-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speederer
senior tag
Sziasztok!
Ilyen hogy lehetséges?
tito@s-pc:~/melo/p1/fix-tool $ cd ..
tito@s-pc:~/melo/.archived $Tehát hogyhogy oda lép "vissza"?
-
pakriksz
őstag
válasz
Rimuru #18190 üzenetére
na közben megoldódott, a lényeg az volt hogy bentmaradt egy 100 gigás torrent összes fájl letöltésre kijelölve (pedig abból csak 1 fájlt akartam letölteni), és úgy néz ki 50 giga fölött megőrül a transmission. Mondjuk ez sem egy jó pont, de ha nem marad bent véletlenül a kijelölés, nem érint ilyen probléma engem
amúgy újraindítás után is csinálta, daemon módban futott. -
pakriksz
őstag
bekattant a transmissionom (ok nélkül zabálja a cpu-t), úgyhogy kukáznám. Alternatíva? Olyan kéne aminek kicsi a gépigénye mindig, nem csak pár napig.
-
gtamate2
veterán
Na frissítettem az elementaryt és úgy néz ki javították ezt a bugot hogy ha megnyomom az alkalmazások menüpontot 3-4 mp-et várnom kellett, most egyből bejött. Érdemes volt frissíteni
-
psg5
veterán
[Erre] valaki?
-
pakriksz
őstag
válasz
MacCaine #18181 üzenetére
biztonsági mentéseket. közben rájöttem a meghajtóbetűjel megadás nyakatekert módjára is, úgy kell kezdeni hogy /cygdrive/ és utána a meghajtó betűjel szinten perjelek között.
A probléma viszont az hogy az rsync nagyon zabálja a cpu-t, még akkor is ha első szinkronizálásról van szó, tehát nem kell semmit összevetnie semmivel, csak másolni. Így az FTP sokkal gyorsabb. -
pakriksz
őstag
válasz
pakriksz #18178 üzenetére
De jó hogy nem is válaszra nyomtam. Na mindegy megoldódott, persze csak google segítségével, ugyanis a rsync cseszik egy értelmes hibaüzenetet kinyögni, és még logolni sem képes.
Ha auth errorral elszáll az azért van, mert csak akkor hajlandó elfogadni jelszót, ha a secrets fájlon nyomok egy chmod o-rwx
Most már csak azt kéne megtudnom windowson hogy lehet neki meghajtóbetűt is adni, mert ha beírom akkor azt írja hogy remote directory...
-
psg5
veterán
Crunchbang nagyon tetszik, sikerült docky-t előhozni. Elméletileg a szoftverközpont is valahol fent van (telepítettem terminálból), abban kérnék segítséget, hogy hogyan tudok a docky-ra felrakni plussz ikonokat pl ezt a szoftverközpontot hogyan tudom feltenni rá, hogy ikonként megjelenjen?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rimuru #18171 üzenetére
Teljes KDE-s Chakra ram használata a boot után 460MB. Még mindig maradna 300MB arra, hogy bármit lehessen rajta csinálni, ha a 768MB-os felállást nézzük. - az egyetlen dolog amit kikapcsoltam, az a nepomuk fájl indexelés -
Ettől független persze 1GB alá nem mennék már le én sem, szereznék valami olcsó használt ramot az ilyen gépbe.
-
Rimuru
veterán
válasz
CPT.Pirk #18166 üzenetére
Konkrét tapasztalat ha csak a RAM-ot nézzük minimum kell 1GB de nyugodt szívvel ennél is többet adnék, sebesség is elég gyér feleslegesen vinné el a gép erőforrásait. 512MB már kb a használhatatlan szint legalábbis ha akarunk valamit csinálni KDE nézegetésén kívül és én nem is raktam fel soha az egész KDE pakkot.
-
vgergo
aktív tag
Múltkor olyan gondom volt, hogy a mélynyomó nem ad le hangot. Akkor az /etc/pulse/daemon.conf file-ban az enable-lfe-remixing-nél no-t yes-re kellett cserélni. Mai napig minden rendben volt, de ma azt vettem észre, hogy megint nem szól. (Windows alattt szól.)
Előre is köszi a segítséget.
üdv.:vgergo -
F34R
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
#32839680 #18158 üzenetére
Bármilyen disztró xfce vagy lxde felülettel. Kb ezt javasolták is.
irodainak libre office. Ez mindben lesz. A driverrel nem lesz gondod, egyedül az nvidia drivert kell feltenned, de az is simán tárolóból.
Hogy még többől választhass (
) én centost és debiant javasolnék rá. Felteszed és pár évig (6-8) nem kell hozzányúlnod csak heti 1 frissítés.
Esetleg még egy ssd-t gondolhatsz át, mert az sokat dob a teljesítményen még egy régi géppel is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
vadcoca
tag
Hogy érted, hogy melyik, ami benne van, az a verzió valamiért nem jó?
Ha mégis jó az, akkor:
apt-get install dockyHa nincs benne a #! repóban, akkor letöltheted a packages.debian.org-ról is.
-
Siriusb
veterán
GPT ext4 partícióhoz miként lehet a partíció előttről üres helyet hozzáadni, tehát méretet növelni úgy, hogy a kezdő szektor változik?
-
psg5
veterán
Cruncbang- ben hogyan tudom a tálcát elővarázsolni?
-
Hi!
Két (három) kérdésem volna:
Örököltünk egy Debianos szervert. Van rajta Samba share és levelező is, de rajta volt a domain kiszolgáló is (samban keresztül). Azt hittem, a felhasználók jelszavai ilyenkor mindenhol megegyeznek, de nem. Hogyan tudom kideríteni egy mailfiók jelszavát? Megváltoztatni?Hogyan tudok az otthoni Lubuntumon:
a.) X11 szervert futtatni login nélkül.
b.) Valamelyik magyar dyndns szerveren IP-t frissíteni (dyndns.hu preferált)Köszönöm!
-
pakriksz
őstag
Melyik a total commanderhez legközelebb álló linuxos fájlkezelő, aminek nem csak a 2 ablakos kinézete ugyan az, hanem egyéb dolgokban is megközelíti (részletes fájl és mappa infok (alap infok, jogosultságok, jelöli hogy mi hardlink, softlink, normál fájl), és főleg a keresője olyan mint a TC-é (lehet fájlnévre szűrni, dátumok között, nem régibb mint, tartalmazza-e a szöveget, stb).
MC-t próbáltam, használom, de kicsit modernebb kéne. Ja és olyan ami ARM-on is működik
-
Sonja
nagyúr
-
Lacces
őstag
Senki sem tud semmit erre?
-
Sonja
nagyúr
MATE 1.8 and Cinnamon 2.0 Confirmed for Linux Mint 16
"Linux Mint 16 will be distributed in separate editions, with the Cinnamon, MATE, KDE and Xfce desktop environments. Support for both 64-bit and 32-bit architectures will be provided."
Lesz választék.
-
kispx
addikt
A rendszerkövetelményeknél 512 MB memória a minimum, de 1 GB az ajánlott.
Szóval menni fog, de azért nem lesz olyan gyors. -
psg5
veterán
Erre a régi laptopra is vígan lehetett volna ezt az elementary-t feltenni? Erre csa a debiant mertem.
-
spammer
veterán
-
Sonja
nagyúr
válasz
spammer #18120 üzenetére
Tudom, hogy a Plank-ot lehet állítgatni (ikonméret, hely, elrejtés) a tweak-ben, de szvsz a felső panelra (az a Wingpanel) gondolt, mint tálca, ezért írtam.
Annyit tehet, hogy "lekicsinyíti", hogy minél kevesebb helyet foglaljon el (és esetleg átlátszóvá teszi, mint pl. ezen a képen). Itt a leírás.
-
psg5
veterán
válasz
spammer #18119 üzenetére
Köszi!
Kipróbálom a wifi drivert így.(már az első sornál is azt írja, hogy ilyen parancs nincs...)
Az a lényeg, hogy plazma megjelnítőre dobom ki és minnél kevesebb statikus,fix képtartalomnak szabad maradnia használat közben, ezért kellenének az elrejtések és a folyamatos képi váltakozások.
-
-
spammer
veterán
elementaryban van szoftverközpont (ubuntus), de ha nem akarod azt használni, akkor tényleg ott a synaptic. Egyébként a következő elementary verzióval elvileg jön majd a saját szoftverközpontjuk, de az még odébb lesz...
Továbbá tweakek, update-ek stb. témában érdemes átnézned ezt az oldal, van sok hasznos infó: elementary Update
Az elementary Tweaks-et érdemes felrakni
(#18118) psg5: ilyen usb-s wifi cuccokal nincs tapasztalatom, de a leírás szerint elvileg nem bonyolult, csak a terminálba kell soronként beírnod, vagy bemásolnod őket, majd enter. Leszedi a csomagot, kitömöríti majd csinál belőle egy installálható cuccot és felrakja.
Terminálba beillesztés jobb klikk->beillesztés (vagy bal és jobb egérgomb egyszerre klikk), sima ctrl+v nem működik, és akkor nem kell pötyögni.
Utána meg van még ott egy másik file, amit a megfelelő helyre be kell másolnod.
-
Sonja
nagyúr
Nem használok GUI-s csomagkezelőt, csak simán terminálból az apt-get parancsot.
De én a Synaptic-ot ajánalnám neked, kezdőknek egyszerű.
asztali háttérkép automatikus váltása 30 mp-1 p
Ezt nem tudom.
tálca automatikus elrejtése
Tudtommal nem lehet, csak egy kicsi tálcát hagyni a jobb felső sarokban. Ehhez is külön kiegészítő/program kell.
asztali ikonok elrejtése
Ez a kérdés elementary alatt "értelmetlen", mivel az asztalra nem lehet tenni ikonokat.
böngésző teljes képernyős módban használva
Firefox-al próbáltam az imént, működik a szokásos F11-et használva.
képernyővédő rövid idő utáni bekapcsolása
-
psg5
veterán
asztali háttérkép automatikus váltása 30 mp-1 p
tálca automatikus elrejtése
asztali ikonok elrejtése
böngésző teljes képernyős módban használva
képernyővédő rövid idő utáni bekapcsolásaA fentieket szeretném elérni elementary os-alól. Lehetséges?
-
Sonja
nagyúr
Na, sikerült egyszerűen beállítani a Samba megosztást elementary OS alatt, méghozzá ennek a leírásnak a segítségével!
Tök egyszerű volt.
Csak kellett egy rendes leírás, ami ilyen hülyéknek készült, mint én.
-
psg5
veterán
Találtam egy ilyent, de ez picit magas még, mit kellene tennem pontosan?
-
psg5
veterán
Nagyon tetszik ez az elementary! Köszönöm.
Képernyőkímélőt elérhetek, ami képeket váltogat, linux alatt? (még mindig kezdő vagyok e téren, ezért a láma kérdések)Valamint van egy tl-wn722nc wifi adapterem, de nem találok hozzá linux-os drivert, tudtok rá valami megoldást?
-
Lacces
őstag
Hali,
Jogosultság kezelés beállításhoz keresnék megoldást az alábbi problémámra
.
Rendszer: Ubuntu 13.04 64bit
Alkalmazás: Apache2 (webszerver process talán)
Célkönyvtár: /var/www vagy a webalkalmazás elérési útja /var/www/xy (így röviden)Na én az alábbi parancsokat adtam ki
sudo adduser <username> www-data
sudo chown -R www-data:www-data /var/www
sudo chmod -R g+rw /var/wwwEz korrekt. Tökéletesen jó, kivéve egy esetben. (Megpróbáltam /var/www/xy-ra is kiadni, de semmi változás)
Az xy webprojekt esetében van egy olyan dolog, hogy a webszerver folyamat megpróbálna 2db könyvtárat létrehozni, na akkor bukta, mert Permission denied-t kapok. És nem tudja létrehozni.
1. Kiadom a parancsokat (ekkor minden megkapja a jogosultságot
2. Az alkalmazás akarna (webszerver) létrehozni könyvtárat, na akkor szevasz, jogosultság hiba van...Ezt nem igazán tudom, hogyan kellene, megoldani, rákerestem neten, hogy webszervernek valahogy beállítani, hát nézétek, a 3.ik sikertelen próbálkozás után, inkább ide fordultam, mert nem tudom, hogy egyáltalán jó helyen keresgélek. Meg néha szkeptikus vagyok a sok terminálos leírástól, mert némelyik paranccsról (még utaná olvasva) sem tudom, hogy mit akar csinálni a rendszerben
Érdekesség, hogy ha NetBeans fejlesztő környezetet használok, ugyanúgy van egy kis gebasz... mert igaz létre tudja hozni a NetBeans a könyvtárakat, de akkor megjelenik az ikonokon a védett szimbólum (lakat). Ha viszont mindezt Nautlius alatt csinálom, akkor nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Chakránál csak egy repót kell belőni a nem QT alapú progikhoz aztán kulcsra kész, teljesen felhasználó barát.
Ilyen ArchBanges tippekre meg ne hallgass, az nem egy kényelmi disztró, de nem is az a célja.
Gyere át a Chakra topicba, ha gondolod.
Siriusb: pedig mindenki tudja, hogy KDE a király. És a Chakra.
A kapitány úr tudja a tutit!
-
Sonja
nagyúr
Persze, csak én így nem tudtam sehogy beállítani, pedig próbálkoztam egy egész nap vele.
Ubuntun meg a file kezelőben a file-on állva jobb gomb -> tulajdonságok, majd megosztás guestként, és kész. A hálón már látszódik is a file.
Ez utóbbi meg nincs tervben elementary OS-en, ezért "dobtam".
-
spammer
veterán
Mármint mit letöltenie? Mindegyik disztró hivatalos oldaláról elérhetők az iso linkek, azok települnek egy adott programkészlettel, aztán ha valami plusz program kell, ami nincs alapból, akkor szoftverközpontból/csomagkezelőből/terminálból lehet telepíteni őket. Frissítéseket előfordul, hogy le kell töltenie, disztrótól meg az iso frissességétől függ, de ezek gyorsan megvannak.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged