- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- 3D nyomtatás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- SSD kibeszélő
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Google Chromecast topic
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #11303 üzenetére
nem értelek. ha http://akarmi:443-mal hívod, akkor sima http protokollal akar kapcsolódni a 443-as portra. Nem kezdi el az ssl protokollnak megfelelő dolgokat, ettől a szerverben az ssl lib nyilván elszáll.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #11301 üzenetére
Most gondolkoztam csak meg kellene lesni a log fájlt, hátha ad valamit. Erre:
2011-07-23 23:21:35: (connections.c.299) SSL: 1 error:1407609C:lib(20):func(118):reason(156)
Már csak azt kellene tudni, hogy ez most mi. Rossz a csomag, vagy user error?
lighttpd/1.4.28 (ssl) - a light and fast webserver
Build-Date: Feb 20 2011 22:14:35 -
sh4d0w
félisten
válasz
Speeedfire #11069 üzenetére
Akkor másik ötlet: indítsd a screen paranccsal. Igen hasznos eszköz.
screen wget url
ctrl+a + ctrl+d-vel tudod detacholni a screent a terminálról, screen -r -rel meg vissza tudsz térni a screen-be.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Speeedfire #11066 üzenetére
Indítsd el a letöltést, aztán ctrl+z, majd bg. Ha kell az előtérbe, akkor fg %1 - feltéve, hogy ez az első háttérbe küldött jobod.
-
Mahesa
tag
válasz
Speeedfire #10883 üzenetére
~/.ashrc asszem... ha még aktuális...
-
Mahesa
tag
válasz
Speeedfire #10877 üzenetére
szerintem az is jó, ha az LC_ALL és LANG környezeti változóknak adod meg a kívánt charsetet, pl:
export LC_ALL=hu_HU
export LANG=hu_HU.UTF-8Ha ez jó, tedd be mondjuk a ~/.bashrc-be
-
The DJ
addikt
válasz
Speeedfire #10875 üzenetére
dpkg-reconfigure locales
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #10849 üzenetére
rpc/rpc.h az rendszer header, libc6-dev csomagban van (debianon).
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10845 üzenetére
szerintem trunk-ról nem érdemes fordítgatni, az lehet bugos.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10837 üzenetére
Olyan gépnél, tipikusan desktop, ahol folyamatosan ott ülsz, látod, hogy hogy fogy a diszkről a hely, közbe tudsz avatkozni, ott nem érdemes szerintem sokfelé darabolni.
Olyannál, aminél fontos, hogy a szolgáltatások ne akasszák meg egymást azzal, hogy teleszemetelik a diszket, ott sokfelé érdemes, akár minden szolgáltatásnak külön partíció.
Desktopra elég szerintem a swap, root, home.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10835 üzenetére
lvm esetén ez nem kérdés szerintem...
annyit és oda raksz, ahova éppen akarod. -
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10833 üzenetére
a titkosított mindenképpen teljesítményigényesebb, a kérdés, hogy a procid lesz lassabb vagy a diszked... én nem használok titkosított lvm-et. Fájlrendszerben meg ext3, az ext4-ről szállingóznak még rossz hírek. sima lvm jó.
-
The DJ
addikt
válasz
Speeedfire #10828 üzenetére
Nem akarok belepofátlankodni a témába, de én is a Debiant tudnám ajánlani.
Miért?Lenne rá jó pár okom, de inkább megmutatom az egyik legnyomósabb érvet:
# uptime
22:16:23 up 448 days, 22:06, 1 user, load average: 0.75, 1.28, 1.73Céges kis HP szerver, semmi extra, web, levelezés, néhány személyre szabott program, stb., mégis hasít, össze sose omlott, fordítgatok, telepítgetek, buherálom szinte minden nap, de állja a sarat tökéletesen (kopp-kopp-kopp).
-
Vladi
nagyúr
válasz
"Már jöideje fedora ketyeg a gépeken nálam és az ubuntunál sokkal jobb, frisebbek is a csomagok."
Gyere testvérem, hadd öleljelek keblemre. -
bambano
titán
válasz
Ez a zfs magától csinál backupokat kijelentés egy kicsit homályos nekem... A zfs a tapasztaltatok szerint nem alkalmas még produkciós rendszerbe, max. solarison. A freebsd zfs-e véleményes (vagy jó, vagy nem, attól függ, kitől kérdezed), a linux zfs-e alulról konvergál a nullához.
Ha korrekten akarsz teljes fájlrendszert menteni, akkor lvm snapshotokkal mented.
Én leírom a véleményem, de mint ahogy az adatlapomon is látszik: rendszerint nem csatlakozom a mainstreamhez és nem is szoktam népszerű lenni vele
Ja, elég rég néztem az rpm-et, akkor még valami binárisan ömlesztett adatbázisa volt, ami gyakran megmakkant és jöttek a vidám percek a rendszergazdának
A legelején nem volt rendes függőség kezelés az rpm-ben, meg nem volt hálózati telepítés sem. Nyilván azóta ezeket lemásolták a debianból, miért is ne tették volna.
Kis vállalati szervert? Attól függ, mihez. Mert ha ilyen hardkór winbuherátorok az userek, akkor rakj fel nekik win2k8-at oszt legyenek boldogok.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10825 üzenetére
A szövegkörnyezet úgy hangzott, mintha a monolitikus meg a mikrokernel kerülne összehasonlításra... Számomra a mikrokernelnek még van bizonyítani valója. A bsd-linux kernelek között dönteni már nehezebb, azt adott alkalmazásra és adott környezetre meg kellene mérni. Az kétségtelen tény, hogy linuxra többen fejlesztenek, mint bsd-re, nem biztos, hogy mindent megtalálsz bsd alatt.
Nem kell ide privi, publikusan is vállalom a véleményem
Nem hiszem, hogy van általánosan jó disztró. Kinek mi a célja. Nekem:
- stabilitás mindenek felett (nem kívánom naponta buherálni a gépeimet. 800 napos uptime-om is volt már, ez a stabilitás, a többi csak porhintés)
- lusta vagyok, mint a fődvagyis minél több munkát végezzen el a közösség, ami összerakja a disztrót, mert az úgy takarékos
- biztonságos legyen
- rendesen legyen összerakva
- energiatakarékos legyen abból a szempontból is, hogy korábbi ismereteket minél jobban lehessen használni rajta
- és mindenképpen van egy történeti dolog, én nem szeretek állandóan disztrókat buherálni, mert nem az a célom, ezért ha találtam egyet, ami megfelel, igen nehezen vesznek rá a váltásra.Ergo debian. Mert:
- stabil.
- készen kapom a csomagokat, nem nekem kell a fordításával vesződni. amiből az is következik, hogy a csomagok egymáshoz is össze vannak csiszolva, nincs olyan, hogy upgradelek egy libet és fejreáll a többi program is.
- rendesen van összerakva, leginkább ez hasonlított anno az svr4-re, a solarisra.
- ezen működik az upgrade. nem láttam még más deb alapú disztrót, amin működne, az rpm-mel meg az a bajom, hogy amikor megnéztem, még nagyon sokkal butább volt, mint a deb, azóta meg nem izgatott fel a kérdés, hogy megint időt pazaroljak rá.
- a történetiség miatt nem lesz redhatom, fedorám. gentoot, archot megnéztem, nem estem hasra tőle. főleg a csomag fordítgatások meg a rolling terjesztés nem tetszik, egyrészt akkor nincs felelőse semminek (ha én fordítom a csomagot, akkor az én saram, ha rossz), másrészt meg hogy kapsz támogatást egy olyan csomagra, amiről senki nem tudja, hogy mi van benne? Aláírt debianos csomagokkal reprodukálni lehet a környezetet, amiben a hiba előjött és ez számít.A buguntuval a legnagyobb bajom, hogy a buguntunál az első szempont a határidő. Jön a határidő, kiadjuk, amink van, úgy, ahogy éppen van. Most volt hír, hogy jön a határidő, akkor nem lesz rc kiadás a következő buguntuból. Minőség meg senkit nem érdekel. Egyébként meg csak rontanak a debianos cuccokon, egyszer volt a kezem alatt buguntu szerver, de gyorsan kikezeltem.
Szóval nekem debian. De ha neked attól nő az e-peród, hogy mindig mindenből a legújabb van és nem számít, ha időnként összedől vagy nem tudod upgradelni, akkor neked lehet más is.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10822 üzenetére
hát nem, mert a feltörési lehetőség az csak az egyik szempont a sok közül.
a másik szempont pl. az, hogy létezik-e bizonyítottan jó, nagy terhelésekkel is tesztelt megvalósítás az adott verzióból, és itt azért a mikrokerneles cuccoknak van még karrierlehetősége -
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10819 üzenetére
Semmit...
ahhoz, hogy spammelj meg portscannelj, már nem szükséges root jog, elég egy user account, amin futhat pár szemét program. Ugyanolyan felhasználói programokon keresztül mehetnek be, mint egy sima linuxnál. Szóval az, hogy elvileg egy hibátlanul megírt mikrokernel biztonságosabb is lehet, mint egy monolitikus, nem igazán számít semmit. -
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10815 üzenetére
sima gnu kernelből még nem volt release (=hurd)
maradj a linuxnál.
#10816: nem tudom, az, hogy a linux agresszíven tolja a diszkeket, csak egy szempont a sok közül.
van desktop bsd meg pc bsd ha jól emlékszem, azokat is meg lehet nézni...
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10813 üzenetére
Miért? ha leülsz egy linuxos debian elé, érződik az egész rendszeren, hogy rettenetesen gyilkolja a hardvert. ha te azt mondtad neki, hogy másoljon át 20 gigát a vinyók között, akkor át fogja másolni, ha az ég leszakad közben, akkor is, te meg bámulhatod bambán közben a konzolt, a nem válaszoló egérrel, az akadozó böngészővel meg az összes többivel is.
a freebsd kernel ezt sokkal jobban csinálja, ott egy nagy másolás meghúzodik a háttérben és közben nyugodtan pepecselhetsz a géppel.
csak ennek az az eredménye, hogy amikor tesztet futtatnak rajta, akkor az első verzió durván jobb.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10811 üzenetére
Ebben mondjuk nem hiszek, szerintem inkább más lesz... A linux nagyon agresszíven használja a hardvert, ergo nyers erőn alapuló dolgokban szerintem jobb, a freebsd kiegyensúlyozottabban kezeli ezeket a dolgokat, szóval ahol számolni is kell, ott lehet, hogy labdába rúghat...
-
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #10805 üzenetére
A kernelben különbözik, egyikben freebsd van, a másikban linux.
-
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #10803 üzenetére
Meg elég gyorsan el is avulnak a csomagok... De hát ez van, ha valaki tisztább, szárazabb érzést akar...
-
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #10800 üzenetére
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #10800 üzenetére
Hogy állsz vele amúgy? Meglett a múltkori hiba?
-
dash17291
tag
válasz
Speeedfire #10771 üzenetére
Én is csak találgatok.
Nézd meg a következő oldalon a 3.4.5. Command substitution részt.
http://tldp.org/LDP/Bash-Beginners-Guide/html/sect_03_04.html
Ezt pedig tartsd észben:
' - aposztrof
" - idezojel
` - backtickPéldául ez egy garantáltan működő helyettesítés az egyik szkriptemben:
IPT="`which iptables`"
IPTtfA="`echo $IPT '-t filter -A'`" -
dash17291
tag
válasz
Speeedfire #10767 üzenetére
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #10767 üzenetére
Ugyanaz lesz, mint a javascript topicban
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #10752 üzenetére
-
dash17291
tag
válasz
Speeedfire #10752 üzenetére
alias?
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10400 üzenetére
Leszeded ezt vagy az aktuális kerneledhez való ugyanilyen fájlt. Ebben van egy changelog fájl, abban le van írva, mit buherálnak a debianosok a vaníliához képest. Egy halom bugfix van benne egyébként, sok biztonsági javítással.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10397 üzenetére
-
dabadab
titán
válasz
Speeedfire #10392 üzenetére
A LILO jóval primitívebb, az egyetlen stage-ből áll. Összesen kb. annyit tud, hogy el van tárolva benne egy lista a betöltendő szektorok címével (ahol a kernel image van), azokat beolvassa, aztán elindítja. A GRUB jóval bonyolultabb, ott már van egy második stage is, ami tudja értelmezni a filesystemeket, GPT-t, miegyebet.
"Konkrétan azt nem próbáltam meg, hogy levágni egy kis részt és arra a boot, de ezt még lehet megpróbálom majd valamikor."
Pedig a régi időkben ez volt a standard eljárás - sőt, most megint ez lesz a 2 TB feletti HDD-knél
"A kicsit hdd-t boot után már le lehet valahogy állítani?"
Igen. Minden HDD-ben be lehet állítani, hogy mennyi tétlenség után hagyják abba a pörgést, illetve azonnali hatállyal is el lehet küldeni aludni. Nézd meg a hdparm -S, -y, -Y kapcsolóit.
-
dabadab
titán
válasz
Speeedfire #10384 üzenetére
Liloval próbáltad vagy grubbal? Mert a lilo tényleg a BIOS-t használja a kernel image betöltésére (és ott lehetnek gondok), a grub viszont már nem.
Egyébként a régi időkben, amikor még LILO-t használtam, azt csináltam, hogy a /boot-nak csináltam egy kis partíciót a lemez elején, így a kernel image mindig a BIOS által látott területen volt. -
bambano
titán
válasz
a legtöbb vinyót be lehet úgy jumperelni, hogy 120g-nél (esetleg 32G-nél) kisebbnek hazudja magát.
Rakd fel úgy a linuxot, hogy a / és a /boot is teljes egészében 32G alá kerüljön, akkor szerintem fog bootolni. A kernel meg majd lereseteli a diszket és nem foglalkozik a korláttal.
-
Jester01
veterán
válasz
Igen, ha a telepítő látta, akkor másik eszközről (hdd, floppy, pendrive, cdrom ...) bootolva az éles rendszer is látni fogja.
Biztos, hogy egyáltalán nem látja a merevlemezt? Általában szokták látni, de csak az elejét ... bootoláshoz meg az is épp elég, ha oda teszel egy kis boot partíciót. Az én múlt évezredbeli PII-es gépem is vidáman muzsikált egy 320GB-os meghajtóval.
MOD: a másolásos dologhoz: hja, ha ugyanazon a lemezen belül másolgatsz az bizony lassú lesz, mert szegénynek "kapkodnia kell a fejét"
Ha van sok memóriád, akkor azzal lehet játszogatni, hogy minél többet olvasson be egyszerre majd szintén egyszerre írja is ki.
Router webes felület kérdésre: még sose néztem, de van nyílt forrású router rendszer, nézz bele abba. De alapból a valamilyen cgi ami akár shell script is lehet, hihető megoldás.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Speeedfire #10327 üzenetére
Lehet, hogy jó, de arra kiváncsi lennék, hogyan fogom munkába menet/hazajövet olvasgatni.
Azért írtam könyvet. Úgyis szülinapom lesz, s kéne kérni valamit, más meg nem jut eszembe.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10323 üzenetére
a kérdés helyesen: neked megfelel-e, bírod-e türelemmel
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10320 üzenetére
nem, nagyon *sokkal* *nagyobb* rendszeren kezdj el teljes openwrt-t fordítani, ha szeretnéd befejezni még az ipv6 bevezetése előtt...
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10317 üzenetére
kicsit más dimenziókban kellene gondolkodni.
letöltöttem a legutolsó stock kernelt, 69255636 bájt bz2-vel tömörítve. Kicsomagolva 467996 linux-2.6.35.7/ kiló, majd' fél giga.Mindjárt nekiugrasztok egy allmodule konfiggal egy fordítást, kiderül, mennyi idő.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10315 üzenetére
az svn duplán tárol minden fájlt, hogy követni tudja a módosításaidat. mindenről találsz még egyet az adott könyvtárból nyíló .svn dirben.
a fordítás egyes esetekben igen sok helyet megzabálhatsz, letöltesz egy 50 megás tömörített kernelt, kicsomagolod, 350 mega, rátolod a fordítód, simán lehet belőle 1 giga (nem mértem mostanában) és ez csak egy csomag az openwrt-hez.
-
Atapi
senior tag
válasz
Speeedfire #10307 üzenetére
nem vagyok biztos benne, hogy elméletben nem kellene számítania, de gyakorlatilag egy nálam összedobott tesztrendszeren számított. ahogy pont került a hostname-be, elhasalt a névfeloldás (hostként bevasalva továbbra is elérhető maradt a gép).
szerk: ha csak a host gépről akarod elérni, akkor írd bele a hosts fájlba (%SystemRoot%\system32\drivers\etc\), és menni fog.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #10307 üzenetére
végül is össze vissza voltak benne (/etc/hostname) az értékek, kijavítottam és most jó
esetleg meglehet oldani, azt hogy a névvel is eltudjam érni a host gép alatt? most csak ip-vel megy
-
Atapi
senior tag
válasz
Speeedfire #10305 üzenetére
fontos, hogy ponttal legyen elválasztva a debian és a lan? kötőjellel szerintem menne.
-
Atapi
senior tag
válasz
Speeedfire #10302 üzenetére
ip cimet kap rendesen a guest? (ifconfig parancs kiirja a hálózati tulajdonságok javát) ip cim szerint tudod pingelni host géppel?
korábban írtad, hogy mintha valami hostname probléma is lenne. ubi alatt az /etc/hostname fájl tartalmazza a host nevet, gondolom debian is hasonlóképpen. ezt szerintem ellenőrizd. -
Atapi
senior tag
válasz
Speeedfire #10300 üzenetére
kifejtenéd kicsit részletesebben a vbox dolgot? milyen host ill. guest rendszer van (gondolom a guest a debian, de ez sem egyértelmű). milyen hálózati emuláció van (nat, bridge, etc)? honnan szeretnél csatlakozni a géphez (host rendszerről, belső hálózatról, etc)? mit jelent, hogy localhost (host, guest) alatt működjön, és mi minden?
a végére megjegyezném, hogy gyanítom a virtualbox konfigurálásával van gondod (hálózatmenedzsment szempontjából szinte lényegtelen milyen rendszerről beszélünk, a lényeg, hogy milyen hálózati emulációval, mit és honnan szeretnél elérni), aminek van külön topicja, ahova talán többen járnak, mint ide, szóval arrafelé is érdemes kérdezősködni.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #10290 üzenetére
-
rigo88
aktív tag
válasz
Speeedfire #10294 üzenetére
ja nem a boxon nincs ssh/telnet, hanem a routeren.
a boxot elérem parancssorral.
eléggé sat dekódolásra kihegyezett distr, úgyhogy sztem nem tudnék fordítani magamnak külön... :s
az i-have-a-dreambox honlapon se írtak választ a kérdésemre, pedig az a the gemini project hiv.honlapja... :s
mindegy, kutatok, és ha van megoldás, megosztom...
r -
rigo88
aktív tag
válasz
Speeedfire #10292 üzenetére
uname -a
Linux dreambox 2.6.9 #1 Sat Dec 12 14:19:26 CET 2009 ppc unknowncat /proc/version
Linux version 2.6.9 (tux@tux) (gcc version 3.4.4) #1 Sat Dec 12 14:19:26 CET 2009 -
rigo88
aktív tag
válasz
Speeedfire #10290 üzenetére
hát a fdisk akkor nem segít. mert ahogy írtam, ez a router nfs-jén van.
megnézem a lapot hátha. bár sztem sokan küszködnek ezzel. igaz a legtöbben a pc egyik mappáját szeretnék bemountolni. ahhoz meg samba kell.. ők azzal szívnak. nekem meg itt a "jó kis" téhómos pirelli router és nem tudok vele mit kezdeni. rá se enged telnetelni (sshzni) hogy körülnézzek rajta.. hátha van valami buherálható konfig fájl rajta.. -
rigo88
aktív tag
válasz
Speeedfire #10288 üzenetére
szia
köszi a gyors választ, igen, a fdisk mondaná meg hogy melyik eszköznek mi a címe, de sajnos ezen a distr-on nincs rajta a fdisk
se az apt-get hogy telepíthessema fdisk a hálózaton elérhető megosztott meghajtók/mappák címét is megmondja?
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #10285 üzenetére
Azt hiszem megtaláltam a megoldást.
sudo passwd -l root
-
Rickazoid
addikt
válasz
Speeedfire #10281 üzenetére
Ez a fájl határozza meg a root jogosultságokat. Normál esetben amit ide beírsz, az sudo-val végrehajtható, miután megadtad a jelszót. Ezek a sorok agyon formázhatók, a pontos formázást nem ismerem, csak pár felületes dologra volt szükségem, de a %sudo ALL=(ALL) ALL azt jelenti, hogy a sudo csoport (a % jelenti, hogy csoportról és nem felhasználóról van szó) minden tagja használhatja a rendszert root-ként a sudo segítségével, végrehajthat minden parancsot az adott rendszerben, nincsenek korlátozások. Ha jól értelmeztem, akkor ezzel távolról is irányítható, nem csak a localhost alól, ezeket is külön lehet definiálni hálózatos rendszerek, szerverek és kliensek esetében. Ezzel lehet játszani, meghatározni, hogy ki, milyen gépről, milyen felhasználó jogosultságaival adhasson ki parancsokat alapparancsoktól egészen meghatározott parancssorozatokig.
A root ALL=(ALL) ALL lényegében azt jelenti, hogy a root bármit megtehet. Bárkinek lehet hasonló jogot adni egy NOPASSWD: kiegészítéssel (nekem egy háttérben indítható, a rendszert befolyásolni nem képes script-hez kellett ilyen), sőt a felhasználó helyére egy ALL-t beírva mindenkire vonatkozni fog az utána lévő szabály (erre példát se tudok, hogy miért lenne bárkinek is jó), de ezekkel nagyon körültekintően kell bánni, konkrét esetekben, szükség esetén. -
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #10278 üzenetére
Nézd meg a forrásokat a
/etc/apt-get/source.lst
fájban. Nem biztos, hogy ez, valami ilyen. Ott van dvd azt kommenteld ki: #Egyébként meg debian alatt rendes root van, a sudo-t be kell állítani, hogy működjön.
natessék már megválaszolták, de majdnem eltaláltam séróból.
-
Rickazoid
addikt
válasz
Speeedfire #10278 üzenetére
Nincs telepítve a sudo, ez is csak egy program. Persze a telepítése után még szükség van a sudo használatának jogosultságára. Add ki root-ként a parancsot, hogy groupadd sudo, ha kiírja, hogy már van ilyen csoport, az nem gond. Ezután hozzá kell adni a felhasználódat ehhez a csoporthoz, még mindig root-ként: usermod -a -G sudo felhasználóneved. Ezzel hozzáadod a saját felhasználódat a sudo csoporthoz. Ezután engedélyezni kell a /etc/sudoers fájlban a sudo használatát.
Ezt visudo-val szokták írni, sose sikerült megcsinálnom, egyszerűbb root-ként kimásolni a /etc/sudoers fájlt máshová, megnyitni egy szövegszerkesztővel. Kell lennie egy ilyen sornak:
# %sudo ALL=(ALL) ALL. Vedd ki a #--et a sor elejéről, mentsd el és másold vissza a /etc/sudoers helyre. Ha nem találsz ilyen sort (kell lennie, de attól még leírom), akkor írd a legvégére új sorba, # nélkül persze. Vigyázz, hogy mást ne módosíts véletlenül se, érdemes biztonsági másolatot csinálni előtte az eredetiből. Jelentkezz ki, a felhasználóddal is, majd ismét be. Innentől tudod használni a sudo-t.
További információ a sudoers manualjában (man sudoers).
A DVD kérés kikapcsolására pedig a /etc/apt/sources.list fájlban kell kommentelni (#-et írni elé) a DVD kérésére vonatkozó sort... fejből nem tudom, hogy néz ki, rég használtam Debiant, de biztosan van rá utalás, majd kiadni az apt-get update parancsot. -
maci25
aktív tag
válasz
Speeedfire #10240 üzenetére
A telnet szerint baromi kevés a ram a nas-ba?!
Kicsit bövebben le tudod nekem irni mi az összefűggés a ram és a swap között. -
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #10226 üzenetére
"Igen, azokkal kicsit dolgozni is kell."
Nem tudom, hogy ezzel mi a helyzet most, de amikor 2007-ben a lent említett gépet megvettem, és letöltöttem hozzá a friss Debian telepítőt, akkor előbb csak úgy vindózeresen raktam fel, szinte csak csupa enter (next-next-finish), és lett egy pöpec gnome-os desktop rendszerem. Lehet feltolok a héten egy Squeeze-t ugyanígy, hogy mi lesz most az eredmény.
-
Zolien
csendes tag
válasz
Speeedfire #10228 üzenetére
E birkasági tényezõ nélkül összeomlana a kereskedelem. Van aki óriásplakátokban bízik, van aki a közelében lévõ megmondóemberben, de egy igény közös: gondolkodni ne kelljen. Azt etetsz meg velük amit akarsz. Na de ez egy elég messzire és szomorú irányba mutató téma. Azért ágálok csak ezügyben, mert a párizsis zsömlét párizsi nélkül eszi az ilyen; hiányzik a tudatosság, az alkotni és legóznivágyás. De biztos számukra is van a dologban valami lényegi..
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #10226 üzenetére
Ez már nagyon régen így van.
(#10223) Zolien
Akkor csek disz megtörtént párbeszéd:
- Én ilyen linuxot használok.
- Linuxot? Az szar.
- Miért szar, miből gondolod?
- Hát mer a Géjza aszt mondta.
- Hmm... S mit mondott Géjza, miért szar?
- Hát azt nem értettem, de ha a Géjza mondta, akkor az szar.
- Jóvan csókoltassuk Géjzát. -
Zolien
csendes tag
válasz
Speeedfire #10213 üzenetére
Ezen akár fel is húzhatnám magam. Minden bulvárosodik el, ennek megfelelõ a szint is. Különben is: ez a toplista a Linuxot Windowsként használó gyerekeknek, tiniknek és fiatal felnõtteknek szól. Ma így él tovább a Linux, vagy tetszik, vagy nem. Nekem például nem, de ettõl még ez van. Mit hallok manapság? "Néztünk több féle disztrót, voltak egész jók; Ubuntu, Kiwi, meg ilyenek. Meg volt még valami Debian is. De az szar volt." Ugye nem kell mondanom, hogy nem ez az illetõ vokt az, akivel a monolitikus kernel lelkivilágáról beszélgettem aztán? Szóval a nagyközönség fejében ma ez van. Jó a disztró ha a haver azt használja és Windowsul mûködik. Szar a disztró ha gondolkodni kell. Desktop rendszert illetõen az emberek többsége csak Windows módban tud gondolkodni, Linuxot azért használ amiért a több Macet vesz, a név miatt. Hány fiatal kezd el ma azért Linuxozni, mert a távlati cél az, hogy egyszer egy saját rendszert pakoljon össze? 100-ból 1? Nem baj, csak mondom, hogy minden alakul átfelé. Egyiknek örömére, másiknak szomorúságára.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #10219 üzenetére
Nem kell visszavonni, nem lesz itt semmi marakodás.
Annyi, hogy az a lista nem mond szinte semmit. Majdhogynem random dobálták oda a disztrókat 1-2 tulajdonság kiemelésével.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #10215 üzenetére
Nálam stabilitásban egyértelműen el (redhat, centos) de a debiannak is jó a híre.
De most az én véleményem kb annyit nyom a latba mint ez a felsorolás. -
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #10213 üzenetére
"A listában szereplő Linux kiadásokat a könnyű használhatóság, a háttértámogatás és a megbízhatóság alapján osztályoztuk."
-
toxin2
tag
válasz
Speeedfire #10130 üzenetére
Ezt beírod a szkriptedbe, ami létrehozza a configfájlt:
cat >config.file<<EOF # EOF - end of file
ide kell amit
irni akarsz
több sorban
EOFAz EOF jel hatására lezárja a config.file állományt, és kapja a köv. utasítást.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10135 üzenetére
Mert mint tudjuk, a shell számára speciális karaktereket escapelni kell. mint például a fordított per, magyarul backslash. Az escapelésnek két módja van, aposztrófok közé teszed vagy írsz eléjük egy backslash-t, például így:
echo -e asa\\n\\nasas\\n\\nasas
-
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #10135 üzenetére
most a kepet hasonlitsd ossze azzal, amit a #10133-ban irtal
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10133 üzenetére
ha \n-t akarsz beleírni, akkor echo helyett echo -e kell.
-
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #10130 üzenetére
bocs, hulye vagyok, nem cat hanem echo
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #10121 üzenetére
közben próbálkoztam de nekem ez a cat megoldás nem jön össze sajnos
amit az aposztrófok közé rakok azt akarja keresni és mindig azt adja vissza h xyz nem fájl vagy könyvtár -
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #10117 üzenetére
egyszerubb lenne ha leirnad hogy mit akarsz...
ha tenyleg csak annyit hogy a szoveg benne legyen a file-ban, akkor nem ertem hogy miert akarod a rendszeren levo osszes programot egymasnak ugrasztani
cat "balblabla igen-igen" > /home/progik/kell.txt
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
válasz
Speeedfire #9210 üzenetére
De szerintem ugyanaz, sokszor egyszerű az Ubuntu-ből átmásolni a xorg.conf fájlt.
#9214: Más disztibúciónál nem hallottam ilyen gondról, nálam sem volt.
-
alex73
tag
válasz
Speeedfire #9201 üzenetére
Nincs mit.
amit még találtam.
http://www.pl.freebsd.org/hu/docs/books.htmlhttp://hup.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=6436
http://wiki.hup.hu/index.php/Port_Gy%C5%B1jtem%C3%A9ny
http://www.linuxvilag.hu/content/files/cikk/54/cikk_54_58_60.pdf
http://www.linuxvilag.hu/content/files/cikk/46/cikk_46_51_53.pdfhttp://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9003376&la=95482318
http://blog.fsck.hu/index.php/tag/freebsd/
pc-bsd
PC-BSD lényegében egy testreszabott FreeBSD X felülete kde.
http://linuxhogyanok.blogspot.com/2009/06/pc-bsd-telepitese-1.html
http://linuxhogyanok.blogspot.com/2009/06/pc-bsd-telepitese-2.htmlSajnos számomra a bsd sötét folt.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #9201 üzenetére
Akkor nézd meg a Debian doksikat!
Egyébként a mostani állapotról nem tudok nyilatkozni, de úgy három-három és fél éve a FreeBSD az egyik legjobban dokumentált rendszer volt - legalábbis nekem az ő doksija állt kézre leginkább. Életemben először foglalkoztam vele és a dokumentációja alapján gond nélkül beüzemeltem egy notebookon úgy, hogy a wifi is működött. -
alex73
tag
válasz
Speeedfire #9198 üzenetére
Talán érdeklődj tőlük:
BSDEMPIRE
De szerintemm google bsd howto.
első találatra pl:
freebsdhowtos
[freebsd bibliography]
[FreeBSD Handbook] -
bambano
titán
válasz
Speeedfire #9198 üzenetére
Miért nem a freebsd topicban kérdezed?
-
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #9169 üzenetére
na igen, altalaban mindenki valamelyik disztrohoz ragaszkodik, tobbit kevesbe ismeri
nekem az Ubival es a Suseval van tapasztalatom, az elobbit nem szeretem, de szoktam ajanlani, az utobbit kimondottan utalom a millio sajat megoldasa helyett, minden mashogy megy benne mint a tobbi disztribben, a legdurvabb az volt mikor kezzel atirtam eg config file-t, erre az a kocsog a kovetkezo boot utan visszairta
lehet meg szempont a default ablakkezelo, Suse-nal pl. KDE, Ubuntunal lehet Gnome vagy KDE is (Ubuntu/Kubuntu), a csomagkezeles ( a Suse-e valami borzalom)
-
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #9167 üzenetére
nem is kell kiprobalni, a disztrok nagy resze valamilyen szempontbol specialis (pl. adott nyelvre/orszagra szabva, adott feladatra mint pl. multimedia, stb)
altalanos disztrobol lenyegesen kevesebb van, ezek kozul alig nehany van ami 'nagy', elterjedt, ezek kozott meg azert vannak eros kulonbsegek, amiket figyelembe veve nem marad 2-3-nal tobb disztro amibol az ember valogatnauj Linuxosoknal pl. altalaban az Ubuntut szokas ajanlani, ha az nem tetszik neki valamiert (en pl. ruhellem...) akkor mondjuk Fedora, OpenSuse vagy Mandriva
a 'hardcore' jellegu usereknek ott a Debian, Gentoo, Slackware, Arch
vannak a kis teljesitmenyu gepre optimalizalt disztribek, pl. Vector, Puppy
szoval ha tudod mit szeretnel, nem kell tobbszaz disztro kozott valogatni
-
PuMbA
titán
válasz
Speeedfire #9160 üzenetére
Akkor ennyit tudnak jelenleg a linuxok...,szinte minden fórumon felmerül ez a probléma. Nekem is kevesebb az üzemidő,mint Win7 alatt.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #9157 üzenetére
hát! kipróbáltam de nem jártam sikerrel vele
nem változott az üzemidő a 9.10-hez képest -
PuMbA
titán
válasz
Speeedfire #9139 üzenetére
A 10.04-es Ubuntu-ba most implementálták be az összes lehetséges power save funkciót és csináltak pár config módosítást is,töltsd le és nyomj egy tesztet vele [link]
Részletesen ezeket csinálták:
create new pm-utils-powersave-policy package: DONE
pm-utils-powersave-policy MIR/seed: DONE
enable SATA power link management in pm-utils-laptop-policy: DONE
raise dirty_writeback_centisecs on battery in pm-utils-laptop-policy: DONE
consult linux upstream about hda_intel codec power management: DONE
[crimsun] enable hda_intel codec power management by default if it is considered sane: DONE
ensure that ubuntuone daemon is not started unless enabled (huge power drain): DONE
[amitk] package new powertop (1.12?) and additional kernel patches: DONE
check desktop bits which keep waking up the disk: DONE
fix network-manager to not perpetually update gconf values with "last seen" times (it doesn't, that's "last connected"): DONE -
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #9139 üzenetére
látom erre soha nem fogok választ kapni
-
eziskamu
addikt
válasz
Speeedfire #8909 üzenetére
A ReiserFS-t vagy valamelyik változatát (Reiser4) próbáltad már? Nem ismerem nagyon, de volt aki dicsérte.
Mondjuk, most hogy pár éve lecsukták a névadó fejlesztőt, mert hidegre tette az asszonyt, nem tudom hogy áll a fejlesztés -
Speeedfire
félisten
válasz
vkinek vmi ötlete?
melyik az a naplózó file rendszer amik régi gépeken is egész jól hasítanak? -
bambano
titán
válasz
windowson se nagyon tudod kikapcsolni az ilyet... linuxon ha nagyon spíler vagy, meg lehet erőszakolni a rendszert, hogy elinduljon ellenőrizetlen diszkről, de utána 101% az esélye annak, hogy nagyon összeborul az egész.
ext2-t raknék és türelmesen kivárnám az indulást a szabálytalan leállítás után.
-
zso73
veterán
válasz
Speeedfire #8879 üzenetére
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #8875 üzenetére
-
lakatosturbo
aktív tag
válasz
Speeedfire #8872 üzenetére
Az is jó csak tudjam csinálni benne hogy akik az én gépemre vannak kapcsolva azoknak én tudjam korlátozni a sávszélét.
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire #8863 üzenetére
szerintem a DSL-el jársz a legjobban
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #8863 üzenetére
Küldjek neked postán 64 mega sd ramot?
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #8861 üzenetére
hát nemigazán szerette ezt a módszert a kisgépem
elkezdett tölteni a linux majd resi, ezt csinálta egy jódarabig -
dabadab
titán
válasz
Speeedfire #8859 üzenetére
Hát, ha már így rávezettel a helyes megfejtésre, akkor Debiant
Azt mondjuk nem tudom, hogy a modern telepítők mennyire érik be 48 megával, de ha ezt sikerül áthidalni (ha máskepp nem, akkor átrakod egy másik gépbe a HDD-t install idejére), onnatól kezdve lehet használni, annak idején X is futott Cyrixemen -
Kommy
veterán
válasz
Speeedfire #8746 üzenetére
[link] itt szépen le van írva a jelszavazás menete
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire #8741 üzenetére
hát az X enmagában az ilyen
windowsra ez kell neked, nem a putty a fórumok szerinterősen javasolnám legalább egy openbox telepítését, az xbmc-hez képest semmi, arról nem is beszélve, hogy nem is kell állandóan futtatnod
szerintem ebben a windowsos progiban a honlapon írt gnome-session helyett az openbox-session működni fognehogy újratelepíts, nincs a gépnek semmi baja
ahhoz, hogy az u-lite szerű felületet megkapd, annyit kell tenned hogy
sudo apt-get install gdm
sudo apt-get install lxde -
stork13
aktív tag
válasz
Speeedfire #8729 üzenetére
elvileg fut az x
manuálisan h tudom elindítani?startx paranccsal konzolból indulnia kell az X-nek a gépen.
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire #8736 üzenetére
nem vagyok otthon a témában, de szerintem ezt fusd át
-
ivivan
tag
válasz
Speeedfire #8736 üzenetére
Hát 633as Celeron messze nem lesz elég a DVD lejátszáshoz szerintem.
Amúgy a TVout-ra ki lehet irányítani a rendes képet (sőt kell is, ha videót akarsz rajta nézni) és akkor nem kell bonyolultkodni a konzollal... -
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8734 üzenetére
ezek szerint muXik
viszont ha jol ertem nincs monitor kotve a gepre? akkor hogy akarsz filmet nezni?
dugj ra egy monitort, es latni fogod hogy ott nezelodik rajta a conky
ablakkezelo meg nyilvan nem muszaj, ha csak htpc-nek akarod, de eroforrasigenye az abszolut 0 mondjuk egy blackboxnak -
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8731 üzenetére
nem x, hanem X
tessek figyelni arra amit irunk
htpc-t hogy akarsz X nelkul? eleg nehez graf. felulet nelkul filmeket nezni (bar SDL-lel vagy akar aalib-bel vegul is megoldhato)
eloszor legyen normalis graf. felulet, utana raerunk meg a driverrel jatszani -
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #8731 üzenetére
bejelentkezés után ez fogad
/usr/bin/X11/xauth: error in locking authority file /home/speeedfire/.Xauthority
-
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8729 üzenetére
ha ablakkezelo nem kell, csak az X akkor siman ird be parancssorba hogy X
egy masik konzolrol meg el tudod hozza inditani az xbmc-t
bar hogy oszinte legyek, baromira nem ertem hogy hova akarsz kilyukadni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged