így lehet.
    ...ha így van, mi csinálhatja?
    Linux alól ezt hogyan tudom javítani? (Nem szívesen hagynám fent ezért a win-t, ugyanis MiniPE kifehéredő képernyővel használhatatlan...)

    gparted elindul, hibát nem ír, partíciókat mutatja.
    Egyébként a rendszerem most fut, ezért is írtam, hogy rapszodikus... viszont nem tudom, ha most újraindítom, elindul-e... így viszont szörnyű.

    Légyszives írjátok meg a véleményetek.

Új hozzászólás Aktív témák